Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da düzenlenmesi planlanan Süper Kupa finalinde yaşanan 'Atatürk' krizi sonrası yaptığı açıklamada, sporun siyasetin bir parçası haline getirilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Galatasaray ve Fenerbahçe takımlarının, Suudi yönetiminin Atatürk posteri ve milliyetçi slogan içeren pankartlara itirazı üzerine maçı oynamayı reddedip Türkiye'ye dönmesinin ardından gelen tepkiler üzerine konuşan Erdoğan, muhalefetin açıklamalarını istismar siyaseti olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin itibarını koruma konusundaki kararlılığını vurguladı.
30 Aralık 2023

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2023'ün ilk altı ayında Türkiye'de 2 bin 833 kesin kızamık vakası tespit edildi ve bu vakaların yüzde 86'sı İstanbul'da görüldü. Kızamık, yüksek bulaşıcılığa sahip bir çocukluk çağı hastalığıdır ve aşı reddi, göç gibi nedenlerle salgınlar yaşanmaktadır. Türkiye'de artan kızamık vakalarının çoğu eksik aşılı kişilerde görülüyor. Aşılanma oranlarının düşmesi ve göç hareketleri nedeniyle salgınlar artıyor ve aşı reddi de bu durumu kötüleştiriyor. Toplum bağışıklığını sağlamak için aşılanma oranının yüzde 95'in üzerinde olması gerekiyor, ancak 2022'de bu oran yüzde 49'a düştü.
30 Aralık 2023

İtalya, Venedik kentindeki turizm yoğunluğunu azaltmak amacıyla Haziran 2024'ten itibaren turist kafilelerinin sayısını 25 kişiyle sınırlayacak ve hoparlör kullanımını yasaklayacak kararlar aldı. Daha önce, kentin en kalabalık günlerinde turistlerden günlük 5 avro giriş ücreti alınması planlanmıştı. UNESCO, Venedik'i 'Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne almayı önermişti. Ayrıca, günübirlik giden turistlerden 'ayakbastı' parası alınması da planlanıyor.
30 Aralık 2023

2024 yılında uygulanacak olan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tarifeleri, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan kararla yüzde 58,46 oranında artırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden değerleme oranında indirim yapma yetkisini kullanmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı genel tebliğde, 2024 yılında ödenecek MTV tarifeleri belirlendi ve bu tarifeler otomobiller, arazi taşıtları, motosikletler, minibüsler, otobüsler ve kamyonetler için geçerli olacak.
30 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak'tan itibaren pasaport, vize, tapu ve yurt dışından getirilen telefonların kullanım izni gibi işlemlerden alınan harç tutarlarına yüzde 58,48 oranında zam yapıldı. Yeni düzenlemeyle pasaport harçları, süresine göre 1639 liradan 7833 liraya kadar çıkarken, giriş vize harçları tek giriş için 5476 lira, çoklu giriş için 18346 lira olarak belirlendi. Yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izni için alınan harç ise 31692 lira oldu.
30 Aralık 2023

İstanbul'da yılbaşı kutlamaları nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy ilçelerindeki bazı yollar yarın trafiğe kapatılacak. Kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar İl Emniyet Müdürlüğü tarafından duyuruldu. Kapatılacak yolların listesi ve sürücülerin kullanabileceği alternatif güzergahlar belirtilmiş, ayrıca Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferlerinin 1 Ocak'ta ücretsiz olacağı bilgisi verilmiştir.
30 Aralık 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, 2023 yılında kurulun verdiği cezaları içeren bir tablo paylaştı. Tabloya göre, iktidarı eleştiren kanallara toplam 59 kez 67 milyon 850 bin liralık ceza kesilirken, iktidar yanlısı kanallara sadece dört ceza verildi. Bu cezaların toplamı 2 milyon 147 bin lira oldu. RTÜK'ün son cezalarından biri de Netflix'e 'Pieles' filmindeki bazı sahneler nedeniyle kesildi.
30 Aralık 2023

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde 20 yılı aşkın süredir hizmet veren ve Michelin Rehberi'nde de yer alan 'Sofyalı 9 Restoran', belediyenin prosedürleri ve fahiş kira artışları nedeniyle kapanma kararı aldı. Restoran, yarın son kez misafirlerini ağırlayacak. Beyoğlu'nda daha önce de Lebon Pastanesi, Markiz, Denizler Kitabevi gibi birçok simge mekan benzer sebeplerle kapanmıştı. Sofyalı 9'un kapanma kararı, meyhanenin müdavimlerine düzenlenen özel bir etkinlikte duyuruldu.
30 Aralık 2023

İstanbul Maltepe'de bir alışveriş merkezinde 'Açım, çocuklarım aç, borcum var' diyerek intihar girişiminde bulunan Yılmaz Çakır'ın eşi Leyla Gedik, devlet büyüklerinin fakirin durumunu anlamadığını söyledi. Çakır'ın ağır yaralı olarak hastanede tedavi gördüğü ve yürüme ihtimalinin düşük olduğu belirtildi. Gedik, ailesinin geçimini kağıt toplayarak sağladığını ve maddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Ayrıca, devletin çocukları için aldıkları sosyal yardımdan kesinti yaptığını ve ev kirasının arttığını dile getirdi.
30 Aralık 2023

Suudi parfüm markası Laverne, Türk oyuncu Hande Erçel'in Instagram hesabından Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaptığı paylaşım sonrasında rahatsızlık duyarak Erçel ile olan reklam anlaşmasını sonlandırdığını açıkladı. Bu gelişme, Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa finalinde Suudi yönetiminin Atatürk posteri ve ilgili sloganlara itiraz etmesi sonucu iki takımın maçı oynamama kararı almasının ardından yaşandı. Hande Erçel, bu duruma tepki olarak Atatürk'ün fotoğrafını paylaşmıştı.
30 Aralık 2023

Real Madrid futbol takımı, yılın son antrenmanını Madrid'deki Alfredo Di Stefano Stadyumu'nda gerçekleştirdi. Bu antrenmana, sakatlıklarını atlatan 18 yaşındaki milli futbolcu Arda Güler de katıldı. Arda Güler, takım çalışmalarına dahil olarak formunu ve hazır olduğunu gösterdi. Real Madrid, La Liga'nın 19. haftasında 3 Ocak Çarşamba günü Mallorca ile karşılaşacak.
30 Aralık 2023

Suudi Arabistan'da düzenlenen Süper Kupa finali öncesinde, Suudi yönetiminin Atatürk posteri, Fenerbahçe'nin 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' pankartı ve Galatasaray'ın 'Ne mutlu Türküm diyene!' pankartına itiraz etmesi üzerine her iki Türk futbol kulübü maça çıkmayı reddetti. Bu duruma Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Alex de Souza, Instagram hesabından 'Atatürk yoksa Türkiye de yok.' paylaşımı yaparak tepki gösterdi. Kriz, Türkiye'de ve Suudi Arabistan'da geniş yankı buldu ve çeşitli tepkilere neden oldu.
30 Aralık 2023

TÜRK-İŞ'in Aralık 2023 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması' sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 14 bin 431 lira, yoksulluk sınırı ise 47 bin 9 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 796 lira olarak belirlendi. Gıda ürünlerindeki fiyat artışları dikkat çekerken, et fiyatları geçen yılın aynı ayına göre iki katından fazla artış gösterdi. Sebze ve meyve fiyatlarında da değişiklikler yaşandı.
30 Aralık 2023

Variety dergisi, 2023 yılının en iyi yabancı şarkılarını içeren bir liste yayınladı. Listede, yılın en çok konuşulan filmi Barbie'den iki şarkı yer alıyor. Ayrıca Shakira'nın eski sevgilisi Gerard Pique'ye yönelik şarkısı 'Music Sessions Vol. 53' da listeye dahil edildi. Listede Billie Eilish, Drake, Dua Lipa gibi popüler sanatçıların şarkıları ön plana çıkıyor.
30 Aralık 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) yaptığı ankete göre, hekimlerin %59'u son bir yıl içinde şiddet gördü ve %69'u şiddete tanık oldu. Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını ve Sağlık Bakanlığı'nın detaylı veri paylaşmadığını belirtti. Ankete katılan hekimlerin yarısından fazlası yurt dışında çalışmayı düşündüğünü ifade etti. Araştırma, hekimlerin çalışma koşulları, şiddetin sebepleri ve sağlıkta şiddetle mücadele konularında da bilgi verdi.
30 Aralık 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Süper Kupa Finalinin ertelenmesinin ardından bazı sosyal medya hesaplarından yapılan provokatif ve suç unsuru taşıyan paylaşımlar nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından adli soruşturma başlatıldığını açıkladı. Soruşturmanın detayları ve kapsamı hakkında daha fazla bilgi verilmedi.
30 Aralık 2023

Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Süper Kupa finali, Türk takımlarının Atatürk posteri, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ve 'Ne mutlu Türküm diyene!' sloganlarını içeren pankartlar nedeniyle Suudi yönetiminin itirazı üzerine iptal edildi. Türk kulüpleri, bu engel kaldırılmadığı sürece maça çıkmayacaklarını açıkladı. Suudi Arabistan tarafı, iki takımın anlaşmaya uymadığını belirterek maçın iptaline yol açan durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
30 Aralık 2023

AKP'li Aydın Ünal, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Atatürk'le ilgili paylaşımına 'Gece darbe mi oldu yoksa?' diyerek tepki gösterdi. Bu tepki, Suudi Arabistan'da düzenlenen Süper Kupa finalinde Suudi yönetiminin Atatürk posteri, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Atatürk'le ilgili pankartlarına itiraz etmesi sonucu iki kulübün maça çıkmama kararı almasının ardından geldi. Kriz üzerine Yerlikaya, Atatürk'ün fotoğrafını paylaşarak onun Türkiye'nin ortak ve birleştirici değeri olduğunu ifade etti.
30 Aralık 2023

Bu hafta dolar, avro ve altın fiyatlarında artış gözlemlendi. Dolar yüzde 1,16, gram altın yüzde 1,03 değer kazanırken, Cumhuriyet altını yüzde 0,96 artışla 13.176 liraya yükseldi. Avro yüzde 1,37 artışla 32,6660 lira, İngiliz sterlini yüzde 1,15 artışla 37,6140 lira ve İsviçre frangı yüzde 2,78 artışla 35,2820 liradan işlem gördü.
30 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,16 düşüşle 7.470,18 puanda kapattı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 20,68 ile Aksa Akrilik olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 34,97 ile Gübretaş oldu. Sektörel endekslerden Hizmetler Endeksi yatay seyretti, Teknoloji Endeksi düşüş gösterdi ve Sanayi Endeksi hafif bir artış yaşadı. Borsada işlem gören en değerli şirketler sıralamasında Koç Holding ilk sırada yer aldı.
30 Aralık 2023

TFF'nin Süper Kupa finalini Suudi Arabistan'da oynatma kararı ve Suudi yönetiminin Atatürk resimleri ve Türk kulüplerinin sloganlarına itirazı sonucu Türk takımları maça çıkmama kararı aldı. Bu gelişmelerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbulluları Türk Bayrakları ve Atatürk resimleriyle Beşiktaş Barbaros Meydanı'na davet etti. İmamoğlu'nun çağrısı, sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımla duyuruldu.
30 Aralık 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'nin 37 ilinde terör örgütü IŞİD'e karşı eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonlarda 189 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ve İstihbarat Başkanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirildi. Gözaltına alınan şüpheliler arasında Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki kişiler de yer alıyor.
30 Aralık 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da fenalaştı. TFF'nin Süper Kupa finalini Riyad'da oynaması ve Suudi yönetiminin Atatürk posteri ve Türk kulüplerinin sloganlarına itiraz etmesi sonucu Türk takımları maça çıkmama kararı aldı. Bu durum üzerine Büyükekşi'nin istifası çağrıları artarken, TRT Spor'un haberine göre Büyükekşi'nin tansiyonunun yükselmesi nedeniyle otelde sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi.
30 Aralık 2023
İşaretlediklerim