Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanmasını hem Türkçe hem de İngilizce Twitter mesajlarıyla kutladı. Türkçe mesajında Erkan'a güvendiğini ve başarılar dilediğini belirtirken, İngilizce mesajında Erkan'ın 'olağanüstü iyi bir seçim' olduğunu ve onunla çalışmayı 'dört gözle beklediğini' ifade etti. Ayrıca, Şimşek'in Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına atanan Şahap Kavcıoğlu hakkında yaptığı Türkçe ve İngilizce açıklamalar arasında büyük bir fark olmadığı belirtildi.
9 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını ağır bir yenilgi olarak kabul etmediğini ifade etti. Seçim gecesi istifa etmeyi düşünmediğini ve pişmanlık duymadığını söyledi. CHP'nin demokrasiyi savunanları bir araya getirdiğini ve bir mutabakat metni hazırladığını belirtti. Kılıçdaroğlu, kırsal kesime yeterince ulaşamadıklarını ve seslerini duyuramadıklarını kabul etti. Ayrıca, genel başkanlık makamının kendisi için önemli olmadığını ve kurultayın yerel seçimlerden önce düzenleneceğini açıkladı.
9 Haziran 2023

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte dolar basıp Afrika ülkelerine çıkarmaya hazırlanan kişilere yönelik operasyon düzenledi. Kağıthane'deki bir depoda yapılan baskında, İsveç, Britanya, Gana ve Türk vatandaşlarından oluşan altı kişi suçüstü yakalandı. Depoda, Afrika'ya gönderilmek üzere hazırlanmış 100'lük banknotlar halinde 1 milyar dolarlık sahte para bulundu. Ayrıca, şüphelilerin kiraladığı lüks villalarda yapılan aramalarda miktarı belirtilmeyen para ve ziynet eşyasına el konuldu.
9 Haziran 2023

Türkiye'de yaşayan bireylerin kişisel bilgilerinin bir sorgu sitesinde izinsiz olarak paylaşıldığı belirlendi. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, konuyla ilgili hukuki sürecin başlatılması gerektiğini ve vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Siteye kayıt olan kişiler, başkalarının kişisel verilerine erişebiliyor. Akdeniz, sitenin erişiminin engellenmesinin ötesinde tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, veri ihlaline karışanlar ve verileri koruyamayan devlet yetkilileri hakkında soruşturma yapılması gerektiğini vurguladı.
9 Haziran 2023

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından pozitif bir seyir izlemeye devam ediyor. Investing.com'un verilerine göre, işlem gününün son saatlerinde en çok kazandıran ve en çok değer kaybeden hisse senetleri belirlendi. Ayrıca BIST 100 endeksinde en çok talep gören ve en çok düşen hisse senetleri de sıralandı. Borsada dört şirketin hisse geri alımı yaptığı da haberler arasında yer alıyor.
9 Haziran 2023

ODTÜ öğrencileri, üniversitede 11'inci Onur Yürüyüşü'nü gerçekleştirmeyi planlarken, rektörlük yürüyüşe izin verilmeyeceğini duyurdu ve güvenlik önlemleri alınacağını belirtti. Yürüyüş saatine yakın, polis kampüs çevresini ve içini doldurdu. Yürüyüş başlamadan önce kütüphanede toplanan öğrencilere müdahale edildi ve en az dört öğrenci gözaltına alındı.
9 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, ABD'de yöneticilik yaptığı First Republic Bank'ın müşterileri tarafından bankacılık yasalarını ihlal etmek ve yanıltıcı beyanlar vermek suçlamalarıyla toplu dava açıldı. First Republic Bank, faiz oranlarındaki artış sonrası ABD'de iflas eden bankalardan biri olup, mevduatlarının büyük bir kısmı sigortalı değildi. Dava dilekçesi 24 Nisan 2023 tarihinde verildi ve Hürriyet gazetesinin ABD temsilcisi Razi Canikligil tarafından haber verildi.
9 Haziran 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filminin ilk fragmanı ve görselleri yayınlandı. Film, Türkiye'de Bir Film dağıtımıyla yakında sinemalarda gösterime girecek. Filmin konusu, tacizle suçlanan ve hayatı altüst olan resim öğretmeni Samet'in hikayesini ve bu süreçte tanıştığı öğretmen Nuray ile ilişkisini ele alıyor.
9 Haziran 2023

Merkez Bankası eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu, görevden alınmadan önceki son gününde piyasaya 1,5 milyar dolar satarak bankanın rezervlerini eksi 65,3 milyar dolara düşürdü. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın 8 Haziran itibariyle 52 milyar TL zarar ve 432 milyar TL 'gerçekleşmemiş zarar' ile 'enkaz' durumda olduğunu belirtti. Kavcıoğlu'nun yerine Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası başkanı olarak atandı ve Kavcıoğlu BDDK başkanlığına getirildi.
9 Haziran 2023

Alman Ekonomi Enstitüsü'ne bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi'nin araştırmasına göre, Almanya'da 2022 yılında bilgi teknolojileri alanında yaklaşık 68 bin kadro boş kaldı. Bu durum, 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek işgücü açığı olarak belirlendi. Araştırmaya göre, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte bu alanda kalifiye elemana olan ihtiyaç artarken, boş kalan her 10 kadrodan sekizi uygun eleman bulunamadığı için doldurulamadı.
9 Haziran 2023

Instagram, kullanıcıları koruma amacıyla yayın kanallarında hakaret ve saldırganlık içeren bazı emojilerin kullanımını yasakladığını duyurdu. Kullanıcılar bu yasağın koruma sağlamadığını ve daha gelişmiş filtreleme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Yasaklanan emojiler arasında silah, patlıcan, muz, bıçak ve üç maymun bulunuyor. Bu sansür uygulaması, Instagram'ın Android için yayınladığı v288.0.0.0.1 kodlu güncelleme ile başlayacak, iOS için güncelleme hakkında ise henüz bilgi verilmedi.
9 Haziran 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle Renault marka araçların fiyatlarına dokuz gün içinde ikinci defa zam yapıldı. Haziran başında yüzde 5 oranında bir artış yapılan Renault araç fiyatlarına, kurdaki yükselişin devam etmesi üzerine yüzde 12 oranında ek bir zam daha uygulandı. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci tarafından paylaşılan bilgilere göre, zam miktarları model bazında 80 bin TL ile 245 bin TL arasında değişiyor.
9 Haziran 2023

Zincir kahve firmaları tarafından kullanılan tek kullanımlık kağıt bardakların iç yüzeyindeki plastik film nedeniyle sıcak suyla temas ettiğinde mikroplastik ve ağır metallerin suya karıştığı tespit edildi. Bu durum düzenli kullanımda sağlık için tehdit oluşturuyor. Ayrıca, bu bardaklar geri dönüşüme uygun olmadığı için çevre kirliliğine de yol açıyor. Çevre ve sağlığı korumak için evden getirilen termos kupaların kullanılması öneriliyor.
9 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) başkanı olarak atandı ve bu göreve getirilen en genç ve ilk kadın başkan oldu. Erkan'ın atanmasıyla dünya genelinde merkez bankalarını yöneten kadın sayısı 23'e yükseldi. Bu atama, 2013'ten bu yana kadın merkez bankası başkanı sayısındaki artışı gösteriyor. Ayrıca, dünya genelindeki diğer kadın merkez bankası başkanlarından bazıları ve görev süreleri hakkında bilgi veriliyor.
9 Haziran 2023

New York City, Kia ve Hyundai otomobil üreticilerine, araçlarının kolaylıkla çalınabildiğini ve bu durumun ölüm ve yaralanma risklerini artırdığını iddia ederek dava açtı. Dava dilekçesinde, şirketlerin maliyetleri düşürmek amacıyla 1990'lardan beri yaygın olan motor immobilizer teknolojisini kullanmadıkları belirtiliyor. İddiaya göre bu durum, hırsızlık vakalarının artmasına ve kamu güvenliğinin tehlikeye girmesine yol açmış. Dava dosyasında, çalıntı araçlarla ilgili ölümcül kazaların ve diğer ciddi olayların detaylarına yer verilmiş.
9 Haziran 2023

Türkiye'de yaşayan kişilerin T.C. kimlik bilgileri, telefon numaraları ve adres bilgileri gibi kişisel verileri, bir sorgu sitesinde ücretsiz üyelikle erişilebilir hale geldi. Tapu ve diğer özel bilgiler ise ücretli üyelik gerektiriyor. Sitede şu an için 5195 kullanıcı olduğu ve Türkiye'de e-devlet sistemine kayıtlı yabancı uyruklu kişilerin bilgilerinin de bulunduğu belirtiliyor. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği yöneticisi Veysel Ok, bu durumun hem Kişisel Verileri Koruma Kanunu hem de Türk Ceza Kanunu kapsamında büyük bir suç olduğunu ifade ediyor.
9 Haziran 2023

Investing.com'un verilerine göre, Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz ortalaması %26,93'e yükseldi. Bu oran bir önceki haftaya göre 101 baz puanlık bir artışı temsil ediyor. Aynı dönemde dolar ve avro mevduat faizleri sırasıyla %2,59 ve %0,92 olarak kaydedildi. TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı %14,95'e, dolar ve avro bazlı ticari kredilerin faiz oranları ise sırasıyla %9,51 ve %7,22'ye ulaştı.
9 Haziran 2023

Türkiye'de hanehalkı gelirlerinin yüzde 70'e yakını gıda, konut ve ulaşım giderlerine ayrılıyor. Resmi verilere göre geçen sene enflasyon yüzde 85'in üzerine çıktı ve bağımsız sosyal bilimciler bu oranın daha yüksek olduğunu belirtiyor. TÜİK'in üç yıl sonra açıkladığı verilere göre, hanelerin gelirlerinden en çok pay ayırdığı harcamalar sırasıyla gıda, kira ve konut harcamaları, ulaştırma oldu. Eğitim, sağlık ve eğlence ve kültür harcamaları ise en düşük paya sahip.
9 Haziran 2023

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, Borsa İstanbul 2022 yılında dolar bazında %105'lik bir artışla dünyadaki organize borsalar arasında en yüksek getiriyi sağlayan borsa oldu. Türkiye'de yüksek enflasyon oranları nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla borsaya yönelmişlerdi. Küresel enflasyon artışı, merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikaları, resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olmasına yol açarken, Borsa İstanbul bu dönemde pozitif bir performans sergiledi.
9 Haziran 2023

Ünlü sanatçı Bülent Ersoy'un hayat hikayesi, Orchestra Content yapım şirketi tarafından film olarak beyazperdeye taşınacak. 'Bergen' filminin yaratıcı yapımcısı Mine Şengöz'ün öncülüğünde, geniş bir danışman kadrosu ile senaryo çalışmalarına başlanmıştır. Filmde Bülent Ersoy'un daha önce bilinmeyen yönleri ele alınacak, ancak filmle ilgili vizyon tarihi ve oyuncu kadrosu henüz açıklanmamıştır.
9 Haziran 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023

Türk serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, sponsorunun kendisine gönderdiği özel dikim dalış kıyafetlerinin gümrükte takıldığını ve yüksek vergiler nedeniyle iade edebileceğini belirtti. Daha önce de benzer bir durum yaşayan Ercümen, milli sporcu belgesini sunmasına rağmen bir çözüm bulunamadığını ve antrenmanlarından geri kaldığını ifade etti. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün kendisiyle iletişime geçerek yardımcı olacaklarını söylediği aktarıldı.
9 Haziran 2023

Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularında ret oranları yüksek seviyede bulunuyor. Özellikle çok girişli vize talepleri, reddedilen başvuruların yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor. Pandemi sonrası başvuruların artmasıyla birlikte, 2021'de Türkiye'den yapılan 271 bin 977 başvurunun yüzde 16,9'u, 2022'de ise 778 bin 409 başvurunun yüzde 15,7'si reddedildi. AB Komisyonu, Türk vatandaşlarının yaşadığı vize sorununun Türkiye'ye özgü olmadığını belirtiyor.
9 Haziran 2023

Yetişkin içerikli Britanya merkezli platform OnlyFans, Türkiye'de 'müstehcenlik' gerekçesiyle erişime engellendi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kararın 5651 sayılı yasanın kişilik hakları ihlali gerektiren 9'uncu maddesine dayandırılmasına rağmen, somut bir kişilik hakkı ihlali olmadığını ifade etti. Akdeniz, kararın Anayasa Mahkemesi'nin pilot kararına da aykırı olduğunu ve hakimin yetkisini aşarak karar verdiğini belirtti.
9 Haziran 2023

Türk oyuncu Fikret Kuşkan, İtalya'nın Puglia bölgesinde düzenlenen Ora!Fest Uluslararası Film Festivali'nde 'Roza' filminde sergilediği performansla 'en iyi aktör' ödülüne layık görüldü. Film, Hamit İzol'un kitabından uyarlanarak Mustafa Kotan yönetmenliğinde ve Sultan Turan Kızılay senaristliğinde çekildi. 'Roza', Urfa'dan Mersin'e göç eden mevsimlik işçi bir ailenin yaşadığı dramı konu alıyor ve eğitimsizlik, ekonomik sıkıntılar ve töre gibi temaları işliyor.
9 Haziran 2023

İstanbul Beşiktaş'ta şef Somer Sivrioğlu'nun devraldığı restoranın istinat duvarının çökmesi sonucu bir eski diplomatın ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına neden olması üzerine, Sivrioğlu ve altı kişi hakkında 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlamasıyla dava açıldı. İddianamede, şüphelilerin duvarın bakım ve onarımını yapmadıkları, bu nedenle ölüm ve yaralanmaya sebebiyet verdikleri belirtildi. Savcılık, şüpheliler için iki yıl sekiz aydan 22 yıl altı aya kadar hapis cezası talep etti. İlk duruşmada mahkeme, sanıkların mahkemeye gelmesi için süre vererek duruşmayı erteledi.
9 Haziran 2023

Seçimlerin ardından belirsizliğin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin olumlu karşılanmasıyla Borsa İstanbul'da hareketlilik arttı. Mehmet Şimşek'in kabineye girmesi piyasalarda olumlu bir hava yarattı ve BIST-100 endeksi tarihi zirvelere yaklaştı. Son iki günde endeks 5560 seviyesinde dalgalandı. Investing kaynaklarına göre, MLP Sağlık Hizmetleri, Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret ve Rainbow Polikarbonat Sanayi Ticaret şirketleri hisselerini geri aldı.
9 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı kaybedilen seçim sonrasında partideki değişim taleplerine yanıt vermedi. Ancak, TFF 1. Lig play-off finalinde Bodrumspor'u 2-1 yenen ve Süper Lig'e yükselen Pendikspor'u Twitter üzerinden kutladı. Kılıçdaroğlu'nun bu davranışı, Twitter kullanıcıları tarafından eleştirilere ve alaycı yorumlara neden oldu.
9 Haziran 2023

Türk medya patronu ve iş insanı Acun Ilıcalı, İngiltere Championship takımı Hull City'nin ardından İrlanda Premier Ligi ekiplerinden Shelbourne FC'nin çoğunluk hissesini satın aldığını duyurdu. Twitter üzerinden yapılan açıklamada, Shelbourne FC ile Avrupa Kupaları'na katılmak, önemli başarılar elde etmek ve yetenekleri dünya futboluna kazandırmak gibi hedefler belirtildi. Ilıcalı, İrlanda futboluna ve Shelbourne FC'nin potansiyeline olan inancını vurguladı.
9 Haziran 2023

AKP'li Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ağırlayan Şirinevler Mahallesi Muhtarı İbrahim Güzel'i tehdit ettiği iddia edilen videoları sosyal medyada paylaştığı için hakkında suç duyurusunda bulundu. Muhtar Güzel, Bahçelievler Kocasinan Karakolu'nda ifade verdi. İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, İBB olarak her muhtara destek verdiklerini ve İbrahim Güzel'in yanında olacaklarını belirtti.
9 Haziran 2023

Eski AKP milletvekili ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görev süresi boyunca döviz kurları ve enflasyon rekorları kırmasının ardından BDDK Başkanlığına atanması ekonomistler tarafından eleştirildi. Ekonomist Uğur Gürses, Kavcıoğlu'nun 'gölge bakan' gibi oyunda tutulduğunu ve Mehmet Şimşek'in markaj altına alındığını ifade etti. Prof. Burak Arzova, Kavcıoğlu'nun atamasını futbol terminolojisiyle yorumlarken, Prof. Selva Demiralp ve iktisatçı Mustafa Sönmez de atamanın ekonomi politikaları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Diğer ekonomistler de Kavcıoğlu'nun atamasının beklenmedik olduğunu ve yeni ekonomi yönetiminden umutlu olup olmamak konusunda şüphe uyandırdığını dile getirdi.
9 Haziran 2023

Ari Aster'in 'Korkuyorum' adlı yeni filmi, Joaquin Phoenix'in başrolünde olduğu bir 'kabus-komedi' olarak tanımlanıyor ve bu hafta vizyona giriyor. Alice Diop'un yönettiği ve Oscar adayı olan 'Saint Omer' filmi, bir kadının mahkeme sürecini ele alıyor. Yerli film 'Maske: Nezaketle Tebessüm', gençlik travmalarıyla mücadele eden bir gencin hikayesini anlatıyor. 'Transformers: Canavarların Yükselişi', popüler serinin yeni bir bölümü olarak dikkat çekiyor. 'İblis Karanlığın Sahibi 2', maddi zorluklarla boğuşan bir gencin hikayesine odaklanıyor. Ayrıca 'Mia ve Ben: Centopia'nın Kahramanı' ve '80 Günde Devri Alem' adlı iki yeni animasyon film de çocuklar ve aileler için vizyona giriyor.
9 Haziran 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açmasının ardından, Binance ABD'de dolar cinsinden para yatırma işlemlerini durdurduğunu açıkladı. Ayrıca, Binance'in bankacılık ortaklarının 13 Haziran itibariyle para çekme işlemlerini durdurmaya hazırlandığı belirtildi. Binance, ABD'li düzenleyici kurumların kripto endüstrisine karşı agresif taktikler kullandığını iddia etti.
9 Haziran 2023

Bank of America (BofA) stratejistleri, Türk varlıklarına yatırım yapmayı değerlendirirken dört ana kriteri göz önünde bulunduracaklarını açıkladı. Bu kriterler arasında Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 40'a çıkarması, dolar/TL kuru 25'in üstünde olması, döviz piyasasına yönelik müdahalelerin ve kısıtlamaların kaldırılması ve dolar için küresel görünümün yukarı yönlü olmaması yer alıyor. Bu koşulların sağlanması halinde BofA, TL'de uzun pozisyon almayı veya 10 yıl vadeli tahvilleri satın almayı düşünecek.
9 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından döviz kurlarında yaşanan yükseliş, Türk Lirası'nın değer kaybetmesine ve dış borç yükünün artmasına neden oldu. Dolar kuru seçim sonrası yüzde 15,4 oranında artış gösterdi. Bu durum, Türkiye'nin dış borç stokunun 459 milyar dolar olduğu bir dönemde, dış borçlar cephesinde yaklaşık 1,4 trilyon liralık bir kur farkı yükü oluşturdu. Dünya gazetesinden Naki Bakır'ın hesaplamalarına göre, dolardaki her 1 kuruşluk artış, dış borç yükünü 4,6 milyar lira artırıyor.
9 Haziran 2023

Türkiye'de dolar ve avro kuru, haftanın son iş gününde yeni bir rekor kırdı. İktidarın ve Merkez Bankası'nın döviz üzerindeki baskıyı sürdürme çabalarına rağmen, seçimlerin ardından kur serbest bırakıldı ve bu durum piyasada ikili fiyat oluşumuna neden oldu. Dolar 23,49 TL, avro ise 25,33 TL seviyelerinde işlem görmeye başladı.
9 Haziran 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından yabancı finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini belirtti. İktidarın seçimlere 'heterodoks' ekonomi politikaları ve faiz söylemleriyle girdiği, ancak Şimşek'in göreve gelmesiyle kurların serbest bırakıldığı ve rekorların geldiği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce muhalefeti 'dış güçlerden destek almak' ve 'Londra tefecileriyle görüşmek' ile suçladığı, ancak Şimşek'in bu görüşmeleri yapacak olmasının bu söylemlerin tersine düştüğü vurgulandı.
9 Haziran 2023

Türkiye genelinde benzinin litre fiyatına 2 lira 70 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 1 lira 37 kuruş zam yapıldı. Bu zammın ardından İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da benzin ve motorin fiyatları sırasıyla belirtilen yeni seviyelere yükseldi. Yılbaşından bu yana benzin ve motorin fiyatlarında önemli bir artış yaşandığı, geçen yılın başına kıyasla fiyatların neredeyse iki katına çıktığı gözlemlendi.
9 Haziran 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini haziran ayında yüzde 20'ye, ağustos ayında ise yüzde 25'e yükselteceğini öngörüyor. Yeni ekonomi yönetiminin oluşmasının ardından yabancı bankaların MB'nin faiz politikasına ilişkin raporları güncelleniyor. ABD merkezli JP Morgan da benzer bir tahminde bulunmuştu.
9 Haziran 2023

Ekonomist Uğur Gürses, döviz kurlarındaki son artışın kur korumalı mevduat (KKM) maliyetini artıracağını ve en iyi senaryoda bile Türkiye'nin ekonomik yükünün en az 300 milyar TL artacağını ifade etti. Gürses, 26 Mayıs itibariyle 125 milyar dolarlık KKM stoku ve dolar/TL kuru 19,90 seviyesinden yola çıkarak, yüzde 17,5'lik bir kur artışı ve yüzde 35'lik bir faiz oranı varsayımıyla bu maliyet artışını hesapladı. Bu durum, önümüzdeki altı ay içinde hazinenin üstleneceği maliyetin 260 milyar TL olacağını gösteriyor.
9 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 24 ilinde gök gürültülü sağanak yağış beklendiği konusunda sarı kodlu uyarı yayınladı. Uyarıya göre, İç Ege, İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz'in iç kesimleri ve Bolu çevreleri ile Konya'nın kuzeyinde yağışların yer yer kuvvetli olması öngörülüyor. Ayrıca, iç ve doğu kesimlerde hava sıcaklığının iki ila dört derece azalacağı, diğer bölgelerde ise önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.
9 Haziran 2023

Mısır'ın turistik kenti Hurgada'da Kızıldeniz'de yüzen bir Rus turist, köpek balığı saldırısına uğrayarak yaşamını yitirdi. Mısır Çevre Bakanlığı, saldırıya uğrayan turistin öldüğünü ve saldıran köpek balığının türünün 'Kaplan Köpek Balığı' olduğunu açıkladı. Saldırgan köpek balığı avlanarak laboratuvara gönderildi ve bölgedeki tüm faaliyetler geçici olarak durduruldu. Geçen yıl aynı bölgede iki kadın benzer bir saldırıda hayatını kaybetmişti.
9 Haziran 2023

Peru'da, El Nino hava olayının yol açtığı olumsuz etkiler sebebiyle 18 bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Ulusal Acil Durum Operasyonları Merkezi, yıl sonuna kadar şiddetli yağışların beklendiğini ve bu sebeple acil eylem planının uygulanacağını duyurdu. OHAL ilan edilen bölgeler arasında Amazonas, Ancash, Arequipa ve diğerleri bulunuyor. Peru'da daha önce yaşanan şiddetli yağışlar sonucu 8 Şubat'ta 40 kişi hayatını kaybetmişti.
9 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret ve Zorlu Enerji Elektrik Üretim şirketlerinin bedelli sermaye artırım başvurularını onayladı. Ayrıca, Deniz Yatırım Menkul Değerler ve diğer bazı finansal kuruluşların borçlanma aracı ihraç başvurularına izin verildi. Bu onaylar, şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirmelerine ve finansman ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanıyacak.
9 Haziran 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 37 askeri hava aracı ve beş savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçların hava sahasının güneydoğu ve güneybatı bölümlerine girdiği belirtildi. Tayvan ordusu, hava araçlarını radar ve füze sistemleriyle takip etti. Bu olaylar, ABD'nin Tayvan'daki defakto büyükelçiliği başkanı Laura Rosenberger'in adayı ziyaret ettiği sırada gerçekleşti.
9 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) başkanlığına atandı. Yerine Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası başkanı olarak atandı. Kavcıoğlu'nun başkanlık döneminde dolar/TL kuru ve enflasyon oranlarında rekor seviyelere ulaşıldı.
9 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) başkanı olarak atandı. Erkan, Boğaziçi Üniversitesi mezunu olup, finans alanında Princeton ve Harvard üniversitelerinde eğitim görmüş ve Goldman Sachs'ta çalışmıştır. Ayrıca, Erkan MB'nin en genç ve ilk kadın başkanı olarak kayıtlara geçmiştir. Önceki MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirildi.
9 Haziran 2023

Gazeteci Kübra Par, 11 yıl süren görevinin ardından Habertürk ile yollarını ayırdığını duyurdu. Par, Habertürk'te internet sitesinde günlük köşe yazıları yazıyordu ve ayrılık kararını sosyal medya hesabından paylaştı. Ayrılığın nedeni olarak başka bir kanaldan gelen teklifi kabul etmesi gösterildi. Habertürk'te daha önce Fatih Altaylı ve Kürşad Oğuz da ayrılmıştı.
9 Haziran 2023

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim