İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen büyük Marmara depremi konusunda İstanbul'da 90 binin üzerinde yüksek hasarlı ve yıkılmak üzere olan bina olduğunu belirtti. İstanbul'un riskli yapı envanterine sahip olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, İstanbul'un depreme hazırlık konusunda yeterince yol alamadığını ve mevcut hızla devam edilirse şehrin yenilenmesi veya güçlendirilmesi için 100 yıla ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Ayrıca, doğru teknolojiyle yapılan yapıların insan hayatına mal olmayacağını, ancak hasar alabileceğini söyledi.
12 Şubat 2023

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremleri sonrasında sosyal medyada paylaşılan ve polislerin hırsız ve yağmacılara işkence yaptığına dair görüntülerin gerçekliğinin yetkili savcılıklarca araştırılması gerektiğini ifade etti. Türkdoğan, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına uğramadığını vurgulayarak, görüntülerdeki kişilerin tespit edilip soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin cezasızlık politikasından cesaret alan güvenlik görevlilerinin işkence suçuna karıştığını ve bu durumun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Türkdoğan, işkence görüntülerinin sosyal medyada dolaşmasına rağmen yetkililerin harekete geçmediğini eleştirdi ve bu durumun Türkiye'deki cezasızlık sorununu gösterdiğini belirtti.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Türkiye'de artçı sarsıntılar devam ediyor. 12 Şubat 2023 tarihinde Malatya Hekimhan'da 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin bağımsız bir olay olduğunu ve Sürgü fayındaki 7,6 büyüklüğündeki depremin Malatya fayını yüklemesi sonucu oluştuğunu ifade etti.
12 Şubat 2023

Alman risk analiz merkezi Risklayer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 'en kötü ihtimalle' 90 bine ulaşabileceğini öngörüyor. Şu ana kadar 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Risklayer ekibi bu tahmini 2008'de Çin'in Siçuan bölgesinde meydana gelen 7,9'luk depremle karşılaştırarak yapmıştır. Ayrıca, TÜRKONFED'in hesaplamalarına göre ölü sayısı 72 bin 663'e kadar çıkabilir ve deprem 84,1 milyar dolarlık hasara yol açabilir.
12 Şubat 2023

Depremden etkilenen bölgelerden gelen öğrenciler, özel okullar tarafından başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında ikinci dönem için yüzde 100 bursla misafir öğrenci olarak kabul edilecekler. Proje, misafirogrenci.org adlı bir platform üzerinden yürütülüyor ve şu anda 1302 okul, 11 bin 230 kontenjan sunuyor. Aileler, seçtikleri şehirdeki özel okulların sunduğu kontenjanlardan yemek ve kitap dahil ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Proje, anaokulundan liseye kadar olan eğitimi kapsıyor ve velilerin başvuru için doğrudan okullarla iletişime geçmeleri gerekiyor.
12 Şubat 2023

Haluk Levent, Ahbap Derneği'nin depremzedeler için topladığı bağışların 1 milyar lirayı aştığını duyurdu. Levent, derneğin iktidar çevresinden gelen saldırılara maruz kaldığını ve bu saldırılara karşı 'AFAD da bizim Ahbap da!' diyerek yanıt verdiğini belirtti. Ayrıca, Ahbap Derneği'nin 'kamu yararına çalışan dernek statüsü' almayı istemediğini ve bağışların artık AFAD'a yönlendirilmesini önerdiğini ifade etti. Derneğin faaliyetlerinin iki bağımsız firma tarafından denetleneceği de açıklandı.
12 Şubat 2023

Türkiye'deki depremde yıkılan binaların hafriyatlarından yayılan asbest lifleri, ciddi sağlık sorunlarına yol açma riski taşıyor. Uzmanlar, bölgede bulunan kişilerin asbestten korunmak için FFP2 ve FFP3 tipi maskeler kullanmalarını öneriyor. Asbest, akciğer kanseri gibi hastalıklara neden olabiliyor ve Türkiye'de 2010'dan beri kullanımı yasaklanmış durumda. Halk sağlığı uzmanı Dr. Ahmet Soysal, enkaz kaldırma işlemlerinin profesyonel ekiplerce yapılması ve koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt ise asbestin yol açtığı hastalıkların yıllar sonra ortaya çıkabileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade ediyor.
12 Şubat 2023

2015-2022 yılları arasında AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi başkanlığı yapan İrfan Keskin'in, 2018 yılında Kamu Siber Güvenlik Zirvesi'nde Osmanlı askeri kostümü giyerek yaptığı konuşma sosyal medyada gündem oldu. Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremler sonrası arama kurtarma ve yardım çalışmalarındaki koordinasyon eksikliği tartışılırken, bir Twitter kullanıcısı bu durumu eleştiren bir video paylaştı. Keskin, şu anda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı milli teknoloji genel müdür yardımcılığı görevini yürütmekte.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Adıyaman'da, binlerce kişi hayatını kaybetti ve birçok insan hala enkaz altında. Evleri yıkılan ya da hasar gören vatandaşlar dışarıda veya yakınlarının evlerinde kalıyor. Bu durumdan çocuklar ve hayvanlar da etkileniyor. Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki çocuklar, kuşların üşümemesi için boş bir arsada poşetten çadır yaptı.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda Hatay'ın Antakya ilçesinde enkaz altında kalan yakınlarını bekleyen Rum Ortodoks, Suriyeli ve Türk ailelerin durumu anlatılıyor. Depremlerde son güncellemeye göre 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Enkaz altından kurtarılanların hikayeleri kadar, kurtarma çalışmalarını umutla izleyen ailelerin hikayeleri de dikkat çekiyor.
12 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otoritesinin sarsıldığını ve bu durumda gözünü karartarak çılgınca şeyler yapabileceğini ifade etti. Demirtaş, halka korkmamaları ve geri adım atmamaları çağrısında bulundu. Ayrıca, depremzedeleri yalnız bırakmama ve şehirleri yeniden inşa etme konusunda dayanışma vurgusu yaptı.
12 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) tüm üniversiteler için aldığı uzaktan eğitim kararına Bilim Akademisi'nden itiraz geldi. Akademi, kararın yanlış olduğunu, depremzedeler için alternatif barınma yolları bulunabileceğini ve uzaktan eğitimin eğitim kalitesini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, YÖK'ün kararının eğitimde fırsat eşitliğini zedeleyeceğini ve ülkeye donanımsız mezunlar bırakacağını ifade etti. Bilim Akademisi, üniversitelerin açık kalması gerektiğini ve YÖK'ün yanlıştan dönmesi gerektiğini vurguladı.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının kullanılması kararlaştırıldı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar, öğrenciler ve eğitim camiası tarafından tepkiyle karşılandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti ve parti olarak depremzedelere yardım için tüm imkanlarını sunmaya hazır olduklarını ifade etti.
12 Şubat 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası AFAD'ın çağrısıyla bölgeye giden bir gönüllü, AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını belirtti. Gönüllülerin enkaz bölgelerine kendi imkanlarıyla gittiklerini, uyumak için az hasarlı binaları kullandıklarını ve koordinasyon eksikliği nedeniyle kendi kendilerini organize ettiklerini ifade etti. Ayrıca, hijyen sorunları, salgın hastalık riski ve yardımın ulaşmadığı yerler olduğunu, kayıp çocukların büyük bir mesele olduğunu dile getirdi.
12 Şubat 2023

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğü yerleşkesindeki yapı denetim ve şube müdürlüğünün ek binalarından birinin yıkımı, avukatların müdahalesiyle durduruldu. Deprem sonucu hasar gören ve yıkımına başlanan binalarda önemli belgelerin bulunduğu iddia ediliyor. Avukatlar, belgelerin dijital ortama aktarıldığı yönündeki bakanlık açıklamalarına rağmen, ıslak imzalı evrakların önemini ve yargılamada dikkate alındığını belirtiyorlar. Bölgedeki avukatlar, belgelerin bir kısmını toplamayı başardı ve bakanlığın iddialarına itiraz ediyorlar.
12 Şubat 2023

Emekçi Hareket Partisi (EHP) İstanbul İl Örgütü, depremle ilgili bir protesto eylemi düzenledi. Eylemde, deprem bölgesine müdahalede geç ve yetersiz kalmakla suçlanan iktidara tepki gösterildi. Polis, Şişli Cevahir AVM önünde düzenlenmek istenen basın açıklamasına müdahale ederek EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ve yaklaşık 30 parti üyesini gözaltına aldı. Öztürk, polis müdahalesine tepki göstererek, İstanbul'da beklenen yeni deprem konusunda tedbir alınmamasını eleştirdi.
12 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrası arama kurtarma çalışmalarına destek için Meksika'dan gelen ekipler arasında bulunan Proteo isimli arama kurtarma köpeği öldü. Meksika Savunma Bakanlığı, Proteo'nun Türkiye'deki arama kurtarma görevinde kahramanca çalıştığını ve derin üzüntü içinde olduklarını belirtti. Proteo'nun enkaz altında kalarak öldüğü düşünülüyor.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye destek için gelen İsrail sivil arama-kurtarma ekibi, yakın güvenlik tehdidi sebebiyle özel bir jetle ülkelerine geri döndü. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yönetilen ve 25 kişiden oluşan Ihud Hatzala ekibi, Türkiye'de 15 kişinin kurtarılmasına yardımcı olmuştu. Ayrıca, Avusturya ve Almanya'dan gelen ekipler de güvenlik endişeleri nedeniyle ya ülkelerine dönmüş ya da faaliyetlerini durdurmuştu.
12 Şubat 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Hatay'a gönüllü olarak giden aile hekimleri Emrah Kırımlı, Özden Güngör ve Ahmet Tapduk Mehlepçi, bölgedeki sağlık hizmetlerinin durumu hakkında bilgi verdi. Hastanelerin yıkılması nedeniyle birçok insanın hayatını kaybettiğini, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu ve temel hijyen sorunları yaşandığını belirttiler. Ayrıca, şehir hastanelerinin konumlandırılması ve AFAD'ın koordinasyon eksikliği gibi konulara değindiler.
12 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında yapılan soruşturmalarda sadece müteahhitlerin değil, yerel ve merkezi yöneticilerin de sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, deprem felaketinin katliama dönüşmesinde eski ve yeni belediye başkanları, imar müdürleri, bakanlık müfettişleri gibi birçok kişinin sorumluluğunun altını çizdi ve sadece müteahhitlerin suçlanmasının gerçek suçluları gizlemek anlamına geleceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

Gaziantep'te, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlamalarıyla tutuklandı. Akay, İstanbul Ataşehir'de yakalandıktan sonra Gaziantep'e götürüldü ve emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilerek tutuklama kararı verildi.
12 Şubat 2023

Anadolu Ajansı, İspanyol sismolog Jordi Diaz'ın Türkiye'deki depremlerin Japonya'dakinden 30 kat daha güçlü olduğunu söylediğini iddia etti. Ancak Diaz, AA muhabirinin kendisini yanlış anladığını ve böyle bir açıklama yapmadığını belirtti. Türkiye'de meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda 24 bin 617 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 97 kişi yaralandı ve 6 bin 444 bina yıkıldı. İktidara yakın basın, yaşananları 'asrın felaketi' olarak nitelendirirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu durumu algı yönetimi olarak eleştirdi.
12 Şubat 2023

CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım ve can kaybı konusunda hükümeti, belediyeleri ve müteahhitleri suçlamayı doğru bulmadığını ifade etti. Savaş, binaların ruhsatlarının ilçe belediyeleri tarafından verildiğini ve depremin şiddetinin yapıların hasar görmesinde etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Okan Tüysüz, Hatay'ın depreme hazır olmadığını ve yeni yapılan yapılarda yönetmeliklere uyulup uyulmadığının şüpheli olduğunu söyledi.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonucunda Hatay'da yıkılan binalardan birinin enkazında büyük bir deniz kabuğu bulundu. AFAD gönüllüsü bir arama-kurtarma çalışanının ifadesine göre, binada deniz kumu kullanıldığı için enkazın kurtarma çalışmaları zorlaştığı ve 'un gibi' olduğu belirtildi. Uzmanlar, beton üretiminde deniz kumunun kullanılabileceğini ancak deniz kabuğu bulunmasının betonun iyi sıkılaştırılmamasına neden olabileceğini ifade ediyor.
12 Şubat 2023

Umur Birand, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük deprem sonrasında, babası Mehmet Ali Birand'ın 1999 Gölcük depremi sonrası yaptığı bir programdan alıntı yaparak Türkiye'nin deprem karşısındaki durumunu eleştirdi. Mehmet Ali Birand'ın 'Türkiye'nin bürokrasisiyle, askeriyle, devlet yapısıyla kağıttan bir kaplan olduğu' yönündeki sözlerini hatırlatan Umur Birand, bu sözlere katıldığını ve şahit olduğu olayların babasının sözlerini doğruladığını ifade etti.
12 Şubat 2023

6 Şubat'taki depremin ardından Diyarbakır'dan Adıyaman'a gönüllü olarak enkaz kurtarma çalışmalarına katılmak üzere giden beş genç, jandarma tarafından şüpheli bulunup polise teslim edildi. Emniyette işkence gördükleri, üzerlerine soğuk su dökülüp elbiseleri çıkarıldıktan sonra çıplak halde şehir dışına bırakıldıkları iddia ediliyor. Gençlerin telefonlarına el konuldu ve bir gencin sakladığı telefonla haber vermesi sonucu avukatlar olay yerine gitti. Gençlerin vücutlarında işkence izleriyle bulunduğu belirtiliyor.
12 Şubat 2023

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 1999 Marmara depremi verilerini baz alarak Kahramanmaraş depremleri için bir can kaybı ve mali hasar tahmini yaptı. Rapora göre, depremlerde ölü sayısının 72 bin 663'e ulaşabileceği ve 84,1 milyar dolarlık ekonomik hasarın oluşabileceği öngörülüyor. Tahmin edilen hasarın büyük bir kısmı konut zararlarından kaynaklanırken, milli gelir kaybı ve işgünü kaybı da önemli zarar kalemleri arasında yer alıyor.
12 Şubat 2023

Adana'da polis, deprem bölgesine yardım malzemesi götürdüklerini iddia eden iki kişinin bulunduğu kamyoneti durdurdu. Araçta yapılan aramada, su, çocuk bezi ve ayakkabı kolileri arasına gizlenmiş 107 kilo 100 gram marihuana bulundu. Araçtaki M.K. (44) ve F.B. (37) isimli şüpheliler gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Türkiye'nin birçok siyasi lideri afet bölgesine giderek incelemelerde bulundu ve destek mesajları yayınladı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremden bir gün sonra Twitter üzerinden OHAL ilanını destekleyen ve taziye mesajları içeren bir paylaşım yaptıktan sonra herhangi bir ziyarette bulunmadı ve beş gündür herhangi bir açıklama yapmadı. Diğer siyasi liderlerin aksine sahaya inmeyen tek lider olarak dikkat çekiyor.
12 Şubat 2023

Türkiye'de depremden etkilenen 10 ildeki okullar, hasar tespit çalışmaları nedeniyle 1 Mart'a kadar eğitime ara vermiştir. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, diğer 71 ilde eğitimin 20 Şubat'ta başlayacağını ve bir daha ertelenmeyeceğini ifade etmiştir. Ayrıca, deprem bölgesinden diğer illere gelecek öğrenciler için okulların kapasitesini artırma çalışmaları yapıldığı ve özel okulların burs kapasitesini yüzde 3'ten yüzde 10'a çıkardığı belirtilmiştir.
12 Şubat 2023

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgeleri ziyaret etmek üzere Türkiye'ye geldi. İlk olarak Adana'ya giden Dendias, daha sonra Hatay'da incelemelerde bulundu. Bu ziyaret, Türkiye'ye uluslararası toplumdan gelen destek ve dayanışmanın bir parçası olarak görülebilir.
12 Şubat 2023

Gaziantep'te meydana gelen depremde yıkılan Pamukoğlu Sitesi'nin fenni mesulü olan inşaat mühendisi A.G., beton kalitesinin ilk incelemelerde çok düşük olduğunun tespit edilmesi üzerine hakkında çıkarılan yakalama kararı sonucu Afyonkarahisar'da gözaltına alındı. A.G., emniyetteki işlemlerinin ardından soruşturmanın devam ettiği Gaziantep'e gönderilecek.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan depremzedelerin öğrenci yurtlarına yerleştirilmesi amacıyla Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar, öğrenciler ve akademisyenler tarafından sosyal medyada yoğun tepkiyle karşılandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, devletin depremzedeler için barınma imkanı sağlayabilecek durumda olduğunu ve üniversitelerin kapatılmasının yanlış bir karar olduğunu ifade etti. İmamoğlu, öğrencilerin diğer üniversitelere aktarılması ve yurt kapasitesinin artırılması gibi alternatif çözümler önererek, gençleri çaresiz bırakmamak gerektiğini vurguladı.
12 Şubat 2023

TV 100 muhabiri Sertaç Murat Koç, Adıyaman'daki bir afet koordinasyon merkezinden canlı yayın yaparken yanına gelen bir depremzede, elektrik kesintisi şikayetini dile getirmeye başladı. Muhabir, mikrofonu saklayarak depremzedenin konuşmasını engellemeye çalıştı ve kısa bir süre sonra yayın kesildi. Bu olay, iktidara yakın medyanın depremzedelerin sesini duyurmadığı ve hükümetin ihmallerini ele almadığı yönündeki eleştirilerin bir parçası olarak görüldü.
12 Şubat 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan genel seçimleri, 'seçmen kütüklerinin fiili imkansızlık nedeniyle hazırlanamaması' gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) aracılığıyla yerel seçimlerle birleştirmeyi planladığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası siyasi analistler, kurtarma çalışmalarının geç başlamasının oy tercihlerini etkileyebileceğini ve bu durumun iktidarın seçim planlarını değiştirebileceğini belirtiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise seçimlerin ertelenmesi tartışmalarını reddetti.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Çanakkale'deki KYK yurtlarında kalan öğrencilerden odalarını hızla boşaltmaları isteniyor, ancak bu talep etkili bir şekilde iletilmedi ve birçok öğrenci durumdan geç haberdar oldu. Öğrenciler, yurtların hızlı boşaltılma sürecine ve uzaktan eğitim kararına tepkili.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, telekomünikasyon şirketlerinin bir aylık süre için görüşmeleri ücretsiz sağlayacağını duyurdu. AFAD, 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini ve 147 bin 934 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Adıyaman'da yıkılan binaların müteahhitleri, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Hatay Havalimanı'nın onarımı tamamlandı ve uçuşlar yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yedi aylık Hamza bebek enkaz altından kurtarıldı.
12 Şubat 2023

Hatay'da meydana gelen şiddetli depremler sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 yerel seçimleri öncesinde yaptığı ve 205 bin Hataylının imar sorununun çözüldüğünü belirten imar barışı açıklamaları yeniden gündeme geldi. 2017'de getirilen ve birkaç kez uzatılan imar barışı düzenlemesi, uzmanlar tarafından olası depremlerde riskleri artıracağı yönünde eleştirilmişti. Erdoğan, 2019 seçimleri öncesinde Hatay'da yaptığı konuşmada imar barışından övgüyle bahsetmişti.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbul'dan bina güvenliği ile ilgili binlerce başvuru aldıklarını duyurdu. İBB, başvurulara cevap vereceğini ve bina güvenliği taramalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Şimdiye kadar 100 binden fazla bina ziyaret edilmiş, ancak sadece 30 bini inceleme için izin vermiş. Tut, bu işlemin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve riskli yapılar için güçlendirme süreçlerine başvurulabileceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonucu Diyarbakır'da yıkılan bir apartmanın enkazında kalan Ermeni sanatçı Zilan Tigris (Dilek Küçüker) hayatını kaybetti. Deprem, 10 ili etkileyerek binlerce binanın yıkılmasına neden oldu ve arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Gazeteci Arat Barış, Tigris'in vefat haberini duyurdu. Sanatçının cenazesi, Yeniköy Mezarlığı'nda defnedilecek.
12 Şubat 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, deprem felaketinden zarar gören ve çeşitli illerde merkezleri bulunan futbol kulüplerinin 2022-2023 sezonu için profesyonel liglerden çekilme taleplerini onayladı. Yönetim kurulu, ligden çekilen takımların kalan maçlarda hükmen mağlup sayılmasına ve rakip takımların 3-0 galip ilan edilmesine karar verdi. Çekilen takımlar, bir sonraki sezon aynı liglerde mücadeleye devam edecekler ve TFF tarafından garanti edilen alacaklar ödenecek.
12 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya ile yaptığı görüşmede, seçimlerin 18 Haziran'da yapılması gerektiğini vurguladı ve seçimlerin ertelenmesi fikrine karşı çıktı. Akşener, Anayasa gereği seçimin savaş dışında ileri bir tarihe alınamayacağını belirtti. 6 Şubat'ta meydana gelen ve 13,5 milyon kişiyi etkileyen depremler sonrası, bir hükümet yetkilisi 14 Mayıs'ta seçim yapmanın güçlüklerini dile getirmişti. Akşener ise daha önce 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin deprem nedeniyle 18 Haziran'a kalabileceğini ifade etmişti.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Anadolu Ajansı tarafından yayımlanan ve yardım yapan kuruluşları sıralayan görselde başlangıçta sadece iktidara yakın dernek ve vakıflara yer verildi. Tepkiler üzerine, Ahbap ve AKUT gibi bağımsız yardım kuruluşları da listeye eklendi. Ayrıca, geçmişte usulsüz bağış kullanımı iddialarıyla gündeme gelen Deniz Feneri de listeye dahil edildi. İlk görselde yer alan bazı cemaat dernekleri ise listeden çıkarıldı.
12 Şubat 2023

İçişleri Bakanlığı'na bağlı AFAD, Ekim 2019'da Kahramanmaraş'ta 7,5 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerine Türkiye'nin en büyük deprem tatbikatını düzenlemiştir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yönettiği tatbikatta, afet zararlarını azaltma ve afetlere karşı hazırlıklı olma amacı güdülmüştür. Tatbikata 1413 personel, bir helikopter, 271 araç ve bir arama kurtarma köpeği katılmıştır. Tatbikat sırasında gerçekleştirilen senaryolar, AFAD Kahramanmaraş'ın YouTube hesabından yayınlanan bir videoda gösterilmiştir.
12 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde meydana gelen depremde yıkılan Mutlular Apartmanı'nın enkazında arama tarama çalışmaları sırasında hayat belirtisi tespit edilen Mustafa Sarıgül, 149 saat sonra kurtarıldı. Kurtarma çalışmalarına çeşitli arama kurtarma ekipleri, askeri personel ve Romanya'dan gelen ekipler destek verdi. Yaklaşık beş saat süren çalışmaların ardından Sarıgül, sağlık ekiplerine teslim edildi.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan Furkan Apartmanı'nın enkazından 146 saat sonra Eylül Kılıç isimli bir kız çocuğu yaralı olarak kurtarıldı. AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekiplerinin devam eden kurtarma çalışmaları sırasında, çocuğun sesi duyuldu ve yaklaşık dokuz saatlik bir çalışma sonucunda enkazdan çıkarıldı. Kurtarılan kız çocuğu, deprem gecesi teyzesinin evinde misafir olduğu ve ailesine kar tatili nedeniyle orada kalmak istediğini söylediği belirtildi.
12 Şubat 2023

Eski İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel, 3 Ağustos 2022'de bir basın açıklaması yaparak Kahramanmaraş'ta olası depremlere karşı yetkilileri uyarmıştı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi ve bu depremler çevre illeri de etkiledi. Uzmanlar daha önce bölgede deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Çabukel'in sosyal medyada gündem olan açıklamasında, 'Depreme hazır değiliz!' ifadesini kullanmıştı.
12 Şubat 2023

Sanatçı Haluk Levent, kurucusu olduğu Ahbap Derneği'nin, depremzedeler için yürüttüğü yardım organizasyonlarının şeffaflığını artırmak amacıyla biri uluslararası diğeri yerli olmak üzere iki bağımsız denetim firması tarafından denetleneceğini açıkladı. Kamu yardım kuruluşlarına güvenmeyen vatandaşlar, Ahbap üzerinden depremzedelere yardım ve bağışta bulunuyorlar. Haluk Levent, derneğin tüm satın almalarının bu firmalar tarafından denetleneceğini ve firma isimlerini Salı günü açıklayacağını belirtti.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Hatay'ın Antakya ilçesinde enkaz altında kalan yedi aylık Hamza bebek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından 140 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Ekipler, yıkılan bir apartmanın enkazından gelen sesleri takip ederek bebeğe ulaştı ve hemen hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları deprem bölgesinde devam ediyor.
12 Şubat 2023

Belçika, Türkiye'de meydana gelen depremin ardından yardım amacıyla Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde 6 bin metrekarelik bir sahra hastanesi kurma çalışmalarına başladı. Belçika Acil Müdahale Ekibi'nden 43 kişilik bir grup, hastane kurulumu için Türkiye'ye ulaştı. Yaklaşık 8 milyon avro maliyetinde olacak hastane, günde 100 kişiyi tedavi edebilecek kapasitede olacak ve 20 kişiyi barındırabilecek. Sağlık personeli Salı günü Türkiye'ye hareket edecek ve hastanenin Perşembe gününe kadar hizmet vermeye başlaması planlanıyor.
12 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'nin güçlü bir sosyal devlet inşa etme zorunluluğuna dikkat çekti. Deprem bölgesindeki eksikliklere değinen Kılıçdaroğlu, ülkenin yeni bir düzene ihtiyacı olduğunu ve bunun sadece iktidar değişimiyle olmayacağını, daha büyük değişimler gerektiğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören değerlerin tamir edilerek güçlü bir değişim yaratılması gerektiğini ve bunun toplumsal bir çaba ile mümkün olacağını belirtti.
12 Şubat 2023

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, İzmir'den Osmaniye'ye gönderilen HDP'nin yardım TIR'ına polis tarafından 'valilik izni olmadığı' gerekçesiyle el konulduğunu ve HDP Osmaniye İl Eşbaşkanı Celal Eker'in darp edilerek gözaltına alındığını belirtti. Ayrıca TIR şoförü ve iki gönüllü de gözaltına alındı. HDP Koordinasyon Merkezi, Osmaniye'de HDP seçmeninin bulunduğu mahallelere yeterince yardım dağıtılmadığı için TIR'ın gönderildiğini ifade etti. Peköz, Twitter üzerinden iktidarı yardım engellemekle suçlayarak tepki gösterdi.
12 Şubat 2023

Amerikalı oyuncu ve aktivist Angelina Jolie, Instagram hesabı üzerinden Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremler sonrası zarar gören bölgeler ve mağdurlar için bağış çağrısında bulundu. Jolie, paylaşımında Suriye'deki arama kurtarma çalışmalarından bir video, Kahramanmaraş'ta bir babanın enkaz altında ölen kızının elini tuttuğu fotoğraf ve Hatay'ın dronla çekilmiş bir görselini kullandı. Ayrıca, takipçilerine yardım kampanyası linkini paylaşarak destek olmalarını istedi.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim