İstanbul Valiliği, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün trafiğe kapatılması planının iptal edildiğini duyurdu. Daha önce 26, 27, 28, 29 Ekim tarihlerinde belirli saatlerde köprünün trafiğe kapatılması kararlaştırılmıştı. Ancak, alternatif bir alan bulunduğu gerekçesiyle bu karar kaldırıldı.
26 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur'a 30 gün hak mahrumiyeti ve 143 bin lira para cezası verdi. Cezanın sebebi, Timur'un bir programda yaptığı, 'sportmenliğe aykırı hareket' ve 'hakem ile diğer müsabaka görevlileri hakkındaki açıklamalar' olarak belirtildi. Timur, daha önce bir spor programında, dönemin Merkez Hakem Kurulu başkanı Lale Orta'nın VAR görüntüsünü Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'a gönderdiğini iddia etmişti.
26 Ekim 2023

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi H Grubu 3'üncü hafta mücadelesinde Bulgaristan temsilcisi Ludogorets'i sahasında 3-1 mağlup etti. Bu sonuçla Fenerbahçe, galibiyet serisini 18'e çıkardı.
26 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zeka konusunda üst düzey bir danışma kurulu oluşturduğunu duyurdu. Guterres, yapay zekanın krizlerin tahmin edilmesi ve ele alınmasından kamu sağlığı hizmetleri ve eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına kadar birçok alanda olağanüstü ilerlemeye yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, iklim krizinin etkileriyle mücadelede ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma çabalarında yapay zeka teknolojisine acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'deki durumla ilgili konuştu. Abdullahiyan, Gazze'deki saldırıların 'soykırım' ve 'savaş suçu' olduğunu belirtti ve ABD ile Avrupa ülkelerini İsrail'e açıkça destek vermekle suçladı. Ayrıca, Filistin-İsrail çatışmalarının yayılmasını istemediklerini, ancak Gazze'deki soykırım devam ederse 'ateşi durduramayacaklarını' ve ABD'nin 'bu ateşten kurtulamayacağını' ifade etti.
26 Ekim 2023

İsveç'te son aylarda Kuran yakarak gerilimi artıran Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesi bittikten sonra sınır dışı edilmesine karar verildi. Göçmenler Ofisi Basın Sözcüsü Jesper Tengroth, Momika'nın 16 Nisan 2024'e kadar çalışma ve oturma izninin bulunduğunu, bu tarihten sonra oturma ve çalışma izni verilmeyeceğini ve Momika'nın sınır dışı edileceğini belirtti. Tengroth, bu kararı Momika'nın 'yalan beyanından' dolayı aldıklarını aktardı.
26 Ekim 2023

Oyuncu Orçun İynemli, eşi Eda İynemli ile yaşadığı tartışma sonrası eşe şiddet ve uyuşturucu bulundurma iddiasıyla gözaltına alındı. Eda İynemli'nin, eşinin evde uyuşturucu madde yetiştirdiğini iddia ettiği, Orçun İynemli'nin ise sadece içici olduğunu ifade ederek, bir miktar uyuşturucu maddeyi polise teslim ettiği belirtildi. İşlemlerinin ardından hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakılan İynemli'nin durumu, magazin gündemine damga vurdu.
26 Ekim 2023

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, Malta Mahallesi'ndeki su kanalında ağlama sesi duyan vatandaşlar tarafından terk edilmiş bir kız bebek bulundu. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri, bebeği Kocaeli Şehir Hastanesi'ne götürdü. Bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu belirlendi ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne teslim edileceği öğrenildi. Olayla ilgili bir kadın gözaltına alındı.
26 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,19 değer kazanarak tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 237,08 puan artarken, toplam işlem hacmi 139,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,35, holding endeksi yüzde 3,81 değer kazandı. TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 35’e çıkardı.
26 Ekim 2023

Müzisyen Fuat Saka ve şair Haydar Ergülen, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için 'Kurulacak Emeğin Cumhuriyeti' adlı bir marş hazırladı. Marş, Saka'nın Ergülen'in dizelerini besteleyerek ortaya çıktı ve Youtube'da yayınlandı. Marşın hazırlanması aylar süren bir çalışmanın ürünüdür. Saka, marşı herhangi bir kişi ya da kurumdan maddi destek almadan, tamamen kendi kaynaklarını kullanarak ortaya çıkardığını belirtti.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı sonrası döviz kurları gerilerken, Borsa İstanbul'daki yükseliş hızlandı. Dolar/TL kuru 28.47 seviyesinden 28.17'ye, avro/TL kuru ise 30,05 bandından 29.67 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi 7591 puandan 7648 puana kadar çıktı. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Ancak, ilk iki toplantıda yapılan faiz artışı ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu.
26 Ekim 2023

Aydın'ın Efeler ilçesindeki Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda asansörün düşmesi sonucu üniversite öğrencisi Zeren Ertaş hayatını kaybetti. Baba Ertaş, Aydın Valisi Yakup Canbolat'ı ziyaretinde, devlete olan inancını kaybettiğini ve devletin kızına 25 gün bakamadığını ifade etti. Öğrenciler, asansörün bakımsız olduğunu ve bu durumu birçok kez dile getirdiklerini belirtti. Kazanın ardından öğrenciler tarafından protesto düzenlendi.
26 Ekim 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Sakarya Üniversitesi'nde 41 öğrenci, Prof. Dr. Ali Arslan'ı kadın öğrencinin şortuna karışmakla suçlayarak rektörlüğe şikayet etti. Öğrenciler, Arslan'ın şort giyen bir kadın öğrencisine 'Sen neden böyle giyiniyorsun?' diye sorduğunu iddia etti. Ayrıca, Arslan'ın derslerinde sosyoloji ve psikoloji biliminin öğretilerine sürekli hadislerle ve dini ibadetlere dair örnekler anlattığı öne sürüldü. Arslan ise bu iddiaları 'iftira' olarak nitelendirdi ve böyle bir olay yaşamadığını belirtti.
26 Ekim 2023

Yönetmen David Fincher, 'Dünya Savaşı Z' devam filminin iptal edilmesinden memnun olduğunu belirtti. Fincher, devam filminin 'The Last of Us' ile benzer temaları ele alacağını ve bu nedenle iptalinin doğru bir karar olduğunu ifade etti. Fincher, 'The Last of Us'ın aynı temaları keşfetmek için daha fazla alanı olduğunu belirtti.
26 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, '8'inci Aile Şurası'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin nüfusunun 85 milyon olmasının yeterli olmadığını, daha fazla nüfusa ihtiyaç olduğunu belirtti. Ayrıca modern bireyin yalnızlaştığını ve toplumdan kopma eğiliminde olduğunu, evlenme yaşının yükseldiğini, boşanma oranlarının arttığını ve ortalama çocuk sayısının düştüğünü ifade etti. Erdoğan, bu durumun toplumun genel ihtiyaçlarına olumsuz etkileri olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Katar, 'İsrail adına ajanlık' suçlamasıyla yargılanan sekiz Hintli eski deniz subayını idama mahkum etti. Subaylar, Ağustos 2022'de bir denizaltı projesiyle ilgili 'İsrail adına ajanlık yaptıkları' gerekçesiyle tutuklanmıştı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, idam kararını 'şoke edici' olarak nitelendirdi ve tüm yasal seçenekleri araştırdıklarını belirtti.
26 Ekim 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bir medya buluşmasında Hamas'ı terör örgütü olarak değerlendirmediğini belirtti. Karamollaoğlu, Hamas'ın 'vadedilmiş topraklar' söylemine karşı 'Biz yüzlerce sene buradayız, bu topraklarda ceddimiz yaşadı. Onun için de topraklarımızı müdafaa edeceğiz' dediğini belirtti ve bu nedenle Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da daha önce Hamas'ı terör örgütü değil, mücahitler grubu olarak nitelendirmişti.
26 Ekim 2023

Güney Kore'de 82 yaşındaki bir adam, yerel bir lezzet olan 'canlı ahtapot' yemeğini yerken boğuldu ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yemeğin adı 'canlı ahtapot' olsa da, ahtapot servis edilmeden önce öldürülüyor ve dokunaçları porsiyonlar halinde kesiliyor. Ancak, dokunaçlar hala hareket ederken servis ediliyor ve bu nedenle yemeğin küçük parçalara ayrılması ve yutmadan önce iyice çiğnenmesi öneriliyor. Bu kişi, 2007 ile 2012 arasında en az üç kişinin canlı ahtapot yemeği yemekten öldüğü belirtilen ülkede, bu yemeği yerken ölen ilk kişi değil.
26 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'daki temaslarında ticaretin ve yatırımların daha da geliştirilmesi yönünde samimi bir çaba gördüğünü belirtti. Şimşek, 'Yeni Pusula' temalı '7'nci Geleceğe Yatırım Girişimi' etkinliğine katıldı ve burada Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda olumlu görüşlerini paylaştı. Ayrıca, Türkiye'nin turizmde dünyanın en iyi dördüncü destinasyonu olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'ın turizm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini ifade etti.
26 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8'inci Aile Şurası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Türk milletinin küresel cinsiyetsizleştirme dayatmalarına boyun eğmeyeceğini belirtti. Aileyi hedef alan en büyük tehdidin, küresel güç odaklarının teşvik ettiği cinsiyetsizleştirme politikaları olduğunu ifade eden Erdoğan, aile yapısının dinamitlenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
26 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı üzerine Can Atalay'ın davasına bakacak mahkemenin başkanı adliyeden ayrıldı. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın bireysel başvurusunu değerlendirmiş ve hak ihlali olduğuna hükmetmişti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmalar devam ederken mahkeme başkanı Mesut Özdemir, AYM kararının yeniden yargılama sebebi olduğunu, ama Can Atalay'la ilgili böyle bir işleyiş olmayacağını belirtti. Özdemir, öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı.
26 Ekim 2023

Sayıştay'ın geçmiş yıllardaki raporlarında, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait bazı yurtlardaki asansörlerin gerekli şartları sağlamadığı belirtildi. Bu durum, Aydın'da bir KYK yurdunda asansörün düşmesi ve bir öğrencinin hayatını kaybetmesi olayının ardından gündeme geldi. Öğrenciler, asansörün arızalı olduğunu ve bunu uzun süredir yurt yetkililerine bildirdiklerini ancak asansörün tamir edilmediğini dile getirdiler. Sayıştay'ın raporlarında, yurt olarak kullanılan binaların asgari şartları sağlamadığı ve bazı sözleşmelerin süresinin uzatıldığı belirtildi.
26 Ekim 2023

Aydın'da Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi için öğrenciler oturma eylemi düzenledi. Aydın Valisi, asansörün birinci katta kaymaya başladığını ve bir öğrencinin panikle dışarı çıkmak isterken sıkışarak hayatını kaybettiğini belirtti. Ancak öğrenciler, asansörün bakımsız olduğunu ve yedi kat aşağı düştüğünü ifade etti. Eylemde 'Hak, Hukuk, Adalet' ve 'Katil KYK' sloganları atıldı.
26 Ekim 2023

İstanbul'da toplu ulaşım araçlarında kredi ya da banka kartıyla alınan bilet fiyatları yüzde 33,33 oranında indirildi. Yeni tarife, 1 Kasım 2023'ten itibaren geçerli olacak. İstanbulkart'ı bulunmayanların kullandığı kredi ya da banka kartıyla ödemelerde fiyat farkı alınması eleştirilmişti. Bu değişiklikle birlikte tek geçişlik bilet ücreti 30 liradan 20 liraya, iki geçişlik ücret 50 liradan 38 liraya, üç geçişlik bilet 80 liradan 60 liraya düşürüldü. Marmaray'da da tek geçişlik ücret 80 liradan 60 liraya çekildi.
26 Ekim 2023

Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz'in karı, teslimat sorunları ve sertleşen rekabet nedeniyle azaldı. Şirketin 2021 yılının üçüncü çeyreğindeki düzeltilmiş faaliyet karı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 azalarak 4,9 milyar avroya geriledi. Aynı dönemde satışlar yüzde 1,4 azalarak 37,2 milyar avroya düştü. Şirketin araç teslimatları da üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 düşerek 510 bin 564 adede geriledi.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

ABD merkezli uzay teknolojileri şirketi Maxar Technologies, Gazze'nin İsrail tarafından bombalanmasından önce ve sonrasına ait uydu görüntülerini paylaştı. Görüntüler, Gazze'deki yerleşim yerlerindeki hasarın ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Daha sonra İsrail karşı saldırıya geçmiş ve Gazze'yi bombalamaya başlamıştı.
26 Ekim 2023

Kaliforniya Üniversitesi tarafından hazırlanan 'Teens & Screens' raporuna göre, Z kuşağı izleyicileri ekranda daha az seks, daha çok arkadaşlık ve platonik ilişkilerin anlatıldığı içerikler görmek istiyor. Ankete katılan gençlerin yüzde 44,3'ü medyada romantizmin aşırı kullanıldığını düşünürken, yüzde 39'u aromantik ve/veya aseksüel karakterlerin daha fazla tasvir edilmesini istiyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 47,5'i dizi ve filmlerin çoğunda seksin gerekli olmadığını belirtiyor. Araştırma, Z kuşağında cinsel ilişkinin azalmasıyla da ilişkilendirildi.
26 Ekim 2023

Yükselişte olan gram altın, 1800 lira sınırını aştı. Temmuz 2023'te 1700 lira seviyesini geçen gram altın, bu dönemden beri dalgalı bir seyir izliyor. 7 Ekim'de İsrail-Hamas çatışmasının başlamasıyla yükselişe geçen gram altın, yeni bir rekor kırdı. Güne 1795 lira seviyesinden başlayan gram altın, 1803 lira seviyesinden işlem görüyor.
26 Ekim 2023

İstanbul Anadolu Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, Dilan Polat ve Engin Polat'a ait şirketlere polis baskını düzenlendi. Polat çifti, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve son dönemde ortaya çıkan para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. Soruşturma kapsamında, çiftin mal varlıklarına el konulmuştu. Şu anda, çiftin gözaltına alınıp alınmadığına dair bir bilgi bulunmamaktadır.
26 Ekim 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, görüntülü ve sesli arama özelliğini bazı kullanıcılara 'erken erişim sürümü' olarak sundu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, bu özelliğin telefon numarası verme zorunluluğu olmadan kullanılabileceğini belirtmişti. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, mesajlaşma, ödeme ve video akışı özelliklerini eklemeyi planlıyor.
26 Ekim 2023

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksitlendirme yeniden düzenlenecek. Bu düzenleme, enflasyonla mücadele ve tüketimi dizginleme amacı güdüyor. Programda, enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önlemek için uygulamaların hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksit sayısına ilişkin sınırlamalar getirilmesi planlanıyor.
26 Ekim 2023

Yüzyıllar önce And Dağları’nda bir ritüel için kurban edilen 'İnka Buz Bakiresi' Juanita'nın yüzü, yapay zeka yardımıyla yeniden yaratıldı. Perulu ve Polonyalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, İsveçli yüz modelleme uzmanı Oscar Nilsson ile birlikte çalışarak Juanita'nın silikondan yapılmış bir büstünü oluşturdu. Büst, Peru'nun Arequipa kentindeki Santa Maria Katolik Üniversitesi’ne ait Andean Sanctuaries Müzesi’nde sergilenmeye başladı.
26 Ekim 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Hamas'ı 'mücahitler grubu' olarak nitelendirmesinin ardından Merkez Bankası'nın faizi 750 baz puan artırması gerektiğini belirtti. Şatıroğlu, önceden faizin 500 baz puan artırılması gerektiğini düşündüğünü, ancak Erdoğan'ın Hamas hakkındaki açıklamasının ardından fikrinin değiştiğini ifade etti. Şatıroğlu, 500 puanlık artışın mevcut şartlarda zayıf kalacağını, 250 puanlık artışın borsa için pozitif ancak enflasyonla mücadele için kötü olacağını belirtti.
26 Ekim 2023

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Celtic ile Atletico Madrid arasında oynanan maçta Celtic taraftarları, tribünleri Filistin bayraklarıyla kapladı. Celtic Taraftarlar Derneği, maçtan önce yayınladıkları açıklamada, tribünlerde siyasi görüşlerini ifade etme hakkına sahip olduklarını belirtti. Celtic taraftarları, önceki yıllarda da tribünlerde bayraklar ve çeşitli pankartlarla Filistin’e destek vermişti.
26 Ekim 2023

Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde 34,1 milyar dolara, bilişim teknolojisi şirketi IBM'nin geliri ise 14,8 milyar dolara çıktı. Meta'nın net karı bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 164 artışla 11,6 milyar dolara yükseldi. IBM'nin üçüncü çeyrekte elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 artışla 14,8 milyar dolara yükseldi ve şirketin net karı yılın üçüncü çeyreğinde 1,7 milyar dolara çıktı.
26 Ekim 2023

Aydın'daki KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda asansörün düşmesi sonucu bir öğrenci hayatını kaybetti. Aydın Valisi Yakup Canbolat, asansörün birinci kattayken kaymaya başladığını ve bir öğrencinin panikle dışarı çıkmak isterken sıkışarak öldüğünü belirtti. Ancak öğrenciler, asansörün bakımsız olduğunu ve yedi kat aşağı düştüğünü iddia ediyorlar. Olayın ardından öğrenciler yurdun dışında eylem yaptı ve polis ve jandarma müdahale etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı, yurt müdürünün açığa alındığını duyurdu.
26 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,23 yükselişle 7.516,50 puandan başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsa üst seviyelerde seyrediyor. Ancak İsrail-Hamas çatışması nedeniyle borsa bir süredir dalgalı bir seyir izliyor. Dünü yüzde 7,08 düşüşle 7.424,97 puandan kapatan BIST 100 endeksi bugün güne 7.516,50 puandan başladı.
26 Ekim 2023

Bir hafta önce borsada işlem görmeye başlayan Borlease Otomotiv (BORLS) dahil beş hisseye tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 5 Ekim tarihli kararıyla Borlease Otomotiv’in halka arzını onaylamıştı. BORLS, DYOBY, INGRM ve KGYO hisseleri 24 Kasım’a kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilmeyecek. Ayrıca, MRSHL hisseleri de aynı dönemde emir paketiyle işlem görecek.
26 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyine gece vakti tanklarla 'nokta operasyonu' düzenledi ve daha sonra askerlerini İsrail topraklarına geri çekti. İsrail güçlerinin, Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugaylarına ait çok sayıda hedefi vurduğu belirtildi. Operasyonun, saldırıların sonraki aşamalarına (kara harekatı) hazırlık olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.
26 Ekim 2023

Geçtiğimiz hafta halka arz edilen Dofer Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin hisseleri, sekiz günlük işlem sürecinde yüzde 113,91 değer kazandı. Sermaye Piyasası Kurulu, 5 Ekim'de şirketin halka arz başvurusunu onaylamıştı. 10-11 Ekim tarihlerinde hisseler için talep toplanmış ve 16 Ekim'de borsada işlem görmeye başlamıştı. Şu an hisseler 36,6 lira değerinde işlem görüyor.
26 Ekim 2023

Türk lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçimden önce 20'nin altında seyreden dolar/TL, bir hafta sonra 23'ü aşmıştı. Aynı şekilde 28 Mayıs'tan önce 21,5'in altında olan avro/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçmişti. Döviz kurları, dalgalı da olsa yükselmeyi sürdürüyor.
26 Ekim 2023

26 Ekim 2023 tarihinde gram altın fiyatları 1795 lira seviyesinde işlem görüyor. Spot altın ise ons başına 1984 dolar seviyesinde. Gram altın fiyatları, ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanıyor.
26 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son 12 yılda yüzde 950 artan enflasyonla liranın değeri ciddi oranda düştü. Bu durum, İstanbul'da ortalama bir ev almak için 27 kilo ya da yan yana koyulduğunda 3,8 kilometreye ulaşan 200 TL'lik banknotlar bulundurmak gerekliliğini ortaya çıkardı. 2009'dan bu yana en büyük banknot 200 lira olmaya devam ederken, Türkiye'nin yeni fiyat düzeyine uygun banknot ihtiyacı arttı. Özellikle büyük işlemlerin nakit lirayla yapılması pratik olmaktan çıktı.
26 Ekim 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok kazandıran hisseler ISKUR, DOFER, KSTUR, ORMA, KENT, ISBIR, MIATK, TURGG, EKIZ ve BORLS oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler ise QNBFL, BRKO, SELEC, AZTEK, KRONT, EDATA, IZENR, TATGD, NIBAS ve ATATP olarak belirlendi.
26 Ekim 2023

ABD'nin Maine eyaletinde gerçekleşen silahlı saldırıda en az 22 kişi hayatını kaybetti, 60'a yakın kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren kimliği belirsiz zanlı, üç ayrı bölgede insanların üzerine ateş açtı. Olay nedeniyle okullar tatil edildi ve yetkililer saldırının şüphelisini arıyor. Androscoggin İlçesi Şerif Ofisi, şüphelinin fotoğraflarını paylaşarak, kimliğinin tespit edilmesi ve yakalanması için halkın yardımını istedi.
26 Ekim 2023

ABD'deki Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), altı haftadır süren grev sonrasında Ford Motor ile 4,5 yıllık geçici bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, UAW Ulusal Ford Konseyi tarafından oylanacak ve onaylanırsa üyelere gönderilecek. Anlaşma, ücret artışları, yaşam maliyeti düzenlemeleri, emeklilere yıllık ikramiyeler ve diğer ekonomik kazanımlar içeriyor. UAW Başkan Yardımcısı Chuck Browning, Ford'da çalışan UAW üyelerinin, gelecek 4,5 yılda son 22 yılın toplamından daha fazla ve genel ücret artışı alacaklarını belirtti.
26 Ekim 2023

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, beş saatliğine çift yönlü trafiğe kapatıldı. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, köprü saat 02.00 ila 07.00 arasında araç trafiğine kapalı tutuldu ve çift yönlü trafik akışı saat 07.00 itibarıyla yeniden başladı.
26 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD ve Rusya'nın İsrail-Filistin savaşına ilişkin sundukları iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edildi. ABD'nin sunduğu karar tasarısı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. Ardından Rusya'nın sunduğu karar tasarısı, ABD ve Britanya tarafından veto edildi. Bu durum, BMGK'nın son 10 gün içinde İsrail-Filistin'deki duruma ilişkin dört karar tasarısını veto ettiği anlamına geliyor.
26 Ekim 2023
İşaretlediklerim