ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunma taahhüdünü olumlu karşıladığını açıkladı. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'nin uzun süredir devam eden itirazlarını aşmasını sağladı. Biden, Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Türkiye ile çalışmaya hazır olduğunu ve İsveç'i NATO'nun 32'nci üyesi olarak karşılamayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vereceği konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Türkiye, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceğini ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağını açıkladı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracaklarını belirtti.
10 Temmuz 2023

Türk milli futbolcu Arda Güler, İspanya'nın Real Madrid takımına transfer oldu ve 2023-2024 sezonu hazırlıkları kapsamında takım arkadaşları ve teknik direktör Carlo Ancelotti ile tanıştı. Real Madrid takımı, yeni sezon hazırlıklarına Madrid'deki tesislerinde başladı. Arda Güler, milli takım kamplarına katılan diğer futbolcuların aksine erken bir şekilde Real Madrid kampına katılmayı tercih etti. Takım, hazırlık maçları için gelecek hafta ABD'ye gidecek ve Arda Güler'in takımda kalıp kalmayacağı ya da kiralık olarak başka bir takıma gidip gitmeyeceği hazırlık kampı sonrasında belli olacak.
10 Temmuz 2023

Hatay'ın Arsuz ilçesi Akçalı Mahallesi sahilinde deniz yüzeyinde hareketsiz duran bir kişi fark edildi. İhbar üzerine olay yerine gelen emniyet ekipleri tarafından denizden çıkarılan kişinin hayatını kaybettiği anlaşıldı. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin 70 yaşındaki İ.T'ye ait olduğu belirlendi ve Arsuz Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
10 Temmuz 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İZSU Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurulu'nda, ağustos ayından itibaren geçerli olacak şekilde suyun metreküp fiyatına yüzde 43,47 oranında zam yapılmasını oy çokluğuyla onayladı. Geçen yıl Nisan ayında başlatılan ve şebeke suyu tarifesinin Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre aylık belirlenmesi uygulaması, Sayıştay'ın maliyet artışlarının aylara bölünerek tarifelere yansıtılmasının uygun bulunmaması nedeniyle sonlandırılmıştı. Sayıştay'ın talebi üzerine, yılda iki kez artış yapılabilmesi kararlaştırıldı.
10 Temmuz 2023

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), aile sağlığı merkezlerinin artan giderleri karşısında mali zorluklar yaşadığını ve bu durumun personel çıkarmaya kadar gittiğini belirtti. Son beş yılda giderlerin enflasyon ve asgari ücret artışlarının çok gerisinde kaldığını ifade eden federasyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup göndererek ödemelerin yeniden düzenlenmesini istedi. Talepler arasında temel hakediş katsayısının artırılması, ASM gider ödeneği oranlarının yükseltilmesi ve vergi diliminin sabitlenmesi gibi konular yer aldı.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 39 oranında bir zam uyguladı. Bu zamla birlikte Cumhurbaşkanının maaşı 40 bin TL artarak 140 bin TL'ye yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumu emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam oranıyla kıyaslayarak eleştirdi ve ülkede yaşanan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
10 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda protesto eylemleri yapanların adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını belirtti. Haziran başında ve 7 Temmuz'da gönderilen yazılarda, izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasak ve suç olduğu ifade edildi. Ayrıca, eylemlerin üniversitenin tanıtımını olumsuz etkilediği ve öğrenci tercihlerini etkilediği iddia edildi.
10 Temmuz 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, KDV artışının ilaç fiyatlarını yükselttiğini ve bu durumun hem Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) hem de vatandaşlara ek mali yük getireceğini belirtti. Saydan, ilaç gibi yaşamsal öneme sahip ürünlerde KDV'nin sembolik bir değere düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerin ilaçlardan düşük oranda veya hiç vergi almadığını vurgulayan Saydan, Türkiye'de de temel gıda ürünlerindeki gibi ilaç için de yüzde 1'lik KDV oranının kabul edilmesi gerektiğini savundu.
10 Temmuz 2023

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında işlenen suçlarla ilgili açılan davada, 'kaçma şüphesi olmadığı' gerekçesiyle tahliye edilen eski Terörle Mücadele Müdürlüğü Amiri Ünal Uyar'ın yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. Müşteki avukatı Mehmet Demir, duruşmada Uyar'ın kaçışını dile getirdi. Mahkeme, bazı sanıklar hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınıp alınmadığını sorgulama ve eksik hususları giderme kararı alarak duruşmayı 2 Kasım'a erteledi.
10 Temmuz 2023

Cumhuriyet Gazetesi'nde yaşanan 'çikolata kutusu' iddiaları sonrası, gazetenin 52 eski çalışanı vakıf yönetiminin istifasını istedi. İddialara göre, bazı yöneticiler e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında kayıt dışı para aldı. Bu gelişmeler üzerine gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu görevden alındı ve vakıf yöneticileri istifaya davet edildi. Eski çalışanlar, gazetenin ve vakfın içinde bulunduğu durumu eleştiren bir metin yayımlayarak, şeffaf ve bağımsız bir yönetim talep etti.
10 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Feshane'de açılan 'Ortadan Başlamak' sergisi, AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz tarafından eleştirildi. Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını talep etti ve aksi takdirde demokratik ve hukuki haklarını arayacaklarını ifade etti. Daha önce sergi, 'LGBTİ+ propagandası' iddiasıyla saldırı girişimine uğramıştı. Türkyılmaz, Feshane'nin manevi bir mekan olduğunu ve İBB Başkanı'nın buranın tasavvuf müzesi olarak işlev göreceğini taahhüt ettiğini belirtti.
10 Temmuz 2023

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, 2023 yılının ilk altı ayında en az 889 işçi iş kazaları sonucu yaşamını yitirdi. Haziran ayında ise 159 işçi hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinin yaş gruplarına ve ölüm nedenlerine göre dağılımı raporda detaylandırıldı. Trafik ve servis kazaları, ezilme ve göçükler, kalp krizi ve beyin kanamaları en yaygın ölüm nedenleri arasında yer aldı.
10 Temmuz 2023

Ridley Scott yönetmenliğindeki ve Joaquin Phoenix'in başrolünde oynadığı 'Napoleon' filminden ilk fragman izleyiciyle buluştu. Film, Fransız imparatoru Napoleon Bonapart'ın hayatını ve İmparatoriçe Josephine ile ilişkisini konu alıyor. 22 Kasım'da sinemalarda gösterime girecek olan yapım, daha sonra Apple TV+ platformunda da yer alacak. Filmin oyuncu kadrosunda Vanessa Kirby, Tahar Rahim ve diğer tanınmış isimler bulunuyor.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin önünün açılması durumunda İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabileceklerini belirtti. Bu durum, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini 'terörle ilgili endişeler' nedeniyle beklettiği bir dönemde gündeme geldi. Almanya Başbakanı Scholz ve Avrupa Komisyonu sözcüsü, Türkiye'nin AB üyeliği ile İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmaması gerektiğini ifade ettiler. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği hala beklemekte.
10 Temmuz 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ne üyelik süreciyle ilgili sözlerine değinerek, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini fakat İsveç'in NATO'ya katılımının bu sürece bağlı olmadığını belirtti. Stoltenberg, İsveç'in NATO'ya tam üye olabilmesi için Madrid'de üzerinde mutabık kalınan koşulları yerine getirdiğini ve müttefiklerin güvenlik kaygılarını gidermenin önemli olduğunu vurguladı.
10 Temmuz 2023

Togg marka otomobillere, 5 Temmuz'daki yüzde 27'lik zammın ardından KDV oranının yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkmasıyla bir zam daha yapıldı. En düşük model olan T10X modelinin 'V1 RWD' standart menzilli versiyonunun fiyatı 274 bin 500 lira artarak 1 milyon 227 bin 500 TL'ye yükseldi. 'V2 RWD' standart menzilli modelin fiyatı ise 1 milyon 329 bin 500 TL'ye, uzun menzilli versiyonun fiyatı da 1 milyon 563 bin 500 TL'ye çıktı. Zam haberleri, teslimat bekleyen müşteriler arasında tepkiye neden oldu.
10 Temmuz 2023

27 yaşındaki Pakistanlı kadın Seema Ghulam Haider, PUBG oyununda tanıştığı 22 yaşındaki Hintli Sachin Meena ile birlikte olabilmek için dört çocuğuyla Nepal üzerinden Hindistan'a yasa dışı yollarla giriş yaptı. İki ülke arasındaki tarihi karşıtlık ve kültürel farklılıklara rağmen ilişkilerini sürdüren çift, Youtube'dan araştırarak rota belirledi. Haider ve çocukları yasa dışı giriş suçlamasıyla, Meena ve babası ise vizesiz barındırma suçlamasıyla tutuklandı. Haider, daha sonra kefaletle serbest bırakıldı ve çift şimdi evlenmek için Hindistan hükümetinden yardım istiyor.
10 Temmuz 2023

Toyota, elektrikli araçlar için geliştirdiği yeni batarya teknolojileri sayesinde 2027 yılında 1200 kilometre menzile ulaşabilecek araçlar üreteceğini açıkladı. Şirket, lityum-iyon pillerin ömrünü artırıp daha hızlı şarj edilebilmesini sağlayacak teknolojiyi 2026'da, katı hal bataryalarını ise 2027'de piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu gelişmeler, elektrikli araçların maliyetini düşürebilir ve benzinli araçlara kıyasla daha çevreci bir alternatif sunabilir.
10 Temmuz 2023

ODTÜ yönetimi, mezuniyet töreninin nerede yapılacağı konusunda bilgi vermezken, öğrenciler geleneksel olarak düzenlenen Devrim Stadyumu'ndaki toplu mezuniyet töreni için kararlı. Yönetim, önce törenin Devrim Stadyumu'nda yapılacağını belirtmiş, ancak akademik takvimdeki değişikliklerle bu bilgi kaldırılmış ve mezuniyet törenleri 24-28 Temmuz arasında belirsiz bir yerde yapılacak şekilde planlanmış. Öğrenciler, yönetimin alternatif mezuniyet düzenlemelerine fırsat vermemek için bilgiyi kasıtlı olarak gizlediğini düşünüyor. Öğrenciler, yönetimin kararına bağımsız olarak 20 Temmuz'da Devrim Stadyumu'nda mezuniyet düzenlemeye hazırlanıyor ve akademisyenlerden ve mezunlardan destek arayışında.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Litvanya'daki NATO zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin önünün açılması gerektiğini belirtti. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini terörle ilgili endişeler nedeniyle bekletiyordu ve bu şart ilk defa dile getirildi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye'nin endişeleri nedeniyle süreç durmuştu. Finlandiya'nın üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği hala bekletiliyor.
10 Temmuz 2023

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) anketine göre, 2030'a kadar gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerdeki 24 merkez bankası dijital para birimlerine geçiş yapmayı planlıyor. Nakit sirkülasyonunun azalması ve dijital ödemelerin artması nedeniyle merkez bankaları, para birimlerinin dijital versiyonlarını geliştiriyor. İsviçre Ulusal Bankası ve Avrupa Merkez Bankası bu konuda çalışmalarını sürdürürken, Çin, Hindistan ve Brezilya pilot testler yapmakta veya dijital para birimlerini piyasaya sürmeyi planlamaktadır. Nijerya ve Bahamalar ise zaten dijital para birimlerini kullanmaktadır.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı ile görüşmek üzere Litvanya'ya gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazete Pencere, bu basın toplantısından önce Erdoğan'a yöneltilmesi planlanan soruların WhatsApp gruplarına düştüğünü duyurdu. İddiaya göre, sızdırılan sorular tvnet, Habertürk ve A Haber muhabirleri tarafından Erdoğan'a soruldu ve başka soru alınmadı.
10 Temmuz 2023

Hollanda'da koalisyon hükümetinin istifasını takiben Başbakan Mark Rutte, gelecek seçimlerde Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) başında olmayacağını ve yeni hükümet kurulduktan sonra aktif siyaseti terk edeceğini duyurdu. Rutte, Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı olarak 12 yıl 8 ay 26 gün başbakanlık yapmıştır. Göçmen politikaları konusunda anlaşmazlık yaşayan koalisyon hükümeti, 543 gün görevde kaldıktan sonra istifa etmiştir. Rutte, seçimler yenilenene kadar geçici hükümetin başında kalacak.
10 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de işsizlik oranı mayıs ayında bir önceki aya göre 0,7 puan düşerek yüzde 9,5 seviyesine geriledi. 15 yaş ve üstü kişilerde işsiz sayısı 193 bin kişi azalarak 3 milyon 328 bin kişiye düştü. İstihdam oranı ise 0,1 puan artışla yüzde 48,5 oldu. Genç işsizlik oranı 1,2 puan azalarak yüzde 17'ye düşerken, haftalık ortalama çalışma süresi 0,3 saat azalarak 44,1 saat olarak kaydedildi.
10 Temmuz 2023

Türkiye'de yılın ilk yarısında ekonomik belirsizlik ve dövizdeki yükseliş beklentisi nedeniyle güvenli liman olarak görülen altına talep artış gösterdi. Bankacılık işlemlerindeki makasın genişlemesi, insanları fiziksel altına yönlendirdi. Bu durum, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün altın üretiminde rekor kırmasına sebep oldu; 2021'in ilk beş ayında 16,8 milyon adet altın üretildi. Piyasa uzmanları, fiziksel altına olan talebin devam edeceğini ve yıllık rekorun kırılmasını beklediklerini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun dava açması ve Avrupa'daki bazı soruşturmaların ardından zor günler geçiriyor. Bu durum, Binance ABD'de Bitcoin'in serbest piyasa fiyatından yaklaşık 3 bin dolar daha ucuza satılmasına yol açtı. Ancak, yeni para girişinin kısıtlanması nedeniyle sadece hesabında önceden para bulunan kullanıcılar bu indirimden yararlanabiliyor.
10 Temmuz 2023

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 60. yılında, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın ana jürisine ünlü oyuncu Demet Akbağ başkanlık yapacak. Festival, 7-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve çeşitli kategorilerde toplam 1 milyon 275 bin lira değerinde ödül dağıtılacak. Antalya Film Forum ise 10. yılında 550 bin lira değerinde ödül verecek. Ayrıca, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ikinci yılında 120 bin lira ödül ile edebiyat ve sinema dünyasına katkı sağlamaya devam edecek.
10 Temmuz 2023

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman, hastaların tıbbi durumlarını bilmeye hakkı olduğunu belirtti. Türkiye'de bazı hekimler ve aileler, kötü haber olarak görülen tıbbi bilgileri hastalarla paylaşmaktan çekiniyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin araştırmasına göre, kanser uzmanlarının önemli bir kısmı tanıyı söylemekte tereddüt ediyor. Hastaların çoğunluğu tanıyı öğrenmek istese de, bazı durumlarda aileler hastalarının depresyona girmesinden endişe ederek bilgiyi saklıyor. Duman, kötü haberin iletilmesi konusunda hekimlerin yeterli özen göstermesi ve iletişim becerilerini kullanması gerektiğini vurguluyor.
10 Temmuz 2023

THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, bir sosyal medya kullanıcısının başörtüsü ve sakal özgürlüğü talebine yanıt verirken, öncelikle kokpit ve kabinde namaz kılmak isteyenler için bir düzenleme yapacaklarını belirtti. Bolat, başörtüsü konusunda geçmişte yaşadığı bir anıyı paylaşarak, sakal konusunun daha az önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, yönetimde tek karar sahibi olmadığını, bir ekip olarak hareket ettiklerini vurguladı.
10 Temmuz 2023

Yüksek enflasyon, mali kriz ve jeopolitik gerilimler nedeniyle para stratejileri yeniden düzenleniyor. Invesco tarafından yapılan bir ankete göre, merkez bankaları ve varlık fonları önümüzdeki 10 yılda enflasyonun daha yüksek olacağına inanıyor ve altın ile gelişmekte olan piyasa tahvillerini iyi bir yatırım seçeneği olarak görüyorlar. Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası dondurulan altın ve döviz rezervleri, ülkelerin altınlarını yurt dışından geri çekme eğilimini hızlandırdı. Ankete katılan merkez bankalarının yurt içinde tuttukları altın oranı 2020'de %50 iken, bu oran şimdi %68'e yükseldi.
10 Temmuz 2023

Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksi, haftanın ilk işlem gününe yüzde 1,25'lik bir artışla 6.264,34 puanla başlayarak rekor bir seviyeye ulaştı. Endeks, açılışın ardından 6.288,97 puanı gördü ve haberin yayınlandığı saat itibarıyla 6.278 puan civarında işlem görmekteydi. Borsa İstanbul, deprem ve seçim belirsizliği gibi faktörlerle dalgalı bir dönem geçirmiş olmasına rağmen, seçimler sonrasında yükseliş eğilimini sürdürüyor.
10 Temmuz 2023

ABD'deki Mayo Clinic, Google tarafından geliştirilen ve tıbbi bilgilerle ilgili soruları yanıtlamak üzere tasarlanmış yapay zeka sohbet robotu Med-PaLM 2'yi nisandan beri test etmektedir. The Wall Street Journal'ın haberine göre, bu robot özellikle doktorlara sınırlı erişimi olan ülkeler için yararlı olabilir. Ancak Med-PaLM 2'nin şu an için mükemmel olmadığı, doktorların verdiği cevaplara kıyasla daha fazla yanlışlık ve alakasız bilgi içerdiği belirtilmiştir. Yine de muhakeme ve kanıt gösterme gibi konularda doktorlarla benzer performans sergilediği ifade edilmiştir.
10 Temmuz 2023

İstanbul Taksim İstiklal Caddesi Yeşilcam Sokağı'nda gece saatlerinde iki kişi tarafından patlatılan torpil, çevrede paniğe yol açtı. Patlama sesi üzerine vatandaşlar kaçışırken, şüpheliler olay yerinden kaçmaya çalıştı. Kısa süren bir kovalamacanın ardından polis ekipleri tarafından yakalanan iki şüpheli gözaltına alındı ve emniyete götürüldü. Olay sonrasında bölgede durum normale döndü.
10 Temmuz 2023

Apple, Türkiye pazarında iPhone 14 serisinin fiyatlarına yılın altıncı zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 47 bin 999 liradan 48 bin 304 liraya çıkarken, iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli 85 bin 999 liradan 87 bin 457 liraya yükseldi. Dolar/TL kurundaki artış ve vergilere gelen zamlar, fiyat artışlarının temel nedenleri olarak gösteriliyor.
10 Temmuz 2023

Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla birlikte Türkiye genelinde benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldı. Yapılan zamma göre benzinin litresine ortalama 45 kuruş, motorinin litresine ise 43 kuruş zam eklendi. Bu artışla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da yeni benzin ve motorin fiyatları belirlendi.
10 Temmuz 2023

TBMM'ye sunulan ve bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesini öngören Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı teklifine göre, bir-üç yaş arası otomobil sahipleri 2023'te en az 4 bin 240 lira, en yüksek 202 bin 304 lira MTV ödeyecek. Togg T10X modeli için ödenecek MTV 12 bin 906 lira olacak. Yeni otomobil satışlarının çoğunluğunu oluşturan 1,6 litreyi aşmayan motor silindir hacmine sahip araçlar için MTV, 4 bin 240 lira ile 8 bin 870 lira arasında değişecek. MTV zammı otomobillerin yanı sıra otobüs, panelvan, uçak, helikopter ve motosiklet gibi diğer taşıtları da kapsayacak.
10 Temmuz 2023

Çin'in Guangdong eyaletinde 25 yaşındaki bir saldırgan, bir anaokuluna bıçaklı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda altı kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Saldırgan olay yerinde gözaltına alındı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı ancak saldırıda ölenlerin kimlikleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Temmuz 2023

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Alman Dış İstihbarat Teşkilatı (BND), Wagner grubunun Kremlin'e karşı isyanını bir hafta öncesinden 'belirsiz bir işaret' ile öngörmüş ancak kesin teyit edemediği için Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u hızlıca bilgilendirememiş. Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırmakla suçlamış ve Rostov bölgesine girmişti. Bu olay üzerine Rusya'da 'silahlı isyan' suçlamasıyla dava açılmış, ancak Prigojin'in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla gerilimi azaltma önerisini kabul etmesi üzerine dava kapatılmıştır.
10 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta ve Doğu Karadeniz, Sinop, Kastamonu kıyıları, Kayseri, Niğde, Erzincan, Ardahan ve çevreleri ile Yozgat'ın doğusu, Sivas'ın kuzey ve batısı, Erzurum'un kuzey ilçeleri için kuvvetli yağış uyarısında bulundu. Ordu, Giresun, Rize ve Artvin çevrelerinde ise çok kuvvetli yağış beklendiği belirtildi. Ayrıca Güney ve Kıyı Ege, İç Anadolu'nun güney ve doğusu ile Doğu Anadolu'nun batısında kuzey yönlerden kuvvetli rüzgar ve yer yer fırtına esmesi öngörülüyor.
10 Temmuz 2023

Twitter sahibi Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'e 'gavat' ifadesini kullandı. Bu yorum, Zuckerberg'in Musk'ın kafes dövüşü meydan okumasını kabul ettiğini duyurmasının ve bir fast food zincirinin Threads hesabı üzerinden yapılan bir yorumun ardından geldi. Twitter, Zuckerberg'in şirketi Meta'nın 'Threads' adlı yeni platformu nedeniyle yasal işlem başlatma uyarısında bulunmuştu.
10 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, 'Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu' başkanı Kürşat Mican liderliğindeki bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' ve 'milli ve manevi değerlere hakaret' gerekçeleriyle protesto edildi. Grup, serginin kaldırılması için resmi kurumlara başvurduğunu belirtti. Protesto sırasında polis engelini aşmaya çalışan bazı grup üyeleri ile arbede yaşandı, ancak daha sonra grup dağıldı.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim