Lancet dergisinde, Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) ve hekimlere yönelik iktidar baskısını konu edinen bir makale yayımlandı. Makalede, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması ve uluslararası desteklerden bahsediliyor. Ayrıca, Türkiye'deki sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin 'şiddet salgını' olarak tanımlanabileceği ve hekim göçünün arttığı vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar da makalede yer alıyor.
3 Şubat 2023

TFF Hukuk Müşavirliği, Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında hakem kararlarına yönelik eleştirileri nedeniyle Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, bazı yöneticiler ve teknik direktör Jorge Jesus'u PFDK'ya sevk etti. Maçta Fenerbahçe aleyhine verilen kararlar ve iptal edilen goller, kulüp yöneticileri tarafından sert bir dille eleştirildi. Fenerbahçe yönetimi, federasyonla görüşmeler yaparak yabancı VAR hakemleri getirilmesini talep etti.
3 Şubat 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Televizyoncu Metin Uca, 'devlet büyüklerine hakaret' iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştır. Ancak, Osmaniye'de 12 Şubat'ta gerçekleştireceği gösteri, il kültür ve turizm müdürlüğü tarafından iptal edilmiştir. Uca, iptal kararının, Fatih Sultan Mehmet'in deniz kabuklarına olan merakını anlattığı bir kitap bölümünü yanlış değerlendiren bir kişinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın bir sonucu olduğunu belirtmiştir. Gösteri için 200'den fazla bilet satılmıştı.
3 Şubat 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni sistemle kronometreyi sıfırladık' açıklamasına yönelik eleştirel tweet'i sansürlendi. Demirtaş, sansürle ilgili olarak Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, hükümetin her şeyden korktuğunu ve cesaretle direnmeye devam etmek gerektiğini belirtti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı ve seçime hangi kanunla gidileceği konusunda kamuoyunda tartışmalar sürerken, 'sıfırlanma' teorisi hukuki bir dayanak bulunmadan tartışma konusu olmaya devam ediyor.
3 Şubat 2023

Bloomberg haber ajansına konuşan kaynaklara göre Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini önümüzdeki ay onaylayabilir. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Türkiye'nin endişelerini giderdiklerini ve onay sürecinin Türkiye ve Macaristan'a kaldığını belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye ve Macaristan dışındaki ülkeler üyelikleri onaylamıştı. Türkiye'nin onay süreci, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ve diğer diplomatik gerginlikler nedeniyle karmaşık bir hal almıştı.
3 Şubat 2023

Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında yaşanan hakem kararlarına tepki gösteren Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Koç, Türk hakemlerin yerine yabancı VAR hakemleri getirilmesini önerdiğini belirtti ve hakem Ali Palabıyık'ın Fenerbahçe stadyumuna girmesinin yönetimde oldukları sürece mümkün olmayacağını ifade etti. Fenerbahçe yönetimi, maçın ardından olağanüstü toplanarak federasyona gitme kararı almıştı.
3 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKOM, pazar gününden itibaren Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının etkisi altına girecek İstanbul'da perşembeye kadar sürecek kar fırtınası beklendiğini duyurdu. Soğuk hava ve fırtına, kuzeyli rüzgarlarla şehre girecek ve sıcaklıklar sıfırın altına düşecek. Pazar öğleden sonra başlayacak yağışların il genelinde kuvvetli kar şeklinde etkili olması ve perşembe sabahına kadar devam etmesi öngörülüyor. İBB Karla Mücadele Ekipleri, olumsuz hava koşullarına karşı hafta boyunca sahada olacak.
3 Şubat 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'deki seçimlerin üç farklı sonucuna göre piyasaların nasıl etkileneceğini analiz etti. Muhalefetin kazanması durumunda 'sıra dışı' uygulamaların kaldırılmasını, iktidarın devamı halinde ise Türk Lirası'nda kademeli değer kaybı ve mevcut regülasyonlara daha fazla bağlılık bekliyor. Her iki durumda da TL'nin orta vadede değer kaybetmesi muhtemel görülüyor. Seçimlerin hisse senedi ve tahvil piyasaları üzerinde de etkili olacağı ve risk primini artırabileceği belirtiliyor.
3 Şubat 2023

Netflix'in distopik yerli dizisi 'Sıcak Kafa'nın ikinci sezonunun iptal edildiği, dizide 'Anton' karakterini canlandıran Şevket Çoruh tarafından Twitter üzerinden duyuruldu. Dizi, Afşin Kum'un romanından uyarlanmış ve yayımlandığı dönemde popülerliğini korumuştu. Netflix tarafından iptal kararıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır. Dizide Osman Sonant, Hazal Subaşı ve Haluk Bilginer gibi isimler rol almıştı.
3 Şubat 2023

2010 yılında gözaltına alınan ve işkence gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can'ın intihara sürüklenmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi ve dava 7 Nisan'a ertelendi. Can ailesi avukatlarının 'işkenceye suç duyurusu' talebi reddedildi. Dört polis ve bir bilirkişi, resmi belgede sahtecilik ve belgeleri bozma, yok etme veya gizleme suçlarından yargılanıyor. Can'ın ölümünden sonra ailesinden sadece kız kardeşi hayatta kalmıştır.
3 Şubat 2023

Adana Demirspor ile Fenerbahçe arasında oynanan ve 1-1 sonuçlanan maçta hakem Ali Palabıyık'ın kararları tartışma yarattı. Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus maç sonunda hakeme itiraz ederek kırmızı kart gördü. Fenerbahçe yöneticisi Selahattin Baki, hakem Palabıyık'ın Fenerbahçe'ye operasyon yapmak için maça görevlendirildiğini iddia etti. Genç Fenerbahçeliler grubu, yaşananlara tepki olarak 5 Şubat Pazar günü TFF'nin Riva'daki binasına yürüyüş düzenleyeceklerini ve tüm taraftarları bu 'topyekün mücadeleye' davet ettiklerini açıkladı.
3 Şubat 2023

Fenerbahçe yönetimi, Adanademirspor maçında yaşanan tartışmalı hakem kararlarının ardından olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonucunda Futbol Federasyonu'na gitme kararı alındı ve yüksek divan kurulu üyeleri bir sonraki toplantıya çağrıldı. Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus maç sonunda hakem Ali Palabıyık'a tepki gösterdi ve kırmızı kart gördü. Fenerbahçeli yönetici Selahattin Baki, hakem Ali Palabıyık'ın Fenerbahçe'ye operasyon yapmak için maça görevlendirildiğini iddia etti.
3 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 'kayyım rektör' protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yargılandı. Berke Gök'e 18 ay, E.K.'ye 14 ay ve diğer öğrencilere birer yıl hapis cezası verildi. Duruşma sırasında avukatlar ve izleyiciler dışarı çıkarıldı ve yerlerine çevik kuvvet polisleri oturtuldu. Hakim Talip Ergen, avukatların reddi hakim talebini reddetti ve duruşma avukatlarla devam etti. Kararın istinaf yolu açık olduğu ve kesinleşene kadar öğrencilerin cezaevine girmeyecekleri belirtildi.
3 Şubat 2023

2008 ekonomik krizini önceden tahmin eden yatırımcı Michael Burry, piyasalara 'Sat' mesajı verdi. Scion Asset Management'ın kurucusu ve 'Big Short' filminde Christian Bale tarafından canlandırılan Burry, Twitter üzerinden yaptığı bu paylaşımı daha sonra sildi. Burry'nin bu mesajı hangi piyasaya yönelik olduğu konusunda tartışmalar var. Daha önce de piyasadaki durumu 2008 krizine benzeterek yorumlar yapmıştı.
3 Şubat 2023

1970'lerin popüler glam rock yıldızı Gary Glitter, 1999 yılında çocuk pornosu indirmekten mahkum edildikten sonra kariyeri çöküşe geçmişti. 2015 yılında üç kız öğrenciye cinsel saldırıda bulunmaktan 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Glitter, cezasının yarısını tamamladıktan sonra serbest bırakıldı. Glitter, suçlamaları reddetmiş ve üç hafta süren duruşmanın ardından suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırılmıştı.
3 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da Sabancı Holding, Alarko Holding, Şişecam, Halkbank ve diğer bazı şirketler dahil olmak üzere toplam 15 şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Şirketler, farklı fiyat aralıklarında ve nominal değerlerde hisse geri alımları yaptılar. Bu işlemler, şirketlerin piyasa değerlerini ve hissedar değerlerini yönetme stratejilerinin bir parçası olarak görülebilir.
3 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

Meclis koridorlarında konuşulan bir KONDA anketine göre, HDP'nin desteğiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında ilk turda yüzde 58-60 oranında kazanabileceği öne sürüldü. Gazeteci Murat Yetkin'in KONDA yöneticisi Bekir Ağırdır ile yaptığı görüşmede, Ağırdır KONDA'nın kamuoyuna seçimden önceki perşembe günü dışında raporlama yapmadığını belirtti. Ancak geniş muhalefet ittifakı olmadan ilk turda kazanmanın mümkün olmadığını vurguladı. Yetkin, KONDA anketine göre HDP'nin desteği olmadan diğer ittifakların yüzde 50+1'i tutturamayacağını ve seçimin ikinci tura kalacağını ifade etti.
3 Şubat 2023

Denizli merkezli Pamukkale TV'nin 10 yıllık uydu yayın lisansı 28 Mart 2022'de sona erdiği halde kanal yayınlarına devam ediyor. RTÜK, lisansı yenilenmeyen ve mevzuata göre yayın yapmaması gereken kanala karşı herhangi bir işlem yapmıyor. Kanalın kurucusu Emin Barıner, AKP'den Denizli milletvekili aday adayı olmuş bir isim. Pamukkale TV, lisansı yenilemek için gereken 1 milyon 515 bin lira ödeme yapması gerekiyor ve mevzuata göre lisanssız yayın yapanlar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılabiliyor.
3 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki grup toplantısında sarf ettiği 'Ben Kemal, geliyorum' sözleri, partisinin genel merkez binasına asılan bir afişte kullanıldı. Bu afişin fotoğrafı, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Deniz Demir tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Afiş ve Kılıçdaroğlu'nun sözleri, kamuoyunda dikkat çekti ve gündem oldu.
3 Şubat 2023

55 yaşındaki ABD'li model ve oyuncu Pamela Anderson, TikTok'ta evlenme taktikleriyle ilgili bir video paylaştı ve bu video kısa sürede viral hale geldi. Anderson, 'Birini sizinle evlenmeye ikna etmenin kesin yolunu' olarak, karşı tarafa 'Seninle asla evlenmeyeceğim' demeyi öneriyor ve bu taktiği ciddi bir şekilde uygulamanın önemini vurguluyor. Video, bir TikTok kullanıcısı tarafından 'Belki bu işe yarar' yorumuyla paylaşıldı ve milyonlarca kez izlendi. Bazı kullanıcılar Anderson'ın yöntemiyle evlendiklerini iddia ederken, bazıları ise Anderson'ın boşanmalarla sonuçlanan evlilik geçmişine atıfta bulunarak tavsiyelerine şüpheyle yaklaştı.
3 Şubat 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 4-5 Şubat tarihlerinde İstanbul'da 'Demokratik Cumhuriyet' konferansı düzenleyeceğini duyurdu ve katılım çağrısında bulundu. Partinin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, konferansı önemli bulduğunu belirterek ilgililere katılım çağrısında bulundu. Konferansın amacı, Cumhuriyetin demokrasiyle buluşamadığı eleştirisini yaparak, ülkenin demokratik ve özgür geleceğini tartışmak ve bu yönde adımlar atmak olarak belirtildi.
3 Şubat 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde muhalefetin cumhurbaşkanı adayları arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismi öne çıkmaya başladı. FOX TV'de katıldığı bir programda cumhurbaşkanı adaylığı hakkında sorulan bir soruya, ismi üzerinde mutabakat sağlanması halinde aday olmaya itiraz etmeyeceğini ve bu görevi yapmanın onurlu bir şey olacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin sorunlarını çözmek için altı lider olarak birlikte hareket ettiklerini ve olayın bir parti meselesi değil, Türkiye meselesi olduğunu vurguladı.
3 Şubat 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen EYT düzenlemesiyle ilgili olarak AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, emeklilik maaşlarının ne kadar olacağını açıkladı. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için belirlenen ortalama maaşlar sırasıyla 7 bin 795 TL, 5 bin 811 TL ve 12 bin 389 TL olarak belirtildi. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etti. Ancak prim günü ve ayrılan bütçe nedeniyle bu sayının yarıya düşebileceği belirtiliyor.
3 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ocak ayı enflasyon verilerini açıklaması planlandığı saatte gerçekleşemedi ve yaklaşık yarım saatlik bir gecikme yaşandı. Sosyal medyada bu durum, verilerin hatalı olabileceği şeklinde yorumlandı. Ayrıca, bültende yer alması gereken grafikler de bir süre yüklenemedi. Açıklanan enflasyon oranları, yıllık yüzde 57,68 ve aylık yüzde 6,65 olarak gerçekleşti, bu oranlar piyasa beklentilerinin üzerindeydi.
3 Şubat 2023

Serenay Sarıkaya ve Kıvanç Tatlıtuğ'un oynadığı, Ay Yapım imzalı 'Aile' dizisi 14 Şubat Salı akşamı Show TV'de izleyici ile buluşacak. Dizi, aile kavramının tartışmalı yönlerini ve Soykanlar adlı tanınmış bir ailenin içindeki dengelerin değişimini konu alacak. Usta oyuncu Nur Sürer, dizide güçlü bir anne karakterini canlandıracak. Dizinin zengin oyuncu kadrosunda ayrıca Nejat İşler, Canan Ergüder, İpek Çiçek gibi isimler yer alıyor.
3 Şubat 2023

Geçen sene Asya'nın en zengin insanı olan Gautam Adani'nin serveti, şirketlerine yönelik borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle büyük bir değer kaybına uğradı. Bloomberg ve Reuters'ın haberlerine göre, bu iddialar Adani Grubu'nun şirket değerlerinin kısa sürede düşmesine yol açtı. Adani Grubu iddiaları reddetse de, altı günde servetinde 118 milyar dolarlık bir azalma yaşandı.
3 Şubat 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminden beş yıl sonra çekeceği yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne' ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Film, Cannes Film Festivali'nde ilk gösterimini yapması bekleniyor ve süresinin üç ile dört saat arasında olacağı söyleniyor. Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici gibi isimlerin yer aldığı film, Arte France Cinéma tarafından ortak yapımcılıkla destekleniyor. Film, küçük bir köyde zorunlu hizmet yapan ve İstanbul'a atanmayı bekleyen bir öğretmenin, iki kız öğrencisi tarafından tacizle suçlanması sonucu yaşadığı dramı konu alıyor ve aile, aşk, ilişkiler, yabancılaşma gibi temaları işliyor.
3 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın sosyal medya üzerinden yaptığı ve Baş'ın giydiği kazağın fiyatına atıfta bulunan mavi kazak talebine yanıt verdi. Demirtaş, Baş'ın giydiği kazağın fiyatının 1500 TL olduğunu belirterek, sosyalistlerin durumuna dikkat çekmiş ve mavi kazak istemişti. Baş ise, Demirtaş'a açık mavi kazak alacağını ve buluştuklarında vereceğini söyledi.
3 Şubat 2023

Portekiz'de yaşayan 30 yaşındaki 'Bobi' isimli köpek, Guinness Dünya Rekorları tarafından 'dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği' olarak ilan edildi. Saf Rafeiro do Alentejo ırkından olan Bobi, daha önce bu unvanı taşıyan 23 yaşındaki Chihuahua cinsi Spike'ı geride bıraktı. Bobi, Portekiz'in güneyindeki Conqueiros köyünde Costa ailesiyle birlikte yaşamaktadır ve 1 Şubat itibarıyla 30 yıl ve 266 gün yaşamıştır.
3 Şubat 2023

Yapı Kredi Bankası, 2022 yılında 52,74 milyar TL net kar elde ettiğini ve bir önceki yıl olan 2021'de bu rakamın 10,49 milyar TL olduğunu açıkladı. Banka, 2022'de 76,95 milyar TL net faiz geliri elde etti ve geçen yıl 604,44 milyar TL kredi verdi. 2023 yılı için TL kredi artışı beklentisi %40'tan az, net faiz marjı beklentisi ise %5'ten fazla olarak belirlendi. Ayrıca banka, bu yıl için komisyon geliri artışı beklentisinin %60'tan fazla olacağını duyurdu.
3 Şubat 2023

Arleigh Burke sınıfı ABD savaş gemisi USS Nitze, İstanbul Boğazı'na sabah saatlerinde giriş yaptı ve Dolmabahçe açıklarında demirledi. Gemiye, Sahil Güvenlik ekipleri eşlik etti ve mürettebatın Boğaz'da ilerlerken güvertede olduğu gözlendi. 155 metre uzunluğundaki USS Nitze'yi ABD Büyükelçisi Jeffrey L. Flake'in ziyaret etmesi bekleniyor.
3 Şubat 2023

Apple, 2022'nin ekim-aralık dönemine ait mali bilançosunu açıkladı. Şirketin gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalarak 117,2 milyar dolara düştü ve piyasa beklentileri olan 121,1 milyar doların altında kaldı. Net kar %13 azalarak 30 milyar dolara geriledi. iPhone ve Mac satışları azalırken, iPad satışları arttı. Apple CEO'su Tim Cook, şirketin finansal sonuçlarının güçlü dolar, Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları ve genel makroekonomik ortamdan etkilendiğini ifade etti.
3 Şubat 2023

Türk sinemalarında bu hafta iki yerli film dahil olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Oscar adayı 'The Banshees of Inisherin' ve Mısır asıllı İsveçli yönetmen Tarık Saleh'in 'Cennetten Gelen Çocuk' filmleri dikkat çekiyor. Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği 'Prestij Meselesi', Güney Koreli müzik grubu BTS'nin konserini anlatan 'BTS: Yet to Come in Cinemas', gerilim filmi 'Kulübeye Tıklat', yerli korku filmi 'Musallat 3' ve animasyon 'Mumyalar' diğer gösterime giren yapımlar arasında yer alıyor.
3 Şubat 2023

Ressam Hakan Yaşar, HDP'nin Hazine yardımlarına getirilen bloke nedeniyle mali sıkıntı yaşaması üzerine Selahattin Demirtaş'ın başlattığı kampanyaya destek vermek amacıyla bir tablosunu açık artırmaya çıkardı. Açık artırma 200 bin lira ile sonuçlandı ve tabloyu Avrupa Alevi örgütlenmesinden bir yönetici satın aldı. Yaşar, elde edilen geliri HDP'ye bağışladı.
3 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında aylık enflasyonun %6,65 arttığını ve yıllık enflasyonun %57,68'e yükseldiğini duyurdu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu %121,62 olarak açıkladı ve Ocak ayında aylık enflasyonun %9,26 arttığını belirtti. Ekonomistlerin Ocak ayı için aylık enflasyon beklentisi %3,8 artış iken, yıllık enflasyonun %53,5'e gerileyeceği öngörülmüştü. Dünya genelinde enerji fiyatlarının düşmesine ve gıda fiyatlarının azalmasına rağmen, Türkiye'de fiyat artışları devam ediyor.
3 Şubat 2023

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye'deki 12 aylık enflasyon oranının yüzde 121,62 olduğunu duyurdu. ENAG verilerine göre, ocak ayında enflasyon aylık yüzde 9,26 artış gösterdi. Önceki ayki aylık artış yüzde 5,18 iken, yıllık enflasyon oranı yüzde 137,55 olarak kaydedilmişti. Fiyatlardaki artış devam etmesine rağmen, enflasyon oranındaki düşüşün baz etkisiyle gerçekleştiği belirtildi.
3 Şubat 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren teklifi kabul etti. 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar yaş dışındaki şartları yerine getirerek emekli olabilecekler. SSK'lılar için kademeli prim günü uygulaması getirilecek ve bu 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişecek. Sosyal medyada kademeli sisteme tepkiler var. SGK Başkan Vekili Kürşad Arat, maaşların 1 Mart'tan itibaren hesaplanacağını belirtti.
3 Şubat 2023

Türkiye'nin önde gelen perakende market zincirlerinden BİM, 5 milyon adet nominal değerli hissesini geri almak için bir program başlattı. Şirket, bu geri alım için ayrılacak fonun 750 milyon lira ile sınırlı olacağını ve bu fonun şirketin iç kaynaklarından karşılanacağını duyurdu. Geri alım programının, hisse fiyatlarının şirketin gerçek performansını yansıtmadığı gerekçesiyle başlatıldığı belirtildi.
3 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İYİ Parti'nin bilgilendirilmediğini ve aday belirleme sürecinin TV'den öğrenildiğini ifade etti. Özlale, aday belirlemenin 12 gün içinde aceleye getirilmesinin doğru olmadığını belirtti ve CHP'nin bu süreci Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylatmak için kurduğu iddialarına karşı İYİ Parti'nin onay makamı olmadığını vurguladı. Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun aday gösterilmemesi durumunda altılı masanın dağılacağı yönündeki açıklaması Kılıçdaroğlu'nu sinirlendirmiş ve parti içi genelgeyle uyarıda bulunulmuştu.
3 Şubat 2023

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yurt dışından ilaç teminine yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Yeni düzenlemeye göre, yurt dışından ilaç tedarik eden firmaların Türkiye'de yerleşik bir temsilci bulundurması gerekecek. Toplu ilaç temini yalnızca hastaneler tarafından yapılacak ve yurt dışı ilaç tedarikçileri ile temsilcilere yönetmelik hükümlerine uymadıkları takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabilecek. Yönetmelikte kademeli geçiş süreci hazirana kadar devam edecek.
3 Şubat 2023

ABD'den 29 senatör, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylaması durumunda 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçakları satışını destekleyeceklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya üyelik için başvurmuş, ancak Türkiye'nin itirazlarıyla karşılaşmıştı. Senatörler, bu konuda bir mektupla ABD Başkanı Joe Biden'a başvurarak, Türkiye'nin onayı olmadan satışın sorgulanacağını ifade ettiler. Bu durum, Kongre'nin ilk kez F-16 satışı ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini doğrudan ilişkilendirdiğini gösteriyor.
3 Şubat 2023

Borsa İstanbul, BIST 100 endeksinin gün içinde önceki gün kapanışına göre yüzde 3 veya daha fazla düşmesi durumunda açığa satış yapılabilen işlem sıralarında yukarı adım kuralını otomatik olarak uygulayacağını duyurdu. Bu kural, seans sonuna kadar geçerli olacak ve açığa satış işlemleri en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden yapılmasını gerektirecek. Değişiklikler Borsa İstanbul'un internet sitesinde güncellenen pay piyasası prosedüründe yer alıyor.
3 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), para piyasası ve kısa vadeli unvanlı fonların fon toplam değerlerinin yüzde 25'ine kadar pay senedi ters repo sözleşmelerine kalıcı olarak taraf olabileceklerini açıkladı. Bu fonlar, Borsa İstanbul Pay Senedi Repo Pazarı'nda ters repo sözleşmelerine katılabilirler. Ayrıca, SPK Göknur Gıda'nın halka arzını ve Koza Altın ile Ziraat Bankası'nın sermaye artırım ve borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. SPK ayrıca bazı şirketler ve bireyler hakkında idari para cezaları ve işlem yasağı kararları aldı ve yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptıran 22 internet sitesine erişim engeli kararı verdi.
3 Şubat 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Vladimir Putin'in Stalingrad Muharebesi'nin 80. yıl dönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada Batı'nın Ukrayna'ya silah tedarikine karşı Rusya'nın mevcut potansiyelini sonuna kadar kullanacağını ifade ettiğini aktardı. Putin, Avrupa ülkelerinin Rusya ile yeni bir savaşa çekilmesi ve Alman Leopard tanklarıyla tehdit edilmesine değinerek, modern bir savaşın farklı olacağını ve tank kullanımının sorunu çözmeyeceğini belirtti.
3 Şubat 2023

ABD Savunma Bakanlığı, ABD hava sahasında Çin'e ait bir yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit ettiğini ve takip altına aldığını duyurdu. Pentagon Sözcüsü ve üst düzey bir Pentagon yetkilisi, balonun sivil hava trafiği için bir tehdit oluşturmadığını ve istihbarat toplama kapasitesinin zayıf olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın durumdan haberdar edildiği ve askeri seçeneklerin değerlendirildiği, ancak balonun düşürülmesinin yerde hasara yol açabileceği için saldırılmadığı ifade edildi. ABD, konunun ciddiyeti üzerine Çin makamları ile iletişime geçti.
3 Şubat 2023

Meksika'nın Michoacan eyaletine bağlı Tuzantla kentinde rakip çeteler arasında saatler süren bir çatışma meydana geldi. Çatışmada çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve altı aracın ateşe verildiği bildirildi. Güvenlik güçleri bölgeye takviye ekipler göndererek geniş çaplı bir operasyon başlattı. Eyalet başsavcılığı ise olaylarla ilgili soruşturma açtı.
3 Şubat 2023
İşaretlediklerim