Gazeteci ve T24 yazarı Tolga Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, yazıya erişim engeli getirdi.
2 Kasım 2023

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023

Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde bir çöp konteynerinin yanında çöp poşetinin içinde yeni doğmuş bir erkek bebek bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Bebeğin yaşadığı belirlenerek Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis, bebeği bırakan şüpheli ya da şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.
2 Kasım 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal hakkında disiplin ihlali iddiasıyla başlatılan süreci sonlandırdı. Kartal, Pendikspor maçının ardından hakem ve diğer müsabaka görevlileri hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle tedbirsiz olarak disipline gönderilmişti. Ancak PFDK, Kartal'a ceza verilmesine gerek olmadığına karar verdi ve disiplin ihlalinin unsurlarının oluşmadığını belirtti.
2 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

İstanbul Başsavcılığı, gazeteci Evrim Kepenek hakkında 'dezenformasyon' soruşturması başlattı. Kepenek, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamalarıyla ifadeye çağrıldı. Soruşturmanın, Kepenek'in 6 Şubat depremleri sonrasında yaptığı bir paylaşımla ilgili olduğu belirtildi. Kepenek, ifade vermek üzere İstanbul Adliyesi Basın Suçları Soruşturma Bürosu'na gitti ancak savcının toplantıya gitmesi nedeniyle ifade veremeden geri döndü.
2 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarındaki sağlık merkezlerine 218 saldırıyı doğruladıklarını belirtti. İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. DSÖ, sağlık hizmetlerine yönelik 237 saldırıyı doğruladı, bunlardan 218'i Filistin topraklarında, 19'u İsrail'de gerçekleşti.
2 Kasım 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

HBO CEO'su Casey Bloys, 'The Last of Us' dizisinin ikinci sezon çekimlerinin 2024 yılının başlarında başlayacağını duyurdu. Dizi, oyun dünyasının en sevilen serilerinden birine dayanıyor ve ikinci sezon onayını almıştı ancak senaristler ve oyuncuların grevi nedeniyle çekimler askıya alınmıştı. Bloys, grevlerin çekim sürecini geciktirdiğini belirtti ve oyuncuların grevinin çekimler başlamadan önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.
2 Kasım 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından adliye binası önünde bıçaklanan iki çocuk annesi N.K. (23) hayatını kaybetti. Saldırgan A.K. (27) polis tarafından gözaltına alındı. N.K., saldırı sonrası önce Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
2 Kasım 2023

İstanbul'da yağışlı hava, trafik yoğunluğunu artırdı ve toplu taşıma araçları ile duraklarda kalabalıklar oluştu. Anadolu ve Avrupa Yakası'nda birçok noktada trafik yoğunluğu gözlemlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin trafik yoğunluğu haritasına göre, trafik yoğunluğu yüzde 90 oranında. Yağış nedeniyle yollarda biriken sular, trafikte güçlük çekilmesine neden oldu. Kentte toplu taşıma araçlarında da yoğunluk yaşandı.
2 Kasım 2023

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Eski rekor, 2022'de 48 bin 615 başvuruyla kırılmıştı. Türk vatandaşlarının en çok iltica başvurusu yaptığı ülke ise Almanya oldu.
2 Kasım 2023

ABD'li yapım şirketi HBO'nun, televizyon eleştirmenlerinin sosyal medyadaki olumsuz eleştirilerini engellemek için 'trol hesaplar' oluşturduğu iddia edildi. Bu iddialar, HBO'nun CEO'su Casey Bloys'un çalışanlarından eleştirmenlerin kötü yorumlarına karşı sahte hesaplar oluşturmalarını istediği mesajların ortaya çıktığı bir dava kapsamında gündeme geldi. HBO, 'sahte hesap' iddialarını ne kabul etti ne de reddetti.
2 Kasım 2023

Birgün gazetesinden üç gazeteci, AKP Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşi Fatih Erdoğan'ın şikayeti üzerine 'dezenformasyon' suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Fatih Erdoğan, gazetenin iki ayrı haberinden dolayı Ankara Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Gazeteciler, 'Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'iftira ve hakaret' suçlarını işledikleri iddiasıyla ifadeye çağırıldı.
2 Kasım 2023

Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Erdinç'in telefonuna el konuldu ve ifade vermesi bekleniyor. Erdinç'in avukatıyla telefonda konuşmasına izin verilmediği bildirildi. Bu olay, son iki günde 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alınan dördüncü kişi oldu.
2 Kasım 2023

Zorlu PSM'nin düzenlediği 'MIX Festival presented by %100 Müzik', 3-4 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festival, elektronikten indie müziğe, rapten dans müziğine kadar birçok farklı tarzı ve ismi bir araya getirecek. Festivalin bu yılki programında Röyksopp, Two Another, Kid Francescoli, Warhaus, Weval ve Türkiye'den Flört, The Flabbies, Nalan, Aga B, Barış Demirel gibi isimler yer alacak.
2 Kasım 2023

Yunanistan'da aşırı sağcı grupların Monastiraki İstasyonu'ndaki metronun vagonuna benzin döktüğü ve çevredekileri tehdit ettikleri görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Olayın ardından eylemi gerçekleştiren kişi gözaltına alındı. Yunan basını, vagona benzin döken kişi ile olaylara karışan diğer 12 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi. Ayrıca, elinde bidonla videoda görülen kişinin daha önce bir futbol maçında da havai fişekle yakalandığı ve yetkililerin bu kişiyi 'holigan ve aşırı sağcı' olarak tanımladığı belirtildi.
2 Kasım 2023

ABD'li bilim insanı James Hansen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma şu anda tespit edilenden daha hızlı artıyor. Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasına yol açacak. Araştırma, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen 1.5 santigrat derece eşiğini beklenenden çok daha erken aşacağını öngörüyor. Hansen, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi ve Dünya'nın bunun etkilerine karşı 'çok hassas' olması nedeniyle 'taahhütlü ısınma' ile büyük miktarda küresel ısınma biriktiğini belirtiyor.
2 Kasım 2023

Instagram, kullanıcıların kendi isteklerine göre özelleştirebilecekleri ve sohbet edebilecekleri yapay zeka destekli sanal arkadaş özelliği üzerinde çalışıyor. Bu özellikle kullanıcılar, yapay zekayla soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve daha fazlası için sohbet edebilecekler. Kullanıcılar, sohbet robotunun cinsiyetini, yaşını, etnik kökenini ve kişilik özelliklerini seçebilecekler. Bu özellik, 'Her' filmi akıllara getiriyor, filmde bir insanın yapay zeka ile yaşadığı ilişkiye odaklanılıyor.
2 Kasım 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış süreci devam ediyor. 27 Ekim haftasında 63 milyar liralık bir çıkış gerçekleşti. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve enflasyon daha da yükselmiş, döviz fırlamıştı. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. 18 Ağustos haftasından beri KKM hesaplarındaki toplam tutar düşüşte.
2 Kasım 2023

Britanyalı perakende giyim firması Marks and Spencer, Noel reklamına gelen Filistin eleştirilerinin ardından reklamı yayından kaldırdı. Reklamda, Filistin bayrağı rengindeki parti şapkaları şömine ateşinde yakılıyordu. Sosyal medya kullanıcıları, şapkaların renklerinin Filistin bayrağının renklerini yansıttığını belirterek firmayı eleştirdi. Firma, reklamın Ağustos ayında İsrail-Hamas savaşı öncesinde çekildiğini ve yakılan parti şapkalarının Noel zamanı gelenek olan renklerde olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

Arnavutluk Meclisi'nde, muhalefet milletvekilleri bazı yasa değişikliklerinin görüşülmesinin planlandığı meclis oturumunu engelledi. Ana muhalefet partisi Arnavutluk Demokratik Partisi (PD) milletvekilleri başta olmak üzere, muhalefet partilerinden milletvekilleri, mecliste görüşmeleri engellemek için sandalyeleri kürsünün önüne yerleştirip sis bombası attı. Arnavutluk Meclis Başkanı Lindita Nikolla, yaşananları 'Arnavut parlamentosu için utanç' olarak nitelendirdi.
2 Kasım 2023

İsrail'deki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, Gazze'nin yeryüzünden silinmesi gerektiğini belirtti. Atbaryan, Gazze'deki kişilere 'canavar' ifadesini kullanarak, ya Mısır topraklarına girmeye çalışacaklarını ya da öleceklerini söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'daki Filistinlileri 'Nazi' olarak tanımladı ve 'intikamcı ve zalim bir İsrail ordusu'na ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde geldi.
2 Kasım 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 308 bin 730 seyirciye ulaşarak Ceylan'ın sinemalarda en çok izlenen filmi oldu. Film, 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve başroldeki Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Rekorun önceki sahibi ise 304 bin 782 seyirciyle, dokuz yıl önce vizyona giren 'Kış Uykusu' idi.
2 Kasım 2023

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Hatipoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İYİ Parti'yle genel seçim sürecinden bu yana derin görüş ayrılıkları yaşadığını ve parti içi istişare sürecinin sağlıklı yürümediğini belirtti. Hatipoğlu, Eylül ayında bir televizyon programında İYİ Parti'nin CHP ile ittifak yapmasına karşı olduğunu, ancak AKP, MHP veya Saadet Partisi ile ittifak yapabileceklerini ifade etmişti.
2 Kasım 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, T24 yazarı ve üyesi olan Tolga Şardan'ın 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmasına tepki gösterdi. Cemiyet, Şardan'ın gazetecilik görevini yerine getirdiğini ve bu tutuklamanın gazetecileri susturma çabası olduğunu belirtti. Ayrıca, ifade özgürlüğünün sadece olumlu karşılanan düşünceleri değil, devleti rahatsız eden düşünceleri de kapsadığını vurguladı. Cemiyet, Şardan'ın serbest bırakılmasını talep etti.
2 Kasım 2023

ABD'deki California Üniversitesi'nden araştırmacılar, kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde 276 farklı yüz ifadesi kullandığını belirledi. Araştırmada, 53 British Shorthair cinsi yetişkin kedi, Ağustos 2021'den Haziran 2022'ye kadar takip edildi ve kediler arası 186 etkileşim kaydedildi. Araştırmacılar, kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde ürettikleri yüz sinyallerini, yüz kaslarındaki hareketlerin sayısına ve türlerine bakarak inceledi. Ayrıca, araştırma, kedilerin insanlarla bazı ortak ifadelere sahip olduğunu ve bunları bizimle birlikte yaşadıkları 10 bin yıllık geçmişlerinden almış olabileceklerini buldu.
2 Kasım 2023

İstanbul'da düzenlenen Kafes Operasyonu'nda uluslararası silahlı suç örgütü 'Comanchero' ile bağlantılı 39 şüpheli yakalandı. Comanchero, Avustralya merkezli küresel çapta faaliyet gösteren bir suç örgütüdür ve uyuşturucu ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama suçlarını işlemeye devam etmektedir. Operasyon sonucunda, çeşitli ülkeler tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan birçok kişi yakalandı. Suç örgütünün işlediği suçlardan elde ettikleri geliri Türkiye'de aklamaya çalıştıkları belirlendi.
2 Kasım 2023

Demirören Grubu'na ait Milliyet gazetesi, 29 yıllık çalışanı gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanmasını haberleştirmedi. Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklandı. Milliyet gazetesi ne basılı ne de internet versiyonunda Şardan'ın tutuklanmasına yer verdi. Şardan'ın tutuklanmasından bahsedilen tek yer CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aktarılan açıklamaları oldu.
2 Kasım 2023

Halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı ve 'mesleki' alanda 'iki kitap okuyup özet çıkarma' cezası aldı. Gökçe'nin gözaltına alınma gerekçesi, halktv.com.tr'de yayınlanan ve tahliye edildiği öne sürülen iki hükümlünün halen cezaevinde olduğu bir haberdi. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
2 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'dezenformasyonla mücadele yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. AKP ve MHP'nin hazırladığı bu yasa, gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılmıştı. CHP, yasanın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvurunun iptal istemini 8 Kasım'daki Genel Kurul gündeminde ele alacak.
2 Kasım 2023

Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'in başrollerini paylaştığı 'İstanbul İçin Son Çağrı' filminden ilk fragman yayınlandı. Film, 24 Kasım'da Netflix'te izleyiciyle buluşacak. Yönetmenliğini Gönenç Uyanık'ın yaptığı, senaryosunu Nuran Evren Şit'in yazdığı film, İstanbul'dan New York'a giden ve orada tesadüfen karşılaşan evli bir çiftin hikayesini anlatıyor.
2 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, kendisini Afrika Birliği Komisyonu Başkanı olarak tanıtan Rus komedyenler Vladimir Kuznetsov ve Alexei Stolyarov'un telefon şakasına kandı. Komedyenlerle yapılan 13 dakikalık görüşme sırasında Meloni, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın herkesi yorduğunu ve çözüm için 'bazı fikirlere' sahip olduğunu ancak doğru zamanını beklediğini söyledi. İtalya Başbakanlık Ofisi, görüşmenin gerçek olduğunu teyit etti.
2 Kasım 2023

Türkiye'de ACM Havayolları'na ait jette 1,3 ton kokain yakalanmasıyla ilgili olayda Brezilya'da yürütülen soruşturmanın 3 bin 600 sayfalık evrakı Türkiye'deki mahkemeye ulaştı. Mahkeme, evrakların tercümesinin yapılmamış olması nedeniyle tüm delillerin toplanmadığını belirtti ve şirketin patronu Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 28 Şubat 2024'te yapılacak.
2 Kasım 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e yükseltti. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için enflasyon beklentileri de yüzde 36 ve yüzde 14 olarak belirlendi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlamasını öngördüklerini bildirdi. Ancak, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini son 12 yılda tutturamadığı belirtildi.
2 Kasım 2023

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

Farah Zeynep Abdullah'ın başrolünde yer aldığı 'Bihter' filminden yeni bir fragman yayınlandı. Film, Halit Ziya Uşaklıgil'in ikonik eseri 'Aşk-ı Memnu'nun yeniden yorumu olup, 1920'li yılların başına izleyicileri götürüyor. Tutku, sadakatsizlik, cesaret ve korkaklık üzerine zamansız ve evrensel bir hikaye sunan film, 16 Kasım'da Prime Video'da izleyiciyle buluşacak.
2 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Minnesota'daki seçim kampanyasında bir seçmene yanıt verirken, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerine başlayabilmek için İsrail'in saldırıları durdurması gerektiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden'ın 'esir' ifadesini 'Hamas'ın elinde tuttuğu 240 rehine' olarak düzeltti. Biden, iki devletli çözümü desteklediğini de yineledi.
2 Kasım 2023

Bundesliga'nın güçlü takımlarından Bayern Münih, Almanya Kupası'nın ikinci turunda 3. lig takımı Saarbrücken'e 2-1 mağlup oldu. Maçın ilk yarısı 1-1 berabere tamamlandı. İkinci yarıda etkili savunma yapan Saarbrücken, 90+6. dakikada bulduğu golle maçı 2-1 kazandı ve Bayern Münih'i kupadan elendi. Saarbrücken ise 3. tura yükseldi.
2 Kasım 2023

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze Şeridi'nde en az 20 bin yaralının mahsur kaldığını bildirdi. 1 Kasım'da Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından ağır yaralı Filistinliler Mısır'a nakledilmişti. Ancak, MSF'nin açıklamasına göre, hala 20 binden fazla yaralı Gazze Şeridi'nde mahsur durumda ve bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimi sınırlı.
2 Kasım 2023

Ziraat Bankası, 300 milyon dolar tutarında, iki yıl vadeli, sürdürülebilirlik bağlantılı, dış finansman işlemi gerçekleştirdi. İngiltere'nin uluslararası ölçekteki bir yatırım bankasıyla yapılan işlem sonucunda sağlanan tutar, 'Deprem Destek Paketleri' kapsamında belirli kriterleri sağlayan bireysel, KOBİ ve tarımsal müşterilere tahsis edilecek olan kredilerin finansmanında kullanılacak.
2 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,85 yükselişle 7.592,40 puandan başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsa üst seviyelerde seyrediyor. Ancak İsrail-Hamas çatışması nedeniyle borsa bir süredir dalgalı bir seyir izliyor.
2 Kasım 2023

Video izleme platformu YouTube'un reklamsız seçeneği YouTube Premium'un ücretlerine zam yapıldı. Bireysel aylık abonelik 29,99 liradan 57,99 liraya, aile paketi 55,99 liradan 115,99 liraya ve bireysel yıllık abonelik de 299,99 liradan 579,99 liraya yükseldi. YouTube Premium'a Türkiye'de en son Ekim 2022'de zam yapılmıştı.
2 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki 11 il için sarı kodlu yağış uyarısı yayınladı. MGM, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Kırklareli, Manisa, Yalova, Bursa, Edirne, İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'da gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Vatandaşlar, sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, kuvvetli rüzgar, hortum ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaya çağrıldı.
2 Kasım 2023

Ekim 2023'te otomobil ve hafif ticari araç satışları 100 bini aşarak tüm yılların 'ekim rekoru'nu kırdı. Özellikle ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı. Ekim 2023'te otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,1 artarak 82 bin 611 adet, hafif ticari araç satışı yüzde 5,5 artarak 18 bin 756 adet oldu.
2 Kasım 2023

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liseye Geçiş Sınavı (LGS)'nin 2 Haziran 2024 Pazar günü yapılacağını duyurdu. Tekin, bu kararla öğrencilerin bayram öncesinde sınava girmelerini ve ailelerin bayram hazırlıkları ve yaz tatili planlamalarını daha rahat yapabilmelerini hedeflediklerini belirtti. Sınavın soru sayısı ve şeklinde bir değişiklik olmayacağını, tüm soruların sekizinci sınıf öğretim programlarına uygun olarak hazırlanacağını ifade etti.
2 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler'in eski iyi niyet elçisi ve Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıyı eleştirdi. Jolie, saldırının ardından İsrail ve işbirliği içindeki ülkeleri hedef alarak, Filistinli sivillerin uluslararası hukuka aykırı olarak gıda, ilaç ve insani yardımdan mahrum bırakıldığını belirtti. Ayrıca, dünya liderlerinin BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes dayatmasını engelleyerek bu suçlara ortak olduğunu ifade etti.
2 Kasım 2023

Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar/TL 28,338, avro/TL ise 30,033 seviyesinden işlem görüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçimden önce 20'nin altında seyreden dolar/TL, bir hafta sonra 23'ü aşmıştı. Aynı şekilde 28 Mayıs'tan önce 21,5'in altında olan avro/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçmişti.
2 Kasım 2023

2 Kasım 2023 tarihinde gram altın fiyatları 1808 lira seviyesinde işlem görüyor. Spot altın ise ons başına 1985 dolar seviyesinde. Gram altın fiyatları, ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanıyor.
2 Kasım 2023

En yaygın kripto para birimi Bitcoin, Fed'in faiz kararının ardından 35 bin doların üstüne çıktı. Ekim ayında 28 bin doların altında olan Bitcoin, Kasım ayında da benzer seviyelerde seyretmişti. Ancak Fed'in faiz kararının ardından Bitcoin değer kazanmaya başladı ve 35 bin 700 dolar seviyesine ulaştı. Şu anda 35 bin 250 dolar seviyesinde seyrediyor.
2 Kasım 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Ayrıca, döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Bu hamle ile KKM'den TL mevduata geçiş teşvik edilecek. Altı aya kadar vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a, 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. Döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi.
2 Kasım 2023

Denizbank, bir şube müdürünün tutuklanması üzerine patlak veren dolandırıcılık skandalıyla ilgili olarak eski Galatasaraylı futbolcular Selçuk İnan, Emre Çolak ve eski kulüp tercümanı Musa Mert Çetin hakkında tefecilik, nitelikli dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu. Banka, şikayet ettiği kişilerin soruşturma kapsamında sunduğu belgelerin Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, suç duyurusu dilekçesinde İnan, Çolak ve Çetin'in soruşturma kapsamında gerçeğe aykırı beyanda bulundukları iddia edildi.
2 Kasım 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Birol Küle Rekabet Kurumu başkanlığına ve Berat Uzun Rekabet Kurumu üyeliğine yeniden atandı. Küle, 2019'dan beri kurumun başkanlığını, Uzun ise 2022'den beri kurumun üyeliğini yürütüyor.
2 Kasım 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok kazandıran hisseler ISKUR, KLINMA, SNPAM, VRGYO, EUKYO, DGATE, RAYSG, KSTUR, POLTK ve INGRM oldu. En çok kaybettiren hisseler ise MRSHL, DOFER, BRKO, BASCM, TETMT, ISMEN, KENT, MIATK, CMBTN ve INTEM olarak belirlendi.
2 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının 'savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar' olabileceğini belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk saldırıda 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

ABD'de, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası'nın (UAW) üç büyük otomobil üreticisine karşı başlattığı grevin maliyeti altı haftada 10,4 milyar dolara ulaştı. Bu maliyetin 650 milyon doları ücret kaybından, 4,3 milyar doları üretici kaybından, 3,3 milyar doları tedarikçi kaybından ve 2 milyar doları bayi, müşteri ve diğer kayıplardan oluştu. Grev, 15 Eylül'de başlamış ve sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa üç otomobil şirketinin işçileri birlikte greve gitmişti.
2 Kasım 2023

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sığınmacıların ülkede çalışmasını kolaylaştırmayı amaçlayan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Yasa tasarısı, iltica talebinde bulunanların ve müsamaha belgesiyle ülkede yaşayanların iş piyasasına daha erken ve kolay erişmelerini sağlamayı hedefliyor. Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan sığınmacılara en geç altı ay sonra, müsamaha belgesiyle ülkede bulunanlara genel olarak çalışma izni verilecek. Ayrıca, asgari haftalık çalışma süresi 36 saatten 20 saate düşürülecek.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim