CHP Grup Başkanı Özgür Özel, partinin yeniden yenilgi yaşamaması için her göreve talip olduğunu ifade etti. Adaylık tartışmalarıyla ilgili soruları yanıtlayan Özel, sorumluluk almak ve fedakarlık yapmak gerektiğini belirtti. Ayrıca, altılı masadaki diğer partilere CHP listesinden kontenjan ayrılmasıyla ilgili olarak, kendi listelerinden girilseydi yüzde 25'in üzerinde oy alınabileceğini ve ciddi bir oy kaybına uğrandığını söyledi.
3 Ağustos 2023

ABD'nin Maryland eyaletine bağlı College Park şehri eski belediye başkanı Patrick Wojahn, çocukların cinsel istismarıyla ilgili videolar bulundurduğu ve dağıttığı suçlamalarını kabul etti. Wojahn, bu suçlamalar üzerine Mart ayında belediye başkanlığı görevinden istifa etmişti. Wojahn hakkında, Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi'nden yapılan ihbar sonucu, şubatta soruşturma başlatılmıştı.
3 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın net rezervleri 28 Temmuz haftasında 10,9 milyar dolara geriledi. Bu, seçimden bu yana kaydedilen en hızlı düşüş olarak dikkat çekti. Brüt rezervler ise 113,8 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervlerde de düşüş kaydedildi ve 28 Temmuz haftasında eksi 50,6 milyar dolar oldu.
3 Ağustos 2023

İran'ın güneybatısında yer alan Huzistan eyaletindeki sekiz kentte hava sıcaklığı 50 derecenin üstüne çıktı. Huzistan Meteoroloji Genel Müdürü Muhammed Sebzehzari, yüksek sıcaklıkların önümüzdeki iki hafta boyunca devam etmeyeceğini belirtti. Ayrıca, Şuş Sağlık ve Tedavi Ağı Müdürü Yahya Meysem, son 24 saatte 16 kişinin güneş çarpması nedeniyle hastaneye başvurduğunu ve bunlardan ikisinin tedavi altına alındığını aktardı.
3 Ağustos 2023

Türkiye Barolar Birliği, yatırım karşılığı yabancılara vatandaşlık imkanı veren yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açtı. Ancak Danıştay 10. Dairesi, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Yönetmelik, gayrimenkul alımı veya belirli bir miktarın bireysel emeklilik sistemine yatırılması gibi yatırımlar karşılığında yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesini öngörüyor.
3 Ağustos 2023

27 Temmuz haftasında yabancı yatırımcılar 178,9 milyon dolarlık hisse alımı gerçekleştirdi. Bu durum, 2013'ten bu yana yabancı yatırımcılar için en uzun alım serisi oldu. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin politikaları, yabancı yatırımcıların borsayı radarına almasını sağladı. Son sekiz haftada toplam net hisse alım miktarı 1,788 milyar dolar oldu.
3 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,51 değer kaybederek günü 7221,5 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 37,03 puan azaldı ve toplam işlem hacmi 144,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,21, holding endeksi yüzde 1,36 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 8,07 ile sigorta, en çok kaybettiren ise yüzde 2,29 ile finansal kiralama ve faktoring oldu.
3 Ağustos 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir tekel bayisine yapılan silahlı saldırıya ilişkin üç şüpheli tutuklandı. Olayla ilgili gözaltına alınan sekiz zanlıdan Azat Özer, Tarık Özer ve Servet Özer 'nitelikli kasten öldürme' suçundan tutuklandı. Diğer beş zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Saldırıda Yunus Emre Erzen ve Batuhan Bayındır hayatını kaybetmişti.
3 Ağustos 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Britanyalı rock müzik grubu Placebo'nun solisti Brian Molko'ya hakaret davası açtı. Meloni, kendisine 'ırkçı ve faşist' diyen Molko'ya dava açtı. Olay, Molko'nun 11 Temmuz'da bir müzik festivalinde sahneden Meloni'ye 'faşist ve ırkçı' demesi sonrası gerçekleşti. Molko'nun suçlu bulunması durumunda 1000 ila 5 bin avro para cezası alabileceği belirtiliyor.
3 Ağustos 2023

Kanada'da emlakçı Michele Rose, bir müşterinin evinde beklerken buzdolabından süt içti ve bir koltuğun kolunu kırdı. Ev sahibi Lyska Fullerton, mutfağa koyduğu kamera ile Rose'u suçüstü yakaladı ve görüntüleri British Columbia Finansal Hizmetler Kurumu'na sundu. Kurum, Rose'a 20 bin Kanada doları para cezası kesti ve eylemlerini 'yakışıksız' olarak tanımladı.
3 Ağustos 2023

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına göre, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanı olarak atandı. Ayrıca, Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu Kara Kuvvetleri Komutanı, Muharip Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ise Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. 30 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak kararla 32 general ve amiral bir üst rütbe, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.
3 Ağustos 2023

Rekabet Kurulu, işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamak için anlaşmalar yaparak 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ihlal edildiğini tespit etti. Bu anlaşmaların, işverenlerin emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmelerine yol açtığı belirlendi. Bu durum, çalışanların dağılımında etkinsizlik yaratıyor ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapıyı zarar verebiliyor. Soruşturma sonucunda, 16 şirkete toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verildi.
3 Ağustos 2023

Hepsiburada, 2023 yılının ilk altı ayında en çok satılan ürünler ve tüketici eğilimlerini açıkladı. En çok alışveriş yapan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli oldu. En çok alışveriş akşam 8 ile 10 arasında ve mart ayında yapıldı. En çok satılan ürünler arasında akıllı çocuk saatleri, otel rahatlığındaki yastıklar, fritözler, Apple, Samsung ve Xiaomi marka cep telefonları, yüz bakım ürünleri, ıslak mendiller, tişörtler ve spor malzemeleri yer aldı.
3 Ağustos 2023

Dünya Serbest Dalış Kupası'nda yarışan milli sporcu Şahika Ercümen, Bahamalar'daki Mavi Çukur'da düzenlenen organizasyonun son gününde 100 metreye 3 dakika 14 saniye içinde dalarak Türkiye rekorunu kırdı. Ercümen, Türkiye serbest dalış tarihinde kadınlar ve erkeklerde sabit ağırlıkla 100 metreye inen ilk sporcu oldu. Slovenyalı kadın sporcu Alenka Artnik ise 111 metreyi 3 dakika 41 saniyede dalarak dünya rekorunu kırdı.
3 Ağustos 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, HDP'li politikacıların eylemleri ve camilerin zarar görmesi nedeniyle Kobani davasına müdahil olmak istediğini belirtti. Bu dava, IŞID'in Kobani'ye saldırılarının ardından başlayan 7-8 Ekim olaylarına ilişkin açıldı ve HDP'nin önceki dönem eş genel başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi yargılanıyor. Diyanet, sanıkların cezalandırılmasını talep etti ve bu talebini, hukukun üstünlüğünü ve devlet otoritesini tanımayan, halka karşı şiddet kullanmaya yönelen ve uluslararası destek gören örgütlerin eylemlerinin maddi ve manevi kayıplara sebep olduğunu belirterek gerekçelendirdi.
3 Ağustos 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Disney Plus'ın 'Atatürk' yapımını yayınlamama kararına tepki olarak, platforma karşı her türlü yaptırımın uygulanacağını belirtti. Yayman, Meclis açıldığında Disney Plus Türkiye yetkililerini çağırıp iptal gerekçelerini komisyonlarına açıklamalarını isteyeceklerini ifade etti. Ayrıca, Disney Plus'ın lisansının iptali dahil, bant daraltma ve reklam yasağı gibi yaptırımların uygulanabileceğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Microsoft, çalışanlar tarafından Windows 11'in yayınlanmamış gizli özelliklerini etkinleştirmek için kullanılan dahili 'StagingTool' uygulamasını yanlışlıkla sızdırdı. Bu durum, gizli özellikleri etkinleştirme sürecini daha kolay ve daha resmi hale getiriyor. Microsoft'un kendi StagingTool sızıntısı, mühendislerin yayınlanmamış özellikleri test etmek için kullandığı dahili bir araç olduğu düşünülüyor. Microsoft'un, RAR ve 7-Zip dosyaları için yerel destek de dahil olmak üzere bir sonraki büyük Windows 11 güncellemesini eylülde sunması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Komutanlığı, ABD'li asker Travis King'in Kuzey Kore sınırını izinsiz ve isteyerek geçtiği için gözaltına alındığını doğruladı. BM Komutanlığı, Kuzey Kore'den askerin nerede olduğuna dair bilgi talep etti ve gelen ilk yanıtta King'in gözaltına alındığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Kuzey Kore'ye Travis King hakkında diplomatik kanallardan çağrı iletildiğini ancak Kuzey Kore'nin bu çağrıya henüz yanıt vermediğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Şile sahilinde tespit edilen 28 adet top mermisinin İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma olduğunu açıkladı. Mermiler, 28 Temmuz'da bir kişinin ihbarı üzerine Sualtı Savunma Grup Komutanlığı ekipleri tarafından bulundu. Toplardan 11 tanesi çıkarılarak SAS Grup Komutanlığı’na götürüldü, 17 tanesi ise imha edildi. Bakanlık, mermilerin yeni sürüklenmiş bir mühimmat olmadığını ve bölgede tehdit oluşturan bir durumun bulunmadığını belirtti.
3 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın İstanbul'da düzenleyeceği yatırımcı toplantısına katılacaklar. İktidarın düşük faiz politikasında ısrar etmesi sonucu ekonomi krize girmiş ve bu durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Şimşek ve Erkan göreve getirilmişti. Yeni ekonomi yönetiminin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Çin, 18 yaş altı çocuk ve gençlerin internet bağımlılığını azaltmak amacıyla çevrimiçi geçirdikleri zamanı sınırlama kararı aldı. 2 Eylül'de uygulamaya girecek düzenlemeye göre, bu yaş grubundaki kullanıcılar saat 22:00 ile 06:00 arasında mobil internete erişemeyecek. Ayrıca, farklı yaş grupları için ayrı uygulamalar öngörülüyor. Sekiz yaş altı çocuklar günde 40 dakika, 16-17 yaş grubu ise maksimum iki saat internet kullanabilecek.
3 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun temmuz ayı enflasyon oranını yüzde 47,83 olarak hesapladığını ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak belirlediğini açıkladı. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını ve politikalarının temel amacının orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmek olduğunu ifade etti.
3 Ağustos 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, AKP Kayseri Milletvekili ve eski savunma bakanı Hulusi Akar'ın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olabileceğine dair dedikoduların kendisine ulaştığını belirtti. Altaylı, AKP'nin Mansur Yavaş'ın karşısına sürpriz bir isim çıkaracağını ve bu ismin Hulusi Akar olabileceğini ifade etti. Ancak Altaylı, bu durumun kesin olmadığını, sadece konuşulduğunu bildiğini ekledi.
3 Ağustos 2023

Lund Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından yönetilen araştırmada, yapay zekanın meme kanseri tarama görüntülerini iki radyologla benzer oranda doğru okuyabildiği belirlendi. Araştırmada, 80 binden fazla kadının tarama görüntüleri hem radyologlar hem de yapay zeka tarafından değerlendirildi. Yapay zeka ve radyologların yanlış tespit oranı yüzde 1,5 çıktı. Ancak yapay zekanın tarama programlarında kullanılıp kullanılamayacağını tam olarak belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.
3 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşen eski CHP lideri Hikmet Çetin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlıkta devam edeceğini belirtti. Çetin, İmamoğlu'na İstanbul'un kazanılması gerektiğini söylediklerini ifade etti. CHP'nin kurultay süreci başladı ve parti meclisi büyük kurultay için tarih belirlemek üzere 15 Ekim'de toplanacak.
3 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında yıllık enflasyonun yüzde 47,83 olduğunu duyurdu. Aylık artış oranı ise yüzde 9,49 olarak belirlendi. Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 38,21 olarak açıklanmıştı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltmişti.
3 Ağustos 2023

İzmir'in Buca ilçesindeki bir lunaparkta, inişi esnasında kapanmayan bir salıncak savruldu ve ağaca çarptı. Kazada salıncaktaki altı kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından çevredeki hastanelere kaldırıldı. Yaralıların hayati tehlikesi bulunmazken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
3 Ağustos 2023

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 12 aylık enflasyon oranını yüzde 122,88 olarak açıkladı. Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 13,18 artarken, yedi aylık artış oranı yüzde 69,21 oldu. Haziran verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 8,54, yıllıksa yüzde 108,58 artmıştı. İstanbul Ticaret Odası ise İstanbul'daki 12 aylık enflasyonu yüzde 63,76 olarak açıklamıştı.
3 Ağustos 2023

AFAD'ın bildirdiğine göre, Malatya'nın Pütürge ilçesinde 4,3 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem, saat 07:56'da ve 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.
3 Ağustos 2023

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie Gregoire Trudeau, 18 yıllık evliliklerini sonlandırma kararı aldı. Trudeau, bu kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Çiftin üç çocuğu bulunuyor. Kanada Başbakanlık Sözcüsü Alison Murphy, çiftin ayrılma kararıyla ilgili tüm yasal ve etik adımların atıldığını belirtti.
3 Ağustos 2023

45 yaşındaki İtalyan kaleci Gianluigi Buffon, aktif futbol kariyerini sonlandırdığını sosyal medya hesaplarından duyurdu. Profesyonel kariyerine Parma'da başlayan Buffon, Juventus ve Paris Saint-Germain gibi kulüplerde de forma giydi. İtalya Milli Takımı'nın formasını en fazla giyen isim olan Buffon, 2006'da FIFA Dünya Kupası'nı kazandı.
3 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, mavi tikli kullanıcıların platformdan doğrudan video indirebileceğini açıkladı. Normalde Twitter'daki bir videoyu indirmek için harici platformların kullanılması gerekiyor. Ancak Musk, mavi tikli kullanıcıların artık buna gerek kalmadan video indirebileceğini belirtti. Videonun indirilebilmesi için videoyu paylaşan hesabın buna izin vermesi gerekiyor.
3 Ağustos 2023

Fenerbahçe, Uruguaylı futbolcusu Diego Rossi'nin Amerikan Major League Soccer (MLS) ekibi Columbus Crew'e transfer olduğunu açıkladı. Rossi, 2021-2022 ve 2022-2023 sezonlarında Fenerbahçe forması giymişti. Kulüp, Rossi'ye katkılarından dolayı teşekkür etti ve kariyerinin yeni döneminde başarılar diledi.
3 Ağustos 2023

ABD'nin Maryland eyaletinde yasal hale gelen marihuana satışlarından ilk ayın sonunda 87,4 milyon dolarlık gelir elde edildi. Maryland Marihuana İdaresi (MCA), bu rakamın, esrarın sadece tıbbi raporla hastalara satıldığı bir önceki ayki rakamın yaklaşık iki katına karşılık geldiğini belirtti. Yeni yasaya göre, Maryland polisi, marihuana kokusunu veya bulundurulmasını şüphelilerin aranması için gerekçe gösteremeyecek. Ayrıca, marihuananın ebeveynler ve vasiler tarafından kullanılması, devlet yetkilileri tarafından çocuk ihmali olarak değerlendirilemeyecek.
3 Ağustos 2023

Akdeniz'de, Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'ın duyurusuna göre, deprem saat 05.18'de gerçekleşti ve merkez üssü Datça açıkları oldu. Deprem, Datça'ya 224,61 kilometre mesafede ve yerin 6,94 kilometre derinliğinde kaydedildi.
3 Ağustos 2023

UEFA Şampiyonlar Ligi 2'nci eleme turunda rövanş karşılaşmaları sona erdi. Türkiye'den tek takım olan Galatasaray, ilk maçı 2-2 beraberlikle biten eşleşmenin rövanşında Zalgiris'i 1-0 yenerek tur atladı. Sarı-kırmızılılar, 3'üncü eleme turunda Slovenya ekibi Olimpija Ljubljana'nın rakibi oldu. Üçüncü eleme turunda ilk maçlar 8-9 Ağustos, rövanşlar ise 15 Ağustos'ta yapılacak.
3 Ağustos 2023

Brezilya'nın Rio de Janeiro, Sao Paulo ve Bahia eyaletlerinde polis, uyuşturucu çetelerine karşı baskınlar düzenledi. Rio de Janeiro'da çıkan çatışmada 10 kişi öldü, aralarında bir çete liderinin de bulunduğu belirtildi. Sao Paulo'da beş gün süren Kalkan Operasyonu'nda 16 kişi, Bahia eyaletinde ise 19 şüpheli öldü. Operasyonlar sonucunda 58 kişi gözaltına alındı ve 385 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.
3 Ağustos 2023
İşaretlediklerim