Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye genelinde 41 il için turuncu, 31 il için sarı kodlu meteorolojik uyarıda bulundu. Kuvvetli sağanak yağış ve fırtına beklendiği belirtilirken, vatandaşların olası olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları istendi. Uyarı renkleri, meteorolojik hadisenin şiddeti ve etki alanı gibi faktörlere göre belirleniyor ve dört farklı seviyede (yeşil, sarı, turuncu, kırmızı) uyarılar yapılıyor.
18 Kasım 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla sosyal medya üzerinden antibiyotiklerin bilinçli kullanılması gerektiğini vurguladı. Antibiyotiklerin yanlış kullanımının bakterilere karşı direnç oluşturabileceğini ve bu durumun ölümcül hastalıkların tedavisini zorlaştırabileceğini veya imkansız hale getirebileceğini belirtti. Koca, antibiyotiklerin sadece bakterilere karşı etkili olduğunu ve hekim önerisiyle reçete edilmesi gerektiğini hatırlattı.
18 Kasım 2023

Hamas tarafından kaçırılan ve Gazze'de tutulan yaklaşık 240 İsrailli rehinenin aileleri ve destekçileri, rehinelerin serbest bırakılması talebiyle Tel Aviv'den yola çıkarak beş gün süren bir yürüyüş sonrasında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinin önünde toplandı. Kalabalık, rehinelerin fotoğraflarıyla donatılmış dövizler taşıyarak serbest bırakılmalarını talep etti. Aileler, Netanyahu hükümetinden rehineler için elinden geleni yapmasını istedi ve zamanın tükendiğini belirtti.
18 Kasım 2023

KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen ve bir öğrencinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili soruşturmada, asansör firmasında görevli mühendis U.İ. tutuklandı. Bu tutuklama ile birlikte olayla ilgili tutuklu sayısı dörde yükseldi. Daha önce asansörün bakımını üstlenen firmanın yetkilisi, asansör firması sahibi ve bir mühendis tutuklanmıştı.
18 Kasım 2023

Muğla'nın Datça ilçesinde Cihan Ö. isimli 72 yaşındaki bir sürücü, manzara izlemek için park ettiği otomobiliyle yaklaşık 10 metrelik uçuruma yuvarlandı. Sürücü yaralanarak Datça Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Olay yerine 112 Acil Servis ve itfaiye ekipleri sevk edildi ve aracın çekilmesi için çalışma başlatıldı.
18 Kasım 2023

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile yapılan barış anlaşması müzakerelerinde temel ilkeler konusunda uzlaşı sağlandığını duyurdu. Bu gelişme, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'in arabuluculuğu ile gerçekleşti. Paşinyan ayrıca Azerbaycan'a savaş esirlerinin takasını teklif ettiğini belirtti. 2020 yılında 44 gün süren savaşın ardından Azerbaycan, Ermenistan işgali altındaki topraklarının bir kısmını geri almış ve Dağlık Karabağ bölgesinin bir kısmı Azerbaycan kontrolüne geçmişti.
18 Kasım 2023

Pakistan'ın Pencap eyaletindeki hava kirliliği sorununa çözüm olarak yapay yağmur oluşturma planlanıyor. Lahor kentinde 28 ve 29 Kasım tarihlerinde yapay yağmur için hazırlıklar başlatıldı. Ayrıca, hava kirliliğini azaltmak amacıyla okulların cumartesi günleri tatil edilmesi ve çarşı ile pazarların 15.00'ten sonra açılması gibi önlemler alındı. Daha önce, hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde dört günlük tatil ilan edilmişti.
18 Kasım 2023

SpaceX tarafından geliştirilen ve astronot taşıma kapasitesine sahip Starship uzay aracı, ikinci fırlatma girişiminde başarısız oldu. Teksas'taki Starbase fırlatma alanından havalanan araç, 140 km yüksekliğe ulaştıktan sonra Super Heavy roketinin birinci kademesi ayrılamayarak Meksika Körfezi üzerinde infilak etti. SpaceX canlı yayın sunucusu John Insprucker, ikinci aşamadan gelen verilerin kaybedildiğini ve ikinci aşamayı kaybetmiş olabileceklerini belirtti. Nisan ayında yapılan ilk fırlatma denemesi de patlama ile sonuçlanmıştı.
18 Kasım 2023

Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023

ABD'nin Alabama eyaletinde yaşayan Kelsey Hatcher, uterus didelfis adı verilen ve her bin kadından üçünde görülen çift rahim rahatsızlığına sahip. Şu an 32 yaşında olan Hatcher, her iki rahminden de hamile kalmış durumda, bu durum milyonda bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. Çift rahimli kişilerde düşük yapma, erken doğum gibi riskler daha yüksek olabiliyor. Hatcher'in doğum tarihi normal şartlarda Noel'i gösteriyor ve bu hamilelikle birlikte çiftin beş çocuğu olacak.
18 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu bölgesinde akşam saatlerinden itibaren kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yanı sıra güneyden gelen kuvvetli rüzgar ve fırtınanın etkili olacağını duyurdu. Yağışların, Adıyaman çevreleri, Diyarbakır'ın kuzey ve batısı ile Batman ve Şanlıurfa'nın kuzeyinde şiddetli olması bekleniyor. Yağışların yarın öğle saatlerinden sonra batıda, pazartesi sabah saatlerinde ise doğuda etkisini kaybedeceği öngörülüyor. Sel, su baskını, yıldırım, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulanıyor.
18 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken 'yüzde 50+1' oy alma şartının kaldırılması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, bu modelin partileri yanlış yollara sevk ettiğini ve ittifaklar oluşturulmasına neden olduğunu belirtti. En fazla oyu alan adayın seçilmesi gerektiğini savunarak, bu değişikliğin seçimleri daha seri ve sorunsuz hale getireceğini dile getirdi.
18 Kasım 2023

Antibiyotiklere karşı gelişen direnç, her yıl 700 bin insanın ölümüne yol açıyor ve 2050 yılında bu sayının 10 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye, antibiyotik direnci ve kullanımında OECD ülkeleri arasında yüksek oranlara sahip. Uzmanlar, antibiyotik direncini sessiz ve sinsi bir pandemi olarak nitelendiriyor ve bu durumun sağlık sistemlerine yıllık 29 milyar dolar maliyeti olduğunu belirtiyor. Antibiyotiklerin yanlış veya gereksiz kullanımı, dozaj talimatlarına uyulmaması, tarım ve hayvancılıkta kullanımı ve kötü hijyen uygulamaları direncin artmasına neden oluyor. Yeni antibiyotik geliştirme süreci maliyetli ve zor olduğu için, mevcut antibiyotiklerin etkin kullanımı ve dirençle mücadelede uluslararası işbirliği gerekiyor.
18 Kasım 2023

Türk Hava Yolları (THY), 18 ve 19 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından kalkış yapacak ve bu havalimanlarına iniş yapacak bazı seferlerini olumsuz hava koşulları sebebiyle iptal ettiğini duyurdu. Yolcular, iptal edilen seferler ve güncel uçuş durumları hakkında bilgi almak için THY'nin internet sitesi ve mobil uygulamasını kullanabilecekler.
18 Kasım 2023

The White Lotus dizisinin yaratıcısı Mike White, dizinin yeni sezonunun 'daha uzun, daha büyük ve daha çılgın' olacağını ifade etti. White, senaryolar üzerinde çalıştığını ve çekimlere 2024'ün başında başlamayı umduğunu, ancak bu durumun stüdyolar arasındaki anlaşmaya bağlı olduğunu belirtti. Üçüncü sezonun Tayland'da çekileceği ve Doğulu ile Batılı kültürlerin karşılaşmasını ele alacağı bilgisi paylaşıldı. HBO CEO'su Casey Bloys, dizinin üçüncü sezonunun 2025'te yayınlanabileceğini açıkladı.
18 Kasım 2023

Güney Kore hükümeti, köpek eti tüketimine yönelik sosyal çatışma ve tartışmalara son vermek amacıyla bir yasa tasarısı sunacağını açıkladı. Tarım Bakanı Chung Hwang-keun, köpek eti endüstrisinde faaliyet gösterenlere destek sağlanacağını belirtti. Geçmişte benzer yasa tasarıları, sektördeki kişilerin ve işletmelerin geçim kaynaklarına yönelik endişeler nedeniyle başarısız olmuştu. Hayvan hakları grupları, yasak olasılığını memnuniyetle karşıladı.
18 Kasım 2023

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, borsa yatırımcı sayısının 8 milyona ulaştığını ve Türkiye nüfusunun yaklaşık onda birinin borsa yatırımcısı olduğunu açıkladı. Bu oranın birkaç sene önce yüzde 1 civarında olduğunu belirten Ergun, yatırımcıların finansal okuryazarlık düzeylerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Ekonomi yönetiminin mevduat faizlerini düşük tutması ve enflasyona karşı varlık koruma arayışı, borsaya olan ilgiyi artırmıştır. Ayrıca, ekonomi yönetimine Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesiyle borsa endeksleri rekorlar kırmıştır.
18 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 1,06 artışla 7.853,36 puana yükseldi. Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım hissesi yüzde 15,71 ile en çok prim yapan hisse oldu. Altının gram satış fiyatı yüzde 2,46 artışla bin 830 lira, Cumhuriyet altını yüzde 2,50 artışla 12 bin 300 lira oldu. Dolar yüzde 0,46 değer kazanarak 28,6980 lira, avro yüzde 2,15 artışla 31,1840 lira ve İngiliz sterlini yüzde 2,26 artışla 35,7340 lira oldu.
18 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze'de bulunan ve hastalar, yaralılar, yerinden edilmiş kişiler ve sağlık personeli barındıran Şifa Hastanesi'nin boşaltılmasını talep etti. Hastaneye daha önce 15 Kasım'da baskın düzenleyen İsrail, tüneller ve cephanelikler yerine paslı silahlar ve kameralar bulduğunu iddia ederek bunları kanıt olarak sundu. Hamas, İsrail'in bu eylemlerinden dolayı uluslararası toplumu sorumlu tutarken, hastane yöneticisi yoğun bakımdaki hastaların kaybedildiğini belirtti.
18 Kasım 2023

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), AGS Altın Gezegen Varlık Yönetim AŞ adlı şirkete faaliyet izni verdi. Bu karar, 27 Nisan 2023 tarihli ve 10593 sayılı BDDK kararı ile uyumlu olarak alındı ve Resmi Gazete'de yayınlandı. İzin, 5411 sayılı bankacılık kanununun 143'üncü maddesi ve ilgili yönetmelik hükümlerine dayanarak verildi.
18 Kasım 2023

Avrupa Komisyonu, dezenformasyon ve nefret söylemindeki artış nedeniyle Twitter'a reklam vermeme kararı aldığını açıkladı. Komisyon Sözcüsü Johannes Bahrke, bu kararın sıkça güncellenen iç yönergeler çerçevesinde alındığını belirtti. Ayrıca, bu tedbirin yalnızca reklamlarla sınırlı olduğunu ve AB hesaplarının Twitter'ı terk ettiği anlamına gelmediğini ifade etti. Geçen ay Avrupa Birliği, Twitter'ın çevrim içi kurallara uyumunu sorgulayan bir soruşturma başlatmıştı.
18 Kasım 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ABD'de Hyundai markasıyla internet üzerinden araba satışı yapacağını duyurdu. Amazon CEO'su Andy Jassy, bu hamlenin Hyundai ile yürütülen stratejik ortaklığın bir parçası olduğunu ve satın alma deneyimini kolaylaştırmayı, Alexa deneyimini araçlara entegre etmeyi ve Amazon İnternet Hizmetleri (AWS) aracılığıyla müşteri deneyimleri ile iş operasyonlarını dönüştürmeyi amaçladıklarını belirtti.
18 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile motor gücü 160 kilovatın altında olan ve yüzde 10 özel tüketim vergisine tabi elektrikli otomobiller için ÖTV matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklikle, elektrikli otomobillere daha düşük maliyetle ulaşılması ve konvansiyonel yakıtlı otomobillere olan talebin azaltılarak çevre kirliliğinin düşürülmesi hedefleniyor. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
18 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 30 ilini turuncu, 36 ilini ise sarı kodla uyararak kuvvetli rüzgar, sağanak yağış ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Batı Karadeniz, Marmara, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde olumsuz hava koşullarının etkili olacağı belirtildi. Vatandaşlar, ulaşımda aksamalar, ani sel, su baskını, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı.
18 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşlılar için hizmet veren Vefa Hastanesi'ne saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda hastane müdürü hayatını kaybetti ve bazı doktorlar ile hastalar yaralandı. Hastanede tedavi gören yaklaşık 80 yaşlı bulunuyordu. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların son durumu hakkında bilgiler verilerek, her iki tarafta da ölü ve yaralı sayılarına değinildi.
18 Kasım 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde, seçimlerin ardından piyasaların olumlu seyrini sürdürdüğü gözlemleniyor. Bloomberg HT tarafından aktarılan bilgilere göre, dün en çok değer kazanan hisse senetleri arasında ISKUR, YBTAS, ISBTR gibi şirketler yer alırken, en çok değer kaybeden hisse senetleri arasında CASA, EUKYO, AVTUR gibi şirketler bulunuyor.
18 Kasım 2023

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, şirket içinde yürütülen bir inceleme sürecinin ardından görevinden ve yönetim kurulundan ayrılacağını duyurdu. OpenAI, baş teknoloji yöneticisi Mira Murati'nin geçici olarak CEO'luk görevine getirildiğini açıkladı. Yönetim kurulu, Altman'ın iletişiminde tutarlı olmaması ve bu durumun görevini yerine getirmesine engel olması nedeniyle ona olan güvenini kaybettiğini belirtti.
18 Kasım 2023
İşaretlediklerim