Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İngiltere'nin başkanlığında 7 Temmuz'da işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmeleri görüşmek üzere toplanacak. Toplantının Birleşik Arap Emirlikleri'nin talebi üzerine gerçekleştirileceği belirtildi. Bu toplantı, İsrail ordusunun Cenin kentinde ve Cenin Mülteci Kampı'nda düzenlediği ve 12 Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından yapılacak.
4 Temmuz 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasını öngören kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacağını duyurdu. Akbaşoğlu, enflasyon ve refah payını da içerecek düzenlemelerle verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti. Ayrıca, seçim beyannamesinde yer alan ev kadınlarının emeklilik hakkı ve evlilik primleri gibi taahhütlerin de bu süreçte kanun teklifi içinde yer alacağını ifade etti.
4 Temmuz 2023

ABD'deki bilim insanları, 3 Temmuz 2023 tarihinde dünya genelinde ortalama sıcaklığın 17,01 santigrat derece ile kaydedilen en yüksek sıcaklık olduğunu açıkladı. Bu durum, 2016 Ağustos ayındaki 16,92 santigrat derece rekorunu geçti. Imperial College London'dan iklim araştırmacısı Friederike Otto, bu durumu insanlık ve ekosistem için bir ölüm fermanı olarak nitelendirdi. Artan sıcaklıkların nedenleri arasında iklim değişikliği ve yeni bir El Nino fenomeninin başlangıç safhasında olması gösteriliyor. El Nino, Pasifik Okyanusu'ndaki sıcak suların doğuya kaymasıyla küresel sıcaklıkları artıran bir hava olayıdır.
4 Temmuz 2023

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir mobilya işletmesinde çalışan E.K. (43), iş yerinde su sandığı kimyasal bir sıvıyı içti. Kimyasal sıvıyı içtikten kısa bir süre sonra fenalaşan E.K., iş yerindekilerin ihbarı üzerine sağlık ekiplerince İnegöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve yoğun bakım servisinde tedaviye alındı.
4 Temmuz 2023

İYİ Parti, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının uygulanabilirliğini denetlemek ve konut politikalarıyla ilgili sorunları araştırmak amacıyla TBMM'ye bir Meclis Araştırma önergesi sundu. Önerge, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş tarafından gerekçelendirildi. Toktaş, iktidarın ekonomi politikalarının başarısız olduğunu ve bu durumun kira artışları gibi sorunlara yol açtığını belirtti. Ancak İYİ Parti'nin grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
4 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun arkasında olduğu ve 'değişim' çağrısı yapan bir internet sitesi yayına girdi. Site, İmamoğlu'nun eski kampanya direktörü ve siyasi danışmanı Necati Özkan tarafından satın alınarak kuruldu. Sitede, muhalefetin seçimlerdeki başarısızlığı eleştirilerek vatandaşlardan öneriler toplanacağı belirtiliyor. Özkan, geçmişte CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile de bir anlaşmazlık yaşamıştı.
4 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvurularının reddedilme oranı yüzde 15,7 olarak belirlendi. Estonya, Finlandiya, Fransa ve İsviçre dışişleri bakanlıkları, ret kararlarının siyasi olmadığını ve başvuruların reddedilmesinin genellikle belgelerin güvenilirliği ve yürürlükteki düzenlemelerin kriterlerinin karşılanmaması gibi nedenlere dayandığını ifade etti. İsviçre, ret nedenlerini istatistiksel olarak kaydetmediğini belirtirken, diğer ülkeler spesifik gerekçeler sundu.
4 Temmuz 2023

Adana'nın Karataş ilçesinde, ailesiyle sahil kenarında vakit geçiren 11 yaşındaki Aydın Kılınç, rastgele ateş eden bir kişinin tabancasından çıkan kurşunla boynundan vurularak ağır yaralandı. Karataş Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Kılınç, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olayın ardından emniyet ekipleri, ateş eden H.Ş. isimli 44 yaşındaki şüpheliyi gözaltına aldı.
4 Temmuz 2023

Niğde'de 15 yaşındaki bir çocuk, sosyal medya üzerinden zorla evlendirildiğini açıkladı. Bu durum sosyal medyada geniş yankı buldu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı duruma müdahale etti. Bakanlık, çocuğun koruma altına alındığını ve hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu.
4 Temmuz 2023

Ödüllü yönetmen Greta Gerwig, 'Barbie' filminin ardından Netflix'in 'Narnia Günlükleri' serisini beyazperdeye taşıyacak. Netflix, 2018'de C.S. Lewis'in ünlü eserinin yapım haklarını satın alarak seriyi yeniden çekme kararını duyurmuştu. Yaklaşık 9 ay önce Gerwig'in bu projenin başına geçebileceği iddiaları ortaya atılmış ve bu bilgi şimdi resmileşti. Gerwig, Netflix için en az iki 'Narnia Günlükleri' filmi yazıp yönetecek ve menajeri onun büyük bir stüdyo yönetmeni olmayı hedeflediğini belirtiyor.
4 Temmuz 2023

Seçim sonrası kurdaki rekor artışlar, otomobil fiyatlarında zam fırtınasına yol açtı. Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunmasıyla kurlar yükselmeye devam ediyor ve bu durum otomobil fiyatlarına yansıyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, altı otomobil markasının zam oranlarını Twitter üzerinden duyurdu. Volkswagen, Peugeot, Citroen, Skoda, Leapmotor ve Renault bünyesindeki Dacia markaları, çeşitli modellerine yüzde 6 ile yüzde 15,3 arasında fiyat artışları uyguladı.
4 Temmuz 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Şırnak-Uludere'de askerlik görevini yaparken intihar ettiği iddia edilen Muharrem Ali Al'ın annesi Ejder Al tarafından yapılan başvuruyu değerlendirdi ve Türkiye'yi AİHS'nin 2'nci maddesini ihlal etmekle mahkum etti. Mahkeme, başvuran kadına 27 bin avro maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye'deki askeri mahkeme ve Anayasa Mahkemesi, daha önce kadının başvurularını sonuçsuz bırakmıştı.
4 Temmuz 2023

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'iktidaricindegisim.org' adlı bir web sitesi aracılığıyla değişim çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yenilgisinin ardından başlayan parti içi değişim tartışmalarında İmamoğlu önemli bir figür haline geldi. Sitede, Türkiye'nin muhalif partilerinin demokrasiyi korumada yetersiz kaldığı ve CHP'de başlayacak bir değişim iradesinin muhalefetin genelinde yenilenmeyi tetikleyeceği belirtiliyor. İmamoğlu, vatandaşlardan değişimle ilgili görüş ve önerilerini beklediklerini ifade etti.
4 Temmuz 2023

ODTÜ personeli ve sendikalar, 3 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında kaldırılan semt servislerini protesto etmek için ODTÜ rektörlüğü önünde çadır kurdu. Tez Koop İş Sendikası Ankara 2 nolu Şube Başkanı Mustafa Özgen, yönetimin bütçe sıkıntılarını gerekçe göstererek personelin kazanılmış haklarını göz ardı ettiğini belirtti. Protestoya çeşitli sendikalar katıldı.
4 Temmuz 2023

Medya patronu Acun Ilıcalı, sahibi olduğu dijital yayın platformu Exxen'de abonelik ücretlerinin yüksek olmasının nedeninin yasa dışı internet TV hizmeti (IP TV) olduğunu belirtti. Korsan yayıncılığın sona ermesi durumunda ücretlerin dörtte bire düşeceğini ifade etti. Türk futbolunun gelişimi ve Anadolu takımlarının geleceği için korsan yayıncılığın engellenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Şampiyonlar Ligi yayın hakları için büyük maliyetlere katlandıklarını ve korsan yayın yüzünden zarar ettiklerini söyledi.
4 Temmuz 2023

İYİ Parti, Haziran ayında gerçekleştirdiği kurultayın ardından başkanlık divanındaki görev dağılımını yaptı. MHP'nin eski grup başkanvekili Oktay Vural, siyasi işler başkanı olarak atandı. Eski İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu teşkilat başkanlığına, Ayfer Yılmaz ise genel sekreterliğe getirildi. Kürşad Zorlu parti sözcülüğü ve medya ilişkileri başkanlığı görevine devam edecek.
4 Temmuz 2023

18 yıldır düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Hatay'daki gösterimlerin ardından 5-7 Temmuz tarihleri arasında Kuşadası'nda devam edecek. Festival, F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) gerçekleştirilecek ve bazı gösterimlere film yönetmenleri de katılacak. Festival programında çeşitli belgesel ve filmlerin gösterimleri yer almakta ve seyircilerin sorularının cevaplanacağı bir soru-cevap kısmı da bulunuyor. KUAKMER, 19. yüzyıldan kalma bir binada kurulu modern bir müze olup, Kuşadası'nın kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
4 Temmuz 2023

Şair Ahmet Telli, 2017'de bir basın açıklamasında okuduğu şiirler nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmak suçlamasıyla yargılandı. Ankara 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Telli'nin üzerine atılı suçu işlediği belirtilerek 10 ay hapis cezasına hükmedildi. Telli, savunmasında aydın sorumluluğuyla hareket ettiğini ve beraatini talep ettiğini belirtti. Mahkeme, verilen cezayı erteledi.
4 Temmuz 2023

Yeni araştırmalar, Parkinson hastalarının yaklaşık yarısında minör halüsinasyonların görüldüğünü ve bu durumun genellikle gözden kaçtığını ya da yan etkilerle karıştırıldığını ortaya koyuyor. İsviçre ve İspanya'daki sinirbilimcilerin 75 hasta üzerinde yaptığı çalışma, erken dönemde minör halüsinasyon gözlemlenen Parkinson hastalarının, gözlemlenmeyenlere kıyasla beş yıl sonra daha hızlı ve şiddetli bilişsel gerileme yaşadığını gösteriyor. Araştırma, Parkinson hastalığının ortalama 60 yaşında başladığını ve %5-10 oranında 50 yaş altında da görülebildiğini belirtiyor.
4 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin azalması ve 'yeni ekonomi politikası' nedeniyle artan döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenleyecek. Mehmet Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların dönüşüne dair güçlü belirtiler olmadığı için bu adım atılıyor. Erdoğan'ın ziyaretleri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtiliyor.
4 Temmuz 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg ile yapmayı planladığı kafes dövüşü öncesinde UFC dövüşçüsü George St-Pierre ile antrenman yaptı. Musk, daha önce Zuckerberg'e Twitter'a alternatif olarak kurmayı düşündüğü 'Threads' adlı metin tabanlı platform üzerinden meydan okumuş ve Zuckerberg bu dövüş teklifini kabul etmişti. Antrenman sonrası Musk ve St-Pierre, sosyal medyada birlikte çekilmiş fotoğraflarını paylaştılar ve Musk antrenmanın eğlenceli geçtiğini ancak daha çok çalışmaya ihtiyacı olduğunu esprili bir dille ifade etti.
4 Temmuz 2023

Ünlü yönetmen Quentin Tarantino, 'Kill Bill 3' filmi hakkındaki söylentileri yalanlayarak, bu projenin gerçekleşmeyeceğini belirtti. Tarantino, gelecek olan 10'uncu ve son filmi hakkında bilgi vererek, bu filmin 70'lerde geçen ve bir film eleştirmeni hakkında olacağını söyledi. Daha önce 2019'da bir devam filmi yapma fikrinden bahseden Tarantino'nun son filmi 'The Movie Critic' olacak ve ünlü film eleştirmeni Pauline Kael'in kariyerinden esinlenecek.
4 Temmuz 2023

Bloomberg'e göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, kamu bankalarına döviz satışı yapılmasını sağlayan protokolün uygulanmasını istemiyor. Şubat 2017'de imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan bu protokol, Merkez Bankası (MB) rezervlerinden yapılan 128 milyar dolarlık satışların sorgulanmasıyla gündeme gelmişti. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, protokolün piyasa dengesine katkı sağladığını belirtmiş, ayrıcalıklı işlem yapılmadığını ifade etmişti. Protokol halen devam ederken, dün kamu bankaları tarafından 2,3 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığı bildirildi.
4 Temmuz 2023

CHP'de, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun açıklaması beklenen 'değişim manifestosu' öncesinde, partinin grup toplantısına bazı milletvekilleri katılmadı. Katılmayanlar arasında değişim tartışmalarını destekleyen isimler bulunuyor. Bu durum, 28 Mayıs seçimlerinin ardından partide başlayan değişim tartışmalarının yeni bir aşamaya geçtiğine işaret ediyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuştuğu toplantıya katılmayan milletvekilleri arasında Veli Ağbaba, Bülent Tezcan, Engin Altay ve Ali Öztunç gibi isimler var.
4 Temmuz 2023

Amerikalı ünlü aktör Robert De Niro, 19 yaşındaki torunu Leandro De Niro Rodriguez'in ölümünden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Leandro'nun annesi ve De Niro'nun kızı Drena De Niro, oğlunun vefat haberini Instagram üzerinden duyurdu. Leandro'nun ölüm nedeni resmi olarak açıklanmamış olmasına rağmen, Daily Mail'in haberine göre, genç bir evde beyaz toz bir madde yanında ölü bulundu ve polis uyuşturucu kullanımı ihtimali üzerinde duruyor.
4 Temmuz 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Zafer Partisi Ayyıldız Hareketi Başkanı Gökşen Anıl Ulukuş'u danışmanı olarak görevlendirdi. Ulukuş, sosyal medya hesabından bu atamayı duyurdu. Daha önce Ümit Özdağ ile çalışan Ulukuş, Kılıçdaroğlu'nun ülkücülerle bir araya geldiği etkinliklerde konuşmalar yapmıştı. Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi ile yaptığı görüşmeler ve imzalanan mutabakat sonrası, yerel seçimlerde de ittifak yapabilecekleri konuşuluyor.
4 Temmuz 2023

Japonya'da Osaka Üniversitesi Hastanesi'nde yatan 1675 hastayla yapılan bir araştırma, diş fırçalama alışkanlıkları ile kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi inceledi. Katılımcılar diş fırçalama sıklıklarına göre dört gruba ayrıldı. Araştırma sonuçlarına göre, günde iki kez ve sadece geceleri diş fırçalayanların kardiyovasküler hastalıklardan hayatta kalma oranları, hiç fırçalamayanlara göre daha yüksek bulundu. Sadece sabahları diş fırçalamanın ise yetersiz olduğu belirtildi. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.
4 Temmuz 2023

Türk Lirası, 2023 yılbaşından itibaren dolar karşısında yüzde 28 oranında değer kaybetti. Bu kayıpla TL, Arjantin Pesosu'nun ardından dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Dolar/TL kuru, 15 Kasım 2021'den bu yana ilk kez tek haneli seviyeleri görmüş ve 2023 yılına 18,70 seviyesinde girmişti. 28 Mayıs seçimlerinin ardından TL'deki değer kaybı daha da hızlandı ve dolar/TL kuru 26 seviyesini aştı.
4 Temmuz 2023

Çin, 1 Ağustos'tan itibaren ulusal güvenliği korumak amacıyla galyum ve germanyum gibi kimyasal bileşiklerin ihracatını sıkı denetimlere tabi tutacak. Bu metaller, çip ve iletişim ekipmanları üretimi ile savunma sanayisinde önemli rol oynuyor. Çin bu metallerin dünya arzının büyük bir kısmını sağlıyor ve bu hamle diğer ülkelerin üretim kapasitelerini artırmalarını gerektirebilir. Şu anda Rusya, Ukrayna, Güney Kore, Japonya, ABD ve Belçika bu metalleri üretmekte ve Kongo'nun da üretime başlaması bekleniyor.
4 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gazeteci Fatih Altaylı'ya Kurban Bayramı'nda yaptığı açıklamalarda, insanların çadırlarda ve konteynerlerde zor şartlarda yaşadığını, kalıcı konutların bir an önce bitirilmesi gerektiğini, yeni imar planlarının olmamasının inşaatları geciktirdiğini ve su sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti. Altaylı, Koca'nın depremin toplumun gündeminden hızla düşmesinden ve yeterli toplumsal duyarlılık gösterilmemesinden rahatsız olduğunu yazdı.
4 Temmuz 2023

Haziran ayında Türkiye'de otomobil satışları, geçen yılın aynı ayına göre %37 artarak 110 bin 861 adede ulaştı ve bu, tüm zamanların en iyi Haziran ayı satış sonucu olarak kaydedildi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci tarafından paylaşılan verilere göre, otomobil satışları yıllık bazda %40,1 artış gösterdi. Seçim sonrası kurdaki artış ve Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunması nedeniyle otomobil fiyatlarında yaşanan zamlara rağmen, düşük faiz ortamında otomobil yatırım aracı olarak görülmeye devam ediyor.
4 Temmuz 2023

Cardiff Üniversitesi ve UK Dementia Research Institute tarafından yürütülen bir araştırma, akıllı saatlerin ve yapay zekanın Parkinson hastalığını ilk belirtiler ortaya çıkmadan yedi yıl öncesinden tespit edebileceğini gösterdi. Araştırmada 103 bin 712 kişinin akıllı saat verileri analiz edilmiş ve 2013-2016 arasında bir haftalık hareket hızı verileri kullanılarak Parkinson hastalığına yakalanacak kişiler başarıyla tahmin edilmiştir. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlanmış ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.
4 Temmuz 2023

Netflix, Warner Bros Discovery ile yaptığı yeni lisans anlaşması çerçevesinde HBO orijinal yapımı 'Insecure' dizisini kütüphanesine ekledi. Anlaşma, WBD'nin içerik stratejisindeki değişiklikleri gösteriyor ve 'Band of Brothers', 'The Pacific', 'Six Feet Under' ve 'Ballers' gibi diğer dizilerin de Netflix'e geleceği belirtiliyor. WBD, daha önce HBO dizilerini Roku ve Tubi ile ücretsiz, reklam destekli kanallar açmak üzere lisanslamıştı. HBO Max, Türkiye'de hizmet vermeyi planlamış ancak bu planı iptal etmişti.
4 Temmuz 2023

Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu (SÖZ), 2023'ün ilk altı ayında Türkiye'de sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri içeren bir rapor yayınladı. Raporda, dizilere sansür, sanatçılara yönelik hedef gösterme, dava açılması gibi baskıların arttığı ve 37 sanatçının davalarla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Özellikle Kürt, göçmen ve kadın sanatçılara baskının arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, telif hakları konusunda ve müzikte saat sınırlamasının kaldırılması gibi olumlu gelişmeler de raporda yer aldı.
4 Temmuz 2023

İsviçre merkezli özel banka Julius Baer, lüks yaşamak için en çok para harcanması gereken şehirleri sıraladı. Listede Singapur ilk sırada yer alırken, Şanghay ve Hong Kong sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Banka, şehirleri belirlerken bisiklet, araba, mücevher gibi çeşitli lüks tüketim ürünlerinin ve hizmetlerin fiyatlarını dikkate alıyor.
4 Temmuz 2023

Türkiye'de benzinin litre fiyatına 2 lira 11 kuruş zam yapılarak fiyat 26 lirayı aştı. Dolar/TL kuru ve uluslararası akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle yapılan bu zam, farklı şehirlerde benzinin litre fiyatını değişik seviyelere taşıdı. İstanbul Avrupa Yakası'nda 26,19 lira, Ankara'da 26,64 lira, İzmir'de 26,68 lira, Adana'da 27,06 lira, Bursa'da 26,67 lira ve Diyarbakır'da ortalama 27,31 lira oldu. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.
4 Temmuz 2023

Türkiye ve Mısır, 2013 yılında yaşanan darbe sonrası kopan diplomatik ilişkilerini büyükelçi seviyesine çıkardı. İki ülke arasında son dönemde artan diplomatik temaslar sonucunda, Türkiye Mısır'a Salih Mutlu Şen'i, Mısır ise Türkiye'ye Amr Elhamamy'yi büyükelçi olarak atadı. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce darbecilere karşı takındığı sert tutumun yumuşaması ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girdiğini gösteriyor.
4 Temmuz 2023

Çin merkezli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, altı farklı versiyonu bulunan yeni elektrikli aracı Denza N7'yi piyasaya sürdü. Araç, başlangıç fiyatı 41 bin 680 dolar olup, şu an yalnızca Çin'de satışa sunulmuş ve 20 bin üzerinde ön sipariş alınmıştır. Denza N7, Android işletim sistemiyle entegre sistemleriyle genç tüketicilere hitap etmeyi amaçlıyor. Mercedes-Benz Grup, Denza markasında yüzde 10 hisseye sahiptir ve BYD'nin elektrikli araç teslimatları bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 352 bine ulaşmıştır.
4 Temmuz 2023

MHP Mersin Milletvekili ve Nişantaşı Üniversitesi'nin sahibi Levent Uysal tarafından üniversitenin rektörü ve akademisyenlere gönderilen motivasyon mektubu, içerdiği Türkçe hataları ve anlatım bozuklukları nedeniyle sosyal medyada gündem oldu. Vakıf Üniversitesi Dayanışma Meclisi (VÜDAM), Uysal'ı üniversitenin akademik ve idari süreçlerine doğrudan müdahale etmek ve etik olmayan uygulamalarla eleştirdi. Uysal'ın Türkçe kullanımı da sosyal medya kullanıcıları tarafından yorumlanmaya açık bırakıldı.
4 Temmuz 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduat sisteminden dövize geçmek isteyen müşterilere yönelik uygulamasında bir değişikliğe gittiğini bildirdi. Daha önce sadece kamu bankalarına doğrudan döviz satışı yapılırken, artık özel bankalara da doğrudan döviz satışı yapılacağı belirtildi. Bu değişiklikle birlikte, özel bankaların da kur korumalı mevduattan dövize geçiş işlemlerinde doğrudan Merkez Bankası'ndan döviz alabilecekleri ifade edildi.
4 Temmuz 2023

Twitter'ın çoklu hesap yönetimi ve farklı akışları tek bir ekranda görüntüleme imkanı sunan kontrol paneli Tweetdeck, artık sadece onaylı (mavi tikli) hesaplar tarafından kullanılabilecek. Mavi tikli hesap olabilmek için aylık 8 dolar ödeme yapılması gerekiyor. Tweetdeck'in 'ekipler özelliği' şu anda kullanılamıyor ve Twitter tarafından yapılan açıklamaya göre bu özellik ilerleyen haftalarda düzeltilecek.
4 Temmuz 2023

Meta, Instagram ile entegre çalışacak yeni bir sosyal medya platformu olan Threads'ın perşembe günü kullanıma açılacağını açıkladı. Threads, kullanıcıların Instagram'daki arkadaş listelerini kullanarak aynı kullanıcı adları ile etkileşimde bulunmalarını sağlayacak bir metin tabanlı sohbet uygulaması olarak tanımlanıyor. Bu duyuru, Elon Musk'ın Twitter'da bazı görüntülemeleri sınırlaması ve bu kararın büyük tepki çekmesinin ardından geldi.
4 Temmuz 2023

ODTÜ'de her yıl geleneksel olarak Devrim Stadyumu'nda düzenlenen toplu mezuniyet töreni, yönetim tarafından iptal edilmeye çalışılıyor. 12 Mayıs'ta mezun olacak öğrencilere törenin Devrim Stadyumu'nda yapılacağı bilgisi verilmişken, sonradan akademik takvimde sessiz sedasız yapılan bir değişiklikle törenlerin 24-28 Temmuz tarihleri arasında yapılacağı belirtildi ve yer bilgisi verilmedi. Geçen sene de 'protesto endişesi' nedeniyle iptal edilen tören yerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemişti. Yönetim, bu yıl da öğrencilerin bir araya geleceği etkinlikleri iptal etmeye devam ediyor ve mezuniyetle ilgili detayları paylaşmıyor.
4 Temmuz 2023

Borsa İstanbul, deprem ve seçim belirsizliği sonrasında yaşanan dalgalanmaların ardından BIST-100 endeksi ile 6000 seviyesini geçerek yeni bir rekor kırdı. Ekonomi uzmanları, borsanın yükseliş trendinin devam edeceğini öngörüyor. Orca Macro Finansal Danışmanlık Kurucusu Evren Kırıkoğlu, borsanın dövizden çıkanlar için cazip bir alternatif olduğunu ve spekülatif yabancı ilgisinin de olabileceğini belirtti. Arista İnvest Fon Yöneticisi Serhan Gök, teknik direnç seviyesinin 6700 olduğunu ve bilançoların beklentileri karşılamaması durumunda kar satışlarının görülebileceğini ifade etti. Marbaş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru ise geçen seneki rallinin benzerinin bu yıl da yaşanabileceğini düşünüyor.
4 Temmuz 2023

Türk hızlı market teslimatı şirketi Getir, İspanya'daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İspanya'nın en büyük işçi sendikası CCOO, Getir'in bu kararı sonucunda 1560 çalışanın işten çıkarılacağını duyurdu. Şirket, 29 Haziran 2023 tarihinde toplu işten çıkarma prosedürünü başlattığını ve müzakereler sırasında diğer tüm olasılıkları değerlendireceğini belirtti.
4 Temmuz 2023

Yılın ilk yarısında küresel ekonomik görünüm kötüleşmesine rağmen, teknoloji şirketleri liderliğinde hisse senetlerinde bir ralli yaşandı. MSCI Dünya endeksi bu yıl yaklaşık %13 yükseldi. Ancak bazı fon yöneticileri, ralliye bu noktadan katılmanın riskli olabileceği konusunda uyarıyorlar. Fidelity International ve HSBC Asset Management yetkilileri, politikaların gecikmeli etkileri ve zayıf ekonomik temeller nedeniyle resesyon riski ve kötü sürprizler olabileceğini belirtiyorlar. Janus Henderson Investors'dan Luke Newman, şirketlerin maliyet artışlarını tüketicilere daha sınırlı yansıtabileceklerini ve birçok sektörde 'son' iyi çeyreğin yaşanmış olabileceğini ifade ediyor.
4 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyaret sırasında önemli yatırım anlaşmalarının imzalanmasının planlandığını duyurdu. Şimşek, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler olmaması nedeniyle döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmişti. Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, bölgesel sorunlar nedeniyle uzun süredir gerilimliydi ve BAE, 15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmakla suçlanmıştı.
4 Temmuz 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından başlayan gösteriler altıncı geceye girdi. Paris civarında 17 kişi gözaltına alındı. MEDEF Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların 1 milyar avrodan fazla maliyete neden olduğunu, 200 dükkanın yağmalandığını, 300 banka bayisinin ve 250 tütün dükkanının zarar gördüğünü açıkladı. Nael M'nin ölümüne tepki olarak ülke genelinde çeşitli kentlerde gösteriler düzenleniyor.
4 Temmuz 2023

Kayseri'nin Talas ilçesinde 15 yaşındaki zihinsel engelli bir çocuk, anahtarı üzerinde unutulan halk otobüsünü kaçırdı. Otobüsü çalıştırıp sürmeye başlayan çocuk, polisin 'dur' ihtarına uymayarak yaklaşık dört kilometre ilerledi. Hulusi Akar Bulvarı'nda orta refüje çarpan otobüs maddi hasara uğradı. Polis tarafından yakalanan çocuk, Yıldırım Beyazıt Polis Merkezi Amirliği'ne götürüldü ve otobüs sahibine teslim edildi.
4 Temmuz 2023

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun haziran ayı raporuna göre, 22 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 27 kadın şüpheli koşullarda hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların altısı hayatlarına dair kararlar almak istedikleri için, ikisi ekonomik nedenlerle ve biri çocuğunun velayetini alma bahanesiyle öldürüldü. 13 kadının ölüm nedeni tespit edilemedi ve bu durum kadına yönelik şiddetin görünmez kılınmasının bir sonucu olarak değerlendirildi. Ayrıca, öldürülen kadınların yüzde 41'i evliyken ve yüzde 55'i kendi evinde öldürüldü.
4 Temmuz 2023

CHP içindeki değişim tartışmaları devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun üzerinde çalıştığı 'değişim manifestosu'nu bu hafta açıklaması bekleniyor. Manifesto, partililerin ve yurttaşların görüşlerini toplamak için bir internet sitesi üzerinden yayınlanacak. CHP'nin eski genel başkan yardımcısı Veli Ağbaba'nın da 'değişim' isteyenler arasında yer alacağı belirtiliyor. Ayrıca, CHP Genel Merkezi'nde Tuncay Özkan'ın yerine Okan Konuralp'in medya ve kurumsal iletişimden sorumlu genel başkan başdanışmanı olarak atanması bekleniyor.
4 Temmuz 2023
İşaretlediklerim