Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda 2024 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, yolsuzluk iddialarını reddetti ve Türkiye'nin alt orta gelir grubundan üst orta gelir grubuna geçişini, on binlerce kilometre yol yapımını, her ile üniversite kurulmasını ve sağlıkta gerçekleşen dönüşümleri örnek göstererek bu başarıların yolsuzlukla mümkün olamayacağını savundu. Ayrıca, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 'gri liste'ye alınmasına ve bu durumun olası olumsuz etkilerine değinildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 'gri liste'den çıkarılması için kararlı olduklarını belirtti.
25 Aralık 2023

TBMM Genel Kurulu'nda 11 Aralık'ta başlayan 2024 yılı bütçe görüşmeleri sonuçlandı ve bütçe kanun teklifi kabul edildi. Aynı zamanda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi de onaylandı. Bütçe oylamasında 317 milletvekili 'Evet', 249 milletvekili ise 'Hayır' oyu kullandı.
25 Aralık 2023

Antalya'da gerçekleştirilen 'Kafes-24 Operasyonu' ile 'Çukur Çetesi' adıyla bilinen organize suç örgütü çökertilmiş ve örgüte ait 11 milyarlık mal varlığına el konulmuştur. Operasyonda örgüt lideri Bayram Dinçer dahil 43 şüpheli gözaltına alınmıştır. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, suç örgütlerine karşı mücadelenin devam edeceğini belirtmiştir. Operasyonda çok sayıda silah, mülkiyet belgesi, para ve değerli eşya ele geçirilmiştir. Daha önce de 'Kafes' operasyonları kapsamında çeşitli suç örgütlerine yönelik başarılı operasyonlar yapılmıştı.
25 Aralık 2023

İstanbul Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla resen soruşturma başlattı. Soruşturma, Ataklı'nın, şehit Piyade Sözleşmeli Er Kemal Aslan'ın babası Mehmet Aslan'ın CHP'ye yönelik eleştirilerine verdiği tepki üzerine başlatıldı. Ataklı, Mehmet Aslan'ın açıklamalarına karşı sert bir dil kullanarak, cenaze töreninde mikrofonla konuşan şehit babasına 'Kimsin lan?' şeklinde tepki göstermiş ve bu sözleri nedeniyle sosyal medyada eleştirilmişti.
25 Aralık 2023

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Suriye'deki komutanlarından Razi Musevi, İsrail'in Şam yakınlarına düzenlediği bir saldırıda öldürüldü. Musevi, İranlı general Kasım Süleymani'nin yakın arkadaşı olarak biliniyor ve Suriye'deki 'direniş cephesine' destek vermekle görevliydi. Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in bu eyleminin bedelini ödeyeceğini belirten bir açıklama yaptı. İsrail ordusu, Suriye topraklarına zaman zaman hava saldırıları düzenlemekte ve bu saldırılar sonucunda daha önce de İran Devrim Muhafızları Ordusu mensupları öldürülmüştü.
25 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi'nin iki kez tahliye kararı vermesine rağmen hala tutuklu olan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, cezaevinden yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'nin gerçek gündeminin yoksulluk ve adaletsizlik olduğunu vurguladı. Atalay, özellikle yatağa aç giren çocuklar ve kamu hizmetlerinin kötü ifası gibi konulara dikkat çekti. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde İsrail politikalarını eleştirirken kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Saadet Partisi Milletvekili Hasan Bitmez'i de anarak saygı duruşunda bulundu.
25 Aralık 2023

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde yaralı olarak bulunan bir kulaklı orman baykuşu, yerel halk tarafından fark edildikten sonra jandarma ekiplerine haber verilmiş. İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi tarafından alınan baykuş, tedavi edilmek üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından baykuşun yeniden doğaya salınacağı açıklanmıştır.
25 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 25 Aralık 2023 tarihinde yüzde 3,87 oranında değer kaybederek 7,264,87 puandan günü tamamladı. Bankacılık ve holding endekslerinde de sırasıyla yüzde 3,71 ve yüzde 3,72 düşüş yaşandı. En büyük kaybı ise yüzde 8,17 ile turizm sektörü endeksi yaşadı. Analistler, Noel tatili sebebiyle dünya genelinde birçok borsanın kapalı olması ve açık olanlarda işlem hacminin düşük olmasını gündeme getirdi ve BIST 100 endeksi için 7,200 ve 7,600 seviyelerinin sırasıyla destek ve direnç noktaları olarak öne çıktığını belirtti.
25 Aralık 2023

2014 yılında Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden oğlu Tezcan Gökçe'nin annesi Ayşe Gökçe, 82 yaşında hayatını kaybetti. Ayşe Gökçe, oğlunun maden kazasında ölümü sırasında söylediği 'Yüzme bilmezdi, suyun içinde ne yaptı' sözleriyle hafızalarda yer etmişti. Gökçe'nin cenazesi, oğlu ve 2020'de Covid-19 nedeniyle vefat eden eşi Recep Gökçe'nin yanına defnedildi.
25 Aralık 2023

Antalya'nın Alanya ilçesinde trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 20 yaşındaki Erhan Pekuygun'un organları, ailesinin onayıyla bağışlandı. Üç saat süren operasyonla alınan iki böbrek, karaciğer, kalp, kalp kapağı ve pankreas, beş farklı hastaya nakledilmek üzere hastanelere gönderildi. Organ nakilleri, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Konya Başkent Hastanesi'nde gerçekleştirilecek.
25 Aralık 2023

Hollywood Reporter'ın film eleştirmeni David Rooney, Hollywood tarihindeki en erotik filmleri listeledi. Listede 'Zavallı Şeyler' filmiyle başlayan Rooney, 'High Art', 'Gazeteci Çocuk', 'Vahşi Şeyler', 'Beni Adınla Çağır', 'The Big Easy', 'Aşk ve Para', 'Temel İçgüdü', 'Şiddetin Tarihçesi', 'Tuhaf İlişkiler' ve 'Vücut Ateşi' gibi filmleri sıralıyor. Bu filmler arasında lezbiyen ilişkiler, tehlikeli aşk üçgenleri, ilk aşklar ve neo-noir türündeki erotik gerilimler yer alıyor.
25 Aralık 2023

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Noel ayini sonrasında yaptığı 'Urbi et Orbi' konuşmasında Gazze'deki savaşın sonlandırılması için çağrıda bulundu. Savaşları kazananı olmayan bir yolculuğa benzeten Papa, silah üretimi ve ticaretinin artmasının barıştan nasıl söz edilebileceğini sorguladı. Ayrıca, 7 Ekim'deki saldırının kurbanlarını anarak, rehin tutulanların serbest bırakılması ve askeri operasyonların sona erdirilmesi için 'yalvardığını' ifade etti.
25 Aralık 2023

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, grip, RSV, covid ve beta mikroplarının çocuklarda şiddetli enfeksiyonlara yol açtığını belirterek, aileleri ateşli ve hasta çocuklarını okula göndermemeleri konusunda uyardı. Pandemi sürecinde öğrenilen mesafe ve korunma alışkanlıklarının azalmasıyla enfeksiyonların yayılımının kolaylaştığını ifade etti. Ayrıca, okul yöneticilerinin ateşli çocukları okula almamaları gerektiğini, gerekirse test istenmesi gerektiğini vurguladı. Dağlı, enfeksiyonların yayılımını engellemek için toplumun aşı ve tedavileri yeterince kullanmadığını ve bireysel davranışların artışa katkı sağladığını belirtti.
25 Aralık 2023

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili olarak 28 kamu görevlisi hakkında dava açıldı. Soma Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, Soma 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi. Bu gelişme, facianın üzerinden geçen yılların ardından hukuki sürecin devam ettiğini gösteriyor.
25 Aralık 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Magazi Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısında en az 78 kişinin öldüğünü duyurdu. Saldırı sonucunda çok sayıda yaralı Al Aksa Hastanesi'ne kaldırıldı ve bölgeden gelen görüntülerde yaralı çocuklar ve ceset torbaları görüldü. Ölü sayısının artması bekleniyor çünkü saldırılan bölge büyük ailelerin yaşadığı bir yer. Bu saldırı, Mısır'ın İsrail ve Hamas arasında ateşkes için yeni bir teklif sunduğu bir dönemde gerçekleşti.
25 Aralık 2023

Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen'in, kira artış oranlarına uygulanan yüzde 25 sınırının kalkacağını iddia ettiği yazısına, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlama geldi. Merkez, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bir toplantıda bu sınırlamanın kalkacağını söylediği iddiasını reddetti ve düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini belirtti. Ayrıca, Şimşek'in konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
25 Aralık 2023

Kült korku serisi 'Çığlık'ın yedinci filminin yönetmeni Christopher Landon, projeden ayrıldığını açıkladı. Landon, projeden ayrılma kararını 'kabusa dönüşen rüya gibi bir iş' olarak nitelendirdi. Daha önce, serinin başkarakterlerinden Sam Carpenter'ı canlandıran Melissa Barrera, Filistin'e desteği nedeniyle yapım şirketi Spyglass tarafından kovulmuş ve Jenna Ortega da 'takvim uyuşmazlığı' gerekçesiyle kadrodan ayrılmıştı. Şimdi filmin geleceği, senaryoyu yazan James Vanderbilt'e bağlı.
25 Aralık 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir tekel bayisinde yaşanan silahlı kavgada iki kişi ölmüş, bir kişi yaralanmıştı. Soruşturma sonucunda 10 sanık hakkında dava açıldı. Savcılık, dört şüpheliye iki kişinin ölümüne ilişkin ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezası talep etti. Sanıkların ayrıca silahla ateş etme ve ruhsatsız silah bulundurma suçlarından da cezalandırılmaları istendi. Diğer tutuksuz sanıkların 'suçluyu kayırma' suçundan cezalandırılmaları gerektiği belirtildi.
25 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren hesaplanmaya başlanan BIST 500 endeksi için yer alacak 500 hisse senedi belirlendi. Bu hisseler, Borsa İstanbul'da zaten işlem gören hisseler arasından seçildi. İlgili hisse senetlerinin listesine verilen link üzerinden erişilebilmektedir.
25 Aralık 2023

İsveç ve Almanya'daki bilim insanları, kış uykusuna yatan ayıların vücutlarında azalan 'HSP47' adlı proteinin insan sağlığı için önemli olabileceğini keşfetti. Omurilik zedelenmesi yaşayan hastalarda da bu proteinin düşük seviyede olduğu gözlemlendi ve bu durumun kan pıhtılaşmasını azalttığı belirtildi. Araştırmacılar, bu proteinin etkisini taklit edebilecek bir ilaç geliştirmeyi hedefliyor. Çalışma, İsveç'te ayıları takip ederek yapıldı ve NASA ile Alman Havacılık ve Uzay Merkezi tarafından fonlandı.
25 Aralık 2023

Kadir Has Üniversitesi'nde bir akademisyen, mescide gelenlerin ayakkabı ve çantalarını kendi odasının önüne bırakmasına tepki gösterdi. Bu durum üzerine mescitte bulunanlar akademisyeni kayda alarak sosyal medyada paylaştı. Cumhurbaşkanı başdanışmanı Oktay Saral, akademisyeni hedef gösteren ifadeler kullandı. Üniversite, olayla ilgili inceleme başlattığını duyurdu.
25 Aralık 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun aralık ayı verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin 483 lira, yoksulluk sınırı ise 46 bin 837 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, 11 bin 402 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde yer alıyor. Açlık sınırı yıl boyunca 7 bin 424 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 713 lira artış gösterdi. Konfederasyon, yıllık gıda enflasyonunun yüzde 100 olduğunu belirtiyor.
25 Aralık 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'da şehit Piyade Sözleşmeli Er Enis Budak'ın cenazesinde kendisine yönelik gerçekleşen provokasyonun önceden kendisine bildirildiğini ve bu provokasyonun planlandığını ifade etti. Özel, olayın sorumlularının ve parti aidiyetlerinin belirlendiğini belirtti. Ayrıca, şehit ailesinin yaşananlardan dolayı üzüntü duyduğunu ve CHP'nin doğru bildiği yoldan sapmayacağını vurguladı.
25 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakülte yapılanması planlarına tepki gösteren öğrencilerin protestoları devam ederken, en az iki öğrencinin okula girişi engellendi. Öğrencilerin öğrenci kartları çalışmadı ve güvenlik tarafından herhangi bir yazılı belge veya gerekçe sunulmadı. Öğrencilere sadece bir günlük yasak olduğu ve öğrenci işleri dekanlığı ile iletişime geçmeleri önerildi. Bu yasakların, son dönemde düzenlenen protestolarla ilgili olduğu belirtiliyor.
25 Aralık 2023

Uluslararası danışmanlık şirketi Mercer tarafından yapılan yaşam kalitesi araştırmasında, Avusturya'nın başkenti Viyana en yüksek yaşam standardını sunan şehir olarak birinci sırada yer aldı. Araştırmada sağlık, eğitim, altyapı ve sosyo-kültürel ortam gibi faktörler değerlendirildi. İlk on sıralamada Batı Avrupa, Pasifik ve Kuzey Amerika'dan şehirler yer alırken, yaşam kalitesinin düşük olduğu şehirler arasında Hartum, Bağdat ve Bangui sıralandı. İstanbul ise 231 şehir arasında 130'uncu sırada yer aldı.
25 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2022 yılı Kazanç Yapısı İstatistikleri'ne göre, Türkiye'de aylık ortalama kişi başı kazanç 12 bin 450 lira olarak belirlendi. Saatlik ortalama brüt ücret-maaş 55,4 lira iken, erkeklerin aylık ortalama kazancı 12 bin 487 lira, kadınların ise 12 bin 376 lira oldu. Yıllık ortalama brüt kazanç 144 bin 390 lira olarak hesaplandı. Eğitim düzeyi yükseldikçe kazanç artışı gözlemlenirken, en yüksek yıllık ortalama brüt kazanç finans ve sigorta sektöründe elde edildi. En düşük kazançlar ise konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, gayrimenkul faaliyetleri ve inşaat sektörlerinde görüldü.
25 Aralık 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği denetimler sonucunda, belirlenen fiyat tarifesinin üzerinde ekmek satan 283 işletmeye 9 milyon lira, fahiş fiyatla sebze ve meyve satan tüccarlara 8 milyon lira ve otomotiv piyasasında stokçuluk yapan iki işletmeye yaklaşık 6.7 milyon lira olmak üzere toplamda 24 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bakanlık, bu şekilde haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmelere karşı mücadelesini sürdürmektedir.
25 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 25 Aralık 2023 tarihinde haftanın ilk iş gününe yüzde 0,41'lik bir düşüşle 7.526,56 puandan başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa genel olarak artış eğilimindeydi, ancak son dönemde İsrail-Hamas çatışması nedeniyle endeks dalgalanmalar gösteriyor. Önceki işlem gününü 7.557,56 puandan kapatan Borsa İstanbul, yeni işlem gününe düşüşle giriş yaptı.
25 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da EUREN ve KUYAS hisseleri 24 Ocak tarihine kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. AZTEK hisseleri ise aynı süre zarfında emir paketi tedbiri altında işlem görecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla uygulanmaktadır.
25 Aralık 2023

Fenerbahçe ve Galatasaray futbol takımları, dün oynanan ve golsüz beraberlikle sonuçlanan derbi maçın ardından, Galatasaraylı futbolcu Mauro Icardi'nin göz altının morarmasıyla ilgili Twitter üzerinden atıştı. Galatasaray, Icardi'nin yaralanmasını gösteren bir fotoğraf paylaşarak Türk futbolunun manipüle edildiğini iddia etti. Fenerbahçe ise Galatasaray'ın bu paylaşımına, Icardi'nin kale direğine çarpması sonucu yaralandığını ima ederek ve mağduriyet yaratmaya çalışmakla suçlayarak yanıt verdi.
25 Aralık 2023

25 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 29,142 ve avro/TL 32,131 seviyesinden güne başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile ilişkilendirilmiştir.
25 Aralık 2023

25 Aralık 2023 tarihinde saat 9:00 itibarıyla gram altın, Türkiye piyasasında 1.914 lira fiyatla işlem gördü. Aynı zamanda spot altın fiyatı ons başına 2.053 dolar olarak kaydedildi. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası ABD Doları/TL kuru dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
25 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin kapatılması ve Fen ve Edebiyat Fakültesinin ikiye bölünmesi planlarına karşı tepki gösteriyor. Akademisyenlerin çoğu, senato toplantısından iki gün önce bu planlardan haberdar edildi. Fakülte bölümlerinin tamamı plana olumsuz görüş bildirdi, ancak dönemin kayyım dekanı İsmail Boz bu konuyu fakülte kurulu toplantısında gündeme almadı. Öğrenciler, alınan kararlara karşı 'demokratik üniversite' taleplerini yükseltmek için nöbet eylemi düzenleyecekler.
25 Aralık 2023

İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester United, yüzde 25'lik hissesinin İngiliz iş insanı Jim Ratcliffe'e satıldığını açıkladı. Ratcliffe'in petrokimya şirketi INEOS, kulübün hisselerini 1,25 milyar sterline (46,2 milyar lira) satın aldı ve futbol operasyonlarında da etkin bir rol alacak. Ayrıca, Ratcliffe Old Trafford Stadı'na 236 milyon sterlinlik yatırım yapmayı taahhüt etti. Manchester United, mali durumunu iyileştirmek amacıyla son bir yıldır hisse satışı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri değerlendiriyordu.
25 Aralık 2023

Kars'ın Kağızman ilçesinde bulunan Kağızmanlı Hıfzı Yurdu'nda kalan öğrenciler, karın ağrısı, bulantı ve ishal şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Toplam 80 öğrenci, gıda zehirlenmesi şüphesiyle Kağızman Devlet Hastanesine tedavi için götürüldü. Bazı öğrenciler tedavi sonrası taburcu edilirken, yetkililer yurtta kalan yemeklerden numune alarak inceleme başlattı.
25 Aralık 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) bağlı belediyelerde, terörle mücadelede 12 askerin şehit olması sebebiyle konser, kutlama ve kültür sanat etkinlikleri gibi organizasyonlar üç gün süreyle iptal edildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in talimatıyla, Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek tarafından belediyelere bir yazı gönderildi. Yazıda, planlanmış etkinliklerin ertelenmesi istendi ve tüm halka başsağlığı dilendi.
25 Aralık 2023
İşaretlediklerim