CHP'den geçici olarak çıkarılan ve kesin ihracı istenen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 3 Temmuz'da Bolu'dan Ankara'ya 'değişim' ve 'adalet' temalı bir yürüyüş yapacağını açıkladı. Özcan, CHP yönetimini eleştirerek, partide değişim talep etti ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun demokrat olmadığını iddia etti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CHP'nin yeni genel başkanı olması gerektiğini belirtti ve aksi takdirde kendisinin aday olabileceğini söyledi.
22 Haziran 2023

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'deki araç teslimatlarının bürokratik engeller nedeniyle yapılamadığını bildirdi. Gümrükte sistemsel sorunlar ve ÖTV ödemelerindeki onay sorunları nedeniyle yaklaşık 500 müşteri bayram öncesi mağdur oldu. Diğer markalarda bu tür bir sorun yaşanmazken, Tesla'nın teslimatları bayram tatili nedeniyle en erken temmuz ayında gerçekleşebilecek.
22 Haziran 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki son değişiklikleri ve Merkez Bankası'nın faiz oranını %15'e çıkarmasını eleştirdi. Acemoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, rasyonel politikalara dönüş hedefinin ciddi olmadığını, ekonomik politik gücün hala cumhurbaşkanı ve çevresinde olduğunu ve yapısal problemlerle nasıl başa çıkılacağı konusunda belirsizlik olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu adımların sadece kısa vadede zaman kazanmak için atıldığını öne sürdü.
22 Haziran 2023

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü uzmanları, okyanusun derinliklerine dalmanın uzay keşiflerine göre daha zor ve maliyetli olduğunu ifade etti. İnsanlık, okyanus yüzeyini binlerce yıldır keşfetmesine rağmen deniz tabanının sadece yüzde 20'sini haritalayabildi. Derin deniz keşiflerinin sınırlı olmasının nedenleri arasında yüksek basınç, karanlık ve soğuk koşullar yer alıyor. Derin okyanus çukurları 11 bin metre derinliğe kadar ulaşabiliyor ve bu bölgelerdeki yaşam, güneş ışığı yerine hidrotermal sızıntılardan elde edilen kimyasal enerjiyle sürdürülüyor.
22 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TELE 1 canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, genel başkanlık adaylığı konusunda net bir ifade kullanmaktan kaçınarak, aday gösterilmesi durumunda delegelerin iradesine saygı göstereceğini ifade etti. Ayrıca, medyanın Saray'ın ahlaki meşruiyetini yeterince tartışmadığını, CHP'nin değişime açık olduğunu ve iç tartışmalar başlattıklarını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başarılı bir belediye başkanı olduğunu ve CHP'ye yönetme yetkisi verilen bir belediyeyi AKP'ye teslim edemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nun yerel seçimleri kazanacağına inandığını da dile getirdi.
22 Haziran 2023

ABD Sahil Güvenlik tarafından yapılan aramalar sonucunda, Atlas Okyanusu'ndaki Titanik enkazına turistik sefer düzenleyen 'Titan' adlı denizaltının enkazı bulundu. Denizaltının iç patlama sonucu parçalandığı ve yolcuların hayatını kaybettiği açıklandı. Enkaz, Titanik enkazının yaklaşık 500 metre uzağında tespit edildi. Denizaltıda beş kişinin bulunduğu ve aralarında Britanyalı milyarder Hamish Harding ile Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud'un da olduğu biliniyor.
22 Haziran 2023

CHP içindeki değişim tartışmaları devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP il başkanlarının Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları toplantı sonrasında yayınladıkları ortak açıklamayı eleştirdi. İmamoğlu, açıklamanın içeriğini ve tarzını yetersiz bulduğunu, değişim sürecine dair bir yol haritası sunulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, metnin tüm il başkanları tarafından kabul edilebileceğini düşünmediğini ve bazı ifadelerin imalı olduğunu ifade etti.
22 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki mağlubiyetinin ardından başlayan değişim tartışmaları devam ediyor. CHP Grup Başkan Vekili Burcu Köksal, partideki değişimin Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde gerçekleşeceğini ifade etti. Köksal, partide gençleşme ve kadınların daha fazla temsil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuların hem kendisinin hem de genel başkanın öncelikleri arasında olduğunu belirtti.
22 Haziran 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'Seçim kaybetme tecrübem yok' ifadesine, partinin her durumda önde olduğunu belirterek yanıt verdi. İmamoğlu, daha önce bir sunum sırasında genel seçim kayıpları hakkında sorulan bir soruya kişisel olarak seçim kaybetme deneyimi olmadığını söyleyerek cevap vermişti. Öztrak, geçmişte İmamoğlu'nun endişelerine Erdoğan'ın bir seçim daha kazanamayacağını belirterek yanıt vermiş, ancak sonrasında İmamoğlu hapis cezası almış ve Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmişti.
22 Haziran 2023

ABD Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Z kuşağının psikolojisinin çevre kirliliği ve iklim krizi gibi faktörler nedeniyle bozulduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte gençler arasında depresyon ve umutsuzluk duyguları artmış. Psikolog Dr. Jean Twenge, sosyal medya ve ekran süresinin gençlerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Ayrıca, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla gençlerin sosyal etkileşimleri ve geleneksel gençlik aktivitelerine katılım oranları düşmüş.
22 Haziran 2023

ABD Tarım Bakanlığı, Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin laboratuvarda hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etlerinin satışını onayladı. FDA daha önce bu etin tüketiminin güvenli olduğunu belirtmişti. Good Meat, laboratuvarda üretilen tavuk etini Washington'da, Upside Foods ise San Francisco'da satışa sunacak. ABD, Singapur'dan sonra bu tür etin satışını onaylayan ikinci ülke oldu.
22 Haziran 2023

OceanGate CEO'su Stockton Rush'ın eşi Wendy Rush, Titanik faciasında hayatını kaybeden Isidor Straus ve eşi Ida'nın büyük-büyük torunu olduğu ortaya çıktı. Isidor Straus, Macy's mağazasının sahibi olarak biliniyor ve eşi ile birlikte Titanik'te vefat etmişti. Çiftin, James Cameron'un Titanic filminden çıkarılan bir sahnede de yer aldığı bilgisi verildi. Wendy Rush, son iki yılda kocasının şirketiyle birlikte Titanik enkazını üç kez ziyaret etmiş.
22 Haziran 2023

Şili'nin Atacama Çölü, Batı'dan gelen kullanılmış ve kusurlu moda ürünlerinin atıldığı bir çöplük haline geldi. SkyFi adlı tüketici uygulaması, çöp sahasını uzaydan görüntüledi ve moda endüstrisinde değişim ihtiyacını vurguladı. Amerika ve gelişmiş dünyanın hızlı moda bağımlılığı 100 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Şili'nin Iquique limanı, Latin Amerika'da yeniden satılan ikinci el giysiler için bir merkezken, istenmeyen parçalar Atacama'ya atılıyor ve bu atıkların çözünmesi 200 yıl sürebiliyor.
22 Haziran 2023

Turistlere Titanik enkazını göstermek için dalış yapan ve kişi başı 250 bin dolar ücret alan OceanGate şirketine ait bir turist denizaltısı kayboldu. Pazar günü dalış yapan denizaltının oksijeninin bugün öğlen saatlerinde tükendiği tahmin ediliyor. Denizaltı, kaybolduğunda 96 saatlik oksijen rezervine sahipti. OceanGate şirketi, denizaltının geliştirilmesi sırasında güvenlik endişeleri nedeniyle defalarca uyarılmıştı.
22 Haziran 2023

CHP'den daha önce bir yıl süreyle ihraç edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, partinin Bolu Belediye Meclisi'ndeki bir kadın üyesiyle olan diyalogu ve parti yönetimine yönelik eleştirileri nedeniyle disipline sevk edilmişti. Cezası 10 gün önce sona eren Özcan, şimdi de kesin ihraç talebiyle yeniden disipline sevk edildi. Özcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını eleştirmiş ve parti yönetiminde değişim talep etmişti. Disiplin kararı sonrası Twitter üzerinden 'Başkaldırıyorum' mesajı paylaştı.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'e çıkarmasının ardından piyasa aktörlerinin bu artışı yeterli bulmaması sonucu döviz kurları yükseldi. Bu durum, 20 Haziran'da yüzde 34 zamla 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücretin dolar karşılığının 482 dolardan 467 dolara düşmesine neden oldu. Dolar/TL kuru saat 17:00 itibariyle 24,32 seviyesine ulaştı.
22 Haziran 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, 2023-2024 Süper Lig sezonu için futbolcu uygunluğu kurallarını duyurdu. Yeni kurallara göre, Süper Lig kulüpleri A takım listesinde en fazla 14 yabancı futbolcu bulundurabilecek ve bu futbolculardan en az birinin 1 Ocak 1999 veya sonrasında doğmuş olması gerekecek. Kulüpler, belirtilen 14 yabancı futbolcuya ek olarak Türk vatandaşlığı veya mavi kart sahibi bir futbolcu ile Türkî Cumhuriyetlerden bir futbolcu daha transfer edebilecek. Ayrıca, 1 Ocak 2003 ve sonrasında doğmuş yerli genç futbolcular A takım listesine yazılmadan oynatılabilecek ve A takım listesi en fazla 30 futbolcudan oluşacak.
22 Haziran 2023

Mersin'de Tisan Yarımadası'nda planlanan bir yapılaşma projesine karşı çevreciler ve yöre halkı, Change.org üzerinden bir kampanya başlattı. Yapılaşma kararı, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AKP ve MHP'li üyelerinin oylarıyla alındı. Faras İnşaat tarafından gerçekleştirilecek projede 1079 konut, bir otel ve 12 dükkan yer alacak. Proje bedeli 480 milyon lira olarak belirlendi ve 'ÇED gerekli değildir' raporu alındı.
22 Haziran 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Karabük'te yaptığı esnaf ziyareti sırasında eğitim müfredatında evrim teorisinin yer almasının çocukların PKK'lı olmasına yol açabileceğini öne sürdü. Erbakan, eğitim sisteminin ahlaki ve manevi kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini belirtti ve evrim teorisinin PKK tarafından da anlatıldığını ifade ederek, bu teorinin müfredata dahil edilmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savundu.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, '23 Haziran Demokrasi Şenliği'nde yaptığı konuşmada, muhalefetin yenilenmesi ve CHP'de değişim iradesinin gösterilmesi gerektiğini belirtti. İmamoğlu, mevcut muhalefet durumunun devam etmesi halinde yerel seçimlerde de başarısız olunacağını ve toplumun esaslı bir değişim beklediğini ifade etti. Ayrıca, yeni bir ittifak mimarisinin kurulmasının önemine değindi ve parti içi demokrasinin vazgeçilmez olması gerektiğini söyledi.
22 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası, faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış, enflasyonun yüzde 40 seviyesinde olduğu bir dönemde piyasalar ve ekonomistler tarafından yetersiz bulundu. Britanyalı ekonomist Timothy Ash, artışın piyasaları ikna etmek için yeterli olmadığını belirtti. Merkez Bankası'nın eski başkanı Naci Ağbal'ın faiz artırımı sonrası görevden alınmasına atıfta bulunarak, piyasanın yeni artışlar konusunda şüpheci olacağını ifade etti.
22 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu artışın bir sonucu olarak, ağustos ayında kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranları da artacak. Şu anki aylık yüzde 1,36 olan kredi kartı ve KMH faizi, 1 Ağustos'ta sırasıyla yüzde 1,91 ve gecikme faizi yüzde 2,21'e yükselecek. Ekonomiyle ilgili Twitter paylaşımlarıyla tanınan 'beşyüzyedi' kullanıcısı, faiz oranlarındaki muhtemel artışları hesaplayarak paylaştı.
22 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son toplantısında faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi politikalarında bir 'normalleşme' olarak görülüyor ve piyasa tarafından beklenen bir adım olarak değerlendiriliyor. Toplantı özetinde, enflasyonun gidişatına, önceliklere ve küresel gelişmelere bakış açısında değişiklikler olduğu belirtiliyor. Önceki toplantılarda büyüme öncelikli bir yaklaşım sergilenirken, bu toplantıda enflasyonun düşürülmesi ana hedef olarak belirlendi ve büyüme ile 'liralaşma' stratejisine atıf yapılmadı.
22 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından geldi. Ancak, Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan birçok ekonomist, yapılan faiz artırımını yeterli bulmadı. Ekonomistler, faiz artışının beklentilerin altında kaldığını ve yapısal reformların eşlik etmesi gerektiğini ifade ettiler.
22 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından beklenen bir hamle yaparak politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Yeni ekonomi yönetimi, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerden oluşuyor ve faiz artırımı ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' olarak görülüyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, farklı tahminlerde bulunmuşlardı. Merkez Bankası, daha önce yaşanan kur krizinin ardından faiz oranlarında indirim yapmış, ancak son dönemde faiz oranını sabit tutmuştu.
22 Haziran 2023

Bloomberg ajansına konuşan işlemciler, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasından önce kamu bankalarının dolar alımı yaptığını belirtti. Alımların 23,55 TL seviyesi civarında gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. Kamu bankalarının bu tür döviz piyasası işlemleri hakkında herhangi bir yorum yapmadığı kaydedildi.
22 Haziran 2023

İzmir Valiliği, kent genelinde kapalı mekanlarda uygulanan müzik yasağının başlama saatini 01:00'den 04:00'e çekti. Açık mekanlar için herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu karar, Antalya'da alınan benzer bir kararın ardından geldi ve turizm sezonunun başlamasıyla yabancı turistlerin eğlencelerinin kesintiye uğramaması amaçlanıyor. İzmir Valililiği Mahali Çevre Kurulu'nda alınan karara il müftülüğü ve İzmir Ticaret Odası Başkanlığı şerh düştü.
22 Haziran 2023

Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg, Twitter'ın sahibi Elon Musk'a kafes dövüşü yapmak için meydan okudu. Meydan okuma, Musk'ın Zuckerberg'in Twitter'a rakip bir uygulama geliştirdiği iddiasına yanıt olarak bir Twitter kullanıcısının yaptığı yorum üzerine gerçekleşti. Musk, kafes dövüşüne hazır olduğunu belirtti ve Zuckerberg de Instagram hesabından bu teklifi kabul ederek Musk'a 'konum gönder' mesajı yolladı.
22 Haziran 2023

Borsa İstanbul, Kurban Bayramı nedeniyle 3,5 günlük tatile gireceği için hisse senedi yatırımcıları için nakde dönüş işlemleri konusunda bugün son gün olarak belirtiliyor. Yarın gerçekleştirilecek işlemlerin takası 3 Temmuz'da, 26 ve 27 Haziran'da yapılacak işlemlerin takası ise 4 Temmuz'da gerçekleşecek. Arife günü pay piyasaları saat 09:40'ta açılacak ve sürekli müzayede işlemleri 10:00-12:30 saatleri arasında yapılacak, kapanış seansı ise 12:30-12:40 arasında gerçekleştirilecek.
22 Haziran 2023

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, aktif politikayı bıraktığını duyurmuş ve cezaevinde sanatsal faaliyetlere yöneldiği belirtilmiş. Resim, müzik ve öykü kitapları ile sanatsal üretimini sürdüren Demirtaş, şimdi de Karadeniz kemençesi çalmaya başlamış. Danışmanı Zınar Karavil, Demirtaş'ın dış dünyadaki gelişmeleri ve özellikle düşünce, teknoloji alanlarındaki yenilikleri takip ettiğini ifade etmiş.
22 Haziran 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı ve şu anda Edirne Cezaevi'nde tutuklu olan Selahattin Demirtaş'ın aktif siyasetten uzaklaştığını duyurmasının ardından, danışmanı Zınar Karavil, Demirtaş'ın siyasetten tamamen kopmadığını ve bir noktada aktif siyasete geri dönebileceğini düşündüğünü belirtti. Karavil, Türkiye'deki siyasi boşluğa ve halkın gerçekçi umut ve sağlam bir bakış açısına ihtiyacına dikkat çekerek, Demirtaş'ın siyasete dönmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Demirtaş'ın halkın ve tabanın isteklerini göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.
22 Haziran 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklanmış durumda. Borsa İstanbul, seçim sonrası yükselişe geçmiş ancak bu hafta düşüşe başlamıştır. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da 10 şirket kendi hisselerini geri almıştır. Bu şirketler arasında Etiler Gıda, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır.
22 Haziran 2023

Eski aile bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kardeşi Ömer Fatih Sayan, ulaştırma ve altyapı bakan yardımcılığı görevine yeniden getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Durmuş Ünüvar, Enver İskurt ve Osman Boyraz da bakan yardımcılığı görevlerine atandı. Ömer Fatih Sayan daha önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başkanlığı ve Türk Telekom başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. Sayan ailesinin diğer üyeleri de çeşitli devlet kademelerinde görev almaktadır.
22 Haziran 2023

Bilinen muhalif siyasetçilere açılan ceza davalarıyla gündeme gelen eski hakim Akın Gürlek, adalet bakan yardımcılığı görevine yeniden atandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Hasan Yılmaz, Niyazi Acar ve Ramazan Can da adalet bakan yardımcılığı görevlerine atandılar. Gürlek, daha önce HDP ve CHP'li siyasetçilere verdiği hapis cezaları ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamama gibi eylemleriyle tanınıyor.
22 Haziran 2023

Cumhuriyet Vakfı yöneticileri, bir e-ticaret firmasından manipülatif haber karşılığında para aldıkları iddiasıyla suçlanmıştı. Genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, vakıf başkanı ve yönetim kurulu üyelerini eleştiren bir yazı yazdıktan sonra görevden alındı. Vakıf yöneticileri, bazı yönetim kurulu üyelerini istifaya çağırdı. Cumhuriyet'in sitesinin yayın yönetmeni Mustafa Büyüksipahi ve Arif Kızılyalın istifa etti. Alev Coşkun, alınan paranın iade edildiğini ve yaşananları 'yol kazası' olarak nitelendirdiğini belirtti.
22 Haziran 2023

Eski TÜGVA başkanı Enes Eminoğlu, gençlik ve spor bakan yardımcılığına atandı. Resmi Gazete'de yayınlanan atamalar arasında Halis Yunus Ersöz, Hamza Yerlikaya ve Safa Koçoğlu'nun isimleri de yer aldı. Eminoğlu daha önce AKP'den milletvekili adayı olmuştu. Ersöz ve Yerlikaya mevcut bakan yardımcıları olarak görevlerine devam edecekler, Koçoğlu ise aile bakanlığında danışmanlık yapmıştı.
22 Haziran 2023

NASA'nın Juno uzay aracı, Jüpiter'in türbülanslı atmosferinde oluşan bir şimşek olayını fotoğrafladı. Yeşil renkteki şimşek küresi, gezegenin yüzeyini kaplayan bulutlar içinde görüldü. Jüpiter'deki şimşeklerin Dünya'dakilere göre 10 kat güçlü olduğu ve amonyak-su karışımından kaynaklandığı belirtildi. Juno, 2016 yılından bu yana Jüpiter'in yörüngesinde dönerek gezegen hakkında veri toplamaktadır.
22 Haziran 2023

Fenerbahçe Kulübü, dünyaca ünlü golcü oyuncu Edin Dzeko'nun sağlık kontrolleri ve transfer görüşmeleri için İstanbul'a geleceğini açıkladı. 37 yaşındaki Bosna Hersekli santrfor Edin Dzeko, son olarak İtalyan ekibi Inter'de oynuyordu ve bir süredir Fenerbahçe ile transferi konuşuluyordu.
22 Haziran 2023

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde yerel saatle 08:21'de 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre, depremin merkez üssü Çelikhan olup, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiği tespit edildi. Depremle ilgili detaylı bilgiler AFAD'ın Twitter hesabı üzerinden paylaşıldı.
22 Haziran 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörlüğü döneminde beraber çalıştığı iki isim, eğitim bakan yardımcısı olarak atandı. Resmi Gazete'de yayınlanan atama kararına göre, bakanlığa dört yeni bakan yardımcısı atandı. Yusuf Tekin'in rektör danışmanı olarak görev yaptığı Ömer Faruk Yelkenci ve üniversitenin eski genel sekreteri Kemal Şamlıoğlu bu atamalar arasında yer alıyor. Diğer atanan isimler ise Celile Eren Ökten ve mevcut bakan yardımcısı Nazif Yılmaz.
22 Haziran 2023

Borsa İstanbul, Avrupa Yatırım Holding hissesinin iki ayda yüzde 576 oranında değer kazanmasının ardından, bu hissede işlem yapan İranlı illüzyonist Aref Ghafouri ve Eren Çayır isimli kişilere yatırımcı bazında tedbir uyguladı. Tedbirler, açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve internetten emir iletilmesinin kısıtlanması şeklinde uygulanacak. Ayrıca, hisseler 21 Temmuz'a kadar tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek.
22 Haziran 2023

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin eski kayyım başkanı Münir Karaloğlu, içişleri bakan yardımcısı olarak atandı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte İçişleri Bakanlığı'na dört yeni bakan yardımcısı atandı. Atanan diğer isimler Bülent Turan, Mehmet Aktaş ve Mehmet Sağlam oldu. Karaloğlu daha önce Van, Bursa ve Antalya valilikleri ile Diyarbakır valisi ve belediye başkanı olarak görev yapmıştı.
22 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan dört bakan yardımcısı, eski mesai arkadaşıdır. Abdullah Erdem Cantimur, İsmail İlhan Hatipoğlu, Osman Çelik ve Zekeriya Kaya'nın atamaları Resmi Gazete'de yayınlandı. Cantimur daha önce Şimşek'in yardımcısı olarak görev yapmış, Hatipoğlu çeşitli görevlerde bulunmuş, Çelik Hazine müsteşarı olarak atanmış ve Kaya ise çeşitli denetim ve yönetim görevlerinde bulunmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Şimşek'in bu isimlerle çalışmak isteğine onay verdiği belirtiliyor.
22 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi, dokuz siyasi partinin 2018 ve 2019 yıllarına ait mali denetimlerini inceledi ve bu partilerin hesaplarının mevcut bilgi ve belgelere göre doğru ve yasalara uygun olduğuna karar verdi. Ancak, Türkiye Komünist Hareketi Partisi'nin beş il teşkilatı hakkında eksik bilgi verilmesi nedeniyle parti sorumluları hakkında Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
22 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 22 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 21 Haziran tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı.
22 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reysaş Taşımacılık ve Lojistik AŞ, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ, İhlas Haber Ajansı AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T. AŞ, Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ ve Otto Holding AŞ'nin sermaye artırım taleplerini onayladı. Ayrıca, sekiz şirketin toplamda 53 milyar 725 milyon liralık borçlanma aracı ihracına, bir gayrimenkul yatırım fonunun kurucu değişikliğine, on iki portföy yönetim şirketinin sermaye artırım taleplerine ve bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesine onay verdi.
22 Haziran 2023

Uber Technologies, ekonomik koşullar ve maliyet tasarrufu gerekçesiyle işe alım ekibinden 200 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu işten çıkarmalar şirketin toplam çalışan sayısının yüzde 1'inden azını etkileyecek ve çoğunlukla ABD merkezli pozisyonları kapsayacak. Uber'in dünya genelinde 32 binden fazla çalışanı bulunmakta ve bu sayıya sürücüler dahil değil. Ayrıca, Lyft ve Grubhub gibi diğer teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yapmıştı.
22 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çeşitli bakanlıklara toplam 68 bakan yardımcısı ataması gerçekleştirildi. Bu atamalar, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. Atanan bakan yardımcılarının isim listesi Resmi Gazete'nin internet sitesinde yayınlanan bir PDF dosyasında yer aldı.
22 Haziran 2023

Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesi açıklarında 4,4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. AFAD tarafından yapılan duyuruya göre deprem, yerel saatle 05:42'de gerçekleşti. Depremin odak derinliği 17,68 kilometre olarak ölçüldü ve Doğanyurt'a 173 kilometre uzaklıkta olduğu tespit edildi.
22 Haziran 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçildi. Avukatları, Atalay'ın mazbatasını alarak tutukluluğun sona ermesi için başvuruda bulundu, ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerine, milletvekilinin serbest bırakılması konusunda ne karar verebileceğini ne de böyle bir gücü olduğunu ifade ederek yanıt verdi. Kurtulmuş, karar verme sorumluluğunun mahkemede olduğunu ve Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinin kararının beklenmesi gerektiğini vurguladı.
22 Haziran 2023

Honduras'ın başkenti Tegucigalpa'ya bağlı Tamara kasabasındaki kadınlar cezaevinde çıkan isyan sonucunda ölü sayısı 46'ya çıktı. Mara Salvatrucha ve Barrio 18 çeteleri arasındaki çatışmada mahkumlar yakılarak veya silah/bıçakla öldürüldü. Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro olayları 'son derece korkunç' olarak tanımladı ve Güvenlik Bakanı'nı görevden alarak yerine yeni bir atama yaptı. Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü saldırının planlı olduğunu ve güvenlik kameralarının kırıldığını belirtti.
22 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir Marmara depreminde İstanbul'da hasar görmesi beklenen bina sayısının 207 bin olduğunu açıkladı. Bu binaların %30'u 1980 öncesi, %40'ı 1980-2000 arası ve %30'u 2000 sonrası inşa edilmiş. Hasar görmesi beklenen binaların %95'i Avrupa Yakası'nda bulunuyor ve özellikle Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece ilçeleri risk altında. İstanbul Teknik Üniversitesi ile yapılan çalışmalar, şehrin batı koridoru ve yoğun yapılaşma olan bölgelerde özel ilgi gerektiğini gösteriyor.
22 Haziran 2023
İşaretlediklerim