İstanbul ile Bursa arasında hizmet veren Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) tarafından yapılan duyuruya göre, olumsuz hava koşulları sebebiyle 16 Aralık 2023 tarihinde yapılması planlanan tüm deniz otobüsü seferleri iptal edilmiştir. İptal edilen seferler arasında İstanbul (Eminönü/Sirkeci)-Bursa (Mudanya), İstanbul (Eminönü/Sirkeci)-Armutlu (İhlas) ve Armutlu (İhlas)-Bursa (Mudanya) güzergahları bulunmaktadır.
16 Aralık 2023

Halil Umut Meler'e saldırı sonrası maçlara çıkmama kararı alan hakemler, devlet kademeleri, Türkiye Futbol Federasyonu ve adli mercilerin hızlı tepkisi ve radikal tedbirler alması sonucunda kararlarını değiştirerek görevlerine döneceklerini açıkladılar. Saldırıyı gerçekleştiren Faruk Koca ve iki kişi tutuklanmış, Koca ayrıca futboldan ömür boyu men edilmiş ve AKP üyeliğinden istifa etmiştir. Saldırı nedeniyle ertelenen lig maçlarının yeni tarihleri belirlenmiş ve 19 Aralık'ta liglerin başlayacağı duyurulmuştur.
16 Aralık 2023

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 19,088'e ulaştı. Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmiş ve bir haftalık ateşkesin bitimiyle Gazze'yi yoğun bombardımana tutmuştu. Ölenlerin yaklaşık %70'i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Gazze'de bulunan 36 hastaneden sadece 11'i çalışır durumda.
16 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen 'İlim Yayma Mükafatları Takdim Töreni'nde yaptığı konuşmada, sosyal medya platformlarının ahlaki erozyona yol açtığını, Türkiye'nin Gezi olayları, 15 Temmuz darbe girişimi ve ekonomik saldırılara karşı durduğunu ve demokrasi ile güvenlik açısından ilerleme kaydettiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamların ve Kudüs'teki eylemlerin sona ereceği günlerin yakın olduğunu söyledi.
16 Aralık 2023

Muğla'nın Fethiye ilçesi, 16 Aralık 2023 tarihinde 4 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından saat 20.33'te kaydedilen depremin merkez üssü Fethiye'nin 21,9 kilometre açıkları olarak belirlendi. Depremin yerin 29,6 kilometre derinliğinde meydana geldiği bildirildi.
16 Aralık 2023

İngiltere Premier Lig'in 17. haftasında oynanan Bournemouth-Luton Town maçında, Luton Town kaptanı Tom Lockyer 59. dakikada aniden yere yığıldı. Olay sırasında skor 1-1'di. Sağlık ekiplerinin hızla müdahale ettiği Lockyer için maç ertelendi. Bournemouth kulüp doktoru, Lockyer'in bilincinin açık olduğunu açıkladı.
16 Aralık 2023

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlatılan 'Aksa Tufanı' saldırıları sonrasında en az 64 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu süre zarfında 57 Filistinli, dört İsrailli ve üç Lübnanlı gazeteci öldürüldü. Ayrıca 13 gazeteci yaralandı, 19'u gözaltına alındı ve üç gazeteci kayıp olarak rapor edildi.
16 Aralık 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul'daki kira fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kiralık ev bulamadığını ve ailesinin yanında kaldığını belirtti. İstanbul Planlama Ajansı (İPA), bu durumun nedenlerini maaşların enflasyon karşısında değer kaybetmesi ve konut kiralarındaki büyük artış olarak sıraladı. 2019'dan 2023'e kiralık metrekare fiyatlarının 8,5 kat arttığını ve kiralık konut ilan sayısının azaldığını belirten grafikler paylaştı. Ayrıca, ortalama bir evin kirasının asgari ücretin bir buçuk katı olduğunu ve asgari ücretle çalışan bir hanenin gelirinin yüzde 75'inin kira giderlerine gittiğini vurguladı.
16 Aralık 2023

Türk-İş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ilgili bakanlar ile TBMM'deki parti grup başkanvekillerine, ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirilmesi talebiyle bir mektup gönderdi. Mektupta, asgari ücret kadar olan ücretlerin gelir vergisinden istisna tutulmasının yeterli olmadığı ve bu durumun ücret gelirlerinin haksız şekilde daha yüksek vergi dilimlerine girmesine neden olduğu belirtildi. Ayrıca, brüt asgari ücretin 1999-2023 arasında 143 kat artarken, gelir vergisi tarifesinin birinci diliminin sadece 35 kat arttığı ve bu durumun asgari ücretliler üzerinde ağır bir vergi yükü oluşturduğu ifade edildi.
16 Aralık 2023

Genç oyuncu Helin Kandemir, oyunculuk kariyeri ve tiyatro sahnesindeki deneyimleri üzerine bir röportaj verdi. Kandemir, 15 yaşında 'Kız Kardeşler' filmiyle 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanmış ve şu an 19 yaşında 'Bihter' filminde 'Nihal' karakteri ve ilk tiyatro oyunu 'Balina' ile adından söz ettirmeye devam ediyor. 'Balina' oyununda zorlu bir karakter olan 'Ellie'yi canlandıran Kandemir, bu role hazırlanırken güçlü bir psikoloji geliştirdiğini belirtiyor. Ayrıca, Enis Arıkan ile birlikte oyun anısına balina dövmesi yaptırdığını ve bu oyunun kendisi için özel bir anlam taşıdığını ifade ediyor.
16 Aralık 2023

İran'ın başkenti Tahran'da hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaşarak 'kırmızı alarm' durumuna geldi. Tahran Hava Kalitesi Ölçme Şirketi'nin verilerine göre, hava kalitesi endeksi 151 mikrogram/metreküp seviyesine çıktı ve bu durum tüm toplum kesimleri için sağlıksız ve riskli olarak değerlendirildi. Hava kirliliğinin artmasında şehrin coğrafi konumu, yüksek nüfus yoğunluğu, eski araçlar ve düşük kaliteli yakıt kullanımı etkili oluyor. Daha önce hava kirliliği nedeniyle okullar bir hafta süreyle yüz yüze eğitime ara vermiş ve eğitim çevrim içi olarak sürdürülmüştü.
16 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze'de çatışmalar sırasında üç İsrailli rehineyi 'yanlışlıkla' öldürdüğünü açıkladı. Rehinelerin öldürüldükleri sırada beyaz bir bez taşıyan bir sopa ile silahsız olduklarını gösteren bir sembol taşıdıkları belirtildi. İsrail askerleri, rehineleri tehdit olarak algılayarak ateş açmış. İki rehine olay yerinde hayatını kaybederken, yaralı olan üçüncü rehine daha sonra ölmüştür. İsrail ordusu olayı 'çok trajik' olarak nitelendirerek, angajman kurallarına aykırı olduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini belirtmiştir.
16 Aralık 2023

FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası yarı final mücadelesinde VakıfBank, Çin'in Tianjin Bohai Bank takımını 3-0 mağlup ederek finale yükseldi. Finalde, Eczacıbaşı Dynavit ile karşılaşacak olan VakıfBank'ın bu mücadelesi, iki Türk takımının dünya şampiyonası finalinde karşı karşıya gelmesi açısından önem taşıyor. Final maçı, yarın TSİ 14.30'da oynanacak.
16 Aralık 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırıyı kınayarak Türkiye Futbol Federasyonu'nu (TFF) süreci yönetememekle suçladı. Ayrıca, yerel seçimlerle ilgili olarak AK Parti ile ittifakın devam edeceğini ve cumhur ittifakının 31 Mart 2024 seçimleri için hazır olduğunu ifade etti. Bahçeli, ittifakın Türkiye Yüzyılı'na odaklandığını ve siyasi hesaplar yerine hedeflerin önemli olduğunu vurguladı.
16 Aralık 2023

Çanakkale'de şiddetli yağışlar sonucu Kepez Çayı'nın debisi yükselerek taştı. Özellikle yaz aylarında yaşanan yangınlar nedeniyle toprağa tutunamayan ağaçlar, çayın şiddetli akıntısıyla sürüklendi. Çayın denize bağlandığı noktadaki köprüdeki akış menfezlerini tıkayan ağaçlar, iş makineleri yardımıyla temizlendi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, yaşanan sel baskınında herhangi bir can kaybı veya ciddi mağduriyet olmadığını belirtti.
16 Aralık 2023

FIFA kokartlı eski hakem Ali Palabıyık, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin hakem atamalarında kulüplerin istekleri doğrultusunda baskı uyguladığını ve son kararı kendisinin verdiğini öne sürdü. Palabıyık, Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) atamaları yapmasına rağmen Büyükekşi'nin istediği hakemi değiştirebildiğini ve istediği maça atayabildiğini belirtti. Ayrıca, hakemlerin arkasında durulması gerektiğini vurgulayarak Büyükekşi'yi eleştirdi. Bu açıklamalar, bir hakeme saldırı olayının ardından futbol camiasında devam eden tartışmaların bir parçası olarak ortaya çıktı.
16 Aralık 2023

Bu hafta dolar yüzde 0,24, gram altın yüzde 1,44 değer kazanırken, Cumhuriyet altını yüzde 1,50 artışla 12.770 liraya yükseldi. Avro yüzde 1,82 artışla 31,7110 lira, İngiliz sterlini yüzde 1,58 artışla 36,9020 lira ve İsviçre frangı yüzde 1,51 artışla 33,5110 lira oldu.
16 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,01'lik bir kazançla 7.993,85 puandan kapattı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 11,05 ile Borusan Yatırım ve Pazarlama olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 16,13 ile Sasa Polyester oldu. Sektörel endekslerden Hizmetler Endeksi yüzde 1,77 kaybederken, Teknoloji Endeksi yüzde 1,62 ve Mali Endeksi yüzde 2,99 değer kazandı. En değerli şirketler sıralamasında Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Tüpraş öne çıktı.
16 Aralık 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul'daki kira fiyatlarının aşırı yüksekliğinden şikayet ederek, kendisinin de ev bulamadığını ve bu nedenle ailesinin yanında kaldığını ifade etti. Erkan, kira fiyatlarındaki artışın Türkiye'ye özgü olduğunu ve enflasyonun gerisinde kalması için zaman gerektiğini, tek haneli enflasyon rakamlarını 2026'da beklediklerini söyledi. Ayrıca, market fiyatlarını sık sık kontrol ettiğini ve apartman görevlisiyle fiyatlar üzerine sohbetler yaptığını belirtti.
16 Aralık 2023

Ünlü moda tasarımcısı ve eski pop yıldızı Victoria Beckham, geçmişte yaptırdığı göğüs büyütme ameliyatından pişman olduğunu açıkladı. Daha önce estetik operasyon iddialarını reddeden Beckham, Allure dergisine verdiği röportajda, 12 yaşındaki kızı Harper ile bu konuyu henüz konuşamadığını fakat ileride deneyimlerini paylaşmayı umduğunu belirtti. Beckham, 2017 yılında implantlarını çıkartarak ilk kez estetik operasyon geçirdiğini itiraf etmişti.
16 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan avro kuruna yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu değişiklikle birlikte 14 lira olan kur 17 lira 55 kuruşa yükseltildi. Fiyat korumalı ürünlerde uygulanan barem değeri de avro kurundaki artışa paralel olarak güncellendi. Yeni karar 25 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
16 Aralık 2023

‘Friends’ dizisinde Chandler Bing karakteriyle tanınan Matthew Perry, 28 Ekim'de Malibu'daki evindeki jakuzide ölü bulundu. Los Angeles Bölgesi Tıbbi Muayene Departmanı'nın raporuna göre, Perry'nin ölüm nedeni ketaminin akut etkileri sonucu jakuzide boğulma olarak belirlendi ve ölümü 'kaza' olarak nitelendirildi. Ketamin, anksiyete ve depresyon tedavisinde kullanılan bir madde.
16 Aralık 2023

Futbol hakemi Halil Umut Meler, Ankaragücü'nün eski başkanı Faruk Koca'nın da aralarında bulunduğu saldırganların en ağır şekilde cezalandırılmasını istediğini belirtti. Koca, bir maç sonrası sahaya girerek Meler'e fiziksel saldırıda bulunmuştu. Meler, bu olayın sadece sporla sınırlı kalmayıp, toplumun her alanında şiddetin caydırılması için emsal teşkil etmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, hakem arkadaşlarının güvenlikleri sağlandıktan sonra görevlerine dönmelerini arzuladığını dile getirdi.
16 Aralık 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 17 kenti sarı ve turuncu kodla uyararak kuvvetli yağış ve rüzgar beklendiğini duyurdu. Sarı kodlu iller arasında Antalya, Aydın, Burdur, Isparta, Manisa ve Muğla yer alırken, turuncu kodlu iller Balıkesir, Çanakkale ve Kırklareli olarak belirtildi. Vatandaşlara sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları tavsiye edildi.
16 Aralık 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO), 16 Aralık Cumartesi günü olumsuz hava koşulları sebebiyle 12 seferini iptal etti. İptal edilen seferler arasında İstanbul (Eminönü/Sirkeci) ile Bursa (Mudanya) ve Armutlu (İhlas) arasındaki karşılıklı seferler bulunuyor. İptaller, fırtına beklentisi nedeniyle yapıldı.
16 Aralık 2023

PISA raporuna göre, Türkiye'de her beş çocuktan biri haftada en az bir defa parası olmadığı için yemek yiyemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'bir öğün ücretsiz okul yemeği' uygulaması, 6 Şubat depremi sonrası afet bölgesi dışındaki illerde durduruldu. OECD ülkeleri arasında yapılan karşılaştırmada Türkiye, yüzde 19,2 ile en yüksek orana sahip. Ayrıca, yeterli beslenemeyen öğrencilerin akademik başarıları da olumsuz etkileniyor ve çocuklar arasında yemek için takas gibi stratejiler gözlemleniyor.
16 Aralık 2023
İşaretlediklerim