Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yoksulluk Dayanışma Ofisi, suça sürüklenen çocuklarla ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak, çocukların karıştığı olay sayısının 2021'e kıyasla yüzde 20,5 artarak 601 bin 754'e çıktığı ve 2010'da 100 binin altında olan suça sürüklenen çocuk sayısının 2022'de ikiye katlanarak 206,853'e yükseldiği belirtildi. Rapor, çocukların en çok yaralama, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarına karıştığını ve uyuşturucu madde kullanmak veya satmak suçlarından güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısının 2022'de yüzde 10'luk artışla 27 bin 78'e ulaştığını ifade etti.
16 Ağustos 2023

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum, bazı eserlerin kaybolduğunu, çalındığını ya da zarar gördüğünü bildiren bir çalışanını işten çıkardı. Kaybolan eserler arasında altın, mücevherat ve yarı değerli taşlar bulunuyor. Müze, eserlerin çoğunluğunun depolarda saklandığını belirtti ve eserlerin geri alınması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Müze ayrıca, işten atılan çalışana karşı hukuki olarak harekete geçileceğini açıkladı.
16 Ağustos 2023

Almanya'da Max Planck Antropoloji Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırma, Avrupa'nın en ünlü mumyası Ötzi'nin atalarının Anadolu'dan geldiğini ortaya koydu. Araştırmada, Ötzi'nin genetik yapısının, Anadolu'dan göç eden ilk çiftçilerle yüksek oranda benzerlik gösterdiği belirlendi. Ayrıca, Ötzi'nin ten renginin koyu olduğu ve kel olduğu tespit edildi. Ötzi, 1991 yılında İtalyan Alpleri'nde bir buzulda keşfedilmişti.
16 Ağustos 2023

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde, kız arkadaşı S.A.'yı boğarak öldürdüğü iddia edilen Ü.A. tutuklandı. Olayın ardından polis merkezine giderek teslim olan Ü.A., ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. S.A.'nın cesedi Tekirdağ Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.
16 Ağustos 2023

İstanbul'da bir hafta önce kaybolan husky cinsi köpek Oreo, Edirne'nin Keşan ilçesinde veteriner Batuhan Çalışkan tarafından bulundu. Çalışkan, köpeğin çipini kontrol ederek sahibinin İstanbul'un Esenyurt ilçesinde yaşayan Yemen uyruklu Amr Tareq Gaber Farea olduğunu belirledi ve kendisiyle iletişime geçti. Farea, köpeğini almak için Keşan'a geldi ve Çalışkan'a bin lira ödül verdi. Çalışkan, ödülü Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneğine bağışladı.
16 Ağustos 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından deniz dibinde tonoz temizliği yapıldı. Sahil Güvenlik dalış timleri ve Bodrum Liman Başkanlığı ekiplerinin de katıldığı çalışmada, vinç yardımıyla denizden 8 tonoz, 15 çapa, zincir ve halat çıkarıldı. Toplamda 20 tona yakın atık, bekleyen bir gemiye taşındı.
16 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü 28,49 puan ve yüzde 0,37 değer kaybıyla 7.662,26 puandan tamamladı. Gün içinde en düşük 7.588,91, en yüksek 7.734,41 puanı gören endeks, güne 5,50 puan ve yüzde 0,07 değer kaybederek başlamıştı. Ayrıca, Borsa İstanbul Altın Piyasası'nda standart altının kilogram fiyatı, günü yüzde 0,1 artışla 1 milyon 706 bin 815 lira olarak tamamladı.
16 Ağustos 2023

Adana'nın Aladağ ilçesinde 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, depremin merkez üssünün Aladağ ilçesi olduğu ve 7,3 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirtildi.
16 Ağustos 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), aşırı kurak bir dönem yaşanan İstanbul'da su sarfiyatını azaltacak ve aile bütçesine katkı sağlayacak tasarruf önerileri sundu. Kentteki barajlarda genel doluluk oranının yüzde 33 seviyelerine kadar düştüğü belirtildi. Evdeki su sarfiyatının yüzde 70'inin tuvalet ve banyoda harcandığı, damlatan muslukların tamir ettirilmesi ve musluk başlıklarına perlatör takılması gibi önerilerle su tasarrufu sağlanabileceği ifade edildi.
16 Ağustos 2023

Marmara Üniversitesi, yemekhane ücretlerini 5 liradan 15 liraya çıkartarak yüzde 200 zam yaptı. Öğrencilerin tepkisi sürerken, yurt aidatlarına da zam geldi. Yurt aidatları bin 500 lira oldu, bu da önceki 800 lira üzerinden yüzde 87,5'lik bir artış anlamına geliyor.
16 Ağustos 2023

Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma geçirdi ve adli kontrolle serbest bırakıldı. Kısa'nın sosyal medya hesabında yayımladığı fotoğraflar eleştirilere hedef oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi üzerine, konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi.
16 Ağustos 2023

Cumhuriyet gazetesinin manipülatif haberler karşılığında çikolata kutusunda kayıtdışı para aldığı iddiası üzerine Basın Konseyi bir karar verdi. Konsey, para alışverişi olduğuna inandığını belirtti ve bu durumu 'etik dışı' olarak nitelendirdi. Ancak, Konsey, gazete veya yöneticileri hakkında genel bir karar alınamayacağını belirtti ve dönemin genel yayın yönetmeni Arif Kızılyalın hakkında 'şikayetin yersizliğine' hükmetti. Karar, oy çokluğuyla alındı.
16 Ağustos 2023

Hemofili hastaları ve aileleri, kanamayı durduran ve deri altından uygulanan monoklonal antikor emicizumab-kxwh'nin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alınmasını talep ediyor. Hemofili Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, ilacın SGK'nın geri ödeme listesine dahil edilmemesinin özellikle damar yolu sorunları olan çocuk hemofili hastalarını mağdur ettiğini belirtti. 20'den fazla ailenin SGK aleyhine dava açtığı ve bir hastanın mahkeme kararıyla ilacı kullanmaya başladığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, marihuananın kontrollü kullanımı isimli yasa tasarısının ayrıntılarını tanıttı. Tasarıya göre marihuana uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak ve yetişkinlerin 25 grama kadar marihuana bulundurmasına ve kişisel tüketim için üç bitki yetiştirmesine izin verilecek. Ayrıca, en fazla 500 üyeye sahip olacak kenevir sosyal kulüpleri adı verilen dernekler, kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine marihuana tedarik edebilecek. Yasa tasarısıyla marihuana kullanımının kontrollü yasallaşması yönelik bir plan sunduklarını aktaran Lauterbach, tüketimi sınırlamak ve daha güvenli hale getirmek istediklerini belirtti.
16 Ağustos 2023

Tesla, en popüler modelleri olan Model S ve Model X'in 'standart mesafe' versiyonlarını satışa sundu. Bu yeni versiyonlar, normal modellere göre daha az mesafe kat edebilirken, fiyatları da 10 bin dolar daha ucuz. Tesla'nın bu hamlesi, pazar hakimiyetini ele geçirmek ve daha çok müşteri çekmek için yapılan bir strateji olarak görülüyor.
16 Ağustos 2023

Iğdır Üniversitesi Rektörü Mehmet Hakkı Alma, MHP Iğdır il başkanlığına atanan Hüseyin Ateş'e 'Hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. Ziyarette, üniversitenin kurumsal ilişkilerden sorumlu rektör danışmanı öğretim görevlisi Alaaddin Yanardağ ve Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Iğdır İl Başkanı Alparslan Çelikten de yer aldı. Ziyarete ilişkin fotoğraf ve yazılı açıklama Iğdır Üniversitesi'nin resmi sitesinde paylaşıldı.
16 Ağustos 2023

Microsoft, önümüzdeki ay varsayılan yazı tipi Calibri'yi, 20. yüzyılın ortalarına ait İsviçre tipografisinden ilham alan yeni bir yazı tipi Aptos'la değiştiriyor. Aptos, Microsoft 365 abonelerinin kullanımına sunulacak ve Word, Outlook, PowerPoint ve Excel'de Calibri'nin yerini alacak. Aptos, dünyaca ünlü tasarımcı Steve Matteson tarafından tasarlandı. Calibri, Office 2007'nin piyasaya sürülmesinden bu yana varsayılan yazı tipiydi.
16 Ağustos 2023

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 15 Ağustos itibarıyla 5 milyon 636 bin 160'a ulaştı. Bu, bugüne kadarki en yüksek değer olarak kaydedildi. Ayrıca, yıllık yatırımcı sayısındaki artış da 3 milyon 3 bin 214 olarak belirtildi, bu da yüzde 114,06'lık bir artış anlamına geliyor.
16 Ağustos 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden uygulamaya koyacaklarını ve devamsızlık affını kaldıracaklarını belirtti. Ayrıca, özellikle pandemi ve deprem sürecinde artan açık liseye geçişlerin zorlaştırılacağını ifade etti. Tekin, bu konuda mevzuat değişiklikleri yapılacağını ve özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim süreçlerini zorlaştırarak, izinsiz kurslarla mücadele edeceklerini söyledi.
16 Ağustos 2023

Mikroçip üreticisi Intel, Şubat 2022'de 5,4 milyar dolara satın almayı planladığı İsrailli Tower Semiconductor'ı satın almaktan vazgeçti. Çin ile ABD arasındaki artan gerilim ve düzenleyici kurumlardan zamanında onay alınamaması nedeniyle anlaşma feshedildi. İki şirketin karşılıklı olarak anlaşmayı feshettiği belirtildi.
16 Ağustos 2023

Fransa'nın Pas-de-Calais bölgesi, 7 Ekim'de dünyanın ilk 'patates kızartması şampiyonası'na ev sahipliği yapacak. Arras Grand Place fuar alanında düzenlenecek olan etkinlikte katılımcılar, 'kreatif patates', 'otantik patates' ve 'kızartma patates sosu' kategorilerinde yarışacak. Hem restoranlar hem de bireylerin başvurabileceği şampiyonada, jüriler patates kızartması ustalarından oluşacak.
16 Ağustos 2023

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

ABD'nin Hawaii eyaletinde devam eden orman yangınları, ülkenin son 100 yılındaki en ölümcül orman yangınları olarak kaydedildi. BBC'nin aktardığına göre, yangınlarda ölenlerin sayısı 106'ya çıktı ve 1300'den fazla kişi kayıp. Hawaii Valisi Josh Green, ölü sayısının tam olarak belirlenebilmesi için birkaç güne ihtiyaçları olduğunu belirtti.
16 Ağustos 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 11 bin 525 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 39 bin 886 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. BİSAM'ın raporuna göre, sağlıklı ve dengeli beslenmek için tüketilmesi gereken gıdaların aylık karşılığı farklı yaş gruplarına göre hesaplandı.
16 Ağustos 2023

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), doğum sonrası depresyonu tedavi eden ilk ağızdan alınan ilaca onay verdi. Bu ilaç, lohusalıkta düşen progesteron hormonunun vücuttaki açığını telafi eden kimyasalı içeriyor ve 14 gün boyunca, günde bir kez alınıyor. Türkiye'de bu ilaç henüz bulunmuyor. Doğum sonrası depresyon, annelerin işlevselliğini önemli ölçüde azaltır ve tıbbi tedavi gerektirir. Türkiye'de annelerin yüzde 6.3-50.7'sinde postpartum depresyon belirtileri bulunuyor.
16 Ağustos 2023

Libya'nın başkenti Trablus'ta iki gün süren çatışmalarda 27 kişi hayatını kaybetti, 106 kişi yaralandı. Çatışmalar, Libya Başkanlık Konseyi'ne bağlı Suç ve Terörle Mücadele Birimi 'Rada' ile Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı '444 Tugayı' arasında başladı. Çatışmaların sebebi resmi olarak açıklanmazken, Libya basınında çatışmanın fitilini Rada'nın 444 Tugayı komutanı Mahmud Hamza'yı alıkoymasının ateşlediği belirtildi. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, çatışmalarda ateşkes ilan edildiğini duyurdu.
16 Ağustos 2023

Benzine, bu gece yarısından itibaren 1 lira 55 kuruş zam geldi. Zamla birlikte benzinin fiyatı ortalama 37,71 lira oldu. Motorin fiyatı ise değişmedi ve ortalama 38,34 lira olarak kaldı.
16 Ağustos 2023
İşaretlediklerim