22 Kasım 2023 Eğitim · Sağlık · Meslek Odaları

Türk Dişhekimleri Birliği, diş hekimliği fakültelerine iki yıl yeni öğrenci alınmaması çağrısında bulundu

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı A. Tarık İşmen, diş hekimliği fakültelerinin akademik kadro yetersizliğine ve öğrenci sayısındaki hızlı artışa dikkat çekerek, önümüzdeki iki eğitim döneminde yeni öğrenci alınmamasını önerdi. Mevcut öğrencilerin mezuniyetiyle beş yıl sonra Türkiye'de her 970 kişiye bir diş hekimi düşeceği ve bu durumun AB ve OECD ortalamalarının üzerinde olduğu belirtildi. İşmen, nitelikli eğitim verilememesi, işsizlik ve mesleğin değer kaybı gibi sorunlara işaret ederek, eğitim veren fakültelerin kontenjanlarının azaltılması gerektiğini ifade etti.

Benzer haberler

6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya'daki yaklaşık bin asistan hekim ve yan dal uzmanlık öğrencisi, yıkılan veya hasar gören üniversitelerde eğitimlerine devam edemiyor. Barınma sorunu ve eğitim için gerekli olanakların yetersizliği nedeniyle eğitimleri aksayan öğrenciler, Sağlık Bakanlığı önünde seslerini duyurmaya çalışıyor. Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun (TUK) başka şehirlerde eğitimlerine devam etme kararı, sürenin kısalığı ve üniversite yönetimlerinin inisiyatifine bırakılması nedeniyle yeterli çözüm olmuyor. Öğrenciler, kalıcı çözümler ve eğitim eşitliği talep ediyor.
14 Nisan 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2023’ün ilk dokuz ayında 'iyi hal belgesi' başvuru sayısının 2 bin 295’e ulaştığını belirtti ve hekim göçüne karşı hızla önlem alınması gerektiğini ifade etti. Fincancı, hekimlerin demokratik ülkelerde kendilerini rahatça ifade edebildiğini, Türkiye'de ise liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilen bir düzende bunun mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin ve hekimlerin teknikere dönüştürülmesinin de hekim göçünün sebepleri arasında olduğunu vurguladı.
6 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), hekimlerin yan dal uzmanlığı tamamlandıktan sonra üçüncü kez mecburi hizmete gönderilmesinin son bulmasını istedi. Hekimlerin uzun eğitim ve hizmet süreçlerine rağmen yeterli ekonomik koşulların sağlanmadığını belirtti. Özellikle çocuk hastalıkları yan dallarında hekim açığının artması ve bu durumun çocuk ölümleri ile sakatlıklarına yol açabileceği uyarısında bulundu. TTB, yan dal uzmanlarının ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesi ve uygun hastanelere atamalarının yapılması gerektiğini vurguladı.
11 Ocak 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), tıp fakültelerinin kontenjanlarının her geçen yıl artırılmasının, nitelikli tıp eğitimini kötüleştirdiğini ve mevcut sorunları derinleştirdiğini belirtti. TTB, bu durumun hekim göçünü artıracağını ve eğitim niteliğinin düşmesinin daha fazla hekimin yurt dışına gitmesine yol açacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa'da en çok tıp fakültesi olan ülke olduğu ve bu durumun nitelikli eğitim verme olanaklarını zorladığı belirtildi. TTB, tıp eğitiminde yaşanan sorunların çözümü için kontenjan artışına son verilmesi ve eğitimin niteliğinin arttırılması gerektiğini önerdi.
21 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023
Daha fazla

Haber, diş hekimliği fakültelerindeki akademik kadro yetersizliği ve öğrenci sayısındaki hızlı artışa dikkat çekiyor. Bu durum, nitelikli eğitim verilememesi, işsizlik ve mesleğin değer kaybı gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle haberin doğası 'kötü' olarak değerlendirilmiştir.

İşaretlediklerim