ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Tver bölgesinde düşen ve 10 kişinin ölümüne yol açan özel uçak kazası hakkında konuştu. Kazada, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de öldüğü bildirildi. Biden, konuyla ilgili olarak 'Rusya'da Putin'in dahil olmadığı çok az şey var. Ancak bunun cevabını bilecek kadar bilgim henüz yok. Kazada ne olduğunu bilmiyorum ama şaşırmadım' ifadelerini kullandı.
23 Ağustos 2023

Almanya'da Bakanlar Kurulu, çifte vatandaşlık hakkını genişleten ve Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran bir yasa tasarısını onayladı. Bu tasarıyla, vatandaşlığa geçmek için gereken yasal ikamet süresi sekiz yıldan beş yıla indirilecek. Ayrıca, Almanya'daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerin bu süresi üç yıla düşebilecek. Tasarının amacı, ülkeye gelen göçmenlerin uyumunu güçlendirmek ve vasıflı işçi sıkıntısı çeken ekonomiye katkı sağlamaktır.
23 Ağustos 2023

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, depremin merkez üssünün Doğubayazıt olduğu ve 5,03 kilometre derinlikte kaydedildiği belirtildi.
23 Ağustos 2023

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yayımladığı bir araştırmaya göre, çocukların ve gençlerin uzun süre hareketsiz kalmasının ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına neden olabileceği belirlendi. Araştırmada 766 çocuğun 11, 15 ve 24 yaşlarındaki hareketsiz kalma süreleri ve kalp ölçümleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar, 11 ila 24 yaşları arasında hareketsiz geçirilen her dakikanın, kalp ağırlığında artışa neden olduğunu tespit etti. Araştırma yazarlarından Dr. Andrew Agbaje, gençlerin ekran başında geçirdikleri sürenin daha ağır bir kalbe yol açtığını ve bu durumun kalp krizi ve inme ihtimalini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023

Rusya'nın Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti. Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de uçakta olduğu iddia ediliyor. Wagner'e yakın bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
23 Ağustos 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen deniz dibi temizliği etkinliği kapsamında 106 kilogram atık toplandı. Toplanan atıklar, Bodrum Belediyesi 1'inci Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne nakledildi. Etkinlik, Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla Bitez, Güvercinlik, Ortakent ve Kumbahçe mahallelerinde de gerçekleştirilecek.
23 Ağustos 2023

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) anketine göre, Alman şirketlerinin yüzde 47'si stajyer bulmakta zorluk çekiyor. Bu oran, 2005'ten beri görülen en yüksek oran. Özellikle otel ve restoranlar ile sanayi ve ticaret sektörlerinde stajyer bulma sıkıntısı yoğunlaşıyor. DIHK'ın bulgularına göre, ülkede okulu bitiren öğrenci sayısı 10 yıl öncesine göre yaklaşık 100 bin daha az ve bu durum iş gücü piyasasında dengesizliğe yol açıyor.
23 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,18 değer kaybıyla 7.602,24 puandan günü tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,82 artarken, holding endeksi yüzde 1,42 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,97'le turizm, en çok kaybettiren yüzde 5,49 ile ulaştırma oldu. Yarın Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısında açıklayacağı faiz kararına odaklanılacak.
23 Ağustos 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla Georgia eyaletindeki dava için perşembe günü teslim olması ve tutuklanması bekleniyor. Trump, bu suçlamaları reddediyor ve kendisi hakkında bir cadı avının başlatıldığını öne sürüyor. Fulton şehrinin şerifi Patrick Labat, Trump için diğer zanlılara da uygulanan 'normal' sürecin işleyeceğini belirtti. Trump'ın 2024 başkanlık seçimlerini kazanması halinde kendi suçlarını affedebileceği konuşuluyor ancak Georgia'da suçları için af çıkaramaz; çünkü başkanların sadece federal suçlamalar için af yetkisi var.
23 Ağustos 2023

Suriye'nin Tel Abyad kentinden kuduz şüphesiyle Şanlıurfa'ya sevk edilen Suriyeli Hasan Halil hayatını kaybetti. Halil, bir süre önce sahipsiz bir köpeğin ısırması sonucu kuduz şüphesiyle hastaneye kaldırılmıştı. Hastaneden kaçan Halil, ekipler tarafından yakalanarak yeniden hastaneye götürülmüştü. Ancak Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Halil, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
23 Ağustos 2023

Covid-19’a karşı aşı geliştiren BioNTech’in kurucularından Uğur Şahin, kanser için geliştirdikleri ilacın üç sene sonra piyasaya sürülebileceğini ifade etti. Şahin ve eşi Prof. Dr. Özlem Türeci, özellikle bağırsak kanseri olmak üzere çeşitli kanser türlerini hedefleyen tedaviler üzerinde uzun yıllardır çalışıyorlar. İlaçların vücudun kansere karşı kendi savunma reaksiyonunun güçlendirilmesini hedeflediğini belirten Şahin, Covid-19 pandemisi sonrasında çalışmalarının yüzde 80’inini kanserle mücadeleye ayırdığını da ekledi.
23 Ağustos 2023

Hindistan'ın Ay'ın güney kutup bölgesini incelemek için 14 Temmuz'da uzaya gönderdiği Chandrayaan-3 uzay keşif aracı hedefine başarılı bir şekilde ulaştı. Hindistan, bu başarıyla Ay'a yumuşak iniş yapabilen dördüncü ve Ay'ın güney kutbuna iniş yapan ilk ülke oldu. Chandrayaan-3, Ay'ın güney kutbuna inişinin ardından 14 gün boyunca görev yapacak ve donmuş su ve değerli elementlerin önemli rezervlerini barındırabileceğine inanılan bu keşfedilmemiş bölgeyi inceleyecek.
23 Ağustos 2023

1987 yılından bu yana İstanbul Taksim Meydanı'nda hizmet veren Gezi İstanbul Pastanesi, kapanma kararını duyurdu. Pastane, Atatürk Kültür Merkezi'nin kapatılması ve Gezi direnişinin ardından Taksim'in yalnızlaştığını ve bu süreçte 'tek başına' direndiklerini belirtti. Pastane, ayrıca kitlesine 'yalnız bırakıldıkları' için sitem etti.
23 Ağustos 2023

Meta, yaklaşık 100 dilde metinden konuşmaya, konuşmadan metne, konuşmadan konuşmaya ve metinden metne olmak üzere farklı türlerde çeviri yapabilen yapay zeka modeli 'SeamlessM4T'yi tanıttı. Bu model, farklı dilleri konuşan insanların birbirleriyle daha etkili iletişim kurmalarına yardımcı olacak. Meta, bu 'hepsi bir arada sisteminin', hataları ve gecikmeleri azalttığını, çevirinin kalitesini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde orman yangını çıktı. Yangına karadan ve havadan müdahale ediliyor. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, çevre belediyelerin itfaiye ekipleri ve AFAD ekipleri olay yerine sevk edildi. Yangının yerleşim bölgeleri için tehdit oluşturmadığı bildirildi.
23 Ağustos 2023

Çanakkale merkeze bağlı Damyeri mevkisinde başlayan orman yangını devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle alevler yeniden yükselmeye başladı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle alevleri söndürmeye çalışıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgedeki dokuz köyde 337 hane ve 1251 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirtti.
23 Ağustos 2023

Nvidia, oyun festivali Gamescom etkinliği öncesinde, efsane oyunlardan Half-Life 2’nin geliştirilmiş görüntü kalitesine sahip yenilenmiş (remaster) versiyonunun geleceğini duyurdu. Bu versiyon, Orbifold Studios tarafından geliştiriliyor ve Nvidia'nın RTX teknolojisi ile destekleniyor. Oyunun ne zaman çıkacağı ve şu an hangi aşamada olduğu bilinmiyor.
23 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Yenikapı'da düzenleyeceği etkinliklerde şarkıcı Gülşen de sahne alacak. Gülşen, geçen sene bir konserinde orkestra arkadaşına yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve dört gün hapis yatmıştı. Daha sonra ev hapsine çevrilen cezası, itiraz üzerine kaldırılmıştı. İstanbul başsavcılığı, Gülşen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.
23 Ağustos 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetim yürüttü. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen iki taksi sürücüsüne 8 bin 128 lira ceza kesildi ve çalışma ruhsatları geçici süreyle askıya alındı. Ceza uygulanan taksiciler Hakan Ege ve Halil İbrahim Arıcı, yolcu seçmediklerini iddia ederek, verilen cezalara tepki gösterdi.
23 Ağustos 2023

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 31,57'ye düştü. Alibey Barajı'nda doluluk oranı son bir haftada yüzde 15,71'den yüzde 14,19'a indi. Güzelce Kemeri'nin çevresi tamamen kurudu ve toprağın çatlamaya başladığı görüldü. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, bu yıl barajlara düşen yağış miktarı metrekare başına 366,68 kilogram oldu.
23 Ağustos 2023

Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'daki birliklerini yöneten Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergey Surovikin'in görevden alındığı bildirildi. Yerine geçici olarak Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri Kurmay Başkanı Viktor Afzalov'un atandığı kaydedildi. Surovikin, geçtiğimiz Haziran'da Wagner adlı paralı savaşçı grubunun isyanında silah bırakma çağrısında bulunmuştu. İsyanın ardından Surovikin hakkında soruşturma başlatıldığı ve ev hapsinde tutulduğu iddia edilmişti.
23 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre, tüketici güven endeksi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 15,1 azalarak 68 puana geriledi. Endeks, 0-200 aralığında puanlanıyor ve 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser, 100’den küçük olması ise kötümser durumu gösteriyor. Mayıs 2023'teki seçimlerden bu yana endeks 23 puan düştü.
23 Ağustos 2023

Rekabet Kurumu, emlak ve vasıta satış/kiralama platformu Sahibinden.com'a Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği gerekçesiyle 40,1 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurum, Sahibinden.com'un pazarda hakim durumda olduğunu ve emlakçıların ve galericilerin birden fazla platform kullanmasını zorlaştırdığını belirtti. Ayrıca, Sahibinden.com'un üyelerinin ilanlarına ilişkin verilerini diğer platformlara taşımasını engelleyecek nitelikteki hükümleri kaldırması gerektiği ve ilan sahiplerinin verilerini rakip platformlara etkin şekilde taşıyabilmelerini sağlayacak altyapıyı bedelsiz sağlaması gerektiği belirtildi.
23 Ağustos 2023

İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, kardeşi Prof. Dr. Haluk Zülfikar'ı rektör başdanışmanlığına atadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Ağustos'ta 20 üniversiteye rektör atamıştı ve atananlar arasında AKP'li isimler dikkat çekmişti. Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar da bu atamalar arasındaydı. Haluk Zülfikar, 2015-2020 yılları arasında İstanbul Üniversitesi iktisat bölümünde doçent olarak görev almış ve 2020'den beri profesördür.
23 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformdaki haber bağlantılarında görsel ve başlığın kalkacağını duyurdu. Bu değişiklikle beraber haber bağlantılarında sadece görsel yer alacak. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinin olduğunu dile getirirken, Çin merkezli dev platform WeChat'ten övgüyle söz ediyor. Ancak, daha önce birçok teknoloji firması, bankacılık devleri karşısında bu yola çıkmış ve uzayan onay süreçleriyle rekabet karşısında vazgeçmişti.
23 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, Togg ile ilgili manipülatif ve aldatıcı girişimler konusunda hukuki müeyyidelerin kararlılıkla uygulanacağını ve caydırıcı tedbirler alınacağını duyurdu. Bakanlık, otomotiv sektörüne yönelik aldığı karar ve tedbirlerle kanunlara aykırı şekilde bazı ilanlar verildiğini ve bu konuda şikayetler aldığını belirtti. Togg ile ilgili birinci ve ikinci el araç fiyatlarındaki sorunlar ve teslimatların yavaş olması nedeniyle ikinci el Togg'ların daha pahalı satıldığına dikkat çekildi.
23 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın getirdiği sınırlamalar sonrasında bankalar, mobil ve internetten kur korumalı mevduat (KKM) hesabı açılmasını sonlandırdı. Bu uygulama, KKM'nin sınırlandırılmasını hedefliyor. Şubelerden bu hizmet devam ederken, bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna etmek için mobil uygulamadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, yeni dönemde ikili bir faiz uygulaması ihtimali de olduğu belirtildi.
23 Ağustos 2023

Kamu işveren heyeti ve Memur-Sen, memur ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranında anlaşamadı. Ancak, 11 hizmet kolunda anlaşma sağlandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, oransal zam konusunda anlaşma sağlanamadığını ve bu konunun hakeme gideceğini belirtti. Ayrıca, 3600 ek gösterge konusunun beraber çalışılacağını ve uygun bir zamanda hükümete teslim edileceğini ifade etti.
23 Ağustos 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde en çok yükselen beş hisse BRSAN, YYLGD, DOAS, GWIND ve CEMTS oldu. Diğer yandan, en çok değer kaybeden hisseler GSDHO, ALFAS, AGHOL, HEKTS ve QUAGR olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
23 Ağustos 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna krizi için diplomatik çözüme açık olduklarını ve tüm ciddi önerilere cevap vermeye hazır olduklarını belirtti. Zaharova, barışı sağlamayı amaçlayan arabuluculuk ve insani girişimleri takdir ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakereleri yasakladığını söyledi.
23 Ağustos 2023
İşaretlediklerim