AKP tarafından hazırlanan 31 maddelik kamuda tasarruf düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Eylül 2024'ten 1 Ocak 2025'e ertelendi. Düzenleme, taşıt ve iş makinelerinin satışı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetkileri, hibrit araçlar için ÖTV oranları ve kamu kurumlarının bütçe ödenekleri gibi konuları kapsıyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalması engellenecek.
18 Temmuz 2024

İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay hayatını kaybetti. Olayla ilgili tanıklar, yıllardır aynı sorunla karşılaştıklarını ve defalarca şikayette bulunduklarını belirtti. İzmir Başsavcılığı, sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle 36 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Tanık ifadeleri, Gediz Elektrik ve İZSU'nun ihmallerine dikkat çekiyor.
18 Temmuz 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un bir oyun platformuna paylaştığı mesaj ortaya çıktı. Crooks, Trump’ın Pennsylvania eyaletindeki mitinginde kulağından vurulmuş, arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. FBI, Crooks’un bu eylemi nasıl ve niye gerçekleştirdiğine ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Crooks’un saldırıdan bir saat önce şüpheli diye takip edildiği öğrenildi.
18 Temmuz 2024

İzmir'in Gaziemir ve Buca ilçeleri arasında çıkan orman yangınına müdahale devam ediyor. Yangına Orman Genel Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri müdahale ediyor. Yangın nedeniyle arı kovanları ve küçükbaş hayvan ağılları tahliye edildi. Yangın, yerleşim yerlerine ve Adnan Menderes Havalimanı'na yakın olduğu için uçak seferlerinde aksamalar yaşanıyor.
18 Temmuz 2024

İzmir'in Gaziemir ve Buca ilçeleri arasında çıkan orman yangınına müdahale sürüyor. Yangın nedeniyle bölgede bulunan arı kovanları ve küçükbaş hayvan ağılları tahliye edildi. Rüzgarın yön değiştirmesiyle yangın yerleşim yerlerine yaklaştı ve vatandaşlar da müdahaleye katıldı. Yangının Adnan Menderes Havalimanı'na yakın olması nedeniyle uçak seferlerinde aksamalar yaşanıyor ve bazı uçaklar çevre havalimanlarına yönlendiriliyor.
18 Temmuz 2024

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Rus uyruklu şüpheli, Antalya’nın Alanya ilçesinde yakalandı. Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, yabancı uyruklu I.V’nin Interpol tarafından arandığını tespit eden ekipler, Oba Mahallesi’nde düzenlenen operasyonla zanlıyı yakaladı. Şüpheli, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edilecek.
18 Temmuz 2024

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, aşırı sıcakların özellikle bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için daha riskli olduğunu belirtti. Yeterli su içilmemesi durumunda su kaybı, kanın koyulaşmasına ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle yaşlılar ve bebeklerin su tüketimi yakından takip edilmelidir. Aşırı sıcaklardan korunmak için bol su içmek, uygun giysiler giymek ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak gibi önlemler alınmalıdır.
18 Temmuz 2024

Ankara Valiliği, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta boyunca Ankara'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 5 derece üzerinde seyredeceğini belirtti. Beklenen en yüksek sıcaklıkların 34-36 derece civarında olacağı ve özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocukların günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 arasında dışarıda bulunmamaları gerektiği vurgulandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine dayanarak yapılan bu uyarı, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını amaçlıyor.
18 Temmuz 2024

İbrahim Hacıosmanoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlığına seçildi. Hacıosmanoğlu, 2017 yılında Trabzonspor başkanıyken, Trabzonspor-Gaziantepspor maçının ardından hakemleri stadda rehin aldırmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesiyle hakemler serbest bırakılmıştı. Hacıosmanoğlu, hakemlerin serbest bırakılması talimatını Erdoğan'ın ricası üzerine verdiğini belirtti.
18 Temmuz 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,05 değer kazancıyla 11.139,46 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını yaptı. Endeks, önceki kapanışa göre 5,38 puan arttı ve toplam işlem hacmi 109,5 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,13, holding endeksi ise yüzde 0,64 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bilişim sektörü olurken, en çok kaybettiren gıda içecek sektörü oldu.
18 Temmuz 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlık seçimini İbrahim Hacıosmanoğlu kazandı. Ankara'daki JW Marriott Hotel'de yapılan genel kurul toplantısında 261 delegenin imzasıyla açılan seçimde, toplam 321 delege oy kullanma hakkına sahipti. Seçim öncesinde Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, seçim sonuçlarının kendileri için geçersiz olduğunu belirtmişti. Hacıosmanoğlu'nun zaferi, TFF'nin yönetiminde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.
18 Temmuz 2024

New York'taki bir barınağa getirilen ve bel altı konuşmalarıyla ünlü olan Pepper adlı papağan, yüzlerce kişi tarafından sahiplenilmek istendi. Eski sahibi tarafından barınağa bırakılan Pepper, 30-40 civarında sesi taklit edebiliyor ve ruh haline göre küfür edebiliyor. Barınak yöneticisi Amy Lewis'in Facebook paylaşımı büyük ilgi gördü ve 400'den fazla kişi Pepper'ı sahiplenmek için başvurdu. Sonunda, Pepper'ın yeni sahibi Tiffany Turner oldu ve papağan yeni evine taşındı.
18 Temmuz 2024

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevduat faizini yüzde 3,75'te sabit bıraktı. Banka, enflasyonun zayıf ekonomik büyümeye kıyasla daha az sorun teşkil etmeye başlaması nedeniyle bu kararı aldı. ECB, faiz oranlarını gerektiği müddetçe kısıtlayıcı tutma taahhüdünü yineledi ve kısıtlayıcılığın seviyesinin ve süresinin verilere bağlı olacağını belirtti. Euro Bölgesi'nde enflasyon haziranda yıllık bazda yüzde 2,5 seviyesine geriledi.
18 Temmuz 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye'yi ziyaret etti. Kurum, bu ziyaretlerde deprem bölgelerinde gülen yüzler görmek istediğini belirtti. 2018-2023 yılları arasında Kurum'un bakanlığı döneminde bu beş ilde toplam 136 bin 104 binaya imar affı çıkarılmıştı. 6 Şubat depremlerinde bu illerde toplam 3 bin 640 bina yıkılmış ve 19 bin 188 kişi hayatını kaybetmişti.
18 Temmuz 2024

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Düzce'ye gelişinin 90. yıl dönümünde, Selamlar köyünde düzenlenen törende köy çeşmesinden ayran akıtıldı. Tören, vali ve protokol üyelerinin mehter takımı eşliğinde yürüyüşüyle başladı ve köy meydanında devam etti. Vali Selçuk Aslan, Atatürk'ün 1934'te köyü ziyaret ettiğinde ayran içtiğini ve köyün adını 'Selamlar' olarak değiştirdiğini anlattı. Etkinlik kapsamında köy meydanındaki Atatürk Müzesi de gezildi.
18 Temmuz 2024

Kanserden hayatını kaybeden eşinin küllerini savurmak için Antalya’ya giden İngiliz kadın Cerys Rees, burada bir epilepsi nöbeti geçirdi ve hastanede mahsur kaldı. Sigorta şirketi, Rees'in epilepsi hastası olduğunu bildirmediği gerekçesiyle hastane masraflarını karşılamayı reddetti. Rees'in kız kardeşi, nöbetlerin stresten kaynaklandığını ve Rees'e Lupus teşhisi konduğunu belirtti. Rees, hastane masrafları karşılanmadığı için ülkesine dönemiyor.
18 Temmuz 2024

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlığına yeniden aday olan Mehmet Büyükekşi'yi sert bir dille eleştirerek tebrik etti. Koç, Büyükekşi'nin yönetim tarzını ve TFF'nin süreç yönetme beceriksizliğini eleştirirken, seçim sürecinin antidemokratik olduğunu vurguladı. Büyükekşi, Koç'un eleştirilerine tepki gösterdi ve Koç özür diledi. TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu'nda mevcut başkan Büyükekşi ve eski Trabzonspor başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu aday olarak yarışıyor.
18 Temmuz 2024

Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi Hulusi Belgü, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkan adaylarını sert bir şekilde eleştirdi. Belgü, adayların adil ve eşit bir yönetim sağlayamayacaklarını savunarak, mevcut başkan ve yönetimin Fenerbahçe'ye karşı taraflı davrandığını iddia etti. Ayrıca, siyasilerin TFF seçimlerine müdahale ettiğini ve bu durumun Türk futboluna zarar verdiğini belirtti. Belgü, delegelere adil ve bağımsız bir seçim yapmaları çağrısında bulundu.
18 Temmuz 2024

NASA, Ay yüzeyini araştırmak için geliştirilen VIPER programını artan maliyetler nedeniyle iptal etti. 2024 bütçesindeki kesintiler ve fon yetersizliği, VIPER programının durdurulmasına yol açtı. VIPER'in fırlatma maliyetleri hariç 450 milyon dolar harcanmışken, iptal kararı ek 84 milyon dolar tasarruf sağlayacak. NASA yetkilisi Nicola Fox, kararın bütçe sıkıntılarından kaynaklandığını belirtti.
18 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), eski HDP milletvekili Müslüm Doğan'a beraat ettiği bir davadan verilen yurt dışı çıkış yasağını iptal etti. Doğan, sosyal medya paylaşımında terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanmış ve beraat etmişti. Ancak beraat etmesine rağmen yurt dışı çıkış yasağı getirilmişti. AYM, bu yasağın Doğan'ın özel hayatını ihlal ettiğine ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığına karar verdi. Ayrıca Doğan'a 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.
18 Temmuz 2024

İstanbul Beykoz'da meydana gelen trafik kazasında, Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık Demir'in kullandığı otomobil ile çarpışan motosikletteki 17 yaşındaki Batın Barlas Çeki hayatını kaybetti. Kaza sonrası gözaltına alınan Demir, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı ve ifadesinde kendini kusursuz bulduğunu belirtti. Kaza tespit raporunda, Demir ve motosiklet sürücüsü yüzde 50'şer kusurlu bulundu.
18 Temmuz 2024

Dünyanın ilk yapay zeka güzellik yarışması, Faslı dijital fenomen Kenza Layli'nin birinci gelmesiyle sonuçlandı. Layli, 13 bin dolarlık ödül paketine layık görüldü. Yarışma, güzellik, teknoloji ve sosyal etki kriterlerine göre değerlendirilen 1500'den fazla yapay zeka yaratıcısının katılımıyla gerçekleşti. Layli'nin yaratıcısı Meriam Bessa, bu başarının teknolojinin ve yaratıcılığın birleşimini simgelediğini belirtti.
18 Temmuz 2024

Bangladeş'te yüksek genç işsizlik oranına karşı başlayan protestoların önünü almak isteyen hükümet, tüm üniversiteleri kapattı ve interneti kesti. Polis, protestoculara biber gazı sıktı ve bu haftaki protestolarda altı kişi öldü, yüzlercesi yaralandı. Hükümet, sosyal medyadaki asılsız söylentileri ve düzensizliğin önünü almak için interneti geçici olarak askıya aldığını açıkladı. İnsan hakları örgütleri, Birleşmiş Milletler ve ABD, Bangladeş'e barışçıl gösterilere şiddet bulaştırmama çağrısında bulundu.
18 Temmuz 2024

İstanbul'da hava sıcaklıkları ölçülenden 5-8 derece daha yüksek hissediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, sıcaklıkların hafta başına kadar 34-37 derece arasında seyredeceğini duyurdu. Yüksek nem oranları nedeniyle sıcaklıklar daha da yüksek hissediliyor ve 24 Temmuz'a kadar yağış beklenmiyor. İstanbul'da nem oranı yüzde 85 seviyesinde ve sıcaklıklar 12 gün boyunca normalin 3-6 derece üzerinde seyredecek.
18 Temmuz 2024

Suudi Arabistan havayolu şirketi Saudia Group, Alman start-up’ı Lilium’dan 100 adet elektrikli uçan taksi siparişi verdi. Anlaşma, 50 uçan taksi için kesin satın alma ve 50 uçan taksi için satın alma hakkı içeriyor. Saudia Group, bu araçları hacıları Mekke ile Cidde arasında taşımak ve turistleri Riyad’daki spor etkinliklerine götürmek için kullanmayı planlıyor. Uçan taksiler, tam uçuşa hazır olduğunda 350 km menzile sahip olacak ve saatte 250 km hıza ulaşabilecek.
18 Temmuz 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda ölenlerin sayısı 38 bin 848'e ulaştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 54 Filistinlinin daha öldüğünü ve 95 kişinin yaralandığını açıkladı. Sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri, İsrail'in engellemeleri nedeniyle enkaz altındaki cesetlere ulaşmakta zorluk çekiyor. İsrail parlamentosu, 7 Ekim saldırısını araştırmayı reddetti.
18 Temmuz 2024

TOKİ taksitlerinde aylık artış oranı yüzde 24 olarak belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu zam oranının TÜFE oranı esas alınarak belirlendiğini açıkladı. Daha önce memur maaş artışına göre düzenlenen zam oranları, bu kez yüzde 49 yerine yüzde 24 olarak belirlendi. Bu değişiklikle vatandaşlara yüzde 50 oranında katkı sağlandığı belirtildi.
18 Temmuz 2024

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finale yükselen Türkiye, FIFA'nın temmuz dünya sıralamasında 16 basamak yükselerek 26. sıraya yerleşti. A Milli Futbol Takımı, 1533,6 puanla bu başarıyı elde etti. Arjantin, 2024 Amerika Kupası'nı kazanarak zirvedeki yerini korurken, Avrupa şampiyonu İspanya beş basamak yükselerek üçüncü sıraya çıktı.
18 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 'Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023' bültenine göre, üniversite mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2023'te yüzde 75,6'ya yükseldi. Lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi 2022'de 15 ayken, 2023'te 14 ay dört güne düştü. En yüksek kayıtlı istihdama sahip lisans bölümleri özel eğitim öğretmenliği, tıp ve dil ve konuşma terapisi olarak belirlendi. Ön lisans mezunlarının iş bulma süresi ise 2023'te 15 ay dokuz gün olarak hesaplandı.
18 Temmuz 2024

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlık seçimi öncesinde yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının Fenerbahçe için geçersiz olduğunu belirtti. Mevcut başkan Mehmet Büyükekşi ve eski Trabzonspor başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun yarıştığı seçimde, Servet Yardımcı adaylıktan çekildiğini duyurmuştu. Koç, seçim sürecinde şantaj ve tehdit gibi unsurların olduğunu iddia etti. Fatih Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma da seçim sürecini eleştirerek, Büyükekşi'nin futbolla ilgisi olmadığını söyledi.
18 Temmuz 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk üç maddesi, Meclis komisyonunda AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Değişiklikler arasında insan, hayvan ve çevre sağlığı vurgusu, sahipli hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu ve 'yakala-kısırlaştır-sal' yönteminin kaldırılması yer alıyor. Ayrıca, hayvan bakımevlerinin tanımı değiştirildi ve sahipsiz hayvanların yaşam desteği ifadesi yasadan çıkarıldı.
18 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Elon Musk ve zengin dostlarının seçimleri satın almaya çalışmasından bıktığını belirtti. Biden, Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından X hesabından yaptığı açıklamada, kendisiyle aynı görüşü taşıyanları kampanyasına bağış yapmaya çağırdı. Wall Street Journal, Elon Musk’ın Trump’ın başkanlık kampanyasını destekleyen America PAC adlı yeni siyasi eylem komitesine her ay yaklaşık 45 milyon dolar vermeyi planladığını yazmıştı.
18 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, gıda, otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerinde fahiş fiyat artışı nedeniyle toplam 889 milyon lira ceza kesti. Gıda sektörüne 286 milyon lira, otomotiv sektörüne 457 milyon lira, emlak sektörüne 121 milyon lira ve kuyum sektörüne 25 milyon lira ceza verildi. 29 Mayıs 2024'te yürürlüğe giren kanunla, fahiş fiyat ve stokçuluk fiillerine karşı cezalar artırılmıştı. Kanuna göre, fahiş fiyat fiiline karşı idari para cezası üst sınırı 1 milyon liraya, stokçuluk fiiline karşı ise 12 milyon liraya yükseltildi.
18 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Elektronik Alkol Takip Sistemi’nin (EATS) devreye girmesiyle e-Devlet’ten Alkol Ticaret Platformu (ATİP) adıyla yeni bir hizmet başlatıldığını açıkladı. Yeni düzenleme, sahte ve yasadışı içki üretiminden kaynaklanan ölümleri engellemeyi amaçlıyor. Etil alkolün ülke içindeki sevkiyatına beyan zorunluluğu getirildi ve sistem, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’yle entegre edildi.
18 Temmuz 2024

İngiliz elektronik ve trip hop grubu Massive Attack, 23 Temmuz’da İstanbul’daki Bonus Park Orman’da sahne alacak. Konser, BKM ve Pozitif organizasyonuyla düzenlenecek ve dünyaca ünlü müzisyenler de gruba eşlik edecek. Grubun aktivizmiyle de tanınan üyeleri, İsrail’in Filistin işgaline tepki olarak İsrail’de konser vermeme kararı almıştı. Konserin bilet fiyatları sahne önü ayakta 3 bin 550 lira, saha içi ayakta 2 bin 300 lira olarak belirlendi.
18 Temmuz 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. Teklife göre, bir hayvanın sahipli sayılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek tepki gösterdi. AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, kedilerin zarar vermediği için şu anda gündemde olmadığını ifade etti.
18 Temmuz 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 18 Temmuz 2024 sabahında yüzde 0,54 artışla 11.194,41 puandan işlem görmeye başladı. Bir önceki gün yatay bir seyir izleyen endeks, günü yüzde 0,05 azalışla 11.134,08 puandan kapatmıştı. Bu artış, yatırımcılar için olumlu bir başlangıç olarak değerlendiriliyor.
18 Temmuz 2024

Colorado'da 2022 yılında Jason Cooper tarafından bulunan 'Apex' isimli stegosaurus fosili, 44,6 milyon dolara satılarak açık artırmada satılan en değerli fosil oldu. Bu satış, fosilin tahmin edilen değerinin 11 kat üstünde gerçekleşti. 'Apex' fosili, şimdiye kadar keşfedilen en önemli eksiksiz iskeletlerden biri olarak kabul ediliyor. Fosilin Amerika'da kalacağı ve muhtemelen bir ABD kurumuna bağışlanacağı belirtildi.
18 Temmuz 2024

İstanbul'da gece boyunca etkili olan nem oranı yüzde 85 olarak kaydedildi. Sabahın ilk saatlerinde genel hava sıcaklığı 26,7 derece ölçülürken, hissedilen sıcaklık 30,3 derece olarak belirlendi. Şehrin bazı ilçelerinde nem oranı yüzde 100'e kadar çıktı. Ayrıca, İstanbul'da sıcaklıkların 12 gün boyunca normalin 3-6 derece üzerinde seyrettiği ve sanayi öncesi ortalamanın 1,5 derece üzerinde olduğu belirtildi.
18 Temmuz 2024

18 Temmuz 2024 sabahı itibarıyla bir gram altın 2.624,085 liradan işlem görüyor. Spot altın ons başına 2.465,36 dolardan işlem görmekte. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası ABD Doları/TL kuru üzerinden hesaplanmaktadır.
18 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, doktorlarının kendisine bir sağlık sorunu bulunduğunu söylemesi halinde başkanlık yarışından çekilmeyi değerlendirebileceğini belirtti. Biden, CNN'de Donald Trump ile yapılan münazarada performansının beğenilmemesi üzerine sağlık durumu hakkında spekülasyonlara maruz kalmıştı. Beyaz Saray, Biden'ın Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu. Biden, yaşının getirdiği bilgelikle ülke için işleri nasıl halledeceğini bildiğini ve vazgeçmek istemediğini ifade etti.
18 Temmuz 2024

Liranın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL kuru 33,0965 seviyesinden işlem görürken, avro/TL kuru 36,2704 seviyesinden güne başladı. Seçim öncesinde 20'nin altında olan dolar/TL kuru, seçimden sonra hızla yükselerek 25'in üzerine çıkmıştı. Benzer şekilde, avro/TL kuru da seçimden sonra 27'yi aşmıştı.
18 Temmuz 2024

Suriye Devlet Başkanı Esad, Ankara-Şam normalleşme sürecine ilişkin yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve silahlı gruplara desteğini kesmesi gerektiğini belirtti. Esad, Ankara ile doğrudan temas yerine ara bulucu ülkelerin garantörlüğünü istediğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin ne istediğini anlamadıklarını ve aracı ülkelerin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Türkiye'den yapılan resmi açıklamalar ise genellikle bir Erdoğan-Esad görüşmesi üzerine odaklanıyor.
18 Temmuz 2024

Türkiye'de barınma ihtiyacı, artan maliyetler ve yüksek faizler nedeniyle dar gelirliler için giderek zorlaşıyor. Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Türkiye'de arsa maliyetlerinin konut fiyatlarının yüzde 45-50'sini, bazı bölgelerde ise yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtti. Yurtdışında ise arsa maliyetlerinin yüzde 20-25'i geçmediğini ifade eden Boysanoğlu, Türkiye'de arsa maliyetlerinin regüle edilmesi durumunda konut fiyatlarının daha makul hale gelebileceğini söyledi. Boysanoğlu, ekonomik arazi üretiminin kamu gücü ile mümkün olabileceğini vurguladı.
18 Temmuz 2024

Arslan Tekin, AK Parti'nin milli eğitim politikaları üzerinden fikirlerini topluma enjekte etmeye çalıştığını ancak bunda başarılı olamadığını belirtiyor. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin, eğitim sisteminde imam hatipleştirme yolunda büyük adımlar atmak istediği ancak son üniversiteye giriş sınavı sonuçlarının bu çabaların başarısız olduğunu gösterdiği ifade ediliyor. Tekin, AK Parti'nin 22 yıllık iktidarında eğitimde istenilen sonuçları alamadığını vurguluyor.
18 Temmuz 2024

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci dönem seçimleri için Ohio Senatörü JD Vance'ı Başkan Yardımcısı adayı olarak seçti. Vance, adaylığı açıklandıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, İngiltere'nin İşçi Partisi iktidara gelirse nükleer silaha sahip ilk İslamcı ülke olabileceğini söyledi. Bu açıklama, Vance'ın gerçekleri çarpıttığını ve İngiltere'nin İşçi Partisi'ne karşı cepheden savaş açtığını gösteriyor. Ayrıca, Vance'ın İsrail-Filistin çatışmasında İşçi Partisi Lideri Keir Starmer'in İsrail yanlısı duruşundan habersiz olduğu belirtiliyor.
18 Temmuz 2024

Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'deki hapishane koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını ve devletin farklılıklara tahammülsüzlüğünün arttığını belirtti. Fincancı, hapishanelerin ceza aracı olarak kullanıldığını ve yüksek güvenlikli hapishanelerin mahpuslar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. Ayrıca, denetimli serbestlikten yararlananların ve hapishanelerdeki tutuklu sayısının artışına dikkat çekerek, hapsetmenin siyasi iktidar için bir yönetim tekniği haline geldiğini ifade etti.
18 Temmuz 2024

Mehmet Altan, AKP dönemini patates üzerinden analiz ederek, bu dönemde yaşanan ekonomik ve toplumsal değişimlere dikkat çekiyor. Altan, Çin'in patates üretimindeki artışını örnek göstererek, Türkiye'de de benzer bir sürecin yaşandığını belirtiyor. AKP'nin ilk yıllarında AB reçetelerini uygularken, daha sonra siyasi iktidarın değişmesiyle halkın patatese muhtaç hale geldiğini vurguluyor. Altan, 2008 yılında BM'nin 'patates yılı' ilan etmesine atıfta bulunarak, 2024 yılında Türkiye'nin de yoksul ülkeler arasında yer aldığını ifade ediyor.
18 Temmuz 2024

İsmet Berkan, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gelirleri kayıt dışı olan bir grubu korumaya ve onları vergi ödemeden yaşatmaya kararlı olduğunu belirtiyor. Meclis'e sunulan yeni vergi düzenlemeleri teklifinde, Mehmet Şimşek'in önemle üzerinde durduğu asgari gelir vergisi ve 'Bu geliri nereden buldun' sorusunun sorulmasına olanak tanıyan maddelerin yer almadığına dikkat çekiliyor. Berkan, bu durumun ülkede demokrasi ve ekonomik düzelme açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını savunuyor.
18 Temmuz 2024

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Huawei'in teknoloji üssünü ziyaret etmek üzere Çin'e bir gezi düzenledi. Ancak, geziye katılan 12 kişiden sadece birinin elektronik mühendisi olduğu, diğerlerinin ise işletmeci ve farklı mesleklerden olduğu belirtildi. Bu durum, gezinin amacına uygun olup olmadığı konusunda soru işaretleri yarattı. Komisyonun bilişim ve iletişim konularında yeterince aktif olmadığı da vurgulandı.
18 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılının ikinci yarısında işçi statüsünde çalışanların alacağı kıdem tazminatının üst sınırını 41.828 lira olarak belirledi. Bu, yılın ilk yarısındaki 35.058 liralık tavanın yüzde 19.31 oranında artırıldığı anlamına geliyor. Asgari ücrette bir artış yapılmaması durumunda, asgari ücretli çalışanların kıdem tazminatında bir değişiklik olmayacak. Yüksek maaşlı çalışanların kıdem tazminatı ise yeni tavan üzerinden hesaplanacak.
18 Temmuz 2024

A Milli Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un koçu Ergin Ataman, ailesinin vize problemi nedeniyle Yunanistan'a gelemediğini belirtti. TV100'de Candaş Tolga Işık'a konuşan Ataman, vize sürecinin zorluklarından ve ailesinin yaşadığı sıkıntılardan bahsetti. Ataman, vize başvurularının uzun süre bekletildiğini ve çoğu zaman reddedildiğini ifade etti. Ayrıca, EuroLeague maçlarına giderken yaşadığı kolaylıklara dikkat çekti.
18 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı'nın kuzey kesimlerinde gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini belirterek sarı kodlu uyarı yaptı. Yağışların aralıklı ve yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. MGM, ani sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Sarı kod, hava durumunun potansiyel tehlikeli olduğunu ve meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor.
18 Temmuz 2024

İzmir’in Urla ve Karaburun ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 46’sı çocuk 89 düzensiz göçmen yakalandı. Ayrıca, Karaburun açıklarında lastik botta bulunan üçü çocuk 43 düzensiz göçmen kurtarıldı. Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi. Bu olay, Yunanistan’ın Türkiye karasularına ittiği düzensiz göçmenlerin kurtarılması bağlamında gerçekleşti.
18 Temmuz 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 18 Temmuz 2024 itibariyle 2 bin 452 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı ve yargılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
18 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bazı bakanlık ve kamu kurumlarına yönelik atama ve görevden alma kararlarını Resmi Gazete’de yayınladı. Hakkı Susmaz Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı olarak atanırken, Metin Kıratlı Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığında birçok görevden alma ve yeni atamalar gerçekleştirildi. Ayrıca, yüzlerce vali yardımcısı ve kaymakamın görev yerleri değiştirildi.
18 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Biden, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik belirtileri gösteriyor. Bu durum nedeniyle Biden, seçim çalışmaları için katılacağı Las Vegas etkinliklerini iptal etti ve hastalığı atlatana kadar izole bir şekilde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.
18 Temmuz 2024

Eski İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu'nun partisinden istifa edeceği ve yeni bir parti kuracağı iddiaları üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiği bildirildi. Gazeteci İsmail Saymaz, görüşmenin Soylu'nun talebi üzerine Beştepe'de gerçekleştiğini belirtti. Soylu'nun MHP'deki oy kaybı ve İYİ Parti'deki çalkantılar nedeniyle bu alandaki boşluğu doldurmak için harekete geçtiği ileri sürülüyor.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim