Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu en yüksek oyu alarak ikinci tura kalmışlardır. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden paylaştığı bir video ile ikinci tur seçimin bir referandum niteliği taşıdığını ifade etmiş ve gençlere seslenerek videonun yayılmasını ve sandığa gidilmesini istemiştir. Ayrıca, Suriyeli mültecilerin durumuna da değinerek seçmenlere oy kullanma çağrısında bulunmuştur.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında AKP tarafından yaptırılan ankete göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 53 civarında oy aldığı belirtiliyor. AKP kaynakları, Erdoğan'ın partideki son toplantıda yerel seçimlere hazırlık olarak fark yaratma talimatı verdiğini ifade etmişler. Ayrıca, AKP'nin 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı'nın kazandığı büyükşehirlerde önde bitirmeyi ve yerel seçimler için motivasyon sağlamayı hedeflediği, sandığa gitmeyen seçmenleri de sandığa taşımayı amaçladığı aktarılmıştır. Erdoğan, anketlere inanmadığını ve meydanların diline güvendiğini belirtmiştir.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı. İlk gün itibarıyla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından 452 bin 257'si temsilciliklerde, 19 bin 477'si ise gümrük kapılarında olmak üzere toplamda 471 bin 734 kişi oy kullandı. İlk turda yurt dışında yüksek katılım gözlenmiş ve Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan yüzde 57,5, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 39,6 oranında oy almıştı. Oy verme işlemi yurt dışı temsilciliklerde 24 Mayıs'a, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'taki bir ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, seçmenlere zafer sarhoşluğuna kapılmamaları konusunda uyarıda bulundu. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin henüz bitmemiş bir seçimin sonuçları üzerinden tehdit ve hakaret diliyle davrandığını eleştirdi. Ayrıca, seçmenlerden ikinci turda da desteklerini sürdürmelerini ve rehavete kapılmamalarını istedi.
20 Mayıs 2023

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, iki yaşındaki N.Ö. isimli çocuğa cinsel saldırıda bulunan 25 yaşındaki F.S., çocuğun annesi ve sekiz yaşındaki kızı marketteyken evde gerçekleştirdiği saldırı sonucu tutuklandı. Çocuk hastaneye kaldırıldı ve cinsel saldırıya uğradığı tespit edildi. Şüpheli F.S., 'çocuğa nitelikli cinsel istismar' ve 'kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından mahkemece tutuklanırken, anne M.Ö. ve olayla bağlantılı olduğu düşünülen M.G.'nin emniyetteki işlemleri sürüyor. Sekiz yaşındaki kız çocuğu devlet korumasına alınırken, iki yaşındaki N.Ö. yoğun bakımda tedavi altında. F.S.'nin çocuğun dayısı olduğu iddiası yalanlanarak akrabalık bağının olmadığı belirlendi.
20 Mayıs 2023

Gazeteci Murat Ağırel, Nevşehir Belediyesi'nin panolara muhalefet aleyhine yalan içerikli afişler astığını bildirdi. Afişlerde, muhalefetin Selahattin Demirtaş'ı serbest bırakacağı iddia ediliyor. Bu tür propaganda yöntemleri daha önce de farklı illerde muhalefeti kötülemek amacıyla kullanılmıştı. İktidarın bu tür eylemlerle milliyetçi seçmenleri manipüle etmeye çalıştığı belirtiliyor.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 5,17 oy alarak elenen Sinan Oğan, ikinci turda destekleyeceği adayı pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Oğan, her iki ittifakla da görüştüğünü ve destek karşılığında bazı talepleri olduğunu belirtti. Talepler arasında sığınmacıların gönderilmesi, terörle bağlantılı partilerin hükümette yer almaması, cumhurbaşkanı yardımcılığı ve bakanlık pozisyonları bulunuyor. Gazeteci Fatih Altaylı ile yaptığı görüşmede henüz bir karar vermediğini ifade eden Oğan'a, kararını geç açıkladığı için tepkiler olduğu da belirtiliyor.
20 Mayıs 2023

TFF 3. Lig'de Yeni Mersin İdmanyurdu'nun şampiyon olmasının ardından, tribünleri selamlamak isteyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, taraftarlar tarafından protesto edildi. Taraftarlar, 'Meclis'te Hizbullah istemiyoruz' sloganları atarak Nebati'yi yuhaladılar. Bu protesto, Hizbullah'ın ardılı olduğu iddia edilen HÜDA-PAR'ın milletvekili adaylarının seçimlerde başarı kazanmasının ardından gelen tepkilerin bir parçası olarak görülüyor.
20 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde üç öğrenci, kampüse astıkları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı 'ustalık eseri' başlıklı pankart nedeniyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla gözaltına alındı. Pankartta, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkımı gösteriliyordu. Gözaltına alınan öğrencilerden biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltı sürecinde öğrencilere çıplak arama yapıldığı ve insanlık dışı koşullarda tutuldukları iddia edildi.
20 Mayıs 2023

Fransız uzay turizmi şirketi Zephalto, Michelin yıldızlı şeflerin hazırladığı menüler ve nadir Fransız şarapları eşliğinde Dünya manzarasına karşı yemek yeme deneyimi sunuyor. 2024 sonu ve 2025 ortası için planlanan ilk uçuşlar için koltuklar satılmış durumda ve şirket şimdi 2025 sonrası için ön rezervasyonlar alıyor. Deneyim, stratosferdeki bir balona bağlı Celeste adlı basınçlı kapsülle gerçekleşecek ve yolcular yerden yaklaşık 25 kilometre yükselecek. Ön rezervasyon için 10 bin avro ödenmesi gerekiyor ve bilet fiyatı kişi başı 120 bin avro.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu toplumu düşmanlaştırmakla itham etti. Erdoğan, muhalefeti sık sık 'LGBTİ'ci', PKK ve 'FETÖ'cü olmakla suçluyor ve bu yönde montaj görüntüler paylaşıyor. Avrupa Konseyi, Türk yetkililerin azınlık grupları, LGBTİ+ bireyler ve göçmenlere yönelik nefret söyleminin alarm verici seviyelere ulaştığı konusunda uyarıda bulunmuştu. Erdoğan'ın bu suçlamaları, Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur öncesi kampanyasında daha sert bir dil kullanmaya başlamasının ardından geldi.
20 Mayıs 2023

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, kur korumalı mevduat uygulamasının (KKM) Türkiye ekonomisine zarar verdiğini ve bir servet transferi olduğunu belirtti. KKM, Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılmış ve vade sonunda faiz ya da kur farkı ödenen bir sistemdir. Yılmaz, KKM'nin ekonomiyi 'yutacak' bir canavara dönüştüğünü ve bu uygulamanın Erdoğan'ın siyasi ömrünü uzatma amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca, KKM hesaplarında toplanan paranın miktarının 2,346 trilyon TL'yi bulduğu bilgisi paylaşıldı.
20 Mayıs 2023

Fransız sanatçı Louise Bourgeois'nın 'Örümcek' adlı heykeli, Sotheby’s New York'ta 32,8 milyon dolara satılarak bir kadın sanatçıya ait eserler arasında en yüksek müzayede satış rakamına ulaştı. Bu satış, Bourgeois'nın eserleri arasında da rekor kırmış oldu. Sanatçı, 80 yaşından sonra başladığı ve en bilinen eserleri arasında yer alan dev örümcek heykellerini, annesini ve kendisini simgeleyecek şekilde yaratmıştır. Bu heykeller dünyanın en önemli müzelerinde sergilenmiştir.
20 Mayıs 2023

CHP Milletvekili Özgür Karabat, Batı ülkelerinin Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yerine Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı desteklediğini savundu. Karabat, Batılı ülkelerin Türkiye'den nitelikli insan gücünü almayı ve sığınmacıları Türkiye'de tutmayı tercih ettiğini belirtti. Ayrıca, seçim öncesinde Batı basınında Erdoğan aleyhine artan yayınların AKP ve MHP seçmenini konsolide ettiğini ifade etti. Karabat, Türkiye'nin nitelikli iş gücünün yurt dışına gitmesinin ve mültecilerin Türkiye'de tutulmasının Batı ülkeleri için avantajlı olduğunu ve bu durumun Türkiye'nin ekonomik gelişimine zarar verdiğini dile getirdi.
20 Mayıs 2023

Müzik dünyasının ünlü çifti Beyoncé ve Jay-Z, Malibu'da 200 milyon dolarlık bir malikane satın alarak Kaliforniya'da emlak rekorunu kırdı. 40 bin metrekarelik alana yayılan ve okyanus manzaralı bu ev, minimalist tarzda Japon mimar Tadao Ando tarafından yenilenmiş. Evin daha önce çok az görüntülenmiş olması ve cam ile taş malzemelerin öne çıktığı belirtiliyor.
20 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 14 Mayıs seçimlerinden sonra yaptığı ilk açıklamada, seçim kampanyası sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları ve ikinci tur için planladıkları stratejileri paylaştı. Akşener, İstanbul'da yoğun bir saha çalışması yapacaklarını ve mikro düzeyde çalışacaklarını belirtti. Ayrıca, Millet İttifakı'nın Meclis'te çoğunluğu kazanmasının önemine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin engellenmesi gerektiğini ifade etti. Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'na Sinan Oğan, Muharrem İnce ve diğer konularda tam yetki verdiklerini ve Kılıçdaroğlu'nun bu görüşmeleri yürüttüğünü söyledi.
20 Mayıs 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TV5 yayınında yaptığı açıklamada, cumhur ve millet ittifaklarının mevcut Meclis aritmetiği nedeniyle tek başlarına anayasa değişikliği yapamayacaklarını belirtti. Babacan, cumhur ittifakının anayasa değişikliği konusunda iş birliği teklif etmesi halinde DEVA Partisi'nin çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, millet ittifakı tarafından hazırlanan anayasa değişikliği metninin önemli bir referans olduğunu ve iktidar tarafından ciddi bir eleştiri almadığını söyledi. Babacan, yeni anayasa yapımının şu an için gerçekçi olmadığını, ancak mevcut anayasa üzerinde değişikliklerin mümkün olduğunu dile getirdi.
20 Mayıs 2023

Samsung, mobil cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google yerine Microsoft'un Bing'ini kullanmayı değerlendiriyordu. New York Times'ın geçen ayki haberine göre görüşmeler sürüyordu, ancak Samsung, müşteri ve Google ile olan ilişkilerini etkileyebilecek endişeler nedeniyle bu değişiklikten şimdilik vazgeçti. Bununla birlikte, Samsung Bing'i gelecekte kullanmayı tamamen dışlamadı.
20 Mayıs 2023

Instagram'ın Twitter'a benzer yeni bir metin tabanlı uygulama üzerinde çalıştığı ve bu uygulamanın sunum slaytlarının internete sızdırıldığı belirtiliyor. Sızan bilgilere göre, kullanıcılar Instagram bilgileriyle giriş yapabilecek ve 500 karaktere kadar metin gönderileri oluşturabilecekler. Uygulamanın ayarları, kullanıcıların kimlerin yanıt verebileceğini ve hesaplarından bahsedebileceğini kontrol etmelerine olanak tanıyacak. Ayrıca, uygulamanın Mastodon gibi diğer platformlarla uyumlu hale geleceği ifade ediliyor.
20 Mayıs 2023

Avusturya'nın UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Hallstatt kasabası, turistlerin ve özellikle selfie çeken ziyaretçilerin yoğun ilgisinden dolayı yoruldu. Bu nedenle kasabanın ünlü manzarasına geçici bir süre için çit çekildi. Belediye başkanı Alexander Scheutz, turistlere bölgede insanların yaşadığını hatırlatmak için bir pankart asmak istediğini belirtti. Kasabaya her gün yaklaşık 7 bin kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.
20 Mayıs 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 18 il için sarı, 5 il için turuncu kodlu hava durumu uyarısı yaptı. Uyarılar, rüzgar, gök gürültülü sağanak yağış ve toz taşınımı beklentileri üzerine yapıldı. Sıcaklıkların batıda mevsim normallerinin altında, diğer yerlerde ise normal seviyelerde olması bekleniyor. Yağışların bazı bölgelerde kuvvetli olabileceği ve olası olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
20 Mayıs 2023

Kiev Şehri Askeri İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu Kiev'e gece ve sabah erken saatlerinde İHA saldırıları gerçekleştirdi. Özellikle mayıs ayında Kiev'e yönelik hava saldırılarının arttığı belirtilirken, bu gece yapılan saldırıda tüm İHA'ların Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından imha edildiği aktarıldı. İHA parçalarının Kiev'in çeşitli semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktı, ancak ilk bilgilere göre yaralanan olmadığı ifade edildi. Rus ordusunun Mayıs ayında 11'inci kez Kiev'e hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
20 Mayıs 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de bazı Model 3 araçları için 1.300 dolardan fazla indirim uyguladı. Bu yıl altı kez fiyat düşüren şirket, Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını yılın başından bu yana düşürmeye devam ediyor. Model S ve Model X modellerinin fiyatları artmasına rağmen, bu modeller 2023 başlangıcına göre yüzde 20 daha ucuz durumda. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla yürütülüyor.
20 Mayıs 2023

İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde hafta başında etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 13'e çıktı. Sel nedeniyle 42 belde su baskınına uğradı, 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve 34 bin haneye elektrik verilemedi. Ordu birlikleri de dahil olmak üzere yardım çalışmaları devam ediyor ve ulaşıma kapanan yolların açılması için çabalar sürdürülüyor.
20 Mayıs 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G7 Liderler Zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukraynalı pilotlara F-16 dahil dördüncü nesil savaş uçakları konusunda eğitim verilmesini destekleyeceğini bildirdi. Bu eğitimlerin Avrupa'da verileceği ve yakın zamanda başlayacağı belirtildi. Eğitim tamamlandıktan sonra, uçakların ne zaman, kim tarafından ve kaç tane teslim edileceği konusunda müttefiklerle birlikte karar verilecek.
20 Mayıs 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan heyelan sonucunda ölü sayısının 56'ya çıktığı bildirildi. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği, kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğünü ve toprak altında 30 kişinin daha olduğunu belirtti. Toprak kaymasında 163 ev zarar gördü, 60 ev tamamen yıkıldı. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı, kapanan yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini ve bölgede 'acil durum' ilan edildiğini duyurdu.
20 Mayıs 2023

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 03:48'de Muğla'nın Datça ilçesinin 256,93 kilometre açıklarında ve 7,16 kilometre derinlikte gerçekleşti.
20 Mayıs 2023

AKP'li eski Ağrı belediye başkanı ve milletvekili adayı Savcı Sayan, İzmir'de seçim çalışmaları sırasında Aydın'a giderken kalp krizi geçirdi. Sayan, acilen hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Bu durum, Sayan'ın Twitter hesabından yapılan bir açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Sayan, İzmir 1'inci bölge 6'ncı sıradan milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti.
20 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP Tarsus İlçe Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve faiz oranları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Nebati, 14 Mayıs'ı kına gecesi olarak nitelendirirken, 28 Mayıs'ı 'düğün gecesi' olarak tanımladı ve ekonomi politikaları çerçevesinde faiz oranlarını düşürme niyetlerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bağımsızlığını ve kararlılığını vurgulayarak, hiç kimseye boyun eğmediklerini belirtti.
20 Mayıs 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Pazar günü Babala TV'de gençlerin sorularını yanıtlayacağı bir programda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı da tartışmaya davet etti. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, salonda ağırlıklı olarak AK Partili gençlerin olacağını belirterek Erdoğan'ı gençlerin önünde mertçe yüzleşmeye çağırdı.
20 Mayıs 2023
İşaretlediklerim