Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'da görevlendirilen doktorların plansızlık nedeniyle birçok sorunla karşılaştığını açıkladı. TTB, doktorların kısa süreli bilgilendirme, ulaşım, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar konusunda yetersiz destek aldığını ve ağır çalışma koşulları altında görev yapmaya zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, TTB'nin gönüllü hekim listeleri sunduğunu ve zorlama yerine gönüllülük esasına dayalı bir yaklaşım önerdiğini, ancak önerilerinin dikkate alınmadığını ifade etti.
1 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharram İnce, 14 Mayıs'taki seçimlerde cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine uzun bir açıklama ile cevap verdi. İnce, 2018 seçimlerinde yaşadığı hayal kırıklıklarını ve CHP içindeki bazı çetelerin kendisine karşı oyunlar oynadığını iddia etti. CHP'den ayrılmak zorunda bırakıldığını belirten İnce, seçimlere girerek alternatif bir seçenek sunduğunu ve en az oyu CHP'den, en çok oyu ise AKP'den alacağını savundu.
1 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Platformu'nun düzenlediği iftar buluşmasında yanlışlıkla seccadeye bastı. Bu durum, AKP'li bazı kişiler tarafından eleştiri konusu yapıldı ve Kılıçdaroğlu hedef gösterildi. Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi'nin İstanbul'daki iftar programında bu konuya değinerek, durumdan dolayı samimi bir şekilde üzgün olduğunu ve kutsallara saygısızlık etmeyeceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan dekanların yerine atanan kayyım dekanlardan biri olan Murat Önder, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atandı. Bu kadro ilanı, Önder'in akademik ve profesyonel özelliklerine özel olarak uygun hale getirilmişti. Önder, daha önce Boğaziçi Üniversitesi'nde zorla doktora dersi açtırarak ilanın gerektirdiği 'öğretim dili İngilizce olan yükseköğretim kurumlarında en az bir yıl ders verme tecrübesi' şartını da yerine getirmiş oldu. Ayrıca Önder, üniversitenin yönetim kurulunda da yer almakta ve siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünün başkanlığını yürütmekte.
1 Nisan 2023

İstanbul Zeytinburnu'ndaki İYİ Parti İl Başkanlığı binası kurşunlandı ve bu olay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meral Akşener'e yönelik sözleriyle ilişkilendirildi. Saldırıda kullanılan kurşunun, hırsızlık girişimini önlemeye çalışan bir bekçinin silahından çıktığı iddia edildi ve bekçi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, bu durumu siyasi iktidarın yarattığı kutuplaşmanın ve adaletsizliğin bir sonucu olarak değerlendirdi ve ülkede artan siyasi şiddet olaylarına dikkat çekti.
1 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı'nın düzenlediği iftarda yaptığı konuşmada, 15 Mayıs sabahı Türkiye'de kimsenin kaybetme duygusuyla uyanmayacağını söyledi. İmamoğlu, milletin iradesinin herkese eşit şekilde tecelli edeceğini ve devleti kendilerininmiş gibi düşünen bir avuç insanın da bu durumu öğreneceğini belirtti. İmamoğlu'nun bu sözleri, seçim sonrası dönemde herkesin eşit ve imtiyazsız yaşamayı öğreneceği yönünde bir beklenti içinde olduğunu gösteriyor.
1 Nisan 2023

İstanbul Bağcılar'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir toplu açılış töreni dolayısıyla, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından belirli yolların trafiğe kapatılacağı duyuruldu. Kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar açıklandı. Trafik kapatma işlemi, etkinlik günü sabah 08.00'den programın sonuna kadar sürecek.
1 Nisan 2023

Netflix'in 'The Perfect Couple' adlı yeni mini dizisi, Elin Hilderbrand'ın çok satan romanından uyarlanacak. Dizi, güzel kadınlar, yakışıklı erkekler, cinayet, gizem ve ilişkiler gibi unsurları içerecek ve çekimlerine önümüzdeki hafta başlanacak. Nicole Kidman, Liev Schreiber, Dakota Fanning ve Eve Hewson gibi ünlü isimler dizinin ana kadrosunda yer alacaklar. Dizi, zengin bir ailenin düğününde sahilde bulunan bir ceset etrafında gelişen olayları konu alacak.
1 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kendisine yönelik 'papatya çayı iç' önerisine, Akşener'e 'rezeneyi tavsiye ederiz' diyerek karşılık verdi. Erdoğan, Akşener'in siyasi yorumlarına karşı 'bu işlere senin aklın ermez' ifadesini kullanarak eleştiride bulundu. Ayrıca Erdoğan, muhalefet liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce'yi de eleştiren ifadeler kullandı ve kendi hükümetinin başarılarını vurguladı.
1 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) bilgisayar mühendisliği araştırma görevlisi kadro ilanına TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop da başvurdu ancak kazanamadı. İlan, 'usulsüzlük' gerekçesiyle iptal edildi ve sınav komisyonu üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı. İlgili bölüm başkanları ve dekan görevden alındı. Yeni kadro ilanı, Şentop'un lehine maddeler eklenerek yayımlandı ve sonuçlar açıklandı. Soruşturma sonucunda komisyon üyelerine ceza verilmezken, bölüm başkan ve yardımcısına ceza verildi. Şentop, soruşturma sonuçlandıktan sonra evraklarını teslim etmeye karar verdi.
1 Nisan 2023

Aşırı sağcı söylemleriyle tanınan Andrew Tate ve kardeşi Tristan Tate, insan kaçakçılığı, tecavüz ve organize suç örgütü kurma suçlamalarıyla Romanya'nın başkenti Bükreş'te gözaltında tutuluyordu. BBC'nin haberine göre, Tate kardeşler ve iki yardımcıları, adli izin almadıkça evlerini terk etmeme şartıyla ev hapsine çıkarıldı. Andrew Tate, ev hapsinde çektiği bir videoyu Twitter üzerinden paylaştı ve gözaltı sürecindeki deneyimlerini anlattı. Kardeşi Tristan da Twitter'da gözaltındaki zorlukları dile getirdi.
1 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir iftar buluşmasında yanlışlıkla seccadeye bastı ve bu durum AKP'li siyasetçiler tarafından eleştirildi. Kılıçdaroğlu, bu durum için üzgün olduğunu belirtti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise Kılıçdaroğlu'na destek vererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişteki davranışlarını örnek gösterdi ve insan olmanın doğruyu bilmek için yeterli olduğunu ifade etti.
1 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'deki tarımsal üretimin yüzde 20'sinden fazlasına zarar verdiğini ve bölgedeki kırsal altyapıda ciddi hasar oluşturduğunu bildirdi. Depremin etkilediği bölge, Türkiye'nin tarımsal gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 15'ini ve tarım ihracatının yüzde 20'sini oluşturuyor. FAO, depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılmasını talep etti. Ayrıca, depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 103 milyar doların üzerinde olduğu ve bölgede 658 bin kişinin işsiz kaldığı belirtildi.
1 Nisan 2023

15 Şubat'ta Türkiye genelinde düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı bağış kampanyasında toplam 115 milyar lira bağış taahhüt edilmişti. Kampanya, AFAD ve Kızılay yararına yapılmış ve çok sayıda televizyon, radyo kanalı, ünlü isimler ve resmi kurumlar katılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamasına göre, taahhüt edilen paranın sadece 84 milyar 400 milyon lirası yatırılmış durumda. Vadettiği tutarı yatırmayanlar hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmayacağı önceden belirtilmişti.
1 Nisan 2023

Zeytinburnu'nda bulunan İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı binası kurşunlanmış, olayla ilgili inşaat bekçisi M.E. gözaltına alınmıştır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bekçinin hırsızlık girişimini önlemek amacıyla ateş ettiğini ve kurşunun tesadüfen parti binasına isabet ettiğini belirlemiştir. Bekçi, ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır.
1 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin Kuzey Kampüsünde bulunan ve 40 yıl önce inşa edilen Aptullah Kuran Kütüphanesi için Sarıyer Belediyesi tarafından alınan yıkım kararı uygulanmaya başlandı. 1999 Marmara depremi sonrasında yapılan risk analizi raporuna göre riskli bulunan kütüphane binası için 2021 yılında yıkım kararı alınmıştı. Kütüphane, Türkiye'de çağdaş mimarlığın önde gelen temsilcilerinden Sevinç ve Şandor Hadi tarafından tasarlanmış ve Boğaziçi Üniversitesi'nin zengin koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.
1 Nisan 2023

Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa Francesco, bronşit tedavisi gördüğü Roma'daki Gemelli Hastanesi'nden taburcu oldu. 86 yaşındaki Papa, geçen Çarşamba gecesi nefes alma güçlüğü şikayetiyle hastaneye yatırılmış ve antibiyotik tedavisine hızlı bir şekilde cevap vermişti. Hastaneden ayrılırken gazetecilere esprili bir şekilde 'Korkmadım, hala hayattayım' dedi ve otomobilden inerek halkı selamladı.
1 Nisan 2023

Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan raporda, hızlı tüketim malları perakendeciliği sektörünün rekabet üzerindeki etkileri ve tüketici haklarına yönelik sorunlar ele alındı. Alıcı gücünün kötüye kullanılmasının önlenmesi, haksız ticari uygulamalar, yanıltıcı firma davranışları ve özel gramajlı ürün üretimi gibi konulara değinildi. Ayrıca, zincir marketlerin mağaza açılışları, indirimli ürünlerin bulunabilirliği ve özel ambalajlı ürünlerle ilgili uyarılar yapıldı ve denetim birimi kurulması gibi çözüm önerileri sunuldu.
1 Nisan 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da tüketici fiyatları mart ayında yüzde 2,95 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon oranı ise yüzde 73,02 olarak kaydedildi. Giyim, sağlık ve kişisel bakım, gıda gibi çeşitli kategorilerde fiyat artışları yaşanırken, kültür eğitim ve eğlence kategorisinde fiyatlar düştü. TÜİK'in açıkladığı TÜFE ile İTO endeksleri arasında farklılıklar bulunuyor ve TÜİK mart enflasyon verisini 3 Nisan'da açıklayacak.
1 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Platformu'nun düzenlediği iftar buluşmasında çekilen bir fotoğrafta seccade üzerine basarken görüldü. Bu durum, AKP'li bazı kişiler tarafından eleştirilince Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu adına CHP tarafından bir özür açıklaması yapıldı. Kılıçdaroğlu da kişisel Twitter hesabından yaşananlar için üzgün olduğunu belirtti ve istismarcılık yapanları eleştirdi.
1 Nisan 2023

Miami Seaquarium'da 50 yıldır esaret altında tutulan ve insanları eğlendiren 56 yaşındaki katil balina Lolita, hayvan hakları aktivistlerinin ve 'Friends of Lolita' grubunun çabaları sonucu doğal yaşam alanına bırakılacak. Indianapolis Colts'un sahibi Jim Irsay'nin mali desteğiyle Kuzeybatı Pasifik'teki evine dönmesi planlanıyor. Lolita'nın ait olduğu orka popülasyonu, 2005 yılında nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilmişti.
1 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023

Twitter'da sahte trendleri belirleyen Fake Trend Alert isimli hesap, Muharrem İnce ile ilgili bir etikete bot hesapların destek verdiğini duyurdu. Gazeteci Nevşin Mengü de bu durumu kendi yayınında ele aldı. İnce, bu iddiaları dile getiren gazetecilere küsmüş durumda. İnce'ye iktidara yakın hesaplar tarafından destek verildiği de iddialar arasında yer alıyor. Fake Trend Alert hesabı, İnce'nin bir tweet'ine
1 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayları belli oldu ve şimdi partiler milletvekili aday listelerini oluşturuyorlar. Cumhur İttifakı bakanları aday gösterirken, Millet İttifakı bakan adaylarını listeye dahil etmeyecek. AKP ve CHP'nin listeleri belirleme sürecinde zorlanması bekleniyor. Cumhur İttifakı'nda seçim yasası değişikliği sonrası ortak liste krizi yaşanıyor. MHP ve AKP arasında listelerin belli bölgelerde ortaklaştırılması konusunda görüşmeler sürüyor. Millet İttifakı'nda ise CHP ve İYİ Parti arasında belli bölgelerde avantajlı partinin listelerinden seçime girilmesi konusunda uzlaşı aranıyor. Diğer ittifak ortakları DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi de kendi stratejilerini belirlemeye çalışıyor.
1 Nisan 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını sınırlamak amacıyla ekonomi yönetimi tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının vadeleri üzerindeki sınırlamalar kaldırıldı. Son üç günde üç farklı düzenleme yapılarak, KKM hesaplarının vade süreleri artık Merkez Bankası'nın vereceği talimatlara göre ayarlanacak. Ayrıca, KKM faiz oranları için bankaların belirleyeceği üst sınır kaldırıldı ve faizlerin yüzde 20 seviyelerine çıkması bekleniyor.
1 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 6 Şubat depremleri sonrasında çıkarılan cumhurbaşkanlığı kararnamesini eleştiren bir bildiri yayımladı. Bildiride, kararnamenin şehir ve bölge planlama bilimini ve mesleğinin birikimlerini göz ardı ettiği ve orta ve uzun vadede sorunlara yol açabileceği belirtildi. Bildirinin yayımlanmasından sonra bölümün web sitesi, 'hukuki veya teknik şartlar' gerekçesiyle erişime kapatıldı. Sosyal medyada gelen tepkilerin ardından site yaklaşık dört saat sonra tekrar erişime açıldı.
1 Nisan 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan toprak kayması sonucunda 23 kişi öldü, 67 kişi kayboldu ve 38 kişi yaralandı. Toprak kayması nedeniyle birçok mahalle toprak altında kaldı ve yaklaşık 500 kişi olumsuz etkilendi. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, bölgedeki dağda oluşan çatlakların heyelanı tetiklediği belirtildi.
1 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2016 seçim kampanyası sırasında porno yıldızı Stormy Daniels'a sessiz kalması için yapılan yaklaşık 130 bin dolarlık ödemeyle ilgili suçlamalar kapsamında 4 Nisan'da New York'ta mahkemeye çıkacak. Güvenlik önlemleri artırıldı ve Trump Tower'ın önünde hem destekçileri hem de karşıt gruplar toplandı. Trump, suçlamaları 'siyasi' olarak nitelendirerek kendisine yönelik soruşturmayı yürüten Manhattan Başsavcısı Alvin Bragg'i eleştirdi ve 2024 başkanlık yarışından çekilmeyeceğini belirtti.
1 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla, büyükelçilikler, Diyanet İşleri Başkanlığı, Basın İlan Kurumu, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda çeşitli görevlere atamalar yapıldı ve bazı görevliler görevden alındı. Atamalar arasında büyükelçiliklere ve genel müdürlük pozisyonlarına yapılan değişiklikler bulunmaktadır.
1 Nisan 2023

Tunus'ta yaşanan kuraklık sebebiyle Tarım Bakanlığı, su kullanımında geçici kota uygulanacağını ve su israfını önlemek için araba yıkama, yeşil alanların sulanması ve sokakların şebeke suyuyla temizlenmesinin yasaklandığını duyurdu. Bu yasakları ihlal edenlere para cezası uygulanacak. Ayrıca, SONADE tarafından şebeke suyunda belirli saatlerde kesinti yapılacağı ve bu durumun eylül sonuna kadar devam edeceği bildirildi. 2022 kışının 1950'den bu yana en sıcak üçüncü kış olduğu ve yağışların düşük seviyede kalması barajlardaki doluluk oranını olumsuz etkiledi.
1 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Platformu tarafından düzenlenen bir iftar buluşmasında seccade üzerinde çekilmiş bir fotoğrafının AKP'li kişilerce sosyal medyada paylaşılmasının ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada, fotoğraf çekimi sırasındaki yoğunluk ve telaş nedeniyle yerdeki seccadenin fark edilmediği ve bu durumdan dolayı Kılıçdaroğlu ile İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun üzgün olduğu belirtildi.
1 Nisan 2023

İtalya Verileri Koruma Ajansı, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin kişisel verileri yasadışı şekilde topladığı şüphesiyle bir soruşturma başlattı ve İtalyan kullanıcılara hizmetin erişimini geçici olarak engelledi. Ajans, ChatGPT'nin kullanıcıların yaşını kontrol etmediğini ve verilerin toplanma usulüne ilişkin kullanıcılara yeterli bilgi verilmediğini belirtti. Ayrıca, kişisel verilerin toplanması ve saklanması için yasal bir dayanak olmadığını ifade etti. Bu karar, kullanıcı konuşmaları ve ödemelerle ilgili veri kaybının yaşandığı bir dönemde alındı.
1 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023
İşaretlediklerim