Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte deprem bölgesine ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, altılı masa müzakerelerinde Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterilmesini talep ettiği ve bu talebin kabul edilmesi üzerine müzakerelere geri döndüğü belirtildi. Deprem gündeminin siyasi krizler nedeniyle gölgede kaldığı eleştirileri arasında bu ziyaretin duyurulması dikkat çekti.
9 Mart 2023

TFF 2. Lig'de oynanan Bursaspor-Amedspor maçında Amedspor futbolcularına saldırı gerçekleşmiş ve Bursaspor taraftarları tarafından çirkin tezahüratlar yapılmıştı. Olaylar sonrası soruşturma açılmış ve bazı güvenlik görevlileri görevden uzaklaştırılmıştı. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Bursaspor'a çirkin tezahüratlar ve diğer ihlaller nedeniyle toplam dokuz maç seyircisiz oynama ve 286 bin TL para cezası verdi. Amedspor yönetimi ve taraftarları, verilen cezayı yetersiz bularak tepki gösterdi.
9 Mart 2023

Türkiye Raporu, altılı masanın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ortak aday olarak belirlemesinin ardından bir anket gerçekleştirdi. Anket, 6-9 Mart tarihleri arasında 26 şehirde 2 bin kişi ile yapıldı. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve etrafındaki belediye başkanları kurgusuyla muhalefetin istediği heyecanı yarattığı belirtiliyor. Adayların oy oranlarıyla ilgili ayrıntılar henüz açıklanmadı.
9 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma'nın sahibi Özer Sencar, şubat ayında gerçekleşen Kahramanmaraş depremleri sonrasında AKP'nin oylarında 4 puanlık bir düşüş yaşandığını belirtti. Aynı dönemde CHP ve HDP'nin 2'şer puan, İYİ Parti'nin ise yarım puan kaybettiğini ifade etti. MHP'nin oy oranında bir değişiklik olmazken, Memleket Partisi ve Türkiye İşçi Partisi'nin oylarını artırdığı gözlemlendi. Ayrıca, ORC Araştırma'nın yaptığı bir ankete göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ı 13 puan farkla geçtiği belirtildi.
9 Mart 2023

Malatya'nın Darende ilçesinde, Fikret Zaif yönetimindeki kamyonun şarampole devrilmesi sonucu yedi kişi yaşamını yitirdi. Kazada, kamyon sürücüsü ve araçtaki altı kişi hayatını kaybetti. Olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. Kazada hayatını kaybedenler arasında sürücünün ufak oğlu ve beş işçi de bulunuyordu.
9 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu'nda Sevilla ile karşılaşacak olan Fenerbahçe'nin taraftarları, maç öncesinde Sevilla'nın Katedral Meydanı'nda toplanarak 'Hükümet istifa' sloganları attı. Bu slogan, daha önce Fenerbahçe'nin Konyaspor ile oynadığı maçta da tribünlerden yükselmişti. İktidar ve bazı futbol kulüpleri bu tür sloganları eleştirirken, Fenerbahçe Kulübü taraftarlarına hukuki destek sağlayacağını açıklamıştı.
9 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası refakatsiz çocukların durumu tartışma konusu oldu. İsmailağa Cemaati'ne yakın bir vakıf tarafından yürütülen Kuran Kursu'na yatılı olarak verilen dokuz çocuk, haberleştirilmesinin ardından bakanlık tarafından alındı. Bakan Derya Yanık, ailelerine veya aile yakınlarına teslim edilebilecek çocukların dışında hiçbir çocuğun üçüncü şahıslara verilmediğini belirtti ve insanların kendi çocuklarını istedikleri yerde bulundurma hakkına sahip olduklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi, Haziran 2022'den itibaren 138 mezunun üniversiteye girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etti. İptaller, öğrencilerin mezuniyet öncesi protesto eylemlerine katılmaları ve alternatif mezuniyet töreni düzenlemeleri gibi nedenlerle gerçekleşti. İptal edilen kartlar arasında, sosyal medyada yönetimi eleştiren ve kampüste alkol tüketen mezunlar da var. İptal kararları bazen gerekçe gösterilmeden, bazen de sadece sorulduğunda açıklanıyor.
9 Mart 2023

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat'ın talimatıyla, partinin YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) seçimlerde parmak boyası kullanılması talebiyle başvuruda bulunuldu. YSK, yasal bir düzenleme gerektiğini belirterek bu talebi reddetti. Karar, Öztürk tarafından sosyal medya hesabından duyuruldu.
9 Mart 2023

6 Şubat depremleri sonrasında 11 şehirdeki sağlık hizmetleri ve çalışanları büyük zarar gördü. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, depremde 100'den fazla hekim ve toplamda 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 500'den fazla yaralı olduğunu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının ailelerini güvenli yerlere yerleştirdikten sonra hastanelere koştuğunu, ancak kendi kayıpları ve zorluklarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması talebiyle açılan dava sürecinde, HDP'nin sözlü savunması yapması için 14 Mart tarihi belirlenmişti. Ancak HDP'nin talebi üzerine Anayasa Mahkemesi, savunma için ek süre vererek tarihi 11 Nisan'a erteledi. AYM, bu ertelemenin gerekçesi olarak Kahramanmaraş merkezli depremleri gösterdi. Ayrıca AYM, daha önce HDP'nin Hazine yardım hesabına koyduğu geçici blokeyi de oy çokluğuyla kaldırdı.
9 Mart 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan incelemeler neticesinde Maslak'taki 'Geçici kız konukevi yurdu'nun deprem riski taşıdığı gerekçesiyle boşaltılmasına karar verdi. Öğrencilere 2 Mart'ta yurt müdürü tarafından mesaj yoluyla bilgi verildi. İTÜ, yurdun boşaltılmasıyla ilgili haberlerin ardından Twitter üzerinden bir açıklama yaparak öğrencilerin KYK yurduna nakledildiğini ve İTÜ yurtlarında yer açıldıkça buraya yerleştirileceklerini duyurdu. Yurt sakinlerinden biri, binada son dönemde yeni bir test yapılmadığını iddia ederek duruma tepki gösterdi.
9 Mart 2023

Barcelona Futbol Kulübü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Pantone ile işbirliği yaparak oluşturduğu 'Lila Barça' adında yeni bir rengi tanıttı. Bu renk, kulübün orijinal renkleri olan bordo ve mavi renklerinin bir karışımıdır ve 'Eşitlik renklerimizde var' mesajıyla cinsiyet eşitliğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. 'Lila Barça', Mart ayı boyunca takımın sosyal medya hesaplarında, kol bantlarında ve diğer aksesuarlarda kullanılacak ve cinsiyet eşitliğini destekleyen projelerde yer alacak.
9 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, refakatsiz çocuklar konusu Meclis'te ele alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 46, Emniyet Genel Müdürlüğü ise 213 kimliği belirlenemeyen çocuk olduğunu bildirdi. Muhalefet, Aile Bakanlığı'nın internet sitesindeki sayının güncellenmesini talep etti. Bakanlık, enkaz altından çıkarılan refakatsiz 1915 çocuğun kayıt altına alındığını, 1661'inin ailesine teslim edildiğini, 91'inin kuruluş bakımına alındığını ve 163'ünün tedavi sürecinin takip edildiğini açıkladı. Ayrıca 55 çocuk için kayıp müracaatı olduğu belirtildi.
9 Mart 2023

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yenilenmesi sürecinde poliklinik hizmetlerinin devam edeceğini, özellikli işlemlerin ise diğer hastanelerde sürdürüleceğini açıkladı. Yenileme işlemi için Rönesans Holding ile 2 milyar 60 milyon lira bedelle ihale yapıldı. Yenileme tamamlandığında, hastane Sağlık Bakanlığı'na ait geçici hastanelerden ayrılacak. Hastanenin yeniden inşası, deprem riski nedeniyle 13 yıldır gündemdeydi ve son olarak bazı faaliyetler geçici olarak durdurulmuştu.
9 Mart 2023

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, 1999 Marmara depreminden sonra toplanan deprem vergilerinin, Hazine'nin diğer giderleri için kullanıldığını ve bu durumun suç teşkil ettiğini belirtti. 1999'dan bu yana toplanan 88 milyar liranın depremle ilgili hiçbir tedbir için kullanılmadığını ifade etti. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanlarından Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan'ın bu vergilerin farklı alanlarda kullanıldığına dair açıklamaları da haberde yer aldı.
9 Mart 2023

Sözcü gazetesinde uzun yıllardır yazılar yazan Yılmaz Özdil, gazeteden ayrıldığını duyurdu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Özdil'e destek mesajı yayınladı. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Akşener'in mesajını ve Yeniçağ gazetesinin Özdil'e yaptığı iş teklifini retweet'ledi. Peker, geçmişte hükümete yönelik iddialarıyla gündeme gelmiş ve BAE'de sosyal medya kısıtlamasına tabi tutulmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun BAE ziyareti sonrası Peker üzerindeki baskının arttığı ve Peker'in iade edilmesi için özel olarak ziyaret gerçekleştirildiği iddia edilmişti.
9 Mart 2023

Sözcü gazetesinden ayrıldığını açıklayan Yılmaz Özdil, İYİ Parti'ye yakınlığıyla bilinen Yeniçağ gazetesi tarafından yazılarına davet edildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Özdil'e destek mesajını daha önce Sedat Peker retweet'lemişti. Yeniçağ'ın davetini içeren paylaşımı da Peker tarafından retweet'lenerek sosyal medyada dikkat çekti.
9 Mart 2023

Sözcü gazetesindeki köşe yazarlığını bırakan Yılmaz Özdil'e İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sosyal medya üzerinden destek verdi. Akşener'in bu desteği, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan ve Türkiye'de çeşitli iddialarla gündeme gelen organize suç örgütü lideri Sedat Peker tarafından retweet'lendi. Peker, geçmişte hükümete yönelik iddialarıyla dikkat çekmiş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun BAE ziyareti sonrasında 'dijital tecrit' altına alındığını belirtmişti.
9 Mart 2023

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin eski başkanlarından ve deneyimli gazeteci İsmet Demirdöğen, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 63 yaşında vefat etti. Demirdöğen, geçmişte Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyeliği ve CHP TBMM Grup Basın Danışmanlığı görevlerinde bulunmuştu. Cenazesi, Oran Cemevi'nden kaldırılarak Gölbaşı Mezarlığı'na defnedilecek.
9 Mart 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), her yıl geleneksel olarak yaptığı gibi bir filmi restore ederek sinemaseverlerle buluşturuyor. Bu yılki seçimleri, fantastik-dram-trajedi türlerini harmanlayan Metin Erksan'ın 'İntikam Meleği-Kadın Hamlet' filmi oldu. Film, geçtiğimiz yıl vefat eden ünlü oyuncu Fatma Girik'in başrolünde olduğu ve 1976 yapımı bir eser. Restorasyon işlemi Atlas Post Production tarafından gerçekleştirildi ve film, 42'nci İstanbul Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşacak.
9 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin hazine yardım hesabına konulan blokeyi oy çokluğuyla kaldırdı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in HDP'nin kapatılması talebiyle açtığı dava kapsamında, AYM tarafından geçici olarak konulan bloke, HDP'nin itirazı üzerine görüşülerek kaldırıldı. Kapatma davasında süreç devam ederken, HDP'nin sözlü savunması için 11 Nisan'a kadar ek süre verildi ve Anayasa Mahkemesi raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
9 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatma davasında sözlü savunma için 11 Nisan'a kadar ek süre verdi. Bu tarih, olası seçimler için kesin aday listelerinin teslim edilmesi gereken son gün olan 10 Nisan'ın hemen ardına denk geliyor. HDP'nin hukukçuları, erteleme kararının Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle verildiğini belirtiyor. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, partinin seçimlere katılımı için tüm şartları zorlayacağını ve halkı seçeneksiz bırakmayacaklarını ifade ediyor. Kulislerde, HDP'nin kapatılması durumunda Yeşil Sol Parti veya emek ve özgürlük ittifakı ortaklarından biriyle seçimlere katılma ihtimali olduğu konuşuluyor.
9 Mart 2023

Türkiye İş Bankası, kadın girişimcilere ve kadınların istihdam ve yönetimde yer aldığı şirketlere finansman sağlamak, deprem bölgesindeki kadınların ekonomik zorlukları aşmasına yardımcı olmak ve kadınların iş hayatında daha aktif rol almasını desteklemek amacıyla beş yıllık bir plan dahilinde 100 milyar lira ayırmayı taahhüt etti. Banka, bu süreçte kadınların finansal hizmetlere erişimini artırmayı, finansal olmayan faaliyetlerle de desteklemeyi, pazarlama ve reklam faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet ayrımcılığını önlemeyi ve insan kaynakları politikalarında kadınların ihtiyaçlarını gözetmeyi hedefliyor.
9 Mart 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, altılı masanın cumhurbaşkanı adayını açıkladığı gün HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ı programına davet etti. Akşam gazetesi yazarı Hikmet Genç, Altaylı'nın bu davranışını 'HDP'yi masaya monte etme operasyonu' olarak nitelendirdi. Altaylı ise Genç'e ve bu tür yorumlarına tepki göstererek, gazetecilik yaptığını ve HDP'nin tavrını Sancar'a sorduğunu ifade etti. Altaylı, kendisine operasyoncu diyenlerin gazetecilikle alakası olmadığını belirtti.
9 Mart 2023

Sportico.com tarafından yayınlanan en çok kazanan atletler listesine göre, Michael Jordan 3,3 milyar dolarla en üst sırada yer almakta. Onu 2,5 milyar dolarla golfçü Tiger Woods takip etmektedir. Listede ayrıca Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Christiano Ronaldo, LeBron James, Lionel Messi, Floyd Mayweather, Roger Federer ve Phil Mickelson gibi isimler de bulunmaktadır. Sporcuların büyük kazançlarının bir kısmı reklam ve sponsorluk anlaşmalarından gelmektedir.
9 Mart 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin ortak adayı olmasını hedeflediklerini ifade etti. Demirtaş, Kılıçdaroğlu'nun değişim konusunda samimi ve cesur olduğuna inanarak, HDP'nin desteğiyle Türkiye'nin büyük bir değişim gerçekleştirebileceğini söyledi. Ayrıca, ortak adayın yüzde 50+1 değil, yüzde 80+1 hedeflemesi gerektiğini ve toplumsal meşruiyetle geçiş sürecini yönetmesi gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu'nun HDP'yi ziyaret edeceğini de belirtti.
9 Mart 2023

AKP'li eski Ankara büyükşehir belediye başkanı Melih Gökçek, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nde Twitter hesabından Anneler Günü'nü kutlayarak hatalı bir paylaşım yaptı. Depremde ve PKK ile mücadelede hayatını kaybeden kadınları anan Gökçek, daha sonra yaptığı hatayı düzelterek 'Kadınlar Günü' ifadesini kullandı ve her kadının bir anne adayı olduğunu belirten bir not ekledi. Gökçek, geçmişte de sosyal medyada hatalı paylaşımlar yapmasıyla biliniyor.
9 Mart 2023

Millet İttifakı, genel seçimlerde her şehrin durumuna göre farklı bir model geliştirmeyi planlıyor. İYİ Parti'nin de destek vermesi beklenen bu modelde, her il için ittifak içindeki partilerin güç durumlarına göre aday listeleri oluşturulacak. Büyük şehirlerde ortak liste düşünülmezken, milletvekili sayısı az olan illerde ortak liste olmayacak. Partilerin kendi kimlikleriyle seçime girmesi gerektiğinden, ortak liste çıkarılacak yerlerin sayısı azalacak.
9 Mart 2023

İstanbul Sinema Müzesi'nde yer alan ve sinema tarihinin önemli yönetmenlerinden Stanley Kubrick'in eserlerini kapsayan serginin gösterim süresi, yoğun ilgi nedeniyle 2 Nisan tarihine kadar uzatıldı. Sergi, Kubrick'in kariyerine kronolojik bir bakış sunuyor ve yayınlanmamış belgeler, objeler, senaryolar, kameralar, lensler ve orijinal kostümler içeriyor. Alman Sinema Müzesi, Christiane Kubrick, Jan Harlan ve Londra Sanat Üniversitesi Stanley Kubrick Arşivi iş birliğiyle düzenlenen sergi, çeşitli desteklerle gerçekleştirildi.
9 Mart 2023

2014 yılından bu yana Sözcü gazetesinde köşe yazarlığı yapan Yılmaz Özdil, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklama ile gazetedeki görevinden ayrıldığını duyurdu. Özdil, mesajında kalemin namusunu savunduğunu ve doğru bildiklerini anlattığını ifade etti. Ayrıca, 1 Mart'ta yayın hayatına başlayan Sözcü TV'nin genel yayın yönetmenliği görevinden de 7 Mart'ta ayrıldığı belirtildi.
9 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV yazarı Fikret Bila'nın sorularını yanıtlarken HDP'yi ziyaret edeceğini belirtti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündeminde anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini ifade etmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini söyledi. Tutuklu eski HDP lideri Selahattin Demirtaş ise Akşener'e açık mektup yayınlayarak HDP'ye müzakere siyasetinin neden hak olmadığını sordu.
9 Mart 2023

TFF 2. Lig'de oynanan Bursaspor-Amedspor maçında Bursaspor taraftarları tarafından açılan 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' posterleri, 1990'lı yıllardaki faili meçhul cinayetleri simgelediği için tartışma yarattı. Bu olay sonrasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bursaspor taraftarını milli duruşlarından dolayı tebrik etti. Ancak Habertürk yazarı Bülent Aydemir'in aktardığına göre, AKP içinde bu pankartlar ciddi rahatsızlık ve tepkiye neden oldu ve parti kurul toplantılarında konu derinlemesine tartışıldı.
9 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay ve kuzeni Nihat Mugil tarafından kurulan rock müzik grubu Mengene, 14 Mart'ta İstanbul'da bir deprem dayanışma konseri düzenleyecek. Konserde Aylin Aslım, Batu Akdeniz, Cahit Berkay gibi sanatçılar da sahne alacak. Konser gelirleri, deprem bölgesindeki çocuklara ve ebeveynlerine destek veren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) bağışlanacak. Mengene grubu, alternatif modern rock müziği yapmakta ve etnik müzikten esinlenmektedir.
9 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yazdığı açık mektuba ilişkin olarak, partisinin net çizgileri olduğunu ve değişen bir durum olmadığını belirtti. Erdem, siyasette diyalog ve dürüstlüğün önemini vurgularken, terör konusundaki net tavrı hatırlattı. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak ilan edilmesi ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın Kılıçdaroğlu'na destek sinyali vermesi sonrasında, Akşener'in CHP-HDP görüşmesine ilişkin yorumları ve Demirtaş'ın Akşener'e yazdığı açık mektup da gündeme geldi.
9 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurmuştu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılmış ve öğrenciler yurtlardan ayrılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, KYK yurtlarında kalan öğrencilere 20 Şubat'a kadar olan dönem için ücret iadesi yapılacağını Twitter üzerinden açıkladı. CHP Milletvekili Murat Emir ise bu kararın daha önce alınması gerektiğini belirterek tepki gösterdi.
9 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yardımcısı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun atanacağı duyuruldu. İmamoğlu, gelecek hafta Hatay'daki koordinasyon merkezinde Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ağırlayacağını ve Türkiye'nin deprem meselesine ilişkin çalışmalarını paylaşacaklarını belirtti. Ayrıca, İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi ile belediye başkanlığını aynı anda yürütmesine ilişkin hukuki tartışmalara değinerek, altılı masanın en çalışkan neferi olacağını ifade etti. ORC Araştırma'nın anketine göre Kılıçdaroğlu, cumhur ittifakının adayı Erdoğan'ı 13 puan farkla yeniyor.
9 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması talebiyle açılan davada, partinin sözlü savunmasını yapacağı tarihi 14 Mart'tan 11 Nisan'a erteledi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de açılan dava, AYM Genel Kurulu tarafından kabul edilmişti. AYM, daha önce HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koymuş ve partinin seçimler sonrasına kadar muhakeme işlemlerinin durdurulması talebini reddetmişti. Savunmanın ardından AYM raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak ve mahkeme üyeleri kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
9 Mart 2023

Britanya'da yapılan bir araştırma, arıların sosyal öğrenme yoluyla sorun çözme becerileri kazandığını ortaya koydu. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden uzmanlar, bir grup arıyı şeker ödüllü bir kutuyu açmayı öğretti ve bu arılar bilgilerini kolonilerindeki diğer arılara aktardı. İzleyici arılar, alternatif yöntemleri keşfetmelerine rağmen, eğitilen arıların kullandığı yöntemi yüzde 98 oranında tercih etti. Araştırma, arıların davranışlarının sosyal olarak öğrenildiğini ve bu davranışların gruplar arasında yayılabileceğini gösterdi.
9 Mart 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Profesör Eduardo Kausel, Türkiye'deki inşaatların bağımsız dış kurumlar ve nitelikli deprem mühendisleri tarafından denetlenmesi gerektiğini belirtti. Kausel, inşaat sektöründeki yolsuzlukların kontrol altına alınması, imar aflarının kaldırılması ve Almanya'daki 'Baupolizei' benzeri bir inşaat polisi uygulamasının Türkiye'de hayata geçirilmesini önerdi. Almanya'daki Baupolizei, binaların gerekliliklere uygunluğunu denetleyen bir birimdir.
9 Mart 2023

Akbank'ın pay sahipleri Dilek Sabancı ve Sevil Sabancı, toplamda 50 milyon 861 bin 882 TL değerindeki borsada işlem görmeyen Akbank paylarını borsada işlem gören niteliğe dönüştürmeye karar verdiklerini açıkladılar. Bu dönüşüm işlemlerinin ardından payların kısa ve orta vadede satışının olmayacağı, dönüştürülen payların serbest özel fonlara devredileceği belirtildi. Ayrıca, Akbank hisselerinde devre kesici uygulandığı ve sürekli işleme ara verildiği KAP'ta duyuruldu.
9 Mart 2023

Rawest Araştırma Şirketi Genel Müdürü Roj Girasun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt seçmenden ciddi destek alabileceğini ifade etti. ORC Araştırma'nın anketine göre Kılıçdaroğlu, cumhur ittifakının adayı Erdoğan'ı 13 puan farkla geçiyor. Millet ittifakının Kılıçdaroğlu'nu aday olarak açıklaması, doğu ve güneydoğuda heyecan yarattı. Girasun, Kılıçdaroğlu'nun CHP'deki değişim ve dönüşümü sayesinde Kürt seçmenler nezdinde olumlu bir imaj yarattığını ve bu durumun destek olarak dönüşebileceğini belirtti. Ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın Kılıçdaroğlu'na destek sinyali verdiği ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP-HDP görüşmelerine ilişkin açıklamalar yaptığı bilgisi verildi.
9 Mart 2023

ABD'li finans şirketi Wells Fargo, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda 2024 ortasına kadar dolar/TL'nin 20'ye yükselmesini, Millet İttifakı'nın kazanması durumunda ise 14'e düşmesini bekliyor. Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemde döviz rezervlerinden büyük miktarlarda satış yapıldığı ve Merkez Bankası'nın 2022'de dolar/TL'yi dizginlemek için 108 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu belirtiliyor. Ekonomist İris Cibre, Wells Fargo'nun analizini iyimser bulduğunu ve bazı ekonomik faktörlerin göz ardı edildiğini ifade ediyor.
9 Mart 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yazdığı açık mektubun Kürtçe bölümüne 'random gülücük' diyerek yorum yapan müzisyen Ufuk Beydemir, sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. Beydemir'in bu yorumu, bazı kullanıcılar tarafından ırkçı ve faşist bir yaklaşım olarak değerlendirildi ve tepki çekti. Eleştiriler, Beydemir'in müziği bırakması ve ırkçı tutum sergilememesi yönünde öneriler içeriyordu.
9 Mart 2023

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla'nın Model S aracının şubat ayında karıştığı ve bir sürücünün hayatını kaybettiği ölümcül kazayla ilgili yeni bir soruşturma açtı. Kaza sırasında aracın otonom sürüş sistemi kullanılıyor olabileceği şüphesi bulunuyor. NHTSA, 2016 yılından bu yana Tesla'ya 36'dan fazla soruşturma açmış ve bu kazaların 20'sinde otonom sürüş sistemi kullanıldığından şüpheleniliyor. Tesla şirketi kazayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
9 Mart 2023

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye ve Suriye'ye yardım malzemesi taşıyan ikinci gemiyi yola çıkardı. Gemi, 8 bin 200 kışlık çadırı Türkiye'ye, 15 bin gıda kolisini ise Suriye'ye ulaştıracak. Geminin 23-24 Mart tarihlerinde Mersin Limanı'na varması bekleniyor. Pakistan daha önce de Türkiye'ye kışlık çadır ve battaniye gibi yardımlar göndermişti.
9 Mart 2023

Gelecek Partisi Çanakkale İl Başkanlığı, AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan'ın üç yıl önce yaptığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa kendisinin de aday olacağına dair açıklamasının ardından, Turan için cumhurbaşkanlığına adaylık imza kampanyası başlattı. Turan, söz konusu açıklamasının ironi amaçlı olduğunu belirtmişti. Kampanya, Turan'ın aday olabilmesi için gereken 100.000 imzayı toplamayı hedefliyor.
9 Mart 2023

Marmara Denizi'nde 9 Mart 2023 tarihinde yerel saatle 08:28'de 3,9 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin merkez üssü Bursa'nın Karacabey ilçesinin 14,41 kilometre açığı olarak belirlendi ve depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Bu depremden iki gün önce Marmara Denizi'nde 3,6 büyüklüğünde başka bir deprem daha meydana gelmişti.
9 Mart 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev ve diğer bölgelerinde patlamalar yaşandı. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ve Harkiv Valisi Oleg Sinegubov, saldırılar ve patlamalar hakkında bilgi verdi. Odessa Bölge Valisi Maksim Marçenko, bölgedeki enerji altyapısına ve konut binalarına büyük çaplı füze saldırısı olduğunu ve can kaybının olmadığını bildirdi. Ukrayna'da hava saldırısı alarmı devam ederken, Rusya'nın işgali altındaki savaş bir yıldan fazla sürüyor.
9 Mart 2023

Ramazan ayının yaklaşmasıyla zincir marketler farklı içeriklerde Ramazan kolilerini satışa sundu. Geçen yıl 99,90 lira olan en küçük 'klasik' Ramazan kolisinin fiyatı bu yıl 229,90 lira olarak belirlendi, bu da yüzde 131'lik bir artışa işaret ediyor. En 'lüks' koli ise yüzde 89,6 artışla 549,90 lira oldu. Bazı marketler, bu yıl kolilerdeki ürün sayısını da azalttı.
9 Mart 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) alacak tahsilatında borç ödeme ve mal bildirim süreleri 7 günden 15 güne çıkarıldı. Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelikle, yurt dışına çıkış yasağı gibi tedbirlerin anlaşma metninden çıkarılması kararlaştırıldı. Ayrıca, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu ile Bankacılık Kanunu kapsamındaki bazı alacaklar TMSF'nin alacakları arasına eklendi.
9 Mart 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, İstanbul Boğazı'ndaki tarihi yalılarda yaşayan bazı sakinler, deprem korkusu nedeniyle bu evleri terk etmeye başladı. 1983 tarihli Boğaziçi Kanunu'na göre yenilenmesi yasak olan bu binaların bulunduğu semtlerde yaşayanlar, depreme daha dayanıklı ve güvenli konutlar arıyorlar. Sektör temsilcileri, bu tür yapılar için yenileme hakkının getirilmesi gerektiğini savunuyor.
9 Mart 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin'in TikTok aracılığıyla kullanıcı verilerine ve cihaz yazılımlarına erişebileceğini ve kullanıcıların görüşlerini etkileyebileceğini belirtti. Beyaz Saray, federal kurumlara TikTok'u resmi telefonlardan kaldırmaları için 30 gün süre verdi. Wray, özel şirketler ile Çin Komünist Partisi arasında ayrım olmadığını ve Çin'in büyük veri operasyonları yapabileceğini ifade etti. ABD ve Kanada'da bazı resmi cihazlarda TikTok yasağı uygulanmakta, Avrupa Komisyonu da siber güvenlik önlemi olarak TikTok'u geçici süreyle yasakladı.
9 Mart 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında alınan ekonomik tedbirler kapsamında, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde indirim ve istisnalar üzerinden yüzde 10 oranında tek seferlik ek vergi alınması kararlaştırıldı. Deprem bölgesindeki kurumlar vergisi mükellefleri bu ek vergiden muaf tutulacak. Ayrıca, işverenlerin depremzede işçilere yapacağı 50 bin liraya kadar yardımlar vergi ve sosyal güvenlik priminden muaf olacak ve depremde zarar gören binalar ile taşıtlara ilişkin vergi borçları silinecek.
9 Mart 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, deprem bölgesinden dönüşünde yaşananları anlatarak, hükümetin ve ilgili kurumların yetersiz müdahalesini eleştirdi. Şahin, İskenderun'da yeterli arama kurtarma ekibi ve destek olmadığını, insanların uzun süre yardım beklediğini ve yeterli destek alamadığını ifade etti. CHP'nin Meclis'te kadınların afetlerdeki sorunlarına dair araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
9 Mart 2023
İşaretlediklerim