Türkiye'de akraba evliliği oranı %23.2 olup, bu durum nadir kalıtsal hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Ancak, yeni doğan bebeklerde sadece altı nadir hastalık için tarama yapılıyor, bu sayı Tayvan, Kanada, İtalya ve ABD gibi ülkelerde çok daha yüksek. Türkiye'de tahminen 5 milyondan fazla bireyin bir nadir hastalığı varken, nadir hastalıkların erken tanı ve tedavisi için yenidoğan tarama programlarının genişletilmesi gerekiyor. Ayrıca, nadir hastalıklardan etkilenen bireyler ve aileleri, sağlık harcamaları nedeniyle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
3 Mart 2024

Araştırmalar, aşırı teknoloji kullanımının demans benzeri bilişsel değişikliklere ve potansiyel olarak demans riskinin artmasına yol açabileceğini gösteriyor. 'Dijital demans' terimi, teknolojinin aşırı kullanımı sonucu bilişteki değişiklikleri tanımlamak için kullanılıyor, ancak bu durum resmi olarak teşhis edilebilir bir sağlık durumu değil. 2022'de yapılan bir araştırma, televizyon izlemenin demans riskini artırırken, bilgisayar kullanımının daha düşük demans riskiyle ilişkilendirildiğini buldu. Dijital demansın önlenmesi için önerilen adımlar arasında telefon bildirimlerini sınırlamak ve pasif medya süresini azaltmak yer alıyor.
3 Mart 2024

Galatasaray, Süper Lig'in önemli maçlarından birinde Beşiktaş'ı deplasmanda 1-0 mağlup etti. Bu sonuçla birlikte puanını 75'e yükselten Galatasaray, liderlik koltuğunu Fenerbahçe'den geri aldı. Maçın tek golü, Beşiktaş oyuncusu Muhammed el Musrati'nin kendi kalesine attığı golle geldi. Maçın son dakikalarında Galatasaray oyuncusu Omar Colley, VAR incelemesi sonucu kırmızı kartla oyun dışı kaldı.
3 Mart 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, AKP Niğde il teşkilatı toplantısında konuştu. Toplantıda masalarda boykot edilen Coca-Cola ürünlerinin bulunması, Özhaseki'nin sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarla ortaya çıktı. Bu durum, Türkiye'de birçok AKP'li belediye ve TBMM'nin İsrail'e desteği nedeniyle Coca-Cola ürünlerini boykot ettiği bir dönemde gerçekleşti ve sosyal medyada geniş çapta tepki topladı.
3 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GYSH) verilerine göre, Türkiye'nin GYSH'si önceki yıla göre yüzde 4,5 arttı. Ekonomist Mahfi Eğilmez, bu büyüme verilerini Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'ilüzyon' olarak tanımladı ve yüksek enflasyonun, baskılanmış kurun ve sığınmacıların GSYH'ye katkısının gerçek kişi başına gelir artışlarını çarpıttığını belirtti. Eğilmez, ekonomiyi olduğundan iyi göstermeye yönelik bu durumun geçmişte de yaşandığını ve sahte bir cennet yaratıldığını ancak bu durumun sonradan cehenneme dönüştüğünü ifade etti.
3 Mart 2024

Türkiye Futbol Federasyonu, bu akşam oynanacak olan Beşiktaş-Galatasaray maçının VAR hakemlerini açıkladı. Maçın VAR hakemi olarak Koray Gençerler seçildi. Yardımcı VAR hakemleri ise Emre Kargın, Aleks Taşçıoğlu ve Alper Çetin olarak belirlendi. Maçın orta hakemi Halil Umut Meler olacak.
3 Mart 2024

MetroPOLL Araştırma'nın 21-22 Şubat tarihlerinde düzenlediği ankete göre, İstanbul belediye başkanlığı yarışında CHP adayı Ekrem İmamoğlu, AKP ve MHP'nin adayı Murat Kurum'un 3,3 puan önünde bulunuyor. İmamoğlu'nun oy oranı yüzde 43,5 iken, Kurum'un oy oranı yüzde 40,2 olarak belirlendi. Aynı araştırmada yapılan parti oy oranları anketinde ise AKP yüzde 33,1 ile önde, CHP ise yüzde 31,0 ile ikinci sırada yer aldı. Anket 1664 kişiyle yapıldı ve hata payı yüzde 2,4 olarak açıklandı.
3 Mart 2024

Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, 'Big Tech' olarak bilinen büyük teknoloji şirketlerinin büyük miktarda bilgi ve veri biriktirdiğini ve bu sayede kamuoyu ve seçimlere dahi etki edebilecek güce sahip olduğunu ifade etti. Doğan, küresel ticaretin ve ekonominin yapısal bir değişim içinde olduğunu, teknoloji gelişiminin ve yaratımının tüm ülkelere açık olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, teknolojiye yeni girenler ve küçük ülkeler için adil bir rekabet ortamının sağlanmasının önemine dikkat çekti.
3 Mart 2024

Raye, BRIT Ödülleri'nde yedi ödülden altısını kazanarak Harry Styles, Adele ve Blue gibi isimlerin rekorunu geçti ve yılın söz yazarı ödülünü alan ilk kadın oldu. Sanatçı, ödüllerini alırken büyükannesi Agatha'ya teşekkür etti ve plak şirketi tarafından yıllarca reddedildikten sonra özgür kaldığını ve şarkılarını kendisi yayınlamaya başladığını belirtti. Ayrıca, Dua Lipa en iyi pop sanatçısı, Kylie Minogue küresel ikon ödülünü aldı ve SZA en iyi uluslararası sanatçı ödülünü kazandı.
3 Mart 2024

Kolorektal cerrah Karen Zaghiyan, tuvalette beş dakikadan fazla oturmanın sağlık için zararlı olduğunu belirtiyor. Bu alışkanlığın, özellikle dışkılama sonrası veya beklerken sosyal medya gibi aktivitelerle zaman geçirilmesi durumunda, hemoroid gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. Zaghiyan, bağırsak hareketinin beş dakika içinde tamamlanamaması halinde, kalkıp daha sonra tekrar denemenin daha sağlıklı olacağını öneriyor.
3 Mart 2024

Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi (PML-N) Başkanı Şahbaz Şerif'in, 201 oy alarak ikinci kez başbakan seçildiğini duyurdu. Şerif, Pakistan Halk Partisi (PPP) ve farklı siyasi partilerden oluşan bir ittifakın ortak adayı olarak seçimlere katıldı ve rakibi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) adayı Ömer Eyüp Han'ı mağlup etti. Şahbaz Şerif, daha önce 2022-2023 yılları arasında da başbakanlık görevini üstlenmişti.
3 Mart 2024

Huffpost'un haberine göre, evlilik terapistleri, evlilikleri sessizce öldürebilecek altı davranışı açıkladı. Bunlar arasında birbirine yeterince alan tanımamak, az temas, yanlış arkadaşlarla çevrilmek, iş bölümü yapmamak, iletişim eksikliği ve oda arkadaşı sendromu bulunuyor. Terapistler, bu davranışların farkında olunması ve üzerinde çalışılması gerektiğini vurgulayarak, sağlıklı bir evlilik için çözüm önerileri sunuyorlar. Özellikle arkadaşlarla vakit geçirmenin, dokunmanın önemi, doğru arkadaş çevresi, ev işlerinde iş bölümü, derin iletişim ve ilişkiye tutkuyu geri getirme yolları üzerinde duruluyor.
3 Mart 2024

İspanya 1. Futbol Ligi'nin (La Liga) 27. haftasında oynanan Valencia-Real Madrid maçında, hakem Jesus Gil Manzano'nun 90+9. dakikada Real Madrid'in golünden bir saniye önce bitiş düdüğünü çalması büyük tartışma yarattı. Bu karar sonucunda maç 2-2 beraberlikle sonuçlandı ve Real Madrid kritik bir puan kaybı yaşadı. İspanyol spor basını, yaşananları 'skandal' olarak nitelendirirken, Real Madridli oyuncular ve teknik heyetin hakeme yoğun itirazları sonuç vermedi.
3 Mart 2024

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 30 bin 410'a ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde 90 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 177 kişinin yaralandığı belirtildi. Bu saldırılar sonucunda yaralı sayısı 71 bin 700'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlilerinin enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşamadığı ifade edildi.
3 Mart 2024

Los Angeles Lakers'ın yıldız oyuncusu LeBron James, Denver Nuggets'a karşı oynanan ve 124-114 kaybettikleri maçta attığı 26 sayı ile Amerikan Basketbol Ligi'nde (NBA) 40 bin sayı barajını aşan ilk oyuncu oldu. Bu başarıyla James, NBA tarihinde normal sezonda 40 bin sayıya ulaşan ilk ve en skorer oyuncu olarak kayıtlara geçti. 39 yaşındaki James, bu maçta ayrıca 4 ribaunt, 9 asist ve 3 top çalma istatistikleriyle oynadı.
3 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bahçelievler'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal altyapısının geliştirilmesiyle ilgili geçmişteki başarılarına değindi. Şimşek, son yıllarda hem dünya genelinde hem de Türkiye'de enflasyonun önemli bir sorun olduğunu belirterek, hükümetin enflasyonu tek haneye indirme planından bahsetti. Enflasyonun tek haneye indirilmesiyle birlikte konut kredisi erişiminin artacağını ve vatandaşların daha rahat konut alabileceğini ifade etti.
3 Mart 2024

Fenerbahçe, teknik direktör İsmail Kartal'ın Ankaragücü maçı sonrası yaptığı 'Hatayspor karşısında bambaşka bir takım göreceksiniz' açıklamasının ardından Hatayspor maçında beklenen üstün performansı sergiledi. Maç boyunca oyunun kontrolü büyük oranda Fenerbahçe'deydi. Takım, defans ve hücumda yüksek konsantrasyon ve organizasyon yeteneği göstererek Hatayspor'un hücum girişimlerine izin vermedi ve gol atma beklentilerini karşıladı.
3 Mart 2024

Can Ataklı, AKP ve lideri Erdoğan'ın yanlışlarını kabul etmediğini, geri adım atmadığını ve hesap vermediğini belirtiyor. İktidarın, devletin ve medyanın büyük bir kısmını kontrol ederek bu durumu sürdürdüğünü ve rakipleriyle karşılaşmaktan kaçındığını ifade ediyor. Ayrıca, AKP yetkililerinin ve bürokratlarının, kendilerinden olmayanlarla iletişim kurmaktan kaçındığını ve sadece kendi medya kanalları üzerinden iletişim kurduğunu vurguluyor.
3 Mart 2024

AKP iktidarı altında teftiş kurullarının kaldırılması sonucu, kamu kurumlarının denetimi zorlaşmış ve Sayıştay raporları önem kazanmıştır. Sayıştay'ın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü üzerine yaptığı denetimde, madencilik faaliyetlerinin yasak olduğu alanlarda ihaleler yapıldığı ve bu ihaleler sonucu ruhsatlandırılan alanlarda iptaller yaşandığı, iptal edilen ruhsatlar nedeniyle kurumun mali külfetlere maruz kaldığı belirlenmiştir. Yasaklı bölgeler arasında özel çevre koruma bölgeleri, milli parklar, yaban hayatı koruma alanları gibi önemli alanlar yer almaktadır.
3 Mart 2024

Esfender Korkmaz, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 779 şirkete el konulduğunu belirtmesi ve gerekirse yeni şirketlere de el konulabileceğini söylemesi üzerine, bu durumun Türkiye'deki şirketlerin iflas riskini nasıl artırdığını ele alıyor. Korkmaz, FETÖ örgütüne ait şirketlerin nasıl bu kadar mal ve mülk sahibi olduğunu ve devletin bu duruma nasıl izin verdiğini sorguluyor. Ayrıca, Türkiye'deki büyük şirketlerin yurt dışında yatırım yapmak için bankalardan aldıkları krediler ve bu durumun Türkiye ekonomisine etkileri üzerinde duruyor. 2023 yılında doğrudan yabancı yatırım sermayesi giriş ve çıkışlarının dengesizliği de vurgulanıyor.
3 Mart 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyon dizileri nedeniyle ailesiyle birlikte televizyon izleyemediğini dile getirdi. En çok reyting alan dizileri beğenmediğini ve ailesinin izlediği dizileri kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl RTÜK'ün yüksek yurt dışı harcamaları nedeniyle Sayıştay tarafından cezalandırıldığı belirtildi. Yazıda, Türkiye'de televizyon yayıncılığının tarihçesi ve ailelerin televizyon izleme alışkanlıklarındaki değişimlere de değinildi.
3 Mart 2024

Yücel Demirer, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte siyasi partilerin aday belirleme sürecinde yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor. Seçim tarihinin önceden belli olmasına rağmen, son dakika kararları ve ideolojik netlikten uzaklaşma gibi sorunlar yaşandığını belirtiyor. Partilerin, siyasal ortamda güncel ve çıkara dayalı kararlar almasının, ilkesel yaklaşımların önüne geçtiğini ve bu durumun siyasi hayatta stratejik sadelikten uzaklaşmayı gösterdiğini ifade ediyor.
3 Mart 2024

Orta sahada baskı yapan oyuncuların varlığı, Dzeko ve Tadic gibi oyuncuların daha rahat oyun sergilemelerini sağlıyor. İlk yarıda istediği oyunu sahaya yansıtamayan konuk takım, ikinci yarıya yapılan oyuncu değişiklikleriyle daha hızlı bir tempo yakaladı. İsmail Kartal, takımın performansını artırmak için önemli değişiklikler yaparken, Volkan Demirel de son dakika stratejileriyle puan kazanma peşindeydi. Maçta kaçırılan önemli pozisyonlar ve oyuncu değişikliklerinin etkisiyle maçın sonucu üzerinde belirgin bir etki yaratıldı.
3 Mart 2024

Ahmet Taşgetiren, Gazze'deki insani dramı ve bu durumun Türkiye'deki siyasi aktörler tarafından nasıl istismar edildiğini ele alıyor. Murat Kurum'un 31 Mart seçimleri öncesinde Gazze'ye yardım vaadinde bulunarak, seçmenlerin oylarını kazanmaya çalışmasını örnek göstererek, bu tür siyasi söylemlerin Gazze'nin acılarını siyasi çıkar için kullanmanın bir örneği olduğunu belirtiyor. Taşgetiren, Gazze'deki insani durumun ciddiyetine dikkat çekerken, Türkiye'de siyasi puan kazanmak için bu trajedinin kullanılmasını eleştiriyor.
3 Mart 2024

İrfan Hüseyin Yıldız, enflasyonun Türkiye'deki ekonomik ve sosyal etkilerini ele alıyor. Enflasyonun, Türk Lirası borçlarını eriterek ve varlık değerlerini artırarak bazı kesimleri zenginleştirdiğini, devletin ise harcamalar üzerinden ve enflasyonist kârlar üzerinden daha fazla vergi topladığını belirtiyor. Ayrıca, negatif reel faizlerin zenginleri daha da zenginleştirdiği, fakirleri ise daha da fakirleştirdiği ve gelir dağılımını bozarak yoksulluğu derinleştirdiği vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Zülal Kalkandelen, 3 Mart 1924'te kabul edilen Üç Devrim Yasası'nın Türkiye'de laiklik ve eğitim alanında önemli değişiklikler getirdiğini ancak zamanla bu kazanımların siyasal İslamcı gericilikle erozyona uğradığını belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurulması ve Öğretim Birliği Yasası ile laik ve bilimsel eğitimin temellerinin atıldığı ancak günümüzde bu kurumların ve eğitim sisteminin AKP'nin politikaları doğrultusunda değiştiğini ifade ediyor. Tarikat ve cemaatlerin eğitimdeki etkisinin arttığı, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşıldığına dikkat çekiyor.
3 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Milli Savunma Üniversitesi sınavına Türkiye vatandaşı olmayanların da alınabileceğine dair yanlışlıkla bir mesaj gönderdiğini duyurdu. Mesajda, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen 'insani' veya 'uzun dönem' ikamet izni belgesine sahip adayların sınava girebileceği belirtilmişti. Ancak ÖSYM, bu mesajın yanlışlıkla gönderildiğini ve Milli Savunma Üniversitesi sınavına sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuru hakkı olduğunu açıkladı.
3 Mart 2024
İşaretlediklerim