Video-haber ekibi Voys, Türkiye'de kullanımı hızla artan metamfetamin maddesiyle ilgili hazırladıkları 'Met Çıkmazı' adlı belgesel nedeniyle 'uyuşturucuya özendirme' suçlamasıyla dava edildi. Belgeselde, madde bağımlıları ve satıcılarıyla yapılan görüşmelerin yanı sıra uyuşturucu satıcılarının tedavi merkezlerine kadar girdiğine ilişkin iddialar yer alıyordu. Gazeteciler Tunca Öğreten ve Murat Baykara hakkında ayrıca 'suçu bildirmeme' suçlaması da yapıldı. Avukat Tuba Torun, belgeselin amacının kamuoyunu ve kamu görevlilerini uyuşturucunun tehlikeleri konusunda bilgilendirmek olduğunu belirterek karara tepki gösterdi.
20 Temmuz 2024

İsrail savaş uçakları, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda petrol depoları ve elektrik santrali gibi sivil tesisler hedef alındı ve ölen ve yaralananlar olduğu bildirildi. Husiler, saldırının Yemen'in Gazze'ye verdiği desteği durdurmak amacıyla yapıldığını belirtti. Bu olay, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği yakınlarında meydana gelen İHA saldırısının ardından gerçekleşti.
20 Temmuz 2024

Bangladeş'te, kamu sektöründe liyakat esasına dayalı personel alımı talebiyle başlayan protestolarda en az 100 kişi hayatını kaybetti. Binlerce üniversite öğrencisi, devlet işlerine getirilen kota sistemine karşı çıkıyor ve bu sistemin ayrımcı olduğunu savunuyor. Protestolar ülke çapına yayılırken, polis güçlerinin barışçıl göstericilere karşı acımasız güç kullanması yaygın öfkeye neden oldu. Hükümet, protestoların ardından geniş çaplı internet kesintisi ve telefon hizmetlerini sınırlandırma kararı aldı.
20 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, KKTC'de düzenlenen Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü törenlerine katıldı ve Türkiye'deki normalleşme sürecinin Kıbrıs'ı da kapsaması gerektiğini belirtti. Özel, Kıbrıs'taki tüm siyasi partilerle görüşmeler yaptığını ve Türkiye'deki tüm siyasi partilerin de bu meseleyi sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Kıbrıs'a 'abi, ana vatan yavru vatan' söylemiyle değil, dost ve kardeş bir ülke olarak yaklaşması gerektiğini ifade etti. Özel, Türkiye'nin Kıbrıs büyükelçisi Metin Feyzioğlu'na da sitemde bulunarak, kendilerini karşılamadığı için rahatsızlıklarını Dışişleri Bakanlığı'na bildireceklerini söyledi.
20 Temmuz 2024

KONDA Araştırma'nın anketine göre, Türkiye genelinde 10 kişiden altısı sokak hayvanlarının 'uyutulması' düzenlemesine karşı çıkıyor. AKP'nin Meclis'e sunduğu bu yasa teklifi, sokak hayvanlarının uyutulmasını öngörüyor ve kamuoyunda tepki çekiyor. Ankete katılanların yüzde 63'ü bu yöntemin doğru olmadığını belirtirken, yüzde 22'si sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünüyor. Yüzde 15 ise gerekli hallerde uyutulabileceğini savunuyor.
20 Temmuz 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un, Trump sahneye çıkmadan birkaç saat önce miting alanı üzerinde insansız hava aracı (İHA) uçurduğu tespit edildi. Trump, Pennsylvania eyaletindeki mitingde kulağından vurulmuş ve arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Crooks’un arabasında bir İHA ve bu hava aracına ait ekipmanlar ele geçirildi. Crooks’un, kameralı İHA sayesinde miting üzerinden kuş bakışı görüntü elde ederek güvenlik açıklarını tespit edebildiği düşünülüyor.
20 Temmuz 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un, Trump sahneye çıkmadan önce miting alanı üzerinde drone uçurduğu tespit edildi. Trump, Pennsylvania eyaletindeki mitingde kulağından vurulmuş ve arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Crooks’un arabasında bir drone ve ekipmanları ele geçirildi. Crooks’un, drone sayesinde miting alanının güvenlik açıklarını tespit ederek saldırısını planladığı düşünülüyor.
20 Temmuz 2024

2023 yılında, serveti 30 milyon dolar ve üzerinde olan bireylerin küresel nüfusu yüzde 8 artarak 426 bin 330 kişiye ulaştı. Bu bireylerin toplam serveti 49 trilyon dolara yükseldi. ABD'de ultra yüksek net değere sahip bireylerin sayısı yüzde 13 artarak 147 bin 950 kişiye ulaştı. Önümüzdeki beş yıl içinde bu nüfusun yüzde 38 artarak 587 bin 650 kişiye ulaşması bekleniyor.
20 Temmuz 2024

Yenikapı-Kirazlı metro hattında ray bakım çalışmaları yapılacağı duyuruldu. Bu çalışmalar nedeniyle 5 Ağustos’a kadar her gün 22.00-00.00 saatleri arasında Otogar-Kirazlı arasındaki seferler gecikmeli yapılacak. Seferler saat 06.00 itibarıyla normale dönecek. Duyuru, Metro İstanbul’un sosyal medya hesabından yapıldı.
20 Temmuz 2024

Son dönemde ekmeğin dolapta mı yoksa dışarıda mı saklanması gerektiği konusunda büyük bir tartışma yaşanıyor. The Great British Bake Off’un yıldızı Paul Hollywood, ekmeğin buzdolabında saklanmasının bayatlamayı hızlandırdığını ve kendisinin ekmeğini kahverengi bir kese kağıdında mutfak tezgahında sakladığını belirtti. Ancak birçok kişi, ekmeğin küflenmemesi için buzdolabında saklanması gerektiğini savunuyor. Tartışma, uzmanların farklı görüşleri nedeniyle sonlanmış değil.
20 Temmuz 2024

Elvis Presley'in yıllarca paslanmaya terk edilen eski özel jeti, YouTuber Jimmy Webb tarafından satın alındı ve retro bir kamp aracına dönüştürüldü. Webb, jeti yaklaşık 260 bin dolara satın aldıktan sonra, uçuşa elverişli hale getirmek için gereken parçaların artık üretilmediğini fark etti ve bu nedenle jeti karavana dönüştürmeye karar verdi. Jetin içi tamamen yenilendi ve eski kokpit onarıldı. Karavan, 2024 EAA AirVenture Oshkosh'ta tanıtılacak ve Webb, karavanı bir müzeye koymayı veya ülkeyi gezmeyi planlıyor.
20 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde partisinden gelen çekilme çağrılarıyla karşı karşıya. Dün gece 12 Demokrat Partili daha Biden'ın seçimleri kaybedeceğine dair endişelerini dile getirdi. Biden'ın kampanyasına finansman sağlayan bağışçılar da bu çağrılara katılıyor. Son anketlere göre Trump, Biden'ın üç puan önünde yer alıyor.
20 Temmuz 2024

Dolar bu hafta yüzde 0,05, gram altın yüzde 0,27 ve avro yüzde 0,05 değer kaybetti. 24 ayar külçe altının gram fiyatı 2 bin 552 liraya, Cumhuriyet altınının fiyatı ise 16 bin 720 liraya geriledi. Doların satış fiyatı 33,0580 lira, avronun satış fiyatı ise 36,0230 lira oldu. İngiliz sterlininin satış fiyatı yüzde 0,35 azalarak 42,7720 liraya düşerken, İsviçre frangı yüzde 0,53 yükselişle 37,1770 liradan alıcı buldu.
20 Temmuz 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,83 değer kazanarak 11.156,20 puandan kapattı. Hafta içinde endeks en düşük 11.045,57, en yüksek 11.252,11 puanı gördü. En çok prim yapan hisse senedi yüzde 11,78 ile 1000 Yatırımlar Holding olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 8,66 ile Katılımevim Tasarruf Finansman AŞ oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler ise Koç Holding, Garanti BBVA ve Türkiye İş Bankası (C) olarak sıralandı.
20 Temmuz 2024

Diyarbakır merkezli yedi ilde düzenlenen operasyonda, e-Devlet sitesini taklit ederek dolandırıcılık yapan bir suç örgütü çökertildi ve 26 kişi tutuklandı. Suç örgütü, sahte e-Devlet siteleri kurarak ve güvenli ödeme bahanesiyle linkler göndererek mağdurları dolandırdı. Operasyonda çok sayıda dijital materyale el konuldu ve şüpheliler hakkında 76 suç dosyası bulunduğu tespit edildi. Operasyon Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
20 Temmuz 2024

Gökçer Tahincioğlu'nun yazısında, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in cinayeti davasında MHP'li isimlerin ve Ülkü Ocakları'nın rollerinin bilirkişi raporuyla açıkça ortaya konduğu belirtiliyor. Yazıda, Türkiye'de siyasi cinayetlerin genellikle cezasız kaldığı ve adaletin kişilere ve konjonktüre göre işlediği vurgulanıyor. Ayrıca, davanın siyasi ayağının iddianamede görmezden gelindiği ve bu durumun Türkiye'deki yargı sisteminin bir örneği olduğu ifade ediliyor.
20 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğine rağmen Mehmet Büyükekşi, görevinden alındı. Bu durum, siyasi iktidarın her alana müdahale etme çabasının ters teptiğini gösteriyor. Fenerbahçe’de Ali Koç’un başkanlık seçimini kazanması da benzer bir tepki olarak değerlendiriliyor. Futbol Federasyonu seçimlerinde İbrahim Hacıosmanoğlu’na verilen imzalar ve oylar arasındaki fark, delegelerin gizli oy kullanarak hoşnutsuzluklarını ifade ettiklerini ortaya koyuyor.
20 Temmuz 2024

L. Doğan Tılıç, Kıbrıslıtürkler arasında 20 Temmuz 1974 askeri harekatının anılmasına yönelik ilginin her geçen yıl azaldığını belirtiyor. Türkiye'deki ekonomik kriz ve Türk Lirası kullanımı nedeniyle Kıbrıslıtürkler ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'deki müdahaleleri, Kıbrıslıtürkler arasında artan bir rahatsızlığa neden oluyor. Bu müdahaleler, siyasi partilerin başkanlarının bile Erdoğan tarafından belirlenmesi gibi konularda tepkilere yol açıyor.
20 Temmuz 2024

Bülent Falakaoğlu, Büyükekşi'nin TFF başkanlığı döneminde yaşanan skandalları ve bu dönemin 'en kötü' başkanlık dönemi olarak nitelendirildiğini belirtiyor. Büyükekşi'nin iktidar tarafından desteklenmesinin arkasındaki güç dengelerine dikkat çeken Falakaoğlu, bu güçlerin kimler olduğunu ve hangi çıkarları koruduklarını sorguluyor. Yazıda, Göksel Gümüşdağ, Kalyon Grubu ve Gaziantep lobisi gibi isimlerin bu güç dengelerinde önemli rol oynadığı vurgulanıyor.
20 Temmuz 2024

Murat Ağırel'in yazısında, Engin Polat ve Dilan Polat'a ait şirketlerin sahte fatura kesme, çift defter tutma ve kayıt dışı para işlemleri gibi vergi suçları işlediği tespit edilmiştir. Engin Polat'ın kişisel hesabından yaptığı ödemeler ve şahsi borç verme işlemleri de raporda yer almıştır. Dilan Polat'ın sahibi olduğu şirketlerle ilgili vergi suçları tespit edilmesine rağmen, Engin Polat tüm suçları üstlenmiştir. Bu nedenle Dilan Polat hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştır.
20 Temmuz 2024

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mersin'de görülen duruşmaya Edirne Cezaevi'nden SEGBİS ile katıldı. Demirtaş, cezaevinde tutulmasının ve aldığı cezaların Türklük Sözleşmesi'ne aykırı bir siyaset izlemesinden kaynaklandığını belirtti. Mahkeme salonunda onu dinleyenler, Demirtaş'ın yılgınlık, umutsuzluk veya teslimiyet göstermediğini ifade etti. Demirtaş, bir gün halkın oylarıyla ülkeyi yöneteceğini iddia etti.
20 Temmuz 2024

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşandı. ABD merkezli hava yolu şirketleri, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası bu aksaklıktan etkilendi. CrowdStrike, sorunu tespit ettiklerini ve geçici bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu. Bu olay, dijital kıyamet kehanetlerinin aksine, güneş patlamalarından değil, siber güvenlik yazılımındaki bir sorundan kaynaklandı.
20 Temmuz 2024

Yeni bir araştırma, katı toplumsal cinsiyet normlarının olduğu ortamlarda büyüyen ergenlik çağındaki erkek çocuklarının, erkekliklerinin tehdit altında olduğunu algıladıklarında agresif tepki verebildiklerini ortaya koydu. New York Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, 200'den fazla ergen erkek çocuğu ve ebeveynlerinden biri değerlendirildi. Araştırma, erkeksi olma motivasyonları sosyal beklentiler tarafından baskı altına alınan erkek çocuklarının, cinsiyet kimlikleri tehditlerine yanıt olarak artan saldırganlık sergilediğini gösterdi. Bu durumun cinsiyetçilik, homofobi ve politik bağnazlık gibi olumsuz davranışlarla da ilişkili olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2024

Türkiye'de yaşanan sıcak hava dalgası nedeniyle Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin, sıcaklıkların afet olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Şahin, sıcak hava dalgasının birkaç gün daha sürmesi durumunda sadece İstanbul'da ölüm sayısının birkaç yüze ulaşabileceğini ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün sıcak hava dalgalarına karşı ülkelerin Sıcak Sağlık Eylem Planı hazırlamasını önerdiğini belirten Şahin, Türkiye'nin bu konuda adım atmadığını vurguladı. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocuklar gibi risk gruplarını daha fazla etkilediğini belirtti.
20 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ağrı, Artvin, Erzurum, Giresun, Kars, Rize, Trabzon, Iğdır ve Ardahan illerinde gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini belirterek bu illeri 'sarı' kodla uyardı. Sarı kod, hava durumu potansiyel tehlike oluşturabileceği anlamına geliyor ve vatandaşların dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor. Bu uyarılar, olası sel, su baskını ve yıldırım düşmesi gibi risklere karşı önlem alınmasını amaçlıyor.
20 Temmuz 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 20 Temmuz 2024 itibariyle 2 bin 454 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
20 Temmuz 2024

Timur Cihantimur, ABD'de tutuklu bulunduğu tutukevinde saldırıya uğradı. Avukatları, Cihantimur'un ciddi şekilde yaralandığını belirterek ev hapsine çıkarılması için ikinci kez talepte bulundu. Cihantimur, Türkiye'de karıştığı bir trafik kazası sonrası ABD'ye kaçmış ve Türkiye'nin talebi üzerine yakalanarak tutuklanmıştı. Saldırı sonrası hastaneye kaldırılan Cihantimur, tedavisinin ardından tekrar tutukevine geri getirildi.
20 Temmuz 2024
İşaretlediklerim