Slovenya Başbakanı Robert Golob, ülkede son günlerde meydana gelen selin neden olduğu hasarın 500 milyon avroyu aşabileceğini belirtti. Golob, ülkenin tarihinin en kötü doğal afetiyle karşı karşıya olduğunu ve ülkenin üçte ikisinin ani sellerden etkilendiğini ifade etti. Altyapı, ev ve işyerlerinin hasar gördüğü, vatandaşların helikopter ve botlarla tahliye edildiği belirtildi. Ayrıca, sel nedeniyle dört kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
5 Ağustos 2023

Samsun'un Bafra ilçesinde bir İmam Hatip Ortaokulu bahçesinde 15 yaşındaki bir çocuk ölü olarak bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar hemen polise haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri çocuğun hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.
5 Ağustos 2023

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki Hilal T., tarlada çalışırken vücuduna yapışan kene sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalandı. Hilal T., hastalığın belirtileri üzerine Suşehri Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve daha sonra Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak genç kız, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Giresun İl Sağlık Müdürlüğü, genç kızın KKKA PCR testinin pozitif olduğunu bildirdi.
5 Ağustos 2023

Giresun'un Espiye ilçesinde denize giren 41 yaşındaki Feyza Alya Turan, akıntıya kapılarak yaklaşık 3 kilometre sürüklendi. Sahildeki bir kişi, Turan'ın sürekli çalan cep telefonunu yanıtlayarak, durumu yakınlarına bildirdi. Yakınları durumu jandarma ve sahil güvenlik ekiplerine ihbar etti. Turan, ekiplerin denizde arama yaptığı sırada yüzerek kıyıya çıktı ve sağlık kontrolünden geçirildikten sonra taburcu edildi.
5 Ağustos 2023

Oyuncu Nilperi Şahinkaya'nın, Münevver Karabulut'u öldüren Cem Garipoğlu'nun kız kardeşi Sakine Garipoğlu ile çekilen fotoğrafı sosyal medyada büyük tepki çekti. Şahinkaya, tepkiler üzerine sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı ve Garipoğlu'nu tanımadığını belirtti. Ancak bu açıklama, sosyal medya kullanıcılarını yatıştırmaya yetmedi ve Garipoğlu ailesinin cinayetle ilgili iddialar tekrar gündeme geldi.
5 Ağustos 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerini ve basın açıklamasını, 958'inci haftada Galatasaray Meydanı'nda yapmak istedi. Ancak polis, Cumartesi Anneleri'ne müdahale etti ve en az 27 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Cüneyt Yılmaz, Ömer Kavran, Davut Arslan, Arat Dink gibi isimler bulunuyor.
5 Ağustos 2023

Adıyaman'ın Karadağ mevkiinde bir orman yangını çıktı. Yangını gören vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi. Adıyaman Orman Bölge Müdürlüğü ve Adıyaman Belediyesi'ne bağlı ekipler, yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor.
5 Ağustos 2023

Çin'in doğal afetlerden kaynaklanan doğrudan ekonomik kayıpları, temmuz ayında 41,18 milyar yuana (5,74 milyar dolar) ulaştı. Bu miktar, ocak-haziran döneminin toplamından daha fazla. Yaz aylarında etkili olan seller, ülke çapında yedi milyondan fazla insanı etkiledi. 'Talim Tayfunu' ve Doksuri'nin yol açtığı kayıplar da bu miktarı artırdı. Bu durum, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de büyüme üzerinde beklenmedik bir engel oluşturuyor.
5 Ağustos 2023

CHP'deki değişim tartışmalarının öncüsü olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'ye gidiyor. İmamoğlu, 28 Mayıs seçimleri sonrası parti içi muhalefetin öncü ismi olmuştu. İmamoğlu'nun kent gezileri Elazığ ve Tunceli ile başlıyor. Tunceli'de cemevlerini ve esnafı ziyaret edecek olan İmamoğlu, ayrıca Munzur Gözeleri'ne de gidecek.
5 Ağustos 2023

Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han, makamı gereği aldığı hediyeleri satmakla suçlandı ve üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Han'ın aldığı hediyelerin toplam bedeli 500 bin dolar civarında olduğu ve en pahalı hediyesinin 300 bin dolar değerinde bir Rolex saat olduğu iddia ediliyor. Han, suçlamaları reddederek saatleri satın aldığını savundu. Han hakkında, görevden alındığı Nisan 2022'den bu yana 100'e yakın soruşturma dosyası bulunuyor.
5 Ağustos 2023

Oyuna ve diziye uyarlanan Witcher serisinin yazarı Andrzej Sapkowski, yeni bir Witcher kitabı üzerinde çalıştığını duyurdu. Kitabın hikayesi hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Sapkowski, kitabın bir yıl içinde tamamlanabileceğini, ancak İngilizce ve diğer dillere çevirinin ne zaman yapılacağının belirsiz olduğunu belirtti. Son Witcher kitabını 2013 yılında yazan Sapkowski, ana Witcher hikayesinin 'Gölün Hanımı' ile sona erdiğini ve yeni kitapların yan hikaye veya ön bölüm olacağını ifade etti.
5 Ağustos 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), parti programında değişiklikler yapma kararı aldı. Bu süreçte, toplumsal gruplardan, sivil toplum örgütlerinden ve partililerden görüşler alınacak. Ayrıca, CHP'nin web sitesine eklenecek bir bölümle görüş ve öneriler toplanacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, program değişikliği için bir çağrı metni yayımladı. Metinde, dünya ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu çeşitli krizler ve değişimler ışığında, CHP'nin yeni bir parti programı hazırlama ihtiyacı olduğu belirtildi.
5 Ağustos 2023

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Biogen ve Sage Therapeutics tarafından geliştirilen ve doğum sonrası depresyonu tedavi etmek için kullanılacak olan 'Zurzuvae' adlı ilacı onayladı. Şirketler, ilacın ABD'de bu yılın son çeyreğinde piyasaya sürülmesini bekliyor. 2021'de ABD'de doğum yapan her yedi kadından birinde postpartum depresyon görüldüğü belirtiliyor.
5 Ağustos 2023

Deutsche Bank, 2023 sonu için dolar/TL beklentisini 27’den 32’ye yükseltti. Bu, Türkiye'nin politika değişikliği sonrasında uluslararası kurumların dolar kuru tahminlerini güncellemeleri trendinin bir parçasıdır. Önceden, Britanya merkezli banka HSBC, 2023 sonu için dolar/TL beklentisini 27’den 29’a, 2024 sonu içinse 32’ye çıkarmıştı. Deutsche Bank'ın 2024 sonu tahmini ise 35 oldu.
5 Ağustos 2023

Almanya'da ilk kez sadece yapay zekayla çalışan bir radyo istasyonu yayın hayatına başlıyor. 'Audiotainment Südwest' adlı medya kuruluşunun internet üzerinden yayın yapacak kanalının adı 'bigGPT' olarak belirlendi. 'bigLayla' adlı sanal sunucunun dinleyicilerle yapay zeka konusunda sohbet etmesi de planlanıyor. Proje için ABD'li Futuri Media şirketiyle bir sözleşme imzalandı.
5 Ağustos 2023

Sağlık Bakanlığı, 2022 yüzme sezonunda yürütülen izleme çalışmalarını değerlendirdi. Bakanlık, 1445 izleme noktasından 1140'ını 'mükemmel' olarak sınıflandırdı. Ayrıca, 'iyi' sınıfında 165, 'yeterli' sınıfında 86, 'zayıf' sınıfında 54 izleme noktası tespit edildi. Türkiye'nin yüzme suyu kalitesini Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu şekilde izlediği belirtildi.
5 Ağustos 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını belirtti. Baddour, aşırı doğa olaylarının artışına ve bu olayların insan yaşamına etkilerine dikkat çekti. Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki aşırı sıcaklar ve kuraklığa işaret eden Baddour, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, Akdeniz'deki su seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükseleceği ve bu durumun kıyı şeridinde taşkın risklerini artıracağı uyarısında bulundu.
5 Ağustos 2023

ABD'nin New York eyaletindeki Manhattan şehrinde popüler Twitch yayıncısı Kai Cenat'ın hediye dağıtım etkinliği sırasında katılımcılarla polis arasında arbede yaşandı. Cenat'ın çekilişle bazı hediyeleri fanlarına dağıtacağını duyurması üzerine Union Meydanı'nda toplanan yüzlerce genç arasında tartışma çıktı. New York Polisi, olayları yatıştırmak ve kalabalığı dağıtmak için bölgeye girişi yasakladı. Polisin uyarısına uymayan bazı gençler ve Cenat gözaltına alındı.
5 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2 milyar lira sermayeli Colendi Bank AŞ ve 300 milyon ABD doları muadili lira sermayeli Enpara Bank AŞ'nin kurulmasına izin verdi. Ayrıca, 28 Nisan'da kuruluş izni verilen Hedef Yatırım Bankası'na da faaliyet izni verildi.
5 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Escar Filo Kiralama Hizmetleri AŞ'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle 14 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek gibi işlemleri kapsıyor. Bu tür işlemler, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı bir şekilde oluşmasına engel olabilecek yanıltıcı hareketler olarak nitelendiriliyor.
5 Ağustos 2023

ABD'nin New York kentindeki Gilgo Beach seri cinayetlerinin kurbanlarından birinin kimliği, 27 yıl sonra tespit edildi. 1996'da kaybolan 34 yaşındaki Karen Vergata'nın DNA testi sonucu kimlik tespiti yapıldı. Cinayetler kapsamında şüpheli olarak gözaltına alınan Rex Heuermann ile Vergata'nın öldürülmesi arasında bir bağlantı kurulmadı. Soruşturma devam ediyor ve herhangi bir kişiye yönelik suçlama bulunmuyor.
5 Ağustos 2023

Kanser tedavisi gören gazeteci Süleyman Özışık hayatını kaybetti. Özışık ve kardeşi Hadi Özışık, daha önce Sedat Peker ve Süleyman Soylu arasındaki bir durumda arabuluculuk yaptıkları iddialarıyla gündeme gelmişti. Bu iddialar sonrasında yaşananlar nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten Özışık kardeşler, Süleyman Özışık'ın kansere yakalanmasını da bu sürece bağlamışlardı.
5 Ağustos 2023

Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bir operasyonda, İran uyruklu iki zanlı, mide ve bağırsaklarında bulunan iki kiloya yakın uyuşturucu ile yakalandı. Zanlılar, otobüs kontrolü sırasında şüpheli hareketleri üzerine gözaltına alındı. Hastanede yapılan muayene ve tomografi çekimlerinde mide ve bağırsaklarında çok sayıda yabancı cisim bulunduğu tespit edilen zanlıların midesinden 242 kapsül halinde çıkarılan 1 kilo 919 gram afyon sakızına el konuldu. Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
5 Ağustos 2023
İşaretlediklerim