Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'ya bağlı olduğunu iddia eden ve silahlı oldukları görülen bir grubun videosunu paylaşarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya tepki gösterdi. Videoda, yüzleri maskeli ve silahlı kişiler, Yunanistan'ın Çakıcı'ya vize vermemesini eleştiriyor ve 'bozkurt' işaretiyle tekbir getiriyorlar. Atay, videonun saçma olduğunu ve silahların kaynağının muamma olduğunu belirterek Soylu'dan bu konuda bilgi talep etti.
10 Ocak 2023

Türkiye HIV/AIDS Platformu, Türkiye'de HIV tanısındaki yetersizlik ve gecikmeyi eleştirdi ve bu durumun önemli bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye'de HIV ile yaşayan kişi sayısının son 20 yılda yüzde 400 arttığı, gerçek HIV pozitif birey sayısının ise 65 bin ile 70 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Platform, HIV riski yüksek grupların tespiti ve test yaptırmalarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusal HIV/AIDS Kongresi 2022 sonuç bildirgesinde, HIV tanısını artırmak için 'kendin yap' testlerin kullanılması, temas öncesi profilaksi ilaçlarının yaygınlaştırılması ve kondom kullanımının teşvik edilmesi gibi öneriler yer aldı.
10 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, partisinin kapatılma davası, cumhurbaşkanı adaylığı ve 'altılı masa' ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Sancar, HDP'nin kapatılma kararının seçim sürecini etkilememesi gerektiğini, partisinin kendi cumhurbaşkanı adayını belirlemeye başladığını ve 'altılı masa' ile doğrudan diyaloğa açık olduklarını ifade etti. Ayrıca, HDP seçmeninin partisine bağlı olduğunu ve kendi adaylarını belirlemelerinin doğru olduğunu savundu. Sancar, 'altılı masa'nın daha cesur davranması gerektiğini ve HDP'nin ikinci tura kalmayı hedeflediğini belirtti.
10 Ocak 2023

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkarma kararını destekleyerek, diğer partilerle müzakere yapılmasının gerekliliğini ifade etti. HDP'nin, 'altılı masa' tarafından müzakere taleplerinin karşılık bulmaması üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor. Demirtaş, HDP'nin aday çıkarma hazırlığının haklı ve meşru olduğunu, çözülmeyecek bir sorun olmadığını ve herkesin uzatılan eli tutma cesaretini göstermesi gerektiğini belirtti.
10 Ocak 2023

TFF Hukuk Müşavirliği, Süper Lig'in 18. haftasında yaşanan disiplin ihlalleri nedeniyle Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Kasımpaşa, Fatih Karagümrük ve Alanyaspor'u PFDK'ya sevk etti. Galatasaray'ın yedi futbolcusunun sarı kart görmesi, Fenerbahçe'nin çirkin ve kötü tezahüratı, saha olayları ve talimatlara aykırı hareketleri; Trabzonspor ve Alanyaspor'un çirkin ve kötü tezahüratları ve saha olayları sevk nedenleri arasında yer aldı. Ayrıca, Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, Fenerbahçeli futbolcu İrfan Can Kahveci ve Ümraniyesporlu Anıl Demir de çeşitli disiplin ihlalleri sebebiyle disipline gönderildi.
10 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ancak, bu kampanyanın kısa vadede hayata geçirilmesinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, konut fiyatlarındaki artışa müsaade edilmeyeceğini ve bu konuda şeffaf ve denetlenebilir bir süreç için bir komisyon kurulacağını söyledi.
10 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş'in cinayetinin aydınlatılacağını belirtti ve 'CHP ülkücüleri'ne adaleti getireceği sözünü verdi. Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili 13 kişi tutuklandı, ancak tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı henüz yakalanmadı. Kılıçdaroğlu, CHP içinde ciddi sayıda ülkücü olduğunu ve partinin Sinan Ateş'in hakkını savunacağını ifade etti.
10 Ocak 2023

İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

Libya Temyiz Mahkemesi, Türkiye ve Trablus hükümeti arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına ilişkin imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı. Anlaşma, Akdeniz'de Türkiye ve Trablus yönetiminin hak iddia ettiği, ancak Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda petrol ve gaz çıkarma faaliyetlerini kapsıyordu. Anlaşmanın askıya alınması, Mısır ve Yunanistan'ın tepkileri ve Libya içindeki siyasi çekişmelerin arka planında gerçekleşti. Trablus Temyiz Mahkemesi karar hakkında detay vermezken, Ulusal Birlik Hükümeti'nin itiraz hakkı bulunuyor.
10 Ocak 2023

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, Kadıköy'de hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle düzenlenmek istenen bir yürüyüş sırasında polis müdahalesine tepki gösterince bir polis amiri tarafından tokatlandı. Bu olayın ardından Encü'nün avukatları, polis memuru C.S. hakkında işkence suçlamasıyla tutuklanması talebiyle suç duyurusunda bulundu. Olay anını görüntüleyen bir muhabir de kısa süreliğine gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
10 Ocak 2023

İran'da Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınmasının ardından yaşamını yitirmesi sonucu başlayan protestolara destek veren spor muhabiri İhsan Pirbornaş, 'protestolara katılmak, İran rejimi aleyhine propaganda yapmak ve ulusal güvenliği bozmak' suçlamalarıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Pirbornaş'ın eşi, hapishane doktorunun İhsan'ın hasta olduğunu ve hapishanede tutuklu kalmasının uygun olmadığına dair raporuna rağmen cezanın verildiğini belirtti. İran'da devam eden protestolarda en az 481 kişi hayatını kaybetti ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı veya suçlamayla karşı karşıya kaldı.
10 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve konsey üyelerinin görevlerine son verilmesi talebiyle açılan dava, reddi hakim talebi nedeniyle 8 Şubat'a ertelendi. Fincancı hakkında daha önce 'örgüt propagandası' suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. Duruşmada TTB ve Fincancı'nın avukatları, usul eksiklikleri ve delillerin dosyaya sunulmaması gerekçesiyle itirazlarda bulundu, ancak bu itirazlar hakim tarafından reddedildi. Avukatlar, hakimin tarafsızlığından endişe ettiklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundular ve bu talep üst mahkemeye gönderildi.
10 Ocak 2023

Minnesota'daki Hamline Üniversitesi'nde Erika López Prater isimli profesör, sanat tarihi dersinde öğrencilere Muhammed peygamberi konu edinen ortaçağ tablolarını gösterdiği için görevden alındı. Prater, ders öncesinde öğrencileri uyararak, itirazları olup olmadığını sordu ve itiraz gelmedi. Ancak bir öğrencinin şikayeti ve diğer Müslüman öğrencilerin desteğiyle, üniversite yönetimi bu durumu İslamofobi olarak değerlendirip Prater'ın gelecek dönem ders verme teklifini geri çekti. Olay, akademik özgürlük ve İslamofobi konularında geniş çaplı tartışmalara yol açtı.
10 Ocak 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konut sektöründe rayiç bedellerin gerçek piyasa değerlerinin altında gösterilmesinin Türkiye için önemli bir sorun olduğunu belirtti. Bakan Nebati, bu sorunun üstesinden gelmek için çok ciddi ve ayrıntılı bir çalışma yapılacağını ve bu çalışmanın bir reform niteliğinde olacağını ifade etti. Ayrıca, satıcı ve alıcıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
10 Ocak 2023

Almanya merkezli teknoloji perakendecisi MediaMarkt'ın Türkiye CEO'su Yenal Gökyıldırım, ayakkabı perakendecisi FLO'nun yeni CEO'su olarak göreve başladı. Gökyıldırım'ın yerine MediaMarkt Türkiye CEO'luk görevine Faruk Kocabaş getirildi. Gökyıldırım daha önce Philips ve LC Waikiki gibi şirketlerde üst düzey pozisyonlarda bulunmuş, MediaMarkt'ta ise 2015'ten bu yana Türkiye CEO'su ve global icra kurulu üyesi olarak görev yapmıştı. Kocabaş ise daha önce Philips Türkiye ve Hollanda'da üst düzey görevlerde bulunmuş bir isim.
10 Ocak 2023

AKP ve MHP'nin başörtüsü düzenlemesi teklifine karşılık, altılı masa kendi önerilerini hazırlayarak Meclis görüşmelerinde sunmayı planlıyor. İYİ Parti ve CHP'nin hukukçu kurmayları tarafından hazırlanan teklif metinleri, liderlere sunuldu ve altılı masa üyeleriyle paylaşıldı. Altılı masanın Meclis'teki temsilci sayısının 200'ü bulmaması nedeniyle, HDP'nin desteği olmadan anayasa teklifi olarak sunulması beklenmiyor. İYİ Parti, HDP ile temas kurulmasını istemiyor. AKP ve MHP'nin teklifine muhalefetin desteği gerektiği için komisyon görüşmelerinde uzlaşı arayışı sürüyor.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması' programında yaptığı konuşmada, muhalefetin oluşturduğu 'altılı masa'ya yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, altılı masanın ülkeyi birlikte yönetme kararını eleştirerek, bu durumun dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem olduğunu ve milletin bunun bedelini ödeyeceğini ifade etti. Ayrıca, Halkbank'ın kredi kartı üst limitinin 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltildiğini duyurdu.
10 Ocak 2023

Katar Spor Yatırımları Fonu'nun başkanı Nasır el-Halifi, Tottenham Hotspur'dan hisse alımı için kulüp başkanı Daniel Levy ile görüştü. Aynı fon, Manchester United ve Liverpool futbol kulüplerini de satın almayı veya hisse almayı düşünüyor. Manchester United ve Liverpool'un yönetimleri, kulüplerin satışını değerlendirdiklerini açıklamıştı. Katar fonu şu anda Paris St. Germain ve Portekiz kulübü Braga'nın da sahibi.
10 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararını savunarak, bu kararın AKP'ye seçim kazandırmak olarak yorumlanamayacağını belirtti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın kendi adaylarıyla seçime gideceklerini açıklamasının ardından, Demirtaş partisinin resmi politikasının arkasında durduğunu ve eleştirilere karşı 'altılı masa'ya çağrı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin hazine yardımı alan hesaplarını bloke etmesini siyasi bir karar olarak değerlendirdi ve muhalefetin HDP ve Kürtlere yönelik bakış açısını eleştirdi.
10 Ocak 2023

Amerikalı yönetmen Francis Ford Coppola, 'Megalopolis' adlı hayal projesinin setinde bütçe sorunları ve kreatif ekipteki ayrılıklarla karşı karşıya. Filmin sanat yönetmeni ve görsel efekt ekibi dahil olmak üzere bazı önemli isimler projeden ayrıldı. Coppola, Hollywood'un 'kendi paranı harcama' kuralını ihlal ederek filmi kendi finansmanıyla, toplamda 120 milyon dolar harcamayı planlayarak sürdürüyor. Bu kararını, kendi vizyonunu tam olarak gerçekleştirebilmek için aldığını belirtiyor.
10 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay, bir YouTube kanalında 16 yaşındayken polisler tarafından soyulup 11 saat boyunca dövüldüğünü anlattı. Atay, bu deneyimi anlatırken zorlandı ve bazı katılımcılar gözyaşlarını tutamadı. Atay, bu olayın 1990'larda, 'Devrimci Liseli Öğrenciler Birliği' adında bir grup kurdukları dönemde yaşandığını ve olayın sonunda polislerin kendisine 'Git nereye istersen oraya şikayet et' dediğini belirtti.
10 Ocak 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. İki parti de komisyon toplantısına katılmama kararı aldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, komisyonu ve kararlarını meşru görmeyerek toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

Habertürk televizyon kanalı, daha önce HDP temsilcilerini programlarına çıkarmama kararı almıştı. Gazeteci Fatih Altaylı, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ı 'Teke Tek' programına davet ederek bu uygulamadan geri adım attı. Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy, daha önce HDP temsilcilerini 'yayıncılık ilkeleri gereği' programlara çıkarmadıklarını açıklamıştı. Fatih Altaylı ise bu durumu eleştiren bir yazı yayımlamıştı.
10 Ocak 2023

Mersin'in Gülnar ilçesinde kaybolduktan sonra ölü bulunan 3 yaşındaki Müslüme Yağal'ın ölümüne ilişkin davanın duruşmasında, anne Selvi Yağal, kayınpederi Hasan Yağal'ın cinsel saldırısına uğradığını itiraf etti. Daha önce bu iddiaları yalanlayan Selvi Yağal, 'suçluyu kayırma' suçundan tutuksuz yargılanıyor. Mahkeme, Müslüme'nin kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için adli tıp raporunun beklenmesine ve dede Hasan Yağal'ın tutukluluğunun devamına karar verdi.
10 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, HDP'ye yönelik kapatma davasının ve Hazine yardımının kesilmesinin MHP'nin baskısı ve iktidarın yargıya talimatıyla gerçekleştiğini öne sürdü. Sancar, HDP'nin siyasi baskılara karşı dirençli duruşunu vurguladı ve muhalefete cesur olma çağrısında bulundu. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'ye bilgi vermeden hareket ettiğini ve bu durumun siyasi bir operasyon olduğunu belirtti. Muhalefetin daha etkili reform vaatlerinde bulunması gerektiğini ifade ederek, HDP'nin kendi politikalarını belirleme konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.
10 Ocak 2023

Popüler bilgisayar oyunu 'The Last of Us', HBO Max yapımı bir dizi olarak uyarlandı ve Türkiye'de Blu TV tarafından yayınlanacak. Dizi, 15 Ocak'ta HBO Max'ta gösterime girecek ve ertesi gün 16 Ocak'ta Blu TV'de izleyicilerle buluşacak. Dizi, Kanada'da çekilen en pahalı yapım olma özelliğini taşıyor ve ilk resmi fragmanı Twitter'da iki saatte 5 milyondan fazla izlenme almıştı. Dizide, Joel karakterini Pedro Pascal, Ellie karakterini ise Bella Ramsey canlandırıyor.
10 Ocak 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye yapılan Hazine yardımını kesme kararını ve CHP ile İYİ Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmamasını 'namertsiniz' diyerek meydan okudu ve siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi dışı olduğunu belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak azmettiricileri teslim etmesi gerektiğini söyleyerek yüklendi.
10 Ocak 2023

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ilk kez doğrudan eleştirerek 'ajan' olarak anıldığını iddia etti. Bahçeli'nin Sinan Ateş cinayetiyle ilgili Zafer Partisi'ne yönelik eleştirilerine yanıt veren Özdağ, Bahçeli'nin MHP'li üç milletvekilini savcılığa göndermesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in Bahçeli'yi ajan olarak nitelendirdiğini belirten mektuplara atıfta bulundu.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı açtığı manevi tazminat davasını kazandı. Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a yönelik 'beşli çetenin hamisi, tahsildarı, pazarlamacısı' ifadeleri nedeniyle 50 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Kılıçdaroğlu bu ifadeleri, bazı kamu projeleri ve ihalelerle ilgili eleştirileri sırasında kullanmıştı.
10 Ocak 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023

ABD'de bir ev hizmetleri firması, çocuk oyuncaklarında yapılan mikrop ölçümlerini CFU birimiyle ifade ederek, bazı oyuncakların klozet kapağı veya mutfak lavabosundan daha fazla mikrop barındırdığını belirtti. Cinch Ev Hizmetleri tarafından yapılan ölçümler sonucunda, oyun blokları, slime, oyuncak bebek gibi çeşitli oyuncakların yüksek mikrop seviyelerine sahip olduğu ve düzenli dezenfekte edilmesi ya da değiştirilmesi gerektiği önerildi. Şirket, çocukların da mikrop taşıdığını ancak belirli bir hijyen seviyesinin hastalıkları engellemek için gerekli olduğunu vurguladı.
10 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması talebiyle açılan davada Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunmasını gerçekleştirdi. Savunmada, Diyarbakır'daki ailelerin HDP binası önündeki eylemlerini HDP'nin terörle ilişkisine kanıt olarak sundu. Şahin, davanın seçimlere yetişip yetişmeyeceği konusunda kararın Anayasa Mahkemesi'nin takdirinde olduğunu belirtti. Dava süreci, savcılığın ek deliller sunmasıyla devam ediyor.
10 Ocak 2023

Eski CHP lideri Deniz Baykal'ın oğlu Ataç Baykal, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin babası ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında çekilen fotoğrafın Kılıçdaroğlu'nun ısrarıyla çekildiği iddiasını yalanladı. Ataç Baykal, fotoğraf çekilmesini kendisinin talep ettiğini ve babasının onayını aldığını belirtti. Bu açıklama üzerine Sabah gazetesi, CHP'den ayrılan ve yeni yönetimi eleştiren Aslı Baykal ile görüşerek, Ataç Baykal'ın açıklamalarına tepki gösterdiğini duyurdu.
10 Ocak 2023

Alman iç istihbarat teşkilatı BfV, Almanya'daki 'ülkücü hareket'i iç güvenliğe tehdit olarak nitelendiren bir rapor yayımladı. Raporda hareketin aşırı milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm gibi düşmanlık içeren ideolojileri barındırdığı ve Almanya'da yaklaşık 11 bin taraftarı olduğu belirtildi. Ülkücü hareketin 1980'e kadar 600'den fazla kişiyi öldürdüğü, silahlara ilgi duyduğu ve sosyal medyada silahlı savaşçı imajı paylaştığı ifade edildi. Ayrıca, ülkücülerin müzik tercihleri, izledikleri diziler ve kullandıkları semboller hakkında da bilgiler verildi.
10 Ocak 2023

AKP, başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce muhalefet partileriyle görüşmek istedi. MHP bu görüşmeyi olumlu karşılarken, İYİ Parti ve HDP arasında tartışma yarattı. İkinci tur görüşmeler için randevu talep eden AKP'ye, HDP'den sonra CHP ve İYİ Parti de ret yanıtı verdi. İki partinin ret gerekçesi, kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması oldu.
10 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili bazı MHP üyeleri tutuklandı. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin konuya ilişkin sessizliğine dikkat çekti. Devlet Bahçeli, 10 gün sonra yaptığı açıklamada, cinayet üzerinden siyasi kurgu yapıldığını iddia ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek verdi ve MHP'nin cinayetle ilişkilendirilmesini şiddetle reddetti, ispat edemeyenleri 'şerefsiz' olarak nitelendirdi.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı adaylığı gündemde olan Mansur Yavaş'ın çevresinden, HDP seçmeninin Yavaş'a karşı tutumunu gösteren anket sonuçları basına sızdırıldı. Ankete göre, HDP seçmeni, bir Erdoğan-Yavaş senaryosunda Yavaş'a %60-70 oranında destek veriyor. HDP'nin daha önce ortak aday konusunda çağrılarına karşılık bulamadığı ve Mansur Yavaş'ı reddettiği belirtilmişti. Yavaş çevresi, bu anket sonuçlarını, HDP seçmeninin Yavaş'a karşı olumsuz bir tutum içinde olduğu yönündeki iddialara karşılık olarak paylaştı.
10 Ocak 2023

Ege Denizi'nde, Midilli Adası'nın merkez üssü olarak belirlenen 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 10.38'de Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin 15,82 kilometre açığında ve 14,95 kilometre derinlikte kaydedildi. İzmir ve çevre illerde hissedilen sarsıntı, AFAD tarafından raporlandı.
10 Ocak 2023

Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sabahında evine yapılan bir baskın sonucu gözaltına alındı. Gözaltına alınma nedeni hakkında henüz bilgi verilmedi. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları, Kartal'ın götürüldüğü Vatan Emniyet'e hareket etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, AKP iktidarı döneminde gazetecilik alanında yaşanan sorunlara dikkat çekti.
10 Ocak 2023

ABD'de Walmart'ta çalışan 82 yaşındaki gazi Warren Marion, TikTok kullanıcısı Rory McCarty'nin başlattığı bağış kampanyası sonucunda emekli olabildi. Kampanya, McCarty'nin Marion ile ilgili videoyu paylaşmasının ardından 3 milyon görüntülenme alarak yaklaşık 110 bin dolar topladı. Marion, toplanan parayla evinin taksitlerini ödeyecek ve Florida'daki çocuklarını ziyaret edecek.
10 Ocak 2023

Türkiye'de sanayi üretim endeksi, Kasım 2022'de pandemi kapanmalarının yaşandığı 2020 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş, küresel yavaşlamayla paralel olarak son aylarda ivme kaybeden sanayi üretiminin bir devamı niteliğinde. 2022 yılında Türkiye ekonomisi, önceki yıllara kıyasla yavaş bir büyüme gösterirken, Merkez Bankası da politika faizini 500 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
10 Ocak 2023

Dünya çapında tanınan ve sık sık en iyi restoranlar listesinde üst sıralarda yer alan Kopenhag merkezli Noma restoranı, kendini yeniden icat etme amacıyla kapanacağını duyurdu. Yirmi yıl önce açılan ve İskandinav mutfağını yeniden keşfeden üç Michelin yıldızlı restoran, 2024'ün sonunda kapanacak ve 2025'te 'Noma 3.0' adıyla bir araştırma ve geliştirme laboratuvarı olarak faaliyetlerine devam edecek. Pandemi döneminde ekonomik zorluklar yaşayan Noma, bu süreçte farklı çözümler aramış ve geçici olarak farklı konseptler denemişti.
10 Ocak 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de ev fiyatları ve kira ücretlerindeki artışa işaret ederek, iktidar olduklarında yabancılara konut satışını beş yıl boyunca yasaklayacaklarını duyurdu. Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl süreyle yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulama yapılması tartışmaları başladı. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışı yasağının fiyatları düşüreceğini savunurken, bazı sektör temsilcileri yasağın döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
10 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, Kasım 2022'de 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya göre 23 bin artışla 3 milyon 576 bine yükseldi. Ancak işsizlik oranı yüzde 10,2 olarak sabit kaldı. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 8,8 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,9 olarak ölçüldü. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 48,6, işgücüne katılma oranı yüzde 54,1 ve genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17,8 olarak belirlendi.
10 Ocak 2023

Merkez Bankası, tüzel kişilerin dövizden Türk lirası mevduata geçişte sağlanacak desteğin şartlarında değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi şartı 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldı. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin döviz hesapları, talep etmeleri halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek. Bu tebliğ, döviz hesaplarının TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümünde sağlanacak desteğin detaylarını düzenliyor.
10 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

Microsoft, yapay zeka girişimi OpenAI'ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yapmak için görüşmeler yürütüyor. Bu yatırım, OpenAI'nin değerini 29 milyar dolara çıkarabilir. Yatırım tamamlandığında Microsoft'un OpenAI'de yüzde 49 hisseye sahip olması bekleniyor. Microsoft, daha önce 2019 yılında OpenAI'ye bir milyar dolar yatırım yapmış ve şimdi Bing arama motorunu ChatGPT ile güçlendirmeyi planlıyor.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevlendirilen Abdulkadir Selvi'nin, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmeye dair iddiaları, Baykal'ın oğlu Ataç Baykal tarafından yalanlandı. Ataç Baykal, görüşmenin olumlu geçtiğini ve fotoğraf çekilmesi talebinin kendisinden geldiğini belirtti. Ayrıca, Ahmet Hakan'ın Deniz Baykal'ın kızı için milletvekilliği talep ettiği yönündeki iddiasını da reddetti ve bu tür bir talebin mantık dışı olduğunu ifade etti.
10 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduat ve katılım fonlarının toplam mevduat içindeki payını hesaplama formülüne türev ürünleri ve repoları dahil etti. Bu değişiklikle bankaların yüzde 10 tahvil yükümlülüğü tutma zorunluluğu bulunan TL mevduat hesaplamalarında, finansal türev işlemler ve yabancı para repo işlemleri de dikkate alınacak. Menkul kıymet tesis oranı değişiklikleri 27 Ocak'tan, yabancı para komisyonları ise 20 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
10 Ocak 2023

ABD, Japonya'nın güneybatısındaki Okinawa eyaletine, bölgesel tehditlere karşı savunma işbirliğini güçlendirmek amacıyla yaklaşık iki bin askerden oluşan bir acil müdahale gücü konuşlandıracak. Bu güç, düşman saldırılarına karşı Japonya'ya ait adaların savunulmasına yardımcı olacak. Okinawa, ABD askeri tesislerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmakta ve bölgedeki stratejik önemi nedeniyle Kuzey Kore ve Çin ile ilgili gelişmelerde kilit rol oynamaktadır.
10 Ocak 2023

Borsa İstanbul, 2022 yılında kredili işlem hacminde rekor bir artış yaşadı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, kredili işlem yapan yatırımcı sayısı 40 bine, işlem tutarı ise 28 milyar liraya ulaştı. 2021 yılına göre neredeyse iki katına çıkan bu tutar, önceki yıllarla kıyaslandığında da büyük bir artış gösteriyor. Piyasa uzmanları, sert düşüşler ve kredi tamamlama çağrıları nedeniyle satışların etkili olduğunu ve kredili işlem yapan yatırımcıların sert dalgalanmalardan en fazla etkilenen grup olduğunu belirtiyor.
10 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ege Bölgesi'nde bulunan bazı iller için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı yaparak sarı ve turuncu kodlu uyarılar yayınladı. Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Aydın çevrelerinde kuvvetli, bazı ilçelerde ve Muğla genelinde çok kuvvetli, yer yer şiddetli yağışlar bekleniyor. Ayrıca Antalya çevrelerinde de akşam saatlerinden sonra çok kuvvetli yağış tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği belirtiliyor. İç ve kuzey kesimlerde hava sıcaklığının iki ila beş derece artması beklenirken, diğer yerlerde önemli bir değişiklik öngörülmüyor.
10 Ocak 2023

Belçika, daha önce kapatılması planlanan 'Tihange 3' ve 'Doel 4' adlı iki nükleer reaktörün faaliyet süresini 10 yıl daha uzatmak için enerji şirketi Engie ile anlaşmaya vardı. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, bu kararın ülkenin enerji güvenliği için önemli olduğunu belirtti. Anlaşma kapsamında, reaktörlerin yönetimi Belçika devleti ve Engie'nin ortak olduğu bir yapı tarafından yürütülecek ve nükleer atıkların maliyeti için bir çerçeve oluşturulacak. Belçika, Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa'daki enerji krizi nedeniyle daha önce 2025'te sonlandırılması planlanan nükleer santrallerin faaliyet süresini uzatma kararı almıştı.
10 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanları, Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı döneme ait gizli bilgiler içeren belgelerin, kurucusu olduğu Penn Biden Merkezi'ndeki kişisel ofisinde bulunduğunu açıkladı. Belgeler, 2 Kasım 2022'de kilitli bir dolapta keşfedildi ve Biden'ın avukatları hemen Beyaz Saray ve ilgili kurumlarla iletişime geçti. Adalet Bakanlığı belgeleri incelemeye aldı. Bu durum, daha önce Donald Trump'ın evinden gizli belgelerin çıkması nedeniyle Trump'ı sorumsuzlukla suçlayan Biden için ironik bir durum yarattı ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri tarafından eleştirildi.
10 Ocak 2023

Japonya'da Ekim 2022'den bu yana kuş gribi hastalığı yayılmaya devam ediyor ve Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF) tarafından bu sezon itlaf edilen tavuk sayısının 10 milyona yaklaştığı açıklandı. Bu rakam, bir sezonda kuş gribi nedeniyle itlaf edilen en yüksek hayvan sayısını temsil ediyor. İbaraki eyaletindeki bir çiftlikte 930 bin yumurta tavuğunun itlaf edileceği belirtildi. Ülkenin 23 eyaletinde kuş gribi vakaları tespit edilmiş ve göçmen kuşların bu yayılımda etkili olduğu düşünülüyor.
10 Ocak 2023

AFAD'ın verilerine göre, Ege Denizi'nde Girit Adası'nın kuzey doğusu açıklarında 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, 10 Ocak 2023 tarihinde saat 02.00'de gerçekleşti. Depremin merkez üssü, Muğla'nın Datça ilçesine 181 kilometre uzaklıkta ve deniz yüzeyinin 8,24 kilometre derinliğinde yer aldı.
10 Ocak 2023

Gazeteci Güngör Arslan'ın öldürülmesiyle ilgili davada, 14 sanıktan ikisi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Azmettirici olduğu iddia edilen eski Ülkü Ocakları il başkanı Ersin Kurt ise beraat etti. Arslan, 19 Şubat'ta ofisinde silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti. Savcılık, Arslan'ın Kocaeli Belediyesi'nden ihale alan Kurt tarafından 'susturulmak için' öldürüldüğünü savunmuştu. Mahkeme, diğer sanıkların da cezalarını açıkladı ve bazılarına hapis cezası verirken, bazıları beraat etti.
10 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in değerlendirmesine göre, 1987'de imzalanan Montreal Protokolü sayesinde ozon tabakasına zarar veren gazların kullanımı neredeyse yüzde 99 oranında azaltıldı. Ozon tabakasındaki delik, 2000 yılına kadar büyümeye devam etti ve ardından iyileşmeye başladı. Mevcut politikaların sürdürülmesi halinde ozon tabakasının 1980'lerdeki durumuna geri döneceği öngörülüyor. Ozon tabakasını koruma çabalarının aynı zamanda küresel ısınmayla mücadeleye de dolaylı katkı sağladığı belirtiliyor.
10 Ocak 2023

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye'de basın özgürlüğü ve gazetecilik mesleğinin karşılaştığı sorunlara işaret etti. TGC, son 20 yılda yüzlerce yayın organının kapatıldığını, binlerce gazetecinin işsiz kaldığını ve birçok gazetecinin cezaevine girdiğini belirtti. Ayrıca, iktidarın yandaş basın kurarak bağımsız medya üzerinde ekonomik baskı ve yaptırımlar uyguladığını, RTÜK ve Basın İlan Kurumu'nun da bu baskılara araç olduğunu ifade etti. TGC, gazetecilerin sansür, otosansür ve tutuklanma tehdidi altında mesleklerini sürdürmeye çalıştıklarını ve basın özgürlüğünün önündeki engellerin kalkmasını umduklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

İstanbul Kağıthane'de, internet üzerindeki bir arkadaşlık uygulamasında başlayan tartışma sonucu motosikletli iki kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olmadığı belirtildi. Polis, saldırıyı düzenleyen ve kimliği belirlenen şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim