8 Ocak 2023 günü, 1 olumlu, 12 olumsuz, ve 5 önemli olmak üzere, toplam 26 olay izlendi.

8 Ocak 2023 tarihinde Türkiye'de siyasi gündem, tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın iktidarı eleştirmesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun alkollü içkilere yapılan zamlara tepkisi ve Fenerbahçe'nin Galatasaray karşısında liderlik şansını kaçırması ile belirlendi, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Türkiye'nin NATO taleplerine tam yanıt veremeyeceklerini belirtirken, yabancı tüberküloz hastalarında artış ve Kramatorsk'ta Rusya ile Ukrayna arasında çatışan kayıp raporları arasında gerilim sürdü.

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya üzerinden iktidarın ahlaki değerleri yıkıp yandaş yığınlar yarattığını belirtti. Demirtaş, muhalefete seçimlerle ilgili öneri ve eleştirilerde bulunarak, demokrasi için geniş katılım çağrısı yaptı. Ayrıca Instagram hesabını aktif kullanacağını duyurdu ve çeşitli karikatürlerini paylaştı.
8 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alkollü içkilere uygulanan yüksek zamları 'yıldırma ve zulüm' olarak nitelendirdi ve devletin hayat tarzlarına müdahale edemeyeceğini belirtti. Enflasyon verileriyle birlikte içki ve sigara fiyatlarına otomatik olarak yüzde 22,29 oranında ÖTV artışı geldiğini ve birçok içki türü ile sigara markalarının zamlı fiyat listelerini yayınladığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, altı ay sonra vergileri yeniden düzenleyerek bu meseleyi çözeceklerini vaat etti.
8 Ocak 2023

Spor Toto Süper Lig'in 18. haftasında Fenerbahçe, kendi sahasında Galatasaray'a 3-0 mağlup oldu. Galatasaray maçın ilk yarısında 1-0 öne geçti ve ikinci yarıda iki gol daha bularak farkı 3'e çıkardı. Fenerbahçe bu maçta kırmızı kart gören İrfan Can Kahveci ile 10 kişi kaldı ve kendi sahasında bu sezon ilk kez gol atamadı. A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz da maçı tribünden izledi.
8 Ocak 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin taleplerinin hepsini karşılayamayacaklarını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularıyla ilgili olarak üçlü muhtıraya uyulduğunu ve iki ülkenin yakında ittifaka katılacağına inandığını ifade etti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirmiş ve motivasyon mektubu göndermişti.
8 Ocak 2023

Türkiye'de tüberküloz tedavisi ücretsiz olup, yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2005'te yüzde 6.8 olan yabancı hasta oranı, 2021'de yüzde 15.7'ye yükselmiştir. İstanbul'da her üç hastadan biri yabancı ülke doğumlu ve oran yaklaşık yüzde 25'tir. Göçmenlerin kötü yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, Türkiye'deki tüberküloz kontrol programı sayesinde tüm hastaların tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yabancı hastaların oranı bazen yatakların üçte birine ulaşabilmektedir.
8 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Kramatorsk'a düzenledikleri füze saldırılarında 600'den fazla Ukrayna askerinin öldüğünü iddia etti. Buna karşılık, Ukrayna'nın Donetsk bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Pavlo Kirilenko, Kramatorsk'a yedi füze saldırısı düzenlendiğini ancak can kaybının olmadığını belirtti. Kirilenko ayrıca, Konstantinovka şehrine yapılan iki roket saldırısında da can kaybı olmadığını, ancak bazı sanayi tesislerinin hasar gördüğünü ve Horlivka şehrine yapılan saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.
8 Ocak 2023

Serbest hekimler, İstanbul Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen Büyük Hekim Buluşması'nda, özel hastane ve tıp merkezlerinde çalışmalarını kısıtlayan yasal düzenlemeleri protesto etti. 6 Ekim ve 7 Ocak'ta yayınlanan yönetmelikler, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü sınırlıyordu. Sağlık Bakanlığı, uygulamaya gireceği gün bazı değişiklikler yaparak yönetmeliği yayımladı, ancak bu değişiklikler hekimlerin sorunlarına çözüm getirmedi. Protestoda, düzenlemelerin serbest meslek hakkına ve hastaların hekim seçme hakkına saldırı olduğu ifade edildi.
8 Ocak 2023

Ülkü Ocakları eski genel başkanı ve Alparslan Türkeş'in eski danışmanı Alaattin Aldemir, CHP'ye katıldıktan sonra bir televizyon programında, Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş'in cinayetini ve Ülkücü hareketin içinde yaşananları eleştirdi. Aldemir, bu cinayetin yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu ve Ülkücü hareketin özgürleşeceğini belirtti. Ayrıca, Ülkücü hareket içindeki mafya ile mücadele ettiğini ve bir sonraki saldırıda susmayacağını ifade etti. Sinan Ateş cinayetiyle ilgili olarak şu ana kadar 10 kişi tutuklandı ve aralarında MHP ile ilişkili isimler ve iki özel harekât polisi bulunuyor.
8 Ocak 2023

İstanbul Esenyurt'ta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılacağı bir programla Suriyelilerin ülkelerine dönüşü öncesinde, Suriyelilerin evlerinden alınıp İl Göç İdaresi'ne götürüldüğü ortaya çıktı. Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Bal, bu durumun Kılıçdaroğlu'nun katılımının bilinmesinin ardından gerçekleştiğini ve başka bir anlam yüklemek istemediğini ifade etti. Belediye, daha önce de Suriyelilerin dönüşüne yardımcı olan 'Gönüllü Geri Dönüş' projesini sürdürmekteydi.
8 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi üzerine TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye soru önergesi verdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Twitter üzerinden Şık'ı sert bir dille eleştirdi. Şık ise MHP'nin cinayetle ilişkilendirilmesine dikkat çekerek yanıt verdi. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 10 kişi, aralarında MHP ile ilişkili isimler ve özel harekât polisleri de olmak üzere tutuklandı.
8 Ocak 2023

Bursa'da çöp evde ihmal edilmiş ve sağlıksız koşullarda bulunan bir çocuğun teyzesi, çeşitli suçlamalarla yargılanmak üzere 30 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Çocuk, teyzesini annesi olarak bildiğini ve evde mutlu olduğunu ifade etmiş, ancak son zamanlarda maddi sıkıntılar ve hijyen eksikliği yaşadıklarını belirtmişti. Çocuğun biyolojik annesi ve eski eşi de ifade vermiş, çocuğun teyzesi ve kuzeninin ayrı bir soruşturma altında olduğu belirtilmiştir.
8 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul il kongresinde yaptığı konuşmada, partisinin 2023 seçimlerinde birinci parti olacağını ve kendisinin başbakan olacağını söyledi. Akşener, partisinin iktidara sırtını dayamadan, güçlü olanın yanında yer almadan politika yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, başbakanlığın pazarlıklarla değil, helal oylarla kazanılacağını vurguladı.
8 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin seçimlere kendi adayını çıkaracağını Iğdır ve Kars'ta yaptığı açıklamalarla tekrarladı. HDP'nin farklı ittifaklarla birlikte hareket edeceğini ve bu durumun diğer partilerin stratejilerini etkileyebileceğini belirtti. Buldan, HDP'nin kendi ilkeleri ve mücadelesini ön planda tutan bir parti olduğunu ve bu ülkede bir irade olarak var olmaya devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin ne Cumhur İttifakıyla ne de Millet İttifakıyla bir ortaklığı olmadığını, ancak ilkesel yaklaşımlar üzerinden diyalog ve müzakereye açık olduklarını söyledi.
8 Ocak 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Kanal 7 televizyonunda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın seçim kararı alması durumunda bu kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağını ve yayımlandıktan sonra 60 gün sonraki ilk pazar günü seçimin yapılacağını belirtti. Turan, ayrıca EYT düzenlemesinin en geç Ocak ayı sonunda Meclis'te olacağını ve Şubat ayının ortalarına kadar yasalaşmasını beklediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de daha önce seçimlerin öne alınabileceğine dair sinyaller vermişti.
8 Ocak 2023

Dr. Servet Terziler, Türkiye'nin sağlık turizmi alanında büyük bir başarı elde ettiğini, özellikle saç ekimi için 1 milyon kişinin ülkeyi ziyaret ettiğini belirtti. Ayrıca diş hizmetleri ve estetik cerrahisinde de sırasıyla 500 milyon ve 400 milyon dolarlık cirolara ulaşıldığını ifade etti. Genel hastane hizmetleri ve kaplıca turizmi dahil olmak üzere sağlık turizminden elde edilen toplam gelirin 10 milyar doları aştığını vurguladı. Terziler, sağlık turizminde kalitenin korunması için Sağlık Bakanlığı'nın denetimleri artırması gerektiğini ve 'merdiven altı' işletmelerin sektörün imajını zedelediğini söyledi.
8 Ocak 2023

Almanya'nın Castrop Rauxel kentinde, siyanür ve risin gibi kimyasal maddeler temin ederek kimyasal saldırı planladığı iddia edilen 32 yaşındaki İranlı bir şüpheli ve yanındaki bir kişi gözaltına alındı. Düsseldorf Savcılığı'nın açıklamasına göre, sabah saatlerinde düzenlenen operasyona çok sayıda polis ve Robert Koch Enstitüsünden uzmanlar katıldı. Alman medyası, yabancı bir istihbarat servisinin Alman güvenlik makamlarını kimyasal saldırı tehlikesi konusunda uyardığını belirtti. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, ciddi bir ihbar üzerine polisin gece müdahale ettiğini ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.
8 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarmasını desteklediğini belirtti. Demirtaş, muhalefetin diğer bloğunun HDP ile diyalog ve müzakere yürütmemesi durumunda HDP'nin kendi adayıyla seçimlere katılmasının doğal olduğunu ifade etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partinin kendi adayını en kısa zamanda açıklayacağını ve seçimlere bu adayla gireceğini duyurdu.
8 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Silivri İlçe Örgütü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki mevcut ekonomik durumu ve hayat pahalılığını eleştirdi. Meclisi 'yaşlı, zengin, patron erkekler kulübü' olarak nitelendiren Kadıgil, devletin zenginlere ve patronlara ait olduğunu ve halkın bu durumdan pay alamadığını ifade etti. Ayrıca, iktidarın toplumsal ayrımları kullanarak gerçekleri saklamaya çalıştığını ve hedeflerinin bu 'patronlara ait saray rejimini' yıkmak olduğunu belirtti.
8 Ocak 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidara gelmeleri durumunda altılı masayı oluşturan genel başkanlara stratejik kararlarda imza yetkisi verileceğini belirtti. Bu durum bazı çevrelerce vesayet olarak değerlendirildi. Davutoğlu, geçmişteki parlamenter sistemde bakanların da kararlarda imza yetkisine sahip olduğunu ve bu durumun vesayet anlamına gelmediğini ifade etti. Ayrıca, genel başkanların yürütmede etkin rol almasının Cumhurbaşkanı-TBMM ilişkileri açısından da önemli olduğunu vurguladı.
8 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi'nden gençlere ve kadınlara yönelik bir motivasyon çağrısında bulundu. Seçimlerin nasıl kazanılacağına dair görüşlerini paylaşan Demirtaş, seçim kampanyalarının önemine vurgu yaparak, kötülerin seçimleri genellikle kazanmasının nedenlerini ve iyi bir kampanyanın nasıl olması gerektiğini anlattı. Ayrıca, seçim sürecinde motivasyonun korunmasının önemine değindi ve gençler ile kadınlara seçim kazanmada önemli rolleri olduğunu belirtti.
8 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Aydın Aydoğan'a kötü muamelede bulunan polislerden biri olan Kenan Şaban Süzgün'ün 1'inci sınıf emniyet müdürü yapıldığını tespit etti. Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suç duyurusunda bulunduktan sonra polisler tarafından gözaltına alınmış ve kötü muameleye maruz kalmıştı. AYM, polislerin kötü muamele yasağını ihlal ettiğine hükmetmiş ve Aydoğan'a 45 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti. Dosya, AYM kararı gereği yeniden açıldı ve soruşturmayı 17 Aralık soruşturmasını kapatan savcı Ekrem Aydıner yürütüyor. İfade veren polisler olayı hatırlamadıklarını veya Aydoğan'a müdahale etmediklerini iddia ediyorlar.
8 Ocak 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haftalık tahmin raporuna göre, Türkiye'de bir süredir devam eden yüksek sıcaklıklar mevsim normallerine dönecek ve 41 ilde kar yağışı bekleniyor. Kar yağışının Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde etkili olmaya başlayacağı ve 11 Ocak'tan sonra iç bölgelere doğru ilerleyeceği öngörülüyor. Kar yağışı beklenen iller arasında Afyonkarahisar, Ankara, Erzurum, Konya ve Van gibi şehirler bulunuyor.
8 Ocak 2023

BOTAŞ, Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgazda 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yüzde 70 oranında bir azalma olduğunu duyurdu. Bu azalmanın İran iletim şebekesinde meydana gelen bir arıza kaynaklı olduğu belirtildi. BOTAŞ, arızanın giderilmesi için İranlı yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü ve kış döneminde doğalgaz kullanımının olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemlerin alındığını, ilave gaz ihtiyaçlarının doğalgaz depolama tesislerinden karşılandığını açıkladı.
8 Ocak 2023

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, İstanbul Boğazı 04:35 itibarıyla yoğun sis sebebiyle çift yönlü olarak gemi geçişlerine kapatıldı. Sis yoğunluğunun Boğaz'ın bazı bölgelerinde etkili olduğu belirtildi.
8 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın, partinin cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendi adayıyla gireceğini açıklamasının ardından, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oruç, muhalefetle müzakere edilmesi durumunda ortak adayda buluşabileceklerini, aksi takdirde kendi adaylarını belirleyeceklerini ifade etti. Buldan'ın bu açıklaması siyasi gündemi hareketlendirdi ve HDP'nin seçim stratejisi konusunda yeni bir açıklama yapılmasına neden oldu.
8 Ocak 2023
İşaretlediklerim