Finlandiya hükümeti, Rusya'nın Helsinki Büyükelçiliği'nde görevli dokuz istihbarat personelini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Bakanlar Kurulu'nun güncel gelişmeleri değerlendirdiği bir toplantı sonrasında alındı. Sınır dışı edilen kişilerin 'Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ni ihlal ettikleri belirtildi. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Maslahatgüzarını çağırarak bu kararı bildirdi.
6 Haziran 2023

Ata ittifakı adayı Sinan Oğan, Haber Global canlı yayınında yaptığı açıklamada, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın İçişleri Bakanı olma talebinin karşılanmaması üzerine cumhur ittifakını desteklemediğini öne sürdü. Oğan, kendisinin cumhur ittifakını destekleyeceğini Özdağ'a bildirdiğini ve Özdağ'ın tarafsız kalacağını söylediğini belirtti. Ayrıca, Oğan 2028 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olacağını duyurdu ve tarafsız kalmak yerine gelecek planlaması yaptığını ifade etti.
6 Haziran 2023

Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

Türk Hava Yolları'nın yer hizmetleri şirketi TGS'de çalışan Ömer Koray Özbay, Japonya'daki görevi sırasında yöneticiler tarafından baskı gördüğünü ve haksızlığa uğradığını anlattığı bir video yayınladıktan sonra intihar etti. İYİ Parti İstanbul İl Teşkilatı Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kıdık, Özbay'ın veda notunu ve videosunu sosyal medyada paylaştı ve Özbay'ın ölüm haberini duyurdu. THY, konuyla ilgili iddiaların incelendiğini ve konunun takip edildiğini belirten bir açıklama yaptı.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ertelenen elektrik faturaları, seçimden sonra toplu olarak kesilmeye başlandı. Yüksek miktarlarda gelen faturalar nedeniyle vatandaşlar tepki gösterirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, depremzedelere gönderilen yüksek tutarlı faturaların silinmesi gerektiğini belirtti ve yetkililere insaf ve insanlık çağrısında bulundu.
6 Haziran 2023

Beyoğlu'nda 'Dur' ihtarına uymayan şüphelilere ateş açılması sonucu Zuhal Ebrar Yıldız'ın vurularak ölümüne neden olan polis memuru Alper Demirsoy, 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. İstanbul 45'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, olay yerine ait görüntülerin bilirkişi raporu okundu ve Yıldız'ın ölümüne neden olan gasp suçundan tutuklanan sanıklar tanık olarak dinlendi. Yıldız'ın ailesi sanığa ağır ceza verilmesini talep etti. Mahkeme, sanık polisin tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.
6 Haziran 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Meclis başkanlık divanı ve grup yönetimi için yeni görevlendirmelerini açıkladı. İstanbul Milletvekili Celal Adan, geçen dönemde olduğu gibi Meclis Başkanvekili olarak görevine devam edecek. Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, TBMM İdare Amirliği'ne atandı. Grup Başkanvekilliklerine ise Manisa Milletvekili Erkan Akçay ve Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül getirildi.
6 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından alınan 'hızlı kongre' kararı sonrasında kongre takvimi açıklandı. Kongre süreci bugün başlayacak ve 15 Ekim Pazar günü sona erecek. İlçe ve il kongreleri ile delege seçimleri belirlenen tarihler arasında gerçekleştirilecek ve süreç, CHP Parti Meclisi'nin büyük kurultayın gününü belirlemesiyle tamamlanacak.
6 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Adıyaman'da devam eden enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, Turgut Reis Mahallesi'nde bir binanın bodrum katında 20'li yaşlarda bir kadının cansız bedeni bulundu. Depremin üzerinden 122 gün geçmiş olmasına rağmen, hala enkaz altında kalan kişilere ulaşılmaya çalışılıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın raporunda, ölüm bildirim sistemine kaydedilmemiş binlerce kişinin olduğu ifade edilmişti.
6 Haziran 2023

Almanya'dan Türkiye'ye 2022 yılında ihraç edilen plastik atık miktarı, 2021 yılına göre düşüş göstererek 92 bin 400 ton olarak kaydedildi. Bir önceki yıl bu rakam 107 bin 600 ton idi. Türkiye, Almanya'nın en çok plastik atık ihraç ettiği ülkeler arasında ikinci sırada yer almayı sürdürüyor. Listenin başında 153 bin 300 ton ile Hollanda, üçüncü sırada ise 81 bin 800 ton ile Polonya bulunuyor.
6 Haziran 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya dava açtıktan sonra, şimdi de ABD'nin en büyük kripto para borsası Coinbase'e dava açtı. SEC, Coinbase'in ulusal menkul kıymetler borsası veya takas kurumu olarak kaydolmamasını dava nedeni olarak gösteriyor. Binance'a dava açılmasının ardından kripto para birimlerinde değer kaybı yaşandı; Bitcoin yaklaşık yüzde 5, ether ise yüzde 3,5 düştü.
6 Haziran 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ve 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan 'Kuru Otlar Üstüne' filminin ilk sahnesi yayınlandı. Film, Cannes Film Festivali'nde 11 dakika ayakta alkışlanmış ve eleştirmenlerden olumlu yorumlar almıştı. Filmin konusu, tacizle suçlanan bir resim öğretmeninin yaşadıklarını ve bu süreçte tanıştığı başka bir öğretmenle ilişkisini ele alıyor. İlk sahnede Merve Dizdar ve Deniz Celiloğlu'nun karakterlerinin sohbeti gösteriliyor.
6 Haziran 2023

LGBTİ+ içerikli manga çevirileri yayınladığı için Jiangzaitoon'un internet sitesine erişim engeli getirildiği düşünülüyor. Site ekibi, sitemizi taşıma işleminin devam ettiğini ve yaklaşık üç gün süreceğini Twitter üzerinden duyurdu. Jiangzaitoon'un eski alan adı da daha önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellenmişti. Benzer içerikler üreten MangaGo adlı başka bir site de geçmişte BTK tarafından engellenmişti.
6 Haziran 2023

DEVA Partisi, Gelecek Partisi ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grup kurma çalışmalarına ilişkin çıkan haberler üzerine bir açıklama yaparak, yetkili kurullarının herhangi bir somut formül üzerinde anlaşmaya vardığına dair bir durum olmadığını belirtti. İki partinin birleşerek Meclis'te grup kurma sayısı olan 20'ye ulaşmaya çalıştığı ve eş başkanlık formülünün de gündemde olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. DEVA Partisi'nin açıklamasında, TBMM'de grup kurma ve ilgili diğer konuların partinin yetkili organlarında değerlendirileceği ifade edildi.
6 Haziran 2023

İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen Büyükada davasında, insan hakları savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın beraatine hükmetti. Savcı, bu dört sanık hakkında aleyhte kesin delil olmadığını belirterek beraatlerini talep etmişti. Taner Kılıç'a yönelik 'örgüte üye olmak' suçundan ceza talep edilmiş, ancak mahkeme beraat kararı verdi ve Kılıç'ın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. 2017'de Büyükada'da düzenlenen bir toplantıya katıldıkları için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçlamalarıyla yargılanan 11 insan hakları savunucusundan dörtü bu kararla beraat etmiş oldu.
6 Haziran 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, bir basın toplantısında, partide kararların bireysel olarak değil, yetkili kurullarda tartışılarak alındığını belirtti. Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifa ihtimali, Ekrem İmamoğlu ile aralarındaki iddia edilen koltuk savaşı ve kurultay tarihi hakkındaki sorulara cevap verdi. Öztrak, partinin kongre sürecini başlattığını ve takvimin en kısa sürede tamamlanacağını ifade etti.
6 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür bünyesinde, İstanbul'un farklı yerlerinde birçok kültür ve sanat etkinliği düzenlenecektir. Müze Gazhane'de konserler, atölyeler, stand-up gösterileri ve söyleşiler; Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda tiyatro oyunları; Festival Park Kadıköy'de canlı müzik etkinlikleri; Yerebatan Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı'nda müzik dinletileri ve Taksim Sanat'ta bir sergi yer alacak. Ayrıca Miniatürk'te bir model sergisi açıldı ve İBB Kültür işletmesine ait müzeler yaz saati uygulamasına geçerek saat 22:00'ye kadar ziyaret edilebilecek.
6 Haziran 2023

Union Bancaire Privée yöneticisi Lamine Bougueroua, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın yatırım için cazip bir noktada olmadığını ve TL'de yüzde 20'lik bir değer kaybı daha beklediklerini söyledi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin artması beklenirken, piyasa aktörleri Türkiye'ye yatırım yapmak için erken olduğunu belirtiyor. Türkiye'de seçimlerden sonra ekonomide normalleşme sinyalleri verilse de, dolar/TL kuru seçimlerden önce 20 liranın altındayken, Şimşek sonrası ilk iş gününde 21 seviyesinin üstüne çıktı.
6 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, partinin son seçimlerdeki mağlubiyetinin ardından özeleştiriler yapmaya devam ettiklerini ve yaklaşan yerel seçimlere hazırlık sürecini başlattıklarını açıkladı. Parti meclisi toplantısında alınan kararlar doğrultusunda, kongreler sürecinin başlatılmasına ve tüzükteki bazı maddelerde değişiklik yapılması için bir komisyon kurulmasına karar verildi. Öztrak, partinin örgütlerinin yenilenmesi ve güçlenmesi için gerekli çabaların gösterileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

Ekonomist Artunç Kocabalkan, Mehmet Şimşek'in ekonomide görünenden daha büyük problemler olduğunu yakın çevresine söylediğini aktardı. Nureddin Nebati'nin bakanlığı döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat gibi uygulamalar eleştirildi. Şimşek, bakanlık görevine 'rasyonel zemin' vurgusuyla başladı ancak ekonomideki zorluklar nedeniyle işinin zor olduğu belirtiliyor. Kocabalkan, Türkiye ekonomisinin temel sorunlarının çözülmeyeceğini ve enflasyonun kalıcı düşmeyeceğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Ohio ve Illinois-Chicago üniversitelerinden bilim insanları, dünyada ilk kez bir demir ve bir terbiyum atomunu X-ışınıyla gözlemleyerek kimyasal yapılarını tespit etti. Bu çalışma, Senkrotron X-ışını Taramalı Tünelleme Mikroskobu (SX-STM) kullanılarak gerçekleştirildi ve çevresel, tıbbi ve kuantum araştırmalarında yeni keşiflere yol açabilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmanın sonuçları 'Nature' dergisinde yayımlandı.
6 Haziran 2023

Galatasaray'ın eski teknik direktörü Fatih Terim, Instagram hesabından Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile ilgili bir video paylaşıldığını ve bu paylaşımın kendi kontrolü dışında gerçekleştiğini belirtti. Paylaşılan videoda, Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 3-0 yendiği maçtan görüntüler ve Terim'in bir yorumu yer alıyordu. Terim, paylaşımın ardından hesabına yönelik bir müdahale olduğunu ve bu durumun kendisi tarafından yapılmadığını ifade etti.
6 Haziran 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, asgari ücretin dolar bazında 300-400 dolar arasında olması gerektiğini ifade etti. Gültepe, bu seviyenin korunması için özel çalışmalar yapılması gerektiğini, aksi takdirde sanayinin bu yükü kaldıramayacağını söyledi. Geçmişte asgari ücretin genellikle 300 ile 350 dolar arasında olduğunu belirten Gültepe, 500 dolarlık bir asgari ücretin ihracatçıları koruyacak teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
6 Haziran 2023

Britanya'nın yeni Türkiye Büyükelçisi Jill Morris, göreve başlamasının ardından bir 'merhaba' videosu yayınladı. Videoda Türkiye'nin tarihi ve mutfağına olan hayranlığını dile getiren Morris, Türkiye'yi daha iyi tanımak için öneriler istedi. Ayrıca, 6 Şubat'taki depremler sırasında Britanya'nın Türkiye'nin yanında olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek istediğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde çöp konteynerlerinin kaybolması üzerine Belediye Başkanı Mehmet Kanar, ünlü televizyon programcısı Müge Anlı'dan yardım talebinde bulundu. Kanar, Twitter üzerinden yaptığı çağrıda Anlı'dan kayıp konteynerleri bulmasını istedi ve vatandaşlardan da yardım çağrısında bulundu. Ayrıca, çöp konteynerlerinin çalınmasına tanıklık eden vatandaşların belediyenin çağrı merkezine bilgi vermelerini rica etti ve kamu malına verilen zararı kınadı.
6 Haziran 2023

Prenses Eugenie, Kraliçe Elizabeth'in küçük oğlu Prens Andrew ve Sarah Ferguson'un kızı, 30 Mayıs'ta bir erkek bebek dünyaya getirdiğini duyurdu. Bebeğe Ernest George Ronnie Brooksbank adı verildi. Prenses Eugenie, bebekle birlikte iki yaşındaki oğlu Augie'nin de fotoğraflarını Instagram üzerinden paylaştı. Ernest, Kraliçe Elizabeth'in ölümünden sonra kraliyet ailesine katılan ilk torun ve tahtın 13'üncü varisi oldu.
6 Haziran 2023

Gazeteci Fatih Portakal, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücretin 11 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bu bilgiyi iktidar kaynaklarından aldığını belirtti. Ayrıca, işverenlere de bazı kolaylıkların sağlanacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesi için kurulan komisyonun henüz toplanmadığı, ancak iktidarın son kararı verebileceği bilgisi verildi. 2023 başında yapılan son zammın ardından asgari ücret 8 bin 506 lira olmuştu.
6 Haziran 2023

Cumhur İttifakı, seçim öncesinde toplumsal kesimlere yönelik vaatlerini gerçekleştirmek için bir dizi düzenlemeyi içeren torba yasa teklifini Meclis'e getirmeyi hedefliyor. Teklifte, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılması, gençlere ÖTV'siz cep telefonu ve bilgisayar alma hakkı tanınması ve Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gibi maddeler bulunuyor.
6 Haziran 2023

Phillip Capital yöneticisi Üzeyir Doğan, ekonomi yönetiminin doğru adımlar atması durumunda Türkiye borsasının yükselişinin devam edeceğini belirtti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve Mehmet Şimşek gibi piyasaların olumlu karşıladığı isimlerin ekonomi yönetiminde yer almasıyla borsanın yükselişe geçtiğini ifade etti. Doğan, BIST 100 Endeksi'nin yılbaşından bu yana düşüş trendini kırdığını ve 5700 seviyesinin üzerinde kapanışların yeni zirve beklentisini güçlendireceğini, orta vadede ise 6500 sınırının gündeme gelebileceğini öngördü.
6 Haziran 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreci, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri nedeniyle durmuştu. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirdi ve iade konusunda somut adımlar attı. Stockholm Üniversitesi Türk Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Paul T. Levin, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin PKK destekçisi olarak tanımlanan ve uyuşturucu suçundan hüküm giyen bir kişinin Türkiye'ye iadesine yeşil ışık yaktığını ve bu durumun İsveç'in Ankara'yı ikna çabalarında etkili olabileceğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Türk rock müziğinin tanınmış isimlerinden Teoman, basın mensuplarıyla yaptığı sohbette, emeklilik hayatı yaşadığını ve 'tembellik kariyeri' yapmayı planladığını belirtti. İki gün önce yedi şarkıdan oluşan bir cover albümü çıkardığını ve yaz sonunda yeni bir albüm daha yayınlayacağını ifade etti. Ayrıca, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yapılan esprilere olumlu yaklaştığını ve bu durumdan hoşlandığını dile getirdi.
6 Haziran 2023

Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye'den yapılan vize başvurularıyla ilgili Twitter üzerinden bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Ocak-Mayıs 2023 döneminde yaklaşık 100 bin Schengen vizesi verildiği ve bu sayının 2022'nin aynı dönemine göre %50 artarak pandemi öncesi seviyelere ulaştığı belirtildi. Ayrıca, 2023 yılında 18 binden fazla ulusal vize verildiği ve Almanya'nın dünyada Türkiye'den daha fazla vize veren bir ülke olmadığı ifade edildi. Bu başarı, büyükelçilik bünyesindeki 112 çalışanın çabalarıyla mümkün kılınmıştır.
6 Haziran 2023

Türkiye'de teknolojik ürünler, döviz kurlarındaki artışın yanı sıra yüksek vergi oranları nedeniyle pahalılaşıyor. Apple'ın Türkiye'deki iPhone 14 fiyatlarına yaptığı üçüncü zam sonrası, en düşük modelin fiyatı 37 bin 999 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'ün hesaplamalarına göre, vergisiz fiyatı 25 bin lira olan bir cep telefonu için toplamda 25 bin 55 lira vergi ödeniyor ve bu durumda tüketici ürün için 50 bin 55 lira ödemek zorunda kalıyor.
6 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, avukatlarıyla görüşmelerinin izlenmesi ve belgelere el konulması gibi gerekçelerle, tutukluluklarına itiraz etmek için etkili bir yardım alamadıklarını belirterek AİHM'ye başvurdu. AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'tutukluluğun hukuka uygunluğunun hızlı bir şekilde incelenmesi hakkı'nı içeren 5'inci maddesinin 4'üncü fıkrasını ihlal ettiğine karar verdi. Bu tedbirlerin 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası çıkarılan bir kararname kapsamında uygulandığı belirtildi.
6 Haziran 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, 22 Haziran Perşembe günü Ankara'da JW Marriott Hotel'de olağan seçimli genel kurul toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıda, yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyelerinin seçimi yapılacak ve 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 dönemi bütçesi onaylanacak. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, 23 Haziran'da ikinci toplantı ve gerekirse 30 Haziran'da çoğunluk aranmaksızın üçüncü toplantı yapılacak.
6 Haziran 2023

İstanbul Modern'in yeni binasındaki sinema salonu, 8-18 Haziran tarihleri arasında 'Unutma Biçimleri' adlı programla açılıyor. Program, yönetmen Burak Çevik'in 73. Berlin Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve 14 yıl sonra bir araya gelen bir çiftin hikâyesini anlatan 'Unutma Biçimleri' filminden esinlenmiş. Film, Türkiye'de ilk gösterimini İstanbul Modern'de yapacak ve 14 yıl boyunca Türkiye'de başka bir yerde gösterilmeyecek. Programda ayrıca Türkiye'de ilk kez gösterilecek sekiz film bulunuyor ve biletler Perşembe günleri ücretsiz, diğer günler ise 80 lira olarak belirlenmiş.
6 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı enflasyon oranlarının Kurban Bayramı tatili sebebiyle planlanan tarihten iki gün sonra, 5 Temmuz'da açıklanacağını bildirdi. Normalde 3 Temmuz'da duyurulması beklenen verilerin, bayram tatili nedeniyle iş yerlerinden gecikmeli olarak fiyat raporlarının alınması sebebiyle ertelendiği belirtildi. TÜİK bu değişikliği resmi Twitter hesabından yaptığı bir açıklama ile kamuoyuna duyurdu.
6 Haziran 2023

Ukrayna'nın Herson kentinde Rus güçlerinin kontrolündeki Kahovka Barajı, bombardıman sonucu vurularak hasar gördü. Barajdaki su seviyesinin hızla düşmesi sonucu yerleşim yerleri tehdit altında olabilir ve Zaporijya Nükleer Enerji Santrali için ek bir tehdit oluşturuyor. Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Kuruluşu Energoatom, durumun kontrol altında olduğunu ve santralin soğutma havuzunun dolu olduğunu bildirdi. Ukrhidroenergo ise barajın makine dairesinin içeriden patlaması sonucu tamamen tahrip olduğunu ve tamir edilemeyecek durumda olduğunu açıkladı.
6 Haziran 2023

Britanya'nın dış istihbarat servisi MI6'in başkanı Richard Moore, yeni MİT Başkanı olarak atanan İbrahim Kalın'ı tebrik etti. Moore, daha önce Dışişleri Bakanlığına atanan eski MİT Başkanı Hakan Fidan'ı tebrik ederken yanlışlıkla bir parodi hesabı etiketlemişti. Bu sefer ise doğru hesabı etiketleyerek Kalın'a başarı dileklerini iletti ve birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti.
6 Haziran 2023

Almanya, son aylarda Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmeler ve artan şikayetler üzerine harekete geçti. Alman yetkililer, vize işlemlerindeki aksamaların, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelere öncelik verilmesinden kaynaklandığını belirtti. Mayıs başından itibaren diğer vize başvurularına ağırlık verilmeye başlandı ve Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki temsilciliklere ek personel görevlendirerek vize randevusu bekleme sürelerinin azaltılmasını hedefliyor.
6 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Avrupa Yatırım Holding A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde piyasa dolandırıcılığına dair makul şüphe bulunması sebebiyle 21 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı kararı aldı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım satımı, emir verme, iptal etme, değiştirme veya hesap hareketleri gerçekleştirilmesi gibi eylemler, piyasa fiyatlarının sağlıklı oluşumunu engelleyecek şekilde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı nitelikte ise piyasa dolandırıcılığı olarak değerlendirilebilir.
6 Haziran 2023

Melek Mosso, PowerTürk Müzik Ödülleri'nde 'Bergen’e Saygı Albümü'ndeki 'Yıllar Affetmez' şarkısıyla 'en güçlü cover şarkı' ödülünü kazandı. Ödülünü, toplumda ötekileştirilen ve şiddete uğrayan kadınlara armağan ettiğini belirterek, kadınların sesinin kısılamayacağını ve her zaman kadınların arkasında olacağını ifade etti. Tören sırasında salondan uzun süre alkış aldı.
6 Haziran 2023

Ordu ve Samsun'da yaşanan şiddetli yağışlar sel ve heyelan riskini artırınca, bu bölgelerdeki bazı okullarda eğitime ara verilme kararı alındı. Ordu Valisi Tuncay Sonel, il genelinde beklenen şiddetli yağışlar nedeniyle taşımalı eğitime bir gün süreyle ara verildiğini açıkladı. Samsun'un Ayvacık, Salıpazarı ve Ladik ilçelerindeki tüm okullar ile Atakum ve Canik ilçelerindeki taşımalı eğitim de aynı sebepten dolayı durduruldu.
6 Haziran 2023

İYİ Parti İzmir milletvekili Aytun Çıray, partisinin milletvekili listelerine tepki göstererek adaylıktan çekildi ve sonrasında İYİ Parti'den istifa ettiğini duyurdu. İstifa mektubunda, kendisine ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'a parti içinde operasyon yapıldığını iddia etti. Çıray, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan çıkışın özgürlükçü bir parti kurmak olduğunu belirtti ve İYİ Parti'nin kuruluş amaçlarından saparak demokrasi ve gençlerin geleceğine zarar verdiğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Apple, yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda 'Vision Pro' adlı yeni karma gerçeklik gözlüğünü duyurdu. Apple CEO'su Tim Cook, ürünü 'geleceğin ürünü' ve 'ilk giyilebilir bilgisayar' olarak nitelendirdi. Vision Pro, 3 bin 499 dolar başlangıç fiyatıyla gelecek yılın başlarında satışa sunulacak ve ultra yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemi ile hem sanal hem de artırılmış gerçeklik deneyimi vaat ediyor. Gözlük, harici bir pil ile daha hafif ve küçük bir tasarıma sahip olacak.
6 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından döviz kurlarında görülen yükseliş devam ediyor. Dolar/TL kuru gece saatlerinde 21,67'ye ulaşarak rekor bir değere ulaştı. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar ilk iş gününde 21 seviyesinin üzerinde işlem görmeye başladı. Avro/TL ise 23 seviyesini aştı.
6 Haziran 2023

ABD'nin önde gelen bankalarından JP Morgan, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) 22 Haziran'daki toplantısında politika faizini yüzde 25'e çıkarabileceğini öngördü. Bu tahmin, ekonomi yönetiminin Mehmet Şimşek'e geçmesinin ardından yabancı kurumların Türkiye'nin para politikasına ilişkin beklentilerinin arttığını gösteriyor. JP Morgan, yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 30 olarak değiştirmedi.
6 Haziran 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla dava açtı. Bu haberin ardından kripto para birimleri değer kaybetti. Bitcoin yüzde 5 civarında bir düşüş yaşayarak 25 bin 785 dolara geriledi, Ether ise yüzde 3,5 oranında değer kaybederek 1800 dolar seviyesine düştü.
6 Haziran 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla dava açtı. SEC, Binance'in ticaret kontrollerini yanlış beyan ettiğini ve kayıtsız menkul kıymet sattığını, ayrıca Binance.US operasyonlarını gizlice kontrol ettiğini ve müşteri fonlarını Merit Peak Limited şirketine gönderdiğini öne sürdü. SEC Başkanı Gary Gensler, yatırımcıları bu tür platformlardan kaçınmaya çağırdı. Zhao, ekibinin şikayeti inceleyeceğini belirtti.
6 Haziran 2023

Türkiye'de yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesi ve para politikasında normalleşme beklentileri, tahvil piyasasında satış dalgasına yol açtı. İki yıllık gösterge tahvil faizi 2 puan artarak %15,43'e çıktı. Ayrıca, beş yıllık tahvil faizlerinde de %15 seviyesine yaklaşan bir artış gözlendi. Bu hareketlilik, kabinenin açıklanmasını takiben ilk işlem gününde piyasalarda gözlemlendi.
6 Haziran 2023

Rus ordusu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gece saatlerinde füze saldırısı gerçekleştirdi. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko'nun sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Hazar Deniz bölgesinden fırlatılan X-101/555 tipi seyir füzeleri Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından havada imha edildi. İmha edilen füze parçaları Kiev'in Desnyan semtinde bazı hasarlara yol açtı, ancak ölü veya yaralı olup olmadığına dair henüz bir bilgi paylaşılmadı.
6 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları için kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. Ülke genelinde parçalı ve çok bulutlu hava hakim olacakken, belirtilen bölgelerde yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların kuvvetli olması öngörülüyor. Samsun için 'turuncu', Ordu için 'sarı' kodlu uyarılar yayınlandı. İç ve batı kesimlerinde hava sıcaklığının 2 ila 4 derece artması beklenirken, diğer yerlerde sıcaklık değişikliği öngörülmüyor.
6 Haziran 2023

Samsun'un Ayvacık, Salıpazarı ve Ladik ilçelerinde tüm okullar, Atakum ve Canik ilçelerinde ise taşımalı eğitime şiddetli yağışlar sebebiyle bir gün süreyle ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, olumsuz hava koşullarının etkili olduğu ve bazı güzergahlardaki öğrencilerin izinli sayılacağı belirtildi. Diğer ilçelerde de taşımalı eğitim yoluyla gelen öğrenciler için bir günlük izin kararı alındı.
6 Haziran 2023

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, internet üzerinden özel ulaşım hizmeti sağlayan Uber'in mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden taksi hizmetlerinin devamına ilişkin kararı onayladı. İstanbul'daki taksicilerin Uber aleyhine açtığı haksız rekabet davalarında, Uber XL hizmetinin durdurulmasına karar verilmiş, ancak Uber'in taksi hizmetlerinin devamına hükmedilmişti. Yerel mahkeme ve istinaf mahkemesinin kararlarının ardından Yargıtay, Uber'in lehine olan kararı onaylayarak, Uber taksi hizmetlerine yönelik erişim engelinin kaldırılmasını destekledi.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Galatasaray Üniversitesi de dahil olmak üzere 13 üniversiteye rektör ataması gerçekleştirdi. Atamalar Resmi Gazete'de yayınlandı. Galatasaray Üniversitesi'nde 2015'ten beri rektörlük yapan Prof. Dr. Eyüp Ertuğrul Karsak, Prof. Dr. Abdurrahman Muhammed Uludağ ile değiştirildi. Diğer 12 üniversiteye de yeni rektörler atandı.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski gençlik ve spor bakanı olan Akif Çağatay Kılıç'ı başdanışmanlık görevine atadı ve aynı zamanda büyükelçilik unvanı verdi. Bu atama ve unvan verilmesi Resmi Gazete'de yayımlanarak resmileşti. Kılıç daha önce AKP'de dört dönem milletvekilliği ve bir dönem gençlik ve spor bakanlığı yapmıştı.
6 Haziran 2023

Teknoloji şirketi Apple, WWDC 23 etkinliğinin ardından Türkiye'de satışa sunduğu iPhone 14 serisine yılın üçüncü zammını gerçekleştirdi. Yapılan zamla birlikte en düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 35 bin 999 liradan 37 bin 999 liraya, en yüksek iPhone 14 Pro Max modelinin fiyatı ise 63 bin 999 liradan 67 bin 999 liraya yükseldi.
6 Haziran 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı 2023 Nisan ayı mali tablosuna göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumalarının bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı'nın günlük harcaması 10 milyon 614 bin TL olarak gerçekleşti. Gazeteci Murat Ağırel, Twitter hesabından bu verileri paylaşarak, 2023 yılının ilk üç ayındaki harcamaları da hatırlattı. Ocak ayında 99 milyon 991 bin TL, Şubat ayında 168 milyon 761 bin TL ve Mart ayında 245 milyon 098 bin TL harcama yapıldığı belirtildi.
6 Haziran 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İstanbul'da düzenlenen bir panelde Türkiye'nin yüksek kaliteli büyüme sağlaması için verimlilik, kurumlar, yabancı sermaye, teknoloji yatırımı ve eğitim alanlarında atması gereken beş temel adımı sıraladı. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu sorunları kısa vadede çözmesinin mümkün olmadığını belirtti. Acemoğlu, Şimşek'in kalifikasyonunun yüksek olduğunu ancak bu beş maddeyi uygulayıp uygulayamayacağı veya uygulamaya gücünün yetip yetmeyeceği konusunda emin olmadığını ifade etti.
6 Haziran 2023

CHP Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, Twitter üzerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifasını talep eden bir kullanıcıya tehditkar bir yanıt verdi. Ergin, aynı zamanda eski LDP Genel Başkanı Cem Toker'i de sert bir dille eleştirdi. Bu olaylar, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu'nun yenilgisinin ardından CHP içindeki 'değişim' taleplerinin arttığı bir dönemde yaşandı. CHP'de kurultay sürecinin başlatılması kararı alındı ve Kılıçdaroğlu, istifa eden MYK üyelerinin yerine yeni isimleri belirledi.
6 Haziran 2023

Türkiye'de kanto dansını tanıtan ve bu alanda öncü isimlerden biri olan Nurhan Damcıoğlu, 82 yaşında İzmir'de kalp yetmezliği nedeniyle vefat etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla sanatçının ölümüne ilişkin üzüntüsünü dile getirdi ve başsağlığı mesajı yayınladı. Damcıoğlu, tiyatro ve müzik alanında uzun yıllar boyunca aktif olarak sanat hayatına katkıda bulunmuş ve kanto türünü Türkiye'de popüler hale getirmiştir.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim