26 Eylül 2023 Ekonomi · Eğitim · Gençlik

Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yarısı düzgün beslenemiyor, çoğu yurt dışına gitmek istiyor

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo öncülüğünde hazırlanan 'Genç Yoksulluğu' raporu, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yaşam koşullarını ve gelecek planlarını ortaya koydu. Rapora göre, yemek ücretleri ve konut fiyatlarındaki artışlar nedeniyle öğrencilerin yarısı düzgün beslenemiyor ve barınma hakkı elde edemiyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 35,8'inin geliri 3 bin liranın altında ve yüzde 22,4'ü ne eğitimde ne istihdamda. Yurt dışına gitmek isteyen gençlerin oranı ise yüzde 42,9.

Benzer haberler

PISA raporuna göre, Türkiye'de her beş çocuktan biri haftada en az bir defa parası olmadığı için yemek yiyemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'bir öğün ücretsiz okul yemeği' uygulaması, 6 Şubat depremi sonrası afet bölgesi dışındaki illerde durduruldu. OECD ülkeleri arasında yapılan karşılaştırmada Türkiye, yüzde 19,2 ile en yüksek orana sahip. Ayrıca, yeterli beslenemeyen öğrencilerin akademik başarıları da olumsuz etkileniyor ve çocuklar arasında yemek için takas gibi stratejiler gözlemleniyor.
16 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi, öğrenci yemeklerine yüzde 100 zam yaptı. Üniversite yönetiminin güncellediği rakamlara göre kahvaltı 10 lira, öğle ve akşam yemeği 15 lira oldu. Geçtiğimiz sene bu zamanlarda da yemek ücretlerine zam yapılmıştı.
2 Eylül 2023

Üniversitelerin açılmasına günler kala birçok okulda öğrenci yemeklerine büyük zam geldi. Bu üniversiteler arasında Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Marmara, Ege, Ordu, Gaziantep, Ankara ve Akdeniz gibi üniversiteler bulunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde ise öğrenci yemeklerinin fiyatı 17 liraya yükseltildi. Zamdan önce öğrenci yemeğinin fiyatı 5 lira 80 kuruştu, bu durum yemeklere yüzde 193 zam yapıldığı anlamına geliyor.
26 Eylül 2023

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle öğrencilerin yurtlarda kalma zorunluluğunun ortadan kalktığını belirtti. Özel yurtların, öğrencilerden kalan dört aylık ücretin yüzde 30'u kadar cayma bedeli talep ettiğini ifade etti. Emir, bu durumun öğrencileri ekonomik olarak zorladığını ve deprem gibi mücbir sebeplerin varlığında cayma bedelinin talep edilemeyeceğini savundu. Ayrıca, KYK yurtlarından çıkan öğrencilerin borç durumu ve ödeme yapılıp yapılmayacağı konusunda belirsizlik olduğunu dile getirdi.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün üniversiteleri ertelemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaktan eğitime geçilmesi kararı sonucu, özel yurtlarda kalan öğrenciler yurtta kalmadıkları günler için de ücret ödemeye devam etti. Öğrenciler, üniversitelerin açılma ihtimaline karşı yurt ücretlerini ödemeye devam ederken, sözleşmelerini feshetmek isteyenler cayma bedeli ödemek zorunda kaldı. Bazı yurtlar öğrencilerin kalmasına izin verirken, bazıları izin vermedi. Öğrenciler ve aileler, bu durumdan maddi olarak mağdur olduklarını ve çözüm bulunmasını talep ediyor.
31 Mart 2023
Daha fazla

Haber, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yaşam koşullarının ve gelecek planlarının zorluğunu ortaya koyuyor. Yemek ve konut fiyatlarındaki artışlar nedeniyle öğrencilerin yarısı düzgün beslenemiyor ve barınma hakkı elde edemiyor. Bu durum, genel olarak olumsuz bir durumu ifade eder.

İşaretlediklerim