Britanya'da en az 130 kişinin intiharına yol açan zehri satan Leonid Zakutenko adlı kişinin kimliği, BBC muhabirinin gizli bir alıcı olarak yaptığı araştırma sonucu deşifre edildi. Zakutenko, Britanya'ya haftada beş koli zehir gönderdiğini itiraf etti ancak ölümcül kimyasalı sattığını reddetti. Söz konusu kimyasal, küçük dozlarda bile ölümcül olabiliyor ve Britanya'da sadece meşru amaçlar için kullanılan şirketlere satılabiliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Amrita Ahluwalia'nın analizlerine göre, bu kimyasal 2019'dan bu yana Britanya'da 130'dan fazla ölümle bağlantılı olabilir.
2 Mart 2024

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde New York Times/Siena College tarafından yapılan bir ankete göre, eski Başkan Donald Trump, mevcut Başkan Joe Biden'ın 5 puan önünde yer alıyor. 25-28 Şubat tarihleri arasında ulusal düzeyde gerçekleştirilen ankete 980 kayıtlı seçmen katıldı. Ankete göre, seçmenlerin %48'i Trump'a, %43'ü ise Biden'a oy vereceklerini belirtti. 2020 seçimlerinde Biden ve Trump'a oy verenlerin büyük bir kısmı, kasımda aynı adayı destekleyeceklerini ifade etti.
2 Mart 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeni sahasında 13 Şubat'ta büyük bir toprak kayması yaşandı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı ve dokuz kişi toprak altında kaldı. Soruşturma kapsamında, maden ocağını işleten şirkette idareci pozisyonunda çalışan İ.T. ve K.M.A. isimli iki mühendis tutuklandı. Daha önce de şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G'nin de aralarında bulunduğu altı kişi tutuklanmıştı.
2 Mart 2024

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin 21-22 Şubat tarihlerinde gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışında mevcut başkan CHP'li Ekrem İmamoğlu, AKP ve MHP'nin adayı Murat Kurum'un 3 puan önünde yer alıyor. Anket, İstanbul'un 39 ilçesinde 1664 kişiyle yapılmış ve hata payı +/- 2,40 olarak belirlenmiştir. İmamoğlu'nun oy oranı %43,5, Kurum'un oy oranı ise %40,2 olarak kaydedilmiştir. Diğer adayların oy oranları ve partilerin seçmen eğilimleri de paylaşılmıştır.
2 Mart 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından düzenlenen Süper Lig ve 1'inci Lig yayın hakları ihalesi, beIN Sports tarafından kazanıldı. İhale, Saran Medya ve beIN Sports arasında rekabetle geçmiş, ancak TFF'nin teklif bedellerini yetersiz bulması nedeniyle iptal edildiği açıklanmıştı. Saran Holding, en yüksek teklifi kendilerinin verdiğini iddia ederek ihale sürecinin iptaline itiraz ettiğini ve hukuki yollara başvuracağını belirtti. Gazeteci Yağız Sabuncuoğlu, beIN Sports'un 5,7 milyar TL karşılığında ihaleyi kazandığını ve imzayı attığını duyurdu.
2 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şubat ayına ilişkin ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Şubatta ihracat %13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolara ulaşırken, ithalat %8,5 azalışla 28 milyar 87 milyon dolara geriledi. Bu durum, dış ticaret açığının %42,3 azalarak 7 milyar dolara düşmesine ve ihracatın ithalatı karşılama oranının %75,1'e yükselmesine yol açtı. Bakan Şimşek, bu gelişmeleri ekonomi programının başarısına bağlayarak, ekonomide dengelenmenin sürdüğünü ve net ihracattan büyümeye pozitif katkı beklediklerini ifade etti.
2 Mart 2024

Fenerbahçe'den 20 milyon avro bonservis ve 10 milyon avro bonus karşılığında Real Madrid'e transfer olan Arda Güler, yaşadığı sakatlıklar nedeniyle beklediği sürelerde forma şansı bulamadı. İspanya Kral Kupası'nda bir maça ilk 11'de başlamasına rağmen, sonraki maçlarda yeterince süre alamadı. İspanyol devi, Güler'in fiziksel olarak güçlenmesi amacıyla onu yaz transfer döneminde kiralık olarak başka bir takıma gönderme kararı aldı. İtalyan ekibi Milan, genç futbolcu için çok istekli.
2 Mart 2024

Victoria Beckham, Paris Moda Haftası'nda sonbahar-kış koleksiyonunu tanıttığı sırada, hayvan hakları savunucusu PETA tarafından protesto edildi. Protestocular, 'Yaşasın vegan deri' ve 'Hayvanlar kumaş değildir' yazılı pankartlarla podyuma çıktı ve güvenlik tarafından podyumdan indirildi. Beckham'ın kıyafetlerinde gerçek hayvan derisi kullanıldığı iddia edilirken, tasarımcının bu konuda bir açıklama yapmadığı belirtildi. Beckham ailesi ise defileyi ön sıradan izledi.
2 Mart 2024

Mey | Diageo'nun Genel Müdürü Levent Kömür, 31 Mart 2024 tarihinde görevinden ayrılacağını duyurdu. Kömür, şirkette 2012 yılından bu yana çeşitli pozisyonlarda görev yapmış ve 2017 yılında genel müdürlüğe atanmıştı. Görevi bırakma kararı sektörde ve şirket çevrelerinde şaşkınlık ve üzüntüyle karşılandı. Kömür'ün yerine şirketin mevcut pazarlama direktörü Bahar Uçanlar geçecek ve iki isim geçiş dönemi için yakın çalışacaklar.
2 Mart 2024

Moda ikonu, iş kadını, oyuncu ve sosyal medya fenomeni Iris Apfel, 102 yaşında Florida Palm Beach'teki evinde hayatını kaybetti. 1921'de doğan Apfel, parlak renkler ve zarif desenler kullanması, siyah çerçeveli gözlükleri, kırmızı ruju ve kısa beyaz saçlarıyla tanınıyordu. Kendisini 'Tesadüfi İkon' olarak adlandıran sanatçı, bir kitap yayınladı ve bir belgesele konu oldu. Türkiye'de de Şişecam'ın global tasarım markası Nude ve H&M ile işbirlikleri yapmıştı. Sosyal medyada da büyük bir takipçi kitlesine sahip olan Apfel, son günlerine kadar aktif bir yaşam sürdürdü.
2 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, minibüslerde İstanbul Kart ile ödeme yapılabilmesi için bir projeyi hayata geçirdi. Pilot uygulama olarak Arnavutköy'de başlatılan bu sistem, minibüs yolcularının da aktarma ve indirim avantajlarından faydalanabilmesini sağlayacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, projenin İstanbul ulaşımında önemli bir dönüşüm başlattığını ve kısa sürede İstanbul geneline yayılmasının beklendiğini belirtti. Proje, minibüslerin diğer toplu taşıma araçlarıyla tam entegre olmasını ve toplu ulaşımda geçerli olan indirimli ve aktarmalı bilet avantajlarının minibüslerde de uygulanmasını sağlayacak.
2 Mart 2024

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino, futbolcuları kısa süreli oyundan ihraç edecek 'mavi kart' önerisine karşı olduklarını açıkladı. Infantino, IFAB'ın İskoçya'daki yıllık genel kurul toplantısında bu konuda konuştu ve FIFA olarak mavi karta tamamen karşı olduklarını vurguladı. IFAB'ın mavi kart önerisini içeren raporu basına sızdıktan sonra gelen tepkiler üzerine yayımlamaktan vazgeçtiği belirtildi.
2 Mart 2024

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 35 kişinin ölümüne neden olan Ezgi Apartmanı ile ilgili davada, firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel için kırmızı bülten çıkarılması talep edildi. Ancak, Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetti. Duruşmada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 3 Mayıs'a ertelendi. İddianamede, sanıkların çeşitli suçlamalarla 8 aydan 876 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildiği belirtildi.
2 Mart 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın başlayacağı ve Alaçatı'nın betonlaşacağı konusunda uyarıda bulundu. İmar planındaki değişiklikle, daha önce 10 bin metrekare olan minimum arsa büyüklüğü şartı 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.
2 Mart 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın önünün açılacağını ve Alaçatı'nın betonlaşacağını belirtti. İmar planındaki değişiklikle, yapılaşma için gerekli olan minimum arsa büyüklüğü 10 bin metrekareden 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor.
2 Mart 2024

Bu hafta dolar, avro ve altın piyasalarında değer artışları gözlemlendi. Dolar yüzde 1,49, avro yüzde 0,61 ve gram altın yüzde 2,27 oranında değer kazandı. 24 ayar külçe altının gram fiyatı 2.073 liraya, Cumhuriyet altınının fiyatı ise 13 bin 931 liraya yükseldi. İngiliz sterlini ve İsviçre frangı da sırasıyla yüzde 0,30 artış ve yüzde 0,08 düşüş yaşadı.
2 Mart 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,96 kayıpla 9.097,15 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 24,48 ile Borusan Yatırım ve Pazarlama olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 13,44 ile Vestel Elektronik oldu. Ayrıca, Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak belirlendi.
2 Mart 2024

İsmail Kılıçarslan, AK Parti'nin seçim beyannamesinin doğru bir şekilde kaleme alınmış olmasına rağmen, parti içinde 'Nasılsa Reis halleder' hastalığının yeniden nüksettiğini belirtiyor. Bu durum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üzerindeki yükün artmasına neden oluyor. Kılıçarslan, partinin kuruluş kodlarına ve samimiyete geri dönüş yapması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, seçimlerin algı çalışmaları ve sosyal medya üzerinden yürütülmesinin etkisiz olduğunu, gerçek başarının samimiyet ve gayretle mümkün olacağını ifade ediyor.
2 Mart 2024

Levent Tüzemen, G.Saray'ın lig şampiyonluğu yolunda Beşiktaş ile oynayacağı derbi maçının önemini vurguladı. Okan Buruk'un, rakibin oyun tarzına göre strateji belirlemesi gerektiğini ve maçın hem zihinsel hem de psikolojik açıdan stratejik bir değer taşıdığını belirtti. Tüzemen, G.Saray oyuncularının sakin ve sabırlı olmaları gerektiğini, takım savunmasının önemini vurguladı ve Beşiktaş'a karşı alınacak bir yenilginin psikolojik travma yaratabileceğini ifade etti.
2 Mart 2024

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Balıkçı Rıza lokantasının sunduğu hizmet ve yemek kalitesini övgüyle anlattı. Lokantanın özenli ve gayretli çalışmasını takdir ettiğini belirten Milor, sunulan yemeklerin lezzetinden memnun kaldığını ve bazılarını tekrar denemek isteyeceğini ifade etti. Milor'a göre, bu lokantada aşırıya kaçmadan krallar gibi yemek mümkün.
2 Mart 2024

Ali Bayramoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni iktidar dönemindeki esas hedefinin, hukuk devletinin kalan parçalarını ve sistem içindeki direnç noktalarını zayıflatmak olduğunu belirtiyor. Erdoğan'ın siyasi iktidarın gücünün sınırsız olması gerektiğine inandığı ve bu nedenle hukuk devleti kurallarını, özellikle Anayasa Mahkemesini, ilk hedef olarak gördüğü ifade ediliyor. Yazıda, Anayasa Mahkemesini itibarsızlaştırma, siyasal iddialarla işlevsizleştirme ve diğer kurumların meydan okumasını sağlama gibi yöntemlerin uygulanmaya başlandığı belirtiliyor.
2 Mart 2024

Maarif Platformu, çeşitli tarikat ve sermaye odaklarından oluşan bir yapı olarak, eğitim müfredatında yapmayı planladıkları değişiklikleri açıkladı. Bu değişiklikler arasında, eğitim sisteminin yeni bir 'insan, toplum ve devlet tahayyülü' geliştirmesi, zorunlu eğitimin kaldırılması, ve eğitim terminolojisinde önemli değişiklikler yapılması gibi hedefler bulunuyor. Ayrıca, Türk İslam tarihi ve Osmanlı mirasının daha fazla vurgulanacağı, yerli ve milli unsurların öne çıkarılacağı bir müfredatın, Türkiye Yüzyılı Projesi'nin önemli bir parçası olduğu belirtiliyor.
2 Mart 2024

İsmail Gökhan Bayram, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda (KVKK) Avrupa Birliği'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) baz alınarak yapılmak istenen değişiklikleri eleştiriyor. Yapılan değişikliklerle, tekellerin ve devletin kişisel veriler üzerindeki kontrolünün artacağı, bu durumun vatandaşların veri güvenliğini daha da riske atacağı belirtiliyor. Özellikle çok uluslu şirketler karşısında mevcut KVKK'nin yetersiz kaldığı ve önerilen değişikliklerin bu durumu daha da kötüleştireceği vurgulanıyor.
2 Mart 2024

Ankara'da Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihalelerle Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki araziler madencilik faaliyetleri için açılmaktadır. Özellikle Erdoğan'ın sınırlarını üç yıl önce değiştirdiği Araklı Pazarcık Yaylası ve Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası'ndaki altın ruhsatları satılmıştır. Bu durum, potansiyel ekolojik yıkıma ve altın madenciliğinin doğal alanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekmektedir. Bahadır Özgür, altın lobisinin bu tür faaliyetlerle nasıl bir ekolojik yıkıma yol açabileceğini ve halkı nasıl etkileyebileceğini ele alıyor.
2 Mart 2024

1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında, kira geliri elde eden mülk sahipleri kira beyannamelerini vermek zorunda. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı, kiracıları da sürece dahil ederek, mülk sahipleri ile kiracıların beyanlarını karşılaştırmayı amaçlıyor. Kira gelirlerinde belirli bir tutarın altında olanlar gelir vergisi ödemeyecekken, belirli şartları taşıyanlar istisnadan yararlanamayacak. Beyanname verilmezse veya eksik beyan edilirse cezai işlem uygulanacak. Kira beyanıyla tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli yöntemlerle ve taksitlendirilerek ödenebilecek.
2 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Van, Batman, Kayseri ve Mersin il emniyet müdürlerinin değişikliğine karar verildi. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan'ın yerine Kayseri İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk getirildi. Ayrıca, Kayseri, Van ve Batman il emniyet müdürlüklerine yeni atamalar yapıldı.
2 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son raporuna göre, İstanbul'da parçalı ve çok bulutlu hava koşulları altında aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Ayrıca, yurt genelinin büyük bir bölümünde de benzer hava durumunun hakim olacağı tahmin ediliyor. Özellikle Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Orta Karadeniz, Güneydoğu Anadolu'nun batısı ve diğer bazı bölgelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların olması bekleniyor.
2 Mart 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024
İşaretlediklerim