Huffpost'un haberine göre, sekiz yetişkinden biri sosyal içici olarak tanımlanıyor ve bu kişilerin sigarayı bırakma olasılıkları daha düşük. Dr. Karan Rajan, sigaranın her dozunun zararlı olduğunu ve 'sadece hafta sonu ya da bir içkiden sonra' içme zihniyetinin bırakmayı zorlaştırdığını belirtiyor. Ayrıca, sigara içmenin akciğer kanseri ve diğer kanser türlerine yakalanma riskini artırdığına dikkat çekiliyor.
18 Şubat 2024

İstanbul'dan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki European Gaza Hospital'a gönüllü olarak giden Prof. Dr. Ercan Türeci, bölgedeki sağlık sisteminin çöktüğünü ve tıbbi malzeme ile yiyecek eksikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını belirtiyor. İsrail'in saldırıları altında güvenli olmayan hastanelerde, yetersiz koşullar altında çalışmak zorunda kalan sağlık personeli, sınırlı imkanlarla hizmet vermeye çalışıyor. Hastaların büyük bir kısmı yeterli beslenemiyor ve tedavi için gerekli malzemeler eksik. Türeci, bu zorlu koşullarda bile hastaları tedavi etmek için elinden geleni yapmaya devam ediyor.
18 Şubat 2024

Rusya'da cezaevinde öldüğü açıklanan muhalif lider Aleksey Navalni'nin cesedi, ailesine teslim edilmedi. Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmış, cesedin incelenmek üzere Rusya'nın Salehard kentine gönderildiğini ve ailenin morga giderek cesedi talep ettiğinde cesedin orada olmadığını öğrendiğini belirtti. Navalni'nin avukatlarına, cesedin bulunduğu yer ve incelenme süreci hakkında çelişkili bilgiler verildiği iddia edildi. Navalni, 2020'de zehirlenmiş ve tedavi için Almanya'ya gönderilmişti. AB, Navalni'ye yapılan suikast girişimine kimyasal silah kullanımı nedeniyle tepki göstermişti.
18 Şubat 2024

Hard rock ve heavy metal türünün öncülerinden İngiliz rock grubu Deep Purple, 25 Haziran'da İstanbul'da Küçükçiftlik Park'ta üçüncü kez konser verecek. Grup, dünya çapında 100 milyondan fazla albüm satışına sahip ve 'Smoke On The Water', 'Highway Star' gibi şarkılarla tanınıyor. Konser biletleri 20 Şubat'ta satışa çıkacak. Deep Purple, 50 yılı aşkın sürede 22 stüdyo albümü yayımladı ve 'Dünyanın En Etkili Grupları' arasında 5'inci sırada yer aldı.
18 Şubat 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 28 bin 985'e ulaştı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ölen Filistinli sayısının 127 arttığını ve yaralı sayısının 68 bin 883'e yükseldiğini açıkladı.
18 Şubat 2024

Nintendo, 2017'de piyasaya sürdüğü ve büyük ilgi gören Switch el konsolunun ardından yeni bir konsol çıkarmayı planlıyordu. Bu yeni konsolun 2024'te piyasaya sürülmesi beklenirken, sektör kaynakları ve eğlence siteleri aracılığıyla yapılan açıklamalara göre lansmanın 2025'in ilk çeyreğine ertelendiği iddia edildi. Brezilyalı gazeteci Pedro Henrique Lutti Lippe ve bazı oyun haber siteleri, Nintendo'nun yayıncılara yeni konsol hakkında bilgi verdiğini ve lansman planlarının ertelendiğini belirtti.
18 Şubat 2024

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete olumlu etkileri olacağını belirtti. Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı ele alınması gerektiğini vurgulayan Baran, çekin itibarının azalması ve kullanımının gerilemesi nedeniyle ticari kredi kartlarının öneminin arttığını ifade etti. Ayrıca, inşaat malzemelerinin temininde yaşanan güçlükler ve deprem bölgesindeki yeniden yapılanma sürecinde ticari kredi kartı kullanımının önemine dikkat çekti.
18 Şubat 2024

Türk Hava Yolları (THY), Hakkari'ye yapılması planlanan uçuşların kötü hava koşulları nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. İptal edilen seferler arasında TK 2670-2671 İstanbul-Yüksekova-İstanbul ve AnadoluJet’in TK 7192-7193 Ankara-Yüksekova-Ankara uçuşları bulunmaktadır. THY Basın Müşavirliği tarafından yapılan açıklamada, iptallerin karşılıklı olarak gerçekleştiği belirtildi.
18 Şubat 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Philadelphia'da düzenlenen 'Sneaker Con' kongresinde kendi markalı spor ayakkabı modelini tanıttı. Ayakkabılar, internet üzerinden 399 dolara satışa sunuldu. Tanıtım sırasında Trump, hem olumlu hem de olumsuz tepkilerle karşılaştı. Bu girişim, Trump'ın New York'ta emlak sektöründe dolandırıcılıkla suçlanıp büyük bir para cezasına çarptırıldığı döneme denk gelirken, aynı zamanda ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olması bekleniyor.
18 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde, 13 Şubat'ta bir altın madeninde büyük bir toprak kayması meydana geldi ve dokuz işçi toprağın altında kaldı. Olaya ilişkin soruşturma kapsamında, madeni işleten şirketin Türkiye Ülke Müdürü C.D. gözaltına alındı. Maden daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından firmaya 16,4 milyon lira ceza kesilmişti. Maden, gerekli iyileştirmeler yapıldıktan sonra faaliyetlerine yeniden başlamıştı.
18 Şubat 2024

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisindeki beş kişilik mürettebat için arama kurtarma çalışmaları dördüncü gününde sürüyor. Gemi, Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında 51 metre derinlikte denizin tabanına oturmuş durumda. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Akın gemisinde görevli dalgıçlar, arama çalışmalarını sürdürüyor. Gemi, 14 Şubat'ta Marmara Adası'ndan Bursa'nın Gemlik ilçesine mermer tozu taşırken batmıştı.
18 Şubat 2024

İsmail Saymaz, Türkiye'deki yargı sisteminde yaşanan çifte standartlara dikkat çekiyor. Kardeşi ByLock kullandığı bilinen Yılmaz Tunç'un Adalet Bakanı olabilmesi ve benzer durumlar ele alınırken, beraat etmiş veya hiç yargılanmamış hakim ve savcıların somut delillere dayanmaksızın ihraç edildiğini vurguluyor. Danıştay 5. Dairesi'nin hukuksuzluklara son verme çabalarının iktidar tarafından FETÖ'cülükle suçlanmasına ve yüksek yargı mensuplarının baskı altında olduğuna işaret ediyor.
18 Şubat 2024

AnaGold şirketinin patronu, köylülere 130 bin lira ödeme yaparak ve onları ABD'ye gezilere götürerek, gelecekte şirket aleyhine herhangi bir açıklama yapmamaları, hak iddia etmemeleri veya dava açmamaları konusunda bir anlaşma imzalatmış. Bu anlaşma, köylülerin şirketin neden olduğu olası zararlara karşı haklarını kullanmalarını engelliyor. Yazıda, bu anlaşmanın geçersiz kılınması ve köylülerin haklarını geri alabilmeleri için hukuki mücadele başlatılması gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2024

14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

Yunanistan, eşcinsel evliliklere izin veren bir yasa tasarısını onaylayarak, bu tür bir yasayı kabul eden ilk ve son Ortodoks Hristiyan ülkesi oldu. Başbakan Miçotakis, partisi Yeni Demokrasi Partisi'nin içinden gelen itirazlara rağmen, sol muhalefetin desteğiyle yasayı parlamentodan geçirdi. Yasa, parlamentoda 176 oyla kabul edilirken, Ortodoks kilisesi ve bazı muhafazakar çevreler, yasanın sosyal bütünlüğü bozacağını ve geleneksel aileyi zayıflatacağını savunarak şiddetle karşı çıktı. Türkiye'de ise, sağ popülist liderlerin LGBTİ+ haklarına karşı tutumu ve İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması, ülkedeki haklar alanında yaşanan gerilemeye dikkat çekiyor.
18 Şubat 2024

Yeni seçilen CHP üst yönetimi, Kasım ayında yerel seçimlerde adayların önseçimle belirleneceği vaadinde bulunmuştu. Ancak, bu söz kısa sürede unutuldu ve İstanbul, Ankara ve Aydın büyükşehir belediye başkan adayları, önceki genel başkanın isteğiyle, önseçim yapılmadan belirlendi. İlçe belediye başkanı adaylarının belirlenmesi de büyükşehir başkan adaylarına bırakıldı. Ayrıca, belediye meclisi üyelikleri için yapılan önseçimde, üyelerin sadece yarısını belirleme hakkı verildi, bu da katılımcı demokrasi anlayışına ters düştü.
18 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Fatih Altaylı, CHP'nin yerel seçimlerde başarısız olması halinde partide lider değişikliğinin gerekli olup olmadığını tartıştı. Ali Mahir Başarır, partinin geçmişte çok sayıda seçim kaybettiğini ve her seferinde lider değişikliğine gitmediğini belirtti. Altaylı, genel başkan değişikliği için bir liderin en az 5-6 yıl görevde kalması ve bu süre zarfında bir genel ve bir yerel seçim kaybetmesi gerektiğini ifade etti. Ancak, İzmir'de bir kayıp yaşanması durumunda Özgür Özel'in derhal liderlikten ayrılması gerektiğini savundu.
18 Şubat 2024

Uğur Emek, Türkiye'de sağ siyasetçilerin ve iş insanlarının piyasa ekonomisini, devlet üzerinden zenginleşmek şeklinde anladığını ifade etmiştir. 19. yüzyılın ortalarından itibaren Türkiye'de devlet gücünün ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve 20. yüzyılın başlarından itibaren Türk müteşebbis sınıfının gelişimini teşvik etmek amacıyla kullanıldığını belirtmiştir. Devletin, düşük gelir grupları için istihdam olanakları ve iş insanları için teşvikler sağladığı, son olarak mega projelere döviz üzerinden gelir garantileri verdiği anlatılmaktadır.
18 Şubat 2024

Alanyaspor ile berabere kalınmasının ardından, teknik direktör İsmail Kartal, takımın performansı ve oyuncu değişiklikleri konusunda eleştirilere maruz kaldı. Kartal, oyuncu sağlığını tehlikeye atan zemin koşullarına dikkat çekerek, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Eryaman Stadı dışındaki sahalara yeterli önem vermemesini eleştirdi. Ayrıca, zeminin kötü koşullarının sakatlıklara yol açabileceği, kaleci Gökhan Akkan'ın maç öncesi sakatlanmasıyla örneklendirildi.
18 Şubat 2024

ABD ve İngiltere gibi zorunlu askerliğin olmadığı ülkelerde, orduların personel ihtiyacını karşılamak amacıyla çocuk ve gençleri hedef alan video oyunları üzerinden yapılan reklam kampanyaları giderek artıyor. İngiltere ordusu, 1990'ların ortalarından itibaren video oyun dergilerine reklam vererek bu yöntemi kullanmaya başladı. 21. yüzyılda, özellikle 'bitmeyen savaşlar' nedeniyle artan asker ihtiyacını karşılamak için video oyunları üzerinden gençlere yönelik daha kapsamlı kampanyalar düzenleniyor. 'Asker olmayı düşün' kampanyası gibi girişimlerle gençler, oyunlar aracılığıyla askerliğe teşvik ediliyor.
18 Şubat 2024

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, üç yıldır tutuklu bulunduğu hapishanede ölü olarak bulundu. Kremlin, ölüm nedeni hakkında bilgi vermezken, Navalni'nin ölümü, Putin iktidarında şüpheli şekilde hayatını kaybeden diğer Rus muhaliflerini akıllara getirdi. Yevgeni Prigojin, Vladimir Golovlyov, Sergey Yuşenkov, Anna Politkovskaya, Boris Nemtsov, Aleksender Litvinenko ve Aleksander Perepilichnyy gibi isimlerin şüpheli ölümleri, Rusya'da muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor. Ayrıca, Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenme girişiminden kurtuldukları belirtiliyor.
18 Şubat 2024

Japonya'nın Osaka kentinde, toplam değeri 100 milyon yeni (665 bin dolar) aşan ticari oyun kartlarını çaldıkları gerekçesiyle 5 kişi gözaltına alındı. Çalınan kartlar arasında çoğunluğu Pokemon çizgi karakterli kartlar olmak üzere, bazı kartların değeri 40 bin dolara kadar çıkabiliyor. Şüpheliler, Temmuz 2023'te bir mağazadan 3 bin 800 kart çalmakla suçlanıyor ve aleyhlerindeki delillerle savcılığa sevk edildiler.
18 Şubat 2024

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yayımlanan raporda, ABD ile Çin arasındaki bilim ve teknoloji rekabetinde ticaret ağlarının kontrolünün kritik öneme sahip olduğu belirtildi. Raporda, kuantum teknolojileri, yarı iletkenler, biyoteknoloji, yapay zeka ve telekomünikasyon gibi alanlarda iki ülke arasındaki pazar rekabeti ve olası güvenlik tehditleri incelendi. ABD'nin ithalat kontrol mekanizmasının güvenlik tehditleri ve yerli işletmelerin üretimine etkileri üzerinde duruldu. Ayrıca, Çin'in kendi çip tasarımlarını geliştirerek ABD firmalarına olan bağımlılığını azaltma çabaları ve yapay zeka alanında ABD ile müttefiklerinin üstünlüğü ele alındı.
18 Şubat 2024
İşaretlediklerim