CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere yardım için bağış yapan ve kendisi tarafından 'beşli çete' olarak nitelendirilen şirketlere seslenerek, bağış dekontlarını saklamalarını ve bu bağışları şirketlerin devletten aldıkları ihaleler nedeniyle oluşan 418 milyar dolarlık borçlarından düşeceğini ifade etti. Bu şirketlerin, AKP iktidarı döneminde beş farklı sektörde iktidara yakın gruplara aktarılan 418 milyar dolarlık kaynağın sahipleri olduğu iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bağış yapan şirketlerin performansının kendisini duygulandırdığını belirtti.
15 Şubat 2023

İstanbul Bağcılar'da Yeni Çamoluk Otomotiv'in sahibi Hamit Duras, depremzedeler için düzenlenen canlı yayın bağış kampanyasında '50 milyar lira' bağışlayacağını söyledi. Bu miktarın yaklaşık 2 milyar 651 milyon 999 bin 500 dolar olduğu ve eski para birimiyle ifade edildiği anlaşıldı. Duras daha sonra bağış miktarını 50 milyon lira olarak düzeltti, ancak bu da yanlıştı. Son olarak oğlu, bağış miktarının 50 bin TL olduğunu açıkladı. Sosyal medyada konuyla ilgili çok sayıda esprili yorum ve paylaşım yapıldı.
15 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen depremin ardından başlatılan bağış kampanyasına Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve Süryani Cemaati Ruhani Lideri Yusuf Çetin yüksek miktarda bağışta bulundular. Kampanya, akşam 8'de başladı ve 22:12 itibariyle toplanan bağış miktarı 98 milyar 142 milyon 100 bin liraya ulaştı. Çocukların kumbaralarındaki paraları da dahil olmak üzere, toplam bağış miktarı 11 saat sonra 105 milyar lirayı geçti.
15 Şubat 2023

Türkiye'de bir dizi televizyon kanalının düzenlediği ortak canlı yayında toplanan yardımlar AFAD ve Kızılay'a verilmek üzere düzenlenirken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yayına telefonla bağlanarak 30 milyar TL bağış yapacaklarını açıklaması sosyal medyada geniş yankı buldu. Kullanıcılar, Merkez Bankası'nın bağış yapmasının mantığını ve bu paranın kaynağını sorgulayarak, kamu kurumlarının bağış yapmasının doğruluğu ve ekonomik etkileri üzerine çeşitli yorumlar yaptılar.
15 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından, Merkez Bankası ve kamu bankaları AFAD ve Kızılay'a toplam 69 milyar lira bağışta bulundu. Türk Telekom ve Turkcell gibi özel sektör temsilcileri de milyarlarca lira bağış yaptı. Toplam bağış miktarı 21:50 itibarıyla 92 milyar 899 milyon 912 bin liraya ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağışların tamamının depremzedeler için kullanılacağını belirtti.
15 Şubat 2023

AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü İsmail Palakoğlu'nun oğlu Muhammed Hamidettin Palakoğlu'nun, KPSS sonucu olmaksızın Diyanet İşleri Başkanlığı'na özel kalem müdürü olarak atandığı belirtildi. Gazeteci Özlem Akarsu Çelik, bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve kamu kurumlarındaki istisnai kadrolar aracılığıyla bazı kişilerin hızla yükseldiğine dikkat çekti. Bu atama, KPSS ile kamu kurumlarına girmeye çalışan ve mülakatlarda elenen binlerce kişiyle karşılaştırıldığında eleştirilere neden oldu.
15 Şubat 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki depremler sonrasında yaşanan can kaybı ve yıkımı eleştirerek hükümete sert tepkilerde bulundu. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, resmi rakamlara göre 35 bin 418 olan can kaybının 100 binden fazla olduğunu iddia etti ve hükümetin tehditler savurduğunu, halkı sindirmeye çalıştığını belirtti. Demirtaş, halkın bu duruma boyun eğmeyeceğini ve iktidarın sonunun geleceğini ifade etti.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki sekiz ulusal televizyon kanalının ortaklaşa düzenlediği 'Türkiye Tek Yürek' adlı canlı bağış yayınına telefonla katıldı. Erdoğan, yurt içi ve yurt dışından AFAD hesaplarına yapılacak bağışların tamamının depremzedeler için harcanacağını ifade etti. Ayrıca, deprem sonrası yıkılan binaların yerine bir yıl içinde güvenli konutlar inşa edilmesi hedefini dile getirdi. Bu açıklama, bilim insanlarının deprem bölgelerinde hızlı inşaat politikasının yanlış olduğuna dair uyarılarına rağmen yapıldı.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası, bir AKP yetkilisi seçimlerin ertelenmesi ihtimaline işaret etmişti. Bülent Arınç, seçimlerin 2024'te yapılması gerektiğini öne sürdü. Bu açıklamalar muhalefet tarafından eleştirildi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşlerinin kişisel olduğunu ve AKP'nin resmi görüşünü yansıtmadığını açıkladı.
15 Şubat 2023

HDP, Kahramanmaraş Pazarcık'ta kurdukları kriz koordinasyon merkezine kaymakamlık tarafından kayyım atanarak yardım malzemelerine el konulmak istendiğini iddia etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yardım malzemelerinin toplandığı depoya müdahale edildiğini ve gözaltı tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Ayrıca, Siirt ve Batman'dan gelen yardım TIR'larının engellendiği ve AFAD'ın bu yardımlara el koyduğu iddia edildi.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında hasar gören Elazığ, afet bölgesi olarak değerlendirilmeye alındı. Daha önce Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa afet bölgesi ilan edilmişti. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Elazığ'ın afet bölgesi olarak değerlendirileceğini açıkladı.
15 Şubat 2023

İş Bankası, Türkiye'deki büyük depremin ardından deprem bölgesindeki müşterilerine yönelik bir destek paketi duyurdu. Paket kapsamında, depremde hayatını kaybeden müşterilerin borçları tamamen silinecek ve hayatta kalan müşterilerin ile KOBİ ve küçük işletmelerin kredi ödemeleri altı ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek. Ayrıca, AFAD'a 1 milyar liralık bağış yapılacak ve Darüşşafaka'da eğitim görecek depremzede çocukların masrafları karşılanacak. İş Bankası kredi kartlarıyla yapılan bağışlar da altı ay faizsiz taksitlendirilecek.
15 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Deprem Bilim Kurulu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Kurul, İstanbul Planlama Ajansı'nın Florya'daki yerleşkesinde çalışmalarını sürdürecek ve 25 Şubat'a kadar sonuçları tamamlayıp kamuoyu ile paylaşacak. İmamoğlu, İstanbul'un AFAD ile işbirliğini koordine etme sorumluluğunu aldıklarını ve daha önce deprem üst kurulu oluşturulması önerisinde bulunduklarını ancak suskunlukla karşılaştıklarını belirtti. Toplantıya katılan bilim insanları, deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdiler.
15 Şubat 2023

Pop yıldızı Tarkan, Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla, Türkiye'de yaşanan deprem felaketine ve yetkililerin bu felaketteki sorumluluklarına dikkat çekti. Tarkan, bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmaması ve gerekli önlemlerin alınmamasının felaketin boyutlarını artırdığını belirtti. Ayrıca, yetkililerin hataları ve ihmalkarlıkları kabul etmek yerine yardım çalışmalarına katılanları suçladıklarını ifade etti ve milletin bunu hak etmediğini söyledi.
15 Şubat 2023

Türk milli okçu Mete Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanırken kullandığı oku, Türkiye'deki depremzedelere yardım amacıyla açık artırmaya sundu. Açık artırmanın geliri, depremden etkilenen çocukların eğitimi için kullanılacak. Şu anki teklif 80 bin lira olup, açık artırmaya katılmak isteyenler SocratesSahada.com web sitesini ziyaret edebilirler.
15 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen çifte depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan yabancı ekiplerin bir kısmı görevlerini tamamlayarak ülkelerine dönmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı, şu ana kadar 82 ülkeden 9 bin 46 yabancı personelin arama kurtarma faaliyetlerinde yer aldığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ekip gönderen tüm ülkelere teşekkür ederken, Ermenistan'a özel bir teşekkürde bulundu. Yabancı ekipler, Türkiye'den ayrılırken havalimanlarında alkışlarla uğurlandı ve bazıları kendi ülkelerinde çiçeklerle karşılandı.
15 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde bir kadın ve iki çocuk, depremin 228'inci saatinde enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Kahramanmaraş'ta ise 227 saat sonra 74 yaşındaki Cemile Kekeç ve 222 saat sonra 42 yaşındaki Melike İmamoğlu enkazdan kurtarıldı. Kurtarılanlar sağlık ekiplerine teslim edildi.
15 Şubat 2023

NASA ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından geliştirilen FINDER (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) teknolojisi, Türkiye'deki deprem bölgesinde enkaz altında kalan insanları bulmak için kullanıldı. Bu teknoloji, vücut hareketlerini algılayarak enkaz altındaki insanların yerini tespit edebiliyor. Cihazlar, Florida merkezli SpecOps şirketi tarafından Türkiye'deki kurtarma ekiplerine gönderildi. FINDER, ilk kez 2015'teki Nepal depreminde kullanılmıştı.
15 Şubat 2023

34 yaşındaki rapçi Berk Karadaş, 'Maestro' adıyla bilinen bir sanatçı, kalp krizi nedeniyle vefat etti. Türk rap camiası, Karadaş'ın ölümüyle büyük üzüntü yaşadı ve birçok rapçi sosyal medya üzerinden taziyelerini ve üzüntülerini ifade etti. Karadaş için Maltepe Merkez Camii'nde bir tören düzenleneceği belirtildi.
15 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, FOX TV'de katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesinde 'bir yıl içinde yıkılan binaların yerine yenilerinin inşa edileceği' yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. İmamoğlu, şehirlerin büyük bir kısmının yıkıldığını ve yönetimlerin bu duruma nasıl sebep olduğunu sorguladı. Betonlaşma odaklı yaklaşımı eleştirerek, insanların dayanıklı şehirler ve sosyolojik ihtiyaçları karşılayan bir yaşam tarzı istediğini belirtti. Yerel halk ve tüm paydaşlarla birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.
15 Şubat 2023

ABD'de işlem gören iShares MSCI Turkey ETF, BIST 100 endeksine paralel olarak %9'un üzerinde değer kazandı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Borsa İstanbul'da işlemler durdurulmuş ve sonrasında şirketler hisse geri alımına yönelmişti. Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve Merkez Bankası'nın borsaya yapacağı katkılarla borsada yükseliş bekleniyor. New York ve Londra borsalarında işlem gören Türkiye ETF'leri de bu gelişmelerle birlikte değer kazandı.
15 Şubat 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin, Deniz Baykal'ın cenazesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tokalaşmasını eleştirdi. Özcan, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, İnce'nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun elini sıkmayan Erdoğan'ın elini sıkmaması gerektiğini ifade etti ve İnce'nin Erdoğan'ın siyasi tuzağına düştüğünü belirtti.
15 Şubat 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler, Kahramanmaraş depremleri sonrasında Suriye'de evsiz kalan ve zarar gören insanlar için Öncüpınar (Bab el Selam) sınır kapısından insani yardım göndermeye başladı. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Öncüpınar ve Çobanbey (El Rae) sınır kapılarını üç ay süreyle kullanıma açtı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) sözcüsü, Bab el Selam sınır kapısından 11 kamyon yardım gönderdiklerini ve daha fazla yardımın yolda olduğunu belirtti.
15 Şubat 2023

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlık döneminde önerdiği 'şeffaflık paketi' içindeki imar mevzuatı değişikliği teklifi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile arasındaki sürtüşmeyi derinleştirdi. Davutoğlu'nun imar planlarını daha şeffaf ve adil hale getirmeyi amaçlayan, belediyelere 'değer artış payı' getirecek düzenlemeleri, müteahhitler ve Erdoğan tarafından olumsuz karşılandı. Bu durum, Davutoğlu'nun siyasi kariyerinde bir dönüm noktası oldu ve Erdoğan'ın sert tepkisiyle karşılaştı.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda on binlerce kişi hayatını kaybetti. Arama-kurtarma çalışmalarının onuncu gününde, Rasus Kimya Hatay Voleybol Takımı sporcuları Gözde Öztürk, Dilek Mucuk ve Ahsen Baş'ın depremde vefat ettikleri Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından duyuruldu. Daha önce de Ceren Akman ve Elçin Çınar'ın hayatını kaybettiği bildirilmişti. TVF, sporcular için başsağlığı mesajı yayımladı.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremin dokuzuncu gününde, Adıyaman'da yaşanan ihmal ve yardım eksikliğine isyan eden bir sağlık çalışanının evine polis gönderildi. Polis, sağlık çalışanından bir tutanak imzalamasını istedi, ancak sağlık çalışanı tutanağa 'Benim gazeteciye anlattıklarım, söylediklerim suç değildir' şerhi düşerek imzaladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası avukatı Kamil Tekin Sürek, savcılığın muhtemelen soruşturma açacağını ve ifade alınacağını belirtti.
15 Şubat 2023

1997 ile 2001 yılları arasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevini yürüten Vural Savaş, 85 yaşında hayatını kaybetti. Refah Partisi, Fazilet Partisi ve HADEP gibi partilere kapatma davaları açmasıyla tanınan Savaş, 2006 yılında yaptığı bir açıklamada, görevde olsaydı AKP'ye de kapatma davası açacağını belirtmişti. Hukuk alanında birçok esere imza atan Savaş, Yargıtay üyeliğine 1987'de seçilmiş ve 2001 yılında emekli olmuştu.
15 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iktidarın yetersiz müdahalesini eleştirerek, vatandaşların kanının iktidarın elinde olduğunu söyledi. 'Asrın felaketi Erdoğan'dır' ifadesini kullanarak, hiçbir sorumlunun istifa etmediğini belirtti ve seçimlerin ertelenmesi talebinin demokrasiye darbe olacağını ifade etti. Ayrıca, tek adam rejiminin sorumlu olduğunu ve İletişim Başkanlığı'nın propaganda çalışmalarını eleştirdi. Üniversitelerin açılması gerektiğini ve seçimlerin zamanında yapılacağını vurguladı.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'deki diri fay hatlarını gösteren güncellenmiş bir harita paylaştı. Yayınlanan haritaya göre, Türkiye'de 42 il ve 110 ilçe doğrudan diri fay hatları üzerinde yer alıyor. Harita, MTA'nın resmi web sitesi üzerinden erişilebilir durumda ve kullanıcılar şehirlerin fay haritalarını detaylı bir şekilde inceleyebiliyor.
15 Şubat 2023

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede 1 milyona yakın konutun yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Bölgedeki yapı stokunun büyük bir kısmının 2000 yılı öncesine ait olduğunu ve bu yapıların yüzde 90'ının çöktüğünü, yeni yapıların ise yüzde 5'inin yıkıldığını belirtti. Elmas, bölgedeki toplam konut sayısının yaklaşık yarısının yenilenmesi gerektiğini ve depremlerin konut ve altyapı zararının 100 milyar dolara yakın olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
15 Şubat 2023

DEVA Partisi Hatay İl Başkan Yardımcısı Yusuf Yurdal, 2020 yılında Hatay için deprem önlemlerinin artırılması gerektiğini belirten bir çağrı yapmıştı. Yurdal, 2023'te meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybetti. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Yurdal'ın ve ailesinin vefatını duyurdu ve başsağlığı diledi.
15 Şubat 2023

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın 'Afet Çalışma Ön Raporu'na göre, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda sadece 10 şehir merkezinde 5 binden fazla bina tamamen yıkıldı. Resmi rakamlara göre toplam yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirtiliyor. Uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları üzerinden yapılan analizler sonucunda, en çok yıkımın yaşandığı yerler arasında Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Osmaniye şehir merkezleri bulunuyor. Rapor, bu sayıların ileri analizlerle doğrulanacağını ve nihai sayıların belirleneceğini belirtiyor.
15 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen depremin ardından, iktidar yanlısı medya organları tarafından Çinli bir arama kurtarma görevlisinin Müslümanlığa geçtiği iddia edildi. İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, görevli enkazda bir Kur'an bulduktan sonra Müslüman olmuş ve 'Yusuf' adını almıştı. Ancak, bu haberin doğrulanmaması üzerine TRT dahil bazı medya kuruluşları haberi yayından kaldırdı. Diğer bazı yayın organlarında ise haber hala duruyor.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alım programlarına yoğun ilgi gösterdi. Bireysel emeklilik sistemi portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alım kararı gibi faktörlerle borsada önemli bir yükseliş yaşandı. Saat 11:30 itibariyle endeks yüzde 10'a yakın bir artış gösterdi ve hisse geri alımı yapan şirketlerin hisseleri tavan fiyatlarına ulaştı.
15 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucunda YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılması amacıyla öğrenciler çıkarılmıştı ve şimdi de özel yurtlar aynı gerekçeyle öğrencileri çıkarmaya başladı. Kırklareli'nde bir özel yurt, öğrencilere yurdu boşaltmaları için süre verdi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın talimatıyla hareket edildiği belirtildi. Öğrencilere yapılan para iadesi süreci de bakanlığın yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2023

Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler de yer aldı. Stopajın sıfırlanması gibi teşviklerle birçok şirket, hisse geri alımına hız verdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Koza Altın İşletmeleri ve İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketler, milyonlarca TL'lik hisse geri alım kararları aldı.
15 Şubat 2023

İngiltere Kralı 3. Charles, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım göndermek için çalışan gönüllüleri Batı Londra'daki Hounslow bölgesinde ziyaret etti. Kral, daha önce de Afet Acil Durum Komitesi fonuna kişisel bağış yapmıştı. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Charles'ın bu ziyaretiyle depremzedelere destek olduğu belirtildi. Ziyaret sırasında Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da Kral'a eşlik etti.
15 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en çok can kaybının yaşandığı Hatay'daki yıkımlarla ilgili olarak imar affını eleştirdi. TV 5 yayınında konuşan Savaş, binaların statik hesaplarına uygun olmayan ek katlar nedeniyle yapıların zarar gördüğünü ve af politikalarının bu durumu teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, belediyelerin, müteahhitlerin ve denetim firmalarının daha katı kurallarla hareket etmesi gerektiğini ve belediyesinin suçlu bulunması halinde yargılanması gerektiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı bir müdürlüğün enkazında ve hasarlı binasında bulunan depremle ilgili kritik belgelerin güvenli bir yere alınmadığı ortaya çıktı. Avukat Ömer Meşe, savcılığın yer bulamadığını belirtmesi üzerine kendi imkanlarıyla belgeleri toplamaya başladı. Meşe, deprem raporları ve dayanıklılık test raporlarını içeren belgeleri kurtardığını ifade etti. Ayrıca, dijital belgelerin manipüle edilebileceğini ve ıslak imzalı belgelerin hukuki süreçte önemli olduğunu vurguladı. Enkazdaki belgelerin bir kısmı savcılık tarafından alınırken, avukat Meşe belgelerin imha edilmek istendiğini öne sürdü ve bakanlığın konuyla ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 15 Şubat 2023 tarihinde yerel saatle 09:25'te 4,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem, yerin 12 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4,2 olarak açıkladı. Bölgede daha önce iki büyük deprem meydana gelmiş ve 1000'den fazla artçı sarsıntı yaşanmıştı. Uzmanlar, artçı sarsıntıların devam edeceğini ifade ediyor.
15 Şubat 2023

Sasa Polyester Sanayi A.Ş., hisse senetlerindeki aşırı oynaklığı önlemek ve sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla borsadan hisse geri alımı yapma kararı aldı. Yönetim kurulu toplantısında alınan bu karar Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirildi. Geri alım için ayrılacak azami fon tutarı 500 milyon lira olarak belirlendi ve geri alınacak hisse sayısı bu tutarı geçmeyecek şekilde sınırlandırıldı. Geri alım programının süresi bir yıl olarak planlandı.
15 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul, yaşanan ölümler ve yıkımlara rağmen ilk iki gün açık tutuldu ve bu süreçte sert düşüşler yaşandı. Depremden etkilenen 10 ildeki 381 bin yatırımcı, borsanın açık kalması nedeniyle toplamda 5,4 milyar lira kaybetti. Borsa İstanbul'da 8 Şubat'taki işlemler iptal edilirken, ilk iki gün için böyle bir iptal işlemi yapılmadı. Deprem bölgelerindeki yatırımcıların toplam portföy değeri 6 Şubat'ta 61,5 milyar lira iken, kayıplar sonrası 56,2 milyar liraya düştü.
15 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

İş Bankası, 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından hisse fiyatlarında sağlıklı bir oluşumun desteklenmesi ve yatırımcı menfaatlerinin korunması amacıyla hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili kararı doğrultusunda, banka 330 milyon adet hisse geri alabilecek ve bu amaç için ayrılan fon tutarı 3 milyar TL olarak belirlendi. Geri alım işlemleri için Genel Müdürlük'e 31 Aralık 2023 tarihine kadar yetki verildi.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Malatya'dan dönüş yapan arama kurtarma ekibini taşıyan midibüs, Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde devrildi. Kaza sonucu midibüste bulunan 13 kişi yaralandı. Olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Hastaneye kaldırılan yaralıların hayati tehlikelerinin olmadığı belirtildi.
15 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar idari izinli sayılacak. Bu çalışanlar görevlerini fiilen yerine getirmiş kabul edilecek ve mali, sosyal haklar ile diğer özlük hakları korunacak. Valiler, afetten etkilenme durumlarına göre gerekli tedbirleri alacak ve hizmetlerin aksamaması için esnek çalışma usullerini belirleyecek.
15 Şubat 2023

Heavy metal grubu Metallica, kendi yardım kuruluşu 'All Within My Hands' aracılığıyla Türkiye ve Suriye'deki deprem bölgesine toplamda 250 bin dolar bağışta bulundu. Grup, depremzedelere tıbbi yardım ve yiyecek sağlayan 'Direct Relief' ve 'World Central Kitchen' adlı iki kuruluşa 125'er bin dolarlık destek verdiğini açıkladı.
15 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem sonrasında Osmaniye'de yıkılan ve ölümlere neden olan binaların yapım kusurları nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 14 şüpheli gözaltına alındı. Bu şüphelilerden 11'i adliyeye sevk edildi ve 4'ü tutuklanırken, 3'ü serbest bırakıldı ve diğerleri adli kontrol şartıyla salıverildi. Kalan 3 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor.
15 Şubat 2023

Türk Hava Yolları (THY), Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) düzenlemeleri doğrultusunda, hisse değerlerinin piyasada sağlıklı bir şekilde oluşumunu desteklemek amacıyla 3 yıllık bir hisse geri alım programı başlattığını açıkladı. Bu program kapsamında geri alınacak hisselerin toplam tutarı 9 milyar lira olarak belirlendi ve geri alınacak hisse sayısı şirketin çıkarılmış sermayesinin yüzde 5'ini geçmeyecek şekilde sınırlandırıldı.
15 Şubat 2023

Tutuklu iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ortaya çıkan sivil dayanışmanın kardeşlik ruhu ve eşit yurttaşlık anlayışının güçlenmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Depremzede kardeşlerin acılarını paylaşan ve hafifletmek için çaba gösteren gönüllülere başarılar dilediğini ifade etti. Kavala, 1933 gündür tutuklu bulunuyor ve Gezi Parkı eylemlerini finanse etmekle suçlanıyor.
15 Şubat 2023

ABD'li pop yıldızı Madonna, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan depremler sonrası Instagram hesabı üzerinden bir bağış çağrısında bulundu. Madonna, Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği'ne bağış yapılmasını önerdi ve depremde yaşanan can kaybı ve yıkımın büyüklüğüne dikkat çekti. Son güncellemelere göre depremlerde can kaybının 35 bin 418'e yükseldiği bilgisi verildi.
15 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından, Adıyaman'da Merve Apartmanı'nın enkazından 77 yaşındaki Fatma Güngör, depremin 212'nci saatinde sağ olarak kurtarıldı. Bu kurtarma, can kaybının 31 bin 974'e yükseldiği bir dönemde gerçekleşti. Aynı apartmandan daha önce 45 yaşındaki Ramazan Yücel de depremin 207'nci saatinde kurtarılmıştı.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim