Yunanistan'ın Teselya Bölgesi'nde 5 Eylül'den bu yana devam eden şiddetli yağış ve sel nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti. İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, Pinio nehrinin taşması sonucu birçok köyün sular altında kaldığını ve dört kişinin hala kayıp olduğunu belirtti. Doğal Afetlerle Mücadele ve Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Efthimios Lekkas, selin ülkedeki tarımsal üretime vereceği hasarın 1 milyar avroyu aşabileceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

İzmir'deki Agrobay Seracılık'ta sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan 39 işçi, fabrika girişinde oturma eylemi başlattı. İşçiler, tazminatları dahil hiçbir haklarının verilmediğini ve günde 12-18 saat arası çalıştırıldıklarını belirtti. Eylem sırasında jandarma ve polis tarafından müdahale edildi ve işçiler gözaltına alındı.
8 Eylül 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve bazı baro yöneticileri, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmeyen avukat Can Atalay'ın durumunu protesto etmek için Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. TBB Başkanı Erinç Sağkan, Atalay'ın seçilmiş bir milletvekili olduğunu ve hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunmadığını belirtti. Sağkan, seçilmiş bir milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasının engellenmesinin demokraside normalleştirilemeyeceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Türkiye'nin 96. Akademi Ödülleri'ndeki 'En İyi Uluslararası Film' adayı oldu. Film, daha önce 76. Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Seçici Kurul, filmi Oscar'da Türkiye'yi temsil etmek üzere yedi film arasından seçti. Film, Türkiye prömiyerini 22 Eylül'de Adana Altın Koza Film Festivali'nde yapacak ve 29 Eylül'de sinemalarda izleyiciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının bu hafta sonu Karadeniz üzerinden gelecek serin havayla birlikte azalacağını tahmin ediyor. Pazar gününden itibaren iç ve doğu bölgelerde 4 ila 7 derece azalarak mevsim normallerinin altına düşmesi bekleniyor. Serin hava, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde 15 Eylül Cuma gününe kadar etkili olması öngörülüyor.
8 Eylül 2023

Bir adam, Britanya'nın Lincolnshire kentindeki bir kafede yerde yoga yapanları öldü sanarak polise toplu katliam ihbarında bulundu. Kafenin yöneticileri ve yoga dersi öğrencileri, beklenmedik polis baskınıyla şaşkınlığa uğradı. Lincolnshire polisi, herkesin güvende ve iyi durumda olduğunu teyit etti ve ihbarın iyi niyetle yapıldığını belirtti.
8 Eylül 2023

Merrell Belgrad Ultra Trail, 8-10 Eylül tarihlerinde Kemerburgaz Kent Ormanı'nda düzenleniyor. Yarış, doğa, spor ve eğlenceyi bir araya getiren bir spor festivali atmosferinde gerçekleşiyor. Etkinlikte, 4 farklı yarış seçeneği bulunuyor ve birçok farklı ülkeden sporcuya ev sahipliği yapılıyor. Ayrıca, etkinlik kapsamında yoga, zumba, pilates, bootcamp, crossfit, Survivor parkuru, bisiklet turu gibi birçok spor etkinliği ve DJ performansları, konserler yer alıyor. Her bir Merrell Belgrad Ultra Trail koşucusu adına ikişer adet fidan bağışlanacak.
8 Eylül 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, Türkiye'de erişkin aşılaması konusunda ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. Şenol, 65 yaşın üzerindeki herkesin grip, zatürre ve hatta zona aşılarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Türkiye'de aşılama trafiğinin 11 yaşından itibaren büyük bir kesintiye uğradığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin erişkin aşılaması konusunda bir politikası olmadığını ve aşıyla önlenebilir hastalıklarla ilgili erişkinlerde henüz büyük bir başarı yakalanamadığını belirtti.
8 Eylül 2023

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Türkiye'deki ekonomik gelişmeler ve politikaların normalleşmesi sonucunda Türk Lirası'nda ağırlığı artırma tavsiyesinde bulundu. Banka, Merkez Bankası'nın faiz artırımı ve ortodoks ekonomi politikalarına geçişin kararlı olduğunu belirtti. Ayrıca, TL'nin ucuz ve rekabetçi olduğunu, ek bir devalüasyona gerek olmadığını ve yetkililerin dolar/TL kurunu istikrarlı bir düzeyde tutabileceklerini ifade etti.
8 Eylül 2023

Bu hafta sinemalarda üçü yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona giriyor. Selcen Ergun'un ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen filmi 'Kar ve Ayı', Oscar ödüllü Tilda Swinton'ın rol aldığı 'Sonsuz Sır', Nicolas Cage ve Joel Kinnaman'ın başrollerini paylaştığı 'Şeytana Sempati', Deniz Çınar'ın yazıp yönettiği 'Bulutların Üstünde', Güney Kore yapımı 'Kaçakçılar', Danimarka yapımı anime film 'Küçük Allen ve Galaksi Yolcusu' ve korku filmleri 'Dehşetin Yüzü 2' ve 'Şeytanın Elçileri' izleyicilerle buluşacak.
8 Eylül 2023

18-29 Eylül tarihleri arasında borsada işlem gören 13 şirket, hissedarlarına temettü dağıtacak. Bu şirketler arasında Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii, Bera Holding, Yataş, Berkosan, Duran Doğan, Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Arçelik, Bosch Fren Sistemleri Sanayii ve Ticaret, Adel Kalemcilik, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm ve Eğitim Hizmetleri, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Özsu Balık Üretim ve Tüpraş bulunuyor. Her bir şirketin hisse başına net temettü miktarı da belirtilmiştir.
8 Eylül 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin son dönemde uyguladığı ekonomi politikalarının olumlu sonuçlarını görmeye başladığını ifade etti. Kelly, Türkiye'nin ortodoks para politikalarına geçiş vaadinin ve bu vaadin yerine getirilmesinin yatırımcıların onayını aldığını belirtti. Ayrıca, bu yeni yaklaşımın sürdürülmesi durumunda Merkez Bankası'nın kredibilitesinin artacağını ve enflasyon beklentilerinin daha fazla sabitleneceğini söyledi. Kelly, Türkiye'nin mali durumunun güçlü olduğunu ve finans sektöründeki reformların sağlam bir bankacılık sektörünün ortaya çıkmasını sağladığını belirtti.
8 Eylül 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Zor, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Seçimi'ne partinin tüm teşkilatlarının hazır olduğunu belirtti. Zor, 81 il, 973 ilçe ve 394 beldeye kendi logo ve adaylarıyla gireceklerini ifade etti. Ayrıca, 30 yaş altı gençler, engelli, deprem ve sel mağdurları ile şehit yakını ve gazilerden aday adaylığı başvuru ücreti almayacaklarını kaydetti.
8 Eylül 2023

Çin, halkının ruhuna zarar veren veya duygularını inciten konuşma ve giyinmeyi yasaklayan bir yasa tasarısı yayınladı. Tasarı, yerel kahramanların ve şehitlerin isimlerine hakaret etmeyi, iftira atmayı veya başka bir şekilde ihlal etmeyi ve anıt heykellerine zarar vermeyi de yasaklıyor. Ancak, yasa tasarısı neyin yasak olduğunu net olarak ortaya koymuyor ve bu durum halkta endişe yaratıyor. Ülkedeki hukuk uzmanları da yasa tasarısındaki belirsizliğin kişilik haklarının ihlaline yol açabileceğini belirtiyor.
8 Eylül 2023

Rusya Federasyonu genelinde 10 Eylül'de yerel seçimler ve milletvekili ara seçimleri gerçekleştirilecek. Seçimlerde, farklı federatif bölgelerde vali, belediye başkanı ve yerel yasama organı üyeleri belirlenecek. Ayrıca, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması'nda boşalan dört sandalye için ara seçim yapılacak. Rusya'nın ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin yöneticileri de belirlenecek.
8 Eylül 2023

Belçika'da Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosu, ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu cinsel eğitim yasasını oy birliğiyle kabul etti. Karar, çoğunluğu Müslüman kişiler tarafından protesto edildi ve aile eğitiminin evrensel ve dokunulmaz değerlerine aykırı olduğu öne sürüldü. 2012'den beri Belçika'da tüm sınıflar için cinsellik eğitimi düzenlemesi bulunuyor ancak uygulama, okulların inisiyatifine bırakılmıştı. Yeni taslak karar, ilkokul 6 ve ortaokul 4'üncü sınıf öğrencilerinin bu dersleri almasını zorunlu tutuyor.
8 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), açık liselere geçişleri zorlaştıran ve 50 ortalamayla sınıf geçme uygulamasını sonlandıran bir dizi değişiklik yaptı. Yeni düzenlemelere göre, devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik 'önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu' kurulacak. Ayrıca, öğrencilerin okula aidiyetlerinin artırılması ve okula devamın sağlanması amaçlanıyor. Açık liseye geçişler sadece istisnai durumlar için mümkün olacak. Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla üç dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek.
8 Eylül 2023

Yiğit Özşener'in 'Atatürk'ü, Birce Akalay'ın 'Halide Edip Adıvar'ı canlandırdığı 'Zaferin Rengi' filmi sete çıkmaya hazırlanıyor. Film, 1919 yılında İstanbul'u işgal eden düşman kuvvetlerine karşı örgütlenen insanların Anadolu'da başlattıkları direnişi ve 'General Harington Kupası' efsanesini anlatıyor. Filmin yönetmenliğini Abdullah Oğuz yapıyor ve 2024'ün ilk yarısında sinemada seyirciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,4 yükselişle 8.371,33 puanla rekor seviyeden başladı. Deprem ve seçim belirsizliğiyle birlikte dalgalanmalar yaşanan borsa, seçimlerden sonra başlayan yükselişi sürdürüyor. Dünü 8.181,67 puanla kapatan borsa, bugün 8.371,33 puandan başlayarak rekor kırdı.
8 Eylül 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, önümüzdeki sene düzenlenecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesi, gerekirse başkanlığı devralabileceğini belirtti. Mevcut başkan Joe Biden'ın yaşının tartışma konusu olduğu bu dönemde, Harris, Biden'ın iyi durumda olduğunu ifade etti. Harris, Biden'a saldırıldığını çünkü kazanacaklarından korkulduğunu söyledi.
8 Eylül 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak. Film gösteriminden elde edilecek gelir, İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacak. Festival bu yıl, İhtiyaç Haritası ile işbirliği yaparak, özellikle depremden etkilenen çocukların ve gençlerin psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. İhtiyaç Haritası, afet bölgesinde 'Hatay Komünite Merkezi' başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklar ve gençler için kalıcı mekanlar kuracak ve çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirecek.
8 Eylül 2023

Orta Vadeli Program'da (OVP) kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceği belirtildi. Bu açıklamanın ardından birçok banka, özellikle yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne dair mesajlar gönderdi. Daha sonra bu mesajların yanlışlıkla gönderildiği belirtildi. Ancak ekonomi uzmanları, bu durumu kredi kartı kullanımına sınırlama getirileceği şeklinde yorumladı.
8 Eylül 2023

Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi'ndeki oksijen deposu deniz çayırlarının korunması için 'Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları' projesini başlattı. Proje kapsamında, deniz çayırlarının bulunduğu alanlar haritalandırılacak, temizlenecek ve korunacak. Ayrıca, projenin bir parçası olarak ilk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri verilecek. Projenin pilot bölgesi olarak Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası seçildi.
8 Eylül 2023

Son dönemde Borsa İstanbul'da halka açılan İzdemir Enerji, Ofis Yem, Tatlıpınar Enerji ve Enerya Enerji, borsanın getirdiği açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbiri kararı sonrasında taban serisine başladı. Bu şirketler, halka arz oldukları andan itibaren tavan yapmış ve dikkat çekmişti. Ancak, Borsa İstanbul'un getirdiği tedbirler sonrası bu şirketlerin hisse fiyatları düştü ve küçük yatırımcıları tedirgin etti.
8 Eylül 2023

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Fadıl Mahallesi'ndeki Dikmen mevkisinde bulunan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait arazöz, orman işçileri ve itfaiye ekipleri yangını söndürmek için bölgeye sevk edildi.
8 Eylül 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret danışmanı Peter Navarro, Kongre'nin taleplerini yerine getirmediği için 'Kongre'ye itaatsizlikten' suçlu bulundu. Bu suçlama, 6 Ocak Kongre saldırısı sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında gerçekleşti. Savcılar, Navarro'nun mahkeme celbini göz ardı ederek 'yasaların üstünde' hareket ettiğini belirtti. Navarro, iki yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.
8 Eylül 2023

AKP MKYK üyesi ve eski milletvekili Metin Külünk, Diyanet İşleri Başkanlığı yöneticileri hakkında yolsuzluk, FETÖ ve PKK iddialarında bulundu. Külünk'ün bu iddialarının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, Külünk hakkında hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu. Diyanet, Külünk'ün iftiraları ve gerçeği yansıtmayan iddiaları nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.
8 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 58 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 7 Eylül tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin eklerinde yer alıyor.
8 Eylül 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'ya 600 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Bu yardım paketi, silah ve askeri teçhizat alımı, hava savunma sistemlerinin sürdürülebilirliği ve entegrasyonu, topçu mermileri, elektronik harp araçları, imha mühimmatları ve mayın temizleme teçhizatı gibi kalemleri içeriyor. Ayrıca eğitim ve bakım faaliyetleri de bu paketin bir parçası olacak. Bu duyuru, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna'ya bir milyar dolarlık yeni yardım taahhüdünde bulunduğu ziyaretinden bir gün sonra geldi.
8 Eylül 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere özel haklar tanıdı. Bu haklar arasında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağına üniversite senatolarının karar vermesi, talep eden öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı tanınması ve talep eden öğrencilere bir yıl kayıt dondurma hakkı tanınması yer alıyor.
8 Eylül 2023

Mersin'deki Morca Düdeni mağarasında araştırma yapan ABD'li mağarabilimci Mark Dickey, mide kanaması geçirerek mağarada mahsur kaldı. Türk ve uluslararası mağara kurtarma uzmanları, bin metre derinliğindeki mağarada mahsur kalan Dickey'ye ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Dickey'nin durumunun istikrara kavuştuğu ve iyiye gittiği belirtiliyor. Kurtarma çalışmalarına 170'den fazla kişi katılıyor ve operasyonun iki ila üç hafta sürebileceği belirtiliyor.
8 Eylül 2023
İşaretlediklerim