MetroPoll Araştırma'nın 15-19 Temmuz tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Türkiye'deki bazı parti seçmenlerinin bir kısmı oy verme konusunda pişmanlık duyuyor. Ankete katılan 1746 kişi arasında en çok pişmanlık duyan seçmenler sırasıyla Zafer Partisi, HDP, İYİ Parti ve AKP seçmenleri oldu. Pişmanlık oranları ise Zafer Partisi için %37.1, HDP/YSP için %26.2, İYİ Parti için %24.8 ve AKP için %22.5 olarak belirlendi.
9 Ağustos 2023

22 yaşındaki yüzücü Aysu Türkoğlu, Kuzey İrlanda ile İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu oldu. Türkoğlu'nun bu tarihi yüzüşü yaklaşık 12 saat sürdü. Türkoğlu, geçen yıl da Manş Denizi’ni 16 saat 28 dakikada geçerek, bu denizi geçen en genç Türk sporcu olmuştu. Türkoğlu, Kuzey Kanalı yüzüşünden önce 'Oceans Seven' parkurunun en zorlu etaplarından biri olan Kuzey Denizi’ni hedeflediğini belirtmişti.
9 Ağustos 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'in yeni sezonunun ilk hafta maçlarını yönetecek hakemleri açıkladı. Açıklamaya göre, Trabzonspor-Antalyaspor maçını Zorbay Küçük, Kasımpaşa-Ankaragücü maçını Bahattin Şimşek, Konyaspor-İstanbulspor maçını Burak Pakkan, Pendikspor-Hatayspor maçını Çağdaş Altay, Kayserispor-Galatasaray maçını Halil Umut Meler, Sivasspor-Samsunspor maçını Murat Erdoğan, Adana Demirspor-Rizespor maçını Ümit Öztürk, Fenerbahçe-Gaziantep FK maçını Abdulkadir Bitigen, Alanyaspor-Başakşehir maçını Tugay Kaan Numanoğlu ve Fatih Karagümrük-Beşiktaş maçını Erkan Özdamar yönetecek.
9 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla doğal SİT derecesi düşürülerek imara açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisinden çıkarılan Adalar'a yeni bir imar planı yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara göre, adalardaki nüfus 32 bine çıkacak. Planın amacı, mevcut yapıların geleneksel dokuya uyumunun sağlanması ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumunu sağlayacak kuralların oluşturulması olarak belirtiliyor. Ancak, planın olası tehlikeler arasında kütle kayması, deprem ve tsunami risklerini de içerdiği belirtiliyor.
9 Ağustos 2023

AFAD'ın bildirdiğine göre, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 20.01'de ve 12,1 kilometre derinlikte kaydedildi.
9 Ağustos 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak'ta devam eden Pençe-Kilit harekatında PKK'nın açtığı taciz ateşi sonucunda Piyade Teğmen Fatih Uğur Altınbaş ve Uzman Çavuş Kemal Özek'in hayatını kaybettiğini, üç askerin de yaralandığını duyurdu. Yaralı askerler hastaneye kaldırıldı. Ancak, yaralanan askerlerden Piyade Uzman Onbaşı Uğur Özdemir, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
9 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, iklim değişikliği ve düzensiz göç konuları ele alındı. Bildiride, iklim değişikliğinin düzensiz göçlerden sosyal buhranlara, iç karışıklıklardan devletler arası çatışmalara kadar pek çok sorunu tetikleyebileceği belirtildi. Ayrıca, bu konuların çözümünün uluslararası toplumun adil ve samimi işbirliği ile mümkün olabileceği vurgulandı.
9 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili raporunda, bölgedeki dayanışma ve desteklerin gerilediği belirtildi. Rapor, 1 Mayıs ile 31 Temmuz arasındaki süreci ele aldı ve bölgede yaşayanların kaderine terk edildiğini ifade etti. Rapor, aile sağlığı merkezlerinin yıkıldığını veya çok kötü fiziksel koşullarda olduğunu, gıdaya ve temiz suya erişim sorunlarının giderilmediğini, çevre sağlığı gereklerinin yerine getirilmediğini ve desteklerin azaldığını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarının tükendiği ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlü bir şekilde sunulmadığı sürece sorunların katlanarak artacağı vurgulandı.
9 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksi, günü yüzde 2,5 artışla 7600 puanda kapattı. Dün 7500 puanın üstünü gören endeks, günü 7412 puanda tamamlamıştı. Bugün ise 7500 puan sınırını geçerek 7600 puanda kapandı. En yüksek çıkışı yüzde 9'a yakın yükselişle bankacılık endeksi kaydetti.
9 Ağustos 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetimler gerçekleştirdi. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen üç taksi sürücüsüne toplam 12 bin 628 lira ceza kesildi. Ayrıca, taksiler çekici yardımıyla kaldırıldı ve çalışma ruhsatları askıya alındı.
9 Ağustos 2023

Belçika'nın KU Leuven Üniversitesi'nden araştırmacılar, 'Afrika turkuaz killifish' türü balıklar üzerinde deney yaparak, beyinlerindeki yaşlanmayı durdurabildi. Araştırmacılar, kanser tedavisinde kullanılan 'Dasatinib' ve alerjiler için reçete edilen 'Quercetin' isimli ilaçları balıklara bir hafta boyunca uyguladı. Araştırmacı Jolien van Houcke, süreç sonunda yaşlı balıkların beyin hücrelerinde yenilenme tespit ettiklerini duyurdu.
9 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından önerilen %51,52'lik toplu ulaşım ve taksi tarife zammı ve %75'lik taksi indi-bindi ücret zammı, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ve beraberindeki taksiciler tarafından beğenilmemiş ve toplantı terk edilmişti. İlk başta zam oranlarını uygulamayacaklarını ve kontak kapatmak zorunda kalacaklarını belirten Aksu, daha sonra bu kararından vazgeçtiğini ve UKOME'nin belirlediği oranları uygulayacaklarını açıkladı.
9 Ağustos 2023

Yurt içi uçuş biletlerinin tavan fiyatına zam yapıldı. 1150 lira olan tavan fiyat, uçağın yüzde 85'i için 1650 liraya, yüzde 15'i için 2 bin 500 liraya yükseltildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ilk olarak 2013'te iç hatlarda tek yönde tavan ücret 299 lira olarak belirlenmişti. 2022 başında 599 lira olan tavan fiyat daha sonra 1150 liraya yükseltilmişti.
9 Ağustos 2023

İtalya'da bankaların faiz gelirlerinden alınacak yüzde 40 vergiye sınırlama getirildi. Yeni düzenlemeye göre, alınacak vergi, bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1'ini geçmeyecek. Bu kararın bankaların istikrarını korumak amacıyla alındığı belirtildi. Daha önce yüzde 40 vergi kararı alındığında bankacılık hisseleri çökmüş ve İtalya'nın ekonomik güvenirliği sorgulanmıştı. Ancak yeni sınırlama kararı sonrası bankacılık hisseleri yeniden yükselişe geçti.
9 Ağustos 2023

Güney Kore'de etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle ölenlerin sayısı 27'ye yükseldi. Bu, 2018'den bu yana görülen en yüksek sayı. Sıcaklık 38 dereceye kadar çıktı ve aşırı sıcak nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı 2 bin 58'e ulaştı. Hastaneye başvuranların yüzde 30,9'u 65 yaş ve üzerindeydi. Yetkililer, eylüle kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin artmasını beklediklerini belirtti.
9 Ağustos 2023

Yeni sızan bilgilere göre Apple, iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerine 2 terabayt (TB) depolama seçeneği eklemeyi planlıyor. Şu anda mevcut maksimum depolama kapasitesi 1 TB. Bu artış, özellikle fotoğraf, video ve uygulamalar için çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyan kullanıcılar için yararlı olacak. Ayrıca bu özellik, şirketin ProRes video uygulamasını kullanmak isteyenlerin de işini kolaylaştıracak. Diğer yandan yeni cihazların daha ince çerçeveli olması ve kamerada iyileştirmeler bekleniyor.
9 Ağustos 2023

Fransa'nın Alsas bölgesinde engellilerin kaldığı bir yazlık konutta yangın çıktı. Yangında en az dokuz kişi hayatını kaybetti. İtfaiye ekipleri 17 kişiyi tahliye etti ve yangını söndürdü. Ancak, 11 kişi mahsur kaldı ve bu kişilerden dokuzunun cesedine ulaşıldı. İki kişiye henüz ulaşılamadı ve bir kişi acil servise kaldırıldı.
9 Ağustos 2023

Polonya'daki Lodz Üniversitesi ve ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, günde 10 bin adım atılması gerektiği önerisini sorguluyor. Araştırma, erken ölüm riskini azaltmak için günde 4 bin adımın, kalp ve damar sağlığı için ise 2 bin 500 adımın yeterli olduğunu belirtiyor. Ancak, adım sayısı arttıkça sağlık yararlarının da arttığına dikkat çekiliyor. Araştırma, yaşam tarzı değişikliklerinin ve yürüyüşün kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltmada ve yaşamı uzatmada etkili olduğunu vurguluyor.
9 Ağustos 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la 'onun şartlarıyla' görüşmeyeceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin uzun süreli bozulmasının ardından geldi. Esad yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki tüm birliklerini geri çekmeye hazır olması ve Suriye iç savaşından önceki durumun yeniden sağlanması durumunda Erdoğan'la görüşeceğini belirtmişti. Erdoğan ise Suriye'de terörle mücadele ettiklerini ve bu nedenle çekilmenin söz konusu olamayacağını ifade etmişti.
9 Ağustos 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, partinin 7 Ekim'de olağanüstü kongresini düzenleyeceğini belirtti. Dağ, kongrede milletvekilliği, kabinede, bakan yardımcılıkları ve diğer alanlarda değişimlerin olacağını ifade etti.
9 Ağustos 2023

Rekabet Kurumu, elektronik ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren dört şirkete toplamda 628 milyon 395 bin 515 lira 31 kuruş idari para cezası verdi. Bu şirketler, Arçelik Pazarlama AŞ, Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi, SVS Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi ve LG Electronics Ticaret AŞ'dir. Şirketlere ceza, yeniden satış fiyatı tespitinde bulundukları gerekçesiyle verildi.
9 Ağustos 2023

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), güneş yüzeyinde hafta sonu ve pazartesi günü oluşan iki güçlü patlamanın jeomanyetik fırtına oluşturduğunu bildirdi. Bu patlamaların güneşten iki büyük kütlenin atılmasına yol açtığı ve Dünya'da da etkisi hissedildiği belirtildi. Patlamaların radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyalleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve uzay araçları ve astronotlar için tehlikeli enerji dalgaları oluşturduğu ifade edildi.
9 Ağustos 2023

Tunus'un Safakes kentinden yola çıkan ve sığınmacıları taşıyan bir tekne, İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında battı. Kazada 41 kişi hayatını kaybetti, dört sığınmacı ise kurtarıldı. Kurtarılan kişiler, teknenin 45 kişiyle yola çıktığını ve aralarında üç çocuğun bulunduğunu belirtti. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, 2014'ten bu yana Libya ve Tunus'tan İtalya'ya geçmeye çalışırken 14 bini aşkın kişi öldü ya da kayboldu.
9 Ağustos 2023

ABD'nin Teksas eyaletinde çim biçerken üzerine yılan düşen 64 yaşındaki Peggy Jones, yılanı yakalamaya çalışan bir şahinle karşılaştı. Şahin, yılanı Jones'un kolundan çekmeyi başardı ancak bu süreçte kadının yüzünü pençeleriyle yaraladı. Jones, hastanedeki müdahalenin ardından taburcu edildi. Yılanın, şahinin veya başka bir kuşun gagasından düştüğü tahmin ediliyor.
9 Ağustos 2023

ABD'nin Detroit kentinde polis tarafından kullanılan yüz tanıma sistemi, altı siyah vatandaşı yanlışlıkla gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında sekiz aylık hamile bir kadın da bulunuyor. Yüz tanıma teknolojisi DataWorks Plus, kadının sekiz yaşında çekilen fotoğrafını araç çalan bir zanlıyla eşleştirdi. Mağdurlar, haksız gözaltı ve yapay zekanın ırksal ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle dava açmayı planlıyor.
9 Ağustos 2023

Kocaeli'nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda 7 Ağustos'ta meydana gelen patlamada yaralanan 20 yaşındaki Ekrem Kalkan, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Patlamada yaralanan beş kişinin tedavisi devam ederken, üçü ağır 12 kişi yaralanmıştı. Yaralılardan altısı ise taburcu edildi.
9 Ağustos 2023

ABD tarihinin üçüncü büyük piyango ikramiyesi olan ve 1,58 milyar dolar değerindeki 'Mega Millions' piyangosu bir kazanan çıkardı. Kazanma ihtimali 302,6 milyonda 1 olan piyango, 31 çekiliş boyunca kazanan çıkmadığı için ikramiye miktarı artmıştı. Floridalı talihli, ödemenin 30 yıla yayılmasını kabul ederse paranın tamamını, toptan isterse 783,3 milyon dolarını alacak.
9 Ağustos 2023

Elon Musk, yeni kuracağı 'Threads' adlı platformun duyurusunun ardından Meta CEO'su Mark Zuckerberg'ü kafes dövüşüne davet etti. Zuckerberg bu daveti kabul etti. Musk, dövüş öncesi eğitim almak için Rus karma dövüş sanatları sporcusu Habib Nurmagomedov'dan koçluk istedi. Ancak Nurmagomedov, bu isteği prensip meselesi olarak görerek reddetti.
9 Ağustos 2023

Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan bir güneş enerjisi santralindeki kabloların çalındığı tespit edildi. Santralde kullanılan 15 adet invertörün DC kablolarının çalındığı, bir ihale süreci sırasında anlaşıldı. İhaleyi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin enerji şirketi GBB Enerji kazandı ve ihalenin bedeli 835 bin lira olarak belirlendi.
9 Ağustos 2023

Irak İletişim ve Enformasyon Kurumu, basında 'eşcinsel' ve 'eşcinsellik' kelimelerinin kullanılmasını yasakladı. Yeni karara göre, bu kelimeler yerine 'cinsel sapkınlık' ifadesi kullanılacak. Bu yasa, kurumdan çalışma ruhsatı alan tüm basın ve medya organları için geçerli olacak. Kararın, 'toplumun genel ahlaka aykırı ve yabancı terimlere karşı korunması' amacı taşıdığı belirtildi.
9 Ağustos 2023

Uluslararası fast-food zinciri Subway, ismini 'Subway' olarak değiştiren bir müşteriye ömür boyu ücretsiz sandviç vereceğini duyurdu. Bu kampanya için dört gün içinde 10 bine yakın kişi başvuruda bulundu. Şirket, daha önce de benzer kampanyalar düzenlemişti. Örneğin, 2022'de Subway dövmesi yapan sekiz kişiye bir yıl boyunca ücretsiz sandviç vermişti.
9 Ağustos 2023

Britanya, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma, kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yeni bir Türk polis merkezinin kurulması, insan kaçakçılarına karşı mücadele, bot ticaretinin engellenmesi ve gümrük verilerinin hızla aktarılmasını içeriyor. Bu anlaşma, önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimler öncesinde Britanya'nın siyasi gündeminin en üst sıralarında yer alan yasadışı göç konusunda atılan bir adım olarak görülüyor.
9 Ağustos 2023

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'in, Al Nassr forması giyen Anderson Talisca ile transfer görüşmesi yaptığını iddia etmesinin ardından Talisca'dan yanıt geldi. Talisca, herhangi bir transfer görüşmesi yapmadığını ve Al-Nassr'dan ayrılmayı düşünmediğini belirtti. Ayrıca, kulübüyle üç yıllık sözleşme imzaladığını ve burada mutlu olduğunu ifade etti.
9 Ağustos 2023

Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı ve beş yıl siyasetten men edildi. İmran Han, başbakanlığı döneminde aldığı 490 bin dolar değerindeki hediyeleri satmak suçundan üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Han, 5 Ağustos'ta Lahor şehrindeki evinde tutuklanmıştı. Men kararı, Pakistan Seçim Komisyonu tarafından verildi.
9 Ağustos 2023

AKP, yerel seçimler için dört aşamalı bir plan hazırladı. İlk aşamada, en çok oy alınan illere ve ilçelere ziyaretler düzenlenecek. İkinci aşamada, şehir buluşmalarına ağırlık verilecek ve sorunlar dinlenip not edilecek. Üçüncü aşamada, milletvekilleri, belediye başkanları ve teşkilat üyeleri aktif olarak çalışacak. Dördüncü ve son aşamada ise deprem bölgesine özel çalışmalar yapılacak ve konut teslimi hızlandırılacak.
9 Ağustos 2023

CHP'deki 'değişim' tartışmalarının öncülüğünü yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun genel başkanlığa aday olmayacağı ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'i destekleyeceği iddia edildi. İmamoğlu'nun bu durumu 10 Ağustos'a kadar açıklaması bekleniyor. Ancak, çalışmaların henüz tamamlanmaması ve ilçe kurultaylarındaki eğilimi gözlemlemek için açıklamanın ay sonuna sarkabileceği belirtiliyor. İmamoğlu'nun genel başkanlık yerine yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olacağını duyuracağı öne sürülüyor.
9 Ağustos 2023

Meteoroloji 15'inci Bölge Müdürlüğü mühendisi Hümeyra Betül Akgül, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu hafta sıcaklığın mevsim normallerinin altı ila sekiz derece üzerine çıkacağını belirtti. Diyarbakır, Batman, Şırnak ve çevresindeki sıcaklıkların 45 derecenin üzerine çıkacağı, güneye daha yakın ilçelerde ise 48 dereceye kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. Akgül, özellikle çocukların, yaşlıların ve kronik hastalığı olanların sıcak hava konusunda dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
9 Ağustos 2023

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de suç ve şiddet oranlarındaki hızlı artış nedeniyle acil durum ilan edilmesi ve Ulusal Muhafızlar'ın devreye girmesi talep edildi. Washington D.C. Konseyi üyesi Trayon White, suçun kontrolden çıktığını ve her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirtti. Ayrıca, şehirde yaşayan siyahilerin ve diğer melez toplulukların silahlı çatışmalardan en çok etkilendiğini dile getirdi. Daha önce, Belediye Başkanı Muriel Bowser da suç oranlarının arttığını belirterek kanuni değişiklikler yapılması gerektiğini ifade etmişti.
9 Ağustos 2023

Nijer'de yaşanan askeri darbenin ardından hava sahasının kapanması nedeniyle ülkede mahsur kalan Türk vatandaşları, Türk Hava Yolları'nın (THY) özel seferleriyle İstanbul'a getirildi. İstisnai uçuş izniyle Niamey'deki Uluslararası Diori Hamani Havalimanı'ndan havalanan uçak, İstanbul Havalimanı'na ulaştı.
9 Ağustos 2023

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, iki adet silahlı insansız hava aracı (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İki İHA'nın hava savunma sistemlerince vurularak düşürüldüğünü belirten Sobyanin, bu hava araçlarından birinin Minsk otobanı, diğerinin ise Domodedovo bölgesinde imha edildiğini duyurdu. Rus yetkililer, Ukrayna'nın Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediğini, ancak ölü veya yaralı bulunmadığını bildirdi.
9 Ağustos 2023

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi 3’üncü Eleme Turu’nda Slovenya temsilcisi Olimpija Ljubljana ile deplasmanda yaptığı ilk maçı 3-0 kazandı. Maç, Stozice Stadyumu’nda oynandı ve Andreas Ekberg hakemlik yaptı. Galatasaray'a galibiyeti getiren golleri Kerem Aktürkoğlu, Dries Mertens ve Halil Dervişoğlu attı.
9 Ağustos 2023
İşaretlediklerim