Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine hükmetmiş, ancak Yargıtay AYM'nin kararına uymayarak farklı bir karar vermişti. Atalay'ın avukatları durumu AYM'ye taşıdı ve AYM, Yargıtay'ın kararını hukuk dışı olarak nitelendirdi. AYM, kararlarının bağlayıcı olduğunu ve Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırı hareket edildiğini belirtti. Ayrıca, Anayasa ve kanunların, AYM kararlarının bağlayıcılığını tartışma yetkisi vermediğini ve kamu makamlarının bu kararları yerine getirme yükümlülüğü altında olduğunu vurguladı.
26 Aralık 2023

Çanakkale İsmetpaşa Mahallesi'nde bir masaj salonunda müşteri R.A. tarafından çalışan B.A.'nın yüzüne kimyasal sıvı atıldı. Saldırı sonucu ağır yaralanan B.A., önce Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesine, ardından durumunun ağırlığı sebebiyle Çanakkale Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheliyi Ezine ilçesinde kısa sürede gözaltına aldı. Olayla ilgili soruşturma sürmektedir.
26 Aralık 2023

Türkiye'de elektrikli araçlara olan talebin artmasıyla birlikte şarj istasyonlarının sayısı da artmaktadır. Şu anda Türkiye'de 59 farklı elektrikli araç modeli bulunmakta ve 2024 yılında bu sayının iki katına çıkması öngörülmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, Türkiye'nin 81 ilinde toplam 5 bin 614 şarj istasyonu bulunmakta ve bu istasyonlarda 8 bin 492 yavaş şarj (AC) ve 3 bin 575 hızlı şarj (DC) hizmeti sunulmaktadır. En fazla şarj istasyonu ve soket sayısına sahip şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya'dır.
26 Aralık 2023

Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları tarafından tasarlanan 'Coscientist' adlı yarı otonom sistem, GPT-4 modelini temel alarak karmaşık bir kimya tepkimesini öğrenmiş ve deneyi başarıyla tamamlamıştır. Sistem, robotik araçlarla donatılmış ve bilim insanları tarafından eğitilmiş, ancak araştırma ve uygulama süreçlerinde bağımsız hareket etmiştir. Coscientist, 2010 Nobel Kimya ödülü kazanan paladyum katalizörle çapraz bağlama tekniğini kullanarak, dört dakikadan kısa sürede verimli bir deney düzeneği oluşturmuştur. Araştırmanın sonuçları 'Nature' dergisinde yayımlanmıştır.
26 Aralık 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Müşavirliği, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ı çeşitli nedenlerle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk etti. Fenerbahçe ve Galatasaray, çirkin ve kötü tezahüratlar, saha olayları, talimatlara aykırı hareketler ve hakemler hakkında yapılan açıklamalar nedeniyle disipline gönderildi. Beşiktaş ise saha olayları sebebiyle PFDK'ya sevk edildi. Ayrıca, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin bazı yöneticileri de hakemler hakkında yaptıkları açıklamalar nedeniyle tedbirsiz olarak kurula gönderildi.
26 Aralık 2023

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen ve ekonomiyle ilgili bir kanun teklifinin içinde yer alan, çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye verilmesini öngören 55'inci madde kabul edilmiştir. Bu gelişme, çalışan emeklileri doğrudan etkileyecek bir ekonomik düzenlemeyi ifade etmektedir. Detaylar henüz paylaşılmamış olup ilerleyen zamanlarda ayrıntıların gelmesi beklenmektedir.
26 Aralık 2023

Göteborg Üniversitesi ve Friedrich Alexander Üniversitesi tarafından hazırlanan Akademik Özgürlük Endeksi 2023 raporuna göre Türkiye, 179 ülke arasında 166. sırada yer alıyor. Türkiye, Kuzey Kore, Belarus ve Türkmenistan gibi ağır insan hakları ihlalleri ve özgürlük kısıtlamalarıyla suçlanan ülkelerle aynı grupta bulunuyor. Endeks, ülkeleri 'en iyi yüzde 10' ile 'en kötü yüzde 10' arasında on gruba ayırıyor ve Türkiye 'en kötü yüzde 10' grubunda sınıflandırılıyor.
26 Aralık 2023

İsveç'in NATO'ya katılımı için gerekli olan katılım protokolü, Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından onaylandı. Protokolün, İsveç Genel Kurulu'ndan da onay alması gerekiyor. Şu ana kadar NATO üyesi 31 ülkeden 29'u İsveç'in üyeliğini onayladı. Türkiye ise İsveç'teki Kuran yakma eylemleri ve terörle mücadele yasasının yetersizliği nedeniyle protokolün onayını geciktiriyor.
26 Aralık 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın raporuna göre, İstanbul'da ortalama kira bedeli, asgari ücretin 1,5 katına çıktı. 2023 yılında kira fiyatları bir önceki yıla göre %75,7, 2019'un aynı ayına göre ise %732,1 artış gösterdi. Ayrıca, yoksulluk sınırının son üç yılda yedi kat arttığı ve asgari ücretin İstanbul'daki yaşam maliyetini karşılayamadığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın İstanbul'daki kira fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ettiği ve ailesinin yanında kalmak zorunda kaldığı ifade edildi.
26 Aralık 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde (TGC) yapılan Kurullar ve Komisyonlar Değerlendirme Toplantısı sonucunda, Turgay Olcayto'nun yerine Vahap Munyar başkan olarak seçildi. Olcayto, İstanbul'dan taşınma kararı nedeniyle 6 Ocak 2024 itibarıyla görevini bırakacağını duyurdu. Yönetim kurulunda görev dağılımı yeniden yapılarak Doğan Şentürk başkanvekili, İhsan Yılmaz başkan yardımcısı ve Hakan Güldağ genel sayman olarak atandı. Diğer görevlere ise mevcut üyelerin devam etmesi kararlaştırıldı.
26 Aralık 2023

Somali Cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım'da İstanbul'da bir motokuryeye çarparak ölümüne sebep olmuş ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede Mahmud'un 'taksirle ölüme neden olma' suçundan iki yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şüphelinin yakın zamanda yurt dışından gelerek ifade vereceğini belirtti. Somali Cumhurbaşkanı ise oğlunun kaçmadığını, işi nedeniyle yurt dışına çıktığını ifade etti.
26 Aralık 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir'in Buca ilçesindeki Belenbaşı İlkokulu'na 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde işkenceler yapmakla bilinen ve 1988'de PKK tarafından öldürülen Esat Oktay Yıldıran'ın isminin verilmesini 'tasvip edilemez bir hata' olarak nitelendirdi. Bakanlık, bu kararın toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan bir dönemi hatırlattığını ve bu nedenle kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, ad verme yetkisi olan valiliğe gerekli bilginin verildiği ifade edildi.
26 Aralık 2023

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Türkiye'nin merkez bütçesinin son üç yılda yüzde 578 arttığını belirtti ve bu artışı gerçek enflasyon oranı olarak değerlendirdi. 2021 yılında 1.6 trilyon lira olan merkez bütçe, 2024 yılında 11 trilyon liraya yükseldi. Ulusoy, bütçe artışının yüzde 587 olduğunu ifade ederek, ülkelerin bütçelerinin enflasyon ve ekonomik büyüme göstergesi olduğunu vurguladı. ENAG'ın hesaplamalarına göre yıllık enflasyon yüzde 129 iken, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre İstanbul'da enflasyon yüzde 73,89 olarak ölçüldü.
26 Aralık 2023

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk iki toplantısında herhangi bir rakam üzerinde konuşulmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyonun üçüncü toplantısı için henüz bir karar alınmadığını ve bir rakam üzerinde anlaşma sağlanmadığını belirtti. Bakan, ekiplerin çalıştığını ve bu hafta içinde bir açıklama yapmayı arzu ettiklerini ifade etti.
26 Aralık 2023

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Liste güncellemesine göre, tehlike altındaki canlı türü sayısı son dokuz yılda iki katına çıkarak 157 bin 190'a yükseldi. Turkana Gölü soyguncusu ve Atlantik somonu gibi türlerin durumları kötüleşirken, nesli tükendiği düşünülen kıvrık boynuzlu oriks yeniden görüldü ve sayga antilobu koruma çalışmaları sayesinde 'kritik tehlike' sınıfından 'yakın tehdit' sınıfına alındı. Tatlı su balıkları üzerine yapılan ilk kapsamlı değerlendirmede, bu balıkların yüzde 25'inin nesli tükenme tehdidi altında olduğu belirlendi. Türkiye'deki tatlı su balık türlerinin yaklaşık yüzde 33'ü tehdit altında bulunuyor.
26 Aralık 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, Ziraat Türkiye Kupası'nın 5'inci tur maçlarının programını duyurdu. Tek maç eleme usulüyle oynanacak olan karşılaşmalar, 16, 17 ve 18 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek. Programda, Türkiye'nin önde gelen futbol takımlarının maçları yer almakta ve her gün birden fazla maç oynanacak.
26 Aralık 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırı sebebiyle ertelenen Süper Lig'in 16'ncı hafta maçlarının yanı sıra 19 ve 20'nci haftaların maç programını açıkladı. Süper Lig 2023/24 sezonunun ikinci devresi 5-7 Ocak tarihleri arasında oynanacak maçlarla başlayacak. Ayrıca, hakem Meler'e saldırı olayıyla ilgili Faruk Koca hakkında 13 yıla kadar hapis istemiyle iddianame kabul edildi ve Koca dahil üç kişi tutuklandı.
26 Aralık 2023

Taylor Swift, '1989- Taylor’s Version' albümüyle Billboard 200 listesinde 67 hafta birinci sırada kalarak Elvis Presley ile aynı rekoru paylaşmaya başladı. Eğer Swift, listede bir hafta daha ilk sırada kalırsa Presley'in rekorunu kıracak. Ayrıca, bu yıl Billboard Müzik Ödülleri'nde 10 ödül kazandı ve '1989 – Taylor’s Version' albümü yılın en çok satan albümü oldu. Swift, Spotify'da aylık 100 milyon dinleyiciye ulaşan ilk kadın şarkıcı unvanını elde etti ve Time Dergisi tarafından 'Yılın Kişisi' seçildi.
26 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Aralık ayında inşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,3 azalarak 88'e düştü. Buna karşın, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,2 artışla 112,3'e, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 4,5 artışla 116,8'e yükseldi. İnşaat sektöründe alınan kayıtlı siparişler ve çalışan sayısı beklentisi azalırken, perakende ticarette iş hacmi-satışlar ve gelecek dönem beklentileri arttı.
26 Aralık 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından organize suç örgütlerine karşı yapılan operasyonlarda ele geçirilen 23 lüks araç, mahkeme kararıyla polis teşkilatının kullanımına verildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu durumu Twitter hesabından duyurdu ve araçların artık polisin emrinde ve milletin hizmetinde olacağını belirtti. Paylaşılan videoda Bentley, Porsche, Mercedes ve Audi gibi markalara ait lüks araçlar görüldü.
26 Aralık 2023

Darülaceze Başkanlığı, 'Kızıl Goncalar' dizisinin bazı sahnelerinin toplumsal huzura muhalefet içerdiği ve manevi değerleri aşağıladığı gerekçesiyle dizinin çekim izinlerini iptal etti. Yapımcı Faruk Turgut, iptal kararını ve Darülaceze'nin gerekçesini sosyal medya hesabından paylaştı. Dizi, daha önce de iktidara yakın medya ve cemaatler tarafından hedef gösterilmiş ve RTÜK tarafından inceleme başlatılmıştı. Turgut, çekimlere farklı mekanlarda devam edeceklerini belirtti.
26 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planlarına tepki gösteren öğrenciler, protesto gösterileri düzenledi. Bu süreçte en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilerek okula girişleri engellendi. Girişi engellenen öğrenciler, eğitim ve barınma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu. Öğrenciler, 'demokratik üniversite' nöbetlerine de devam etmekte.
26 Aralık 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 2020-2022 yılları arasında sahte ilaç ticareti yaptığı belirlenen bir suç örgütüne operasyon düzenlendi. Suç örgütünün İran'a 98 milyon lira değerinde sahte ilaç sevk ettiği ve İran vatandaşlarından büyük miktarda avro alarak dolandırıcılık yaptığı tespit edildi. Ayrıca, yurt içinde kayıt dışı satılan 100 bin 751 adet yeşil reçeteye tabi ilaç da ele geçirildi. Operasyonda 24 şüpheli gözaltına alınırken, 14 zanlının yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
26 Aralık 2023

Erdemoğlu Holding, Sasa Polyester şirketinden 1,5 milyon TL değerinde hisse satın alarak payını yüzde 55,28'e çıkardı. Bu alım, holdingin altı gün önce gerçekleştirdiği 2 milyon TL'lik hisse alımının ardından geldi. Sasa hisseleri, bir yıl içinde değerinin yedi katına çıkmasıyla dikkat çekmiş ve bu durum Bloomberg gibi uluslararası ajansların da ilgisini çekmişti. Erdemoğlu Holding yöneticileri de hisselerdeki bu yükselişi açıklamakta zorlandıklarını ifade etmişlerdi.
26 Aralık 2023

Fox TV'nin 'Kızıl Goncalar' dizisinin son bölümünde, '28 Şubatçılar' ve 'İslamcılar' arasındaki bir 'denklem' üzerinden yapılan karşılaştırma sosyal medyada geniş yankı buldu. Dizinin başrollerini Özcan Deniz ve Özgü Namal paylaşıyor ve cemaat ile seküler aile hayatlarını konu alıyor. RTÜK, dizinin ilk bölümünün ardından inceleme başlattı ve tanıtım afişlerine saldırı düzenlendi. İkinci bölümdeki bir sahne, kadınların eğitimi üzerine yapılan bir önermeyle dikkat çekti ve sosyal medyada yoğun ilgi gördü.
26 Aralık 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine yönelik 'sefil, haysiyet fukarası, namert, yüzsüz' gibi ifadeler kullanması üzerine açtığı hakaret davasını kazandı. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, kazanılan davayı sosyal medya üzerinden duyurdu. Ayrıca, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na karşı açtığı 500.000 liralık karşı davada mahkeme, Kılıçdaroğlu aleyhine 35.000 lira tazminata hükmetti. Kılıçdaroğlu'nun avukatı, bu kararı istinafa götüreceklerini ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
26 Aralık 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup konuşmasında CHP'yi ve Anayasa Mahkemesi'ni sert bir dille eleştirdi. CHP'yi milli güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in aklını başına almazsa sokakta yürüyemeyeceğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'ni 'kara cübbeli işbirlikçiler' olarak adlandırdı ve terörle bağlantılı olduğunu iddia ettiği milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasını ya da kapatılmasını önerdi.
26 Aralık 2023

Kadir Has Üniversitesi araştırma görevlisi Zeliha Gizem Sayın, ibadethaneye gelenlerin ayakkabı ve çantalarını kendi odasının önüne bırakmasına tepki gösterdi. Bu durum üzerine ibadethanedeki kişiler tarafından ayakkabıyla ibadethaneye girdiği iddiasıyla kaydedildi ve video sosyal medyada yayınlandı. Sayın, cumhurbaşkanı başdanışmanı Oktay Saral tarafından hedef gösterildikten sonra üniversite inceleme başlattı. Eğitim-Sen İstanbul 6 no’lu Şube Başkanı Burak Çetiner, Sayın'ın daha önce tehdit edildiğini ve konu hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.
26 Aralık 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, 1 Ocak 2024 itibarıyla FIFA kokartı takacak hakemlerin listesini duyurdu. Listede, farklı kategorilerde görev alacak hakemler yer alıyor. Hakemler arasında Halil Umut Meler gibi daha önce saldırıya uğradığı iddia edilen isimler de bulunuyor. FIFA hakemi, yardımcı hakemi, video yardımcı hakemi, futsal hakemi ve plaj futbolu hakemi kategorilerinde Türkiye'yi temsil edecek hakemler belirlendi.
26 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 26 Aralık 2023 tarihinde güne önceki kapanışa göre yüzde 0,53 artışla 7.303,30 puandan başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa genel olarak pozitif bir seyir izliyor. Ancak, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle endeks dalgalanmalar gösteriyor. Borsa İstanbul, bir önceki günü 7.264,87 puandan düşüşle kapatmıştı.
26 Aralık 2023

Gübretaş şirketinin hisse senetleri son 10 günde yüzde 46,75 oranında değer kaybetti. Şirket, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, hisse senetlerindeki bu düşüşe ilişkin herhangi bir olumsuz bilgi, olay veya gelişmenin bulunmadığını belirtti. Gübretaş, olağan faaliyetlerine devam ettiğini ve hisse fiyatlarındaki düşüşle ilgili somut bir gerekçe sunmadı.
26 Aralık 2023

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, 74 yaşında çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 15 Aralık'ta iç kanama geçirerek yoğun bakıma alınan ve entübe edilen Okuyan'ın sağlık durumu son haftada ağırlaşmıştı. Yaşar Okuyan, 1999-2002 yılları arasında bakanlık yapmış ve çeşitli siyasi partilere üye olmuş, son olarak CHP'den atılmış bir siyasetçiydi.
26 Aralık 2023

26 Aralık 2023 tarihinde dolar/TL kuru 29,307, avro/TL kuru ise 32,315 seviyesinden işlem görmeye başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçim öncesindeki düşük seviyelerden hızla yükseldi. Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısında faizleri yeterince artırmaması sonrasında dolar ve avro, daha da yükselerek sırasıyla 25 ve 27 seviyelerinin üzerine çıktı. Döviz kurları dalgalı bir seyir izlese de yükseliş eğilimini sürdürüyor.
26 Aralık 2023

26 Aralık 2023 tarihinde saat 9:00 itibarıyla gram altın, Türkiye piyasasında 1.944 lira seviyesinden işlem gördü. Aynı zamanda spot altın fiyatı ons başına 2.062 dolar olarak kaydedildi. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası ABD Doları/TL kuru dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
26 Aralık 2023

Yargıtay, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kısa ismini onayladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatılma riskine karşı Mayıs 2023'te Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden seçime katılmış ve YSP, 15 Ekim'de ismini Halkların Demokratik ve Eşitlik Partisi olarak değiştirmişti. Ancak Yargıtay Başsavcılığı, HEDEP kısa ismini daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi'ni (HADEP) hatırlattığı gerekçesiyle onaylamamıştı. Bunun üzerine parti, yeni kısa isim olarak DEM Parti'yi belirlemiş ve Yargıtay bu ismi onaylamıştır.
26 Aralık 2023

Japonya'da Takashimaya Co. mağazalar zinciri, çevrim içi siparişle satılan yaklaşık 900 'donmuş çilek fırfırlı' yılbaşı pastasının ezilmiş bir şekilde teslim edildiğini kabul ederek müşterilerinden özür diledi. Müşteriler, sosyal medya üzerinden ezilmiş ve hasar görmüş pastaların fotoğraflarını paylaşarak şikayetlerini dile getirdiler. Firma, yaşanan sorunun nedenini araştırdığını ve müşterilerle birebir iletişime geçileceğini belirtti. Ayrıca, para iadesi veya yeni pasta teslimatı yapılacağı ulusal basında yer aldı.
26 Aralık 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde, seçimlerin ardından piyasaların olumlu seyrini sürdürdüğü gözlemleniyor. Bloomberg HT tarafından aktarılan bilgilere göre, dün en çok değer kazanan hisse senetleri arasında ISKUR, QNBFB, ISATR gibi şirketler yer alırken, en çok değer kaybedenler arasında GUBRF, SUMAS, KSTUR gibi şirketler bulunuyor. Borsa İstanbul, 25 Aralık 2023 tarihinde günü düşüşle tamamladı.
26 Aralık 2023

Giresun'un Boztekke köyünde Alzheimer hastası 82 yaşındaki Hayriye Yılmaz'ın yalnız yaşadığı evde buzdolabının motor kısmında çıkan yangın sonucu dumandan etkilenerek hayatını kaybettiği bildirildi. Çevredekilerin müdahalesiyle yangın söndürülse de Yılmaz kurtarılamadı ve cenazesi Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi morguna götürüldü.
26 Aralık 2023
İşaretlediklerim