Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı eylem yapan köylülerin tuvaleti, jandarma tarafından alana alınmadı. Eylemcilerin su tankerini almayan jandarma, seyyar tuvaletlerin girişini de engelledi. Tuvaletleri alana sokmak isteyen yurttaşlara copla müdahale edildi ve iki kişi gözaltına alındı. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
12 Ağustos 2023

İzmir'in Çeşme ilçesinde bir araya gelen yurttaşlar, sahillerin ücretli işletmelere devredilmesini protesto etti. Çeşme Çevre Platformu Başkanı Dr. Ahmet Güler, sahillerin ve denizin anayasanın 46'ncı maddesine göre halka açık olduğunu belirtti. Çevrecilerin avukatı Seher Gacar, Bohem isimli bir beach club'ın sahilleri ele geçirdiğini ve bu işletmeye karşı iki defa dava kazandıklarını, ancak Çeşme Belediyesi'nin mahkemenin kapatma kararını iki yıldır uygulamadığını ifade etti.
12 Ağustos 2023

Gaziantep'teki Şireci Tekstil fabrikasında çalışan işçiler, 'sefalet zammı'na karşı greve çıktı. İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, greve destek veren EMEP ve BİRTEK-SEN'i hedef alarak, 'işçileri provoke etmeye çalışan bazı siyasi kesimlerin orada olduğunu' ifade etti. Gürban, tepkiler üzerine Twitter'da birçok yurttaşla tartışmaya girdi. Gazeteci Bahadır Özgür, Gürban'ın 2021'de 'piyasa dolandırıcılığı'ndan ceza aldığını hatırlattı.
12 Ağustos 2023

Beşiktaş'ta restorasyon çalışması yürütülen bir yalının bir kısmı çöktü. Göçük altında kalan iki kişiden biri olan 22 yaşındaki stajyer mimar Atilla Aydın, ağır yaralı olarak kurtarıldı ancak hastanede hayatını kaybetti. İstanbul Valiliği, olayla ilgili adli süreç başlattı.
12 Ağustos 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, partisinin İstanbul il başkanlığında düzenlendiği iddia edilen 'gizli toplantı' hakkında konuştu. Erdem, gizli bir görüşme olmadığını, ancak ismi geçen CHP'liler dahil tüm partililer ile parti binasında 'açık ve meşru biçimde teke tek görüştüğünü' söyledi. Erdem, İstanbul'a gittiğinde görüşmeleri için CHP'nin İstanbul il binasını kullanmasının 'doğal' olduğunu savundu. Ayrıca, partinin kamuoyunda tartışılmasını doğru bulmadığını belirtti.
12 Ağustos 2023

AFAD, Malatya Yeşilyurt'ta 4,8 büyüklüğünde ve 6,3 kilometre derinlikte bir deprem olduğunu bildirdi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4,9 ve derinliğini 5 kilometre olarak ölçtü. İlk depremden sonra 4,5 büyüklüğünde ve 7 kilometre derinlikte bir deprem daha meydana geldi. Deprem, çevre illerden de hissedildi.
12 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Mansur Yavaş'ın Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlıklarına yeniden aday olması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının çok başarılı olduğunu ve CHP'nin halka hizmet anlayışını çok iyi bir şekilde hayata geçirdiklerini ifade etti. İmamoğlu ve Yavaş'ın yeniden aday olmalarını ve hizmetlerini sürdürmelerini istediğini söyledi.
12 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile boş ofislerin konuta dönüştürülmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi. Bu düzenleme, Covid-19 nedeniyle ofis kullanımının azalması ve konut ihtiyacının artması dikkate alınarak yapıldı. 1 Temmuz 2024'e kadar sonuçlanmak kaydıyla parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.
12 Ağustos 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 959'uncu haftada Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, Cumartesi Anneleri'ne müdahale etti ve en az 31 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabından duyuruldu.
12 Ağustos 2023

Münevver Karabulut'un ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, Cem Garipoğlu'nun mezarının açılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını duyurdu. Cem Garipoğlu, 2009'da Münevver Karabulut'u öldürmüş ve 24 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddia ediliyor. Bu nedenle, mezarının açılması ve feth-i kabir işleminin uygulanması isteniyor.
12 Ağustos 2023

Sony'nin bu yıl Playstation 5'in ince versiyonunu çıkarabileceği konuşuluyordu ve bu söylenti resmi belgelere de yansımıştı. Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almak istemesi ve oluşabilecek 'haksız rekabet' ve 'tekelleşme' iddiaları mahkemelik olmuştu. Bu durumda, şirket temsilcileri Sony'nin bu yılın sonuna doğru 'PS5 Slim' çıkarmasını beklediklerini belirtmişlerdi. PS5 Slim'in ilk görüntüleri bir Çin forumunda sızdırıldı.
12 Ağustos 2023

Zoom, pandemi döneminde başlattığı ve çalışanların çarşamba günleri toplantı yapmamasını öngören politikasını sonlandırdı. Şirket, bu politikanın işbirliğini engellediğini belirtti. Ancak, Mart 2022'de yapılan bir ankete göre, çalışanların %84'ü bu politikanın devam etmesini istiyordu. Ayrıca Zoom, ofisin 50 mil yakınında çalışan personelin haftada iki gün ofise gelmesi gerektiğini açıkladı.
12 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk ve Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg arasında planlanan dövüşün tarihi hala belirsiz. Musk, dövüşün kendisi ve Zuckerberg'e bağlı kurumlar tarafından organize edileceğini ve Meta ve 'X' platformlarında yayınlanacağını duyurdu. Ancak dövüşün ne zaman yapılacağına dair bir bilgi vermedi. Zuckerberg, dövüş tarihinin belirlendiğinde bunu kendisinin duyuracağını ve bu zamana kadar Musk'ın söylediklerinin ikisinin ortak kararı olmayacağını belirtti.
12 Ağustos 2023

Nepal'de 16 yaşındaki Anita Chand, adet döneminde kadınların evlerinin dışındaki kulübelerde kalmaya zorlandığı yasa dışı 'chhaupadi' uygulaması sonucunda yılan sokması sonucu hayatını kaybetti. Chhaupadi, kadınların adet döneminde 'kirli' ve 'dokunulması yasak' olduklarına dair yüzlerce yıllık inanca dayanıyor. 2005'te yasa dışı ilan edilen bu uygulamanın üç aya kadar hapis ve 3 bin Nepal rupisi para cezası bulunuyor. Baitadi'deki Pancheshwar belediyesinin başkan yardımcısı Bina Bhatta, bu uygulamayı sona erdirmek için çalıştıklarını belirtti.
12 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 13-20 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'nin birçok şehrinde yüksek sıcaklık beklenmesi nedeniyle vatandaşları uyardı. MGM, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocukların günün en sıcak saatleri olan 11-16 arasında tedbirli olmaları gerektiğini belirtti. Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri, Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Konya, Eskişehir, Kırıkkale, Bolu, Karabük, Amasya, Malatya, Elâzığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Batman, Şırnak ve Kilis'te sıcaklık değerlerinin yüksek olacağı tahmin ediliyor.
12 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Tekcan, hiçbir gerekçe belirtilmeden görevden alındı. Bu duruma bölüm mezunları tepki gösterdi ve 246 mezunun imzaladığı bir metin yayınladılar. Metinde, Tekcan'ın yanında olduklarını ve üniversite yönetimi tarafından alınan gerekçesiz ve hukuka aykırı kararları endişeyle takip ettiklerini belirttiler.
12 Ağustos 2023

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul'da yükseliş devam ediyor. Londra'da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'dan hisse senedi almak için TL elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceği haberleri, borsadaki yükselişi etkiledi. Yabancı yatırımcılar en çok Astor Enerji, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret, İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketlerin hisselerini aldı. En çok satılan hisseler ise Enerjisa Enerji, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret, Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret, Türk Telekomünikasyon ve Emlak Konut oldu.
12 Ağustos 2023

Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz oranı yüzde 27,77'ye geriledi. Bu durum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirme politikalarının bir sonucu olarak görülüyor. Ancak, bu politikaların uygulanmasıyla birlikte ekonomi krize girdi ve piyasa faizleri arttı. Bu durum, Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz oranlarının piyasa faizlerinin altında kalmasına neden oldu.
12 Ağustos 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen beş hisse AGHOL, BRSAN, IPEKE, ASUZU ve PENTA oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler EDIP, DOCO ve INGRM olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
12 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan bir karar, ihtiyaç sahibi hanelere ısınma amaçlı kömür yardımı yapılacağını duyurdu. Yardım alacak ihtiyaç sahipleri il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından belirlenecek. Dağıtılan kömürün ısınma ihtiyacının karşılanması dışında herhangi bir tasarrufa konu edilemeyeceği belirtildi.
12 Ağustos 2023

Dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılanan kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, tanıkları etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle cezaevine gönderildi. Savcılar, Bankman-Fried'ın kefalet kurallarını ihlal ettiğini ve tanıkları etkilemeye çalıştığını iddia etti. Mahkeme, Bankman-Fried'ın en az iki kez tanıkları etkilemeye çalıştığına inanmak için nedenler olduğunu belirterek, kefaletinin iptal edilmesini emretti. Bankman-Fried, geçen yıl iflas eden FTX'in eski CEO'su ve 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.
12 Ağustos 2023
İşaretlediklerim