TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, ilk inceleme ve savunma verme sürelerinin kısaltılması, yürütmenin durdurulması talebine ilişkin verilen kararlara itiraz edilememesi, keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi bakımından sürelerin kısaltılması, tarafların istemi olsa dahi duruşma yapılmasının mahkemenin takdirine bırakılması ve riskli yapıların yıktırılması konusunda bakanlığa verilen görev ve yetkilerin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devredilmesi yer alıyor.
1 Kasım 2023

Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından oy birliğiyle alındı. FOMC, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflediğini belirtti. Ayrıca, son göstergelerin ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte güçlü bir hızda büyüdüğüne işaret ettiği bildirildi.
1 Kasım 2023

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı ve tutuklandı. Kaya'nın avukatı Zilan Leventoğlu, gözaltının 'haksız ve keyfi' olduğunu belirtti. Kaya hakkında 27 Eylül'de 'kaçak' kararı alındığı ancak Kaya'nın bu karara itiraz ettiği ve 'kaçak olmadığını' belirttiği ifade edildi. Kaya'nın tutuklanması, 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD), hastanelerin karbon emisyonlarını ve atıklarını azaltmayı hedefleyen 'Yeşil Ameliyathane Projesi'ni başlattı. Proje, ilaç ve enerji kullanımı, tedarik zinciri ve atıklar gibi alanlara odaklanıyor. Anestezik gazların çevresel etkilerini en aza indirecek seçimler yapılması ve çevreye zarar veren uygulamaların azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, anestezik gazların geri dönüştürülmesi ve damar yoluyla verilen ilaçların kullanılması gibi çözümler de geliştiriliyor.
1 Kasım 2023

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, JTI grubuna ait sigaralara 5 lira zam geldiğini duyurdu. Zam, Winston, Camel, Monte Carlo ve LD gibi sigaraları kapsıyor. Yeni fiyatlarla birlikte Winston marka sigaraların fiyatı 53-57 TL arasında, Camel marka sigaraların fiyatı 50-100 TL arasında ve Monte Carlo marka sigaraların fiyatı 50 TL oldu.
1 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Blinken, daha önce 12 Ekim'de İsrail'i ziyaret etmiş ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun savaş kabinesiyle yaklaşık sekiz saat süren bir toplantıya katılmıştı. Blinken'ın 5 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.
1 Kasım 2023

Bir araştırmaya göre, yapay zeka, nadir görülen kanser türlerinden retroperitoneal sarkomun agresiflik derecesini belirlemekte, mevcut yöntemlere göre iki kat daha başarılı. Araştırma, yapay zekanın çıplak gözle görülemeyen detayları tanımlayarak yüzde 82 oranında doğru sonuçlar verdiğini, laboratuvar analizlerinde ise başarı oranının yüzde 44 olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bu teknoloji sayesinde tedavinin iyileştirilebileceğini ve her yıl binlerce kişinin yararlanabileceğini belirtti.
1 Kasım 2023

T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023

T24 yazarı Tolga Şardan, 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle gözaltına alındı ve tutuklandı. İstanbul başsavcılığı, yazı nedeniyle Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı’na bağlı 'Dezenformasyonla Mücadele Merkezi', MİT’in böyle bir raporunun bulunmadığını savundu. Şardan'ın yazısında, MİT'in cumhurbaşkanlığının talebi üzerine hazırladığı raporda adliyelerdeki skandal kararlar ve uygulamalar hakkında bilgiler olduğunu iddia etmişti.
1 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

Türk Hava Yolları (THY), İstanbul çıkışlı 19.00 – 22.00 arası seferlerin iptal edildiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, iptal gerekçesinin network alt yapısından kaynaklandığını belirtti. Alt yapıdaki sorun nedeniyle biletlere ve rezervasyon işlemlerinde aksaklıklar yaşandığı ifade edildi. Sorunun giderilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığı ve yolcuların mağdur olmaması için çaba gösterildiği bildirildi.
1 Kasım 2023

İşadamı İnan Kıraç'ın evlatlıktan reddettiği kızı İpek Kıraç, sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak, devam eden hukuki süreçler hakkında yorum yapmayı doğru bulmadığını, ancak babasının basına verdiği ve gerçeği yansıtmayan haberler nedeniyle bir açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti. İpek Kıraç, babasının attığı adımların kendisini üzdüğünü ve aile olarak birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. İnan Kıraç, kızı İpek Kıraç'ı 'tüm mal varlığına el koymak istediği' gerekçesiyle evlatlıktan reddettiğini duyurmuştu.
1 Kasım 2023

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına düştü. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmelerine göre her gün değişir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla görüşmelerden olumlu sinyaller aldıklarını belirtti. Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Türkiye'nin CDS'i 398,5 baz puana düştü.
1 Kasım 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni evlenen çiftlere verilecek 'evlilik kredisi' ile ilgili kriterleri açıkladı. Buna göre, 150 bin liralık krediye yalnızca 18-27 yaş arası kişiler başvurabilecek. Kredinin, ilk olarak deprem bölgesinde yaşayan gençlere verileceği ve daha sonra genişletileceği belirtildi. Kriterler arasında gelir durumu, belirli suçlara bulaşmamış olma ve deprem bölgesinde yaşama şartları da bulunuyor.
1 Kasım 2023

Borusan Kocabıyık Vakfı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için 'Cumhuriyetin Yüzü' adlı bir sergi düzenliyor. Sergi, 1922-1942 yıllarına odaklanıyor ve 3 Mart 2024'e kadar Galataport O2 Blok'ta görülebilecek. Sergi, Erken Cumhuriyet Dönemi'nin kültürel disiplinlerine geniş bir bakış sunuyor ve 'kuruluş, kurtuluş' temalarına özel vurgu yapıyor. Sergi kapsamında bir belgesel film de izlenebilecek.
1 Kasım 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

Gazeteci Dinçer Gökçe, halktv.com.tr'de yayınlanan bir haberin halkı yanıltıcı içerikte bulunması gerekçesiyle gözaltına alındı. İstanbul Bakırköy başsavcılığı, haberin gerçeğe aykırı ve yanıltıcı nitelikte olduğunu ve yargıya güven ve itibarı sarsmaya yönelik olduğunu belirtti. Halk Tv Haber Yayın Yönetmeni Bengü Şap Babaeker, Gökçe'nin gözaltına alınmasını 'gözdağı' olarak nitelendirdi. Gökçe, daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
1 Kasım 2023

Christopher Nolan'ın yönettiği ve Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan 'Oppenheimer' filmi, IMAX salonlarında yeniden vizyona girecek. Film, vizyona girdiği 21 Temmuz'dan itibaren dünya genelinde toplam 947 milyon dolar kazandı. Cillian Murphy, Robert Downey Jr. ve Matt Damon'ın başrollerinde olduğu film, IMAX formatında yeniden izleyiciyle buluşacak. Film, cuma gününden itibaren altı IMAX 70 mm salonları da dahil olmak üzere seçili ekranlarda yalnızca bir hafta gösterilecek.
1 Kasım 2023

Yunanistan'ın Salamis Adası'nda yürütülen arkeolojik çalışmalarda, Truva Savaşı kahramanlarından Ajax'ı tasvir eden bir kabartma bulundu. Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, adadaki batık bir şehirde, M.Ö. 4. yüzyıla uzanan çeşitli mermer yapıların bulunduğu belirtildi. Ayrıca, su altında kalmış bir binanın da tespit edildiği duyuruldu. Salamis Adası, Homeros'un İlyada eserinde Truva Savaşı kahramanı Ajax'ın evi olarak bahsedildiği için arkeologların ilgisini çeken yerler arasında bulunuyor.
1 Kasım 2023

Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar, sakatlığı nedeniyle sahalardan 10 ay uzak kalacak. FIFA Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri’nde sakatlanan Neymar, ülkesinin Belo Horizonte kentinde ameliyat edilecek. Sol diz ön çapraz bağı ve menisküsünde yırtık tespit edilen 31 yaşındaki oyuncu, sezon başında Paris Saint-Germain’den Suudi Arabistan temsilcisi Al Hilal’e transfer olmuştu.
1 Kasım 2023

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada Cumhurbaşkanlığı müdahil oldu. Duruşma sırasında Cumhurbaşkanlığı avukatı Timuçin Üzel, davaya katılma talebinde bulundu ve Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından zarar gördüğünü belirtti. Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasayı ihlal' suçundan zarar görme ihtimali bulunduğunu belirterek avukatın duruşmalara katılması talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma 10 Ocak 2024'te yapılacak.
1 Kasım 2023

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Cihangir'deki Taray Apartmanı'nın riskli olduğunun tespit edilmesi sonrasında diğer apartman sakinleriyle mahkemelik oldu. Pamuk'un 6 daire aldığı 50 yıllık Taray Apartmanı için riskli yapı kararı verilerek kentsel dönüşüm kapsamına girdi. Diğer kat malikleri, apartmanın güçlendirilmesi istemiyle dava açtılar. Pamuk ise sağlamlaştırmaya karşı olduğunu belirtti ve binanın çürük olduğunu ifade etti. Mahkeme, Pamuk'un itirazını reddetti ve ihtiyati tedbir kararının devamına hükmetti.
1 Kasım 2023

Genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen Amerikalı Lawrence Faucette, nakilden 40 gün sonra hayatını kaybetti. Faucette, ABD'deki Maryland Üniversitesi Hastanesi'nde domuz kalbi nakledilen ikinci kişiydi. Hastanenin açıklamasında, Faucette'in son günlerde kalbinin reddin ilk belirtilerini göstermeye başladığı ve tüm çabalara rağmen 30 Ekim'de hayatını kaybettiği belirtildi. Faucette, kalp yetmezliği hastasıydı ve tıbbi koşulları nedeniyle geleneksel bir kalp nakli için uygun değildi.
1 Kasım 2023

Turistik Doğu Ekspresi'nin biletleri satışa çıktı. 11 Aralık'ta başlayacak seferlerin fiyatı bu yıl 6 ila 12 bin 500 lira arasında değişiyor. Ankara'dan Kars'a gidecek trende düşük dönem oda ücreti bileti 6 bin lira, normal dönem oda ücreti bileti 8 bin lira ve yüksek dönem oda ücreti bileti 12 bin 500 lira olarak belirlendi. Ekspres trenleri 2023-2024 sezonunda belirli tarihlerde hareket edecek ve bazı istasyonlarda gezi amaçlı duracak.
1 Kasım 2023

ABD'nin California eyaletindeki tarihi çıplaklar kampı Lupin Lodge, satışa çıktı. İşletmeci Lori Kay Stout, kampın 1935 yılında natüristler tarafından kurulduğunu ve birçok ulusal çıplaklar buluşmasına ev sahipliği yaptığını belirtti. Stout, sağlık sorunları nedeniyle kampı satışa çıkardığını ifade etti. Mülk, 112 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor ve bir aracı kurum tarafından 32 milyon 800 bin dolar olarak fiyatlandırıldı.
1 Kasım 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da ekim ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,69 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 72,73 olarak hesaplandı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 3,53 artış gösterdi. Yıllık bazda incelendiğinde, toptan fiyatlardaki değişim oranı yüzde 64,04 olarak gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TED Antalya Koleji’nde düzenlenen Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamasında yaptığı konuşma nedeniyle gözaltına alınan öğretmen E.K. hakkında konuştu. Bakan Tekin, öğretmenin davranışını tasvip etmediğini belirtti ve 'İlgili birimler gereğini yapar' dedi. Öğretmen E.K., konuşmasında Cumhuriyet'i yok etmeye çalışanlara karşı çıkmış ve 'Türkiye Yüzyılı' masalına herkesi inandırmaya çalışanları eleştirmişti.
1 Kasım 2023

Anayasa hukuku alanında saygın bir isim olan Prof. Dr. Ergun Özbudun, 86 yaşında hayatını kaybetti. Özbudun, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans ve doktora yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca Harvard, Chicago, Princeton, Columbia, Georgetown ve Paris Sorbonne üniversitelerinde misafir profesör olarak ders verdi. Özbudun, siyasi partilerle ilgili birçok makale ve kitap yazdı ve Avrupa Konseyi Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu'nun üyeliğini yaptı.
1 Kasım 2023

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tüm sınıfları kapsayacak şekilde bir müfredat değişikliği üzerinde çalıştıklarını ve bu değişikliği Aralık ayında kamuoyuna açıklamayı planladıklarını belirtti. Tekin, değişiklikle çocuklara gereksiz ve düzeylerinin üstünde bilgi yüklemesi yapılmayacağını, derslerin tamamında sadeleşme olacağını ifade etti. Tekin, müfredattaki ağırlığı hafifletmeyi amaçladıklarını ve bu çalışmalar tamamlandığında her ders için oluşturulan komisyonların gerekli değerlendirmelerde bulunacağını söyledi.
1 Kasım 2023

Haluk Bilginer'in başrolünde olduğu ve Uluslararası Emmy Ödülü kazandıran 'Şahsiyet' dizisinin ikinci sezonundan ilk fragman yayınlandı. Polisiye-drama türündeki dizi, beş yıl aradan sonra ikinci sezonuyla geri dönüyor ve ilk iki bölümü 13 Kasım'da GAİN'de yayınlanacak. Yeni sezonda kadroya Erdal Özyağcılar, İlker Aksum, Nergis Öztürk ve diğer birçok isim katılıyor. İlk sezonda Bilginer'le başrolü paylaşan Cansu Dere ise bu kez konuk oyuncu olacak.
1 Kasım 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış olmadığını, ancak kısmi bir artış tespit ettiklerini belirtti. Uyuz hastalığı, bulaşıcı bir cilt rahatsızlığı olup, son yıllarda Türkiye'de görülme oranı artmıştır. Bakan Koca, Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalansın geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında arttığını, deprem bölgesinde ise bu artışın yaklaşık yüzde 13 oranında olduğunu ifade etti.
1 Kasım 2023

Goldman Sachs’in eski ekonomisti ve Uluslararası Finans Enstitüsü başekonomisti Robin Brooks, dolar/TL'nin serbest bırakılması durumunda 21'e düşeceğini belirtti. Brooks, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, dolar/TL için gerçeğe yakın değerinin 21 olduğunu ve liranın serbest bırakılması durumunda keskin bir düşüş yaşayacağını, ancak bu durumun yalnızca ilk tepki olacağını ve liranın daha sonra güçleneceğini ifade etti.
1 Kasım 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'enflasyon muhasebesi'ne ilişkin sözlerini 'irrasyonel zemine dönüş' olarak yorumladı. Şatıroğlu, TL varlıklara yatırım yapılmaması gerektiğini belirtti. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyonlu ekonomilerde faaliyet gösteren şirketlerin finansal tablolarının mevcut ekonomik koşullar sebebiyle ne tutarda bir kayıp veya kazançla karşı karşıya kaldığının hesaplamasını sağlar. Şatıroğlu, bu durumun bankaların daha çok vergi vereceği anlamına geldiğini ifade etti.
1 Kasım 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

'Aile' dizisinin son bölümünde, para aklama ve vergi kaçırma suçlamalarıyla gündemde olan Dilan ve Engin Polat çiftine gönderme yapıldı. Dizinin yapımcısı Ay Yapım, sahnelerin gerçek hayatta yaşananlar ve kişilerle bağlantısı olmadığını belirtti. Ancak, bu sahne sosyal medyada viral oldu. Polat çifti, lüks yaşam paylaşımları ve son zamanlarda ortaya çıkan para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti.
1 Kasım 2023

Brand Week Istanbul, 6-10 Kasım tarihleri arasında 'Yeniden düşün, Yeniden yarat, Yeniden inşa et' temasıyla gerçekleşecek. Etkinlikte dünyanın ve Türkiye'nin kendi alanındaki öncü isimleri, projelerin uygulayıcıları ve düşünce liderleri, geleceğe yön verecek trendleri ele alacak. Etkinlikte workshop'lar, film okuma seansları, imza günleri, networking buluşmaları ve birçok farklı alanı kapsayan sertifika programları yer alacak. Bu yılın onur konuğu ise Türk sinema, tiyatro ve TV dünyasının simge ismi Uğur Yücel olacak.
1 Kasım 2023

Fransız bir tüccar, emekli bir çiftten 150 avro karşılığında satın aldığı maskenin 4,2 milyon avro karşılığında satışını gerçekleştirdi. Maske, çiftin atası olan Gabon’un 1900’lerdeki koloni valisi Rene-Victor Fournier’den kalmaydı. Satışın ardından çift, maskenin 19. yüzyıldan kalma nadir bir Ngi maskesi olduğunu öğrendi ve satışın iptali için dava açtı. Ayrıca Gabon hükümeti de davaya müdahil olarak maskenin Gabon halkından çalındığını ve geri gönderilmesi gerektiğini belirtti.
1 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, senatoda İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle ellerini kırmızıya boyayan aktivistlerce protesto edildi. Protestocular, Blinken'ın konuşmasını sloganlar atarak kesti ve 'kana bulanmış eller' sembolize eden kırmızıya boyalı ellerini havaya kaldırarak sessiz bir şekilde protestolarına devam etti. Protesto, Blinken ve ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım talebi için senato ödenek komitesinde bulunduğu sırada gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Arjantinli futbolcu Lionel Messi, sekizinci kez kazandığı Altın Top (Ballon d'Or) ödülünü simgeleyen sekiz yüzük aldı. Yüzükler, Adidas tarafından hediye edildi ve her birinde Messi'nin Ballon d'Or'u kazandığı yıllardaki başarılarına ilişkin ayrıntılar yer aldı. Messi, bu ödülü 1956'dan beri dağıtılan ve dünyanın en iyi futbolcusunu belirleyen ödülü en çok kazanan futbolcu oldu.
1 Kasım 2023

Netflix'in Kasım ayı seçkisinde öne çıkan içerikler arasında David Fincher'ın yeni filmi 'The Killer', Squid Game'in devamı 'Squid Game: The Challenge' ve Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'i yıllar sonra bir araya getiren film 'İstanbul İçin Son Çağrı' bulunuyor. Ayrıca, 'Göremediğimiz Tüm Işıklar', 'NYAD', 'Terzi', 'SLY', 'Robbie Williams', 'The Crown', 'Leo', 'Obliterated' ve 'Virgin River' gibi dizi ve filmler de Kasım ayı seçkisinde yer alıyor.
1 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı hidroelektrik santrallerin (HES), limanların, otoyolların ve köprülerin özelleştirme kapsamında olduğunu belirtti. Ancak özelleştirilecek varlıkların isimlerini açıklamadı. Şimşek, özelleştirme kapsamına yeni bir varlık eklenmesinin planlanmadığını da ifade etti.
1 Kasım 2023

Eşinin kendisini aldattığını iddia eden bir kadın, eşinin sevgilisine 'kişilik değerlerine zarar verildiği' gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı. Mahkeme davayı reddetti ve kadın, 'aile hayatına saygı hakkı'nın ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, başvurucunun hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu daha önce, manevi tazminatın sadece kusurlu eşten ve ancak boşanma davasıyla istenebileceğine karar vermişti.
1 Kasım 2023

Fransa'da Ciaran Fırtınası nedeniyle vatandaşlardan evlerinden çıkmamaları istendi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, özellikle Fransa'nın kuzeybatısındaki Bretonya ve Normandiya bölgelerinde etkili olacak fırtına nedeniyle vatandaşları uyardı. Fırtınanın hızının saatte 170 kilometreyi bulabileceği ve kıyı bölgelerinde 10 metreyi bulan dalgalara yol açabileceği belirtildi. Kıyı kesimlerindeki 16 yerleşim yerinde uyarı seviyesi 'turuncu'ya yükseltildi.
1 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,73 yükselişle 7.568,86 puandan başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsa üst seviyelerde seyrediyor. Ancak İsrail-Hamas çatışmasından dolayı borsa bir süredir dalgalı bir seyirde.
1 Kasım 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, tutukluluğunun altıncı yılında bir mesaj yayınladı. Mesajında, Türkiye'deki hukuksuzluğu vurgulayan Kavala, hukukun egemen olacağına dair umudunu kaybetmediğini belirtti. Kavala, 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla yargılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi ancak Kavala hala tutuklu.
1 Kasım 2023

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından JPMorgan, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yıl sonunda yüzde 40'a çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, kasım ve aralık aylarında Merkez Bankası'ndan 250'şer baz puanlık artış bekliyor. JPMorgan'ın 2023 yıl sonu için önceki tahmini yüzde 35'ti. Banka, yüzde 45 olan 2024 yıl sonu tahminini ise sabit bıraktı.
1 Kasım 2023

Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar/TL 28,32, avro/TL 29,951 seviyesinden işlem görüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçimden önce 20'nin altında seyreden dolar/TL, bir hafta sonra 23'ü aşmıştı. Aynı şekilde 28 Mayıs'tan önce 21,5'in altında olan avro/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçmişti.
1 Kasım 2023

1 Kasım 2023 tarihinde gram altın 1802 liradan işlem görüyor. Spot altın ise ons başına 1979 dolardan işlem görüyor. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanıyor.
1 Kasım 2023

Merkez Bankası, vadesine en çok üç ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yıllık yüzde 35,75'e çıkardığını duyurdu. Ayrıca, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı yıllık yüzde 36,75 olarak belirlendi. Bu oranlar, daha önce reeskont iskonto faizi için yüzde 30,75 ve avans işlemleri için yüzde 31,75 düzeyindeydi.
1 Kasım 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok kazandıran hisseler ISKUR, KENT, KLNMA, MARKA, ORMA, ISGSY, SNPAM, SODSN, VANGD ve VBTYZ oldu. En çok kaybettiren hisseler ise QNBFL, KSTUR, BRKO, YBTAS, ATSYH, ISBTR, EKIZ, CMBTN, MRSHL ve SUMAS olarak belirlendi.
1 Kasım 2023

Daha önce haklarında soruşturma açılan ve şirketlerinde arama yapılan Dilan Polat ve Engin Polat, İstanbul'da gözaltına alındı. Polat çifti, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımlarıyla ve son günlerde para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından başlatılan araştırma sonucunda çiftin mal varlıklarına el konulmuştu. Ayrıca çifte ait şirketlerde polislerce arama yapılmıştı.
1 Kasım 2023

İskoçya'nın Celtic Kulübü, Filistin'e destek veren 'Yeşil Tugay' adlı taraftar grubunun iç saha maçlarına katılımını yasakladı. Bu karar, Atletico Madrid ile UEFA Şampiyonlar Ligi'nde oynanan maçta taraftarların tribünlerde Filistin bayrakları açmasının ardından geldi. Kulübün, 'Yeşil Tugay' üyelerinin gösterileri nedeniyle daha önce iki kez para cezası aldığı ve UEFA'nın daha fazla disiplin cezası vermesinden çekindiği belirtildi.
1 Kasım 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 'otopilot' sürücü destek sisteminin ölümlü kazaya yol açtığı iddiasıyla hakkında açılan davayı kazandı. 2019'da meydana gelen bir kaza sonrası araçtaki iki yolcu tarafından 'otopilotun arızalı olduğu' suçlamasıyla açılan dava sonuçlandı. Davacılar, otopilot sisteminin Model 3 aracının aniden yoldan çıkmasına ve bir ağaca çarparak alevler içinde kalmasına neden olduğunu iddia etmişti. Ancak Tesla, kazaya 'insan hatasının neden olduğunu' savundu ve kazanılan dava, Tesla için 'büyük bir zafer' olarak nitelendirildi.
1 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki çocukların susuzluk nedeniyle ölme tehlikesinin arttığını belirtti. İsrail'in Gazze'ye gıda, su, elektrik ve yakıt aktarımını yasaklaması sonucu bölgede bir kamu sağlığı felaketi yaşanıyor. UNICEF sözcüsü James Elder, Gazze'nin günlük su ihtiyacının sadece yüzde 5'ine sahip olduğunu ve çocukların arıtılmamış ve tuzlu su içtiği için hasta olduğunu ifade etti.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim