Fenerbahçe Beko, EuroLeague Play-off turunun dördüncü maçında AS Monaco'ya 62-65 mağlup oldu. Maçın başında Fenerbahçe, Pierre, Davis, Dorsey ve Wilbekin'in katkılarıyla 12-0'lık bir seri yakaladı, ancak maç boyunca dengeli bir skorla ilerledi. Karşılaşmanın son bölümü büyük çekişme içinde geçti ve sonunda AS Monaco galibiyetle ayrıldı. Seri şimdi 2-2'ye eşitlenmiş durumda ve beşinci ve son maç AS Monaco'nun ev sahipliğinde oynanacak.
3 Mayıs 2024

CHP'nin mevcut Genel Başkanı Özgür Özel, partinin önceki lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da buluştu. Bu görüşme, Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından gerçekleşti. İki liderin buluşması yaklaşık iki buçuk saat sürdü ve bu süreçte Özel'in Erdoğan ile olan görüşmesi de ele alındı. Özel, Erdoğan ile olan görüşmesinden sonra iyimser bir tutum sergileyerek, bu görüşmelerin olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti.
3 Mayıs 2024

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024

İsrail ve Hamas, Gazze'deki çatışmaları sonlandırmak ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması amacıyla müzakereleri yoğunlaştırdı. Mısırlı arabulucular tarafından sunulan ve her iki tarafın kabul ettiği teklif, altı haftalık bir ateşkes ve üç aşamalı bir süreci içeriyor. İlk aşamada Hamas, kadın sivil rehineleri serbest bırakacak ve İsrail askerleri belirli bölgelerden çekilecek. İkinci aşamada kalıcı sükunet için düzenlemeler yapılacak ve son aşamada rehineler serbest bırakılacak, beş yıllık bir yeniden inşa planı başlatılacak.
3 Mayıs 2024

Futbol dünyasının ünlü isimlerini dolandırdığı iddiasıyla yargılanan Seçil Erzan hakkında, beş müştekinin şikayetleri temelinde iki yeni iddianame daha hazırlandı. İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana dava dosyasıyla birleştirilen bu iddianamelerde, Erzan'ın müştekileri yüksek kar getireceği vaadiyle kendi yönettiği gizli fona para yatırmaya ikna ettiği belirtiliyor. Toplamda 2 milyon 250 bin lira ve 150 bin dolar alındığı, ancak sadece 1 milyon 550 bin liranın müştekilere geri ödendiği ifade ediliyor. Erzan'ın toplam hapis cezası talebi bu yeni iddianamelerle 275 yıla yükseldi.
3 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yapılan ticaretin, İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu'yu ateşkese zorlamak amacıyla durdurulduğunu belirtti. Bu karar, Türkiye'de ve uluslararası alanda tartışmalara neden oldu. Hükümet, İsrail ile ticarette belirli ürünlere kısıtlamalar getirmiş, bu durum eleştirilere yol açmıştı. Ticaret Bakanlığı, ticaretin tamamen durdurulduğunu resmi olarak duyurdu.
3 Mayıs 2024

Antalya'da, Halil Akyüz Huzurevi'nde kalan 65 yaşındaki İ.S, daha önce tartıştığı huzurevi sakinlerine bıçakla saldırdı. Saldırı sonucu Selçuk Goncegül ve Ali Serdar Batır hayatını kaybetti, A.Ö. ise yaralandı. Olaydan sonra kaçan İ.S, kısa süre sonra polis tarafından yakalandı ve tutuklandı. İ.S, huzurevi yönetimini suçlayarak, kendisinin suçsuz olduğunu iddia etti.
3 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,67'lik bir artışla 10.276,88 puanla tamamlayarak tarihindeki en yüksek günlük ve haftalık kapanışını kaydetti. Endeks, önceki kapanışa göre 68,24 puan artarken, toplam işlem hacmi 118,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,23 artış gösterirken, holding endeksi yüzde 0,18 düşüş yaşadı. Sektörel bazda ticaret endeksi en çok kazandıran olurken, spor endeksi en çok değer kaybeden oldu.
3 Mayıs 2024

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Türk futbolunda mevcut bir güven bunalımı olduğunu ve bu durumun çözümü için Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) erken seçime gitmesi gerektiğini vurguladı. Koç, çeşitli kulüplerin bu yönde attığı adımlar ve topladığı imzalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, TFF'nin seçim sürecini geciktirme eğiliminde olduğunu ve bu durumun Fenerbahçe'nin bazı organizasyonlardan çekilmesine neden olduğunu belirtti. Koç, federasyon başkanının futbol ortamını olumlu gösteren açıklamalarını eleştirdi ve mevcut yönetimin azınlık bir grup tarafından desteklendiğini ifade etti.
3 Mayıs 2024

Hatayspor, teknik direktör Volkan Demirel ile karşılıklı anlaşma sonucunda görevine son verdiğini açıkladı. Kulüp, 6 Şubat'taki deprem felaketinden sonra Demirel'in takım ve şehir için gösterdiği çabaları övdü ve ona gelecek kariyerinde başarılar diledi. Ayrıca, Demirel'in şehir ve kulüp için değerli bir figür olarak anılmaya devam edeceği belirtildi.
3 Mayıs 2024

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024

Beyoğlu Belediyesi'nin adını kullanarak vatandaşlara yanıltıcı SMS'ler gönderildiği tespit edildi. Vatandaşlar, bu durumu belediyeye bildirdi. Belediye, resmi olmayan bu mesajlara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu ve hukuk birimi ile emniyet birimlerine durumu iletti. Sürecin takibi ve gerekli işlemlerin yapılması için çalışmalar başlatıldı.
3 Mayıs 2024

İtalya, yavru köpeklerle yapılan yoga derslerini hayvan ve insan sağlığına aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Bu tür dersler, yavru köpeklerin yoga sınıflarında özgürce dolaşmalarını ve bazen pozlara dahil edilmelerini içeriyordu. Uzmanlar, bu pratiklerin hayvanlar için fiziksel ve zihinsel olarak stresli olduğunu ve insanların duygusal kararlarla köpek sahiplenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavru köpeklerin güvenli taşınmadığı ve yeterince su verilmediği eleştirileri de mevcut.
3 Mayıs 2024

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte spamlar, Aralık 2023'te toplam e-posta trafiğinin yüzde 46,8'ini kapladı. Rusya, spam e-postaların en büyük kaynağı olarak belirlendi ve bu e-postalar dolandırıcılık ve kimlik avı amaçlı kullanılıyor. Özellikle büyük şirketler, spam e-postalar yoluyla dolandırılmış durumda. Uzmanlar, spam e-postalara karşı dikkatli olunması gerektiğini ve resmi kurumların e-posta yoluyla kişisel bilgi talep etmeyeceğini vurguluyor.
3 Mayıs 2024

Amerikalı ünlü oyuncu Meryl Streep, 77'nci Cannes Film Festivali'nin açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü ile onurlandırılacak. Streep, daha önce 'The Hours', 'Kramer vs. Kramer', ve 'Julie and Julia' gibi filmlerle tanınmıştı. Ayrıca, oyuncu 35 yıl önce aynı festivalde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı. Festivalin bu yılki jüri başkanı ise Greta Gerwig olarak açıklandı.
3 Mayıs 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun raporuna göre, Türkiye'deki bankacılık sektörünün kredi hacmi, 26 Nisan itibarıyla bir hafta içinde 198 milyar 631 milyon lira artarak 13 trilyon 97 milyar 656 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat hacmi de 57 milyar 905 milyon lira artışla 15 trilyon 822 milyar 866 milyon liraya yükseldi. Tüketici kredileri, taksitli ticari krediler ve bireysel kredi kartı alacakları da artış gösterdi. Bankacılık sektöründeki takipteki alacaklar ve yasal öz kaynaklar da arttı.
3 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından CHP'yi ziyaret edeceğini ve Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatmak istediğini belirtti. Ayrıca, İsrail ile olan ticari ilişkilerin Filistin'de ateşkes sağlanana kadar durdurulduğunu ve bu kararın Türkiye-İsrail ilişkilerinde önemli bir adım olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerini eleştirerek, Türkiye'nin bu duruma sessiz kalmayacağını vurguladı.
3 Mayıs 2024

ABD'deki birçok prestijli üniversite kampüsünde, 18 Nisan'dan bu yana İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını protesto eden gösteriler düzenleniyor. Bu protestolar yaklaşık iki haftadır devam ediyor ve bu süreçte toplamda en az 2 bin kişi gözaltına alındı. Gösteriler, ABD'nin en önemli yüksek öğrenim kurumlarını kapsayacak şekilde geniş bir alana yayılmış durumda.
3 Mayıs 2024

İstanbul Valiliği, Beyoğlu İmam Hatip Ortaokulu'nun inşaat alanında 30 adet korozyona uğramış havan topu bulunduğunu duyurdu. Mühimmat, İstanbul'un Örnektepe Mahallesi İmrahor Caddesi'nde bulunan inşaat alanında keşfedildi. Bulunan mühimmat, savcılık talimatıyla emniyet birimlerince muhafaza altına alınarak bertaraf edilmek üzere işlem başlatıldı.
3 Mayıs 2024

Ankara'nın Keçiören ilçesinde, CHP'li belediye başkanı Mesut Özarslan liderliğindeki belediye meclisi, yabancı dilde tabela kullanımını yasaklayan bir kararı oy çokluğu ile kabul etti. Karar, yalnızca kurumsal markalar hariç olmak üzere, ilçe genelinde yabancı dilde tabelaların kullanımını engelleyecek. Başkan Özarslan, ilçede Türkçe tabelaların kullanılmasının önemine vurgu yaparak, tüm yabancı tabelaların kapsam dışı bırakılacağını belirtti.
3 Mayıs 2024

UNESCO, 1997'den beri verilen Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'nü bu yıl Gazze'deki savaşı takip eden tüm Filistinli gazetecilere verdi. Ödül, Şili'nin Santiago kentinde düzenlenen Dünya Basın Özgürlüğü Konferansı sırasında açıklandı. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, ödülün gazetecilerin bilgilendirme ve araştırma görevlerini sürdürebilmeleri için kolektif eylemin önemini vurguladığını belirtti. Ayrıca, UNESCO, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 26 gazeteci ve medya çalışanının öldürülmesini kınadı.
3 Mayıs 2024

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 10'u yerli olmak üzere toplam 14 yeni film seyirciyle buluşuyor. Filmler arasında Amy Winehouse'un hayatını anlatan 'Back to Black', deprem sonrası Hatay'da geçen bir dramı konu alan 'Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay' ve bir dizi komedi, dram, aksiyon, korku ve animasyon türündeki yapımlar yer alıyor. Bu filmler arasında çeşitli konular işleniyor, örneğin 'Üç Günlük Dünya' İstanbul'un arka mahallelerinde geçen bir hikayeyi, 'Kanlı Gece: Kamp' ise yerli aksiyon severlere hitap ediyor.
3 Mayıs 2024

Limak Lara Hotel, Türk müşterilerden 'milliyet farkı' adı altında ekstra ücret talep etmiş ve bu durum sosyal medyada tepki çekince Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır. Otel, bu uygulamayı 'dikkatsizlik' olarak açıklamış, ancak daha önce de benzer ücretlendirmeler yaptığı belirlenmiştir. Sonuç olarak otel, bu uygulaması için 56 bin 694 lira ceza ile cezalandırılmıştır. Tüketici hakları savunucuları, bu tür uygulamaların yasal olmadığını ve ayrımcılık teşkil ettiğini vurgulamaktadır.
3 Mayıs 2024

Boeing 737 Max uçaklarının üretim sürecinde ciddi güvenlik ihlalleri olduğunu iddia eden eski kalite denetçisi Joshua Dean, nefes darlığı şikayetiyle hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Dean, bu iddialarını Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) şikayet olarak sunmuştu. Boeing'in başka bir eski çalışanı John Barnett da benzer güvenlik ihlallerini dile getirdikten sonra ölü bulunmuştu. Barnett, üretim hattında standartların altında parçaların kullanıldığını ve acil durum oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar olduğunu belirtmişti.
3 Mayıs 2024

5 Mayıs'ta İstanbul'da omurilik felçliler yararına düzenlenecek Wings for Life World İstanbul 2024 koşusu, Ortaköy-Arnavutköy arasındaki Muallim Naci Caddesi'nde gerçekleştirilecek. Koşu nedeniyle, cadde 12.00-17.00 saatleri arasında trafiğe kapalı olacak. Bu global etkinlik, dünya çapında koşucuları ve tekerlekli sandalye kullanıcılarını bir araya getirerek omurilik felci tedavisi için bağış toplamayı amaçlıyor. Geçen yıl düzenlenen koşu, 165 ülkede 161,892 katılımcıyı birleştirmiş ve 4,7 milyon euro bağış toplanmıştı.
3 Mayıs 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayında enflasyonun aylık %3,18 artışla yıllık %69,80'e ulaştığını açıkladı. Şimşek, mayıs ayında enflasyonun zirveye ulaştıktan sonra hükümetin uyguladığı ekonomik programlar sayesinde keskin bir şekilde düşeceğini öngördüğünü ifade etti. Bu programlar arasında ekonomik dengelenme, cari açığın azalması, bütçe disiplininin yeniden sağlanması ve uluslararası kaynaklardan sağlanan artış gibi faktörler bulunuyor.
3 Mayıs 2024

Türkiye'de benzin fiyatlarına 28 kuruş, motorin fiyatlarına ise 26 kuruş zam yapıldı. Buna karşın otogaz fiyatlarında 1 lira 6 kuruşluk bir indirim gerçekleştirildi. Bu fiyat değişiklikleri, Brent petrol fiyatlarındaki ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların bir yansıması olarak görülüyor. Güncel akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de farklılık göstermekle birlikte, benzin ve motorin fiyatları yüksek seviyelerde seyrediyor.
3 Mayıs 2024

ABD'nin California eyaletinde bulunan UCLA kampüsünde, İsrail'in Gazze politikalarını protesto eden öğrenciler, İsrail yanlısı bir grup ve polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. İki gece süren olaylar sırasında öğrenciler şiddete maruz kaldı, birçok öğrenci gözaltına alındı veya yaralandı. Üniversite yönetimi ve polisin sert müdahalesi eleştirilirken, olaylar ulusal çapta dikkat çekti ve Başkan Joe Biden olaylara ilişkin açıklamada bulundu.
3 Mayıs 2024

İstanbul'da 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen ve yasağa direnen 47 kişi, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Sol Parti, Halkevleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Devrimci Gençlik Dernekleri, Devrimci Hareket, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Öğrenci Faaliyeti üyeleri bulunuyor. Çağdaş Hukukçular Derneği ve diğer gruplar, yapılan gözaltıların hukuksuz olduğunu ve Anayasa Mahkemesi kararlarını ihlal ettiğini belirtiyor.
3 Mayıs 2024

İstanbul Tabip Odası, 34 bin 734 üyesiyle Türkiye'nin en büyük tabip odası, 5 Mayıs'ta yeni yönetimini seçmek üzere sandık başına gidecek. Dört farklı grup, oda yönetimine talip oluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları, seçimlerde belirli gruplara destek olarak yorumlandı. Seçimlerde, Demokratik Katılım Grubu, Değişim Grubu, Çağdaş Hekimler Birliği ve Türk Hekimleri Birliği olmak üzere dört ana liste yarışıyor.
3 Mayıs 2024

19'uncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilmesi planlanan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yönetmen Nejla Demirci'nin, KHK ile görevden alınan bir doktor ve öğretmenin hikayelerini anlattığı film, daha önce de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansüre uğramıştı. Festival yönetimi ve Demirci, yasağı sansür ve Türkiye sinemasına yapılan bir darbe olarak nitelendirdi. Bu yasak, film ve festival yönetiminin sansüre karşı duruşunu pekiştirdi.
3 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 3 Mayıs 2024 tarihinde güne yüzde 0,28 artışla 10.237,02 puandan başlamıştır. Bu başlangıç, önceki günün dalgalı seyrinin ardından gerçekleşmiştir. Dün, BIST 100 endeksi günü yüzde 1,62 artışla 10.208,65 puanla tamamlayarak tüm zamanların kapanış rekorunu kırmıştır.
3 Mayıs 2024

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Nisan 2024 dönemi için Türkiye'deki 12 aylık enflasyon oranını yüzde 124,35 olarak duyurdu. Ayrıca, Nisan ayında enflasyonun bir önceki aya göre yüzde 5,02 arttığını belirtti. ENAG, bağımsız akademisyenler tarafından oluşturulan bir grup olup, Mart ayında da Tüketici Fiyat Endeksi'nin (E-TÜFE) aylık yüzde 5,68 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 124,63 olduğunu açıklamıştı.
3 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisan ayında aylık bazda %3,18 artış gösterdi. Bu artışla birlikte yıllık enflasyon oranı %69,80 olarak kaydedildi. Bu veriler, Türkiye ekonomisindeki fiyat istikrarı ve mali politikaların değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.
3 Mayıs 2024

ABD'li teknoloji şirketi Apple, 2024 mali yılının ilk çeyreğinde gelirinin yüzde 4 azalarak 90,8 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Bu düşüş, piyasa beklentilerinin hafif üzerinde gerçekleşti. Şirketin net karı da yüzde 2 azalarak 23,6 milyar dolara düştü. Aynı dönemde iPhone satışları yüzde 10,5, iPad satışları yüzde 16,7 azalırken, Mac satışları yüzde 3,9 arttı.
3 Mayıs 2024

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, Turkcell Yönetim Kuruluna üye olarak atandı. Turkcell'den yapılan açıklamada, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı'nın görevine devam edeceği ve yeni üyeler arasında İnci'nin yanı sıra Arda Ermut ve Prof. Dr. İdris Sarısoy'un da bulunduğu belirtildi. Ayrıca, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İnci'nin bu görevden aylık 150 bin lira ücret alacağını ifade etti.
3 Mayıs 2024

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 158'inci sırada yer alarak 'çok vahim' durumda olan ülkeler arasında kalmaya devam etti. Türkiye'nin sıralamasındaki bu yükseliş, diğer ülkelerdeki durumun kötüleşmesiyle ilişkilendiriliyor. RSF, Türkiye'de gazetecilere yönelik tutuklamaların devam ettiğini ve medyanın çeşitli baskılar altında olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin puanı 2023'te 33,97 iken, 2024'te 31,6'ya düşmüş.
3 Mayıs 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Nisan 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 oranında daralarak 75 bin 919 adete düştü. Bu, Ağustos 2022'den bu yana yaşanan ilk yıllık daralma olarak kaydedildi. Otomobil satışları yüzde 20,61 azalırken, hafif ticari araç pazarı yüzde 28,6 azaldı. Ancak, 2024 Ocak-Nisan dönemi genelinde otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış gösterdi.
3 Mayıs 2024

3 Mayıs 2024 tarihinde, saat 9:04 itibarıyla gram altın fiyatı 2.402,971 lira olarak kaydedilmiştir. Aynı zamanda, spot altın ons fiyatı 2.305,77 dolar olarak belirlenmiş. Bu fiyatlar, ons altın ve bankalar arası ABD Doları/TL kuru üzerinden hesaplanmaktadır.
3 Mayıs 2024

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Türkiye'deki basın özgürlüğü durumu ele alındı. Türkiye Anayasası'na göre basın özgürlüğü güvence altında olmasına rağmen, pratikte birçok gazeteci fiziksel ve sözlü saldırılara maruz kalıyor, sansürleniyor ve hukuki zorluklarla karşılaşıyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporuna göre Türkiye, dünya genelinde basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 165. sırada yer alıyor ve ulusal medyanın büyük bir kısmı hükümet kontrolünde.
3 Mayıs 2024

Türkiye'de sendikal hareket, geçmiş dönemlere kıyasla oldukça zayıflamış durumda. 2023 Temmuz verilerine göre, çalışanların sadece yüzde 14,76'sı sendikalı ve bu sendikaların büyük bir kısmı iktidar ve sermaye yanlısı. Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin oranı ise yüzde 7'yi aşmıyor. Sendikal hareketin zayıflığı, işçi sınıfının ekonomik kriz ve otoriter yönetim koşulları altında daha da güçsüzleşmesine yol açıyor. Bu durum, işçi sınıfının hak arama mücadelesini zorlaştırıyor ve grev gibi eylemler, işsizlik ve açlık riski taşıyor.
3 Mayıs 2024

3 Mayıs 2024 tarihinde Türk Lirası'nın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı sürüyor. Dolar/TL kuru 32,4127 seviyesinden, avro/TL kuru ise 34,8176 seviyesinden işlem görüyor. Seçimler öncesinde daha düşük seviyelerde olan kurlar, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa dinamikleri nedeniyle yükselişe geçmiş. Döviz kurları, dalgalanmalarına rağmen yükseliş trendini koruyor.
3 Mayıs 2024

İlhan Cihaner, Türkiye'de Anayasa tartışmalarının yeniden gündeme geldiğini ve bu tartışmaların siyasi iktidar tarafından nasıl yönlendirildiğini ele alıyor. Yazısında, AKP'nin Anayasa ve yasalarla olan ilişkisini 'İstismarcı Anayasacılık' ve 'Askıda Anayasa' gibi kavramlarla tanımlıyor. Cihaner, anayasa değişikliklerinin AKP/MHP iktidarı tarafından nasıl manipüle edildiğini ve bu süreçte muhalefetin tutumunu eleştiriyor. Ayrıca, mevcut iktidarın Erdoğan sonrası döneme hazırlık sürecinde Anayasal kazanımlarını güvence altına alma çabalarına dikkat çekiyor.
3 Mayıs 2024

Ankara'da yaşanan sel felaketleri nedeniyle altyapı yetersizlikleri eleştirilirken, Belediye Başkanı Mansur Yavaş sorumluluklar konusunda eleştiriliyor. İstanbul'da ise 5 yaşındaki Edanur'un belediye çalışmaları sırasında oluşan bir çukurda boğularak ölmesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik eleştirilere neden oluyor. Her iki belediye başkanı da, yaşanan doğal afetler karşısında dış güçlerin etkisi gibi argümanlarla eleştirilerden sıyrılmaya çalışıyor.
3 Mayıs 2024

Türkiye'de ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri, yeni müfredatın onay sürecinde yeterince bilgilendirilmediklerini ve aceleyle imza atmaya zorlandıklarını belirtiyorlar. Öğretmenler, müfredat taslaklarını görmeden veya okumadan imza attıklarını ifade ediyor. Talim Terbiye Kurulu ve çeşitli derneklerden oluşan komisyon, müfredat değişikliklerinde önemli roller oynamış. Yeni müfredatta, bazı bilimsel teorilerin çıkarılması ve dini içeriklerin eklenmesi dikkat çekiyor.
3 Mayıs 2024

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları, polisin yoğun biber gazı kullanımıyla engellendi ve kutlamalar Saraçhane'de erken sonlandırıldı. Tertip Komitesi ve bazı siyasi liderler, kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılmasını sağlayamadı. Özgür Özel, emekçileri Taksim'e çıkaramayınca AKP Genel Merkezi'ne giderek parti lideri ile görüştü. Türkiye Komünist Partisi (TKP), yaşananlar karşısında diğer kurumları eleştirerek, bu tür 1 Mayıs kutlamalarına katılmayacağını açıkladı.
3 Mayıs 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, lüks araçların satın alınmadığını, kiralandığını belirtti. Yıllık kiralama maliyetinin, üç yılda aracın satın alma fiyatına eş değer olduğu ifade edildi. Ayrıca, Ali Erbaş'ın bu hareketi, Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf politikalarını ve yerli otomobil markası TOGG'un kullanım alanlarını eleştiren bir tartışmayı gündeme getirdi. TOGG'un sadece Ankara'da resmi kullanım için uygun olduğu, şehirler arası seyahatlerde kullanılamadığı belirtildi.
3 Mayıs 2024

Adil dönüşüm kavramı, fosil yakıtların iklim değişikliğine etkileri ve işçi hakları bağlamında ele alındı. 1990'larda başlayan bu kavram, kömür gibi fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmasıyla önem kazandı. Türkiye'de adil dönüşüm planlarının hazırlanmaması durumunda, karbon yoğun sektörlerde çalışan işçilerin işsizlik ve zorunlu göç gibi sorunlarla karşılaşabileceği belirtildi. Yazıda, planlı ve adil bir dönüşümle, işçi haklarının korunabileceği ve çevreye uyumlu işler yaratılabileceği ifade edildi.
3 Mayıs 2024

TÜİK tarafından henüz açıklanmamış olan Nisan ayı enflasyon verileri, çeşitli kurumların raporlarına göre yüksek artış gösterdi. İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı perakende ve toptan fiyat endeksleri sırasıyla %4,9 oranında artış gösterdi. Gıda enflasyonu da %5,1 oranında arttı. TCMB'nin yılsonu enflasyon hedefiyle uyumsuz olan bu veriler, ekonomik aktivite ve iç talep üzerinde baskı oluşturuyor ve enflasyon beklentilerini etkiliyor.
3 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, gök gürültülü sağanak yağış beklentisi nedeniyle Türkiye'nin 15 iline sarı kod uyarısı verdi. Sarı kod, hava durumunun potansiyel olarak tehlikeli olduğunu ve etkilenebilecek faaliyetlerde dikkatli olunması gerektiğini ifade eder. Uyarılan iller arasında Adana, Edirne, Hakkari, Kars ve Mardin gibi çeşitli bölgeler bulunmaktadır. Ayrıca, bazı bölgelerde toz taşınımı etkisinin sürdüğü belirtilmiştir.
3 Mayıs 2024

Uzun yıllar Türkiye medyasında etkin rol oynamış gazeteci Celal Başlangıç, Almanya'nın Köln kentinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Başlangıç, Türkiye'de hak temelli gazeteciliğin öncülerinden biri olarak biliniyor ve birçok önemli gazete ile internet medyasında görev yapmıştı. Ayrıca, siyasi baskılar nedeniyle Almanya'ya taşınmış ve orada Artı TV ile Artı Gerçek internet sitesini kurmuştu. Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Türkiye'de hakkında birçok soruşturma açılmış ve pasaportu iptal edilmişti.
3 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın EVDS sistemi üzerinden yayımlanan Takasbank verilerine göre, Nisan ayında karşılıksız çek adedi bir önceki aya göre yüzde 143 artış göstererek 20 bin 98 adede yükseldi. Aynı dönemde karşılıksız çek tutarı da 5,13 milyar TL'den 11,26 milyar TL'ye çıktı. Bu artış, finansal piyasalarda ve iş dünyasında önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim