AFAD, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5,3 büyüklüğünde bir deprem olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem sonucunda Malatya'da 22, Adıyaman'da 1 olmak üzere toplamda 23 kişinin düşme veya yüksekten atlama sonucu yaralandığını açıkladı. Depremden etkilenen bölgeye Malatya'dan 14 ambulans ve 3 UMKE Timi, Adıyaman'dan ise 3 UMKE Timi sevk edildi.
10 Ağustos 2023

UEFA Avrupa Konferans Ligi üçüncü eleme turu ilk maçında Fenerbahçe, Slovenya temsilcisi Maribor'u 3-1 yendi. Fenerbahçe'nin gollerini Becao, İrfan Can Kahveci ve Tadic attı. Maribor'un tek golünü ise Strajnar kaydetti. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlikle sonuçlandı.
10 Ağustos 2023

Beşiktaş, UEFA Avrupa Konferans Ligi üçüncü ön eleme turu ilk maçında Azerbaycan ekibi Neftçi Bakü'yü deplasmanda 3-1 mağlup etti. Siyah-beyazlılar 14'üncü dakikada Aboubakar, 23'üncü dakikada Muleka ve 62'nci dakikada Salih Uçan'ın golleriyle 3-0 öne geçti. Azerbaycan ekibinin tek golünü 79'uncu dakikada Lebon attı. Rövanş maçı 17 Ağustos'ta İstanbul'da oynanacak.
10 Ağustos 2023

Halkbank, 2021 yılının ilk yarısında 6,3 milyar TL konsolide net kar elde etti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde bankanın konsolide net karı 4,4 milyar TL idi. Ayrıca, bankanın bu yılın ikinci çeyreğinde elde ettiği konsolide net kar 1,6 milyar TL oldu.
10 Ağustos 2023

AFAD, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5,3 büyüklüğünde bir deprem olduğunu bildirdi. Depremin derinliği 7 kilometre olarak kaydedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5,2 ve derinliğini 5 kilometre olarak bildirdi. Deprem sonucunda 22 kişi hafif yaralandı ve bir çocuğun ayağı kırıldı.
10 Ağustos 2023

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde H.T. isimli bir kişi, aralarında husumet bulunan dört kişiyle çıkan tartışma sonucu av tüfeğiyle ateş açtı. Olayda dört erkek hayatını kaybetti. Saldırgan H.T, olayın ardından Gelendost İlçe Jandarma Komutanlığına teslim oldu. Jandarma ekipleri olay yerinde incelemelerini sürdürüyor.
10 Ağustos 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ağustos ayı meclis toplantısında, İTO üyesi fırınlarda ekmek fiyatlarının belirlenmesi için oylama yapıldı. Oylama sonucunda, İstanbul'da 1 kilogram ekmek fiyatının azami 32,5 TL'yi geçmemek kaydıyla 200 gram ekmek için 6,5 TL olacak şeklinde bir tarife kabul edildi. İTO üyesi fırınlarda 200 gram ekmeğin fiyatı 1 Ocak'tan bu yana 5 lira idi.
10 Ağustos 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Fenerbahçe Kulübüne ihtar cezası verdi. Cezanın sebebi, Fenerbahçe'nin Ziraat Türkiye Kupası finalinde 'sportif ekipman talimatına aykırı' eylemi olarak belirtildi. Fenerbahçe, finalde beş yıldızlı formayla katıldığı için PFDK'ye sevk edilmişti. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, bundan sonraki maçlarda yıldızsız formayla oynayacaklarını açıkladı.
10 Ağustos 2023

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) tarafından hazırlanan bir rapor, Türkiye'de kömürden çıkışın işsizliğe yol açmayacağını, aksine yenilenebilir enerji sektörünün yeni istihdam kapıları açabileceğini belirtti. Rapor, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon vizyonuna uyumlu bir elektrik sektörü dönüşümünün 2030'a kadar güneş enerjisinde 71 bin, rüzgar enerjisinde 141 bin ek istihdam yaratabileceğini ortaya koydu. Ayrıca, kömür ve linyit madenciliğinin GSYH içindeki payının yıllar içinde azalarak yüzde 0,08'e kadar düştüğü, sektördeki iş kazası sayısının ise arttığı belirtildi.
10 Ağustos 2023

Disney Plus, son üç ayda 11,7 milyon üye kaybetti. Bu yılın üçüncü çeyrek finans raporunu açıklayan platform, küresel kullanıcı sayısının 1 Temmuz itibarıyla yüzde 7,4 gerilediğini belirtti. Üye kayıplarının büyük çoğunluğu, ulusal içeriklerin kaldırıldığı Hindistan’dan geldi. Ayrıca, Disney Plus'ın üçüncü çeyrekte 512 milyon dolar zarara uğradığı belirtildi.
10 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,09 değer kaybederek günü 7.441,50 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,22, holding endeksi yüzde 1,44 değer kaybetti. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin beklentiler dahilinde artması ve işsizlik maaşı başvurularının artması, Fed'in para politikasını daha fazla sıkılaştırmaktan kaçınabileceği beklentilerini güçlendirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın finans dünyasının temsilcileriyle bir araya geleceği ve buradan gelecek haber akışının takip edileceği belirtildi.
10 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Britanya ile vardığı anlaşmayı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu anlaşmanın Türkiye'nin iç sistemine müdahale olduğunu belirtti. Ayrıca, anlaşmanın ve Türkiye'de kurulacak olan yeni polis merkezinin İngiltere tarafından duyurulmasını eleştirdi ve Türkiye'nin bu konuda henüz bir açıklama yapmamasını sorguladı.
10 Ağustos 2023

Tanzanya'da Yapı Merkezi firması tarafından yürütülen 1000 kilometrelik demiryolu projesinde çalışan yaklaşık 2 bin Türk işçi, maaşlarını yedi aydır alamadıkları gerekçesiyle greve gitti. İşçiler, aylık 2 bin dolar üzerinden anlaştıklarını ancak mesai saatlerinin düşürülmesi nedeniyle maaşlarının da düştüğünü belirtti. Grevin başlamasının ardından şirketle görüşmeler yapıldı ve işçilere bin dolar ödeme yapıldı, ancak işçiler bu ödemenin yetersiz olduğunu ve dört maaş ödenmeden işe dönmeyeceklerini ifade etti.
10 Ağustos 2023

Psikoloji alanında yapılan yeni bir araştırma, ahlaki kaygılar nedeniyle insanların daha az affedici olabileceğini ve kendi değerlerine aykırı davranışlar sergileyen insanları hızla reddedebileceğini gösteriyor. Araştırmada, katılımcılara ahlaki ikilemlerle karşı karşıya kalan insanlar hakkında bir dizi senaryo sunuldu ve katılımcıların kendi manevi değerleri hakkında da bilgi sahibi olundu. Araştırma sonuçları, ahlaki durumların genellikle esneklik gerektirdiğini ve zaman zaman kendi ahlaki eğilimlerimize aykırı hareket eden insanlara karşı daha bağışlayıcı olmanın ahlakla daha uyumlu olabileceğini gösteriyor.
10 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduatlar 4 Ağustos haftasında 150 milyar lira artış göstererek 3,28 trilyon lira oldu. Ekonomi yönetimi, kur korumalı mevduatları zorunluluk kapsamına alırken, bu mevduatlara olan ilgi devam ediyor. Dolar karşılığı ise 121,8 milyar dolar olarak kaydedildi.
10 Ağustos 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin ortodoks politikalarını sürdürmesi ve derinleştirmesi durumunda kredi notunun yükseltilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin düşük faiz politikasına devam etmesi sonucu ekonomik krize giren ülke, durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan'ı göreve getirdi. Yeni yönetim, ekonomi politikalarını normalleştirmeye çalışıyor. Moody’s, Türkiye'nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçişinin kredi notu açısından olumlu olduğunu belirtti.
10 Ağustos 2023

AKP, 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yeniden kazanmak için Kürt seçmen üzerinde yoğunlaşacak. Parti, Kürt seçmeni ikiye ayırarak, önceliği 'HDP'ye mesafeli' olanlara veriyor ve bu bağlamda İstanbul'daki Kürt kanaat önderleri, iş insanları ve büyük ailelerin temsilcileriyle buluşmaların sayısını artırmayı planlıyor. HDP seçmeni içinse CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim döneminde Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile imzalanan protokolün öne çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun aday olması durumunda 'İstanbul yerine partisiyle uğraşıyor' söyleminin benimseneceği belirtiliyor.
10 Ağustos 2023

Borsa İstanbul, BIST 100 endeksi ile güne yüzde 0,68 yükselişle ve rekor seviye olan 7.652,36 puandan başladı. Bu yükselişte Londra'da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'dan hisse senedi almak için TL elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceğine dair haberler etkili oldu. Faktöring ve bankalar da yükselişe öncülük etti. Yurt dışı swap işlemlerine dair ilk kısıtlamalar 2018'de getirilmişti ve bu kanal 2020'den beri neredeyse tamamen kapalıydı.
10 Ağustos 2023

27 Temmuz'da halka arz olarak Borsa İstanbul'da işlemlere başlayan Kaleseramik hisseleri, kısa sürede yüzde 184 değer artışı elde etti. Bu hızlı artış sonrası Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kaleseramik hisselerine 8 Eylül'e kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı getirdi.
10 Ağustos 2023

Bursa'da her yıl düzenlenen Nilüfer Müzik Festivali, bu yıl kamp ve içki yasakları nedeniyle iptal edildi. Festivali düzenleyen Nilüfer Belediyesi, bu durum üzerine hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yasağın kim tarafından getirildiği belirtilmese de, geçen sene benzer bir kararın kaymakamlık tarafından alındığı biliniyor.
10 Ağustos 2023

ABD'nin Hawaii eyaletine bağlı Maui Adası'nda çıkan orman yangınları nedeniyle en az 36 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı ve çok sayıda mülk zarar gördü. Maui Belediye Başkanı Richard Bissen Jr., birçok ev ve işyerinin yangınlar nedeniyle tamamen yıkıldığını ve limandaki teknelerin ciddi zarar gördüğünü belirtti. Eyaletin ABD senatörlerinden Brian Schatz, tahribatın büyük kısmının tarihi Lahaina kasabasında meydana geldiğini ve kasabanın neredeyse tamamen yandığını söyledi.
10 Ağustos 2023

Utah'ta yaşayan Craig Deleeuw Robertson isimli kişi, ABD Başkanı Joe Biden'ı tehdit ettiği gerekçesiyle FBI tarafından tutuklanmaya çalışılırken çıkan çatışmada öldürüldü. Robertson'ın ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'ı yargılayan New York Bölge Savcısı Alvin Bragg ve New York Başsavcısı Letitia James'i de tehdit ettiği belirtildi. Zanlının Facebook'ta 'Bir veya iki başkanlık suikastı için doğru zaman. Önce Joe sonra Kamala!!' şeklinde bir paylaşım yaptığı ve silah fotoğrafları eklediği kaydedildi.
10 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı işsizlik oranını yüzde 9,6 olarak açıkladı. Bu oran bir önceki aya göre 0,1 puanlık bir artışı temsil ediyor. İstihdam edilenlerin sayısı ise aynı dönemde 363 bin kişi azalarak 31 milyon 291 bin kişiye düştü. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,2 puanlık artışla yüzde 18,6 oldu.
10 Ağustos 2023

Saadet Partisi Grup Başkan Vekili Bülent Kaya, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Berk Esen'i eleştirdi. Esen'in seçim stratejileri hakkındaki görüşlerini ve eleştirilerini reddeden Kaya, Esen'e 'akademisyen sınırlarını bilmeli' dedi. Esen ise bu duruma 'AKP'li bir siyasetçiyle mi konuşuyorum, muhalif bir siyasetçiyle mi' şeklinde tepki gösterdi.
10 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon sonuç' teorisini benimseyen ve eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ı hedef alıp koltuğundan eden Yeni Şafak gazetesi, seçim sonrası ekonomi politikalarını değiştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le söyleşi yaptı. Şimşek, 2024 ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını belirtti. Gazete, daha önce Şimşek'in politikalarını eleştiren bir yazıyı da yayından kaldırdı. Bu durum, gazetenin ekonomi politikalarına yönelik tutumunda bir değişiklik olduğu şeklinde yorumlandı.
10 Ağustos 2023

Bilim insanları, yaklaşık 247 milyon yıl önce Avustralya'da yaşadığı düşünülen yeni bir amfibi türü keşfetti. Araştırmacılar, 1990'lı yıllarda Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan hayvanın fosilleşmiş kalıntıları üzerinde neredeyse 30 yıldır çalışıyor. Yeni keşfedilen türe, Latince'de 'kumda sırt üstü ilerleyen' anlamına gelen Arenaepeton supinatus ismi verildi. Bilim insanları, etobur olduğu düşünülen amfibinin bir zamanlar Sydney'in tatlı su göllerinde ve akarsularında yaşadığını söylüyor.
10 Ağustos 2023

Türkiye'nin dış ticaret açığı, 2023'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %18,7 artarak 61 milyar 235 milyon dolara yükseldi. Bu durum, ithalatı önleyici politika arayışını hızlandırdı. Altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi ve benzer bir uygulamanın otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörleri için de planlandığı belirtildi. Bu sektörlerde ithalatı zorlaştıracak ek mali yükümlülüklerin getirilmesi bekleniyor.
10 Ağustos 2023

Ekvador'da 20 Ağustos'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan Fernando Villavicencio, başkent Kito'da bir seçim çalışması sırasında silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Villavicencio'nun arabasında saldırıya uğradığı ve silahlı saldırganlar tarafından başına üç el ateş edilerek öldürüldüğü belirtildi.
10 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, The Weather Channel'a verdiği röportajda iklim kriziyle ilgili 'pratikte' ulusal acil durum ilan ettiğini söyledi. Biden, Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılmalarını ve iklim kriziyle mücadelede attıkları adımları örnek verdi. Ancak Biden, iklim kriziyle mücadelede federal düzeyde kapsamlı adımlar atılmasını, yeni yetkilerin önünün açılmasını ve temiz enerji kaynakları için ek fonlar ayrılmasını gerektirecek ulusal acil durum ilanında henüz bulunmadı. Çevreciler, Biden'ın 'pratikte değil, gerçekte' ulusal acil durum ilan etmeye çağırdı.
10 Ağustos 2023

Nijerya'da 2022 yılında yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen seller, ülke ekonomisine 7 milyar dolar zarar verdi. Nijerya Devlet Başkanı Yardımcısı'nın Özel Danışmanı İbrahim Hassan, bu durumun iklim değişikliğinin ülkede en kötü etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca, bu felaketlerin Nijerya'nın ekonomisini ciddi şekilde etkilediğini ve iklim değişikliğinin bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorun olduğunu ifade etti. Nijerya hükümeti, bu sellerde 600'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
10 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 42 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 9 Ağustos tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin içerisinde yer alıyor.
10 Ağustos 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Twitter hesabıyla ilgili bir arama emri çıkarıldı ve platform, talebi zamanında yerine getirmediği için 350 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, platformun arama emrinin varlığı ve içeriği hakkında herhangi bir açıklama yapmasını yasakladı. Trump, bu durumu kendi sosyal medya platformu TruthSocial'dan yaptığı açıklamada medeni haklarına saldırı olarak nitelendirdi.
10 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Çin'deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayan ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektiren bir kararname çıkardı. Kararname, ABD'nin açık yatırıma yönelik taahhüdünün sürdürülmesi ve ulusal güvenliğinin korunması için dar hedefli eylemleri içeriyor. Kararnamede belirlenen üç ileri teknoloji alanı yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri olarak belirtildi.
10 Ağustos 2023

Kuveyt makamları, 'Barbie' ve 'Talk to Me' adlı filmleri toplum ahlakını ve sosyal gelenekleri korumak amacıyla yasakladı. Enformasyon Bakanlığı Basın Yayın Müsteşar Yardımcısı ve Sinema Filmlerini Denetleme Komitesi Başkanı Lafi es-Sabii, filmlerin gösterime girmeyeceğini belirtti. Sabii, filmlerin toplumun değerleriyle uyuşmayan bir mesaj içerdiğinde vizyona girmesine yasak getirildiğini ifade etti. Ayrıca, Lübnan da Barbie filminin ahlaki ve dini değerlere aykırı olduğu ve eşcinselliği öne çıkardığı gerekçesiyle vizyona girmeyeceğini duyurmuştu.
10 Ağustos 2023

Son olarak Japonya’nın Vissel Kobe takımında oynayan İspanyol futbolcu Andres Iniesta, 39 yaşında Birleşik Arap Emirlikleri ekibi Emirates Club’a transfer oldu. Iniesta, Barcelona formasıyla dokuz lig ve dört Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadıktan sonra 2018 yılında Vissel Kobe ile anlaşmış ve 2021’de iki yıllık sözleşme yenilemişti. 39 yaşındaki yıldız futbolcu, kariyerinde İspanya ile dört Dünya Kupası’na katılmış ve FIFA 2010 Güney Afrika’da kupayı kaldırmıştı.
10 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 57 ilin valisi değiştirildi. Kararnameye göre, 57 kente yeni vali atandı ve 16 vali mülkiye başmüfettişi olarak görevlendirildi. Bu durumda toplamda 73 valinin görev yeri değişmiş oldu. Ayrıca, AFAD Başkanı Yunus Sezer Edirne Valisi ve TBMM Genel Sekreteri Ali Kumbuzoğlu Aksaray Valisi olarak atandı.
10 Ağustos 2023

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023
İşaretlediklerim