İspanya'da, 50 bin yıldan daha eski olduğu belirlenen Neandertal kalıntıları tespit edildi. Katalonya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, bu kalıntıların 54 parça olduğu ve büyük olasılıkla bir yetişkin kadın, 11-12 yaşlarında bir genç ve 7-8 yaşlarında bir çocuğa ait oldukları belirtildi. Bu kalıntılar, İber Yarımadası'nda şimdiye kadar bulunan Neandertal kalıntıları arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor ve Neandertal insanların Avrupa coğrafyasındaki dağılımı hakkında da bilgi veriyor.
19 Eylül 2023

Google'ın yapay zeka program geliştirme şirketi DeepMind, AlphaMissense adlı yeni bir sistemle insan DNA'sındaki hastalıklara yol açan genlerin tespitini hızlandırıyor. Sistem, DNA ipliklerindeki bileşenlerin sırasını kontrol ederek çalışıyor ve sıralamadaki hataların hastalığa yol açabileceğini belirliyor. Bu gelişme, hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesine ve daha etkili tedavi yöntemlerinin bulunmasına yardımcı olabilir.
19 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'deki yatırımcılara Türkiye'nin ekonomik görünümünü ve hedeflerini anlattı. New York'ta iş insanları, fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yaptığını belirten Şimşek, Türkiye'nin yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ettiğini ifade etti. Goldman Sachs'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda Türkiye'nin ekonomi programının hedeflerini ve izlenecek yol haritasını paylaştığını söyledi.
19 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için öngörülen süreyi 2026’ya kadar uzatan kanunu iptal etti. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, umuma açık hizmet veren her türlü belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesini zorunlu kılmıştı. Ancak bu süre beş kez uzatılmıştı. Farklı illerden engelli haklarıyla ilgili çalışan avukatlar ve CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, sürenin devamlı uzatılmasının engellilerin toplum içinde yer almaları, iş gücüne katılmaları ve bireysel olarak yaşayabilmeleri imkanını olumsuz etkileyeceğini belirterek kanunu iptal etti.
19 Eylül 2023

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Hastanesi'nde görevli üç doktora, hasta yakınları tarafından saldırı düzenlendi. Kavgaya dönüşen olayda doktorlar dövüldü ve olay, hastane polisi ve güvenlik görevlilerinin araya girmesiyle sona erdi. Saldırıya dair tespit edilen dört kişi polis tarafından gözaltına alındı ve 'kasten yaralama' suçundan tutuklandı.
19 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dünya güvenliğinin teminatı olmaktan çıkan BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi. Erdoğan, küresel ölçekte karmaşık ve tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduklarını, terörizmin uluslararası güvenlik iklimine zarar verdiğini ve küresel adaletsizliklerin üzerine gitmenin önemini vurguladı. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Guterres'in 'İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığı' tespitine katıldığını belirtti.
19 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un Eris varyantı hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Koca, virüsün sürekli mutasyona uğradığını ve genel olarak daha zayıf varyantlara dönüştüğünü belirtti. Eris varyantının Türkiye'de sınırlı sayıda vakada görüldüğünü bildiren Koca, bu durumun halk için gündem olmaya değer olmadığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,35 değer kazanarak günü 7.784,01 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,88, holding endeksi yüzde 0,89 değer kazandı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türk ekonomisine yönelik büyüme beklentisini yüzde 3,6'dan 4,3'e yükseltti. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.800 seviyesinin direnç, 7.600 ve 7.500 puanın destek konumunda olduğunu belirtti.
19 Eylül 2023

Ankara'nın Yenimahalle ilçesindeki Gersan Sanayi Sitesi'nde minder üretimi yapılan bir iş yerinde yangın çıktı. Yangın kısa sürede bitişikteki iş yerine de sıçradı ve iki kadın hayatını kaybetti. Dumandan etkilenen beş kişi, biri itfaiye eri, sağlık ekiplerince ayakta tedavi edildi. Yangın, ekiplerin çalışmasıyla kontrol altına alınarak söndürüldü.
19 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hipertansiyon ve etkisine ilişkin ilk raporunu yayımladı. Rapora göre, hipertansiyon dünya genelinde her üç yetişkinden birinde görülüyor ve bu hastalığa sahip her beş kişiden dördü yeterince tedavi edilmiyor. Hipertansiyonla yaşayan kişi sayısı, 1990-2019 yılları arasında ikiye katlanarak 650 milyondan 1,3 milyara çıktı. Ülkeler hipertansiyonla mücadelenin kapsamını genişlettiği takdirde 2023-2050 arasında 76 milyon ölümün önlenebileceği belirtiliyor.
19 Eylül 2023

İspanya'nın resmi ortak dilleri olan Baskça, Katalanca ve Galiçyaca, ülke tarihinde ilk kez Meclis'te konuşuldu. Bu dillerin Meclis'te daimi olarak kullanılması için sunulan öneri görüşüldü. Bu uygulamanın yıl sonuna kadar maliyetinin 280 bin avro olacağı belirtildi. Sağ görüşlü Halk Partisi ve Vox, bu kararın zaman kaybına, ek maliyete ve kargaşaya yol açacağını savundu.
19 Eylül 2023

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in cinayeti soruşturması, üç savcının görevden alınmasının ardından dosyayı ilk yürüten savcı Ayhan Ay’a verildi. Ayhan Ay, olay tarihinde nöbetçi olduğu için cinayet soruşturmasına bakmış, ancak süreçte aktif rol oynayamamıştı. Dosyanın seyri yeniden değişti ve üç savcı, dosyadan alındı. Dosya, başsavcı vekili Ahmet Altun’un koordinatörlüğüne verildi ancak hangi savcının soruşturmayı yürüteceği belli değildi. Yeni adli yılın başlamasıyla birlikte Ankara Başsavcısı Ahmet Akça, Sinan Ateş dosyasını, soruşturmayı ilk yürüten Ayhan Ay’a geri verdi.
19 Eylül 2023

Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı'nın güncellediği verilere göre, ülkedeki 80 yaş ve üzeri nüfus, geçen yıla kıyasla 270 bin artışla 12,5 milyona çıktı ve toplam nüfusun yüzde 10'unu oluşturdu. Bu, 80 yaş ve üzeri nüfusun şimdiye kadarki en yüksek seviyesi. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri nüfus, geçen yıla kıyasla 10 bin azalarak 36,2 milyona geriledi ve toplam nüfusun yüzde 29,1'ini oluşturdu. Bu oran, 1950'den beri ilk kez düştü.
19 Eylül 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları yüzde 25'in altına düştü. Mayıs ayında yüzde 48,58'e kadar ulaşan doluluk oranı bugün yüzde 24,97 olarak hesaplandı. Bu, son 9 yılın aynı dönemine göre barajlardaki en düşük seviye anlamına geliyor. Büyükçekmece Gölü'nde ise doluluk oranı yüzde 4,83'e düştü ve bu son 10 yılın en düşük verisi olarak kaydedildi.
19 Eylül 2023

28 Mayıs seçimlerinden sonra yükselişe geçen ve tarihin en yüksek seviyesine ulaşan Borsa, son dönemde düşüşe geçti. 7 Eylül'de 8300 seviyesine ulaşan Borsa, 15 Eylül'de 8000'in altına indi. Şu an 7700 seviyesinde olan BIST 100 endeksi, yaklaşık bir ay önceki seviyeye geriledi.
19 Eylül 2023

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da 'anayasal yapıyı yeniden tesis etmek' gerekçesiyle 'anti-terör operasyonu' başlattığını bildirdi. Açıklamada, Ermenistan silahlı güçlerinin son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmasının, arazilere mayın döşemeyi sürdürmesinin, istihkam ve mevzi çalışmalarında bulunmasının gerilimin artmasına neden olduğu belirtildi. Operasyonun, Üçlü Bildiri'nin hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesindeki provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla başlatıldığı ifade edildi.
19 Eylül 2023

Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti, sağ dizinde menisküs sakatlığı geçirip ameliyat olan Arda Güler'in 25 Eylül Pazartesi gününden itibaren takımla birlikte antrenmanlara çıkacağını açıkladı. Arda, temmuz ayı sonunda sakatlanmış ve yaklaşık iki aylık bir aradan sonra sahaya dönecek. Ancelotti, Arda'nın iyi durumda olduğunu ve bireysel antrenmanlarını tamamladığını belirtti.
19 Eylül 2023

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin'in RTÜK'le iş ilişkisi bulunan TÜRKSAT'ta yönetim kurulu üyeliği yapmasının etik ilkelere aykırı olduğuna karar verdi. Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, 2019 yılında Şahin'in RTÜK ve TÜRKSAT'ta görev almasının yasaya ve etik ilkelere aykırı olduğunu savunmuştu. Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi de etik ihlal olduğu sonucuna vararak Şahin'in aleyhine iptal kararı vermişti. Kurul, bu kararın ardından ilk kararını iptal etti.
19 Eylül 2023

Orta Asya’dan Horasan bölgesine, Türklerin mimari üslubunu bugüne taşıyan farklı illerdeki ahşap direkli ve kirişli camiler UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii, Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, dünya mirası ilan edildi. Bu camiler, Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi’ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu. Ayrıca, Gordion Antik Kenti de Türkiye’nin 20’inci kültürel varlığı olarak listeye alındı.
19 Eylül 2023

ABD'nin Alaska eyaletinde, askeri üsteki bir mağazaya teslimat için duran minibüse iki ayı girdi ve donutları yedi. Mağaza Müdürü Shelly Deano, ayıların 20 dakika boyunca donut ve diğer hamur işlerini yediğini, ardından mağaza ve civardaki benzin istasyonunda dolaştıktan sonra ormana döndüğünü belirtti. Deano, askeri üste ve mağaza çevresinde ayı görmenin alışıldık bir durum olduğunu, ancak daha önce böyle bir olayın yaşanmadığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye'deki yıl sonu faiz beklentisini yüzde 30'dan yüzde 32,5'e çıkardı. Banka, 2023 büyüme tahminini korurken, 2024 tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3'e düşürdü. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardığı ve 21 Eylül'deki toplantıda faizin yüzde 30'a yükseltilmesi beklentisi ışığında yapıldı.
19 Eylül 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarında normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden eğitim öğretim ücretinin yıllık değil, sadece tekrar gerektiren ders veya dönem başına alınacağını duyurdu. Bu kararın, bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden kaldığı ders ücreti yerine yıllık ücret talep ettiği şikayetleri üzerine alındığı belirtildi. YÖK, tüm vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilen karara uygun hareket edilip edilmediğinin ilk denetim döneminde gözden geçirileceğini vurguladı.
19 Eylül 2023

Rekabet Kurumu, Giresun'da faaliyet gösteren dört özel yükseköğrenim öğrenci yurdu hakkında soruşturma başlattı. Kurum, bu yurtların aralarında anlaşarak fiyatları birlikte belirlemek suretiyle 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' un ilgili maddesini ihlal ettikleri iddiasını incelemeye aldı. Soruşturma, ön araştırmanın sonucunda elde edilen bilgi, belge ve tespitlerin ciddi ve yeterli bulunması üzerine açıldı.
19 Eylül 2023

ABD'de deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağı düştü ve pilot sağ kurtuldu. Kazanın ardından uçağın enkazı, Güney Carolina eyaletinde bir kırsal alanda bulundu. Kazanın nedeni hala araştırılıyor ve bu süreçte ek bilgi sağlanamıyor. Kazanın ardından ABD içinde ve dışındaki tüm havacılık birimlerinde iki gün süreyle tüm uçuşlara ara verildi.
19 Eylül 2023

Şırnak Sulh Ceza Hakimliği, Diken'in '13 hakim ve savcıya FETÖ iltisakı gerekçesiyle ihraç' başlıklı haberinin kaldırılmasına karar verdi. Haberin kaldırılması talebi, ihraç edilen eski Şırnak Cumhuriyet Savcısı E. Ç. tarafından yapıldı. Mahkeme, 'kişisel verilerin korunması' ve 'unutulma hakkı' kapsamında haberin kaldırılmasına karar verdi. Aynı haber Anadolu Ajansı'nda da yayımlanmış ancak daha sonra kaldırılmıştı.
19 Eylül 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri B Grubu'ndaki üçüncü maçında Peru'yu 3-1 mağlup etti. İlk seti 25-18, üçüncü seti 25-17 kazanan Türkiye, dördüncü seti de 29-27 alarak maçı 3-1 kazandı. Bu galibiyetle birlikte Filenin Sultanları, elemelerdeki üçüncü galibiyetini elde etti. Takım, dördüncü maçında Arjantin'le karşılaşacak.
19 Eylül 2023

Elon Musk, Twitter'ın ücretli olabileceğini açıkladı. Musk, platformun kullanımı için küçük bir aylık ödeme almayı planladığını belirtti. Ayrıca, platformda doğrulama için kullanılan 'mavi tik' özelliğini de ücretli hale getirdi ve bunu avantaj sağlayan bir ücretli abonelik sistemine dönüştürdü. Musk, bu değişikliğin botlarla mücadeleyi amaçladığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık Turizm Eğitim Hizmetleri ve İnşaat Taahhut AŞ ve yeni halka arz edilmiş Ebebek, bazı hisselerini geri aldı. Ebebek, 15 Eylül’de toplam 90 bin TL tutarındaki hissesini geri aldı. Lokman Hekim de 18 Eylül’de 24 bin TL tutarında hissesini geri aldı.
19 Eylül 2023

İzmir Valiliği, Menderes ilçesinde orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken Tahtalı Barajı'na düşen helikopterdeki arama çalışmalarının, mürettebattan son kişinin de cesedine ulaşıldığı bildirdi. Baraj gölündeki üç kişilik mürettebattan tamamının cesedine ulaşıldığı ve cenazenin otopsi için Menderes Devlet Hastanesine kaldırıldığı kaydedildi. Kaza, 16 Eylül'de ormanlık alanda çıkan ve geniş bir alana yayılan yangına müdahale sırasında meydana geldi.
19 Eylül 2023

Muğla'nın Dalaman ilçesinde yaşayan sinema ve dizi oyuncusu Merve Kayaalp, başına ateş ederek hayatına son verdi. Olay, Kayaalp'in yaşadığı dairenin balkonundan silah sesi duyan çevredekiler tarafından yetkililere bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, Kayaalp'in hayatını kaybettiğini belirledi. Kayaalp, 'Sakarya Fırat', 'Küçük Kıyamet', 'Düşler ve Umutlar', 'Elif', 'Şeref Meselesi' ve 'Savaşçı' dizilerinde rol almıştı.
19 Eylül 2023

Fenerbahçe, dün oynanan haftanın kapanış maçlarından sonra liderliğini sürdürdü. Sarı-lacivertli takım, Bitexen Antalyaspor'u 3-2 mağlup ederek puanını 12'ye yükseltti. Fenerbahçe'yi 10 puanla Galatasaray ve Çaykur Rizespor, 9 puanla Trabzonspor takip ediyor. Fenerbahçe ve Galatasaray dört, Rizespor ve Trabzonspor ise beş maç oynadı.
19 Eylül 2023

İspanya'da, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda şampiyon olan kadın milli futbol takımı, federasyon başkanının Jennifer Hermoso'yu dudağından öpmesi sonrası boykot kararı almıştı. Bu olay sonrası başkan istifa etmiş ve teknik direktör görevinden alınmıştı. Yeni teknik direktör Montse Tome, boykot kararı alan 39 futbolcudan 20'sini aday kadroya dahil etti. Ancak, Jennifer Hermoso kadroya alınmadı. Futbolcuların boykot kararına devam etmeleri durumunda büyük cezalarla karşılaşabilecekleri belirtildi.
19 Eylül 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete katılan kurumlar, Merkez Bankası'nın faiz oranını 500 baz puan artırmasını bekliyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarmıştı. Yeni faiz kararı 21 Eylül'de açıklanacak. Ankete katılan 19 kurumun medyan beklentisi, eylülde faizin yüzde 30 seviyesine çıkması yönünde.
19 Eylül 2023

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin Ukrayna'ya 400 milyon avroluk yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mühimmat, zırhlı araçlar ve mayın temizleme sistemlerini içerecek. Ayrıca kış için özel askeri kıyafetler, elektrik ve ısı jeneratörleri de gönderilecek. Almanya, son dönemde Ukrayna'ya verdiği askeri desteği önemli ölçüde arttırdı ve ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok destek sağlayan ikinci ülke konumunda.
19 Eylül 2023

ABD Hazine Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkenin borcu 33,04 trilyon dolara ulaştı. Bu durum, ABD Kongresi'nin 2023 mali yılının sona ereceği eylül sonunda yeni bir geçici bütçeyi geçirerek hükümetin kapanmasını önlemeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Peter G. Peterson Vakfı Üst Yöneticisi Michael Peterson, ABD'nin milli borcunun trilyonlarca dolar artmaya devam ettiğini belirtti. ABD, 19 Ocak'ta 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmıştı ve limiti aşmamak için olağanüstü önlemler almıştı.
19 Eylül 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen beş hisse BRSAN, BERA, PSGYO, SKBNK ve AKFGY oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler ise EGEEN, ALFAS, OTKAR, CIMSA ve BRYAT olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
19 Eylül 2023

Merkez Bankası'nın verilerine göre, Ankara'da yıllık konut fiyat artışı yüzde 105,2 olarak kaydedildi. Türkiye genelinde Konut Fiyat Endeksi, 2023'ün temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 7,3 oranında artarak 988,5 seviyesine ulaştı. Ancak, aylık ortalama yüzde 7,3'lük artışa rağmen endeks, yıllık bazda geriledi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de konut fiyatları temmuzda bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 6,8, yüzde 8,1 ve yüzde 5,5 oranında arttı.
19 Eylül 2023
İşaretlediklerim