26 Ocak 2023 günü, 18 olumlu, 31 olumsuz, ve 15 önemli olmak üzere, toplam 73 olay izlendi.

26 Ocak 2023 tarihinde, siber suçlara karşı kesin adımların atıldığı ve politik manevraların öne çıktığı bir günde, FBI fidye yazılım çetesi Hive'a darbe vururken, Türkiye siyasi gündemi Altılı Masa'nın demokrasi vurgusu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığının önündeki engelle çalkalandı. Bu gelişmeler arasında, gıdalardaki pestisit kalıntıları ve Ukrayna krizi ele alınırken, eğlence dünyası ikonik GoldenEye 007 oyununun geri dönüşünü kutladı.

FBI, 'Hive' adlı fidye yazılım çetesinin 100 milyon dolardan fazla para topladığı internet sitesini çökerttiğini duyurdu. Operasyon, FBI Genel Merkezi'nin siber birimi, saha ofisi personeli ve yabancı kolluk kuvvetleri iş birliğiyle gerçekleştirildi. FBI, Avrupalı ortaklarıyla birlikte çetenin internet sitelerinin şifrelerini kırarak yazılımlarını ele geçirdi. Hive çetesi, daha önce ABD'deki bir hastanenin bilgisayar sistemine saldırarak 270 bin hastanın kişisel verilerini çalmış ve Mayıs 2021'de Colonial Pipeline şirketinin ağını ele geçirerek büyük bir yakıt boru hattının kapatılmasına neden olmuştu.
26 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri, 'altılı masa' olarak bilinen toplantıda 11'inci kez bir araya geldi. Yaklaşık on saat süren toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hukuken üçüncü defa aday olamayacağı ve 'millet ittifakı' adayının seçimi kazanacağı belirtildi. Liderler ayrıca bireysel Twitter mesajlarıyla demokrasi vurgusu yaptılar ve birlikte demokratik bir iktidar inşa etme hedeflerini dile getirdiler.
26 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderleri, 11. toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre üçüncü kez aday olamayacağı belirtildi ve bu durumun demokrasi tarihine kara bir sayfa olarak eklendiği ifade edildi. Ayrıca, başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği önerisinin başörtülü kadınları korumak yerine siyasi istismara yol açacağı ve Cumhur İttifakı'nın bu konudaki samimiyetsizliği eleştirildi. Millet İttifakı'nın seçimlere hazır olduğu ve Cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinin devam ettiği vurgulandı.
26 Ocak 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kurumlar, gıdalarda birden fazla pestisit kalıntısının bulunduğunu ve bu durumun 'pestisit kokteyli' olarak adlandırıldığını belirten bir rapor yayınladı. Raporda, pestisitlerin sadece tarım alanlarında değil, şehirlerde de kullanıldığı ve insan sağlığı için ciddi riskler taşıdığı vurgulanıyor. Ayrıca Türkiye'de pestisit satış ve kullanımının arttığı, bu durumun sağlık ve çevre için endişe verici olduğu ifade ediliyor. Raporda, pestisitlerin içme suyuna ve hatta anne sütüne kadar ulaşabildiği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
26 Ocak 2023

ABD ve Almanya, Ukrayna'ya Abrams ve Leopard tankları göndereceklerini duyurdu. Bu tanklar dünyanın en güçlü tankları arasında yer alıyor. Ukrayna daha önce de çeşitli ülkelerden Sovyet yapımı tanklar almıştı, ancak Zelenski daha fazla ateş gücüne ihtiyaç duyduklarını belirtti. Leopard tankları dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor ve Abrams tankları ise zırhı ve test edilmişliğiyle öne çıkıyor, ancak yakıt tüketimi ve maliyeti dezavantajları arasında. Almanya'nın tank gönderme konusunda tereddüt etmesinin nedenleri arasında Ukrayna'da savaşın tırmanmasını önleme isteği ve tarihsel sebepler bulunuyor.
26 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, Habertürk yazarı Nagehan Alçı'ya verdiği röportajda, parti yetkili kurullarının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylamadığını belirttikten sonra, sözlerinin maksadını aşan yorumlara neden olduğunu ifade ederek istifa ettiğini duyurdu. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Paçacı'nın kendi iradesiyle istifa ettiğini ve bu saygıdeğer bir sorumluluk örneği sergilediğini açıkladı.
26 Ocak 2023

1997 yılında piyasaya sürülen ve kısa sürede ikonikleşen James Bond temalı video oyunu GoldenEye 007, 25 yıl aradan sonra Xbox ve Nintendo Switch için yenilenmiş versiyonuyla tekrar oynanabilir hale geliyor. Yeni versiyon, 4K çözünürlük ve daha iyi kare hızları gibi geliştirmeler içeriyor. Ancak, online çoklu oyuncu deneyimi yalnızca Nintendo Switch kullanıcılarına özel olacak, Xbox versiyonu ise orijinal oyunun yeniden hazırlanmış bir versiyonu olarak kalacak.
26 Ocak 2023

Sivas'ta 1993 yılında 33 aydının yakılarak öldürülmesi olayıyla ilgili firari sanıkların yargılandığı davanın 30. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme, dönemin başbakanı ve diğer yetkililerin tanık olarak dinlenmesi taleplerini reddetti. Katliamda kardeşini kaybeden bir mağdur, devletin olayın sorumlularını yeterince aramadığını iddia etti. Avukatlar, soykırım suçlamasıyla soruşturma talebinde bulunduklarını ve zamanaşımı tehlikesine dikkat çektiler. Mahkeme, sanıkların yakalanmasını beklemeye ve davanın katılımcılarını genişletmeye karar verdi.
26 Ocak 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Göltürkbükü mahallesindeki bazı alanlar, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla orman sınırları dışına çıkarıldı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu kararın bölgeyi 'ranta açacağını' belirterek, belediye olarak yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan 117.96 metrekarelik alanın yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere başka hazine arazilerinin tahsis edileceği ifade edildi.
26 Ocak 2023

TFF Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek'e sportmenliğe aykırı hareketlerde bulunduğu gerekçesiyle 50 gün hak mahrumiyeti ve 120 bin lira para cezası verdi. Özbek, PFDK'nın kararlarını eleştirerek adaletsizlik ve art niyet suçlamasında bulunmuştu. Aynı kurul, Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Erol Bilecik'e 100 bin lira ve Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı'ya üç ay hak mahrumiyeti ve 200 bin lira para cezası verdi. Kayserispor'un 11 görevlisine de 15'er gün hak mahrumiyeti cezası uygulandı.
26 Ocak 2023

2011 yılında Artvin'in Hopa ilçesindeki bir protesto sırasında polisin kullandığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin yargılama devam etti. Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tanık polisler ve Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ifade verdi. Fincancı, Lokumcu'nun ölümüne ilişkin otopsi raporunu değerlendirerek, kalp krizi tanısının yanlış olabileceğini belirtti. Duruşma, tanık beyanlarının alınmasının ardından ertelendi.
26 Ocak 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de Strep A bakterisi kaynaklı enfeksiyon vakalarında artış yaşanıyor. Ankara'da üç yaşındaki bir çocuğun bu bakteri nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası konu Türkiye'de gündeme geldi. Pandemi sırasında azalan enfeksiyon oranları, pandemi önlemlerinin kalkmasıyla tekrar artış gösterdi. Bu bakteri, özellikle çocuklar ve çocuklarla temas halinde olan yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor ve tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık otoriteleri, bu enfeksiyonların yayılımını takip etmek ve erken tanı koymak için çeşitli önlemler alınmasını öneriyor.
26 Ocak 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerde hile yapılmasının mümkün olmadığını, bu tür iddiaların seçim yenilgisine bahane aramaktan kaynaklandığını belirtti. Anadolu Ajansı'nın 2019 yerel seçimlerindeki veri akışını durdurması ve İstanbul seçiminin yenilenmesi endişeleri artırırken, Bozdağ YSK'nın güvenilirliğini ve seçim sürecinin şeffaflığını vurguladı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatma davasını seçim sonrasına bırakma talebini reddetmesini doğru bulduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

İzmir'in Konak ilçesinde bir inşaat çalışması sırasında iş makinesinin bitişik apartmanın duvarına zarar vermesi sonucu duvar yıkıldı ve molozlar evin içine girdi. Ev sahibi Türkan Nur Akgün büyük panik yaşadı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Akgün, daha önce de iş makinelerinin dikkatsiz çalışması nedeniyle su borusunun patladığını ve evinin su bastığını belirtti. İnşaat firması ekipleri, yıkılan duvarın onarımı için çalışma başlattı.
26 Ocak 2023

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy ve diğer ücretli öğretmenler, TBMM bahçesinde bir basın açıklaması yaparak mali sorunlarını ve çalışma koşullarını anlattı. Atasoy, 90 bin ücretli öğretmenin asgari ücretin altında maaş aldığını ve yarım sigorta primiyle çalıştıklarını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ücretli öğretmenlerin sendikalaşamadıklarını ifade ederek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sorunların çözümü için çağrıda bulundu.
26 Ocak 2023

İstanbul Eyüpsultan'da üç erkek kardeş, çöplerle dolu bir evde çıplak olarak bulundu. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri ve polis tarafından yapılan müdahale sonucu çocuklar koruma altına alındı. Sağlık kontrollerinin ardından iyi oldukları belirlenen çocuklar, devlet tarafından koruma altına alındı. Gözaltına alınan anne ve baba ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Annenin evi terk ettiği ve babanın ara sıra eve gelerek çocukların ihtiyaçlarını karşıladığı bilgisi paylaşıldı.
26 Ocak 2023

28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan eski orgeneral İlhan Kılıç ve eski tümgeneral Kenan Deniz, Adli Tıp'ın verdiği 'kocama hali' raporu sonrasında Resmi Gazete'de yayımlanan 'cezalarının kaldırılması' kararı üzerine tahliye edildiler. Aileleri tarafından Silivri Marmara Cezaevi otoparkında karşılanan Kılıç ve Deniz, diğer tutuklu komutanların durumuna dikkat çekerek buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade ettiler. Daha önce emekli korgeneral Hakkı Kılınç da tahliye edilmiş, Adalet Bakanlığı hasta ve yaşlı hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
26 Ocak 2023

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, nesli tehlike altında olan Anadolu leoparı iki farklı bölgede fotokapanlar aracılığıyla kaydedildi. Bakan Kirişçi, leoparın izini sürmeye ve gözlemlemeye devam edeceklerini ifade etti. Anadolu leoparı en son geçen yıl ekim ayında fotokapanlara yansımış ve bir günde 25 kilometreden fazla mesafe kat ettiği belirlenmişti.
26 Ocak 2023

ABD'deki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 95'inci Oscar adaylarını açıkladı. 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' filmi 11 dalda aday gösterildi. Bu olay vesilesiyle, Oscar tarihinde en çok ödül kazanan filmler listesi paylaşıldı. Listede 'Titanik', 'Ben Hur' ve 'Yüzüklerin Efendisi' gibi filmler 11'er Oscar ile öne çıkarken, 'Batı Yakası Hikayesi' 10 Oscar ile ve diğer bazı filmler 9 ve 8 Oscar ile anıldı.
26 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, bir gazeteciye verdiği demeç sonrası oluşan yanlış anlamalardan dolayı kurumsal ilişkiler başkanlığından istifa ettiğini duyurdu. Paçacı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin parti yetkili kurullarının onaylayacak noktada olmadığını belirtmiş ve Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğine dikkat çekmişti. Altılı masa toplantısında ise ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi ana gündem maddesi olarak ele alındı.
26 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatma davası kapsamında partiye yapılan Hazine yardımlarının dondurulması kararının ardından HDP, bağış kampanyası başlattığını duyurdu. Parti sözcüsü Ebru Günay, basın açıklamasında kampanyayı ve AYM'nin kararını eleştirdi. Günay, kampanya ile 6 milyon seçmene ulaşmayı hedeflediklerini ve iktidarın kapatma davası sürecini MHP üzerinden yönlendirdiğini iddia etti. Ayrıca, Yargıtay Başsavcısı'nın dava sürecini etkilemek için yeni deliller sunduğunu ve AYM'nin bu delilleri hukuka aykırı olarak kabul ettiğini öne sürdü.
26 Ocak 2023

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

Şair ve yazar Ataol Behramoğlu, bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılandı. Savcı, Behramoğlu'nun sözlerinin hakaret değil ağır eleştiri niteliğinde olduğunu belirterek beraatini talep etti. Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi de Behramoğlu'nun beraatine karar verdi. Behramoğlu, beraat kararını Twitter hesabından memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
26 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) görev süresi dolan beş üyenin yerine yeni atamalar yapıldıktan sonra, kurul yeni başkanını seçti. YSK'nın yeni başkanı Ahmet Yener olarak belirlendi. Ahmet Yener, Sayıştay Başkanı Metin Yener'in ağabeyidir. YSK'da üyelik süreleri kanunen belirli periyotlarla değişmekte olup, 2018'de bazı üyelerin görev süreleri son dakika kararıyla uzatılmış ve bu durum daha sonra TBMM'de geçirilen bir düzenleme ile Ocak 2023'e kadar sürdürülmüştü.
26 Ocak 2023

Yaklaşık 5 bin kilometre derinlikte bulunan Dünya'nın iç çekirdeği, sismik ölçümlere göre artık yüzeyden daha yavaş dönüyor. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, iç çekirdek 1970'lerin başında gezegenin geri kalanından biraz daha hızlı dönmeye başlamış, ancak 2009 yılı civarında yavaşlamış. Araştırmacılar, iç çekirdeğin dönüş hızındaki bu değişimin, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süredeki küçük değişimlerle uyumlu olduğunu belirtiyorlar. Diğer uzmanlar ise bulgular konusunda temkinli yaklaşıyor ve Dünya'nın merkeziyle ilgili gizemlerin devam ettiğini vurguluyorlar.
26 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, partisinin eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilişkilendirilmesine karşı çıkarak, partililere yönelik yargısız infaz yapanların hesabının ahirete bırakılmayacağını belirtti. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayet soruşturması kapsamında MHP'li isimler dahil 17 kişi tutuklanmış, ancak tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı henüz yakalanamamıştı. Ateş'in dayısı, katillerin Meclis'te olduğunu iddia etmiş ve Sinan Ateş'in partide güçlenmemesi için öldürüldüğünü savunmuştu.
26 Ocak 2023

Genç Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ihracatçıların zorlandığını ve döviz kurlarının sabitlenmesinin sektörleri sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Kaya, 2023 yılı için dolar kuru beklentisinin üretim ve istihdamı koruyabilmek adına 25 TL, karlılık için ise 30 TL olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, finans kuruluşlarının daha uygun koşullarda kredi sağlaması gerektiğini belirtti.
26 Ocak 2023

Türk televizyon dizisi Kurtlar Vadisi'nde 'Bedir' karakteriyle tanınan ve Devlet Tiyatrosu oyuncusu olan Levent Güner, 58 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Güner aynı zamanda şarkıcılık yapmakta ve 'Eski Bir Sevda' adında bir albüme sahipti. Oyuncu, Mem û Zîn, Böcek, Aylaklar, Dudaktan Kalbe gibi birçok dizi ve tiyatro oyununda rol almıştır.
26 Ocak 2023

Alman Stern Dergisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı son sayısının kapağına 'Kundakçı Erdoğan' başlığıyla taşıdı. Dergi, Erdoğan'ın seçimleri kazanmak için ulusal ve uluslararası düzeyde çatışmalar yarattığını öne sürdü. Kapakta, Erdoğan'ın Almanya'daki Türkler üzerindeki nüfuzunu seçim kampanyası için kullanmak isteyeceği belirtildi. Ayrıca, dergide Erdoğan'ın Almanya'daki kampanya yöntemleri ve AKP milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'da tepki çeken sözleriyle ilgili iki ayrı yazı yer aldı.
26 Ocak 2023

İstanbul'da scooter sayısının artması ve Kadıköy Belediyesi'nin uygunsuz park edilen scooter'ları toplamasının ardından, üç scooter firması piyasadan çekilme kararı aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin UKOME toplantısında, Superpedestrian Turkey, At Teknoloji ve Serim Yönetim Sistemleri firmalarının toplam 8 bin 234 scooter için izinlerinin iptal edilmesi talepleri kabul edildi. Superpedestrian Turkey, Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun kararına uyum sağlamak amacıyla, diğer iki firma ise tedarik zinciri sorunları nedeniyle izinlerinin iptalini istedi.
26 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, bir YouTube programında yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baş, Kılıçdaroğlu'nun kişisel olarak İstanbul Sözleşmesi'ni desteklemesini olumlu bulduğunu, ancak altılı masanın ortak adayı olarak Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleyip desteklemeyeceklerini, altılı masanın mutabakat metninin içeriğine göre belirleyeceklerini ifade etti. Erkan Baş, isim tartışmasına girmek istemediğini, ancak net bir programla karşılaştıklarında tavrını açıkça ortaya koyacaklarını söyledi.
26 Ocak 2023

Netflix, 'Squid Game: The Challenge' adlı yarışma programında ciddi yaralanma ve donma tehlikesi geçirildiği iddialarını yalanladı. İngiltere'de çekilen programda 456 yarışmacı büyük ödül için mücadele ediyor. Sun gazetesine konuşan isimsiz bir yarışmacı, soğuk hava koşulları nedeniyle birden fazla kişinin tıbbi yardım aldığını iddia etti. Netflix ise çekimler sırasında sadece üç kişinin hafif yaralandığını ve sağlık görevlilerinin her zaman sette hazır bulunduğunu açıkladı.
26 Ocak 2023

Los Angeles Lakers efsanesi Kobe Bryant ve kızı Gianna'nın da aralarında bulunduğu dokuz kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasının üzerinden üç yıl geçti. Bryant, NBA kariyeri boyunca sayısız başarıya imza atmış ve spor dünyasında derin izler bırakmıştı. Kazanın yoğun sis nedeniyle meydana geldiği belirlenmişti. Bryant'ın anısına dünya genelinde çeşitli saygı gösterileri yapıldı.
26 Ocak 2023

Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa Francis, Associated Press'e verdiği röportajda eşcinsellik, ABD'deki silahlı katliamlar, sağlık durumu ve emeklilik planları gibi konularda görüşlerini açıkladı. Eşcinselliği günah olarak gördüğünü ancak suç olmadığını belirtti ve LGBTİ+ topluluğuna yönelik ayrımcılığa karşı eleştirilerini yineledi. ABD'deki silahlı katliamlar konusunda silah sanayisini eleştirdi ve insanların öldürmeye yardım etmek yerine yaşama yardım etmeye odaklanması gerektiğini vurguladı. Cinsel istismar vakaları hakkında ise Kilisenin daha çok yol kat etmesi gerektiğini kabul etti.
26 Ocak 2023

ABD'nin eski dışişleri bakanı Mike Pompeo, yeni kitabında Türkiye ziyareti sırasında yaşanan bir olayı anlatarak Mike Pence'e ulaşmak için kapıyı kırma noktasına geldiğini iddia etti. Pompeo ayrıca, Türkiye ziyaretinde kendisine izletilen 15 Temmuz darbe girişimi belgeselinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Mevlüt Çavuşoğlu, bu iddiaları yalanlayarak Pompeo'nun gerçek dışı bilgiler ve abartılar içerdiğini, çifte standart sergilediğini ve darbe girişimini desteklediğini ima ettiğini belirtti.
26 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nin oluşturduğu ittifakın ortak cumhurbaşkanı adayını belirleme süreci devam ederken, Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, partisinin genel başkanı Temel Karamollaoğlu'nun aday olması gerektiğini savundu. Karaduman, adayın kazanma ihtimalinin yüksek olması ve altılı masayı taşıyabilecek vasıflara sahip olması gerektiğini, ayrıca dindar ve muhafazakar çevrelere hitap edebilecek bir ismin önemli olduğunu belirtti.
26 Ocak 2023

Ülkü Ocakları'nın eski genel başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu olayın ardından MHP'nin üye sayısında büyük bir düşüş yaşandı ve 16 bin 492 kişi partiden istifa etti. Cinayetle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 17 kişi tutuklandı. Sinan Ateş'in dayısı, yeğeninin öldürülmesinin arkasında siyasi nedenler olduğunu iddia etti.
26 Ocak 2023

Manisa'da kuruyan Marmara Gölü'nde balıkçı kooperatifine çıkarılan 322 bin TL'lik borcun iptaline yönelik dava sonuçlandı. Mahkeme, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün çıkardığı borcun hukuka aykırı olduğuna ve kurumuş gölden dolayı kira talebinin olamayacağına karar verdi. Avukat Cem Altıparmak, gölün koruma altında olduğunu ve kuruyan sulak alanın rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, gölün kurutulmasının ve tarımsal amaçla kullanılmasının yasak olduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

Galatasaray'ın Arjantinli futbolcusu Mauro Icardi, Instagram hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla, eski takım arkadaşı Keita Balde'nin eşi Wanda Nara'ya mesajlar göndererek tacizde bulunduğunu iddia etti. Icardi, Balde'nin eşine gönderdiği mesajları ve fotoğrafları elinde bulundurduğunu, ancak bunları paylaşmayacağını belirtti. Ayrıca, Balde'ye ailesine ve diğer işlerine vakit ayırması gerektiğini söyledi.
26 Ocak 2023

HDP'li eski Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, terör soruşturması kapsamında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandı ve 10 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce iki yıl bir ay hapis cezası alan Karaman, Van Bölge Adliye Mahkemesi'nin bozma kararı sonrası yeniden yargılandı. Karaman ve avukatı karar duruşmasında hazır bulundu, ancak Karaman suçlamaları reddetti ve beraatini talep etti.
26 Ocak 2023

Yargıtay Genel Kurulu'nda yapılan seçimler sonucunda Yargıtay üyesi Serdar Mutta, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeliğine seçildi. Yargıtay ve Danıştay'daki seçimler tamamlandıktan sonra YSK, yeni başkan ve üyelerini belirlemek üzere toplanacak.
26 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, altılı masa toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının parti yetkili kurulları tarafından onaylanmadığını ifade etti. Paçacı, sokakta Kılıçdaroğlu'na yönelik itirazları göz ardı edemeyeceklerini söyledi. Ayrıca, İYİ Parti'nin kendi içinden bir aday çıkarabileceğini ve partinin genel eğiliminin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın olduğunu belirtti.
26 Ocak 2023

Togg, ilk ürettiği araçlarından 2023 adedini, NFT (dijital mülkiyet hakkı) ürünleri aracılığıyla açık artırma yöntemiyle satışa çıkaracağını duyurdu. NFT'ler, nadirlik derecelerine göre kategorize edilecek ve sahiplerine ön sipariş hakkı tanıyacak. Açık artırmaya katılmak isteyenlerin Trumore uygulamasını indirmeleri ve bir kimlik oluşturmaları gerekiyor. Ayrıca, ilerleyen dönemlerde teknoloji meraklıları için dijital yarışmalar düzenlenecek ve geriye kalan alıcılar için ayrı bir ön sipariş süreci işletilecek.
26 Ocak 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında daha önce 15 kişi tutuklanmışken, dün sabah gözaltına alınan üç kişiden biri olan ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş ile Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı olduğu belirtilen Emre Yüksel tutuklandı. MHP'li avukat Serdar Öktem de gözaltına alınanlar arasında.
26 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 7-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 42. İstanbul Film Festivali'nin 'Ulusal Yarışma' bölümünün jüri başkanlığını yönetmen ve senarist Emin Alper yapacak. Jüri üyeleri arasında oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner bulunuyor.
26 Ocak 2023

İtalyan mafyası Cosa Nostra'nın 30 yıldır aranan son büyük 'baba'sı Matteo Messina Denaro, 16 Ocak'ta Palermo'daki bir hastanede yakalandı. Denaro'nun, 1992'de Palermo'da mafya dosyalarına bakan savcı Paolo Borsellino'ya düzenlenen bombalı suikastın planlayıcısı olduğu düşünülüyor. 60 yaşındaki Denaro, 30 yıl boyunca polisten kaçmayı başarmış ve son bir yılını Sicilya'daki Campobello di Mazara kasabasında annesinin evinin yakınında fark edilmeden geçirmiş. Denaro'nun yakalanmasına, kanser tedavisi gördüğü hastanede sahte kimlik kullanırken telefon sinyalleri üzerinden tespit edilmesi ve ardından yapılan operasyon sonucu ulaşılmış.
26 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz üst sınırını kaldırdığını duyurdu. Daha önce bankalar, TCMB'nin belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM büyüklüğü Ocak ayı itibarıyla 1,37 trilyon TL'ye düşmüş ve bu durum, faiz üst sınırının kaldırılmasına yol açmıştır. Ayrıca, şirketlere uygulanan KKM yatırımlarındaki kurumlar vergisi istisnası 2022 sonuna kadar genişletildi.
26 Ocak 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapmadıklarını belirterek 2023 yıl sonu için yüzde 22,3 ve 2024 yıl sonu için yüzde 8,8 enflasyon tahmininde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak gerçekleşmişti. Merkez Bankası, enflasyon hedefini son olarak 2010 yılında tutturabilmiş ve son 12 yıldır hedeflerinin üzerinde bir enflasyon oranıyla karşılaşmıştır. Birleşmiş Milletler'in Türkiye için 2023 sonu enflasyon tahmini ise yüzde 42,4 seviyesinde.
26 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatma davasının seçimlerden sonra görülmesi yönündeki talebini reddetti. Karar, mahkeme tarafından oybirliği ile alındı ve HDP'nin 14 Mart'ta savunma yapması için çağrıldı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de yapılan başvuru sonucunda, AYM Genel Kurulu 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul etmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de HDP'nin kapatılması gerektiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu.
26 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin katılımıyla gerçekleşen 'altılı masa' toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini açıklayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise ortak aday belirleme konusunda anket yapılmasını savunuyor. Toplantıda ayrıca geçiş sürecinin yol haritası ve yönetim mekanizmaları gibi konular da ele alınacak. Ancak toplantıdan bir adayın resmi olarak açıklanması beklenmiyor.
26 Ocak 2023

Meta, 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırı sonrasında askıya alınan Donald Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarını yeniden kullanıma açacağını duyurdu. Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, hesapların artık kamu güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmadığını ve yeni güvenlik önlemleri ile hesapların açılacağını belirtti. Trump, bu platformlar üzerinden büyük bir iletişim ağına erişim imkanı kazanacak. Trump, Twitter hesabının yeniden açılmasına rağmen, kendi platformu Truth Social'ı tercih ettiğini ifade etmişti.
26 Ocak 2023

Toyota'nın CEO'su Akio Toyoda, 2009 yılından bu yana sürdürdüğü görevini şirketin CBO'su Koji Sato'ya bırakıyor. Akio Toyoda, şirketin yönetim kurulu başkanlığını üstlenecek. Geçtiğimiz yıl bir şirket toplantısında görevi devretme niyetini açıklayan Toyoda'nın yerine geçecek olan Koji Sato, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren şirketin operasyonlarını yönetecek.
26 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha aday olmasının hukuka uygun olmadığını savunarak, bu konuda ısrar edilirse Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuracaklarını belirtti. Erdoğan'ın adaylığı ve seçime hangi kanunla gidileceği kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki sessizliği eleştirilirken, Özel YSK'nın Erdoğan'ın adaylığını onaylaması durumunda anayasa suçu işleyeceğini ifade etti.
26 Ocak 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabından müstehcen fotoğraflar paylaştığı iddiasıyla 'Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebiyle yargılandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcı, Taşkın'ın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini talep etti. Mahkeme, Taşkın'ın beraatine karar verdi.
26 Ocak 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bursa'ya yapacağı ziyaret sırasında, 30 Aralık'ta Ankara'da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş'in ailesine taziye ziyaretinde bulunacak. İmamoğlu ayrıca Gemlik Belediyesi Tarım Laboratuvarı'nın açılışını gerçekleştirecek ve CHP'li Nilüfer ve Mudanya belediyelerini ziyaret edecek. Sinan Ateş cinayeti, muhalefet tarafından gündemde tutulurken, AKP ve MHP tarafından sessizlik sürdürülüyor.
26 Ocak 2023

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın altılı masa kurmaylarıyla yaptığı görüşmeye göre, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde anketlerin kullanılmayacağı belirtilmiştir. Anket sonuçlarının sosyal medya manipülasyonları ve toplumsal kaygılar nedeniyle güvenilir olmayabileceği ifade edilmiştir. 2019 yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'nun anketlerde son sırada çıkmasına rağmen başarılı bir aday olduğuna dikkat çekilerek, anketlerin her zaman doğru sonuç vermeyebileceği örneği verilmiştir. DEVA Partisi ve CHP temsilcileri de anketlerin sağlıklı sonuçlar vermeyeceği konusunda hemfikir olduklarını belirtmişlerdir.
26 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin taksiler için getirdiği 'tepe lambası düzenlemesi' UKOME toplantısında onaylandı. Yeni düzenlemeyle, taksilerin üzerindeki tepe lambaları taksimetrelere bağlı olacak ve araçta yolcu varlığına göre 'dolu', 'boş' veya 'rezerve' ifadeleri farklı renklerde gösterilecek. Akıllı tepe lambaları çift taraflı ekranlı, dış müdahalelere karşı korunaklı ve belirli sertifikalara sahip olacak. Bu uygulama ile taksilerde yolcu seçme ve almama gibi sorunların çözülmesi hedefleniyor.
26 Ocak 2023

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, Alman yayın kuruluşu WDR COSMO aracılığıyla Fatih Akın, Can Dündar ve Deniz Naki gibi isimlerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, Türkiye'deki ırkçılık sorununa dair stratejilerini, Erdoğan sonrası Türkiye'ye dair fikirlerini ve geleceğe dair umutlarını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye'de yaşanan sorunlara dair çözüm önerileri ve mevcut durumun temizlenmesi gerektiğini vurguladı.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından Mardin Havalimanı'nın adı 'Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı' olarak değiştirildi. Bu değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak resmileşti. Daha önce havalimanı girişine yeni ismin afişi asılmıştı.
26 Ocak 2023

Türkiye'de bazı ebeveynler, çocuklarının aşılanmasına karşı çıktıkları gibi şimdi de yenidoğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddediyorlar. Topuk kanı taraması, fenilketonüri (PKU), konjenital hipotiroidi gibi ciddi sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesini sağlayarak tedavi şansını artırıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yenidoğan tarama programları her yıl 12 binden fazla çocuğun sağlıklı bir yaşama başlamasına yardımcı oluyor. Akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye'de genetik hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, aşı ve topuk kanı taramalarının önemini vurgulayarak, ebeveynlerin bu konudaki yanlış bilgilendirilmelerine ve dirençlerine dikkat çekiyorlar.
26 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna'ya verilecek 31 M1 Abrams tankının sadece Ukrayna'nın topraklarını savunması koşuluyla kullanılacağını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın bu tankları Ukrayna'ya sağlayacağını duyurmasının ardından, tankların Kırım veya Rusya topraklarına karşı kullanılıp kullanılmayacağı sorulduğunda Price, tankların yalnızca Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırları içinde savunma amaçlı kullanılacağını ifade etti. Bu koşul, daha önce sağlanan Stinger ve Javelin gibi hava savunma ve zırh delici sistemler için de geçerli.
26 Ocak 2023

Çin'in batısında bulunan Siçuan eyaletinin Ganzı Tibet Özerk İli'ne bağlı Luding ilçesinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem sonucunda henüz can kaybı veya maddi hasar rapor edilmedi ancak bölgeye yaklaşık 100 kurtarma görevlisi gönderildi. Ayrıca, bölgedeki kara yollarında toprak kaymaları meydana geldiği belirtildi. Eylül 2022'de aynı bölgede yaşanan ve 90'dan fazla kişinin ölümüne yol açan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bu depremin bir artçı sarsıntı olabileceği düşünülüyor.
26 Ocak 2023

Merkez Bankası, liralaşma stratejisi çerçevesinde, şirketlerin yurt dışından elde ettikleri dövizin Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik etmek amacıyla bir destek paketi açıkladı. Bu destek paketi kapsamında, şirketlerin Merkez Bankası'na sattıkları döviz miktarının yüzde 2'si kadar dönüşüm desteği alacakları belirtildi. Bankalar da benzer bir taahhütte bulunarak destekten yararlanabilecek. Ancak taahhütler yerine getirilmezse, ilgili şirketlerin Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri bir yıl süreyle kabul edilmeyecek ve ihlal edilen süre için verilen destek geri alınacak.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı kararı ile şirketlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar bilançolarında yer alan yabancı paralarını kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında değerlendirmeleri halinde, bu hesaplardan elde edilen faiz, kâr payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Daha önce bu vergi istisnası sadece 31 Mart 2022 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraları kapsıyordu. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
26 Ocak 2023

Uludağ Alanı Hakkında Kanun, muhalefetin doğanın tahrip edileceği ve ranta açılacağı endişelerine rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayınlandı. Kanunla birlikte Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak ve Uludağ'a kontrollü giriş ile alanın güvenliği sağlanacak. Maden ruhsatı olanlar faaliyetlerine devam edebilecek, ancak yeni madencilik faaliyetleri yasaklanacak. Uludağ Alanı'nda yapılan her türlü işlem Uludağ Alan Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak gerçekleştirilecek ve bölgede yapısal uygulamalar içermeyen faaliyetlere aykırı davrananlara idari para cezaları uygulanacak.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, Kurtuluş Savaşı'nda hizmetleri belgelenen beş şehit ve gazinin mirasçılarına İstiklal Madalyası verilmesine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, madalya alacak şehit ve gazilerin isimleri, memleketleri, rütbeleri ve askerlik hizmetlerine dair bilgiler ile madalya alacak mirasçıların isimleri yer aldı. Listede Ardahan, Ilgaz, Tavas, Kahramanmaraş ve Sorgun'dan şehit ve gazilerin mirasçıları bulunuyor.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Kılıç ve Kenan Deniz'in cezalarını sağlık durumları nedeniyle kaldırdı. Ayrıca, çeşitli suçlardan hapis cezası alan Osman Kartal'ın cezası da sürekli sakatlık hali gerekçesiyle sona erdirildi. Bu kararlar, adli tıp raporlarına dayanarak Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca alındı.
26 Ocak 2023

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2022'nin son çeyreğinde yüzde 37 artışla 24,3 milyar dolar gelir ve yüzde 59 artışla 3,7 milyar dolar net kar elde ederek rekor bir seviyeye ulaştı. Şirketin yıllık geliri yüzde 51 artarak 81,5 milyar dolara, net karı ise iki katına çıkarak 12,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Ayrıca Tesla, 2022 yılında küresel çapta 1 milyon 313 bin 851 araç teslimatı gerçekleştirdi ve yıllık araç üretimi ile teslimat sayısında sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 40'lık bir artış yaşandı.
26 Ocak 2023

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 ana muharebe tankları gönderme kararını Twitter üzerinden Almanca bir kelime oyunu yaparak 'Tanke schön' ifadesiyle memnuniyetini ifade etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, daha önce Almanya'nın Ukrayna'ya askeri desteğini artıracağını ve Leopard tankları sağlayacaklarını duyurmuştu. Avrupa kamuoyu, Almanya'dan bu yönde bir adım atmasını bekliyordu.
26 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

İspanya'nın güneyindeki Cadiz'in Algeciras ilçesinde bir kişi, iki kiliseye palayla saldırarak bir rahibi öldürdü ve dört kişiyi yaraladı. Saldırı sonucu Nuestra Senora de la Palma kilisesinin rahibi Diego Valencia hayatını kaybetti. Saldırganın 25 yaşlarında Fas kökenli bir erkek olduğu ve güvenlik güçleri tarafından yakalandığı bildirildi. Savcılık, olayla ilgili soruşturma başlatarak terör saldırısı olasılığını değerlendiriyor.
26 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme 2023 yılında yüzde 1,9 olacak ve bu oran son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kaydedildi. Raporda, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,7'ye yükselebileceği belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3,7 ve 2024'te yüzde 3,5 büyümesi beklenirken, yıl sonu enflasyon oranının ortalama yüzde 42,4 olacağı ve 2024'te yüzde 13,5'e düşeceği tahmin ediliyor. Bu tahminler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 enflasyon hedefinin yüzde 20'ler seviyesinde olacağı yönündeki açıklamasının üzerinde.
26 Ocak 2023
İşaretlediklerim