ABD'li pop yıldızı Madonna, ciddi bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve dört günlük tedavinin ardından taburcu edildi. Enfeksiyonun neyden kaynaklandığı belirsiz, ancak durumun son derece ciddi olduğu ve yoğun bakım gerektirdiği belirtildi. Madonna'nın önümüzdeki haftalarda başlaması planlanan dünya turunu ertelemek zorunda kaldığı bildirildi.
29 Haziran 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, üniversite başvurularında çeşitlilik sağlamak adına ırk unsurunun değerlendirilmesini yasakladı. Karar, üçe karşı altı yargıcın oyuyla alındı ve başvuruların öğrencinin kişisel deneyimlerine göre değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu kararla, üniversitelerin ırk temelli pozitif ayrımcılık yapması engellendi. Önde gelen üniversitelerden bazıları, çeşitlilik sağlamak için başvurularda öğrencinin ırkını da değerlendirmeye alıyordu.
29 Haziran 2023

Fransa'da 27 Haziran'da 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücüyü öldüren polis memuru, 'kasten öldürme' suçlamasıyla tutuklandı. Olayın ardından ülke genelinde protestolar düzenlendi ve polis, protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Protestolar nedeniyle Clamart kentinde 3 Temmuz'a kadar gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
29 Haziran 2023

Kanada'da süren orman yangınları nedeniyle, ülkenin en büyük metropolü Toronto'nun hava kalitesi düştü ve dünyanın en kirli havasına sahip şehirler arasına girdi. IQAir'in verilerine göre, yangınlar sonrası etkili olan duman nedeniyle hava kalitesi bozuldu. Kanada Çevre Bakanlığı, yangınlardan çıkan dumanın Ontario eyaletinin diğer bölgelerine ulaşarak hava kalitesinin bozulmasına neden olduğunu duyurdu. Ayrıca, dumanın Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük bir bölümünü kapladığı ve bölge sakinlerine dışarı çıkmama uyarısı yapıldığı belirtildi.
29 Haziran 2023

Muğla'nın Datça ilçesinde makilik alanda yangın çıktı. Yangına, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı hava ve kara araçları ile yangın söndürme işçileri müdahale etti. Datça Belediyesi, yangının akşam saat 8'de söndürüldüğünü duyurdu.
29 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Coca Cola'nın diyet içeceğinde de bulunan dünyanın en yaygın yapay tatlandırıcısı aspartamı kanserojen olarak ilan etmeye hazırlanıyor. DSÖ'ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) ve DSÖ'nün katkı maddeleri komitesi JECFA, aspartamı inceliyor ve kararlarını Temmuz 2023'te açıklayacaklar. Aspartamın kanser riskini biraz artırdığı ve kaygı düzeyini yükselttiği önceki araştırmalarla belirlenmişti.
29 Haziran 2023

Britanya hükümetinin, düzensiz sığınmacıları ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebi yapanları Ruanda'ya gönderme planı, Londra Temyiz Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Bu plan, 'Ruanda Planı' adı altında geçen sene hazırlanmış ve büyük tepkiler çekmişti. Ayrıca, Britanya'nın düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik hazırladığı 'yasa dışı göç' yasa tasarısı da tartışmalı maddeler içeriyor.
29 Haziran 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, 2021 yılının ilk çeyreğine ait Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisini açıkladı. Açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 büyüme kaydetti. Bu oran, piyasa beklentilerinin üzerinde bir artışı temsil ediyor. Piyasa beklentisi, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,4 büyümesi yönündeydi.
29 Haziran 2023

A Milli Erkek Futbol Takımı, FIFA dünya sıralamasında iki basamak yükselerek 41'inci sıraya çıktı. Bu yükseliş, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri D Grubu'nda oynadığı Letonya ve Galler maçlarını kazanmasının ardından geldi. Arjantin, Fransa ve Brezilya sıralamanın ilk üç sırasını korudu. Bir sonraki FIFA dünya sıralaması 20 Temmuz'da açıklanacak.
29 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partideki değişim tartışmalarının kişiler üzerinden yürütülmemesi gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, değişim tartışmalarının felsefesi ve amacının önemli olduğunu, genel başkanın da değişebileceğini ifade etti. Ayrıca, her CHP'linin genel başkan adayı olabileceğini, bunun içinde İmamoğlu'nun da olduğunu dile getirdi.
29 Haziran 2023

Yunanistan'da Mayıs ayında düzenlenen genel seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidarı kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı. İkinci tur sonuçlarına göre, mevcut başbakan Kiryakos Miçotakis’in partisi 'Yeni Demokrasi Partisi' yüzde 40,56 oy oranıyla mecliste 158 sandalye kazandı ve Miçotakis yeniden başbakan seçildi. Eski başbakan Aleksis Çipras’ın partisi SYRIZA ise yüzde 17,83 oy oranıyla 48 koltuk kazandı. Bu sonuçların ardından Çipras, partinin genel başkanlığından istifa etti.
29 Haziran 2023

ABD'li kripto para borsası Binance'in Avrupa bankacılık ortağı Paysafe, 25 Eylül'den itibaren Avrupa Ekonomik Bölgesi'ndeki Binance'a yönelik desteğini sonlandıracağını açıkladı. Binance, Tek Avro Ödeme Alanı (SEPA) aracılığıyla avro yatırma ve çekme işlemleri için yeni bir aracı kurum bulacak. Mevcut ortağı Paysafe ise artık bu hizmetleri Binance kullanıcılarına sunmayacak.
29 Haziran 2023

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Ukrayna birliklerinin güney cephedeki Berdyansk yönünde 1300 metre, doğudaki Bahmut yönünde 1500 metreye kadar ilerleme kaydettiğini açıkladı. Malyar, Ukrayna ordusunun Melitopol, Berdyansk ve Bahmut yönlerinde taarruz operasyonlarını sürdürdüğünü ve düşmana ciddi kayıplar verdirdiğini belirtti. Ayrıca, Rusların Bahmut'a tutunduğunu ifade etti.
29 Haziran 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki sürücünün yaşamını yitirmesi sonrasında çıkan olaylarda 150 kişi gözaltına alındı. Olaya tepki gösterenler Nanterre, Lyon, Lille, Toulouse, Viry-Chatillon gibi farklı kentlerde protesto düzenledi. Protestolar sırasında araçlar, çöp bidonları ve kamu eşyaları ateşe verildi, polise taş atıldı ve polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.
29 Haziran 2023

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde olumsuz hava şartları nedeniyle plajlarda denize girilmesine izin verilmiyor. Kaymakamlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ilçede elverişsiz hava ve deniz koşulları sebebiyle tüm plajlarda denize girmek yasaklandığı belirtildi. Vatandaşlardan yasağa uymaları ve denize girmemeleri istendi.
29 Haziran 2023

Türkiye Futbol Federasyonu'nun açıklamasına göre, A Milli Erkek Futbol Takımı, 12 Eylül'de Japonya ile Belçika'nın Genk kentindeki Cegeka Arena'da özel bir maçta karşılaşacak. Türkiye ve Japonya, A Milli Takım düzeyinde daha önce toplam iki kez karşılaştı. Japonya, FIFA sıralamasında 20. sırada bulunurken, Asya Futbol Konfederasyonu'na üye ülkeler arasında 1 numarada yer alıyor.
29 Haziran 2023

Twitter, Blue aboneliği adı altında mavi tiki aylık 8 dolara satmaya başlamıştı. Bu abonelikle birlikte kullanıcılar tweet düzeltme, daha uzun video yayınlama ve daha uzun tweet atma gibi fırsatlara sahip oluyordu. Daha önce 280 olan tweet karakter sınırı, abonelere özel olarak önce 4 bin, sonra 10 bin karaktere çıkarılmıştı. Twitter, bu sınırı 25 bin karaktere yükselttiğini duyurdu.
29 Haziran 2023

Avrupa Komisyonu, dijital avro kullanımına yasal çerçeve oluşturmak için düzenleme teklifini açıkladı. Dijital avro, Avrupa Merkez Bankası tarafından çıkarılacak ve halkın kullanımına açık bir merkez bankası dijital para birimi olacak. Dijital avro, Avro Bölgesi’nde geniş çapta kabul gören, ucuz, güvenli ve resmi para birimi haline gelecek. Dijital avronun ne zaman çıkarılacağına ilişkin nihai kararı ECB alacak.
29 Haziran 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Nvidia ve diğer çip üreticilerinin Çin ve diğer ilgili ülkelerdeki müşterilere lisans almadan çip sevkiyatını durdurmayı planlıyor. Bu hareket, Çin'in yapay zeka yeteneklerini geliştirmesini daha da sınırlayabilir. ABD'nin, bu tür düzenlemeleri kullanan Çinli yapay zeka şirketlerine bulut hizmetlerinin kiralanmasını da kısıtlamayı düşündüğü belirtiliyor. Ancak çip üreticileri, yeni kısıtlamaların hafifletilmesini veya vazgeçilmesini istiyor, bu nedenle yeni kısıtlamaların ne zaman yürürlüğe gireceği belirsiz.
29 Haziran 2023

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Hukuk ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski, Belarus'taki Wagner güçlerinin varlığı nedeniyle Polonya'nın doğu sınırındaki askeri varlığın güçlendirileceğini belirtti. Kaczynski, bu durumun sadece Ukrayna için değil, Litvanya ve Polonya gibi komşu ülkeler için de tehlike oluşturduğunu ifade etti. Sınırın güçlendirilmesi, sınıra yakın yerlerde konuşlu Polonya güçlerinin takviyesini ve bölgede engeller inşa edilmesini içerecek.
29 Haziran 2023

İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinde son altı günde toz fırtınası nedeniyle 1191 kişi hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılanların çoğu göz, solunum ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördü. Yetkililer, özellikle kalp ve solunum yolları rahatsızlığı olan kişilerin dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti.
29 Haziran 2023

AFAD'ın duyurusuna göre, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü Göksun ilçesi olarak belirlendi ve 6,98 kilometre derinlikte gerçekleşti.
29 Haziran 2023

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

Kanada, sağlık sektöründeki ciddi personel eksikliğini gidermek için yeni bir göçmenlik programı başlattı. Program kapsamında, doktor, hemşire, diş hekimi, eczacı, fizyoterapist ve optometrist gibi sağlık çalışanlarına Kanada'da yerleşip çalışmaları için davetiye gönderilecek. İlk etapta 500 sağlık çalışanının davet edileceği belirtilirken, programın 2. etabında bin 500 sağlık çalışanının daha başvuruya davet edileceği açıklandı.
29 Haziran 2023

ABD Sahil Güvenliği, Titan denizaltısının enkazından çıkarılan parçalar arasında 'varsayılan insan kalıntıları' bulunduğunu açıkladı. Bu kalıntılar, resmi bir analiz için incelenecek. Enkazın çıkarıldığı bölge, Kanada'nın St. John's kenti kıyılarından yaklaşık 700 kilometre açıkta. Çıkarılan enkaz parçalarının, kazanın nedeninin belirlenmesi için yürütülen soruşturmaya yardımcı olacağı belirtildi.
29 Haziran 2023

ABD'nin Cidde Konsolosluğu yakınında bir silahlı çatışma yaşandı. Çatışmada, biri koruma diğeri saldırgan olmak üzere iki kişi hayatını kaybetti. Saldırganın kimliği ve amacı hakkında henüz detaylı bilgi verilmedi. Suudi Arabistan Emniyeti, olayın aydınlatılması için güvenlik incelemesinin devam ettiğini bildirdi.
29 Haziran 2023

Afrika'dan İskoçya'nın başkenti Edinburgh'a seyahat eden bir kişinin evinde büyük bir Afrika avcı örümceği bulundu. Örümceğin, Afrika ziyaretinden dönen kişinin valizinde geldiği tahmin ediliyor. İskoçya hayvanları koruma derneği (SPCA) 10 cm çapındaki örümceği karantinaya aldı. Avcı örümcekler zehirli olsa da sokmadıkları için insanlar açısından tehlikeli olarak değerlendirilmiyor.
29 Haziran 2023
İşaretlediklerim