Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) Küresel Haklar Endeksi'ne göre Türkiye, işçi haklarının en kötü olduğu 10. ülke oldu. 2016'dan beri bu endekste işçi haklarının en kötü olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye, bu kategoride en fazla kalan ülke olarak rekor kırdı. ITUC, Türkiye'yle ilgili değerlendirmesinde grevlerin baskılanması, sendikacıların keyfi tutuklanması ve sistemik sendika bozuculuğunu öne çıkardı.
30 Haziran 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yerel seçimlerde büyükşehirler dahil tüm illerde aday çıkaracaklarını belirtti. 2019 yerel seçimlerinde HDP, büyük şehirlerde aday çıkarmayarak AKP'nin kaybetmesini sağlamıştı. 2023 genel seçimlerinde ise Yeşil Sol Parti listesiyle girmiş ve cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemişti.
30 Haziran 2023

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, partisindeki 'değişim' tartışmalarını değerlendirdi. Toprak, kişiler üzerinden değil, politikalar üzerinden düşünülmesi gerektiğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'değişim' konusunda haksızlık yapıldığını ifade eden Toprak, değişim isteyenlerin bir paradigma ortaya koymadığı için CHP'nin ara dönem yaşama riski bulunduğunu söyledi. Toprak, değişim sürecinin sandıkta sağlıklı bir şekilde yapılması gerektiğini ve Kılıçdaroğlu'nun padişah olmadığını, kimin geleceğine partinin delegasyonunun özgür iradesiyle karar vereceğini belirtti.
30 Haziran 2023

Dünya çapında birçok ünlü yönetmen, yazar ve müzisyen, 2015'ten beri Bayburt cezaevinde tutuklu bulunan Kürt sanatçı Nudem Durak'ın serbest bırakılması için ortak bir metin imzaladı. Durak, söylediği Kürtçe şarkılardaki ifadeler gerekçe gösterilerek 2015'te tutuklanmış ve 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İmzacılar arasında Tom Morello, Annie Ernaux, Ken Loach, Juliette Binoche, Bryan Adams, Brian Eno, Arundhati Roy ve Aslı Erdoğan gibi isimler bulunuyor.
30 Haziran 2023

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Avrupa Birliği'nin (AB) göç politikaları konusunda Türkiye gibi ülkelere daha çok destek verdiğini belirtti. AB'nin göçmen ve sığınmacılarla ilgili olarak birlik üyeleri arasında sorumluluğu paylaşma amacı taşıyan bir anlaşma üzerinde çalıştığı, ancak Polonya'nın bu anlaşmaya karşı çıktığı belirtildi. Duda, AB'nin bir milyon Suriyeliyi kabul eden Türkiye'ye milyarlarca avro yardım yaparken, bir milyon Ukraynalı mülteciye kapılarını açan Polonya'ya yardım etmek istemediğini ifade etti.
30 Haziran 2023

İspanya'nın Granada kentinde yaşayan bir kadın, internette tanıştığı ve kendisini ABD'li ünlü aktör Brad Pitt olarak tanıtan bir kişi tarafından 170 bin avro dolandırıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Dolandırıcı, kadına Brad Pitt'in fotoğraflarını göndererek ve onunla film çekme vaadiyle güvenini kazandı. Dolandırıcı daha sonra kadından çeşitli giderleri karşılamak için para talep etmeye başladı. Kadının avukatı, dolandırıcı hakkında dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve para aklama suçlarından şikayette bulunduklarını açıkladı.
30 Haziran 2023

İspanya'nın Barcelona Kulübü, Fenerbahçe'nin genç futbolcusu Arda Güler'i transfer etmek için girişimlerde bulunduğunu açıkladı. Barcelona Kulüp Başkanı Joan Laporta, kulübün sportif direktörü Deco'nun Arda Güler transferini görüşmek üzere İstanbul'da olduğunu belirtti. Katalan spor gazetesi Sport, bu transferin Fenerbahçe'nin bir yıl daha yıldız futbolcusunu kadrosunda tutma planına uyduğunu ve Arda'nın profesyonel olarak kendini geliştirmeye devam etmek için ülkesinde bir sezon daha devam etmek istediğini yazdı.
30 Haziran 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın kontrol ettiği Zaporijya nükleer santralindeki varlığının azaldığını belirtti. Açıklamada, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'un üç personelinin santrali terk ettiği ve Ukraynalı çalışanların 5 Temmuz'a kadar santralden ayrılmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca, santralde kalan personele herhangi bir acil durumda Ukrayna'yı suçlama talimatı verildiği iddia edildi. Zaporijya nükleer santrali, geçen yılın marttan itibaren Rusya’nın kontrolünde bulunuyor.
30 Haziran 2023

Belçika'daki Ferrero grubunun fabrikasında bu yıl yine salmonella vakasına rastlandı. Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı (Afsca) tarafından yapılan açıklamada, Arlon kentindeki Ferrero fabrikasında salmonella vakası tespit edildiği duyuruldu. Ancak, bakterinin sadece fabrikada bulunduğu ve gıda ürünlerinde bulunmadığı belirtildi. Geçen yıl da aynı fabrikada Kinder markalı ürünlerde bakteriye rastlanmıştı.
30 Haziran 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 17 yaşındaki Nael M. isimli genç sürücünün polis tarafından öldürülmesi sonrasında çıkan protestolar ülke genelinde devam ediyor. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gece saatlerinde 667 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Protestolar sırasında çeşitli kentlerde karakollara saldırılar düzenlendi, otobüsler kundaklandı ve binalar ateşe verildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olaylarla ilgili yeni bir kriz birimini yönetecek.
30 Haziran 2023

Meksika'da son haftalarda etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle 112 kişi hayatını kaybetti. En çok can kaybı Nuevo Leon, Tamaulipas, Veracruz ve Tabasco eyaletlerinde yaşandı. Sağlık Bakanlığı, ölenlerin çoğunun sıcak çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ulusal Meteoroloji Servisi, sıcak hava dalgasının 10 ila 15 gün daha sürmesini beklediğini duyurdu.
30 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, beş il için 'turuncu', dokuz il için 'sarı kod'lu uyarıda bulundu. Kuvvetli yağışların Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Amasya ve Artvin çevreleri ile Kastamonu'nun doğu kesimlerinde bekleniyor. Marmara'da hava sıcaklığının bir ila üç derece artacağı, kuzeydoğu kesimlerde ise iki ila dört derece azalacağı tahmin ediliyor.
30 Haziran 2023

Fransa'da 17 yaşındaki Nael M. isimli gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Protestolar nedeniyle Clamart, Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne kentlerinde gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirildi. Nael M.'yi öldüren polis memuru tutuklandı ve protestolar sırasında 150'den fazla kişi gözaltına alındı.
30 Haziran 2023

Kanada'nın Alberta eyaletindeki eski bir yatılı kilise okulunda, resmi kayıtlarda olmayan 88 çocuk mezarı bulundu. Bu, Kanada'da eski yatılı kilise okullarının olduğu alanlardaki kayıt dışı çocuk mezarlarının bulunmasına yönelik araştırmaların bir parçasıdır. Bu okullar, 1840'tan 1997'ye kadar 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden alıkonulduğu yerler olarak tarihe geçti. 2008'de Kanada'da Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu kuruldu ve yaşananları 'kültürel soykırım' olarak tanımladı.
30 Haziran 2023
İşaretlediklerim