Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğini izleyen kuruluşu Copernicus, okyanus sıcaklıklarının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu durum, okyanusların karbondioksit emme kapasitesini azaltarak gezegenin ısınmasına yol açıyor. Ayrıca, sıcaklık artışı deniz canlılarının göç etmesine ve beslenme zincirinin bozulmasına neden oluyor. Bilim insanları, bu rekorun Ağustos ayında kırılmasının, suların önümüzdeki Mart ayında ne kadar daha ısınacağı konusunda endişe yarattığını belirtiyor.
4 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'deki gıda fiyatları son 34 aydır aralıksız artıyor. Son bir yılda yüzde 54 artış gösteren gıda fiyatları, dünya genelinde yüzde 21 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 'yeni ekonomik model' geçtiği Kasım 2022'den itibaren FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark giderek büyüdü. Ayrıca, Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'den itibaren gıda fiyatlarındaki artış hızlandı.
4 Ağustos 2023

Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalni, aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak ve bu topluluğu finanse etmek gibi suçlamalarla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Navalni, 2021 yılında zehirlendiği iddiasıyla tedavi gördüğü Berlin'den Moskova'ya döndüğünde tutuklanmıştı. Daha önce de Navalni'nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (FBK), mahkeme kararıyla tasfiye edilmişti.
4 Ağustos 2023

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde park halinde bulunan bir otomobilde bir kadın ve bir erkek cesedi bulundu. Cesetlerin Ö.G. (34) ve S.K'ye (24) ait olduğu belirlendi. Olay yerine jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Yıldızeli Kaymakamı ve Belediye Başkanı da olay yerine gelerek bilgi aldı.
4 Ağustos 2023

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) raporuna göre, Türkiye'deki vatandaşlar gıda, barınma, enerji ve borç gibi temel ödemeleri yapabilmekten en çok endişe edenler. Rapora göre, Türkiye'deki halkın yüzde 72'si bu konulardan endişeli. Türkiye'yi yüzde 67 ile Şili ve yüzde 66 ile Meksika takip ediyor. Ayrıca, Türkiye'de en yüksek gelire sahip %20'lik kesim, en düşük gelire sahip %20'lik kesimden daha endişeli.
4 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) arasında, 12 Eylül 1980 darbesinden 42 yıl sonra toplu iş sözleşmesi imzalandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun imzaladığı sözleşme, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate indirilmesini de içeriyor. İmamoğlu, bu standartların tüm ülkede, benzer koşullarda çalışan tüm kadrolu veya şirket belediye çalışanlarına da uygulanması gerektiğini belirtti.
4 Ağustos 2023

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletindeki Bramsche beldesinde bulunan bir camiye gamalı haç çizili ve Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü imzalı tehdit mektubu gönderildi. Mektupta, 'Böyle devam edin. Yahudilere yaptığımızı size de yapacağız. O gün uzak değil' gibi tehdit içeren ifadeler yer aldı. Cami Dernek Başkanı Ahmet Irmak, benzer bir tehdit mektubunun yaklaşık bir yıl önce de kendilerine gönderildiğini ve konuyu polise bildirdiklerini belirtti.
4 Ağustos 2023

İnsan kaçakçılığı, tecavüz ve organize suç örgütü kurma suçlamalarıyla yargılanan sosyal medya fenomeni Andrew Tate ve kardeşi Tristan Tate hakkındaki ev hapsi kararı kaldırıldı. Yeni karara göre, Tate kardeşler yaşadıkları Bükreş ve çevreleyen Ilfov bölgesinden ayrılamayacaklar ve taşındıkları takdirde yeni adreslerini polise bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca, sanıkların birlikte suçlandıkları iki Romanya vatandaşı, tanıklar, mağdur olduklarını söyleyen kişiler ve aileleriyle görüşmeleri yasaklandı.
4 Ağustos 2023

Gazeteci Barış Pehlivan'ın, 31 Temmuz'da çıkan denetimli serbestlik düzenlemesinden faydalanmak için yaptığı başvuru, 'denetimli serbestlik şartları oluşmadığı' gerekçesiyle reddedildi. Avukatı Hüseyin Ersöz, cezaevi müdürlüğünün kanunun uygulanma şartlarını gözardı ettiğini belirtti ve kararın hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Ersöz, bir kez daha denetimli serbestlik talebinde bulunacaklarını söyledi.
4 Ağustos 2023

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 30 Temmuz'da meydana gelen ve sekiz kişinin ölümüne, 22 kişinin yaralanmasına neden olan otobüs kazasının ardından, kazaya karışan otobüsün bağlı olduğu Turgut Reis firması otobüs işletmesini kapatma kararı aldı. Turgut Reis Group Yönetim Kurulu Başkanı, bu kararın kazadan dolayı yaşadıkları büyük üzüntü nedeniyle alındığını belirtti.
4 Ağustos 2023

İngiliz ilaç şirketi GSK ve Johns Hopkins Sıtma Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışmada, sıtma hastalığının yayılmasını engelleyebilecek bir bakteri türü keşfedildi. Bu bakteri, 'Delftia tsuruhatensis Tres Cantos 1 (TC1)' ismiyle bilinir ve sivrisineklerin tükürük bezinde ve orta bağırsağında sıtmaya sebep olan parazitlerin miktarını azaltır. TC1 bakterisi, 'Harmane' isimli bir molekül salgılar ve bu molekül, sivrisinek ısırığıyla insana bulaşan parazitte yüzde 75 azalmaya sebep olur.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Mersin'deki CHP seçmeninin %57,5'i belediye başkanı Vahap Seçer'i tekrar başkan olarak görmek istiyor. İYİ Parti seçmeninin %47,4'ü ise eski Mersin belediye başkanı Burhanettin Kocamaz'ı tercih ediyor. Anketin kimin adına yapıldığı ve örneklem belirleme yöntemi gibi bilgilere ulaşılamadı.
4 Ağustos 2023

Rekabet Kurulu, Storytel Turkey Yayıncılık Hizmetleri AŞ'nin yayınevi ve eser sahipleriyle yaptığı uzun süreli münhasırlık anlaşmalarıyla sesli kitap pazarına rakip firmaların girişini engelleyerek rekabet kurallarını ihlal ettiği iddialarına yönelik soruşturma başlattı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri ciddi ve yeterli bularak, şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Ancak, soruşturma kararlarının, ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birliklerinin kanunu ihlal ettikleri ve ceza yaptırımıyla karşı karşıya kaldıkları şeklinde yorumlanamayacağı belirtildi.
4 Ağustos 2023

ABD'li pop şarkıcısı Taylor Swift, Eras turunun ABD ayağı kapsamında görev alan kamyon şoförlerine ve diğer tur ekibi üyelerine 100 bin dolarlık ikramiye verdi. Colorado merkezli kamyon şirketi Shomotion’un CEO’su Michael Scherkenbach, bu jestin nakliye personelini şaşırttığını belirtti. İkramiyenin bu büyüklükte olmasını beklemediklerini ifade eden Scherkenbach, tur için yaklaşık 50 kamyon sürücüsünün görev aldığını söyledi.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın düzenlediği ankete göre, İzmir'de CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, kendi partisinin seçmenlerinin tercihinde ilk sırada yer alıyor. Engin'i İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü izliyor. AKP'li seçmenlerin ilk tercihi ise AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ. Ancak anketin kimin adına yapıldığı ve örneklem belirleme yöntemi gibi bilgiler paylaşılmadı.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Antalya'da CHP'li seçmenlerin büyükşehir belediye başkanı olarak en çok görmek istediği isim Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal oldu. Uysal'ı Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Uysal ve mevcut büyükşehir belediye başkanı Muhittin Böcek takip etti. Ankette, AKP'li seçmenler arasında en popüler isim ise eski dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, İYİ Partili ve CHP'li seçmenlerin çoğunluğu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı ikinci dönemde de görmek istiyor. CHP seçmeninin yüzde 53,9'u ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 45,4'ü Mansur Yavaş'ı tercih ederken, AKP seçmenlerinin ilk tercihi yüzde 27,6 ile Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok oldu. Anketin kimin adına yapıldığı, kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği, örneklem belirleme yöntemi ve kararsızların nasıl dağıtıldığı bilgileri verilmedi.
4 Ağustos 2023

HSBC, dolar/TL beklentisini 2023 sonu için 27'den 29'a, 2024 sonu içinse 32'ye çıkardı. Banka, dış ticaret açığındaki hızlı büyüme ve enflasyondaki yukarı ivmeye dikkat çekti. HSBC'nin analizine göre, dış ticaretteki durum, döviz girişinin arttığı turizm sezonunda dahi cari dengenin yeteri kadar iyileşmeyebileceğini gösteriyor. Ayrıca, banka enflasyonun yılı yüzde 60'ın üstünde tamamlayabileceği anlamına gelen verileri ve reel faizler üzerindeki etkisi ile dolarizasyon riskini de değerlendirdi.
4 Ağustos 2023

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul ve ilçe seçimlerini kazanacaklarını belirtti. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önceki 'yola devam etme' mesajlarıyla paralel görünüyor. Ancak İmamoğlu'nun partisi, 2019 yerel seçimlerinde belediye meclisinde çoğunluğu sağlayamamıştı. CHP'nin kurultay süreci başladı ve parti meclisi ikiye ayrılmış bir görünüm veriyor.
4 Ağustos 2023

Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre, burunlarını karıştıran sağlık çalışanlarının Covid-19'a yakalanma olasılığı daha yüksek. Araştırmada, burnunu karıştırdığını kabul edenlerin yüzde 17'sinin Covid-19 testi pozitif çıktığı, burnunu karıştırmadığını söyleyenlerde bu oranın yüzde 6 olduğu belirtildi. Araştırmacılar, burun karıştırmanın ellerdeki virüsü doğrudan buruna sokarak enfeksiyonu kolaylaştırabileceğini ve virüsün diğer insanlara daha kolay yayılmasına yol açabileceğini ifade etti.
4 Ağustos 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen köylülerin su tankeri, jandarma tarafından 'incelenecek' gerekçesiyle nöbet tutulan alana alınmadı. Ancak, eylemcilerin direnişi sonucunda tankerin alana alındığı belirtildi. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar ve ağaç kesimine karşı eylemler düzenliyorlar.
4 Ağustos 2023

Rol yapma oyunu Baldur’s Gate 3, Steam'de büyük satış rakamlarına ulaştı ve Twitch'te en çok izleyici toplayan içeriklerden biri oldu. Oyunun PlayStation 5 sürümü 6 Eylül'de çıkacakken, XBox çıkışı biraz gecikebilir. Oyunun çıkışıyla beraber Steam'de eşzamanlı oyuncu sayısı 300 binin üstüne çıktı ve Twitch'te izleyici sayısı prime time'da 500 bine yaklaştı.
4 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş., 2022 yılında elde edilen kardan hisse sahiplerine nakit temettü ödeyeceğini duyurdu. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamaya göre, her hisse için net 0,2590592 TL ödenecek. Bu ödeme, son fiyata göre yüzde 0,84 temettü verimi anlamına geliyor. Ödemenin tarihi henüz açıklanmadı.
4 Ağustos 2023

Yönetmen Ferzan Özpetek, İtalyan lüks spor otomobil markası Maserati için 'Yol Arkadaşları' isimli bir kısa film çekti. Film, aile bağları, otomotiv tutkusu ve yaşam hakkında bir hikaye anlatıyor. Üç kardeşin, babalarıyla yeniden bir araya gelme niyetiyle yaptıkları yolculuğu konu alıyor. Filmin ilk fragmanı yayınlandı.
4 Ağustos 2023

Activision, Call of Duty oyununda hilecileri gerçek zamanlı olarak kovma özelliğini tanıttı. Bu özellik, Activision'ın özel olarak geliştirdiği Ricochet hile önleme sistemi sayesinde mümkün olacak. Sistem, bir hilecinin oyundan çıkarıldığını Call of Duty lobilerine bildirecek. Bu özellik, Call of Duty: Modern Warfare 2 ve Warzone 2.0'ın beşinci sezonuyla birlikte çarşamba günü başladı.
4 Ağustos 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Türkiye'de mayıs ayından itibaren Model Y teslimatlarına başladı ve üç ayda 2 bin adetten fazla araç satışıyla elektrikli araç satışlarında lider oldu. Ancak, Tesla'nın bu başarısı, şirketin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'yle satış verilerini paylaşmaması nedeniyle resmi kayıtlara geçmedi. Tesla, şirket politikası gereği hiçbir ülkede otomotiv derneklerine üye olmadığı için satış verilerini sadece global çeyrek sonuçlar halinde açıklıyor.
4 Ağustos 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 38 bin 828 lira olarak belirlendi. Bu maliyet, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,24 artış gösterdi. Temmuz ayında yaşam maliyeti, hazirana göre 3 bin 448 lira arttı. Hanelerin sık kullandığı ürünler arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 94,31 ile zeytinyağı fiyatlarında görüldü.
4 Ağustos 2023

Bu hafta sinema salonlarında biri yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona girdi. 'Başkalarının Çocukları' adlı Fransız drama filmi, bir kadının sevgilisinin çocuğunu kendi çocuğu gibi sevmeye başlamasını konu alıyor. Gerilim türündeki 'Nefes Alma', kaybolan genç bir adamın yaşlı bir adamın kapısını çalmasını ve sonrasında yaşananları anlatıyor. 'Venüs’te Görüşürüz', 'Meg 2: Çukur', 'Rubinin Ailesi', 'Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası', 'Orman Çocuğu: Güç Uyanıyor' ve 'Mir Anka' adlı filmler de bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
4 Ağustos 2023

Bankaların vadeli mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranları düşüş gösteriyor. Üç aya kadar vadeli hesaplarda ortalama mevduat faizi yüzde 30'un altına indi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçen haftaki enflasyon sunumunda 'sadeleşme' adımlarıyla mevduat faizlerini düşürdüklerini belirtmişti. Bir aya kadar vadeli hesaplarda ortalama faiz yüzde 23,44, altı aya kadar yüzde 26,76, bir yıla kadar ise yüzde 20,19 oldu.
4 Ağustos 2023

Bursa'da bulunan Togg fabrikasında çalışan işçiler, iki aydır maaşlarını alamadıklarını belirterek grev kararı aldılar. İşçiler, maaşları ödenene kadar greve devam edeceklerini duyurdu. İşçiler, Yapı Merkezi firmasının taşeronu Anel Elektrik ve Sinay Enerji bünyesinde çalışıyorlar ve grev kararlarını İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası'nın Twitter hesabı üzerinden duyurdular.
4 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) temel ilaçlar listesindeki, gebelik sonlandırılmasında kullanılan ve ağızdan alınan güvenilir ilaçlar Türkiye'de eczanelerden temin edilemiyor. Türkiye'de gebeliğin 10'uncu haftası doluncaya kadar istek üzerine kürtaj yaptırmak hukuken mümkün. Ancak 2012'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Her kürtaj bir Uludere'dir' demesiyle fiilen engellenmeye başlandı. İlaçla kürtaj (düşük) daha az maliyetli ve kullanımı kolay bir yöntem. DSÖ'nün temel ilaçlar listesinde, ilaçla kürtaj için kullanılan mifebriston (RU-486 adıyla da biliniyor) ve misoprostol yer alıyor. Ancak mifepristone Türkiye'ye hiç girmedi. Misoprostol ise mide koruyucu ilaç olarak reçete ediliyor ve eczanelerde satılıyordu.
4 Ağustos 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak Kongre baskını soruşturması kapsamında kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Trump, Washington DC'deki bir federal mahkemede hakim karşısına çıktı. Kendisine yöneltilen dört suçlamayı reddeden Trump'ın duruşmasını eski Başsavcı Jack Smith özel yetkili uzman olarak izledi. Duruşmayı çok az sayıda gazeteci izleyebildi ve ses kayıt cihazlarına izin verilmedi.
4 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ve Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğüne atamalar yaptı. Türk Silahlı Kuvvetlerindeki atamalara göre, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu Kara Kuvvetleri Komutanı ve Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Türk Tarih Kurumu Başkanlığına Prof. Dr. Yüksel Özgen ve Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğüne Rahmi Güney atandı.
4 Ağustos 2023

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde 3'üncü eleme turunda karşılaşacak olan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Yukatel Adana Demirspor'un rakipleri belli oldu. Beşiktaş, Azerbaycan ekibi Neftçi ile; Fenerbahçe, Slovenya temsilcisi Maribor ile; Adana Demirspor ise Hırvatistan temsilcisi Osijek ile eşleşti. 3'üncü eleme turu müsabakaları, 10 ve 17 Ağustos'ta oynanacak.
4 Ağustos 2023
İşaretlediklerim