Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Rum Ortodoks Kilisesi'ni bombaladığını duyurdu. Yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı kilisede çok sayıda kişi öldü ve yaralandı. Saldırıda tarihi kilisede ciddi hasar meydana geldi ve kilisenin yakınında bulunan bir bina da yıkıldı.
19 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve daha fazla faiz artırımına işaret etti. Powell, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu vurgulayarak, enflasyonu yüzde 2'ye indirecek kadar kısıtlayıcı bir politika duruşu elde etmeye ve enflasyonun bu hedefe doğru gittiğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı tutmaya kararlı olduklarını bildirdi. Ayrıca, trendin üzerindeki büyümeye veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini belirtti.
19 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 25. Genel Kurulu'nda, İzmir'in Şirince köyü, '2023 Dünyanın En İyi Turizm Köyleri' listesine dahil edildi. Listede yer alacak köyler, kültürel ve doğal kaynaklar, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, turizmin geliştirilmesi ve değer zinciri entegrasyonu, altyapı, sağlık, emniyet ve güvenlik gibi alanlarda değerlendirildi. Toplamda 260 başvurunun yapıldığı değerlendirmede, 54 köy listeye dahil edildi.
19 Ekim 2023

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

Hatay'ın Hassa ilçesinde, kayıp olarak aranan bir kadının öldürüldüğü belirlendi. Kadının yeğeni ve yeğeninin eşi gözaltına alındı. Zanlılardan biri, kadını başına briketle vurarak öldürdüğünü ve cesedini bir çuvala sararak bir akarsu yatağına attığını itiraf etti. Kadının cansız bedeni, polis ekiplerince yapılan inceleme sonucu bulundu.
19 Ekim 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar geçen hafta 72,9 milyar TL düştü ve 3,1 trilyon TL'ye geriledi. Dolar cinsinden bakıldığında kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 112,4 milyar dolar oldu. Aynı dönemde, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,5 milyar dolar artışla 173,2 milyar dolara yükseldi.
19 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu, her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü'nü bu yıl Mehsa Emini ve 'Kadın, Yaşam, Özgürlük Hareketi'ne verme kararı aldı. İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren ve hastanede ölen Emini'nin ölümü, ülkede ve dünyada büyük tepki çekmişti. Ödül töreni, 13 Aralık'ta Strazburg'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında düzenlenecek.
19 Ekim 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Düzce'deki bir konuşmasında, hem 2018 hem de 2023 seçimlerinde halkın kendilerine yüzde 10 oy vererek 'Gözümün önünden ayrılma' dediğini ifade etti. Akşener, partisinin milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı bir parti olduğunu belirtti ve önümüzdeki yerel seçimlerde kimseyi kazandırma ya da kimseye kaybettirme niyetlerinin olmayacağını söyledi.
19 Ekim 2023

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş cinayeti soruşturması kapsamında beş yeni şüpheli gözaltına alındı. İki polis memurunun da aralarında bulunduğu şüpheliler, ifade vermek üzere Ankara Adliyesi'ne getirildi. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022'de Ankara'nın Çankaya ilçesinde silahlı saldırıya uğramış ve hastanede hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili soruşturma MHP'li isimlere uzanmış ve 21 kişi tutuklanmıştı.
19 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Gazze'deki hastane saldırısı nedeniyle ilan ettiği üç günlük milli yas sürecinde, sadece konserlerin iptal edilmesi müzisyenler tarafından eleştirildi. Müzisyenler, milli yasın en zor para kazanan kesimi çalışamaz hale getirdiğini belirtti ve 'Şarkılarımızı söylerken de savaşa karşı çıkabiliriz' dedi. Müzisyenler, konser iptallerinin sadece müzik sektörünü etkilediğini ve bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

İstanbul'un Adalar ilçesindeki halk, yeni imar planının iptali için dava açacak. Planın ağaç kesimine, kıyı tahribatına, deniz kirliliğine ve kültürel mirasın kaybedilmesine sebep olabileceği belirtiliyor. Adalar'ın nüfusu plana göre iki katına çıkacak. Adalılar, planın iptali ve yeni bir planın hazırlanmasını istiyorlar. Ayrıca, planın kamu yararı değil, özel kişilerin çıkarları gözetilerek yapıldığına dikkat çekiliyor.
19 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında bir müfettiş görevlendirdiğini duyurmuştu. Bu haber, İstanbul 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından sansürlendi. Rüşvet ihbarı, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar tarafından yapılmış ve İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia edilmişti.
19 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucunda dört hastane hizmet dışı kaldı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, İsrail'in 19 sağlık kuruluşunu hedef aldığını ve 14 sağlık merkezinin elektrik kesintileri ve yakıtın tükenmesi nedeniyle çalışmalarını durdurduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail'in 23 ambulansı hedef aldığı ve 44 sağlık çalışanının öldüğü, 70'inin yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde yüzde 150 doluluk oranına ulaşıldığı ve ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt sorunu olduğu belirtildi.
19 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 203 İsraillinin Hamas tarafından rehine tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, rehineler hakkında bilgi toplamak için Gazze Şeridi'ne ikinci defa nokta operasyonu düzenlediklerini belirtti. Hamas'ın elinde 203 İsrailli olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Hagari, bu kişilerin aileleriyle temasa geçildiğini kaydetti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne muhtemel kara saldırılarını değerlendiren Hagari, tüm güçlerin lojistik, koruyucu ve kişisel ekipman hazırlıklarının tam olduğundan emin olmak için çalıştıklarını söyledi.
19 Ekim 2023

Rapçi Anıl Piyancı, depremzedelere yardım amacıyla çıkarılacak ortak albümün, bazı rapçilerin birlikte çalışmayı reddetmesi nedeniyle iptal edildiğini açıkladı. Albüm, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 50 bin kişinin ölümüne yol açan depremin ardından düzenlenen yardım kampanyaları kapsamında çıkarılacaktı. Piyancı, albümde yer almayı kabul eden rapçiler arasında uzun süredir bir araya gelmeyen Ceza ve Sagopa Kajmer'in de olduğunu belirtti.
19 Ekim 2023

UEFA, silahlı saldırı sonucu yarıda kalan Belçika-İsveç maçının sonucunu 1-1 olarak tescil etti ve iki takıma da birer puan verdi. Ayrıca, İsrail'deki güvenlik durumunun değerlendirilmesinin ardından, bir sonraki duyuruya kadar İsrail'de UEFA maçlarının oynanmamasına karar verildi. İsrail Futbol Federasyonu ve Maccabi Haifa ile Maccabi Tel-Aviv'e, iç saha maçlarını oynayabilecekleri alternatif statlar önermeleri talep edildi.
19 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Britanya Başbakanı Rishi Sunak ile görüşmesinde, BBC'nin yayın politikasını değiştirerek Hamas'ı 'terör örgütü' olarak tanımlamasını talep etti. Herzog, İsrail'in sınırlarından içeri giren bir terör örgütüyle mücadele ettiğini ve bunun İran tarafından yönetildiğini iddia etti. Sunak'ın Herzog'un BBC'ye ilişkin talebine herhangi bir karşılık vermediği belirtildi.
19 Ekim 2023

Glasgow Müzesi, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’e ait 3 milyon sterlin değerindeki bir heykelin kaybolduğunu duyurdu. Heykel, Rodin’in ünlü ‘Les Bourgeois de Calais’ grubunun bir parçasıydı ve şu anda Glasgow’un sanat koleksiyonlarında bulunmuyor. 1901 yılında Rodin’den satın alınan alçı heykel, 1949 yılında Kelvingrove Park’ta sergilendi. Şu anda kayıp veya çalıntı olarak listelenen yaklaşık bin 750 parça arasında yer alıyor.
19 Ekim 2023

Muğla'da 15 yaşındaki lise öğrencisi Sıla Akgül'e çarparak ölümüne neden olan sürücü T.Y, önce 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı, sonra ceza 24 bin 300 lira para cezasına çevrildi. Ayrıca sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Akgül ailesinin avukatı Didem Alaca, karara itiraz edeceklerini belirtti ve verilen cezanın çok az olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

Klick Labs'tan araştırmacılar, akıllı telefonlardaki ses teknolojisini yapay zekayla birleştiren yeni bir yöntemle, 10 saniyede diyabet tanısı konulabileceğini belirtti. Bu yöntemle, 6 ila 10 saniyelik ses kaydıyla diyabet tanısı konulabildiği tespit edildi. Araştırmada, 267 kişiden iki hafta boyunca günde altı kez 6 ila 10 saniyelik sesli mesaj kaydetmeleri istendi ve bu verilerle tip 2 diyabet olup olmadığını tespit edebilen bir yapay zeka modeli geliştirildi. Bu modelin doğru teşhis oranı kadınlarda yüzde 89, erkeklerde yüzde 86 olarak ölçüldü.
19 Ekim 2023

İran polisi, ünlü yönetmen Daryuş Mehrcuyi ve oyuncu eşi Vahide Muhammedifer'in evlerinde bıçaklanarak öldürülmesi olayının failinin tutuklandığını duyurdu. Polis Teşkilatı Sözcüsü Said Muntazer el-Mehdi, cinayetin suç ortaklarını ve gizli yönlerini tespit etmeye yönelik soruşturmaların devam ettiğini belirtti. Ancak el-Mehdi, failin motivasyonu ve Mehrcuyi ile Muhammedifer'le bağlantısına dair bir bilgi vermedi.
19 Ekim 2023

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesaplarını tek bir linkte toplayan Linktree adlı uygulamaya erişimi engelledi. Erişim engelinin gerekçesi olarak 'yasa dışı bahis' ve 'terörün finansmanında kullanılması' gösterildi. Linktree, işletmeler, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları ve influencer'lar tarafından yoğun bir şekilde kullanılan bir platform.
19 Ekim 2023

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım'ın karakolda ölümüyle ilgili dava sonuçlandı. Mahkeme, Yıldırım'ın yaralanmalarının hafif nitelikte olduğunu ve işkence suçunun oluşmadığını belirtti. 12 polis hakkında 'bilinçli taksirle ölümüne neden olma' suçundan indirimli üç yıl dokuz ay hapis cezası verildi. Ayrıca, Yıldırım'ın iş arkadaşı ve oğlunu döven polislere 'kasten yaralama' suçundan indirimli 3 ila 6 bin TL adli para cezası verildi. Beş polis ise tüm suçlardan beraat etti.
19 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM'de milletvekillerine yaptığı sunumda, Gazze'den Türkiye'ye tahliye talebinde bulunan yaklaşık 700 kişi olduğunu belirtti. Bu kişilerin 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli ve 55'i kurum personeli. Bu talepler, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
19 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili, her ay yüzlerce 'tanımlanamayan uçan cisim' (UFO) ihbarı aldıklarını söyledi. Pentagona bağlı Tüm Alanlarda Anomali Çözüm Ofisi Direktörü Sean Kirkpatrick, bu yılın ilk dört ayında yaklaşık 800 ihbar aldıklarını ve bu sayının artacağını belirtti. Kirkpatrick, ihbarların çoğunun balon veya dron gibi objeler olduğunu, ancak bazılarının ABD'yi gözetlemeye çalışan düşmanlara ait olabileceğini vurguladı.
19 Ekim 2023

HDP İzmir il binasına saldırarak Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer'in yargılandığı davada İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Yerel mahkemenin 27 Aralık 2022'de verdiği karar, 31 Mayıs'ta usulen bozulmuştu. İstinaf mahkemesi, 40 gün sonra 11 Ekim'de dava avukatlarının itirazlarını reddedip yerel mahkemenin kararını onadı. Dosya bu defa da Yargıtay’a taşınacak.
19 Ekim 2023

Oscar’a aday gösterilen ve 'Rocky' filmiyle tanınan Burt Young, 83 yaşında hayatını kaybetti. Young, 'Rocky Balboa' karakterinin dostu 'Paulie Pennino' olarak tanındı. Ölüm haberini kızı Anne Morea Steingieser, New York Times’a verdi. Young'ın ölüm nedeni henüz açıklanmadı.
19 Ekim 2023

Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi, ABD Başkanı Joe Biden'a ayakkabı fırlatacak kişiye hediye vereceğini belirtti. El-Zeydi, 2008 yılında eski ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlatmasıyla tanınıyor. El-Zeydi'nin bu açıklaması, bir Twitter kullanıcısının Biden'ın İsrail'e destek mesajına yanıt olarak 'Ayakkabılı adam nerede? Ona her zamankinden daha çok ihtiyacımız var' demesi üzerine geldi.
19 Ekim 2023

SpaceX şirketinin üst düzey yöneticisi, ABD hükümetinin düzenleyici tedbirlerinin Starship roketinin fırlatılmasını geciktirdiğini belirtti. Bu durumun Ay'a gidiş yarışında Çin'in ABD'nin önüne geçmesine neden olabileceğini ifade etti. Yönetici, lisanslama sürecinin genellikle roket geliştirmeden daha uzun sürdüğünü ve bu durumun giderek kötüleştiğini belirtti. Ayrıca, mevzuat belirsizliğinin şirketin daha verimli bir program oluşturmasını engellediğini kaydetti.
19 Ekim 2023

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'den sığınmacıları kabul etmeye hazır olduklarını belirtti. İskoçya, bu kararıyla Filistinli mültecileri kabul eden ilk ülkelerden biri oldu. Yusuf, Suriye, Ukrayna ve diğer pek çok ülkeden sığınmacıları kabul ettiklerini ve bunu Filistin halkı için de yapmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Gazze'de yerinden edilen bir milyon kişi için uluslararası topluma 'dünya çapında bir mülteci programı taahhüt etme' çağrısında bulundu.
19 Ekim 2023

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Hamas militanları tarafından kaçırılan ve öldürülen bir kadının kıyafetini eleştirerek Gazze'deki ölümlerin ilgi görmediğini savundu. Bu paylaşımı Twitter'da büyük tepki çekti. Ün, bir zamanlar 'Sağlam İrade' rumuzuyla Twitter'da terör estiren ve nam salmış eski 'Ak trol' Taha Ün'ün eşi olduğu hatırlatıldı. Ün'ün bu paylaşımına tepki gösterenler arasında gazeteciler, siyasetçiler ve sosyal medya kullanıcıları bulunuyor.
19 Ekim 2023

Eczacıbaşı VitrA'nın Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki yeni seramik sağlık gereçleri üretim tesisinde, çalışanların yarısı kadın. Yeni tesisin toplam yatırım tutarı tamamlandığında 76,5 milyon avro olacak. Yeni yatırımlarla birlikte kampüsün toplam alanı yaklaşık yüzde 50 büyüyerek, 469 bin metrekareye ulaştı. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, yeni yatırımla artan talebi karşılamayı, pazarı büyütmek için gerekli kapasiteyi yaratmayı, verimliliğini yükseltmeyi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmayı hedefliyor. Yeni yatırımların bir diğer önemli hedefi ise kadın istihdamını artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak.
19 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomi politikalarını anlatmak ve yabancı yatırımcıları çekmek amacıyla Fransa'nın başkenti Paris'te yatırımcılarla buluştu. Şimşek, daha önce de Körfez ülkeleri, ABD ve Batı yatırımcılarına yönelik benzer ziyaretlerde bulunmuştu. Paris'teki temasları kapsamında OECD Finansal ve Kurumsal İşler Bölümü Direktörü Carmine Di Noia ve Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie ile görüşecek olan Şimşek, ayrıca Franco-German Forum'un akşam yemeğinde Fransız ve Alman yatırımcılarla buluşacak.
19 Ekim 2023

Türk enerji şirketi Karpowership, Batı Afrika ülkesi Gine Bissau'da elektriği yeniden sağlamaya başladı. Şirket, ülkenin 17 milyon dolarlık borcunu ödemediği gerekçesiyle elektriği kesmişti. Ancak, 'finansal zorlukların Gine Bissau hükümeti tarafından giderilmesinin ardından' elektriğin yeniden verilmeye başlandığı belirtildi. Ülkenin ekonomi bakanı Süleyman Seyidi, borcun 6 milyar dolarlık kısmını ödediklerini ve kalan kısım için şirketle yeniden masaya oturulacağını ifade etti.
19 Ekim 2023

Çip üreticisi Nvidia ve iPhone üreticisi Foxconn, yapay zeka fabrikaları kuracaklarını duyurdu. Bu fabrikalar, uygulamalar geliştirmek için Nvidia'nın çiplerini kullanacak bir tür veri merkezi olacak. Yeni merkezlerde otonom araçların eğitimi, robotik platformlar ve büyük dil modelleri çalışmaları yer alacak. Bu karar, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çin'e gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışına yönelik kuralları sıkılaştıracağını açıklamasının ardından geldi.
19 Ekim 2023

Netflix'in sevilen İspanyol gençlik dizisi Elite, sekizinci sezonuyla ekranlara veda etmeye hazırlanıyor. Dizi, kişisel gelişim, ilişkiler, farklı sosyal sınıflar arasındaki mücadeleler, aşk ve çözülmesi gereken bir vakanın etrafında dönüyor. Sekizinci sezon için onay alan dizinin aynı zamanda final yapacağı öğrenildi. Elite, Netflix'in en uzun süren İspanyolca dizisi unvanını da taşıyor.
19 Ekim 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi'nin 26-29 Eylül tarihlerinde 27 ilde 2 bin 398 kişiyle yaptığı araştırmada, katılımcıların siyasi konular hakkında hissettikleri duygular incelendi. Ankete katılanların yüzde 25,5'i bıkkın, yüzde 22'si öfkeli ve yüzde 27,7'si çaresiz olduğunu belirtti. Umutlu olanların oranı yüzde 16,1, heyecanlı olanların oranı ise yüzde 5,4 olarak belirlendi. Ankete katılan CHP'li seçmenlerin yüzde 95'i, İYİ Partili seçmenlerin yüzde 94,5'i ve Yeşil Sol Parti'ye oy verenlerin yüzde 90'ı bıkkın, öfkeli ya da çaresiz olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,32 yükselişle 7.868,00 puandan başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsa üst seviyelerde seyrediyor. Dünü düşüşle 7.842,66 puandan kapatan BIST 100 endeksi bugün güne 7.868,00 puandan başladı.
19 Ekim 2023

Orçay Ortaköy Çay Sanayi ve Ticaret AŞ, hissedarlarına temettü dağıtma kararı aldı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, temettü dağıtımının 26-30 Ekim tarihlerinde yapılacağı ve hisse başına net 0,1687500 lira ödeneceği belirtildi.
19 Ekim 2023

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, üçüncü çeyrek satışlarının beşte bir oranında düşmesinin ardından maliyetleri azaltma gerekçesiyle yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarıyor. Şirket, 5G ekipmanlarına talebin azalmasından dolayı gelir düşüşüyle boğuşuyor. 2026'ya kadar 800 milyon ila 1,2 milyar avro tasarruf etmek isteyen Nokia, çareyi işten çıkarmalarda buldu. Şirketin toplamda 86 bin çalışanı bulunuyor ve bu durumda çalışanların yüzde 16'sı işten çıkarılacak.
19 Ekim 2023

Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar/TL 28,021 ve avro/TL 29,512 seviyesinden işlem görüyor. Merkez Bankası'nın seçimlere kadar yaptığı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan döviz kurları, 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılmıştı. Seçimden önce 20'nin altında seyreden dolar/TL, bir hafta sonra 23'ü aşmıştı. Aynı şekilde 28 Mayıs'tan önce 21,5'in altında olan avro/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçmişti.
19 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta ve Doğu Karadeniz kıyı kesiminde beklenen kuvvetli sağanak yağışa karşı uyarıda bulundu. Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'de sağanak yağışların beklendiği belirtildi. Yer yer çok kuvvetli yağışlar beklendiği belirtilen açıklamada sel, su baskını, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması istendi.
19 Ekim 2023

19 Ekim 2023 tarihinde gram altın 1754 lira seviyesinden işlem görüyor. Spot altın ise ons başına 1946 dolardan işlem görüyor. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanıyor.
19 Ekim 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın karı, otomobil fiyatlarında yaptığı indirimlerin etkisiyle 2022 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44 düştü. Şirketin geliri ise yüzde 9 artarak 23,4 milyar dolara yükseldi. Tesla'nın hisse başına karı da 95 sentten 53 sente geriledi. Şirket, bu dönemde küresel çapta 430 bin 488 otomobil üretti ve 435 bin 59 aracın teslimatını gerçekleştirdi.
19 Ekim 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok kazandıran hisseler ISKUR, KRONT, KSTUR, QNBFL, UZERB, BRKO, MIATK, SODSN, MAALT ve ISATR oldu. En çok kaybettiren hisseler ise DITAS, EMNIS, TARKM, MMCAS, VANGD, UMPAS, ENSRI, QNBFB, SARKY ve YONGA olarak belirlendi.
19 Ekim 2023

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nde Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait bir okulu vurdu. Saldırıda ölü ve yaralılar olduğu bildirildi. İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonucunda, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan birçok kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Bu olay, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın bir parçasıdır.
19 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katılarak Gazze'ye yönelik her türlü kara harekatına destek olacağı sözünü verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığı iletildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara karşı ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği savunuldu.
19 Ekim 2023

Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar, FIFA Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri'nde sakatlandı. Kulübü Al Hilal tarafından yapılan açıklamada, Neymar'ın sol diz ön çapraz bağı ve menisküsünde yırtık tespit edildiği ve ameliyat edileceği belirtildi. Bu nedenle Neymar'ın sahalardan uzun süre ayrı kalacağı ifade edildi.
19 Ekim 2023

ABD Kongresi'nde İsrail-Filistin savaşına karşı bir oturma eylemi düzenlendi. Protestocular, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti ve 'barış' talep etti. 'Ateşkes' yazılı bir afiş açan protestocular, 'Şimdi ateşkes' sloganları attı. Eyleme birçok savaş karşıtı Yahudi grubu da katıldı. Kongre binasına giren göstericiler oturma eylemi düzenledi ve polis tarafından onlarca kişi gözaltına alındı.
19 Ekim 2023
İşaretlediklerim