ABD Adalet Bakanlığı, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'nin 2006 ve 2007'de ihraç edilen 40 konut ipoteğine dayalı menkul kıymet satışıyla bağlantılı olarak yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla ilgili olarak 1,435 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini duyurdu. Bu iddialarla ilgili olarak 2018'de açılan davanın sonuçlandığı belirtildi. Ancak, Adalet Bakanlığı, uzlaştırmada karara bağlanan iddiaların sadece iddia niteliğinde olduğunu ve herhangi bir sorumluluk tespiti yapılmadığını belirtti.
14 Ağustos 2023

Kariyeri boyunca birçok siyah müzisyene destek olan ve 'Siyah Müziğin Babası' olarak anılan Clarence Avant, 92 yaşında hayatını kaybetti. Avant, müzik işletmeciliğine 1950'li yıllarda başladı ve 1967-1969 yılları arasında Venture Records'ta çalıştı. Daha sonra Los Angeles'ta Sussex Records adlı müzik şirketini kurdu. Avant'ın hayatı, 2019'da Netflix'te yayınlanan 'The Black Godfather' belgeselinde anlatıldı.
14 Ağustos 2023

Tokat'ta yaşayan 51 yaşındaki Nadir Yeşilkaya, vücuduna yapışan keneyi çıkardıktan 15 gün sonra rahatsızlandı. Tokat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Yeşilkaya, daha sonra Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak Yeşilkaya, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
14 Ağustos 2023

Çekya'nın başkenti Prag, Türk Büyükelçiliği'nin cumhuriyetin 100'üncü yılı için üç metrelik bir Atatürk heykeli dikmesi talebini reddetti. Büyükelçilik, heykeli büyükelçilik binasının karşısındaki Ankarska Caddesi'nde bulunan bir parka koymak istemişti. Prag 6'ncı bölgesi sözcüsü, belediye meclisi üyelerinin isteği değerlendirdiğini ve bölge yetkilileri ile Çek Dışişleri Bakanlığı'yla görüşmelerin ardından talebi reddetmeye karar verdiklerini belirtti.
14 Ağustos 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı. Öztrak, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, hayat pahalılığı, enflasyon ve mülteci sorunlarına değindi. Ayrıca, yaklaşan yerel seçimler ve parti içi kongre süreçlerinin de gündemlerinde olduğunu belirtti. Öztrak, yerel seçimlerde tarih yazacaklarını ve bu gidişe dur diyeceklerini ifade etti.
14 Ağustos 2023

Kocaeli'nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda 7 Ağustos'ta meydana gelen patlamada yaralananlardan biri daha hayatını kaybetti. Patlamada yaralanan memur Elif Dayıoğlu, Kocaeli Şehir Hastanesi'nde yaşam mücadelesini kaybetti. Daha önce de yoğun bakımdaki yaralılardan Ekrem Kalkan hayatını kaybetmişti. Patlamada yaralanan dört kişinin tedavisi ise devam ediyor.
14 Ağustos 2023

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinden ailesiyle birlikte Ordu'nun Fatsa ilçesine fındık toplamaya giden 11 yaşındaki Sinan Enes Zinciralmaz, çok miktarda fındık yedikten sonra rahatsızlandı. Kusmaya başlayan çocuk, fındık kırıntılarının soluk borusuna gitmesi sonucu hayatını kaybetti. Otopsi sonrasında genç çocuğun cenazesi, Viranşehir’e gönderildi.
14 Ağustos 2023

Meteoroloji hava tahmin uzmanı Cengiz Çelik, Türkiye'nin sıcak hava dalgasının etkisi altına girdiğini ve sıcaklıkların hafta sonuna kadar mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde seyredeceğini belirtti. İstanbul ve İzmir'de sıcaklıklar mevsim normalleri civarında olacakken, Ankara'da 8-10 derece üzerinde olması bekleniyor. Çelik, vatandaşlara saat 11.00-16.00 aralığında dışarı çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.
14 Ağustos 2023

Marmara Üniversitesi yönetimi, öğrenci yemeklerinin ücretini 15 liraya çıkardı. Daha önce öğrenciler yemeğe 5 lira ödüyordu. Bu durum, öğrenci yemeklerine yüzde 200'lik bir zam anlamına geliyor.
14 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yedinci dönem kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde hükümetin teklifini açıkladı. Teklif, 2024 ve 2025 yılları için belirli oranlarda maaş artışını içeriyor. Ancak, teklif edilen oranlar, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal hakları bu görüşmelerle belirlenecek.
14 Ağustos 2023

ABD'nin Alaska eyaletinde bir petrol sahasından kurtarılan ve sürekli temas kurarak tedavi edilen bir aylık yavru mors hayatını kaybetti. Yavru mors, Alaska'nın kuzeyindeki Beaufort Denizi'nden 6 kilometre içeride bulunmuş ve acil tedavi için yaban hayatı merkezine götürülmüştü. Hayvanın tedavisine 1 Ağustos'ta başlanmış, ancak bir dizi sağlık sorunu nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
14 Ağustos 2023

CHP'de devam eden değişim ve yenilenme tartışmalarının önemli aktörlerinden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yarın bir açıklama yapacak. İstanbul'da devam eden ilçe kongreleri sürecinde belli bir aşama geride kaldı ve İmamoğlu'nun bu durumdan memnun olduğu belirtiliyor. İmamoğlu'nun yarın saat 12:00'de kameraların karşısına geçerek devam eden tartışmalar, yerel seçimler ve CHP'ye dair açıklamalar yapması bekleniyor.
14 Ağustos 2023

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker), mayıstan bu yana toptan şeker satış fiyatlarına dokuz kez zam yaptı. 8 Mayıs'ta KDV hariç kilogram fiyatı 18,5 TL olan toz şeker, 14 Ağustos'ta 24 TL'ye çıktı. Bu durum, son 14 haftada toz şekerin toptan fiyatının yüzde 29,7 oranında arttığını gösteriyor. Türkşeker, son dönemde zamlarını haftalara yayarak ufak ufak yapmaya başladı ve bu zamları kamuoyuyla paylaşmıyor.
14 Ağustos 2023

Gaziantep'teki Şireci Tekstil işçileri, düşük zammı protesto etmek için iş bırakmış ve sonrasında işten çıkarılmıştı. AKP'li Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, işçilere konuşarak patronları övmüş ve sorunu yüksek enflasyona bağlamıştı. CHP'li Gaziantep Milletvekili Melih Meriç ise işçileri yatıştırmaya çalışmıştı. Türkiye İşçi Partisi, bu tutumları eleştirdi ve işçilerin haklarını alana kadar direnişe devam edeceklerini belirtti.
14 Ağustos 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Pendik'teki Uluçınar Camisi imamı Halil Konakçı hakkında inceleme başlattı. Konakçı, sosyal medyada paylaştığı bir video ile Hatay'ın çoğunluğunun Arap olduğunu belirtmişti. Daha önce de cinsiyetçi paylaşımlarıyla gündeme gelen Konakçı'nın bu ifadeleri üzerine Diyanet harekete geçti.
14 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 1,05 yükselişle rekor seviye olan 7.795,01 puandan başladı. Deprem ve seçim belirsizliğiyle birlikte bol dalgalanmalı geçen ilk yarıyı kapatan borsa, seçimlerden sonra başlayan yükselişe devam ediyor. Gün içerisinde 7.868,74’ü görerek yeni bir rekor kıran borsa, şu an 7.827 seviyesinde ilerliyor.
14 Ağustos 2023

İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı, dün gece patladı. Patlamanın ardından, Sicilya bölgesindeki Katanya Havalimanı'ndaki uçuşlar geçici süreyle durduruldu. İtalyan yetkililer, patlamanın bir 'ön uyarı' anlamına geldiğini ve yanardağ ile ilgili uyarı seviyesinin bir kademe yükseltildiğini açıkladılar. Katanya Havalimanı'nın yerel saatle 13:00'e kadar tüm uçuşlara kapatıldığı belirtildi.
14 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 iç göç istatistiklerine göre, Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 791 bin 156 kişi iller arası göç etti. İstanbul, 418 bin 82 kişiyle en çok göç veren il oldu. En çok göç alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, en az göç alan iller Ardahan, Bayburt ve Kilis oldu. En fazla göç hareketliliği 20-24 yaş grubunda kaydedildi ve bu grubun göç etme nedeni genellikle eğitim oldu.
14 Ağustos 2023

Rus rublesi, dolar karşısında değer kaybederek dolar/ruble paritesini 100 seviyesine çıkardı. Bu durum, 23 Mart 2022'den bu yana ilk kez gerçekleşti. Rublenin değer kaybı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve Batılı devletlerin fosil yakıtlar için farklı kaynaklar bulması sonucu yaşandı. Ayrıca, yaz sezonu nedeniyle Rusların tatil için döviz talebindeki artış da rublenin değer kaybında etkili oldu.
14 Ağustos 2023

Ortodoks Hristiyanların 'Meryem’in göğe alınışı' bayramı için 15 Ağustos’ta Sümela Manastırı’ında düzenlenecek ayin, İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ve Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin tarafından eleştirildi. Ayinin, Trabzon'un fethi olarak kabul edilen 15 Ağustos’a denk getirildiği belirtildi. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nun geçen yıl fetih tarihini 15 Ağustos olarak değiştirdiği hatırlatıldı.
14 Ağustos 2023

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şireci tekstil fabrikasında grev yapan işçilere hitaben yaptığı konuşmada, patronları övdü ve yaşanan sorunların yüksek enflasyon ve satın alma gücü paritesinden kaynaklandığını belirtti. Şahin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu sorunu çözeceğini iddia ederek işçilerden sabır istedi. Şahin'in bu sözlerine işçilerden tepkiler geldi.
14 Ağustos 2023

Rusya, 47 yıl sonra ilk kez Ay'a uzay aracı gönderdi. Bu hamlenin nedeni, Ay'ın nadir elementler açısından zengin olması ve bu elementlerin akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve ileri teknolojilerde kullanılması. ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük güçlerin Ay'da nadir elementler konusunda yarışa girdiği bir dönemde, Rusya'nın bu hamlesi uzay ve nadir element rekabetine katılma çabası olarak yorumlanıyor. Ancak, Ay'da madencilik yapılabilirliği konusunda hukuki belirsizlikler bulunuyor.
14 Ağustos 2023

İstanbul Modern Sinema, 'Boşluğa Dikkat' adlı yeni projesiyle sinema sektöründe faaliyet gösteren kadınlara daha fazla alan açmayı hedefliyor. 18-25 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek açık hava film gösterimleri, kadın yönetmenlerin filmlerinden oluşan bir programla başlayacak. Gösterimler, İdil Akkuş ve Ekin İlkbağ'ın yönettiği 'Düet' filmiyle başlayacak ve 'Bir Ailenin Röntgeni', '1976', 'Sıradaki Kız' ve 'Hırçın' filmleri de izleyiciyle buluşacak.
14 Ağustos 2023

Hollanda'da Türkiye kökenli Dilan Yeşilgöz, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) genel başkanı oldu. Bu atama, partinin önceki lideri Mark Rutte'nin aktif siyaseti bırakacağını duyurmasının ardından gerçekleşti. Yeşilgöz, partinin lideri olmanın büyük bir onur olduğunu belirtti ve partisinin sonraki seçimleri kazanması durumunda Hollanda'nın başbakanı olabileceği belirtildi.
14 Ağustos 2023

Apple, yeni akıllı saati Apple Watch X için büyük tasarım değişiklikleri planlıyor. Yeni modelin 2024'ün sonları veya 2025'in başlarında çıkarılması bekleniyor. Yeni tasarımda manyetik saat bandı, tansiyon sensörü ve mikroLED ekranın eklenmesi planlanıyor. Bu değişiklikler, cihazın boyutunu küçültmek ve dahili bileşenleri güçlendirmek için yapılıyor. Ayrıca cihazın daha hızlı bir işlemciye sahip olacağı belirtiliyor.
14 Ağustos 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Avustralya'ya gitmek üzere yola çıktığı uçak, yakıt ikmali yaptığı Abu Dabi'den havalanmasının ardından bir arıza sebebiyle zorunlu iniş yaptı. Uçak, arıza nedeniyle aldığı yakıtın büyük kısmını havada boşalttı. Alman hükümetinin uçakları son zamanlarda sık sık arıza yapmasıyla gündeme gelmişti. Bu durumun Baerbock'un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na yapmayı planladığı ziyaretlere nasıl etki edeceği henüz belirsiz.
14 Ağustos 2023

Netflix, kullanıcıların televizyonlarından oyun oynayabilmesini sağlayacak 'Game Controller' isimli bir uygulama üzerinde çalışıyor. Bu uygulama, kullanıcıların telefonlarını veya tabletlerini bir oyun konsolu gibi kullanmalarını sağlayacak. Netflix'in oyun sektörüne girişi beklenen ilgiyi yaratamamış ve kullanıcıların sadece yüzde 1'i Netflix Games oyunlarını oynamıştı. Şirket, bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor.
14 Ağustos 2023

Gökbilimcilerin yılın en önemli gök olayları arasında gösterdiği Perseid meteor yağmuru, Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle izlendi. Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen bu olay, yılda sekiz kez meydana geliyor ve en görkemlisi Perseid. İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Mardin, İzmir, Aydın gibi birçok il ve ilçede toplanan fotoğrafçılar, meteorları kameralarına kaydetti. Perseid meteor yağmuru, 1992'den bu yana gözlemleniyor ve Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arta kalan kalıntılardan oluşuyor.
14 Ağustos 2023

Arjantin'de Ekim ayında düzenlenecek genel seçimler öncesi yapılan ön seçimlerde aşırı sağcı popülist aday Javier Milei en çok oyu aldı. Oyların yüzde 92'si sayıldı ve ilk sonuçlara göre Milei, beklenmedik şekilde oyların yüzde 30'unu aldı. Milei'yi yüzde 28'le ana muhalefet bloku, yüzde 27'yle şu an iktidarda olan 'Peronist' ittifakı takip etti. Milei, Arjantin Merkez Bankası'nın kapatılmasını, insan organlarının satışının legal olması gerektiğini ve silahların serbestleştirilmesi gerektiğini savunuyor.
14 Ağustos 2023

Youtube yayıncısı Bahar Feyzan'ın, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) CHP'den 30 milyon lira alarak seçime girdiğini iddia etmesi üzerine, TİP Feyzan hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve manevi tazminat davası açacağını duyurdu. TİP, tazminat davasından elde edilecek gelirin tamamının depremzedeler için kullanılacağını belirtti. Feyzan ise iddiasının kaynağını açıkladı.
14 Ağustos 2023

Rusya, Karadeniz'de Palau bayraklı Şükrü Okan adlı gemiye uyarı ateşi açtığını duyurdu. Geminin kaptanının teftiş talebine yanıt vermemesi üzerine Vasily Bykov adındaki devriye gemisinin uyarı ateşi açtığı bildirildi. Rusya, geminin inceleme sonrası Ukrayna'nın İzmail limanına doğru ilerlediğini söyledi. Bu olay, Rusya'nın temmuzda tahıl koridoru anlaşmasından çekildiğinden beri bir ticari gemiye ilk kez ateş açması olarak kaydedildi.
14 Ağustos 2023

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından konut ve işyerine yönelik deprem sigortası şartları değiştirildi. Yeni düzenlemeyle birim metrekare bedeli iki katına çıkarıldı ve sigorta bedeli enflasyona endeksli hale getirildi. Ayrıca, Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) yerine Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) uygulanacak ve bu sigorta hem depremi hem de sel afetini kapsayacak. Yeni düzenleme 1 Ağustos'ta uygulamaya girdi ve DASK'taki değişikliklerin 2024'ün başında uygulamaya girmesi bekleniyor.
14 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg'e 'tavuk' dedi. Bu, Musk'ın Zuckerberg'e meydan okuduğu ve bir dövüş düzenlemeyi önerdiği tartışmanın bir parçası. Musk, dövüşün Meta ve 'X' adlı yeni platformda yayınlanacağını ve İtalya'da düzenleneceğini belirtti. Zuckerberg ise Musk'ın sürekli bahane bulduğunu ve ciddi olmadığını iddia etti.
14 Ağustos 2023

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını tahmin ediyor. Bu tahmin, Fed'in temmuzda politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığına çıkardığı bir dönemde geldi. Goldman Sachs ekonomistleri, faiz oranlarının önümüzdeki sene haziran sonuna kadar düşürülmeye başlanacağını ve bu noktadan itibaren kademeli olarak üç ayda bir indirime gidileceğini öngörüyor.
14 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı'nın önlemleri sonrası ikinci el araç satışları bir ayda yüzde 18 azaldı. Uzmanlar, ertelenen talebin eylül ayından itibaren ortaya çıkmasıyla fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Vavacars yöneticisi Serdıl Gözelekli, fiyatları aşağıya çekecek bir adımın öngörülmediğini, bu nedenle insanların ihtiyaçlarını ertelememesi gerektiğini belirtti.
14 Ağustos 2023

Google, Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcilerinden biri olan Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan'ın 113. doğum gününü anmak için özel bir Doodle hazırladı. Doodle'da Gökdoğan'ın çizgi görseli, gezegen ve kitap görselleri yer aldı. Doodle'a tıklandığında kullanıcılar, Gökdoğan hakkında bilgi ve haberlerin yer aldığı bir sayfaya yönlendiriliyor.
14 Ağustos 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı ülkesinin verdiği yanıtları değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın Herson bölgesindeki köylerine ve Mıkolayiv, Zaporijya, Donbas ve Harkiv bölgelerine saldırılar düzenlediğini belirtti. Ukrayna ordusunun bu saldırılara yanıt verdiğini vurgulayan Zelenski, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıların Rusya'nın işlediği suçlara yanıt olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna ordusunun Kupyansk yönündeki çatışmalarda başarı elde ettiğini ve tüm yönlerde Ukraynalı askerlerin savaştığını belirtti.
14 Ağustos 2023

Nijerya'nın kuzeydoğusunda Boko Haram örgütünün düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, Borno eyaletine bağlı Wulari köyünde gerçekleşti ve çok sayıda kişi yaralandı. Boko Haram, 2000'li yılların başından beri Nijerya'da varlık gösteriyor ve 2009'dan bu yana düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi.
14 Ağustos 2023

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde bir sünnet düğününde ikram edilen yemekten 60 kişi zehirlendi. Zehirlenen kişiler mide ağrısı, ishal ve baş dönmesi şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Hastanelerde tedavi görenlerin bir kısmı taburcu edildi. Tedavisi devam eden kişilerin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
14 Ağustos 2023
İşaretlediklerim