Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart yerel seçimleri için İzmir'deki adaylarını belirlemek üzere toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) toplantılarının ardından aday listesini açıkladı. Oylama sonucunda Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak seçildi. Ayrıca İzmir'in çeşitli ilçeleri için de adaylar belirlendi ve toplamda CHP'nin 227 belediye başkan adayı kamuoyuna duyuruldu.
29 Ocak 2024

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay'a yumuşak iniş yapan ve güneş panellerindeki bir sorun nedeniyle uyku moduna alınan SLIM uzay aracının sorununun çözüldüğünü ve aracın yeniden sinyal göndermeye başladığını duyurdu. SLIM, Ay'da su ve insan yaşamını sürdürebilmek için gerekli maddeleri araştırmayı hedefliyor. Ayrıca, aracın kullandığı hassas iniş teknolojisi sayesinde Ay'ın engebeli kutuplarını keşfetmek de planlanıyor. SLIM projesi üzerinde yirmi yılı aşkın süredir çalışılıyor ve bu JAXA'nın Ay'a ikinci iniş girişimi.
29 Ocak 2024

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından iki defa hak ihlali kararı verilmesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüleceği iddiaları üzerine, 57 baro başkanı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a açık mektup yayınlayarak, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması gerektiğini ve aksi bir durumun Anayasa'nın ihlali olacağını belirtti. Mektupta, TBMM'de Can Atalay hakkındaki hükmün okunmaması yönünde bir irade beklediklerini ifade ettiler.
29 Ocak 2024

İspanya'da, hastanelerden sahte evraklar kullanarak kimsesizlerin cesetlerini çalan ve bunları tıp fakültelerine satan bir suç örgütü, polis operasyonuyla çökertildi. Yaşları 41 ile 74 arasında değişen dört İspanyol vatandaşı yakalandı. Örgüt, kimsesiz, yaşlı veya hayati riski bulunan kişileri hedef alıyor, ölümlerinin ardından sahte evraklarla cesetleri alıp tıp fakültelerine 1200 avro karşılığında satıyordu. Soruşturma, bir cenazeevinin Valensiya'daki bir hastaneden düzensiz şekilde ceset kaldırması ve belgelerde sahtecilik yapılmasının fark edilmesiyle başladı.
29 Ocak 2024

Alman hükümeti, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir'in, Gazze'den Filistinlilerin sınır dışı edilerek İsrail yerleşim yerleri kurulması yönündeki sözlerine 'Gazze Filistinlilere aittir' diyerek sert bir tepki gösterdi. Alman Dışişleri Bakanlığı, Filistin halkının sınır dışı edilmesinin ve Gazze'nin yeniden İsrail yerleşimi olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede kalıcı barış ve istikrar için iki devletli çözümün önemine vurgu yaptı.
29 Ocak 2024

Britanya hükümeti, 11 ila 17 yaş arasındaki gençler arasında elektronik sigara kullanım oranlarının artması sebebiyle tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı. Ayrıca, çocuklara pazarlanmasını ve reşit olmayanlara satışını engellemek için de önlemler alınacak. Başbakan Rishi Sunak, bu konunun çocuklar arasında endişe verici bir trend olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Victoria Atkins, yasağın bu yıl yapılacak genel seçimler öncesinde parlamentoda kabul edileceğini öngörüyor.
29 Ocak 2024

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş hakkı ve asgari ücretin üzerinde maaş talepleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşme talebinde bulundu. Talep, dört saatlik bir bekleyişin ardından kabul edildi ve temsili bir grup öğretmen Bakan Yardımcısı Kemal Şanlıoğlu ile görüşmek üzere bakanlığa gitti. CHP ve DEM Parti milletvekilleri öğretmenlerin eylemine destek verdi ve CHP, konuyla ilgili araştırma önergesi ve kanun teklifi sunacağını açıkladı.
29 Ocak 2024

Zehirli ve istilacı nitelikteki balon balıkları, Akdeniz, Ege ve Karadeniz'den sonra Marmara Denizi'ne de yayılmaya başladı. Deniz biyoloğu Mert Gökalp, bu balıklarla mücadele için etkili kararlar alınması gerektiğini belirtiyor. Balon balıkları, 1989'da Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç etti ve Türkiye'de ilk kez 2003'te görüldü. Yırtıcı bir tür olmadığı için hızla çoğalıyor ve yerel balık türlerini tehdit ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, balon balığı avcılığı için ödeme yaparak mücadele etmeye çalışsa da bu çabalar yeterli olmuyor ve Gökalp, balon balıklarının kullanım alanlarına odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
29 Ocak 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Erzurum merkezli 20 ilde 'Sibergöz-20' adı verilen eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonda, araç kiralama ve sigorta firmalarının isimlerini kullanarak oluşturulan oltalama siteleri üzerinden vatandaşlardan para talep ederek haksız kazanç sağlayan 64 şüpheli yakalandı. Ayrıca ruhsatsız tabancalar, döviz, Türk lirası, altın ve dijital materyaller ele geçirildi.
29 Ocak 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,50 artışla 8,471,70 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 114,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,13 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,62 değer kazandı. Ulaştırma sektörü endeksi en çok kazandıran olurken, sigorta sektörü endeksi en çok gerileyen oldu. Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarını bekleyen küresel piyasaların karışık seyrettiğini, ancak yurt içi piyasaların pozitif ayrıştığını belirtti.
29 Ocak 2024

31 Mart yerel seçimlerinde kullanılacak oy pusulasında partilerin sıralaması için Yüksek Seçim Kurulu'nda kura çekimi yapıldı. 35 partinin katıldığı kurada AKP ilk sırada yer aldı. CHP, bu sonuca itiraz ederek YSK'ya başvuruda bulundu. Oy pusulasındaki diğer partilerin sıralaması da haberde belirtilmiş.
29 Ocak 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Kulüpler Birliği temsilcilerinin oluşturduğu Yayın İhale Komisyonu, Süper Lig ve 1. Lig maçlarının yayın hakları ihalesi için doküman teslim süresini 26 Ocak'tan 2 Şubat'a kadar uzattı. İhale, 2024-2027 sezonlarını kapsayacak ve kapalı teklif ve pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek. İhale sürecinin 29 Şubat'a kadar tamamlanması planlanıyor, teklifler için son tarih ise 14 Şubat olarak belirlendi. Şu ana kadar dört kurum ihale dosyasını aldı ve dört yabancı kurumun da ilgilendiği belirtiliyor.
29 Ocak 2024

ABD'li gezi firması Lonely Planet, 'Dünyanın En İnanılmaz 100 Plajı' isimli kitabında dünyanın dört bir yanından en iyi plajları sıraladı. Listede, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan Kabak Koyu da yer alıyor. Kitap, İskoç Dağlık Bölgesi'nden Avustralya kıyılarına kadar geniş bir coğrafyayı kapsıyor ve Afrika, Asya, Avrupa, Amerika ve Orta Doğu'nun en iyi kıyı şeritlerini içeriyor.
29 Ocak 2024

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay'da 'Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi'ni hayata geçiriyor. Proje, çiftçilere sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda eğitim, danışmanlık ve pazarlama desteği sağlamayı amaçlıyor. İki yıl sürecek olan projede, başlangıçta 70 çiftçi yer alacak ve özellikle kadın çiftçilerin ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesine öncelik verilecek. Hatay'ın tarımsal üretiminde öne çıkan ürünler üzerine odaklanacak olan proje, aynı zamanda diğer bölgeler için de model oluşturmayı hedefliyor.
29 Ocak 2024

Prof. Dr. Naci Görür, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde deprem riskinin arttığına dair uyarılarda bulundu. Doğu Anadolu Fayı (DAF) ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağının etkilediği Bitlis, Batman, Diyarbakır, Hakkari, Şanlıurfa, Şırnak ve Gaziantep illerinde deprem tehlikesinin yükseldiğini ifade etti. Görür, bu bölgelerdeki tektonik hareketliliğin ve levha sınırlarının depremleri tetiklediğini, son depremlerle Arap Levhası'nın kuzeye doğru hareket ettiğini ve Anadolu Levhası'nın batıya kaymasına neden olduğunu belirtti.
29 Ocak 2024

Exeter Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, enstrüman çalmanın veya şarkı söylemenin hafızayı güçlendirerek beynin yaşlanmasını geciktirdiğini ortaya koydu. Araştırma, 40-68 yaş aralığındaki 1100'den fazla kişi üzerinde gerçekleştirildi ve müzik dinlemenin tek başına bilişsel sağlığa aynı etkiyi yapmadığı bulundu. Özellikle piyano ve klavye çalmanın beyin sağlığına faydalı olduğu vurgulandı. Araştırma sonuçları, demans riskinin azaltılmasında müziğin rol oynadığını gösteriyor.
29 Ocak 2024

Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'daki istikrarsızlaştırıcı eylemleri nedeniyle 2014 yılında başlattığı ve Şubat 2022'deki Ukrayna saldırısı sonrasında genişlettiği ekonomik yaptırımların süresini 31 Temmuz'a kadar uzattı. AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları ticaret, finans, sanayi, teknoloji ve diğer alanları kapsıyor. Yaptırımlar arasında ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin ithalat yasağı, bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması ve bazı yayın kuruluşlarının faaliyetlerinin askıya alınması bulunuyor. AB, yaptırımları her altı ayda bir gözden geçirerek uzatma kararı alıyor.
29 Ocak 2024

Amerikalı pop yıldızı Taylor Swift'in, siyasete mesafeli duruşuna rağmen, önümüzdeki ABD başkanlık seçimlerinde kimi destekleyeceğinin, seçmenlerin tercihlerini etkileyebileceği belirtiliyor. Newsweek tarafından yapılan ankete göre, seçmenlerin yaklaşık yüzde 18'i Swift'in destekleyeceği adaya oy verme olasılığının artacağını ifade ediyor. Swift'in müzik kariyeri ve popülerliği, özellikle genç seçmenler üzerinde etkili olabilecekken, siyasi desteğinin gerçek etkisi henüz belirsiz. Pop kültür figürlerinin siyasetçilere desteği, geçmişte de önemli etkiler yaratmıştı.
29 Ocak 2024

Dokuz aydır Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı ve Mezopotamya Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu, mesleki faaliyetlerinin kriminalize edildiğini belirterek açlık grevine başladığını açıkladı. Müftüoğlu, 29 Nisan'da gözaltına alınmış ve 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklanmıştı. İkinci duruşmada tahliye edilmeyen Müftüoğlu, Türkiye'de düşünen ve konuşan herkesin hapsedildiğini ifade ederek herkesi 'ses yükseltmeye' çağırdı.
29 Ocak 2024

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında gerçekleşen ve Tuncer Cihan isimli bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili soruşturma devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, cinayet zanlısı olarak biri Tacikistanlı diğeri Rus iki kişinin yakalandığını açıkladı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişi sayısı 51'e ulaştı. Gözaltına alınan şüphelilerden 23'ü sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edildi, 28 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.
29 Ocak 2024

Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, simide yapılması planlanan zammın iptal edildiğini duyurdu. Daha önce simidin fiyatının 10 liradan 15 liraya çıkarılacağı açıklanmıştı. Ancak yapılan değerlendirme sonucunda 15 liranın yüksek olduğuna karar verilerek zam kararı geri alındı. Delibaş, esnafın desteklenmesi durumunda bir yıl boyunca zam yapmayacaklarını belirtti ve maliyetlerin yükselmesi durumunda zorunlu olarak zam yapmak zorunda kalacaklarını ifade etti.
29 Ocak 2024

Fenerbahçe, Türk milli futbolcu Çağlar Söyüncü'yü Atletico Madrid'den kiralık olarak kadrosuna dahil ettiğini duyurdu. Savunma mevkiinde görev yapan Söyüncü, 2023-24 sezonunun sonuna kadar Fenerbahçe forması giyecek. Daha önce Altınordu, Freiburg, Leicester City ve Atletico Madrid formaları giyen Söyüncü, kariyerine Fenerbahçe'de devam edecek.
29 Ocak 2024

Galatasaray, 23 yaşındaki Fransız futbolcu Sacha Boey'i 30+5 milyon avro karşılığında Bayern Münih'e transfer etti. Bu transfer, Türkiye'den yurt dışına en yüksek bonservis bedeliyle gerçekleşen transfer olarak kayıtlara geçti. Daha önce bu rekor 22 milyon avro ile Cenk Tosun'un Beşiktaş'tan Everton'a transferi idi. Listede yer alan diğer futbolcular arasında Arda Güler, Kim Min-jae ve Vedat Muriqi gibi isimler bulunuyor.
29 Ocak 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 Gelir Dağılımı İstatistikleri bültenine göre, Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesim toplam gelirin yüzde 49,8'ini alıyor. Gini katsayısı, gelir dağılımı eşitsizliğinin arttığını gösteriyor ve 0,433 olarak tahmin ediliyor. Yıllık ortalama hane halkı kullanılabilir geliri yüzde 70,7 artışla 167 bin 983 liraya yükselmiş durumda. En düşük gelir ise Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bölgelerinde kaydedilmiş.
29 Ocak 2024

İskoçya, HPV aşısının etkinliği sayesinde 2040 yılına kadar rahim ağzı kanserini tamamen ortadan kaldırma hedefini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserinin aşı ile dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olabileceğini belirtiyor. İskoçya'da yapılan bir çalışmada, 1988 ile 1996 arasında doğmuş ve aşılanmış kadınlar arasında rahim ağzı kanseri görülmedi. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşılama programına dahil etme sözünü yerine getirmesi bekleniyor.
29 Ocak 2024

ABD'nin New Jersey eyaletinde bulunan Homeward Bound Evcil Hayvan Evlat Edinme Merkezi, Sevgililer Günü'ne özel bir kampanya düzenleyerek, eski sevgililerle hesaplaşmak isteyen kişilere eski sevgililerinin adını taşıyan kedileri kısırlaştırma fırsatı sunuyor. 50 dolarlık bağış karşılığında gerçekleştirilen bu kampanya, 'yakala-kısırlaştır-serbest bırak' programının bir parçası olarak sokak kedisi popülasyonunun kontrol altına alınmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Kampanya, esprili bir dille 'Çünkü bazı şeylerin ürememesi gerekiyor' sloganıyla tanıtılıyor ve yalnızca ilk isim veya takma adların kullanılmasına izin veriliyor.
29 Ocak 2024

Metro İstanbul, Galatasaray ile Gaziantep arasında oynanacak futbol maçı nedeniyle M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattında sefer saatlerinde düzenlemeler yaptı. 18:00-19:45 saatleri arasında Yenikapı-Seyrantepe istasyonları arasında 7,5 dakika aralıklarla ek seferler konuldu. Maç sonrası ise taraftarların yoğunluğu azalana kadar 5 dakika aralıklarla Seyrantepe-Yenikapı arasında ek seferler yapılacak.
29 Ocak 2024

Arkeologlar, 1845'te Kuzeybatı Geçidi'ni bulmak üzere yola çıkan ve kaybolan HMS Erebus gemisinin enkazında yüzlerce iyi durumda eşya buldu. Buluntular arasında bir termometre, deri ciltli bir kitap kapağı, pirinç makaralı bir olta, deri bir ayakkabı, saklama kavanozları ve ilaç şişesi gibi eşyalar yer alıyor. Geminin ve mürettebatının akıbeti, Britanya kutup araştırmaları tarihindeki en büyük felaketlerden biri olarak kabul ediliyor. Şimdiye kadar insan kalıntılarına rastlanmadı.
29 Ocak 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 29 Ocak 2024 tarihinde haftanın ilk iş gününe yüzde 0,64 artışla 8.400,05 puandan başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa genel olarak pozitif bir seyir izliyor. Ancak, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle endeks dalgalanmalar yaşamakta. Önceki iş günü olan Cuma gününü 8.346,28 puandan kapatan Borsa İstanbul, yeni iş gününe yükselişle açılmıştır.
29 Ocak 2024

Türk Lirası, 29 Ocak 2024 tarihinde dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmektedir. Dolar/TL kuru 30,339, avro/TL kuru ise 32,891 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararlarından etkilenerek yükselişe geçmiş ve dalgalı bir seyir izlemeye devam etmektedir.
29 Ocak 2024

29 Ocak 2024 tarihinde saat 09:00 itibarıyla gram altın, Türkiye piyasasında 1.976 lira fiyatla işlem görmekte. Aynı zamanda spot altın fiyatı ons başına 2.025 dolar seviyesinde bulunuyor. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası ABD Doları/TL kuru dikkate alınarak hesaplanıyor.
29 Ocak 2024

Borsa İstanbul'da 2024 yılının ilk ayında en çok değer kazanan hisse senedi Kuzey Boru (KBORU) olurken, yüzde 226'lık bir artış gösterdi. Diğer kazandıran hisseler arasında Bayrak EBT Taban ve Mega Metal de yüzde 100'ün üzerinde değer kazançlarıyla dikkat çekti. En çok değer kaybeden hisse ise Sekuro Plastik (SEKUR) oldu ve yüzde 58,44'lük bir düşüş yaşandı. Sönmez Pamuklu ve Qua Granite de en çok değer kaybeden hisseler arasında yer aldı.
29 Ocak 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul için sarı kodlu uyarı yayınladı. Beklenen kar, yağmur ve kuvvetli rüzgar nedeniyle ulaşımda aksamalar, yüksek kesimlerde buzlanma ve don, görüş mesafesinde azalma gibi olumsuzluklar öngörülüyor. Ayrıca kuvvetli rüzgar ve fırtına sebebiyle çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi risklere karşı şehir sakinleri uyarıldı.
29 Ocak 2024

Türk milli sporcu Naz Arıcı, İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Masterlar Kış Oyunları'nda artistik buz pateni dalında Altın Bayanlar kategorisinde yarışarak birinci oldu. Dört yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 3000'den fazla sporcunun katıldığı oyunlar, 8 farklı şehirde ve 11 farklı branşta yapıldı. Arıcı, elde ettiği başarıyı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e ve kadınlara adadı.
29 Ocak 2024
İşaretlediklerim