Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, çevreyi kirletenlere daha fazla vergi alınması gerektiğini belirten bir rapor yayımladı. Raporda, İngiltere'deki yoksulların iklim krizi sonuçlarına katlandığı ve emisyonlardan en çok sorumlu olanların hedef alınarak önemli miktarda fon toplanabileceği vurgulandı. Fosil yakıt üreticilerine aşırı kar vergisi getirilmesi, sık uçuş yapanlar ve yüksek emisyonlu lüks seyahatlerin adil şekilde vergilendirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, İngiltere'nin 2022'de çevreyi kirletenlere ve en zenginlere ödeme yaptırmayarak iklim eylemi için 23,1 milyar sterlini kaçırmış olabileceği tahmin edildi.
18 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da Daniel Kasırgası sonrası su kirliliğine bağlı hastalıkların artmasından endişe duyduğunu açıkladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, selin yaşandığı Libya'nın Derne kentinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin kayıp olduğunu belirtti. BM Libya Destek Misyonu, ülkede su kirliliği konusunda özellikle endişe duyduklarını ve hastalıkların yerleşmesini önlemek için dokuz BM kuruluşunun çalıştığını ifade etti. Libya Hastalıklarla Mücadele Merkezi Başkanı Haider al-Saeih, en az 150 kişinin kirli su içtikten sonra ishal olduğunu belirtti.
18 Eylül 2023

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Trakya Teşkilat Buluşması'nda yaptığı konuşmada, partinin ittifak sisteminden vazgeçtiğini ve bu sistemle yol yürümeyeceklerini belirtti. Akşener, İstanbul'u alanın Türkiye'yi alamayacağını da ifade etti. Ayrıca, CHP'den alacaklı olduklarını, İstanbul ve Ankara'yı hediye ederek kendilerine ödediklerini ancak hala alacaklı olduklarını söyledi.
18 Eylül 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' suçlarından dolayı fezleke hazırlandı. Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesinin ardından fezleke, TBMM'ye iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Tanrıkulu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmıştı. Bu durum, partisi CHP içerisinde de tepkilere neden olmuştu.
18 Eylül 2023

İstanbul Esenyurt'ta yaşayan Ramazan Dağlar, henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan tartışma sonucu eşini bıçakladı ve olay yerinden kaçtı. Ağır yaralanan Peri Dağlar hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından kaçan zanlı Ramazan Dağar, polis ekiplerince yakalandı ve 'kasten öldürme' suçundan işlemleri devam ediyor.
18 Eylül 2023

İzmir'in Menderes ilçesinde, orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken kaza yapan helikopterdeki üç personelin cenazelerine ulaşıldı. Helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü ve su yüzeyinin 12 metre altında tespit edildi. Dalgıçlar tarafından helikopter enkazından bir personelin cansız bedeni çıkarıldı ve su altında devam eden çalışmalarda iki personelin daha cenazesine ulaşıldı. Kazayı soruşturmak için görevlendirilen iki savcı da bölgeye geldi.
18 Eylül 2023

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, aralarında önceden husumet bulunan iki grup arasında silahlı kavga çıktı. Kavgada iki kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, ölenlerin cenazeleri otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
18 Eylül 2023

Antalya'da tatil yapan Belçikalı Kim ve Warre adlı çift, topladıkları üç taş parçası nedeniyle yurt dışına çıkış yasağına tabi tutuldu. Çiftin valizinde bulunan taşlar, tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle polise bildirildi. Taşların Antalya Müzesi uzmanları tarafından incelenmesi bekleniyor. Çift, taşların tarihi eser niteliği taşımadığını ve evlerindeki akvaryuma koymak için topladıklarını belirtti.
18 Eylül 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye'nin Türkiye ile sınır güvenliğini kendi topraklarından sürdürmeye hazır olduğunu belirtti. Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi karşılığında Şam yönetiminin Türk topraklarına yönelik herhangi bir tehdit oluşmamasını garanti altına almayı önerdi. Teklif, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde, Suriye'nin güçlerini Türkiye sınırına konuşlandırmasını öngörüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da benzer bir öneri sunduğunu açıklamıştı.
18 Eylül 2023

Hepsiburada'nın 2023 yaz sezonu alışveriş verilerine göre, en çok sağlık ve güzellik, giyim, teknoloji ürünleri, temel tüketim, bahçe ve dekorasyon kategorilerinden alışveriş yapıldı. Spor malzemeleri satışları yüzde 161, mayo ve bikini siparişleri yüzde 150, serinletici ürünlerin siparişleri yüzde 275 ve cilt bakımı ürünleri satışları yüzde 203 artış gösterdi. En çok alışveriş yapan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu. Yazın öne çıkan teknoloji ürünleri taşınabilir şarj cihazları ve akıllı çocuk saatleri oldu.
18 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünün birinci yıl dönümünde güvenlik güçleri, olası gösterileri önleme gerekçesiyle 260'tan fazla kişiyi gözaltına aldı. En fazla gözaltı Batı Azerbaycan eyaletinde gerçekleşti. İsfahan ve Kürdistan eyaletlerinde de gözaltılar yaşandı. Tahran ve Sistan-Beluçistan eyaletlerinde kaç kişinin gözaltına alındığına dair ise bir açıklama yapılmadı.
18 Eylül 2023

Antik dönemin önemli arkeolojik alanlarından biri olan Gordion Antik Kenti, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası' ilan edildi. Bu karar, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 45'inci UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alındı. Böylece Türkiye, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 20'nci kültür varlığını eklemiş oldu. Gordion, M.Ö. 2.500 yıllarında başlayan ve günümüzde devam eden yerleşimle, dünyanın 'en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar' arasında yer alıyor.
18 Eylül 2023

ABD ordusu, Güney Carolina eyaletine bağlı Kuzey Charleston bölgesinde uçuş yapan deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağının arıza vererek düştüğünü bildirdi. Pilotun paraşütle atlayarak kurtulduğu belirtildi. Düşen uçak için bölgede arama çalışmaları başlatıldı. Uçağın eğitim uçuşunda olduğu ve aynı eğitime katılan başka bir F-35’in güvenli şekilde hava üssüne döndüğü kaydedildi.
18 Eylül 2023

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Yılmaz, makam odasında kimliği belirsiz bir genç tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Yılmaz, saldırı sonucu başından yaralandı ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Saldırgan, fakülte güvenlik personeli tarafından yakalandı ve polise teslim edildi. Yılmaz, hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi.
18 Eylül 2023

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım'ın karakolda ölümüne ilişkin dava sonuçlandı. Mahkeme, altı polise 'bilinçli taksirle ölümüne neden olma' suçundan indirimli üç yıl dokuz ay hapis cezası verdi. Ayrıca, Yıldırım'ın iş arkadaşı ve oğlunu darp eden polislerden altısına da 'kasten yaralama' suçundan indirimli 3 ila 6 bin TL adli para cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı. Mahkeme, beş polisin de tüm suçlardan beraatine hükmetti.
18 Eylül 2023

Fenerbahçe'nin Süper Lig'in 5. haftasında Antalyaspor'la yaptığı maçta sakatlanan Cengiz Ünder'in sol arka adalesinde ikinci derece yırtık tespit edildi. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, Cengiz Ünder'in Acıbadem Altunizade Hastanesi'nde MR görüntülenmesi gerçekleştirildiği ve tedavisine hemen başlandığı belirtildi.
18 Eylül 2023

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nden alınan uydu verileri, Antarktika'daki deniz buzu seviyesinin küresel ısınma nedeniyle mevsimsel ortalamanın çok altında olduğunu gösteriyor. Walter Meier, buz seviyesinin 'akıllara durgunluk verecek derecede düşük' olduğunu belirtti ve buzullardaki kaybın eski seviyesine dönmesi konusunda pek iyimser olmadığını ifade etti. Manitoba Üniversitesi'nden Robbie Mallet, verilerin 'endişelenmeyi gerektirecek düzeyde' olduğunu vurguladı.
18 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da bu hafta 15 hisse üzerindeki tedbirler kaldırılıyor. Bu hisseler arasında MARKA, AYEN, PAPIL, CMENT, TETMT, GOKNR, MEGAP, SANKO, QNBFL, KENT, PKART, DAPGM, IHYAY, KAYSE ve METUR bulunuyor. Ayrıca, OSTIM ve TMSN hisseleri 18 Eylül-17 Ekim tarihleri arasında açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. ATSYH ve GRSEL üzerindeki açığa satışa ve kredili işlemle brüt takas tedbiri 17 Ekim’e kadar uzatıldı.
18 Eylül 2023

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Üzümlü Mahallesi Dim Barajı kıyısında bulunan Akköprü mevkisinde çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle Gümüşkavak Mahallesi'ne de sıçradı. Orman bölge müdürlüğü ve itfaiye ekiplerinin gece boyunca sürdürdüğü çalışmalar sonucunda yangın sabah saatlerinde kısmen kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ilerleyen saatlerde yangının tamamen kontrol altına alındığını duyurdu.
18 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 'Hayat Tabloları, 2020-2022' istatistiklerine göre, Türkiye'deki doğuşta beklenen yaşam süresi toplamda 77,5 yıl olarak belirlendi. Bu süre erkekler için 74,8, kadınlar için ise 80,3 yıl. 15 yaşındaki kişilerin ortalama kalan yaşam süresi 63,5 yıl, 30 yaşındaki bir kişi için ortalama kalan yaşam süresi 48,9 yıl ve 50 yaşındaki bir kişinin kalan yaşam süresi ortalama 29,8 yıl olarak hesaplandı.
18 Eylül 2023

Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününde 27,01 seviyelerinden işlem görüyor. Geçen ay Merkez Bankası'nın politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 25'e yükseltmesi sonrasında dolar/TL 27,19 seviyesinden 25,67'ye, avro/TL ise 29,5'ten 27,93'e düşmüştü. Ancak şu anda dolar/TL 27,01, avro/TL ise 28,82 seviyelerinden işlem görüyor.
18 Eylül 2023

Merkez Bankası, Türk Lirasını (TL) güçlendirmek ve bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştürmek için yeni adımlar attı. Bu adımlar arasında, TL mevduatını desteklemek ve kur korumalı hesaplardan (KKM) standart TL mevduata geçişi özendirmek bulunuyor. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenilemeyle TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi ve ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
18 Eylül 2023

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Üzümlü Mahallesi Dim Barajı kıyısında bulunan Akköprü mevkisinde çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle Gümüşkavak Mahallesi'ne de sıçradı. Orman bölge müdürlüğü ve itfaiye ekiplerinin, arazöz, iş makinesi, itfaiye, su tankerleri, kamyon ve dozerlerle sürdürdüğü çalışmalara hava araçlarının da desteğiyle yangın kısmen kontrol altına alındı. Yangın, henüz belirlenemeyen bir nedenle başlamış ve 190 hektarlık alanda etkili olmuştu.
18 Eylül 2023

Çinli e-ticaret şirketi Alibaba, Türkiye'ye iki milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Alibaba Grubu'nun başkanı Michael Evans, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile düzenlediği bir toplantıda bu planı dile getirdi. Ayrıca, Alibaba'nın Türkiye'nin en bilinen e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol'a halihazırda 1,4 milyar dolar yatırdığını belirtti.
18 Eylül 2023

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Rusya plakalı araçların Polonya'ya girişinin yasaklandığını açıkladı. Bu yasak, araç sahibinin Rusya vatandaşı ya da başka bir ülke vatandaşı olmasına bakılmaksızın hem ticari hem de hususi olmak üzere, tüm araçlar için geçerli olacak. Polonya, bu yasağı uygulayacağını duyuran 5'inci ülke oldu.
18 Eylül 2023

İstanbul Valiliği, Batı Karadeniz'de rüzgarın bu akşam saatlerinden sonra doğu ve kuzeydoğu yönlerden etkisini artırarak fırtına şeklinde eseceği tahmin edildiğini belirtti. Fırtınanın, Salı günü sabah ilk saatlerde etkisini kaybetmesi bekleniyor. Valilik, vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.
18 Eylül 2023

Borsa İstanbul, pay piyasasında ve VİOP'ta açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararlar aldı. Pay piyasasında, açılış seansının emir toplama aşamasının son beş dakikası hariç emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Aynı kararlar pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında da uygulanabilecek. Bu değişiklikler 25 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacak.
18 Eylül 2023

İzmir'in Buca ilçesindeki Doğancılar Mahallesi'nde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, yangını kontrol altına alma çalışmalarına devam ediyor.
18 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

Meksika'nın Jalisco eyaletinde kimliği belirsiz kişilerin bir bara düzenlediği silahlı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Saldırının çeteler arasındaki hesaplaşmadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Jalisco eyaletinde faaliyet gösteren 'Jalisco Yeni Nesil' uyuşturucu karteli, ülkenin en güçlü organize suç örgütleri arasında bulunuyor.
18 Eylül 2023

Süper Lig'in beşinci haftasında Trabzonspor, Beşiktaş'ı 3-0 mağlup etti. Karşılaşmada Trabzonspor'un gollerini Onuachu, Bakasetas ve Visca attı. Bu galibiyetle Trabzonspor, ligdeki üçüncü galibiyetini elde ederek puanını 9'a çıkardı. Beşiktaş ise bu sezon ilk yenilgisini aldı.
18 Eylül 2023

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Brandenburg Kapısı, 'Son Nesil' isimli iklim aktivistleri tarafından turuncuya boyandı. Eylem sırasında 13 aktivist gözaltına alındı. Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner, eylemi tarihi sütunlara zarar verdiği gerekçesiyle eleştirdi. Eylemin ardından kapıdaki boya temizlendi.
18 Eylül 2023
İşaretlediklerim