Ukrayna doğumlu 26 yaşındaki Karolina Shiino, Japonya güzellik yarışmasını kazanarak Japonya'da kimlik tartışmalarının alevlenmesine neden oldu. Shiino, beş yaşında Japonya'ya gelmiş ve 2022'de Japon vatandaşlığına geçmişti. Yarışmayı kazandıktan sonra ırksal engellerle mücadele ettiğini ve bu ödül sayesinde Japon olarak kabul edildiğini hissettiğini ifade etti. Ancak sosyal medyada, Shiino'nun Japon kökenli olmaması ve Japon güzellik standartlarına uymadığı yönünde eleştiriler yapıldı. Benzer bir tartışma, 2015'te Japon ve Afro-Amerikan kökenli Ariana Miyamoto'nun yarışmayı kazanmasıyla da yaşanmıştı.
24 Ocak 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveç'in NATO üyeliğini Macaristan Parlamentosu'nun ilk fırsatta onaylayacağını belirtti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ardından, İsveç'in NATO'ya katılımı için tek kalan engel Macaristan'dı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yapılan telefon görüşmesinde Orban, bu konudaki desteklerini ifade etti. Ancak Macaristan Parlamentosu'nda İsveç ile ilgili oylamanın ne zaman yapılacağı henüz netleşmedi.
24 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Dr. Tolga Sütlü, görevinden haksız yere uzaklaştırıldığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. İstanbul 12'inci İdare Mahkemesi, Sütlü'nün görevden uzaklaştırılmasını hukuka aykırı bularak iptal etti ve ödenmeyen maaşların faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Sütlü, bu süreçte Acıbadem Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlamıştı. Davanın sonucunu sosyal medya üzerinden paylaşarak, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti.
24 Ocak 2024

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft'un piyasa değeri, hisselerindeki yüzde 68'in üzerindeki yıllık artışın ardından ilk kez 3 trilyon doları aştı. Şirketin hisse değeri, gün içinde yüzde 1'in üzerinde artarak 404,78 dolara yükseldi ve böylece Microsoft, 3,03 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Apple'ın ardından dünyanın en değerli ikinci şirketi konumuna geldi. Microsoft'un yapay zeka alanındaki yatırımlarının hisse değerlerindeki artışta etkili olduğu belirtiliyor.
24 Ocak 2024

Anadolu 1'inci Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, yazar İclal Mine Kırıkkanat'ın açtığı davada Elif Şafak ve yayınevi Doğan Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. AŞ'nin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti. Elif Şafak'ın 'Bit Palas' adlı eseri ile Kırıkkanat'ın 'Sinek Sarayı' arasında intihal olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, Şafak ve yayınevinin toplamda 159 bin 51 lira 65 kuruş maddi ve 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi ve kararın bir gazetede ilan edilmesini istedi.
24 Ocak 2024

İstanbul'da akşam saatlerinde etkili olan yağmur nedeniyle trafik yoğunluğu yüzde 90 seviyelerine çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yoğunluk haritasına göre Avrupa Yakası'nda yüzde 83, Anadolu Yakası'nda ise yüzde 90 trafik yoğunluğu yaşandı. Özellikle D-100 kara yolu, Basın Ekspres Caddesi, TEM Otoyolu ve Şile Otoyolu gibi ana arterlerde trafik ağır ilerledi. İş çıkışı saatlerinde toplu taşıma duraklarında da yoğunluk oluştu.
24 Ocak 2024

Konya'nın Sarayönü ilçesinde, Roma dönemine ait bir yer altı şehrinin kuzeyinde, tünellerle bağlı yeni bir yer altı şehri bulundu. Keşfedilen şehirde 20 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek bir sarnıç ve çeşitli büyüklükte işlikler, şaraphane gibi mekanlar yer almakta. Yer altı şehrinin 8'inci yüzyıla tarihlendirildiği ve 41 mekanın tespit edildiği belirtiliyor. Sarnıçta, bir orduya yetecek kadar su bulunduğu ve suyun kalitesinin yüksek olduğu tespit edilmiş.
24 Ocak 2024

CHP tarafından TBMM Genel Kurulu'nda sunulan, haberlere getirilen erişim engellerinin araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye'de son 10 yılda 35 bin haberin erişime engellendiğini ve 30 bin haberin silindiğini belirtti. Çakırözer, bu engellemelerin çoğunlukla üst düzey kamu şahsiyetleri ve iktidara yakın şirketlerin talepleri üzerine yapıldığını ifade etti. Ayrıca, sadece yılın ilk haftasında 688 habere erişim engeli getirildiğini vurguladı.
24 Ocak 2024

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumalarının saldırısına uğrayan gazeteci Sinan Aygül, saldırganlara hakaret ettiği gerekçesiyle 2 ay 5 gün hapis cezasına mahkum edildi. Aygül, belediye ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirmiş ve saldırıya uğramıştı. Saldırganlar 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklanmış, ancak ilk duruşmada serbest bırakılmışlardı. Aygül'ün daha önce aldığı cezalar nedeniyle yeni cezasında tekrar hükümleri uygulanacak ve cezanın tamamını kapalı ceza infaz kurumunda geçireceği belirtildi.
24 Ocak 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), vatandaşların yıllık enflasyonu yüzde 129,4 olarak 'hissedildiğini' belirtirken, TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon oranının yüzde 64,7 olduğunu ifade etti. ENAG'ın açıkladığı yüzde 127,21'lik enflasyon oranıyla benzerlik gösteren bu 'hissedilen enflasyon' verisi, TÜİK tarafından yapılan 'tüketici eğilim anketi' sonuçlarına dayanıyor. TÜİK, resmi enflasyon verilerinin bu şekilde eleştirilmesini 'manipülatif ve art niyetli' olarak nitelendirdi ve tüketicilerin enflasyon algısının farklı olmasının normal olduğunu, Avrupa Birliği ülkelerinde bu farkın daha yüksek olduğunu belirtti.
24 Ocak 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geri ödeme listesindeki ilaçların yaklaşık %38'inde hastaların fiyat farkı ödemeleri gerekiyor. SGK'nın ilaç firmalarından istediği yüksek oranlardaki iskontolar ve firmaların bu iskontolardan vazgeçme eğilimi nedeniyle, ilaç fiyatlarındaki farklar hastalara yansıtılıyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı'nın ifadelerine göre, bu durum özellikle dar gelirli vatandaşları ve emeklileri olumsuz etkiliyor. 2024 yılında hastaların cebinden çıkacak fiyat farkının 18 milyar TL civarında olacağı tahmin ediliyor.
24 Ocak 2024

Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan gayrimüslim diplomatlar için Riyad'da içki dükkanı açmayı planlıyor. Müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırması, dışişleri bakanlığından izin alması ve aylık kotalara uyması gerekecek. Dükkan, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu diplomatik bölgede açılacak. Suudi Arabistan'da içki tüketimi yasak olup, cezaları ağır; bu nedenle içkiye erişim genellikle diplomatik posta veya karaborsa yoluyla sağlanıyor.
24 Ocak 2024

FOX TV, isim ve logo değişikliğine giderek yeni adını Now TV olarak duyurdu. Disney grubunun FOX'u satın alması sonucu belli bir süreliğine sahip olduğu isim hakkının süresinin dolması nedeniyle bu değişiklik gerçekleşti. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı duyuru ile kanalın yeni adının Now TV olduğunu ve RTÜK'ün değişiklik talebini onayladığını bildirdi.
24 Ocak 2024

Endeksa'nın Aralık 2023 raporuna göre Türkiye genelinde ortalama ev fiyatları 3 milyon lirayı aşarak 3 milyon 92 bin 700 lira oldu. Metrekare başına satış fiyatı 23 bin 790 lira olarak belirlendi. Konut yatırımının geri dönüş süresi ortalama 15 yıl olarak hesaplandı. Aralık ayında konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 33 azalırken, İstanbul, Ankara ve İzmir'de fiyatlar sırasıyla yüzde 73, yüzde 102 ve yüzde 78 arttı. Hatay'da ise fiyatlar bir yılda yüzde 124 artış gösterdi.
24 Ocak 2024

Rusya'nın Belgorod bölgesinde Ukraynalı esir askerleri taşıyan bir İlyuşin İl-76 askeri nakliye uçağı düştü. Uçakta 74 kişi bulunuyordu, bunların arasında Ukraynalı askeri esirler, refakatçiler ve mürettebat yer alıyordu. Belgorod Bölge Valisi Gladkov olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Belgorod bölgesi, Ukrayna sınırına yakınlığı nedeniyle son aylarda sık sık saldırılara maruz kalmıştı.
24 Ocak 2024

Gökbilimciler, NASA'nın TESS uydusundan elde edilen verileri kullanarak, güneş sistemimizin dışında yaşam için uygun sıcaklıklara sahip olabilecek 85 ötegezegen tespit etti. Bu gezegenlerin boyutları Jüpiter, Satürn ve Neptün'e benzerken, yörünge süreleri 20 ila 700 gün arasında değişiyor. Araştırmacılar, bazı gezegenlerin 'yaşanabilir bölge' olarak adlandırılan, yıldızlarından yaşamı destekleyecek doğru sıcaklığı sağlayacak kadar uzaklıkta olduğunu belirtiyor. 60'ı yeni keşfedilen bu gezegenlerden 25'i daha önce farklı tekniklerle tespit edilmişti.
24 Ocak 2024

Britanya'da yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran 55 yaşındaki bir çobanın kalbinde, daha önce bilinmeyen bir bakteri türü tespit edildi. Doktorlar, geleneksel laboratuvar testleriyle tanımlayamadıkları bakteriyi, nanopore sıralayıcı teknolojisi kullanarak DNA dizilerini okuyarak tanımladılar. Uluslararası Sistematik ve Evrimsel Mikrobiyoloji Dergisi'nde yayınlanan çalışmaya göre, bu yeni bakteri türü 'Variovorax' grubuna ait ve hasta, kuzulama mevsimi sırasında veya koyunları ilaçlarken enfekte olmuş olabilir. Hasta, yeni bakteri türüne memleketi Canterbury'nin Latince adı olan 'Variovorax durovernensis' adının verilmesini istedi.
24 Ocak 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılında motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) geliri 441,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu miktar, hükümetin 203 milyar lira olarak belirlediği hedefin iki katından fazladır. 2022 yılında elde edilen ÖTV geliri ise 167,1 milyar lira idi. Dolar bazında da 2023 yılı, 18,6 milyar dolar ile rekor bir gelir elde edilmesine sahne oldu. Son dört yılda dolar bazında motorlu taşıtlardan toplanan ÖTV yüzde 675 artış gösterdi.
24 Ocak 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin İstanbul belediye başkanı adayının Buğra Kavuncu olduğunu duyurdu. Aynı zamanda, Balıkesir belediye başkanı adayının Turhan Çömez olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu adayların açıklanması, yerel seçimler öncesinde İYİ Parti'nin stratejilerini ve aday tercihlerini göstermesi açısından önemli.
24 Ocak 2024

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, İstanbul Finans Merkezi'nde yaptığı açıklamada, 2024 yıl sonu için dolar/TL kuru tahmininin 39-40 lira olacağını belirtti. Enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra düşüşe geçeceğini ve yıl sonunda yüzde 40-45 seviyelerine inmesinin beklendiğini ifade etti. Çakar, enflasyonun kalıcı olmadan düşürülmesinin önemine vurgu yaparken, kredi kartı harcamalarıyla ilgili düzenlemelerin olabileceğini ve bu konuda aksiyon alınacağını düşündüğünü söyledi.
24 Ocak 2024

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerinde bulunduğu belirlenen işletmelere toplam 103,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Ekmek satışında belirlenen fiyat tarifesini aşan işletmelere 55 milyon lira, otomotiv sektöründe piyasa dengesini bozan işletmelere 27 milyon lira, hazır beton ve çimento üreticilerine 15 milyon lira, tavukçuluk sektöründeki işletmelere ise yaklaşık 5 milyon lira ceza verildi. Bu cezalar, piyasa işleyişini ve serbest rekabeti olumsuz etkileyen uygulamalar nedeniyle kesildi.
24 Ocak 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 24 Ocak 2024 tarihinde güne 7.950,06 puandan başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa genel olarak artış eğiliminde olmasına rağmen, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle endeks dalgalanmalar gösteriyor.
24 Ocak 2024

ABD yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladığını ve bu kararın ardından Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına olumlu baktıklarını belirtti. Wall Street Journal, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine 'Evet' demesi durumunda ABD'den 40 adet F-16 alabileceğini yazmıştı. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in üyeliğinin ittifakı güçlendireceğini ve Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunun ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu ifade ettiler. Ayrıca, Kongre'nin silah satışlarında önemli bir rol oynadığı ve bu konuda çalışmaların sürdüğü vurgulandı.
24 Ocak 2024

Kamu İhale Kurumu, Kamu İhale Kanunu'nda yer alan eşik değerler ve parasal limitlerin Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık 2023 dönemi Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne göre yüzde 44,22 oranında artırıldığını duyurdu. Bu değişiklik 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Yayımlanan tebliğde, mevcut ve yeni eşik değerler ile parasal limitler ve tutarlar karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
24 Ocak 2024

24 Ocak 2024 tarihinde, saat 9:03 itibarıyla gram altın Türkiye piyasasında 1.970 lira fiyatla işlem görmekte. Aynı zamanda spot altın ons fiyatı 2.024,01 dolar olarak belirlenmiş. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası ABD Doları/TL kuru dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
24 Ocak 2024

24 Ocak 2024 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmektedir. Dolar/TL 30,2884, avro/TL ise 32,9300 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro karşısında TL'nin değeri düşmeye devam etmiştir. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz bulunması sonucunda döviz kurlarındaki yükseliş trendi devam etmektedir.
24 Ocak 2024

Kabataş-Bağcılar tramvay hattında bir kara yolu aracının arızalanması sonucu tramvay seferleri etkilendi. Arıza nedeniyle tramvay seferleri sadece Kabataş-Soğanlı istasyonları arasında gerçekleştirildi. Metro İstanbul'un sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada durum bilgilendirildi.
24 Ocak 2024

Maliye Hazinesi, TEDAŞ ve TEİAŞ adına kayıtlı olan ve 12 farklı ilde bulunan toplam 73 taşınmazın özelleştirilmesine Cumhurbaşkanı Kararı ile karar verildi. Bu taşınmazlar, satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli gibi çeşitli yöntemlerle özelleştirilecek. İstanbul ve İzmir'de en fazla taşınmazın özelleştirileceği iller arasında yer alıyor. Özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.
24 Ocak 2024

Türk Hava Yolları (THY), yurtiçi uçuşlarda yolcularına ücretli internet hizmeti sunmaya başladığını duyurdu. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu hizmetten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yolcular, uçuş boyunca sınırsız mesajlaşma için 150 lira, sınırsız internet için ise 350 lira ödeyerek hizmeti satın alabilecekler.
24 Ocak 2024
İşaretlediklerim