22 Ocak 2024 günü, 3 olumlu, 18 olumsuz, ve 5 önemli olmak üzere, toplam 33 olay izlendi.

Türkiye'deki ilaç fiyatlarına tepki olarak bazı yabancı ilaç firmalarının ürün çekmesi, Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer için istenen 11 bin yıldan fazla hapis cezası ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabilecek 'Hastalık X' konusunda yaptığı uyarı, ekonomik, hukuki ve sağlıkla ilgili endişeleri yansıtan haber başlıklarını içeriyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Gazze'de genel bir ateşkes yerine sadece 'insani araları' desteklediğini belirtti. Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme politikasını desteklediklerini ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinli sivillerin korunmasının önemine de vurgu yaptı. Gazze'deki sağlık durumunun felaket seviyesine ulaştığı ve birçok yaralının hastane koridorlarında yerde yattığı bilgisi de haberde yer aldı.
22 Ocak 2024

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay'a başarıyla iniş yapan ancak güneş pilleri sorunu nedeniyle uyku moduna geçirilen SLIM adlı insansız uzay aracını kurtarabileceğini belirtti. Araç, Ay'a iniş yaptıktan sonra güneş panellerinin yanlış yöne baktığı ve elektrik üretemediği fark edilince kapatıldı. JAXA, Güneş'in açısının değişmesiyle aracın kurtarılabileceğini ifade ediyor. SLIM, Ay'ın Shioli Krateri yamaçlarına iniş yapmış ve şu anda Ay gününün 'sabah' saatlerini yaşıyor.
22 Ocak 2024

Kırgızistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi arasındaki sınır bölgesinde 7,0 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin merkez üssü Kırgızistan'daki Kızıl-Su olarak belirlendi ve yerin 10 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Depremin etkisi komşu ülkelerde de hissedildi, ancak henüz can veya mal kaybıyla ilgili bilgi verilmedi.
22 Ocak 2024

Türkiye'de ilaç avro kuru, genellikle yılda bir kez güncellenirken, son dönemde reel kur ile arasındaki farkın açılması nedeniyle bazı ilaçlara erişim zorlaştı. 16 Aralık'ta ilaçlara yapılan yüzde 25'lik zam, güncel reel kura göre yetersiz bulundu ve bazı yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye pazarından çekmeye başladı. Habertürk TV'ye göre, epilepsi, parkinson ve migren gibi hayati önem taşıyan ilaçlar da dahil olmak üzere, üç firma bazı ilaçlarını artık Türkiye'de satmayacak. Novartis gibi çokuluslu ilaç firmaları da bazı ilaçların satışını durdurduğunu açıkladı.
22 Ocak 2024

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, daha önce sıkça savunduğu Kanal İstanbul projesi hakkında net bir yanıt vermekten kaçındı. Bir gazetecinin sorusu üzerine, İstanbul halkının gündeminde olmayan hiçbir şeyin kendilerinin de gündeminde olmayacağını belirtti ve İstanbul halkının istekleri doğrultusunda çalışacaklarını ifade etti. Daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yaparken projeyi 'Türkiye'nin en çevreci şehircilik projesi' olarak nitelendirmişti.
22 Ocak 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı tüketici enflasyonunun yüzde 64,7 olarak hesaplanmasına rağmen vatandaşlar tarafından yüzde 129,4 olarak hissedildiğini belirtti. Bu oran, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan yüzde 127,21'lik 12 aylık enflasyon verisiyle benzerlik gösteriyor. TÜİK, hissedilen enflasyonun kişisel gelir seviyeleri, harcama kalıpları ve tüketim alışkanlıklarının farklılıklarından kaynaklandığını ifade ediyor. Ayrıca, halkın resmi istatistiklere, özellikle enflasyon verilerine duyduğu güvensizliği tüm ülkeler için geçerli bir sorun olarak görüyor.
22 Ocak 2024

Antalya sahilinde bulunan dokuz cesedin gizemi devam ederken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuyla ilgili bilgi verdi. Bakan Yerlikaya, cesetlerden birinin daha önce kaybolan M.Ş.E'ye ait olabileceğini, diğer cesetlerin kıyafetlerinin Suriye'de üretildiğini ve geçtiğimiz ay Lübnan ile Suriye arasından hareket eden ve kaybolan bir teknenin yolcuları olabileceklerini belirtti. Ayrıca, Muğla sahilinde bulunan bir cesedin de 6 Ocak'ta kaybolan düzensiz göçmenlerden biri olabileceği değerlendiriliyor. Kimlik tespit çalışmaları ve soruşturma devam etmektedir.
22 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi, Ekşi Sözlük platformuna uygulanan erişim engelinin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Bu kararın ardından, daha önce 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle kapatılan Ekşi Sözlük'e erişim engeli kaldırıldı. Platform, ilk itirazının ardından kısa bir süreliğine erişime açılmış, ancak kısa süre sonra tekrar kapatılmıştı. Yönetimin Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı konu lehlerine sonuçlandı ve site yeniden erişime açıldı.
22 Ocak 2024

Antisemitik ve ırkçı nefreti teşvik etmekle suçlanan Elon Musk, Polonya'daki Auschwitz-Birkenau Nazi toplama kampını ziyaret etti. Ziyaret, Avrupa Yahudi Derneği'nin Krakow'da düzenleyeceği antisemitizm konulu konferansa katılacak isimlerle birlikte gerçekleşti. Musk, daha önce bir sosyal medya kullanıcısının antisemitizmle ilgili yorumuna destek verdiği için eleştirilmiş ve bu durum bazı reklam verenlerin platformdan çekilmesine yol açmıştı. Musk, satın aldığı sosyal medya platformu üzerinden antisemitik mesajlara göz yumduğu gerekçesiyle Yahudi sivil toplum kuruluşları tarafından suçlanmaktadır.
22 Ocak 2024

İstanbul Taksim'de 13 Kasım 2022'de gerçekleşen ve altı kişinin ölümü, 99 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıya ilişkin davanın dördüncü duruşmasında üç sanık tahliye edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Bakar Carkes, Hasan Aburas ve Muhap Ammari'nin suç vasfının değişme ihtimali ve tutukluluk sürelerini göz önünde bulundurarak tahliye kararı verdi. Ayrıca, sanıkların terör örgütüyle bağlantılarının araştırılması için ilgili güvenlik kurumlarına yazı yazılmasına ve duruşmanın 12 Şubat'a ertelenmesine karar verildi.
22 Ocak 2024

Otomotiv üreticisi BMW, verimliliği artırmak amacıyla Güney Carolina'daki Spartanburg fabrikasında insansı robotları test etmeye hazırlanıyor. Figure şirketi tarafından geliştirilen Model 01 isimli robotlar, fabrikada belirli görevleri üstlenmek üzere tasarlanmış. Robotların hangi görevleri üstleneceği ve kaç adet kullanılacağı henüz netleşmemiş olsa da, kutu taşıma, ürün seçme ve yerleştirme gibi tekrarlayıcı işlerde kullanılması planlanıyor. Figure, robotlarında insan eli gibi hünerli bir el geliştirmeye odaklanıyor.
22 Ocak 2024

Kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer ve 20 kişi hakkında, 572 mağdurun şikayetinin ardından başlatılan ikinci soruşturma sonucunda yeni bir iddianame hazırlandı. İddianamede, Özer'in 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'örgüt kurma ve yönetme' suçlarından 11 bin 462 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Özer, daha önce Arnavutluk'tan iadesi sonrası 11 bin 196 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezasına mahkum edilmişti. Yeni mağdurların ortaya çıkması üzerine ikinci bir soruşturma dosyası açılmıştır.
22 Ocak 2024

Real Madrid'in La Liga'da Almeria ile oynadığı maçta, Arda Güler oyuna alınmayı beklerken sonradan oyuna dahil edilmedi. Bunun üzerine ısınma yeleğini yere atarak yedek kulübesine oturdu ve bu hareketi teknik direktör Carlo Ancelotti'ye karşı bir tepki olarak değerlendirildi. Real Madrid, maçı uzatmalarda 3-2 kazandı.
22 Ocak 2024

'Kızıl Goncalar' adlı dizi, tarikatların kamusal alandaki etkisini eleştirdiği için RTÜK tarafından para ve yayın durdurma cezasına çarptırılmıştı. Üç haftalık bir aradan sonra yeni bölümüyle geri dönen dizi, çekim mekanlarını değiştirmek zorunda kalmış ve sanatçılar ile vatandaşlar tarafından sansüre karşı tepkiler ortaya konmuştu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dizinin milli ve manevi değerlerle dalga geçtiğini iddia ederek cezayı savunmuş, ancak dizi uluslararası medyada da yer bulmuş ve sansür tartışmalarını alevlendirmiştir.
22 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında riskli yapılarda oturan malik ve kiracılara yapılan kira yardımını artırdı. Maliklere 18 ay boyunca aylık 4 bin 500 lira olan yardım 7 bin liraya, kiracılara 12 ay sağlanan 4 bin 500 lira yardım da 7 bin liraya yükseltildi. Binada ikamet etmeyen maliklere verilen aylık 3 bin lira yardım ise yüzde 50 artışla 4 bin 500 liraya çıkarıldı. Ayrıca, İBB'den yardım alanlar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sağladığı kira yardımından da faydalanabilecek.
22 Ocak 2024

Bilim insanları, Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının son 40 yılda 2 derece arttığını belirledi. Bu artış, bölgede şiddetli hava olaylarına yol açabilir. ODTÜ ve Dokuz Eylül Üniversitesi uzmanları, Akdeniz'in iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilendiğini ve bu eğilimin devam etmesi halinde 2040 yılında sıcaklığın 2,2 dereceye ulaşabileceğini öngörüyorlar. Ayrıca, Akdeniz'de özellikle kış yağışlarında azalma bekleniyor.
22 Ocak 2024

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Covid-19'un yeni varyantının yol açtığı anksiyete şikayetlerinin arttığını ve 'buzlu cam' görünümünün akciğerlerde tekrar görülmeye başladığını belirtiyor. Ayrıca, grip, domuz gribi ve RSV gibi solunum yolu virüslerinin birden fazla hastalığa yol açabileceğini ve öksürük şikayetleri olan hastaların doktora başvurması gerektiğini vurguluyor. Acil servislerde ve polikliniklerde yoğunluk yaşandığı, öksürük ve zatürre vakalarının arttığı, ayrıca tüberküloz vakalarında da dünya genelinde bir artış gözlemlendiği ifade ediliyor.
22 Ocak 2024

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, kara yoluyla ulaşımın olmadığı Gökyar Burnu mevkisinde bir kadın cesedi bulundu. Sahil güvenlik ve jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi. Bir kolu olmayan kadın cesedinin kimlik tespiti ve otopsi işlemleri için Muğla Adli Tıp Kurumuna gönderildiği belirtildi.
22 Ocak 2024

Antalya'nın Serik ilçesinde sahile vurmuş iki yeni ceset daha bulunarak, bir hafta içinde kıyıya vuran ceset sayısı sekize çıktı. Cesetlerin cinsiyetleri ve kimlikleri belirsiz olup, iskelet haline gelmiş durumda. Otopsi ve kimlik tespiti için cesetler Antalya Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Antalya Valiliği, bulunan cesetlerin Suriye'den yola çıkan ve bağlantısı kesilen bir tekne kazasından kaynaklanmış olabileceğini değerlendiriyor.
22 Ocak 2024

Bloomberg HT tarafından yapılan ankete göre, katılan 23 kurumun medyan beklentisi Merkez Bankası'nın ocak ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çıkarması yönünde. Ankette, faiz artışının ardından ilk indirimin 2024'ün üçüncü veya dördüncü çeyreğinde olabileceği öngörülüyor. Türkiye ekonomisi için döviz ihtiyacının devam ettiği ve bu bağlamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'in yatırımcılarla görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Ayrıca, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yönelik 35 milyar dolarlık yatırım paketi duyurduğu bilgisi de veriliyor.
22 Ocak 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, 'Hastalık X' adını verdikleri ve henüz bilinmeyen bir patojenden kaynaklanabilecek bir hastalığın, Covid-19 salgınından 20 kat daha ölümcül olabileceğini ve her beş yılda bir yeni bir salgın haline gelebileceğini ifade etti. DSÖ, Hastalık X için dünya genelinde hazırlıklı olunması gerektiğini vurgularken, Toronto Üniversitesi'nden bir profesör, bu durumun hızla yayılan bir hastalık tehdidine karşı dünyanın nasıl tepki vereceği konusunda varsayımsal bir hazırlık olduğunu belirtti.
22 Ocak 2024

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Türkiye ziyareti sırasında Kapalıçarşı'yı gezerken yanında bulunan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Meloni için olumlu ifadeler kullandı. Ortaylı, Meloni'yi Avrupa başbakanları arasında en başarılı ve renkli bulduğunu, siyasi görüşleri hakkındaki abartılara katılmadığını ve onu liberal bir siyasetçi olarak tanımladığını belirtti. Ayrıca Meloni'nin mütevazı, halka yakın ve kibar bir kişiliğe sahip olduğunu vurguladı. Haberde ayrıca Meloni'nin 'faşist' olarak nitelendirilmesi ve bu sebeple bazı kişilere dava açması da yer aldı.
22 Ocak 2024

Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA), 22 Ocak 2024'te KAP'a yaptığı bildirimle, Erdemoğlu Holding A.Ş.'ye tahsisli olarak satılmak üzere ihraç edilen şarta bağlı paya dönüştürülebilir borçlanma aracının satışının tamamlandığını duyurdu. İhraç edilen borçlanma aracının anapara tutarı 3.547.703.506 TL olarak belirtildi. Aynı hafta içinde SASA hisseleri yatırımcılar tarafından satış baskısı altında kaldı ve Yatırım Finansman şirketi müşterileri tarafından net -279.674.508 TL değerinde satış yapıldı.
22 Ocak 2024

Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla'nın güncellenen Model 3 tasarımı, Avustralya'daki güvenlik standartlarını karşılayamadığı için satışları askıya alındı. Sorun, arka koltuklarda çocuk koltuğu bağlama aparatının bulunmamasından kaynaklanıyor. Tesla, sorunu çözmek için yetkililerle görüşmelerini sürdürüyor ve araçların geri çağrılması konusunda henüz bir karar verilmedi. Yenilenen Model 3, aerodinamik yapısı ve menzili artırılmış olup, iç tasarımda da önemli değişiklikler içeriyor.
22 Ocak 2024

Time dergisi, Morning Consult araştırma şirketinin verilerine dayanarak, 43 ülkede İsrail'e desteğin azaldığını yazdı. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırıları sonrası Gazze'ye savaş ilan etmiş ve sivil yerleşim yerleri ile hastaneleri hedef almıştı. Ankete göre, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Latin Amerika ülkelerinde İsrail'e karşı olumlu görüşler olumsuza dönüşmüş, Japonya, Güney Kore ve Britanya'da da destek oranları düşmüştür. ABD ise İsrail'e desteğini sürdürmekte, ancak oranlar azalmıştır.
22 Ocak 2024

Bilim insanları, küresel ısınmanın etkisiyle eriyen Sibirya'daki permafrost tabakasından binlerce yıl öncesine ait 'zombi virüslerin' çıkma ihtimalinin yeni bir pandemiye yol açabileceğini belirtiyor. Aix-Marseille Üniversitesi'nden genetikçi Jean-Michel Claverie, insan bağışıklık sisteminin bu virüslerle henüz karşılaşmadığını ve bu durumun ihmal edildiğini ifade ediyor. Bilim insanları, bu tehdide karşı 'Arktik izleme ağı' oluşturarak, virüslerin açığa çıkma riskine karşı önlemler ve karantina merkezleri planlıyor.
22 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın restorasyon çalışmalarının ardından açılan Artİstanbul Feshane, Tate Modern ile iş birliği yaparak 'Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde' sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eseri yer alıyor ve Tate Modern'in küratörü Valentina Ravaglia tarafından düzenleniyor. 23 Ocak-19 Mayıs tarihleri arasında ziyarete açık olan sergi, optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektifle ele alıyor ve 20'nci yüzyıl sanatına bir yolculuk sunuyor.
22 Ocak 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 22 Ocak 2024 tarihinde önceki kapanışına yakın bir seviye olan 7.996,10 puandan haftaya başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa genel olarak artış eğiliminde olmasına rağmen, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle endeks dalgalanmalar yaşamaktadır. Önceki Cuma gününü 7.996,70 puandan kapatan Borsa İstanbul, yeni haftaya yüzde 0,01'lik hafif bir değer kaybıyla başlamıştır.
22 Ocak 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'de 23 il için sarı kodlu meteorolojik uyarı yayımladı. Uyarıda, bu illerde kuvvetli yağmur ve yer yer yoğun kar yağışı beklendiği belirtildi. Ayrıca, meteoroloji renk kodlarının anlamları açıklandı: yeşil kod herhangi bir uyarı gerektirmeyen durumları, sarı kod potansiyel tehlikeli hava durumlarını, turuncu kod tehlikeli hava durumlarını ve kırmızı kod ise çok tehlikeli hava durumlarını ifade ediyor.
22 Ocak 2024

22 Ocak 2024 tarihinde, saat 9:02 itibarıyla gram altın 1.965 lira fiyatla işlem görmekte. Aynı zamanda spot altın ons fiyatı 2.023,26 dolar olarak belirlenmiş durumda. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası ABD Doları/TL kuru dikkate alınarak hesaplanmaktadır ve belirtilen seviyede işlem görmeye devam etmektedir.
22 Ocak 2024

Türk Lirası, 22 Ocak 2024 tarihinde dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 30,2177 ve avro/TL 32,9690 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro kurları önemli ölçüde yükselmiştir. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz bulunması sonucunda döviz kurlarındaki yükseliş devam etmektedir.
22 Ocak 2024

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen BUDO ve İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), olumsuz hava koşulları sebebiyle bazı seferlerini iptal etti. BUDO'nun sabah ve öğleden önceki İstanbul-Bursa ve Armutlu hatlarındaki seferleri ile İDO'nun Bandırma-Yenikapı-Kadıköy hattındaki üç seferi yapılamayacak.
22 Ocak 2024

Florida Valisi ve Cumhuriyetçi Parti'nin önemli isimlerinden Ron DeSantis, 2024 ABD başkanlık seçimleri için aday adaylığından çekildiğini duyurdu. DeSantis, sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile bu kararını kamuoyu ile paylaştı ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ı destekleyeceğini belirtti. DeSantis, başarılı olamayacağını düşündüğü için adaylıktan çekildiğini ve seçmenlerin zamanını ve kaynaklarını daha fazla harcamak istemediğini ifade etti. ABD'de ön seçim süreci devam ederken, resmi adayların belirleneceği parti kongreleri Temmuz ve Ağustos aylarında yapılacak.
22 Ocak 2024
İşaretlediklerim