İstanbul Valiliği, HDP'nin İstanbul'daki Nevruz kutlamasında düzenlenen etkinlikte yasadışı pankart ve flama sokmaya çalışma ve yasadışı slogan atma gerekçesiyle 224 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Olay, Fatih ilçesindeki Yenikapı Miting Alanı'nda gerçekleşti. Valilik tarafından yapılan açıklamada, incelemenin devam ettiği belirtildi.
19 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Millet İttifakı'nın güçlendirilmiş parlamenter sistem vaatleri arasında yer alan Kesin Hesap Komisyonu ve Ulusal Vergi Konseyi'nin kurulacağını açıkladı. Kesin Hesap Komisyonu'nun başkanının ana muhalefetten olacağını ve iktidarın TBMM'de hesap vereceğini belirtti. Ayrıca, toplanan vergilerin harcamalarının her yıl bir raporla açıklanacağını ve sosyal devletin güçlendirileceğini ifade etti.
19 Mart 2023

Komedyen Şahan Gökbakar, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın 'Recep İvedik' karakteri üzerinden yaptığı göndermeye yanıt vererek, Kınık'ı istifaya davet etti. Kınık, Gökbakar'ı afet bölgesine yardım etmeye çağırmış ve Recep İvedik karakterinin gerçek olsaydı yardım edeceğini ima etmişti. Gökbakar ise kendi yardım faaliyetlerinden bahsederek, Kınık'ın afet bölgesinde çadır sattığını ima eden bir ifadeyle cevap verdi ve Kınık'ı onurlu olmaya ve istifa etmeye çağırdı.
19 Mart 2023

TGRT Haber'in eski sunucusu Ekrem Açıkel, işten çıkarılmasının ardından yeni bir iş bulduğunu ve Halk TV'ye geçtiğini duyurdu. Açıkel, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Halk TV'deki ilk bültenini sunacağı saati ve tarihi belirtti. Aynı zamanda, Halk TV'de programı olan sunucu Can Coşkun da ayrıldığını ve yeni adresini resmi ayrılık sonrası açıklayacağını bildirdi.
19 Mart 2023

Eski HDP sözcüsü ve Türkiye'nin Sesi Altınçağ Partisi'nin kurucusu Ayhan Bilgen, AKP'den milletvekili adayı gösterileceği yönündeki iddialar üzerine, herhangi bir ittifaktan görüşme talebi gelmediğini ve siyasette kınayıcıların eleştirileriyle yola çıkmadıklarını belirtti. Bilgen, HDP'de önemli görevlerde bulunmuş ve iki dönem milletvekilliği yapmıştı. 2021'de HDP'den ayrılarak kendi partisini kurmuş ve halen Kobani olayları nedeniyle yargılanmaktadır. AKP'den resmi bir teklif almadığı ancak partililerin AKP'li kurmaylarla görüştüğü bilgisi paylaşıldı.
19 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker'in adaylıktan çekilmesi yönündeki çağrısına açık mektupla yanıt verdi. İnce, mektubunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetmesini sağlamak için aday olmayı planladığını ve ikinci turda Erdoğan'ın kaybedeceğine inandığını belirtti. Ayrıca, aday olma konusunda kişisel bir tutkusu olmadığını ve ülkenin menfaatini her şeyin üzerinde tuttuğunu ifade etti. İnce, seçmenlerin ve parti çalışanlarının taleplerini dillendirdiğini ve bu nedenle adaylığının önemli olduğunu vurguladı.
19 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracağını duyurdu. İnce, destekçilerinden çarşamba günü 100 bin imza toplamak için seferber olmalarını istedi. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim başarısına atıfta bulunarak Türkiye'de de bir devrim yapacaklarını ifade etti. Yayımlanan anketlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor, bu durum İnce gibi isimlerin adaylıktan çekilmesi için kamuoyu baskısını artırıyor.
19 Mart 2023

14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla hekimler ve sağlık çalışanları, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden meslektaşları ve diğer kurbanlar anısına sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, depremde yaşamını yitirenlerin isimleri taşındı ve sağlık kurumlarının depreme hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, depremdeki ölümlerin yapısal sorunlar ve yönetim hataları nedeniyle önlenebilir olduğunu belirtti. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, İstanbul'daki sağlık kurumlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi çağrısında bulundu.
19 Mart 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplanan ve AFAD ile Kızılay'a verilmesi planlanan 115 milyar liralık bağışın 41 milyar lirasının yatırılmadığını ve bu durumun kamu kuruluşlarında para olmamasından kaynaklandığını yazdı. Altaylı, Bankalar Birliği'nin düzenlediği toplantıda bir kamu bankası yöneticisinin toplanan bağışlarla konut yapılacağını ve bu konutların depremzedelere taksitle satılacağını belirttiğini aktardı. Ayrıca, yabancı ortaklı bir bankanın yöneticisinin bu duruma itiraz ettiğini ve doğrudan kendilerinin ev yapmayı teklif ettiğini ifade etti.
19 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, gazeteciler Nevşin Mengü, Fatih Portakal, İsmail Saymaz ve finans uzmanı Prof. Özgür Demirtaş ile arasının neden bozuk olduğunu anlattı. İnce, Mengü'nün yazdığı bir şeye itiraz edince Mengü'nün telefonu yüzüne kapattığını, Portakal'ın davetine katılmayı reddettiği için kızdığını, Saymaz'ı CHP sözcüsü gibi gördüğü için ve Demirtaş'ın siyaset hakkındaki yorumlarına katılmadığı için onlarla sorun yaşadığını belirtti. Gazeteciler ve Demirtaş ise İnce'nin kendilerine küstüğünü ve iletişim kurmadığını ifade etmişler.
19 Mart 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşından bu yana ilk defa işgal edilen Ukrayna topraklarındaki Mariupol kentini ziyaret etti. Kremlin'in açıklamasına göre Putin, Mariupol'de bir iş gezisinde bulundu. Rus devlet televizyonu, Putin'in kentte helikopterle tur attıktan sonra otomobiliyle dolaşarak halkla sohbet ettiğini yayınladı.
19 Mart 2023

Ayhan Bilgen, HDP'de üst düzey görevlerde bulunmuş ve iki dönem milletvekilliği yapmıştır. HDP'den Aralık 2021'de ayrılan Bilgen, Mart 2022'de Türkiye'nin Sesi Altınçağ Partisi'ni kurmuştur. Bilgen ve partisinden bazı isimlerin AKP'li kurmaylarla görüştüğü ve Bilgen'in AKP'den milletvekili adayı olarak gösterilmesinin kesin gibi görüldüğü belirtiliyor. Bilgen, HDP'den ayrılırken sosyal medya üzerinden kendisine yönelik iftira ve hakaret kampanyalarına maruz kaldığını ifade etmiş ve kişilik haklarını savunacağını belirtmiştir.
19 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ordu ve Giresun çevreleri ile Samsun'un doğusunda akşam saatlerinden itibaren kuvvetli sağanak yağışların beklendiğini duyurdu. Özellikle Ordu'nun kıyı kesimlerinde yağışların çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği vurgulanıyor.
19 Mart 2023

25-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 11. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında meydana gelen sel felaketleri sebebiyle iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve karnaval komitesinin ortak kararıyla bu yılki tüm etkinliklerin iptaline karar verildi. Karnaval komitesi, felaketlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini ve yaralılara acil şifalar dileklerini iletti.
19 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kuvvetli yağış beklendiği konusunda uyarıda bulundu. Beş il için 'turuncu', 10 il için ise 'sarı kod' uyarısı verildi. Bu uyarılar, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Orta Karadeniz, ve diğer bazı bölgelerde yerel olarak kuvvetli yağışların olabileceğini işaret ediyor. Ayrıca Şırnak için şiddetli yağış uyarısı yapıldı ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun eğimli ve yüksek yamaçlarında çığ tehlikesi riskine dikkat çekildi.
19 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde gümrük kapılarında oy verme sürecini düzenleyen bir genelgeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Genelgeye göre, oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü sona erecek. İkinci tur oylama gerektiğinde ise 20 Mayıs'ta başlayıp 28 Mayıs'ta sona erecek. Oy verme işlemleri sırasında kullanılacak malzemeler ve geçerli veya geçersiz sayılacak oyların kriterleri belirlendi. Ayrıca, oy verme sürecinde görev alacak personel ve düzenin sağlanması gibi konular da genelgede yer aldı.
19 Mart 2023

Britanya, özellikle Manş denizini geçerek gelen düzensiz göçmen sayısındaki artış nedeniyle, daha önce durdurulan Ruanda'ya göçmen gönderme planını yaz aylarından önce tekrar başlatmayı hedefliyor. İçişleri Bakanı Suella Braverman ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, Göç ve Ekonomik Kalkınma İşbirliği Mutabakat Zaptını genişletme kararı aldı. Bu plan kapsamında, Ruanda'ya sınır dışı edilen göçmenlerin yeni hayatlarını kurmaları desteklenecek. Britanya ayrıca, düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor ve bu tasarıya göre, düzensiz göçmenler yakalandıkları anda gözaltına alınacak ve 28 gün içinde sınır dışı edilecekler.
19 Mart 2023

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönünde bir balistik füze denemesi yaptığını bildirdi. Füze, Güney Kore'nin Tongchang-ri bölgesinden fırlatıldı ve Japonya'ya göre 800 kilometre uçtuktan sonra Japon Denizi'ne düştü. Japonya Savunma Bakanlığı denemeyi 'tamamıyla kabul edilemez' olarak değerlendirdi. Bu deneme, Güney Kore ve ABD'nin 'Özgürlük Kalkanı' adlı ortak askeri tatbikatları sırasında gerçekleşti.
19 Mart 2023

ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) sigortasının gelecek iki yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi. MBCA, bu talebin bankacılık sektörünü istikrara kavuşturacağını ve banka iflası olasılığını azaltacağını savundu. Ayrıca, büyük bankalar dışındaki bankalara olan güvenin azaldığına ve sektöre olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Geçen haftalarda Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın iflasları ve Credit Suisse ile First Republic Bank'ın yaşadığı zorluklar bankacılık sektöründe kriz endişelerini artırmıştı.
19 Mart 2023
İşaretlediklerim