Fransa'nın Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanı Jean-Noel Barrot, iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Yasak, Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) iPhone 12'nin Avrupa'da izin verilen radyasyon miktarını aştığını tespit etmesi üzerine geldi. Avrupa'da bir telefonun 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması gerekiyor, ancak ANFR, iPhone 12 model telefonun 5,74 W/kg radyasyon yaydığını belirledi.
12 Eylül 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SÖZCÜ TV'de İpek Özbey'in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, partinin değişime her zaman açık olduğunu ve parti içi tartışmaların CHP'yi güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, demokrasiden yana olanların birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Ekrem İmamoğlu'nun aday olacağını doğrulayan Kılıçdaroğlu, CHP seçmeninin yılgınlığını reddetti.
12 Eylül 2023

Libya'nın doğusundaki Derne şehrinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısının 5 bin 300'e çıktığı, binlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi. 10 Eylül'de 'Daniel' fırtınası sonucu oluşan sel, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük hasara yol açtı. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle üç günlük yas ilan etti ve Libya Başkanlık Konseyi, zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu.
12 Eylül 2023

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, 120 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende dimetil sülfit (DMS) adı verilen bir molekül tespit etmiş olabileceğini belirtti. DMS molekülü, Dünya'da yalnızca canlılar tarafından üretiliyor. Ancak tespitin yeterince güçlü olmadığı ve molekülün varlığını doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. Ayrıca, gezegenin atmosferinde metan gazı ve karbondioksit tespit edildi, bu da gezegenin su okyanusuna sahip olabileceği anlamına gelebilir.
12 Eylül 2023

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yeni raporuna göre, Türkiye lise harcamalarında 40 ülke arasında 38'inci sırada yer alıyor. OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın ortalaması lisede 11 bin 400 dolar iken, Türkiye'de bu rakam 5 bin doların altında. Ayrıca, Türkiye'de ilk ve ortaöğretimde özel finansman payının yüzde 20'yi geçtiği belirtildi.
12 Eylül 2023

Britanya Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) personeliyle yapılan bir araştırma, kadın cerrahların meslektaşları tarafından cinsel saldırıya uğradığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, çoğunlukla kadın stajyerler kıdemli erkek cerrahlar tarafından tacize uğradı. Araştırmanın bulgularına göre kadınların %63'ü meslektaşlarının cinsel tacizine uğradı, %30'u cinsel saldırıya uğradı ve %11'i kariyer fırsatlarıyla ilgili olarak kendilerine yönelik zorla fiziksel temas kurulduğunu belirtti.
12 Eylül 2023

İstanbul Esenler'de kira nedeniyle tartıştığı ev sahibi S.A'yı bıçaklayarak öldüren S.B. tutuklandı. Olay, Tuna Mahallesi'nde gerçekleşti. S.B'nin daha önce 'kasten yaralama' ve 'güveni kötüye kullanma' gibi suçlardan kaydı olduğu belirlendi. S.B, 'kasten öldürme' suçundan adliyeye sevk edildi ve Nöbetçi Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.
12 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,16 değer kazanarak günü 8.159,90 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,85, holding endeksi yüzde 0,38 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,20’yle inşaat, en çok kaybettirense yüzde 5,21 ile finansal kiralama, faktoring oldu. Analistler, enerji sektöründeki arz kesintilerinin yarın açıklanacak enflasyon verilerinde etkisinin görülebileceğini belirtti.
12 Eylül 2023

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 82 yaşındaki Sıddıka A. evinde bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Olay yerine gelen ekipler, yaşlı kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü belirledi. Sıddıka A.'nın Alzheimer hastası eşi G.A. gözaltına alındı. Cenaze, incelemelerin ardından Bolvadin Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
12 Eylül 2023

Şırnak'ın Silopi ve İdil ilçelerinde nesli tükenme tehdidi altındaki üç kızıl şahin ve ishak kuşu ile iki ulu doğan koruma altına alındı. Şırnak Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, kuşların vatandaşlar ve jandarma ekipleri tarafından yaralı ve bitkin halde bulunduğunu ve tedavi altına alındıklarını belirtti. İki ulu doğan ve iki kızıl şahinin tedavisi bitmek üzere olduğunu, bir kızıl şahin ve ishak kuşunun tedavisinin ise devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, aracında iki ulu doğan kuşu bulunan kişiye 70 bin 390 lira para cezası uygulandı.
12 Eylül 2023

Gümüşhane'nin Oltanbey Mahallesi'nde 2014 yılında inşasına başlanan Mescid-i Aksa Camisi, arazi şartlarının elverişsiz olması nedeniyle beş katlı bir binanın üzerine inşa edildi. Binanın diğer katlarında market, kafeterya ve Kuran kursu bulunuyor. Camiye giriş, merdivenlerin yanı sıra kot farkından dolayı caminin cephesinin bulunduğu yoldan sağlanıyor. Caminin inşaat çalışmalarının son aşamaya geldiği belirtildi.
12 Eylül 2023

Sanat dünyasının 'Indiana Jones'u' olarak bilinen Hollandalı sanat dedektifi Arthur Brand, ressam Van Gogh'un üç buçuk yıl önce müzeden çalınan tablosunu buldu. 1884 tarihli 'Nuenen'deki Papaz Evi Bahçesi' adlı tablo, Amsterdam'da bir evde teslim alındı. Tablonun değeri üç ila altı milyon avro arasında tahmin ediliyor. Tablo, 2020 yılında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı.
12 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Altunizade metrosunda yürüyen merdiveni durduran bir grup genç ve bu durumu haberleştiren A Haber muhabiri hakkında bir video paylaştı. Videoda gençlerin merdiveni acil durdurma tuşuna basarak durdurdukları ve A Haber muhabirinin de bu durumu 'İBB'nin sorumluluğundaki metrolarda yürüyen merdivenlerin çalışmadığına dair' haber olarak sunduğu görülüyor.
12 Eylül 2023

Bitcoin, bugün yüzde 4,3 değer kazanarak 26 bin 100 dolara ulaştı. Kripto para birimi, gün içerisinde 26 bin 250 doları gördü. Bitcoin, 2023'ün başından beri genellikle 20 bin doların üzerinde seyrediyor. Ancak, Ağustos 2023'ten itibaren düşüşe geçmiş ve 11 Eylül'de 25 bin doların altına gerilemişti.
12 Eylül 2023

İtalya'nın Venedik şehrinin yönetimi, günübirlik gezen turistlerden 5 avro ücret almayı planlıyor. Bu uygulamanın 2024'ün bahar aylarından itibaren başlaması öngörülüyor. Ancak, bu plan, hareket özgürlüğünü kısıtladığı ve şehri açık hava müzesine dönüştüreceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Venedik'in haklarını savunan sivil toplum örgütü Venessia'nın başkanı Matteo Sechi, bu uygulamaya karşı olduklarını belirtiyor.
12 Eylül 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen köylülerin nöbet alanına jandarma girdi ve çadırları söktü. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam etti. İkizköy direnişçileri, jandarmanın müdahalesine rağmen nöbet alanını terk etmeyeceklerini ve dayanışma çağrısında bulunduklarını ifade ettiler.
12 Eylül 2023

Avusturya'nın Salzburg kentindeki hayvanat bahçesinde, bir gergedanın saldırısı sonucu 33 yaşındaki kadın bakıcı hayatını kaybetti. Aynı saldırıda 34 yaşındaki erkek bakıcı da ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Hayvanat Bahçesi Müdürü Sabine Grebner, saldırının rutin bakım sırasında gerçekleştiğini ve saldıran gergedanın neden böyle bir davranış sergilediğinin henüz bilinmediğini belirtti.
12 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, AKP'li Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'ya hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. İmamoğlu'nun, Yazıcı'ya 'o arkadaş' ifadesiyle hitap ettiği bir konuşma nedeniyle açılan dava, İstanbul Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından beraatle sonuçlandı. Mahkeme, İmamoğlu'nun sözlerinin Yazıcı'ya yönelik bir hakaret olmadığını, siyasi eleştiri niteliği taşıdığını belirtti.
12 Eylül 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sputnik Türkiye bürolarından gazetecilerin işten çıkarılmasıyla ilgili şikayet dosyasını incelemeye aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Sputnik Türkiye arasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine TGS grev kararı almış ve Sputnik Türkiye, TGS üyesi 24 çalışanını işten çıkarmıştı. RTÜK hukuk müşavirliği tarafından konuya ilişkin rapor hazırlanıyor ve bu ay içerisinde RTÜK gündemine alınması bekleniyor.
12 Eylül 2023

Libya'nın doğusundaki hükümetin sağlık bakanı Osman Abdulcelil, ülkenin doğusunda meydana gelen sel felaketinde ölenlerin sayısının 3 bini geçtiğini belirtti. Ayrıca binlerce kişinin kayıp olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Libya'daki Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde hayatını kaybedenler için üç günlük yas ilan etti ve sel felaketinden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu.
12 Eylül 2023

Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronot Frank Rubio, 366 günle uzayda en uzun süre kalan ABD’li astronot olarak kayıtlara geçti. 27 Eylül’de Dünya’ya dönecek olan Rubio, bu tarihe kadar kesintisiz olarak 371 gün uzay görevinde bulunmuş olacak. Rubio'nun bu rekoru, görevi için gittiği Uluslararası Uzay İstasyonuna dönüş kapsülünün arızalanması sonucu gerçekleşti. Ancak, dünya rekoru 437 günle Rus kozmonot Valeri Polyakov’a ait.
12 Eylül 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, zırhlı treniyle Rusya'ya gitmek üzere Pyongyang'dan ayrıldı. Kim'in, yaklaşık 20 saat sürecek yolculuğun ardından Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'na katılacağı tahmin ediliyor. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kim'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini duyurdu. The New York Times'ın haberine göre, Kim ve Putin'in görüşmesinde, Ukrayna'daki savaşta Moskova için daha fazla silah sağlama ve askeri işbirliği olasılıkları ele alınacak.
12 Eylül 2023

CHP'nin İstanbul ilçe başkanları, il başkanlığı için aday belirleme sürecinde 'dışarıdan müdahale'ye karşı çıkıyor. İlçe başkanları, örgütten gelen il başkan aday veya adaylarını kararlaştırmak üzere toplantı yapmayı planlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle uyumlu çalışacak bir il başkanı gerekliliğine işaret ediyorlar. İlçe başkanları, 'örgütten gelen, örgütü bilen ve uyumlu çalışan bir arkadaşımız olmalı, örgüte aday dayatılmamalı' görüşünde birleşiyor.
12 Eylül 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakat yapılacağını belirtti. Bu durum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve önceki eğitim bakanı Mahmut Özer'in seçim vaatleriyle çelişiyor. Erdoğan ve Özer, mülakatların kaldırılacağını ve atamaların KPSS puanına göre yapılacağını ifade etmişlerdi. Tekin, mülakat sürecinin düzgün bir mülakat prosesine dönüştürülmesi için zaman alacağını belirtti.
12 Eylül 2023

Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül gecesi meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem sonucunda ölü sayısının 2 bin 862'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 562'ye yükseldiğini açıkladı. Deprem, Marakeş kentinin El-Huz bölgesinde meydana geldi ve Rabat, Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkiledi. Daha önceki açıklamada ölü sayısının 2 bin 681 olduğu belirtilmişti.
12 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır ve Van illeri için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yaptı. MGM, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
12 Eylül 2023

EURO 2024 elemelerinde Portekiz, Lüksemburg'u 9-0 mağlup ederek tarihindeki en farklı galibiyetini elde etti. Bu galibiyet öncesinde Portekiz, Lihtenştayn'a iki kez (1994 ve 1999) ve Kuveyt'e bir kez (2003) 8-0'lık skorlarla galip gelmişti. J grubunda mücadele eden Portekiz, bu galibiyetle birlikte 18 puanla grubun namağlup lideri konumunda bulunuyor.
12 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya'da sıtmadan ölüm oranının yüzde 55 azaldığını duyurdu. DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, Nijerya'nın sıtma ile mücadelede ilerleme kaydettiğini belirtti. Moeti, Afrika'nın küresel sıtma yükünün büyük bir kısmını taşıdığını, 2021'de tüm sıtma vakalarının yaklaşık yüzde 95'ini ve tüm sıtma ölümlerinin yüzde 96'sını oluşturduğunu söyledi. Sıtma, özellikle Afrika'da yaygın olan ve her iki dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan ölümcül bir hastalıktır.
12 Eylül 2023

Seçimlerin ardından yükselişe geçen Borsa İstanbul, bu görünümünü sürdürüyor. BIST-100 endeksinde en çok yükselen hisseler GWIND, ULKER, SNGYO, KOZAL ve SKBNK oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler ise TUKAS, BRSAN, ISCTR, GENIL ve SELEC oldu.
12 Eylül 2023

Mersin'in Anamur ilçesindeki Morca Mağarası'nda 3 Eylül'de rahatsızlanan ABD'li dağcı Mark Dickey, 9 Eylül'den itibaren başlayan tahliye çalışmalarının ardından güvenli bir şekilde mağaradan çıkarıldı. Tahliye çalışmalarına AFAD, UMKE, jandarma, Avrupa Mağara Kurtarma Derneği (ECRA) ve Türkiye Mağaracılık Federasyonu ekipleriyle beraber Türkiye dışında 8 ülkeden 196 arama kurtarma uzmanı katıldı. Dickey, daha sonra Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi ve tedavisine başlandı.
12 Eylül 2023

Libya Başkanlık Konseyi, ülkenin doğusunda ve Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel fırtınası sonucu meydana gelen sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulundu. Fırtına, Derna kentinde iki barajın yıkılmasına ve bölgenin sular altında kalmasına neden oldu. Yetkililer, bu nedenle iki bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini ve yedi bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Başkanlık Konseyi, komşu ülkelere ve uluslararası kurumlara su altı ve su üstü arama kurtarma çalışmalarını destekleme çağrısı yaptı.
12 Eylül 2023
İşaretlediklerim